|
|
#301 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. III
hejka
a ja jak co miesiąc umieszczam nowe fotki wiosenne kolorowe i jedne ze strasznie głupim usmiechem, ale to jakby ktoś chciał zobaczyć jak wygladają gumki w kolorze zęba dostałam mega grubaśne łuki, ale już chyba bliżej końca jak dalej ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
#302 |
|
Zakorzenienie
|
Isenia zabki jak marzenie masz
![]() katerina dlaczego myslsisz ze ludzie beda patrzyli na Ciebie krzywo z kolorami? uwierz wyglada to wg mnie o wiele lepiej niz ztakimi szarymi, rozumiem ze faceci nie chca brac ale kobieta ?aparat dla ozdoby? halooo...!!!!;O amerykancki aparat? pokaz nam zdjecia, jakas nowoswc na forum
|
#303 |
|
Raczkowanie
|
Jacie krece, ale mnie tu dawno nie bylo
![]() Moj luk tydzien po wizycie peknal, ale nie moge jechac do orto, bo nie mam kiedy. Na szczescie w niczym to nieprzeszkadza, bo zlamal sie przy 7mce. Orto powiedziala, ze wymieni mi go na nastepnej wizycie i zaspiewala 150zl, no ale co zrobic...dobrze, ze nie musze wymieniac obu, bo chyba bym ja... Po zabiegu tez juz nie ma sladu, wszystko ladnie sie zagoilo. Teraz musze tylko zdjecie zrobic, zeby zobaczyc jak w srodku wyglada i ruszamy z gora ![]() Jej dziewczyny zazdroszcze wam, ze mozecie sobie zakladac kolorowe gumeczki. Moja orto caly czas meczy mnie metalowymi ligaturami, podobno mocniej dzialaja. Chcialabym sobie zalozyc jakies fajne, wiosenne kolorki, a tu na kazdej wizycie dupa achh moze kiedys sie uda![]() Mykam do pracy a Wam milego dnia życze
|
|
#304 |
|
Zakorzenienie
|
Boli mnie prawa jedynka. Okropność. A mycie zębów mi teraz zajmuje całe wieki
|
|
|
|
#305 | |
|
Kokon pro
|
Cytat:
to juz dawno jest w polsce dostepne, i nie kosztuje az takich kosmicznych pienidzy w zl , to takie nakladki silikonowe i co jakis czas dostaje sie nowa (u nas ma sie dokrecanie lub zmiane lukow) czasem ortodonci (np moja) uzywaja tych nakladek jako retencji wpiszcie w google wyskoczy wam sporo stron w pl jezyku i jest to metoda dostepna w wielu pl gabinetach aczkolwiek tych lepszych ;] nazwa "invisalign" wpiszcie w google zdjec tez masa
|
|
|
|
|
#306 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ten invisalign będę nosiła po ściągnięci góry, czyli po tych moich 4-5 miechach, a dół założę juz w trakcie noszenia górnego aparatu
U mnie ten invisalign kosztuję 500 zł, za oba, czyli 250 za jedno Jest to polecane właśnie po ściągnieciu aparatu , albo juz podczas końcowego leczenia
|
#307 |
|
Przyczajenie
|
hejko
![]() kurcze współczuje z powodu kanarka ja tez mialam papużki faliste dwie i powiesilam klatke tak na balkonie zeby mialy swieze powietrze i kot tak długo skakał az otworzyła sie klatka od spodu no i jedną skonsumowal a druga odyzskała wolnosc ale pewnie nie na długo... ale wracając do wątku to mój aparacik juz po jutrze bedzie zdobil paszcze dlatego korzystam z weekendu i tylko jem jem jem i jem nie pomijam krowek toffifee i wszytkiego za czym bede teskinc jade dzisiaj na urodzinki to tez sobie niczego nie odmowie a na jutro obowiazkowo "for the very last time" musze wszamac kukrydze z kolby ![]() tak trwaja moje przygotowania heh milego dzionka wszytkim
|
#308 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
![]() Isenia śliczne masz ząbki! Normalnie az pozazdrościć (ale tak pozytywnie) ![]() Ja się dziś wybieram na wesele, pogoda co prawda taka sobie ale co tam zabawa pewnie będzie przednia! ![]() Miłego weekendu Wam życzę!
