|
|
#331 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. III
Czeeeeść....
jakoś w zeszłym tyg pisałam do Was.... i mam jeszcze takie pytanko...czy któraś z Was zakładała aparat na Sękocińskiej?u dr Chądzyńskiego? będę wdzięczna za każdą inf: jak juz pisałam kiedyś dr mówi bym wyrwała zęba.... więcej pytań będę pewnie miała jak założę aparat.. pozdrawiam i życzę przyjemnej niedzieli bo takie ładne słoneczko świeći, że aż żal siedzieć w domu paa
|
|
|
|
#332 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() i do tego taki białe,jak Ty to robisz?![]() Cytat:
Tylko u mojej orto taki mały wybór gumków, ze martwie się ,ze znowu będę mieć zielone... I chyba dowiem się kiedy zakłądam dół jupiiCytat:
|
|
|
#333 |
|
Zakorzenienie
|
Maricken ale masz pętelke;P maskara
heheale dajesz rade widze ![]() Boze ja tez musze siasc do nauki ale mi sie tak ku$%^&sko nie chce ze tragedia ![]() Moj tz wlasnie wyrwal zabka w piatek i bedzie mial aparacik hehe
|
#334 |
|
Przyczajenie
|
Mam bardzo ważne pytanie-6 dni temu miałam założony stały aparat na dółtylko bez pierścieni bo na 1 wizycie nie chciały wejśc
zamiast nich na ostatnich zebach miałam takie cementowe górki które odpadły wczoraj a dziś niestety odkleił sie jeden zameczek (czy coś takiego-ta płytka na której jest gumka) Jestem strasznie zdenerwowana bo nie wiem czy do to sie naprawic bez zdejmowania aparatu i jakie to bedą koszta.Może ktoś mi pomóc?
|
|
|
|
#335 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja orto przed założeniem hassa proponowała mi maskę twarzową. Miałaby ona na celu zmianę rysów twarzy no i jeżeli to konieczne wypchnięcie górnej szczęki do przodu. Ja stwierdziłam, że to nie na moje nerwy i jest mi to nie potrzebne. Więc nie martw się! Co do maski to masz wybór jeżeli jesteś cierpliwa to jak najbardziej, a jeżeli nie to odpada, bo z tego co słyszałam to trzeba się z tym trochę pomęczyć. Buziaki |
|
|
|
|
#336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spokojnie zamki czasem odpadają nawet nie z winy pacjenta. Idź czym prędzej do orto, niech przyklei od nowa. Zdejmie Ci tylko łuk, oczyści ząb z pozostałości kleju, oczyści zamek i naklei od nowa, potem założy łuk tak że nie ma się co martwić, aaa no i raczej nie powinnaś nic płacić(chyba, że nie masz tego zamka co Ci odpadł),a profilaktycznie trzeba uważać z jedzeniem twardych rzeczy-można je jeść, ale bardzo ostrożnie![]() carla_87 aaa no to kurcze miałam to samo, tylko ja na dole miałam T(odwrócone) a u góry dwa kółeczka to chyba muszę dopytać mojej orto jak to się nazywało, może źle zrozumiałam...Maricken oooo taką pętlę też miałam(tą T właśnie)...nic przyjemnego a propos przyjemności...przemieści ł mi się górny łuk i...wystaje teraz z rurki centralnie w policzek...niech szlag trafi!!! mam tak od piątku, ale zorientowałam się dopiero wczoraj...oczywiście weekend nie ma jak iść na przycięcie wosk mi nie pomaga, bo to ostatni ząb i nie ma go czym zaczepić(wosku of kors) i jest generalnie dupa jaś jak chcę coś powiedzieć, zjeść lub nie daj Boże zaśmiać się no ale zobaczę jutro rano, może jakoś wytrzymam do środy, albo mój dentysta obetnie we wtorek jak będę, a jak nie, to trudno-odwiedzę orto w innym gabinecie(byłam już w dwóch innych w których pracuje-takie wycieczki krajoznawcze miewam he he)czy ktoś cokolwiek zakumał z tego bełkotu???
|
|
#337 |
|
Przyczajenie
|
Dziekuje serdecznie za uspokojenie mnie
|
|
|
|
#338 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no ale jak to? ja nie płacę nic za nowe elementy....ale to pewnie od orto zależy. Mi się wczoraj po raz czwarty w ciągu tygodnia odkleiła rurka policzkowa. Jadłam chlebek ze smalcem i myślałam, że to skwarka i zeżarłam ![]() fuj, ohyda i masakra Trochę mnie zaczyna wkurzać, że ciągle mi to odpada :-/ miłego wieczoru!
