|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Problem
dziekuje za odpowiedz. a moze lepiej nie ryzykowac i pojsc do lekarza po tabletki 72 godziny po?
|
|
|
|
#3632 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz.3
Cytat:
Może idź do endokrynologa własnie. Bo ginekolodzy często lekceważą pierwsze objawy wahań hormonalnych, uznając, ze wiele kobiet tak ma. |
|
|
|
|
#3633 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3634 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Problem
Cytat:
2. nalezy uwaznie czytac ulotke - tam jest naprawde wsyzstko wyjasnione (rowniez i to, ze jak sie zapomni pigulki w 3 tyg. to mozna spokojnie zrobic 7dniowa przerwe) 3. nie masz sie o co martwic, w ciazy nie jestes, a branie tabletki "po" byloby niezbyt fajne dla twojego organizmu. |
|
|
|
|
#3635 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzisiaj liczylam..ze jednak...mialam okres 17 w zeszlym miesiacu...wiec okres powinnam dostac dzis..no przeciez moze sie spóźnic... i mam nadzieje ze sie spóźni...a nie ze nie przyjdzie... jezeli jutro nie dostane...z rana to kupie test..dam znac
|
|
#3636 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3637 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mi za to pani endokrynolog powiedziała, że może i mam troche nadczynność tarczycy, ale organizmy młodych osob zawsze świetnie sobie z tym radzą, gorzej mają osoby starsze. Prawie ja zmusiłam zeby mi dała skierowanie na badania i dała na badanie krwi i usg |
|
|
|
|
#3638 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Po tamtej wizycie u ginekologa mam jakis uraz do nich, zadnej pomocy nie uzyskalam, a w koncu nikt do nich nie chodzi dla przyjemnosci. W zeszlym miesiacu @ byl sobie w 28dniu, dzisiaj jest 37 i wciaz czekam ![]() A praca? Duzo dzwigania i czesto nocki. Kregoslup tez juz mi chyba wysiada... |
|
|
|
|
#3639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Umarłam i będę straszyć. Co za nieodpowiedzialne babsko. |
|
|
|
|
#3640 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A jesli Ty nadal masz watpliwosci, to zrob ponownie test. Wierze, ze wszystko sie uda. Czasem niepotrzebnie sie zamartwiamy. Czesto takie opoznienia zdarzaja sie z totalnie blahych przyczyn. Zrob test i jesli wynk bedzie nadal negatywny, postaraj sie na to spojrzec z innej strony. |
|
|
|
|
#3641 |
|
Zadomowienie
|
Witam was wszystkie. Na tym wątku piszę po raz pierwszy, bo też mam powód a raczej niepewność, jak chyba większość z wypowiadających się tu dziewczyn.
Od 2 lat regularnie mierze sobie temperaturę, bo ze wzgledu na stan zdrowia i wcześniejsze branie pigułek, chciałam sie upewnić, że z moimi cyklami wszystko w porządku. W tym miesiącu skok temperatury miałam z 14go na 15 dzień cyklu (14go niższa a 15go juz wyższa). Kochaliśmy się z narzeczonym dzień póżniej, czyli w 16tym dniu. Z prezerwatywą, ale też chwilę bez... Wiem, że po owulacji jajeczko żyje jeszcze 24 godziny, ale też zwykle traktuje się jako płodne jeszcze dwa dni po owulacji. Zdaję sobie sprawę, że prawdopodobieństwo ciązy istnieje, kupiłam już test, ale muszę jeszcze poczekać kilka dni do spodziewanego okresu (teraz mam 21wszy dzień cyklu). Nie usprawiedliwiam się, nie panikuję, ale proszę was o doradzenie - czy według waszych doswiadczeń prawdopodobieństwo ciąży jest duże? Z jednej strony chciałbym już bardzo zostać mamą, z drugiej - wiem, że taki "porządek rzeczy" nie jest najlepszy. Akurat w ten weekend idę na wesele do znajomej - może na wszelki wypadek nie powinnam pić alkoholu. Poza gorzkim posmakiem w ustach (efekt brania kwasu foliowego?Tak pisze w ulotce) nie mam żadnych objawów, zresztą to i tak byłoby chyba za wcześnie. Pozostało mi czekać, ale będę wdzięczna za wasze opinie. |
|
|
|
#3642 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja w ten sposób zaszłam w upragnioną ciążę
, ale stosunek odbył się zupełnie bez prezerwatywy, która w Twoim przypadku trochę komplikuje sprawę. Trudno tu cokolwiek powiedzieć... Ja bym poradziła uzbroić się w cierpliwość i poczekać na zrobienie testu w dniu spodziewanej miesiączki. Choć moim zdaniem prawdopodobieństwo jest małe... W ciążę tak wcale łatwo nie jest zajść.
|
|
#3643 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czuję się taka "rozchwiana", bo i chciałabym, i boję się. Chciałabym już mieć pewność.A czy pisząc, że w ten sposób zaszłaś w ciażę - to znaczy, że właśnie po owulacji? Edytowane przez Daszka Czas edycji: 2008-04-18 o 10:29 |
|
|
|
|
#3644 |
|
Wtajemniczenie
|
Zajście w ciążę jest możliwe przez pierwsze trzy dni skoku temperatury.
|
|
#3645 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W każdym razie dziekuję Ci za odzew
|
|
|
|
|
#3646 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#3647 |
|
Przyczajenie
|
Prosze o rade.
Witam! Juz jakis czas temu pisalam na forum z prosba o rade, poniewaz po zmianie tabletek antykoncepcyjnych pojawily sie u mnie dziwne objawy, ktore poczatkowo uznalam za objawy ciazy. Do czasu pojawienia sie miesiaczki wykonalam dwa testy ciazowe, ktore wyszly negatywne.Bylam tez u ginekologa i badanie USG tez nic nie wykazalo. Wedlug moich obliczen moglam byc wtedy w trzecim tygodniu ciazy. Dzis jestem juz trzy dni po miesiaczce , od dwoch tygodni nie biore zadnych tabletek hormonalnych, a mimo to te niepokojace mnie objawy nadal sa. Juz wielokrotnie zmienialam tabletki antykoncepcyjne i nigdy przedtem nie mialam takich objawow jak mrowienie w piersiach, w podbrzuszu, zgaga. Zrobilam kolejny test ciazowy, tym razem juz po miesiaczce i rowniez wyszedl negatywny. Moze to sie wydac glupie, ale naczytalam sie sporo o objawach ciazy, o tym, ze mozna miec normalnie okres ,a mimo to byc w ciazy itd...dlatego ten niepokoj.Z drugiej stony jakbym byla w ciazy, to w szostym tygodniu test by to wykryl. Wiec skad te objawy??? Czy ktos spotkal sie z podobna sytuacja? Prosze o rade. Wprawdzie mam juz umowiona wizyte u lekarza. Ale jezeli, ktos mnie choc troche uspokoi , to bede wdzieczna.Dziekuje
))
|
|
|
|
#3648 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prosze o rade.
Cytat:
|
|
|
|
|
#3649 |
|
Raczkowanie
|
Hej!
Nie wiedziałam gdzie o tym napisać,ale wiem,ze tutaj jest Was dużo,więc zdecydowałam się tu. Problem dotyczy nie mnie,ale mojej koleżanki,której bardzo chciałabym pomóc.. Otóż bierze ona tabletki anty,ale teraz podczas przerwy okres spóźnia się jej już kilka dni. I zaczęła się niepokoić,że może być w ciąży.Ostatnio współżyła jakieś 2 tygodnie temu,ale brała wtedy jakieś leki,które mogą osłabiać działanie anty. I teraz się martwi,bo skoro już jest w ciąży,co będzie z dzieckiem.Brała dalej anty przez te 2 tygodnie-czy to mogło uszkodzić płód,a właściwie zarodek? Dodatkowo prowadzi ona średnio zdrowy tryb życia-piła w tym czasie alkohol,nie sypia zbyt długo,pije sporo kawy i odżywia sie raczej nieregularnie. Czy zarodek ma w ogóle w takich warunkach szanse na przeżycie?Doradźcie coś,bo już nie wiem jak mam z nią rozmawiać...
|
#3650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3651 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam pytanie do dziewczyn, ktore regularnie sprawdzaja sluz, aby zdiagnozowac dni plodne.
Zdarza moze sie wam, ze w jednym cyklu sluz plodny(nieprezroczystny, ciagnacy)jest obfity(jakby chwilami sie lalo z czlowieka ) a w nastepnym cyklu prawie malo co? Prawie niezauwazalna ilosc, ale za to nieplodny wystepuje normalnie. Czy jest to oznakiem jakiejs nieprawidlowosci, jest to czyms spowodowane, czy po prostu tak sie zdarza? I jeszcze a propos temp. Trzeba ja mierzyc zaraz po obudzeniu. A jak ktos prawie codziennie budzi sie o innej porze? Kurcze mi jakos nie wychodzi ten wykres temp. skacze mi w gore i w dol o kilka kresek co 3 dni.... |
|
|
|
#3652 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo gdybać na forum to sobie możemy w nieskończoność...
|
|
#3653 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A o której godzinie musisz obudzić się najwcześniej? Nastaw sobie budzik na tę godzinę, zmierz temperaturę i wstań (jeśli musisz) lub idź dalej spać.
|
|
|
#3654 |
|
Rozeznanie
|
Hejka dziewczyny- moze wy mi poradzicie. Biore Duphaston od 2 miesiecy (miałam problemy z jajnikami czy czyms takim ) . Pierwszy okres mialam po 28 dniach - w czasie miałam plamienia, a teraz mam juz 34 dzien cyklu (plamnienia w polowie tez wystapily) ale okres nie nadchodzi. I tak zastanwaiem sie czy nie jestem przypadkiem w ciazy (testu jeszcze nie zrobiłam , czekam do poniedzialku) Moje objawy - brak okresu, podwyzszona temperatura ok 37, 4 (czesto jest mi zimno) , mdłości - chodz nie wymioty. Czy możliwe to tych obajawach ze to ciaża czy to moga byc skutki uboczne brania Duphastonu (chociaz wczeniej nie wystepowały?) Jak ktos sie orientuje to poprosze o jakies odp.
|
|
|
|
#3655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3656 |
|
Rozeznanie
|
Dzieki za odp. Stosunki zabezpieczone były prezerwatywa.
|
|
|
|
#3657 |
|
Przyczajenie
|
Witam mam 18 lat, okres spóźnia mi sie 3 dni, do stosunku nie doszło, nie martwiłabym się opóźnieniem gdyby nie to, że miałam wszystkie objawy zbliżającego sie okresu, 3 dni temu się skończyły ale plamienia nie ma, teraz nie mam żadnych bóli ani nawet żadnego śluzu.
Oczywiście powoli wmawiam sobie ciąże, nie jestem pewna czy mój chłopak robił mi palcówkę przed czy po wytrysku ale możliwe że po i możliwe że mógł mieć coś na palcach ale naprawdę nie pamiętam;/ ...cóż dołączam do klubu panikar:| co o tym sądzicie? |
|
|
|
#3658 | |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli w prezerwatywie po stosunku nic Cię nie zaniepokoiło i wszystko było ok. to szanse są śladowe moim zdaniem.
Cytat:
|
|
|
|
|
#3659 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3660 |
|
Zadomowienie
|
3 dni to nie tragedia. Mi sie spoznial czasem nawet 10-12 dni zanim zaczelam brac talbetki.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:02.

, ale stosunek odbył się zupełnie bez prezerwatywy, która w Twoim przypadku trochę komplikuje sprawę. Trudno tu cokolwiek powiedzieć... Ja bym poradziła uzbroić się w cierpliwość i poczekać na zrobienie testu w dniu spodziewanej miesiączki. Choć moim zdaniem prawdopodobieństwo jest małe... W ciążę tak wcale łatwo nie jest zajść.
Czuję się taka "rozchwiana", bo i chciałabym, i boję się. Chciałabym już mieć pewność.
) a w nastepnym cyklu prawie malo co? Prawie niezauwazalna ilosc, ale za to nieplodny wystepuje normalnie.