|
#309 |
|
Kokon pro
|
hyh ja tofifi jadlam jakies dwa dni temu ;] krowki kocham i wcinam ciagle ^^ hyhy ja nie lubie kotow mam na nie alergie jak sie okazalo wiec to dodatkowy argument :P TŻ mial kota ale mu sie zmarlo ze tak powiem X_X ide wcinac rogaliki z dzemem
milego dnia ^^
|
|
|
|
#310 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry,dzień dobry
papryka powróciła na wizaż ![]() smv dziękuję za słowa otuchy ja osobiście wolę psy od kotów, ale kotki też lubię...no takie są z nich paskudy, że rzucają się na ptaki![]() Sylwia0404 niestety leki przeciwbólowe mi nie pomagają ale do hassów i masek to i tak ma się nijak, więc nie powinnam narzekać...pozdrawiam przy okazji hassowych pacjentówIsenia cudne masz już ząbki sawek90 Ty też masz już ładniutko, a gumiaki po prostu czadowe też miałam takie oczochlastne, tylko pomarańczowe![]() no a wracając do mnie...dalej boli, ale dziś już mniej.Niestety prawy policzek trochę mi spuchł myślałam, że to od nowej rurki, ale dziś "wymacałam" że to górny łuk wysunął się bardziej z rurki i to on mnie uwiera.Nawaliłam wosku i na razie jest ok, ale tak czy inaczej mam podejść w środę na zmianę łańcuszka, to poproszę o przycięcie tego badziewia. Już zapomniałam jak bolą trzonowce-dłuuużej niż siekacze i są o tyle bardziej upierdliwe, że nie da się gryźć taka niepojedzona chodzę od środy, a Polak głodny, Polak zły a propos-ściągam wosk i śmigam zjeść pulpeciki z ziemniaczkami
|
#311 |
|
Raczkowanie
|
mnie też dziś boli prawa jedynka :/ i petle retrakcyjne mi dwie mega dziury zrobily i mnie okropnie to boli. a jeszcze czeka mnie dzis obiad rodzinny...uuu.. bedzie ciekawie :/
Isenia ząbki masz super pozazdrościć Ci tylko możemy ))sawek90 gumki super odważny jesteś hehe ![]() papryka85 spodobał mi się wyraz "oczochlastne" <lol> muszę go zapamiętać
|
#312 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Też swego czasu miałem pomarańczowe, jak miałem półmetek i zakładałem pomarańczowy krawat i partnerka pomarańczową sukienkę Tak...żeby pasowało
|
|
#313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co to są te pętle retrakcyjne? jak to wygląda i po co się zakłada?? ja swego czasu miałam pętle kontrakcyjne, ale to pewnie nie to samo... no ale witam towarzyszkę niedoli, ja pulpeciki zjadłam, ale za wygodnie mi nie było, bo musiałam uważać na drut no i przypomniałyo sobie też górne prawe jedynka i dwójka...zamykanie ostatniej szparki u góry in progress aaa i doczekałam się wreszcie kolorowych łańcuszków,wprawdzie tylko trzy kolory(niebieski,różowy i srebrny), ale zawsze to coś. Obecnie jestem błękitna![]() ejjj no sawek90 to zaszalałeś!!! to się nazywa wyczucie smaku musiało wyglądać fajnie
|
|
#314 |
|
Zadomowienie
|
Witam wszystkich!
