|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Trądzik- wątek ogólny, porady, pielęgnacja
Cytat:
|
|
|
|
|
#4592 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4593 |
|
Zakorzenienie
|
Badania hormonalne sama sobie możesz zrobić, nie potrzebujesz do tego zalecenia od dermatologa skoro idziesz prywatnie. Na nfz jeszcze się nie spotkałam z tym żeby dermatolog dawał skierowanie na badania hormonalne
Nie chodzisz do ginekologa?
|
|
|
|
#4594 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4595 |
|
Rozeznanie
|
To się nazywa "cudowne działanie hormonów". Bierzesz - wszystko ładnie, pięknie (niekiedy trądzik się pogarsza w trakcie hormonoterapii), odstawiasz - trądzik wraca. Ja znalazłam dermatologa, który również (tak jak ja) nie uznaje zażywania hormonów na trądzik. Jednak, jak sama pani doktor przyznała, wszystko zależy od wyników. Ja po raz pierwszy miałam robione badania hormonalne rok temu. Niestety ginekolog nie powiedziała w jakim dniu cyklu mam je wykonać i właściwie są one bezwartościowe. Teraz dermatolog wyjaśniła mi wszystko i z nowymi badaniami mam stawić się u niej na kolejnej wizycie.
Fakt, badania hormonalne kosztują. NFZ ich nie refunduje. Można za nie nie płacić tylko wtedy gdy dany lekarz skieruje do szpitala i tam wykonają te badania, ale takie przypadki są rzadkie. Mnie najbardziej zastanawia to, że brałaś tabletki anty i to bez żadnych badań. W tym przypadku wina jest i Twojego lekarza, który Ci je przypisał i Twoja, ponieważ zgodziłaś się je brać bez dodatkowych badań. |
|
|
|
#4596 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4597 |
|
Raczkowanie
|
Ja równiez brałam tabletki hormonalne na trądzik. Taką formę leczenia zasugerowała moja dermatolog, choć nie chciała wypisać skierowania na badanie. Uznała, ze to tylko ginekolog może, bo hormony to jego "działka". Ginekolog stwierdził, ze badań nie potrzeba, za to recepte chętnie wypisał.
Badania zrobiłam prywatnie. Drogie. Pani w laboratorium była zaskoczona, ze dermatolog odmówiła wypisania skierowania, bo mogła i byłoby ono honorowane. Nie rozumiem tej awersji do kierowania pacjentów na jakiekolwiek badania przez dermatologów. Za to niemal każdy dermatolog, u którego byłam proponował mi retinoid doustny. Obecnie jestem w trakcie kuracji Atredermem. Z polecenia dra Google. Mam nadzieję, ze okaże się skuteczna i ogarnie moją buzię.
Niczego nie żałuję, czasem po prostu nie było warto... Edytowane przez Amaranta16 Czas edycji: 2017-03-17 o 14:10 |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4598 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale racja, że w przypadku trądziku hormonalnego nie jest to niestety żadna metoda leczenia, a jedynie maskowania i to nie tylko trądziku, który jest tu jedynie objawem, ale znacznie większego problemu czyli rozchwianej gospodarki hormonalnej. Też miałam taką sytuację jak Twoja, nie dość że chodziłam prywatnie do ginekologa, że sama sobie zapłaciłam za badania hormonalne, to co gorsza się okazało, że pani ginekolog wprowadziła mnie w błąd każąc je zrobić w obojętnie którym dniu cyklu. Badania za 200 zł okazały się u endokrynologa nic nie warte, bo były zrobione w złych dniach. I z tego co czytam, to nie jest to odosobniony przypadek takiego zlewczego traktowania przez ginekologów. |
|
|
|
|
#4600 | |
|
Rozeznanie
|
To żadna nowość, że lekarzom zależy tylko na pieniądzach, a nie na dobru pacjenta. Szkoda, że minęły te czasy kiedy liczył się człowiek, a nie jego portfel. Nawet lekarze rodzinni coraz rzadziej kierują na badania. Takie życie. Polecam Ci jednak poszukiwania dobrego dermatologa. Najczęściej tacy znają się również na hormonach. Ja nowego znalazłam dzięki portalowi internetowemu, okazało się, że jest strasznie rozchwytywany. Niestety, wizyty kosztują, bo pani doktor nie przyjmuje na NFZ, ale nawet z zapisami na kolejne "spotkanie" jest problem. Będąc na pierwszej wizycie we wtorek, następny wolny termin był dopiero 11.04.
