|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Oczepiny - Rzut welonem, bukietem, podwiązką? - do zwrotu?
Siemanko
![]() Nie odnalazłam takiego wątku, a naszła mnie przedślubna rozkminka.. Czym będziecie rzucać na swoim weselu i czym rzucały Panny Młode na weselach na których byłyście? Czy welon był zwracany? Pzeczytałam, że dobrą opcją jest zakupić na "rzut welonem" drugi, tańszy welon, który kobietka może sobie zatrzymać i ja, właśnie tak zrobię ![]() Nie spotkałam się jeszcze ze zwyczajem aby welon nie został oddany (ale podobno niektóre Panny Młode nie żądają zwrotu ![]() Ja osobiście sesję plenerowa będę miała pewnie z tydzień po weselu, więc welon odzyskać muszę. Poza tym nie wyobrażam sobie nie mieć pamiątki w postaci welonu, za który w dodatku dam pewnie kilka stówek. Suknię postaram się sprzedać, więc chciałabym mieć chociaż welon - tak jak moja mama mi pokazywała swój, tak samo ja chce zachować go na pamiątkę ![]() Na każdym ślubie na jakim byłam welon był zwracany. Jest również opcja rzutu bukietem swoim, a nawet świadkowej albo zrobienia dodatkowego bukietu celowo do oczepin. Nad podwiązką nawet się nie zastanawiam, jakoś to mało weselne.. A wy co planujecie? I jakie są wasze doświadczenia? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ctrl alt delete
|
Dot.: Oczepiny - Rzut welonem, bukietem, podwiązką? - do zwrotu?
Ja nie mialam welonu, więc rzucałam bukietem, i faktycznie tyle go widziałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja chyba będę rzucać bukietem, bo słyszałam, że niektórzy nie oddają welonu (WTF), a mnie będzie potrzebny na sesję plenerową jeszcze.
![]()
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Najbezpieczniejszą opcją jest wg mnie ten dodatkowy welon ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Hejo kochane
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja będę jednak rzucać bukietem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja dostałam welon z powrotem, mąż muszkę zostawił osobie, która ją złapała.
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() To oczywiście takie gadanie ![]() No ale jak już ktoś zakłada coś niebieskiego, pożyczone, starego itd.. To warto wiedzieć i o reszcie ![]() Już pomijając fakt przesądów (bo to względem psychologii nie ma prawa bytu, można to potraktować bardziej jak zabawę), to ja osobiście zwyczajnie nie chce oddawać swojego welonu, bo planuje kupić droższy niż za 100 zł(tu nie chodzi o samą kasę, ale też o to, że po to są upominki dla gości żeby ewentualnie z tej opcji korzystać), chce mieć go na plener ślubny no i przede wszystkim na pamiątkę. A przy rzucaniu jest możliwość, że ktoś go uszkodzi, spadnie na ziemię, na weselu ubrudzi albo cokolwiek innego. Na żadnym weselu, na którym byłam też nie spotkałam się z zabraniem welonu dla siebie, a pytanie powstało z ciekawości, bo w niektórych regionach podobno tak jest ![]() Sorry za błędy stylistyczne, ale dopiero się obudziłam i lecę do ogarniać się do pracy ![]() Miłego dnia wszystkim! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Ja welonu mieć nie będę, bo w żadnym nie wyglądam, podwiązkom nie zamierzam, więc zostaje bukiet. Też się boje, że komuś mogę coś zrobić, ale cóż - czymś rzucić trzeba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Spoko, oby nie kolczastymi różami
![]()
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Co prawda do mojego weselicha jeszcze czas, ale zaplanowałam wstępnie, że będę rzucać welonem, bukiet jednak jest co prawda ryzykiem, że uderzy kogoś niechcący, albo wleci w orkiestrę... Welon lekki, bo lekki ale pozostaje ta ciągłość tradycji oczepin. Spotkałam się również z rzucaniem podwiązką (oh, to były czasy, wtedy ją złapałam!!!), całkiem spoko opcja, ale może się zdarzyć, że poleci hen daleko i Panny będą biegać po sali
![]() Koniec końców, kwestia indywidualna. Jak dla mnie welon i podwiązka najlepsze rozwiązania, jeśli chodzi o oczepiny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wielce Szanowna Pani
|
Ja się spotkałam z propozycją wykupienia za flaszkę
![]() Rzucanie bukietem wydaje mi się bardzo filmowe, amerykańskie chociaż przyznaję że nie sprawdzałam skąd się wywodzi ten zwyczaj. Osobiście chyba będę rzucała welonem (i miała na podorędziu coś na wymianę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Będę rzucała bukietem, szkoda mi wianka
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
My nie mielismy standardowych oczepin, ale rzucalam bukietem po wyjściu z kościoła - bukiet byl solidny, dość ciężki, złapała siostra cioteczna męża, nikomu nic się nie stało
![]() ![]()
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jeszcze wyhaczylam taka fajna zabawę od dziewczyn na forum fb ![]() "Każda dziewczyna uczestnicząca w zabawie dostaje do ręki wstążkę, której drugi koniec przywiązany jest do bukietu Panny Młodej stojącej w środku koła.☠ W trakcie trwania zabawy Panna Młoda kolejno odcina wstążki, a bukiet ląduje w rękach dziewczyny, której wstążka nie została przecięta☠" 1496984368620.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Zabawa rzeczywiście spoko
![]() A co do rzucania...zależy jaki bukiet będziecie miały. Mój był dość ciężki i nie wyobrażam sobie nim w ludzi rzucać ![]() W ogóle na jednym weselu PM rzucała bukietem i dziewczęta go rozczłonkowały XD . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:26.