Mamusie marcowe 2017 - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-03-28, 13:37   #121
pantera09
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie marcowe 2017

A jak nasze kochane w dwupaku? Jak się czujecie, czy może któraś już po?
11.03.2017
pantera09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 14:17   #122
marlenya111
Raczkowanie

Pantera tez wyslalam teraz priva

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
marlenya111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 14:36   #123
Almat
Rozeznanie

Ja chłonę Wasze opowieści i już się boję co u nas będzie.
Generalnie sen to dla mnie zawsze była świętość. Jeśli trwa poniżej 7h to nie funkcjonuję. Będzie wesoło

Dziś byłam na KTG, zero oznak porodu. Wszystko pozamykane. W poniedziałek będę musiała się stawić na oddział. Asia, pewnie będziesz wtedy wychodziła
L4 dostałam wczoraj od internistki Od razu na dwa tygodnie, więc sprawa załatwiona

I paczka H&M została nadana

Dziś pogoda u mnie obłędna. Leżałam na huśtawce i słuchałam koncertu Stinga na żywo w studiu Osieckiej. Tylko piwa brakowało do pełni szczęścia
Do tego wpłynęła pensja, 100% jeszcze

Ah, i od wczoraj boli mnie dość mocno lewa pachwina. Internistka sprawdziła, przepuklina żadna się nie robi. To pewnie urok ciąży. Któraś tak miała?

Edytowane przez Almat
Czas edycji: 2017-03-28 o 14:40
Almat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 14:40   #124
carla2607
Rozeznanie

Pikdaria u mnie też na pleckach zalecają i tak kładę. Jak się ulewa to rzeczywiście młody sobie sam główkę przekreca.

---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Almat to przyjemnie masz odpoczywaj kochana.my na spacerek się szykujemy.trzymajcie kciuki

carla2607 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 14:47   #125
youan
Zadomowienie

Almat nie ma co sie bac Dziecko zaraz bedzie wieksze i przesypiac nockitrzymajmy sie tego

Hm tez nadany czekam az trafi do kuriera to zaczne sie cieszyc

Pogoda tez super- wyciagam lzejszy kombinezon

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

Cytat:
Napisane przez youan Pokaż wiadomość
Almat nie ma co sie bac Dziecko zaraz bedzie wieksze i przesypiac nockitrzymajmy sie tego

Hm tez nadany czekam az trafi do kuriera to zaczne sie cieszyc

Pogoda tez super- wyciagam lzejszy kombinezon

Przejechalam 5 minut na rowerku stacjonarnym i bolaly mnie nogi hahaha jakie to przykre

youan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 14:48   #126
witch_18
Zakorzenienie

My już wróciłyśmy ze spaceru powoli za obiad będziemy się zabierać. I muszę sprawdzić czy u mnie wypłata juz wpłynęła. Ciekawe ile dostane,bo od 13go juz jestem na macierzyńskim.

Almat ja do tej pory też bardzo ceniłam sobie sen,ale cóż. Idzie wytrzymać, a każda przespana godzina cieszy jak milion dolarów pozatym jak taki maluch się do Ciebie uśmiechnie to zaraz zapomnisz o braku snu

zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 15:22   #127
pikdaria
:)

Almat - 7h snu dasz radę wyciągnąć 3h+4h z przerwa na karmienie :P

W moim MOPR tylko oświadczenia się podpisywało o wysokości dochodu, samemu się z PIT spisywało. A dalej już sobie sprawdzali sami. W niektórych chyba wymagają zaświadczeń z US ale to najlepiej w swoim rejonie zasięgnąć informacji.
Zazdroszczę wam spacerów. My jeszcze czekamy
Wczoraj za to sama wyskoczyłam do sklepu i jednak rozcięty brzuchol i kilkudniowe nicnierobienie w szpitalu daje o sobie znać. Kroku się nie da przyspieszyć, oddech krótki...
Youan- z dnia na dzień będzie lepiej, podziwiam za konsekwencje

pikdaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 15:44   #128
asia_28w
Zakorzenienie