Mam jedno pytanko mam założonego hassa na podniebieniu od jakiś 4dni i od 2 dni łuk dolny. I bardzo mnie ciekawi po co robi się tą separację i czy tylko na górę? Ja nie miałam żadnej separacji ale aparat mam tylko na dole. Więc pytam... czy to się robi tylko przed założeniem górnego łuku? ;>
|
|
|
|
#315 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mam łuk wygięty w takie pętle miedzy 1 i 2 a 2 i 3 na dole. one służa do tego, aby moje zęby postawić do pionu, bo były trochę przechylone :/ są skierowane do dziąsła i dlatego mi wszytsko ranią, ale już się chyba przyzwyczaiłam do takiego bólu. a ta moja jedynka coś szaleje dziś. ale to dobrze, niech się moja diastema zamyka. może już mam bzika na tym punkcie, ale wydaje mi się, że troszkę mniejsza się już zrobiła
|
|
#316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale dałabym sobie rękę uciąć, że orto nazywała to pętlami kontrakcyjnymi, dziwne jak nie zapomnę to jeszcze dokładnie dopytam o tę nazwę... tylko mnie one nie raniły...a masz wygięte w kształt kółka czy esowato? nie wiem czy jasno się wyrażam, jak znajdę jakieś zdjęcie to umieszczę, bo bardzo mnie ciekawi, czy masz to samo![]() karolkuuu separację robi się po to, by zrobić trochę miejsca na pierścienie,nie ma znaczenia czy to dól czy góra. Jeśli nie miałaś separacji na dole, to dlatego że miałaś wystarczająco lub zamiast pierścieni masz rurki policzkowe, które nie oplatają całych zębów.Separacja to założenie gumek koło tych zębów na których mają być pierścienie(najczęściej szóstki) w celu odepchnięcia zębów sąsiadujących.
|
|
#317 |
|
Raczkowanie
|
ojj jak ja pamętam jak mi założyli te pierścienie na góre tak rozpychało mi zęby i bolało, bałam się że tak mi już zostanie, no ale teraz jest ok nic już nie czuje, że mam aparat, a tak na wiasem mówiąc to orto nie zakładał mi separacji na górę, ale potem przy zakładaniu pierścieni piłował mi szóstki i to potem taki cuch z gęby fuuu blech ochyda, pewnie to samo będzie na dole
|
#318 |
|
Zakorzenienie
|
a mnie dzis dolne zeby bola tak niz gruszki ni z pietruszki;] a w piatek wizyta i mysle nad jakims fajnym kolorem, ciekawe co mi porobi
ja kukurydze jadlam w aparacie ale powiem szczerze ze ciezko hehe ale mozna sie pomeczyc dla przyjemnosci
|
#319 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie aparatki!
Ja swoj aparat musialam zalozyc ze wzgledu na brak gornej 3, ktora od dziecinstwa mi nie wyrosla w dol jak wszystkie inne zeby .O jej istnieniu dowiedzialam sie przez przypadek gdy robiono mi pantomogram przed operacyjnym usuwaniem osemek.Po operacji proponowano mi od razu aparat ale bylam mloda,glupia i nie chcialam.Po 4 latach moja 3ka dala o sobie znac i wyszla sobie prosto na 2ke pchajac ja do przodu.No i wtedy dano mi 2 opcje: albo ja usunac a miejsce po niej pozostale wypelnic jakims materialem kosciozastepczym, ktory mogl sie nie przyjac lub zalozyc aparat.Wybralam wersje B.Mam aparat,zeby wedruja po calej jamie ustnej, czasem czuje sie jakbym miala mleczaki .Mam aparat kosmetyczny z zamkami ceramicznymi z metalowym slotem i srebrny drucik.Ale moj problem polega na tym ze zolkna mi zeby.Zwlaszcza w czesci gornej to znaczy od zamka do dziasel.Dbam o higiene naprawde serio.Myje zeby kilkanascie razy dziennie,posiadam szczoteczki, specjalny irygator oraz flosser elektryczny do czyszczenia zamiast nitki dentystycznej.Ale mimo tego widze na zebach zolty a nawet brazowawy nalot,ktorego nie bylo wczesniej nawet ,gdy pilam duzo kawy, coca coli i innych ciemnych sokow.Czy ktos z Was ma podobne problemy?Pomozcie. |
|
|
|
#320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#321 |
|
Raczkowanie
|
Papryczko u mnie drut jest wygiety w takie hmm... jak to napisac... jest coś takiego:
TT | | a na samym dole jest kółeczko w mojej książce z ortodoncji, którą pożyczyłam od mojej orto, takie cuda są nazwane pętlami retrakcyjnymi..
|
#322 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A ja juz prawie miesiac mam swojego druciaka i we wtorek ide na wizyte
|
|
#323 |
|
Zadomowienie
|
To ja Wam pokażę jaką ja mam pętelkę akurat takie super dokładne foto mam ;P Mnie nic nie boli, wczoraj trochę się na dole zęby ruszały ale nic poza tym. Pogoda zbyt fajna do pisania pracy magisterskiej, a wczoraj wieczorem pożegnałam się z windows vista - nienawidzę jej!! Mało mi nie zarżnęła procesora.
