|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: jak przyrządzić na obiad rybę i kurczaka - niskokalorycznie
Z chęcią poczytam o jakiś ciekawych sposobach, często jem na obiad właśnie filet z kurczaka albo mintaja i nie bardzo mam pomysł jak przyrządzać je inaczej niż do tej pory ( czyt. na patelni, w panierce i oleju
)
|
|
#722 |
|
Zadomowienie
|
A ja uwielbiam ryby zrobione na parze w najróżniejszych ziołach
do tego sos jogurtowo - pomidorowy . mięsa nie jadam
|
|
|
#723 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#724 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uwielbiam pierś z kurczaka lub filet z jakiejś rybki (panga, tilapia) pieczone w folii w piekarniku
. Pierś najczęściej nacieram słodką papryką, zawijam w folię aluminiową i na 40 minut do piecyka. Rybę natomiast obtaczam w oregano lub bazylii, czasami zostawiam na 0,5 h w soku z cytryny i piekę ok. 20 minut. Dobry jest też filet z pangi panierowany w otrębach i smażony na oliwie (mi wystarcza łyżeczka, mam dobry teflon).
|
|
#725 |
|
Zadomowienie
|
Dziekuję wam
A mam pytanie, czy owinąć szczelnie tą pangę folią aluminiową ? I do tej folii mogę powkładać jeszcze jakieś brokuły czy coś w tym stylu? A pierś z kurczaka też można w taki sam sposób przyrządzać - też owinąć folią? Też podoba mi się sos pomidorowo- jogurtowy Pancza jak go robisz?Bardzo fajny jest też pomysł na rybę w otrębach ![]() Kiedyś w programie "Nigella gryzie" robiła ona takie fajne kurczaki w krakersach - myślę, że można by było zrobić te kurczaki np właśnie w otrębach Kroi się je na cienkie paseczki i wsadza do miski i zalewa kefirem lub maślanką na 0,5-2 godziny (można i dłuzej) Potem wyciągnąć kawałki kurczaka i panierować otrębami. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 200 C przez 20-30 min.
|
|
|
|
|
#726 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie wiem o co chodzi dziewczyny, ale jak wkładam taką pierś czy rybe do piekarnika w folii to ona zaczyna mi się centralnie palić
Temperatura nie jest za wysoka na pewno (jakieś 170-180 stopnii), więc tym bardziej nie wiem o co chodzi.Drugie pytanie- czy jak pieczecie całą pierś to po jakim czasie ona 'dochodzi' w środku? Piekłam kiedyś całą pierś, w sensie niepokrojoną, wyjmuje po pół godzinie a tu surowizna w środku Podkreślam że z natury jestem beztalencie kulinarne, a tak kocham gotować ![]()
|
|
|
#727 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dania Dietetyczne - przepisy
Wreszcie udało mi sie tutaj znaleść kilka interesujacych propozycji ach nawet kilkanasie
Bardzo miło sie czyta czas coś wybrac na obiad?? |
|
|
|
|
#728 | |
|
Wtajemniczenie
|
Podbijam
![]() Cytat:
|
|
|
#729 |
|
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
moja lekka sałatka :)
Hej,podaję wam przepis na moją lekką,wiosenną sałatkę.nie jest może bardzo oryginalna ale za to pyszna i sycąca
Jem ją na obiad,na kolację,na lunch.Weź: świeży szpinak mieszankę meksykańską (z puszki lub mrożoną) czerwoną paprykę papryczkę chili czerwoną cebulę kawałeczek żółtego sera kromkę razowca. szpinak umyj,osusz i posiekaj.dodaj mieszankę meksykańską,pokrojoną paprykę,chili,cebulę (ja nie kroję w kostkę tylko posypuję półkolami-tak jest łatwiej),żółty ser (ja kroję w kostkę ale można zetrzeć na tarce i posypać).z kromki przygotuj grzankę-ja wkładam do tostera aż będzie chrupiąca,nie dodaję masła i kroję w kostkę.całość mieszam,doprawiam odrobiną sosu z torebki (mój ulubiony to koperkowy) i dodaję kilka kropel oliwy. ilości dowolne,czyli jak kto woli-wszystko do smaku ![]() Smacznego! |
|
|
|
|
#730 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: moja lekka sałatka :)
Jesteśmy oczywiście bardzo wdzięczni, ale...dlaczego zakładasz nowy temat?
Przepisy umieszczamy w odpowiednim do tego wątku (bardzo popularnym): "Dania Dietetyczne".https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=67825&page=25