|
|
#339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i co teraz??? dałaś czadu kobieto!!!!ja za nowe elementy też nie płacę,ale nowe w sensie, że np nie miałam rurek a orto w trakcie wymyśliła, że przyklei, ale jak to jest u niej jak się zepsuje lub...zje jakąś część i trzeba nową, to tego nie wiem, bo tak nigdy nie miałam
|
|
#340 |
|
Zakorzenienie
|
moj tz podpisywał umowe ze jak 3 razy sie mu cos odklei to placi 40 zł
dla mnie to troche takie glupie, przeciez nie zawsze jest wina pacjenta, czasami zwyczajnie wina materialu lub orto bo robi jak sie jej podoba. mi sie na szczescie od roku nic nie odkleilo uf ide wpiatek na wizyte strzele cos z zoltym kolorem tak slonecznie![]() aj babki ale mam cykora tym tygodniem, mam w srode ciezkie kolo i sie tak boje ze tragedia...a ze korkow sobie nabrałam nie mam czasu na porządne przysiądniecie, jedynie co w weekend siedzialam caly czas a i tak czuje sie jakbym nie wiedziala nic. zmykam sie ubrac bo zaraz kory mam;[ eh ale mi sie nie chcee dzis piekna pogoda az zal siedziec w murach ![]() Buzki aaa Pparyczko jak ja znam ten bol przy usmiechaniu sie czy czymkolwiek, ja sie tak meczylam ze 2 tyg bo bylam lenoiwa i nie poszłam do orto...ale jka juz sie zebralam to jak orto zobaczyla to oczy zrobila ze jak moglam z tym chodzic, 5 mm mi sie wysunął druciak;/ a teraz widze ze na dole mam jakies ze 3 mm wysuniete hehe ale nie kluje bo jest odpowiednio zagiety![]() Milego dnia
|
#341 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no zeżarłam....wściekła jestem, ale co robić ja na pewno nic nie muszę płacić za nowy zamek lub rurkę, ale i tak jestem wkurzona, bo w ciągu tygodnia CZWARTY raz muszę jechać do orto. Kompletnie nie wiem dlaczego mi się to ciągle dzieje.... Przede mną też kiepski tydzień, masz rację smv, że chociaż pogoda fajniejsza. miłego dnia!
|
|
#342 |
|
Zakorzenienie
|
aluchelek moze popros orto jednak o pierscienie? troche cie najwyzej obetra ale nie polkniesz ich
ehee jak bedziesz w lazience to łap rureczke;P
|
#343 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczynki jestem aparatka od soboty dwa łuki i jak narazie umieram, boli mnie każdy ząb.Mam takie pytanie ile kosztuje aparat retencyjny taki na noc bo wiem ze mnie to czeka ale zapomniałam zapytać orto ile takie cudo kosztuje?
|
|
|
|
#344 |
|
Zakorzenienie
|
papryka85 kombinerkami-szczypcami spróój sama zagiąć w stronę zębba
mój drut też się wbija mi w dolny policzek, na szczęście jutro wizyta, i wymiana czego się da, i tego co zrobioone źle przez poprzednią orto. |
|
|
|
#345 |
|
Zakorzenienie
|
retencja zalezy od orto..
slyszalam ze ok 500 zł ja w sumie ni wiem ile u mnie kosztuje jeszcze sie o to nie martwie
|
#346 |
|
Zakorzenienie
|
do retencji jeszcze mase czasu
tez nie wiem ile u mnie kosztuje
|
|
|
|
#347 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() powinnam sobie taki korasek do umywalki wsadzić, albo sitko ![]() A tak poważnie, to za jak za pierwszym razem mi odpadło, to zabrałam to do orto, ale powiedział, że to się już nie nadaje. Chyba jednak się zdecyduję na te pierścienie, bo do szału mnie to doprowadzi. Kurka, pogoda taka boska....chyba się na rowerek wybiorę
|
|
#348 |
|
Przyczajenie
|
Au mnie zachwilke wizyta u orto i chyba przyklei mi ten zameczek
mam nadieje ze dobrze i bezboleśnie pójdzie ![]() pozdro dla aparatek
|
|
|
|
#349 |
|
Raczkowanie
|
byłam dziś u orto i w czerwcu idę na zdjęcia i mam się pokazać u orto
a we wrześniu z tego co mówiła zakładam aparacik dlatego we wrześniu bo muszą mi do końca siódemki wyjść bo będę mieć dodatkowe pierścienie czyli góra 4 pierścienie i dół 4 pierścienie razem 8.( czy któraś z Was ma tyle pierścieni ?) dużo ale mam dość głęboką wadę z tego względu że przednie ząbki wysokie a tylnie malutkie, i moje lecznie będzie trwało dłużej z tego względu. ale i tak się cieszę że w końcu będę mieć prościutkie ząbki i ładny zgryz ![]() Pozdrawiam ![]() edit: effciaa16 jak tam przed wizytą ?
|
|
|
|
#350 |
|
Zakorzenienie
|
o jeny 8 pierscieni..ciekawe na jakies zasadzie one dzialaja w tym przypadku..
