|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1771 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 38
[1=75ddc484932d6abe7412778 5cb7415263f83996c;7210174 6]Potrzebuje przepis na smaczną zupę z soczewicy.
Możecie jakiś polecić?[/QUOTE] Kocham: http://izyciezesmakiem.blogspot.com/...nym-i.html?m=1 Ja wybrzydzam, ale robiłam ją wielu gościom i zawsze smakowała. Robiłam również bez mięsa. |
|
|
|
#1772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1773 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1774 |
|
Konto usunięte
|
Mam takie głupie pytanie... Może mało smaczne na końcu, więc jak ktoś je albo jest wrażliwy to niech nie czyta.
No bo w ostatnich kilku latach zauważyłam, że mam pewne nietolerancje na niektóre grupy produktów jedzeniowych. To znaczy: - boli mnie brzuch (taki jak wręcz skręt kiszek) po zjedzeniu wiśni, czereśni, fasolki szparagowej - boli mnie brzuch (taki jak skręt kiszek) i mam biegunkę po kapuście (nie ważne jakiej i w jakiej formie np. bardzo lubię gołąbki, kapuśniak, brukselkę ale nie mogę ich zjeść bo zaraz upa problem) - jak jestem u TŻ-a to jem prawie codziennie mięso, w domu nie jem prawie wcale bo jestem leniem i mi się nie chce go przyrządzać To się powinno jakoś leczyć? Czy to już starość? Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 Czas edycji: 2017-03-21 o 20:03 |
|
|
|
#1775 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Czy soczewicę dzień wcześniej zalewasz wodą? |
|
|
|
|
#1776 |
|
Konto usunięte
|
Jestem studentką uniwersytetu w Kielcach, czy z legitymacją mogę korzystać z innych uniwersyteckich bibliotek w innych miastach?
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1777 |
|
Zakorzenienie
|
Szlag mnie trafia. W pracy mojej mamy zgłosili mnie do ubezpieczenia z pomylonym peselem (tak twierdzą) i mieli to naprawić, a ja nadal mam status nieubezpieczonej, dzisiaj się dowiedziałam od dentystki.
Rozumiem, że wystarczy tylko wypełnić oświadczenie i jeszcze raz dzwonić do niej do pracy, żeby się ogarnęli? ![]() @kopnienta Ja bym po prostu unikała tych rzeczy, ja tak mam po większej ilości mleka czy sera. Wojna w bebechach niesamowita, nie zawsze kończy się to biegunką, ale co się nacierpię, to moje. Przy małych ilościach żyję, więc po prostu ograniczam. A co do samego mięcha, to chyba większość ludzi tak ma, dlatego się przyjęło jedzenie surówek i sałatek do obiadu, żeby jakoś się razem urobiło :P Edytowane przez Lottie69 Czas edycji: 2017-03-21 o 20:23 |
|
|
|
#1778 |
|
Rozeznanie
|
Tak, każdy może, lecz musisz się zarejestrować oczywiście w bibliotece (tak przynajmniej jest we Wrocławiu).
|
|
|
|
#1779 |
|
Konto usunięte
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;72105546]fajny przepis, jaka proporcja? Litr wywaru na szklankę soczewicy?
Czy soczewicę dzień wcześniej zalewasz wodą?[/QUOTE] Soczewicy nie zalewam woda, bo czerwona soczewica jest szybko miekka - ok. 15 minut gotowania. Ale jak sie rozpacka w tej zupie to nie jest zle, bo i tak bedzie zblendowane. Proporcje to tak naprawde na oko, zalezy jak gesta chcesz miec. Pamietaj, ze na koniec wchodzi jeszcze mleko kokosowe. ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- [1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;72105466]Mam takie głupie pytanie... Może mało smaczne na końcu, więc jak ktoś je albo jest wrażliwy to niech nie czyta. No bo w ostatnich kilku latach zauważyłam, że mam pewne nietolerancje na niektóre grupy produktów jedzeniowych. To znaczy: - boli mnie brzuch (taki jak wręcz skręt kiszek) po zjedzeniu wiśni, czereśni, fasolki szparagowej - boli mnie brzuch (taki jak skręt kiszek) i mam biegunkę po kapuście (nie ważne jakiej i w jakiej formie np. bardzo lubię gołąbki, kapuśniak, brukselkę ale nie mogę ich zjeść bo zaraz upa problem) - jak jestem u TŻ-a to jem prawie codziennie mięso, w domu nie jem prawie wcale bo jestem leniem i mi się nie chce go przyrządzać To się powinno jakoś leczyć? Czy to już starość?[/QUOTE] Jak sie je owoce, to nie powinno sie isc po posilku, bo zalegaja potem i fermentuja. Reakcja na kapustne jest raczej moim zdaniem normalna. |
|
|
|
#1780 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1781 |
|
Konto usunięte
|
Na mięso niestety też, zwłaszcza czerwone. Nie od dzisiaj wiadomo, że jedzone tak często nie służy idealnie jelitom.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1782 |
|
Zakorzenienie
|
Oczyszcza ze szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Dlatego jest pomocna przy leczeniu kamicy nerkowej. |
|
|
|
#1783 |
|
Raczkowanie
|
O co pytać szukając pokoju do wynajęcia?