Cytat:
A widzisz, czyli mamy taką samą sytuację jeśli chodzi o te badania. Na całe szczęścia miałam robiony tylko testosteron, prolaktynę, TSH i parę innych, które dużych pieniędzy nie kosztowały. Natomiast teraz jestem wręcz przerażona sumą jaką będę musiała wydać na badania. Już się sama zastanawiam czy jest sens je robić... |
|
|
|
|
#4601 |
|
Przyczajenie
|
Jakie badania zrobić - Trądzik
Witam, borykam się z trądzikiem już około 10 lat, od początków gimnazjum. Byłem u dermatologa, zażywałem antybiotyk, pomogło na chwilę z dietą, Dietą taką , że po prostu mało jadłem, bardzo schudłem a tak żyć nie mogłem, więc wróciłem do normalnego odżywiania, niestety wszystko wróciło. Wszystko chyba więc wskazuje, że na któreś produkty mam nietoleracje, z obserwacji zauważyłem, że mogą to być gluten, słodycze, przyprawy a w szczególności sól, wystarczy trochę soli na kanapce a ja momentalnie czuję jak mnie pieką okolice wąsów i wyskakują drobne wypryski. Jakie więc badania najlepiej zrobić ? Sam test na nietolerancje wystarczy ? W okolicy mam pewien gabinet z ofertą testu za 450 zł.
|
|
|
|
#4602 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4603 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: bolące pryszcze
Wiecie może od czego zależy trądzik na czole? Gdzieś tak od miesiąca mam wysyp. Reszta buzi czysta. A czoło straszne. Jeden się zagoi, robią się kolejne. Z białym czubkiem zazwyczaj, wiec podczas mycia same pękają. Zaczęłam tez pić szalawie wiec nie wiem, czy to efekt regularnego picia, że skóra zaczyna się oczyszczać? Przeczekać wysyp, czy lepiej udać się do dermatologa?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepszą kochanką jest księgowa. Jak się nie zgadza - to się nie zgadza. Ale jak się zgadza, to we wszystkich pozycjach ![]() Mądra kobieta kiedyś rzekła: "Mam to k*rwa w dupie" i żyła długo i szczęśliwie ![]() Dobry pocałunek kobieta czuje między udami
![]() |
|
|
|
#4604 |
|
Raczkowanie
|
Dolaczam sie.
![]() Mam 26 lat i ciagle problemy z cera. Na poczatku stycznia bylam u dermatologa ktory dal mi recepte na Skinoren po ktorym bylo moze 20% poprawy. Powiedzial ze pigulki moga mi pomoc, wiec wybralam sie do gina i dostalam Diane. Jestem w trakcie 2. blistra ale nie ma jakiejs mega poprawy. Dam im jeszcze troche czasu, moze cos sie zmieni... ma ktoras z Was doswiadczenie z tymi konkretnymi pigulkami? |
|
|
|
#4605 |
|
Rozeznanie
|
https://www.youtube.com/user/sarahhawkinson/videos
https://www.youtube.com/channel/UC7n...KCeZ68Q/videos Wszystkim zmagającym się z trądzikiem polecam powyższy kanał. Dziewczyna mieszka w Stanach, ma 27 lat i odkąd przestała zażywać hormony ciągle ma problem z trądzikiem. Sęk jednak w tym, że na co dzień się nie maluje (robi to głównie wtedy gdy ma taką ochotę lub chce poeksperymentować z makijażem). Szczególnie polecam obejrzenie jej filmów z kanału vlogowego, gdzie w grudniu codziennie kręciła filmy i w 95% była bez makijażu. Dzięki niej urosła moja pewność siebie. Polecam oglądanie w 720 lub wyższym. Kamera potrafi przekłamać obraz. |
|
|
|
#4606 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Cytat:
|
|
#4607 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzieki za odp. Przy okazji maly update z mojej strony- bylam wczoraj u dermatologa i powiedzial ze na efekty pigulek trzeba poczekac jakies 6 miesiecy a doraznie przepisal mi masc z nadtlenkiem benzoilu 5%
|
|
|
|
|
#4608 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Diety nie zmieniłam, jem tak jak zawsze. Jedynie od ponad miesiąca pije szalawie dwa razy dziennie, nie wiem czy to mogło mieć wpływ. Pielęgnacji również nie zmieniałam. W takim przypadku co mogę robić? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepszą kochanką jest księgowa. Jak się nie zgadza - to się nie zgadza. Ale jak się zgadza, to we wszystkich pozycjach ![]() Mądra kobieta kiedyś rzekła: "Mam to k*rwa w dupie" i żyła długo i szczęśliwie ![]() Dobry pocałunek kobieta czuje między udami
![]() |
|
|
|
|
#4610 |
|
Zakorzenienie
|
Odstawiłam mleko ponad rok temu
i jak widać pryszcze nadal się robią, więc nie on był przyczyną. To samo z fastfoodami i słodyczami, też porzuciłam i nic z tego Pielęgnacją raczej mam dobrą, kremów używam. Powoli wszystko schodzi i oby tak już zostało
![]() |
|
|
|
#4611 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie działała cuda, ale mocno przesusza, podrażnia i trzeba uważać na słońce, bardzo uważać. Ja miałam wersje mociejszą, 10%. Zyczę cierpliwości i szybkich efektów.