Ja byłam dzisiaj na ktg. Niestety znowu miałam badanie na tym aparacie, który nie mierzy skurczy a jedynie tętno, także nic nie wiem czy coś się pisze, szkoda bo akurat miałam mocniejszy skurcz w trakcie badania. Potem zbadała mnie moja ginekolog. Szyjka praktycznie zgładzona i co najmniej 2 cm rozwarcia, wg niej pełna gotowość do porodu. Trochę mi tam pogmerała, mówiła, że mogę plamić po badaniu, chociaż nie wiem czy był to ten słynny masaż szyjki bo nic a nic nie bolało Na usg też wszystko ok.
No i dała mi wybór. Albo kładę się do szpitala pojutrze w czwartek, albo we wtorek. Dostałam skierowanie na czwartek, jeśli się zdecyduje to mam być o 8 na czczo. Jeśli się nie zdecyduję to przychodzę na i tak umówione na czwartek na 9:30 ktg, widzę się z nią i wtedy daje mi nowe skierowanie na wtorek. Mam się zastanowić. Generalnie ona sugerowała poczekać do wtorku, bo jeśli pierwsza próba z oxy nie zadziała to będę leżeć cały piękny weekend na patologii. Po drugie mówiła, że każdy nawet nieregularny i mały skurcz przygotowuje organizm do porodu, im bardziej organizm sam się przygotuje tym większe są szanse, że pierwsza kroplówka z oksytocyną przyniesie efekty, więc lepiej byłoby poczekac...No i nie wiem, chyba zaczekam do tego wtorku, a wy Co byście zrobiły?
Także Almat wygląda na to, że wyladujesz szybciej niż ja na oddziale...swoją drogą to dość szybko Cię biorą.
Co do pachwin- ja mam takie bóle od 2 miesięcy, ledwo chodze i to mój największy ciążowy koszmar.
asia_28w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 16:11   #129
marlenya111
Raczkowanie

Rodzilam 06.03 i wlasnie przyszla wyplata praktycznie taka sama co na l4 dziwne liczylam na znacznie mniej jakies pomysly dlaczego ?

Stary 2017-03-28, 16:37   #130
witch_18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marlenya111 Pokaż wiadomość
Rodzilam 06.03 i wlasnie przyszla wyplata praktycznie taka sama co na l4 dziwne liczylam na znacznie mniej jakies pomysly dlaczego ?

Ja rodziłam 13.03 i tez dostałam taka samą jak na l4. Zastanawiam się czy w następnym miesiącu nie dostane mniejszej jeszcze o te pol miesiąca teraz na macierzyńskim.

zapraszam
Stary 2017-03-28, 16:41   #131
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez carla2607 Pokaż wiadomość
Marlenya u nas tez dziś nocka rewelacja.az nie wierzę, że jednak tak można ja juz bardziej wypoczeta.
I pytanie korzystacie z poduszki do karmienia? Ja właśnie zamówiłam, bo układanie małego do cyca to jednak wyzwanie.zwlaszcza, że ze względu na kleszcze kazali karmic spod pachy.i jak się wam te poduszki sprawują? Pomocne?

Ja karmie na poduszce Motherhood i polecam. Duzo wygodniej niż bez
W nocy karmie z pod pachy to ukladam jaska obok siebie i na to tą poduche i też jest ok.

Cytat:
Napisane przez interewcia Pokaż wiadomość
A jak to jest z tymi szczepionkami. Bo ostatnio jak byłam u lekarza to pielęgniarka, która szczepi dzieci pytała jak będziemy szczepić. Starszego szczepiłam tą skojarzoną, ale teraz niby mówią że to też nie jest dobre żeby wszystko na raz. Więc myślałam, że weźmiemy te na NFZ, ale ona mówiła że to i tak za jednym razem się szczepi, tylko kłuje się więcej razy. Więc już sama nie wiem.
U nas ta skojarzona 160zl kosztuje.
No właśnie jest tak jak mówisz - i tak idzie wszystko na raz tylko w kilku wkluciach...
Cytat:
Napisane przez youan Pokaż wiadomość
TeQiba mam dokladnie te sama rozkmine do szczepien ale zdecydowalam sie na 6w1 bo tak szczepila moja lekarka swego wnuka a to dla mnie najlepsza rekomendacja

Carla nas tez nie mierzyli ale teraz niby tego nie robia poduszke kupilam- 1 Core tylko z nia karmilam teraz prawie wcalepo prostu teraz mam fotel na ktorym mam dobra wysokosc a wtedy na lozku bylo mi za nisko