|
|
|
|
#1784 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1785 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1786 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A kapustne kiedyś jadłam normalnie i nic mi nie było. Potrafiłam zjeść z 3 gołąbki naraz i nic mi nie było. Mogłam zjeść mnóstwo brukselki do obiadu i nic mi nie było, bigos to mogłam z gara wyjadać a teraz wystarczy odrobina i jakaś masakra... przestałam jeść bo się boję. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;72106531]Na mięso niestety też, zwłaszcza czerwone. Nie od dzisiaj wiadomo, że jedzone tak często nie służy idealnie jelitom. [/QUOTE] Tak myślałam, że tego mięsa to za dużo, ale akurat ja nigdy nie jadłam tyle mięsa więc nie mam porównania tak jak z wyżej wymienionymi produktami. Dopiero odkąd poznałam TŻ-a, dla którego obiad bez mięsa to nie obiad to poczułam co to jest jak się codziennie je spożywa. Ostatnio staram się odmawiać i zabierać swoje jedzenie bo u niego to na śniadanie kanapka z wędliną na obiad mięso z ziemniakami a nawet jak zupa to musi być z udkiem albo innym mięsem Na kolację znowu coś z mięsem... przeginka jak dla mnie. Czasem się zdarzą pierogi ale to niestety bardzo rzadko. Nawet makaron tylko na jeden sposób i oczywiście z mięsem. Zaczęłam gotować swoje rzeczy to "oj kopnienta się odchudza to może chudsze mięsko ci będę dawać?"
|
|
|
|
|
#1787 |
|
Zakorzenienie
|
Prosty i dobry przepis na hummus?
|
#1788 |
|
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;72108006]Ale ja mam tak bez względu na porę jedzenia tych owoców. I to jest tylko przy wiśniach i czereśniach z owoców. Resztę przyswajam normalnie. I to nie jest tak, że mnie troszkę boli czy coś tylko potrafię dosłownie zdychać, umierać i teraz boję się je w ogóle jeść.
A kapustne kiedyś jadłam normalnie i nic mi nie było. Potrafiłam zjeść z 3 gołąbki naraz i nic mi nie było. Mogłam zjeść mnóstwo brukselki do obiadu i nic mi nie było, bigos to mogłam z gara wyjadać a teraz wystarczy odrobina i jakaś masakra... przestałam jeść bo się boję. Tak myślałam, że tego mięsa to za dużo, ale akurat ja nigdy nie jadłam tyle mięsa więc nie mam porównania tak jak z wyżej wymienionymi produktami. Dopiero odkąd poznałam TŻ-a, dla którego obiad bez mięsa to nie obiad to poczułam co to jest jak się codziennie je spożywa. Ostatnio staram się odmawiać i zabierać swoje jedzenie bo u niego to na śniadanie kanapka z wędliną na obiad mięso z ziemniakami a nawet jak zupa to musi być z udkiem albo innym mięsem Na kolację znowu coś z mięsem... przeginka jak dla mnie. Czasem się zdarzą pierogi ale to niestety bardzo rzadko. Nawet makaron tylko na jeden sposób i oczywiście z mięsem. Zaczęłam gotować swoje rzeczy to "oj kopnienta się odchudza to może chudsze mięsko ci będę dawać?" [/QUOTE]Wiesz co, nie chcę być złym prorokiem ani moralizatorem, ale może uświadom mu, że taka dieta to jest prosta droga do delikatnie mówiąc problemów z jelitem grubym? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1789 |
|
BAN stały
|
Może nie ściśle o co pytać, ale przede wszystkim minimalizuj liczbę pośredników - unikaj "biznesmenów". Sam takim byłem na ostatnim roku studiów - wynająłem 5-pokojowe mieszkanie i za podnajem 4 pokoi kasowalem w sumie więcej niz placilem za mieszkanie i nawet po podatku byłem na plusie
Reasumując koniecznie (!) zapytaj czy umowa z właścicielem czy podnajem.---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Otóż to |
|
|
|
#1790 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co sądzicie o tych?Jaki kolor? http://allegro.pl/okazja-walizka-sre...815219904.html |
|
|
|
|
#1791 |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;72108336]Wiesz co, nie chcę być złym prorokiem ani moralizatorem, ale może uświadom mu, że taka dieta to jest prosta droga do delikatnie mówiąc problemów z jelitem grubym?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Ja go już próbuję przekabacić na moje potrawy On sam widzi, że ta jego "dieta" to niezbyt mu służy. Ale jak mu dałam raz jogurt z płatkami owsianymi, bananem i borówkami to powiedział, że on owsa jak koń jeść nie będzie po czym spróbował i mu nawet smakowało. Ale później mi wypominał, że 3h i głodny jest No bo ja jem takie rzeczy i takie porcje, że to normalne, że po 3h jestem głodna bo jem sporo posiłków w ciągu dnia. A on znowu przyzwyczajony, że śniadanie, obiad i kolacja i już. Bo on nie ma czasu ani w pracy ani w domu na jedzenie co 3h. No i weź tu takiego naucz Ciężko się zmienia nawyki żywieniowe ale kiedyś jak będę jego żoną i będę mu gotować to nie będzie miał wyboru Przecież nie będę gotowała 3 obiadów.
|
|
|
|
#1792 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1793 |
|
BAN stały
|
to chyba zależy od uczelni. mnie zawsze prosił kolega z innego miasta abym wypożyczała mu książki z mojej uczelni. mimo że mógł spokojnie zrobić to sam (w sensie fizycznie był w stanie tam pójść i to zrobić) ale jakoś nie wnikałam w szczegóły dlaczego mnie prosi. ja natomiast mogłam wypożyczyć w innym mieście
|
|
|
|
#1794 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1795 | |
|
Wtajemniczenie
|
Czy jest na sali ktoś kto się orientuje w kadrach i prawie pracy? Potrzebuję porady na pw
|
|
|
#1796 | |
|
BAN stały
|
oprócz tego co napisała Timon i Pumba możesz jeszcze zapytać:
- o ewentualnych partnerów współlokatorów i ile razy w tygodniu nocują (często niestety zdarza się ze formalnie jest 3 osoby w mieszkaniu, ale do jednej przyjeżdża chłopak niemal codziennie i tam śpi, myje się itd, do drugiej co 2 weekendy przyjeżdża nocować siostra studiująca zaocznie, a trzecia co prawda nikogo nie nocuje, ale jej chłopak spędza tam z nią czas do późnej nocy) - o generalną atmosferę w mieszkaniu (mam na myśli czy wszyscy są towarzyscy i co wieczór siedzą razem w salonie i piją piwo, czy raczej każdy sobie u siebie spędza czas i ograniczanie się do smal talk przy spotkaniu w kuchni - i dopasuj do swoich oczekiwań) - o wyposażenie pokoju (koleżance zdarzyło się kiedyś, że wynajmujący "zapomnieli" jej powiedzieć, że łóżka w pokoju nie będzie - przy oglądaniu pokoju było )- czy musisz kogoś szukać na swoje miejsce jeśli z jakiś powodów szybciej zrezygnujesz - dowiedz się też koniecznie czy sąsiadami nie są studenci robiący imprezy trwające od czwartku do poniedziałku rano ![]() rzeczy niekonieczne, ale ja zapytałabym współlokatorów: - czy właściciel ma tendencji do wpadania co 3 dni do mieszkania pod głupim pretekstem - czy gdzieś za ścianą mieszka syn/córka właścicielki. mam złe doświadczenia z mieszkaniem, gdzie na obydwa powyższe pytania odpowiedź była: tak ![]() Cytat:
![]() dodatkowo lubią naciągać rzeczywistość jeśli chodzi o tworzywo z jakiego wykonane są walizki. ale to być może tylko domena jednego salonu. w innych możne nie kłamią w żywe oczy sądząc, że i tak sama nie rozszyfruję symbolu.
|
|
|
|
|
#1797 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1798 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1799 |
|
Zakorzenienie
|
Ważne pytanie, bo w szpitalu dostałam niedoprecyzowane odpowiedzi a w internecie tyle różnych, że już nie wiem.
KOLONKSKOPIA - jak to jest z tą kolonoskopia? Co mogę jeść dwa dni przed? Mogę zjeść np. Szczypiorek, jabłko? Dzień przed podobno normalne śniadanie (co to znaczy normalne..) później tylko bulion :|, gdzieniegdzie piszą że można kisiel i budyń. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1800 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:01.

super, dzieki piekne i powodzenia w dalszej nauce

Na kolację znowu coś z mięsem... przeginka jak dla mnie. Czasem się zdarzą pierogi ale to niestety bardzo rzadko. Nawet makaron tylko na jeden sposób i oczywiście z mięsem. Zaczęłam gotować swoje rzeczy to "oj kopnienta się odchudza to może chudsze mięsko ci będę dawać?"
On sam widzi, że ta jego "dieta" to niezbyt mu służy. Ale jak mu dałam raz jogurt z płatkami owsianymi, bananem i borówkami to powiedział, że on owsa jak koń jeść nie będzie po czym spróbował i mu nawet smakowało. Ale później mi wypominał, że 3h i głodny jest