|
|
|
#731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hmmm te 1/3 szklanki oleju to sie miesza ze skladnikami tak po prostu? i jaki to olej? mam ochote na takie ciasto i w ogole super watek niedlugo skoncze czytac (ukradlam kilka przepisow;D)
|
|
|
|
|
|
#732 |
|
Rozeznanie
|
Tak, poprostu dodac do masy. Ja dalam oliwe z oliwek
|
|
#733 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki
na pewno w weekend sprobuje i opisze swoje wrazenia
|
|
|
|
|
#734 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#736 |
|
Rozeznanie
|
Baby, cala tortownica. A jak rosnie... mmm...
|
|
#737 |
|
Rozeznanie
|
Ja robię niezły sos meksykański
![]() Potrzebna do niego jest mieszanka meksykańska, czerwona fasola, duzy pomidor, cebula, mała łyżeczka koncentratu pomidorowego, oregano i pieprz. Szykuję dwa garnki- w jednym gotuję warzywka. Do drugiego wrzucam obranego ze skóry pomidora, pokrojoną w kostkę cebulę i podlewam to wodą- tak aby pomidor się ugotował a w nim cebula. Ugotowana wczesnej w drugim garnku warzywka odcedzam przeczucam do tego co zostalo mi z pomidora, doprawiam łyżeczką przecieru, dodają fasolę czerwoną z puszki, oregano i pieprz. Wychodzi pyszne Podają z rybą pieczoną bez panierki- tylko w przyprawie do ryb.
|
|
#738 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#739 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#740 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy mogłybyście sprecyzować mniej-więcej ile to 100g mąki?
Byłabym bardzo wdzięczna, gdyż nie posiadam wagi.
|
|
|
#741 |
|
Zakorzenienie
|
Mangosia - to jest ok 1/2 szklanki
|
|
#742 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#743 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#744 |
|
Zakorzenienie
|
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#745 |
|
Zakorzenienie
|
Na 100 g mąki dodaje się zazwyczaj 5 g drożdży.
|
|
#746 |
|
Zakorzenienie
|
zrobilam dzis to ciasto z przepisu Black-lulu ale powiem szczerze ze nie wyszlo ani duze ani wyrosniete chociaz proporcje mialam takie jak w przepisie
co do smaku to fakt, dobre jest ale jakos zachwycona nie jestem... za to mamie bardzo smakowalo i zanim zdarzylam posprzatac juz polowy nie ma... :|
|
|
|
|
|
#747 |
|
Raczkowanie
|
hej!!! A ja szukam jakiegoś fajnego przepisu na obiadek, który miałby tak 300-350 kcal. Szukam i szukam, ale nic mnie nie interesuje (jestem dość wybredna
). Może macie jakieś ulubione przepisy na dania, które mieszczą się w tym przedziale kalorycznym?? Z góry dzięki i pozdrawiam
|
|
|
|
|
#748 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj zrobiłam fajny obiadek
. Mianowicie lekko ponad 100g sałaty lodowej wrzuciłam do miski,potem wrzuciłam trochę czerwonej fasoli,ziarenek słonecznika,pierś z kurczaka pokrojoną na kawałeczki,trochę papryki czerwonej i skropiłam to oliwą,dodałam pieprz.Pycha,a całość 300kcal .
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#749 |
|
Zadomowienie
|
a macie jakies przepisy na dietetyczne samodzielnie wykonane lody ( albo coś ala lody?)
kiedyś zawsze mroziłam jogurt smakowy ( najlepiej campiny, mało wnim wody, wiec nie zamarzał na kamień tylko był taki w sam raz) no ale jogurty smakowe na R są niezbyt... szukam wiec alternatywy |
|
|
|
|
#750 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja często robię tak, że biorę serek homo, mieszam z dodatkami i do zamrażalnika na godzinkę. Wtedy tylko tak lekko podmarza. Jednak wiadomo, że im tłustszy tym mniej twardy. Może pozwól sobie raz pomio tego, że jesteś na R na jakiś homo 5-8% ze słodzikiem i cynamonem. Wtedy powinien nie być aż tak zamarźnięty. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:47.

)

do tego sos jogurtowo - pomidorowy . mięsa nie jadam

Temperatura nie jest za wysoka na pewno (jakieś 170-180 stopnii), więc tym bardziej nie wiem o co chodzi.