Moja lekarka też swoje dzieci szczepila skojarzonymi, także chyba lekarze nie ryzykowaliby na własnych dzieciach gdyby było jakieś ryzyko..
Cytat:
Napisane przez asia_28w Pokaż wiadomość
Ja byłam dzisiaj na ktg. Niestety znowu miałam badanie na tym aparacie, który nie mierzy skurczy a jedynie tętno, także nic nie wiem czy coś się pisze, szkoda bo akurat miałam mocniejszy skurcz w trakcie badania. Potem zbadała mnie moja ginekolog. Szyjka praktycznie zgładzona i co najmniej 2 cm rozwarcia, wg niej pełna gotowość do porodu. Trochę mi tam pogmerała, mówiła, że mogę plamić po badaniu, chociaż nie wiem czy był to ten słynny masaż szyjki bo nic a nic nie bolało Na usg też wszystko ok.
No i dała mi wybór. Albo kładę się do szpitala pojutrze w czwartek, albo we wtorek. Dostałam skierowanie na czwartek, jeśli się zdecyduje to mam być o 8 na czczo. Jeśli się nie zdecyduję to przychodzę na i tak umówione na czwartek na 9:30 ktg, widzę się z nią i wtedy daje mi nowe skierowanie na wtorek. Mam się zastanowić. Generalnie ona sugerowała poczekać do wtorku, bo jeśli pierwsza próba z oxy nie zadziała to będę leżeć cały piękny weekend na patologii. Po drugie mówiła, że każdy nawet nieregularny i mały skurcz przygotowuje organizm do porodu, im bardziej organizm sam się przygotuje tym większe są szanse, że pierwsza kroplówka z oksytocyną przyniesie efekty, więc lepiej byłoby poczekac...No i nie wiem, chyba zaczekam do tego wtorku, a wy Co byście zrobiły?
Także Almat wygląda na to, że wyladujesz szybciej niż ja na oddziale...swoją drogą to dość szybko Cię biorą.
Co do pachwin- ja mam takie bóle od 2 miesięcy, ledwo chodze i to mój największy ciążowy koszmar.
Ja bym poczekala do wtorku Szkoda weekendu na szpital, jak się za długo tam jest to depresji można się nabawic. Niemniej trzymam kciuki żeby akcja sama się rozkrecila zanim planowo się tam wybierzesz

Stary 2017-03-28, 16:44   #132
klementyna1
Zakorzenienie

A ja pracuje w szkole i dostaje platne z gory-wiec za marzec juz dostalam...czyli w tym miesiącu macierzynsliego chyba nie dostane... a Pzu mi wyplacili kase z okazji narodzin dziecka, ale za pobyt w szpitaly juz nie, bo porod fizjologiczny bez powiklan to nie choroba; p Po lekarzu ok-mala bez zastrzezen....wazy..4200: o czyli 1kg na.plusie w 3tygodnie....bedzie klucha!

klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 17:46   #133
youan
Zadomowienie

Marlenya nastepna bedzie juz mniejsza tez tak mialam

Stary 2017-03-28, 18:10   #134
witch_18
Zakorzenienie

Klementyna to ładnie Mała przybiera, super

zapraszam
Stary 2017-03-28, 18:22   #135
marlenya111
Raczkowanie

Mi wyplacili za pobyt ale ja bylam 11 dni i opisalam ze trafilam nie z powodu akcji skurczowej tylko cisnienia i dolaczylam dokumentacje bo tez bylo w zapisie ze za szpitalne wyplacaja jak jest choroba a ciaza to nie choroba.

Youan oby znacznie mniejsza nie byla gadalam teraz na spacerze z kolezanka z tej samej pracy i ona mowi ze prawie na to samo sie wychodzi po na macierzynskim jednych chyba spolecznych skldek sie nie placi wiec niby 80% ale i tak prawei 100 wychodzi