Oto moja pętelka:
|
#324 | |
|
Kokon pro
|
Cytat:
kosmiczna ^^ a u mnie w koncu wyszlo sloneczko ^^ |
|
|
|
|
#325 |
|
Raczkowanie
|
Ojej tyle nowości, a mnie tak dawno nie było
Ja w lipcu ściągam mój aparacik, ale uświadomiłam sobie że będę za nim tęsknić
|
|
|
|
#326 |
|
Rozeznanie
|
kochane ja mam pytankoo
![]() mial juz ktos zdejmowany aparat stały metalowy?? ![]() Bo ja mam miec zdejmowany w maju i bardzo sie boje czy boli i czy zadnych przebarwien nie ebdzie i czy bede w pełni zadowoloa z zebow ![]() jakos mi dziasła głupio gdzieniegdzie powłaziły;//a wczesniej tego nie było;/ ehhh Panikuje;]
|
#327 |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam zdejmowany po 3 latach noszenia
![]() Nie bolało praktycznie. Nawet te zacementowane zamki z szóstek szybko zeszły bez niczego, wystarczyło pociągnąć szczypcami A zameczki tylko też są podważane i same odskakują Sama się zdziwiłam, że tak szybko to poszło A potem oczywiście jest szlifowanie zębów z kleju itp. Mi jeszcze ortka podkleiła drucik za zębami dolnymi, co by sie nie przesuwały, ale to chyba od wady zależy Na górne dostałam wyciągany aparat A jak wróciłam do domu to umyłam zęby wkońcu normalnie i bez drutów. Mi trochę zżółkły, ale to normalne, jeśli będziesz stosować pastę wybielającą to powinna pomóc, albo tak jak inne dziewczyny tutaj po jakimś czasie użyć białej perły z apteki.
|
#328 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie odnośnie tego hassa
![]() Chodzi o to,że ortodonta powiedział mi, że prawdopodobnie będę go miała, jednak musi jeszcze wszystko przeanalizować, ponieważ mimo tego, że mam wąską szczękę to górne zęby do dolnych pasują i jak rozszerzy górę to dół może nie pasować I tu pojawia się moje pytanie do dziewczyn noszących hassa: Czy Wam pasowały szczęki do siebie? Czy po prostu góra była węższa od tej dolnej? Mam nadzieję, że w tym tygodniu się wszystkiego dowiem, bo jak pomyśle sobie o tym hassie to wszystko się we mnie trzęsie. I jeszcze pytanie odnośnie maski twarzowej. Nic o takowej nie słyszałam od orto, ale z tego co czytałam więkoszść ma do hassa maskę twarzową. No, ale właśnie wspominałyście, że ona ma za zadanie wypchnąć górne zęby do przodu tak? Jeśli tak to będę w 7 niebie, bo moich zębów to chyba nie ma co do przodu wypychać Z góry dzięki za odpowiedź
|
#329 |
|
Kokon pro
|
olga z tego co wiem ze dolna szczeka w miare rozszerzania gornej tez sie dopasowuje, tak przynajmniej orto tlumaczyla mojej kolezance
|
|
|
|
#330 |
|
Zakorzenienie
|
oj dawno tu nie pisałam
ale już za kilka dni wkleje nowe fotki, bo bede miala wizyte u orto i nowy kolorek gumek a dzisiaj mija pierwszy miesiąc za drutami
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:06.

wiosenne kolorowe i jedne ze strasznie głupim usmiechem, ale to jakby ktoś chciał zobaczyć jak wygladają gumki w kolorze zęba 

achh moze kiedys sie uda

3/3/6-22/7/8
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

taka niepojedzona chodzę od środy, a Polak głodny, Polak zły