|
|
#4612 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na przesusz i podraznienia jestem mentalnie przygotowana dzialanie masci widac juz powolutku! Ostatnio niestety sama sie zalatwilam stosujac samoopalacz na twarz,ktory mnie zapchal... W ogole to jest jakis effaclar nawilzajacy do stosowania przy tych wysuszajacych kuracjach- uzawala ktoras z Was albo moze cos polecic?
|
|
|
|
|
#4613 |
|
Zadomowienie
|
Hej Dziewczyny,
Jestem tu nowa i piszę z pytaniem i prośbą - czy jest tu osoba, która leczy się na trądzik z rumieniem i może mi napisać co stostuje ?
|
|
|
|
#4614 |
|
Gość
|
Po co zaraz dermatolog, weźmie kupę kasy. Miałam też problem z trądzikiem i popłynęłam z kasą a przypadkiem byłam z uchem u laryngologa i przypisał mi żel DALACIN T i smarowałam twarz tym żelem na zakrętce wieczorem i nieraz rano i teraz od dawna mam spokój zapomniałam o trądziku a żel stosuje już wielu moich znajomych. Nieraz zależy od aptekarza można go kupić bez recepty.
|
|
|
|
#4615 |
|
BAN stały
|
Nie wiem czy już pisałam w tym dziale ale mnie wyleczył laryngolog z pryszczy poszłam z zatkanym uchem a ten mi wystawił receptę na żel do przemywania twarzy polecam DALACIN T i teraz mam spokój a dermatolog przypisywał mi tony maści jakichś robionych i nic nie skutkowało popłynęłam tylko z kasą.
|
|
|
|
#4616 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4617 |
|
Przyczajenie
|
Cześć, prosiłbym o ocenę mojej pielęgnacji i jakieś ewentualne porady, które mogą mi pomóc.
Więc tak, mam 17 lat i oczywiście jak większość osób w tym wieku mam trądzik, jest to trądzik raczej o małym nasileniu, pojedyczne małe krostki na policzkach i w okolicach nosa. Moja cera jest tłusta, po dosłownie kilku godzinach (2-3) od umycia juz widać jak sie mocno śweci. Moja pielęgnacja wyglada tak: Myje twarz 3 razy dziennie (rano, późnym popołudniem (16-17:00) i późno wieczorem). Do mycia twarzy uzywam żelu La Roche Posay Effeclar Puryfing Foaming, następnej te strefy gdzie mam niedoskonałości smaruje kremem Effeclar Duo+ lub iwosin purittin aktywny krem redukujący niedoskonałości. Robię dokładnie to samo rano i wieczorem. Dodatkowo 1 raz w tygodniu uzywam maseczek z glinką lub węglem aktywnym z AA. Można powiedzieć ze wszystkie te kosmetyki mi służą, redukują niedoskonałości ale tylko chwilowo, zwykle po kilku dniach ten sam zaskórniki itp. powraca w podobnym miejscu. Sporą wadą jest jeszcze oczywiście ta tłusta cera, nie mam pojęcia jak mógłbym to zmienić. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógłby mi powiedzieć co mógłbym dodać do swojej pielęgnacji, aby chociaż trochę zredukować te problemy. Dodam jeszcze ze nie jem słodyczy i jem suplement diety z cynkiem. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
|
|
|
|
#4618 |
|
Zadomowienie
|
Hej, przychodzę podzielić się swoim doświadczeniem, bo w ciągu 2 miesięcy udało mi się mocno trądzikową cerę wyprowadzić do stanu praktycznie bez wyprysków, teraz walczę głównie z przebarwieniami. Może komuś moje rady się przydadzą - post będzie długi, pielęgnacja jest dość kompleksowa, niestety nie wiem które konkretnie kroki pomagają mi najbardziej bo wdrożyłam kompleksowo całą pielęgnację od razu
.Trądzik jest hormonalny - wyskoczył po odstawieniu tabletek anty i utrzymuje się już rok, przede wszystkim jest na policzkach i brodzie, w postaci kaszki, często grudek, czasem ropiejący. Zasady główne: ograniczenie do minimum słodyczy, alkoholu i nabiału. Dużo wody, owoców, warzyw. Suplementy: kapsułki z olejem z wiesiołka rano i wieczorem, bratek do picia, uczep do picia. Pielęgnacja: - podwójne oczyszczanie twarzy (metoda wzięta z książki o pielęgnacji skóry Koreanek) - najpierw micelem zmywam makijaż, potem myję buzię olejowym mydełkiem (można zastąpić innym kosmetykiem na bazie oleju), potem myję żelem (czymś na bazie wody - do tej pory używałam pianki Pharmaceris, teraz żelu Fitomed do cery tłustej); - po oczyszczaniu koniecznie tonik do przywrócenia właściwego PH; - po toniku esencja, Bielenda ma świetną na bazie kwasów - buzia ją wręcz chłonie, jest promienna i świeża; - krem nagietkowy z ATW na noc i punktowo na pojedyncze wypryski/przebarwienia olej tamanu; - na dzień krem Lirene bio nawilżanie matujący, ale to dość przypadkowy zakup i następny pewnie lepiej przemyślę; - ostatnio zrobiłam tonik z naparu z rumianku i soku z cytryny i przemywam nim buzię między tonikiem kosmetycznym, a esencją - rozjaśnia przebarwienia; - dodatkowo kilka razy w tygodniu maseczki nawilżające lub oczyszczające, także peelingi. przepis na świetną maseczkę która oczyszcza twarz i rozjaśnia przebarwienia: rozpuszczone dwie tabletki aspiryny, kapsułka capivit a+e i łyżka gęstego jogurtu greckiego. i bezwzględnie zmywać makijaż po powrocie do domu, jeśli wychodzimy gdzieś wieczorem nakładamy świeży. u mnie efekt jest zniewalający, kaszka zniknęła, wypryski prawie nie wyskakują - polecam wszystkim sprawdzenie na sobie czy ta metoda się sprawdzi, mam wrażenie że kluczowa jest dieta/suplementy i podwójne oczyszczanie buzi. trzymam kciuki za wszystkich zmagających się z tym problemem!
|
|
|
|
#4619 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-04-02 o 18:50 |
|
|
|
|
#4620 |
|
robię przyczajke
|
Apropo. Można po przemyciu buzi tonikiem nałożyć maść typu Clindacne/Skinoren? Czy to jakoś koliduje? I jaki tonik, w miarę naturalny/łagodny/bez alkoholu polecacie, jeśli można tak stosować?
![]() Przejrzałam oferte Fitomed dla cery trądzikowej, stosował ktoś z Was produkt "MASECZKA â PEELING K+K - korund + kwas mlekowy (4%)"? Jestem ciekawa jak działa, jakie przynosi efekty oraz czy mogłabym zacząć go stosować w mojej pielęgnacji. Moja "pielęgnacja" (nie licząc tabs i maści): Rano buzie myje pianką Cetaphil - ale jak się skończy to muszę zmienić (mimo fajnego działania łagodzącego), bo świece się strasznie po tym - na zmianę z czarnym mydełkiem węglowym na wieczór. Do tego maseczki 2/3 na tydzień (zielona glinka/cynkowa). Czuje, że to troszkę ubogi zestaw pielęgnacyjny i chętnie go jakoś naturalnie wzbogace + chciałabym czasami podsuszyć tą moją buźke (jak wyczuwam i widzę nowych nadchodzących gości), ale środki stosowane do tej pory nie dają TAKIEGO efektu. Edytowane przez Szczypiorowaa Czas edycji: 2017-04-02 o 20:03 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.

Nie chodzisz do ginekologa?