Stary 2017-03-28, 18:39   #136
witch_18
Zakorzenienie

Ja muszę odebrać swój wypis o ile juz jest i złożyć o kasę z ubezpieczenia. U mnie za operację więcej wyjdzie niż za urodzenie dziecka

zapraszam
Stary 2017-03-28, 18:58   #137
marlenya111
Raczkowanie

Witch to juz wiesz ile dostaiesz za CC ? Bo u mnie max byl 4 tys a dali 1tys

Stary 2017-03-28, 19:05   #138
youan
Zadomowienie

Marlenya no ja dostalam 80% z tego co dostaje normalnie po odciagnieciu skladek... z tego co wiem skladek nie odciagaja na l4 ciazowyn a dokladnie to sa oplacone przez panstwo

Stary 2017-03-28, 19:38   #139
witch_18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marlenya111 Pokaż wiadomość
Witch to juz wiesz ile dostaiesz za CC ? Bo u mnie max byl 4 tys a dali 1tys

Tak dokładnie to nie,ale koleżanka w listopadzie z 5tys "wyciągnęła" łącznie za dziecko i CC wiec liczę,ze będzie podobnie.

zapraszam
Stary 2017-03-28, 20:04   #140
pantera09
Zakorzenienie

Byliśmy na spacerze... Jaki dramat :'( Postanowiliśmy pojechać do większego parku. Po drodze trafiliśmy na korek, a mały w foteliku się darl... No ale dobra dojechaliśmy, cisza. Wsadzamy do wózka, przeszliśmy kawałek, wrzask. Mąż postanowił wsadzić go w chuste, pod koniec wiązania znowu się młody wkurzyl, więc stwierdziłam że go nakarmie. Uspokoił się. Wsadzamy do wózka, zrobiliśmy 10 kroków - wrzask Podjęliśmy druga próbę z chusta i zasnął. Jednak wracając do domu wsadzony do fotelika znowu ryk :'( Teraz zasnął na rekach u mnie dopiero tak porządnie. Ja nie wiem co mu w wózku nie pasuje, że nie umie w nim zasnąć jak inne dzieci...

Klementyna super przybiera. Mojego od szpitala nikt nie ważył aż jestem ciekawa ile ma już.

Asia ja bym też poczekala. A czemu na czczo miałabyś być w cwartek?

Marlenya dzięki, uzupelnilam.
W ogóle poprawilam pierwsza strobe. Paru dzieciaczków nie udało mi się znaleźć, podeślijcie info to dopiszę

Almat też koooocham spać, ale jakoś przestaje mieć to takie znaczenie i jakimś cudem chodzę całkiem wyspana.
Super że udało się z L4!

Hmm ja klade głównie na boku jak spi, a jak nie to najspokoiniejszy jest na brzuchu - oczywiście na chwilę ;-)
11.03.2017
Stary 2017-03-28, 20:25   #141
marlenya111
Raczkowanie

Pantera nie mam w ogole pomyslu co do tego wozka, chusty bo tak jak piszesz zazwyczaj dzieci sie uspokajaja moj byl raz niespokojny na spacerze jak go za grubo ubralam bo sprawdzam zawsze po brzuszku, jak mokry to grubo jak cieply ale suchy to dobrze a jak chlodny to za lekko

Stary 2017-03-28, 20:28   #142
asia_28w
Zakorzenienie

Pantera mam być na czczo gdybym kładła się w czwartek na oddziale- nie wiem może jakieś badania z krwi robią przy przyjęciu ? Ty nie musiałaś być na czczo ?
Stary 2017-03-28, 20:29   #143
marlenya111
Raczkowanie

Ps po pierwszej stronie widze ze mamy maluszki Zaden dzieciaczek nie mial 4kg a ostatnio kolezanka rodzila i na usg powiedzieli ze CC bo bardzo duzy i ponad 4800g!

Stary 2017-03-28, 20:51   #144
Almat
Rozeznanie

Asia, poniedziałek to nie wcześnie, bo mnie wczoraj minął termin, więc w poniedziałek zacznie się 42 tydzień.

Ja mam trochę inny punkt widzenia niż dziewczyny. Weekend, owszem, ma być ładny, ale chyba sporo jeszcze takich przed nami w życiu.
Tobie się zacznie w piątek/sobotę 42 tydzień. Ja wolałabym jednak na tym etapie być już pod kontrolą lekarzy i monitorować sytuację (zwłaszcza, że pisałaś kiedyś, że u Ciebie nie ma raczej poślizgu z określeniem wieku ciąży).
Stary 2017-03-28, 20:51   #145
pantera09
Zakorzenienie

Cytat:
Pantera mam być na czczo gdybym kładła się w czwartek na oddziale- nie wiem może jakieś badania z krwi robią przy przyjęciu ? Ty nie musiałaś być na czczo ?
Asia, nie. Kazali mi się zgłosić o 14 i wręcz być po obiedzie. Z tym że ja miałam mieć dopiero podjęta decyzję o wywolywaniu, ale u Ciebie przecież chyba jeszcze nie podjęli nic na ten temat?