![]() ja po zajeciach, nic nie robilam a zmeczylam sie co nie miara;P
|
#351 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny ktory aparat jest najmniej widoczny ??
|
#352 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mają mi wyciągnąć ząbki do góry czyli tak 6 i 7 na górze obie strony i 6 i 7 na dole obie strony z tego względu że mam za krótkie zęby i mają za zadanie je wyciągnąć do góry ![]() Weroniqa ; najmnien widoczny jest lingwalny z tego co mi orto pokazaywała ale on jest zakładany od środka i z tego zasłynie że go wcale niewidać ale jak orto mi powiedziała że u niej pacjentka zakładała lingwalny to po 4 miesiącach kazała ściągać bo jest niewygodny i więcej obciera ale są tez porcelanowe i przeźroczyste ale to Ci inne dziewczyny powiedzą tutaj która takowy posiadają naczytałam się tutaj dużo jeszcze orto tłumaczyłą ale oczywiście decyzja zalezy od Ciebie i orto ceny tych mniej przeźroczystych są większe niż za metalowy
Edytowane przez Piesio Czas edycji: 2008-04-14 o 19:14 |
|
|
|
|
#353 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze 2 tygodnie
Oby Gratuluję Ci aparaciku, a tak się martwiłaś :![]() A swoją drogą podniebienie mnie boli w okolicy jedynki muszę posmarować sacholem...
|
#354 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie martw się na zapas napewno nic złego niepowie złego co ma byc to będzie ja jeszcze do września doczekać muszę martwiłam sie ale jest dobrze ale i tak nieuśmiecha mi sie 8 pierścieni no nic jakos to bedzie życzę Ci wytrwałości i aparaciku niebawem dziękluje i Tobie też życze pięknego uśmiechu po zdjęciu aparaciku i doczekania do pierwszej wizyty ![]() PS. dziewczyny z hassami szczerze wspólczuję ale myślę że będzie u was coraz lepiej i mniej bólu ![]() |
|
|
|
|
#355 |
|
Przyczajenie
|
uhu uhu
![]() dzis założyła mi pani orto aparacik ładny jest nawet bym powiedziala ze bardzo ładny kolezanki powiedzały ze bardzo naturalnie wyglądam zaden szok to dla nich nie był nie mam ani pierscieni ani rurrek zameczki od poczatku do konca nie wiem czy juz tak zostanie nawet nie boli no troche jednyki mi drętwieją no i obciera w policzki ale zaraz wosk chyba nałoze i powinno byc gites probowalam fotlo zrobic ale takie srednie wyszły moze sciagne zaraz i dorzuce ![]() milego dzionka [u mnie slicznie swieci słonce choc jednoczesnie pada ale tencza nadaje pozytywna aure ]
|
#356 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gratuluję! Ja na górze nie mam pierścieni ani rurek, ale orto mi powiedział, że ich czas nadejdzie ;-) dołożyłam zdjęcie moich krzywulców. Boszzzz, nie dość, że krzywe, to żółte Straszę zębami....
|
|
#357 |
|
Raczkowanie
|
DeKa gratulację
![]() aluchelek ładne ząbki wcale nie takie żółte a mam pytanie do Ciebie :P czy to co masz na końcach ząbków na górze to klej/cement ?
|
|
|
|
#358 |
|
Przyczajenie
|
ok sciagnełam fotki ale troche słabym aparatem no i sama robilam wiec jakosc jest taka sobie moze macie jakies juz sposoby zeby ładne wyszły
pozdrawiam słonecznie
|
#359 |
|
Raczkowanie
|
DeKa super ząbki
świetne kolorki ![]() powodzenia w prostowaniu ![]() |
|
|
|
#360 |
|
Zakorzenienie
|
DeKa oh jakie kolorki
Nim sie obejrzysz, a ząbki będą prościutkie ![]() Piesio ah no tak to sie tylko mówi. Mam pewne obawy, ale przecież nie idę do orto dla wygody Zobaczymy jak to będzie, jeszcze 14 dni xD xD xD szybko mi zleciało. A co do pierścieni to faktycznie dużo, ale ważne, że skuteczne będzie.Aaa i taka mała anegdota moja mama już się wścieka, że mówię do niej takim językiem dot. aparatów, wcześniej tak nie za wiele wiedziałam o nich a teraz dzięki Wam łoohoho....prawie jak specjalistka joke. Ale nie na prawdę forum bardzo mi pomogło.
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:34.

a na jutro obowiazkowo "for the very last time" musze wszamac kukrydze z kolby 

hehe
zamiast nich na ostatnich zebach miałam takie cementowe górki które odpadły wczoraj a dziś niestety odkleił sie jeden zameczek (czy coś takiego-ta płytka na której jest gumka) Jestem strasznie zdenerwowana bo nie wiem czy do to sie naprawic bez zdejmowania aparatu 
spokojnie zamki czasem odpadają nawet nie z winy pacjenta. Idź czym prędzej do orto, niech przyklei od nowa. Zdejmie Ci tylko łuk, oczyści ząb z pozostałości kleju, oczyści zamek i naklei od nowa, potem założy łuk

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)