Marlenya faktycznie takie "normalnej" wagi dzieciaczki
11.03.2017
Stary 2017-03-28, 20:52   #146
asia_28w
Zakorzenienie

Ja raczej wstrzymam się do tego wtorku, bardzo chciałabym, żeby akcja zaczęła się naturalnie, bez indukcji...
Kurcze teraz mam rozkminę co ze Świętami. Myślałam, że maluch będzie mieć już conajmniej 3 tygodnie wtedy i pojedziemy do rodziców na Święta, a w tej sytuacji będzie mieć 2 tygodnie, a może i nawet mniej- jechałybyście ?
Moi rodzice mieszkają w domu 80 km od nas. Jedyny duży minus wg mnie to to, że w Święta zjawi się tam dwójka dzieci mojego brata (roczniak ze żłobka, i 6 letni przedszkolak), które mogą zarażać różnymi chorobami...

Edytowane przez asia_28w
Czas edycji: 2017-03-28 o 20:55
Stary 2017-03-28, 20:53   #147
Sonia11
Wtajemniczenie

Asia ja jak leżałem przed porodem w szpitalu to codziennie miałam wstrzymywane śniadanie do obchodu. Dopiero po pochodzie decydowali czy mogę jeść czy nie. W dniu wywoływania już nie mogłam jeść.

Marlenya no 4800 duże dziecko.

Sonia11 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-03-28, 20:54   #148
asia_28w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Almat Pokaż wiadomość
Asia, poniedziałek to nie wcześnie, bo mnie wczoraj minął termin, więc w poniedziałek zacznie się 42 tydzień.

Ja mam trochę inny punkt widzenia niż dziewczyny. Weekend, owszem, ma być ładny, ale chyba sporo jeszcze takich przed nami w życiu.
Tobie się zacznie w piątek/sobotę 42 tydzień. Ja wolałabym jednak na tym etapie być już pod kontrolą lekarzy i monitorować sytuację (zwłaszcza, że pisałaś kiedyś, że u Ciebie nie ma raczej poślizgu z określeniem wieku ciąży).
Almat niby tak, ale chciałabym bardzo by akcja zaczęła się sama, bez indukcji eh sama już nie wiem

Cytat:
Napisane przez pantera09 Pokaż wiadomość
Asia, nie. Kazali mi się zgłosić o 14 i wręcz być po obiedzie. Z tym że ja miałam mieć dopiero podjęta decyzję o wywolywaniu, ale u Ciebie przecież chyba jeszcze nie podjęli nic na ten temat?

Marlenya faktycznie takie "normalnej" wagi dzieciaczki
Pantera z tego co zrozumiałam to jeśli zgłosiłabym się w czwartek to od razu wtedy miałabym dostać oksytocynę.
Stary 2017-03-28, 20:59   #149
Almat
Rozeznanie

Pantera nie mam pojęcia czemu Twój maluch aż tak nie lubi wózka, dziwna sprawa. Słońce go nie raziło?

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Cytat:
Almat niby tak, ale chciałabym bardzo by akcja zaczęła się sama, bez indukcji eh sama już nie wiem
Wiem, chyba każda by tak wolała. Ale no czasem nie ma wyjścia. Zresztą Uśmiechnięta miała chyba 3 próby oksytocynowe i nadal na nic się to zdało
Stary 2017-03-28, 21:03   #150
interewcia
Rozeznanie

Pantera z tym wózkiem to ja miałam podobnie z pierwszym dzieckiem. Wychodzilismy na spacer z wielkim krzykiem i tak wracaliśmy. Czasem ktoś patrzył co się dzieje, ale wybieralismy ustronne miejsca.
Nie wyciągaliśmy go z wózka, był smoczek, głaskanie, uspakajanie i krótkie spacery. Aż w końcu się przyzwyczaił.
interewcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości