Trądzik- wątek ogólny, porady, pielęgnacja - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-04-02, 20:48   #4621
spodkoldry
Zadomowienie

Dot.: Trądzik- wątek ogólny, porady, pielęgnacja

Cytat:
Napisane przez Korah Pokaż wiadomość
Jestem skłonna uwierzyć w działanie tej metody, bo sama obstawiam tylko na złożoną pielęgnację dobrze dobranymi preparatami+ zabiegi+ wieloma produktami z kuchni czy łąki można i to z o wiele większym powodzeniem zastąpić drogie kosmetyki, prawidłowa dieta i suplementy również są istotne. Dziwi mnie, jak czytam, jak wiele osób wypytuje o cud specyfik na swoje bolączki i za każdym razy liczy, że tym razem może zadziała, a nie zwraca uwagi kompletnie na to, czego używa na co dzień i że to właśnie to może szkodzić skórze, jakieś złe nawyki pielęgnacyjne, higieniczne, żywieniowe. Nie zadaje sobie pytania, jak higieniczny i zdrowy jest styl życia, który prowadzi, a to kluczowe, lecz niestety, nie dla leniwych. Nie ma czegoś takiego, jak jeden lek na trądzik, jeden produkt zadziała objawowo przez chwilę, ale nie wyleczy problemu.
To prawda, ja zaczęłam czytać o ziołach i naprawdę warto używać ich w naturze, jak i rozejrzeć się za kosmetykami aptecznymi na bazie ziół, które często są w naprawdę przyjaznych cenach (Fitomed na przykład). Na pocieszenie tylko dodam, że jak się człowiek z całą tą listą kroków 2-3 tygodnie przypilnuje, to potem już nie jest to niedogodność, tylko nawyk który ani nie irytuje, ani nie zajmuje za dużo czasu. Wszystkich zachęcam do spróbowania.

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Szczypiorowaa Pokaż wiadomość
Apropo. Można po przemyciu buzi tonikiem nałożyć maść typu Clindacne/Skinoren? Czy to jakoś koliduje? I jaki tonik, w miarę naturalny/łagodny/bez alkoholu polecacie, jeśli można tak stosować?

Przejrzałam oferte Fitomed dla cery trądzikowej, stosował ktoś z Was produkt "MASECZKA – PEELING K+K - korund + kwas mlekowy (4%)"? Jestem ciekawa jak działa, jakie przynosi efekty oraz czy mogłabym zacząć go stosować w mojej pielęgnacji.

Moja "pielęgnacja" (nie licząc tabs i maści): Rano buzie myje pianką Cetaphil - ale jak się skończy to muszę zmienić (mimo fajnego działania łagodzącego), bo świece się strasznie po tym - na zmianę z czarnym mydełkiem węglowym na wieczór. Do tego maseczki 2/3 na tydzień (zielona glinka/cynkowa). Czuje, że to troszkę ubogi zestaw pielęgnacyjny i chętnie go jakoś naturalnie wzbogace ..I środkami buźkowymi, i może jakieś ziółka do picia (czystek, bratek)?

+ chciałabym czasami podsuszyć tą moją buźke (jak wyczuwam i widzę nowych nadchodzących gości), ale środki stosowane do tej pory nie dają TAKIEGO efektu.
Czy koliduje niestety nie wiem, z toników mogę polecić taniutki Rival de Loop z Rossmanna z ogórkiem za 4,50 zł bodajże, o bardzo przyjemnym krótkim składzie. Robi dokładnie to co tonik robić powinien, czyli minimalnie oczyszcza i przywraca PH skóry, ja zużyłam już kilkanaście opakowań i serdecznie polecam.

Ta maseczka i peeling wygląda ciekawie, nie słyszałam o tym ale się zainteresuję .

Co do kroków - spróbuj używać na raz pianki i mydełka węglowego, w sensie najpierw mydełka potem pianki. Potem tonik, esencję, może kup jeszcze jakieś serum? A maseczki 3 razy w tygodniu to tak w sam raz chyba. Do picia polecam bratek i uczep.

I nie jestem pewna czy przesuszanie to dobra opcja, ja jednak jestem skłonna twierdzić, że dobrze nawilżona buzia nie "broni się" wydzielając jeszcze większe ilości sebum...
spodkoldry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-02, 21:24   #4622
Szczypiorowaa
robię przyczajke

Cytat:
"z toników mogę polecić taniutki Rival de Loop z Rossmanna z ogórkiem za 4,50 zł bodajże, o bardzo przyjemnym krótkim składzie. Robi dokładnie to co tonik robić powinien"
Jutro odwiedze Rossmana i przeanalizuje wszelkie toniki Nadal tylko nie wiem skąd się dowiedzieć czy to będzie kolidowało

Przuszkałam również wujka google i podrzucił taki specyfik z Bielendy: SKIN CLINIC PROFESSIONAL Aktywny tonik korygujący ANTI-AGE - zawiera w sobie kwas migdałowy, mlekowy, a do tego składniki nawilżające (skład: http://www.lamadolamy.pl/2014/09/bie...ssional_6.html) Czytałam opinie, prezentuje się zachęcająco.. Może ktoś stosował i chciałby się wypowiedzieć?

Cytat:
"spróbuj używać na raz pianki i mydełka węglowego, w sensie najpierw mydełka potem pianki."
Spróbuje! Kto wie, może będą jakieś efekty

Cytat:
"I nie jestem pewna czy przesuszanie to dobra opcja, ja jednak jestem skłonna twierdzić, że dobrze nawilżona buzia nie "broni się" wydzielając jeszcze większe ilości sebum..."
Tak tak, z przeczytanych przeze mnie internetów też tak myślę, jednak czasami chciałabym spróbować małego wysuszania, właśnie przed okresem jak coś się zaczyna dziać. No nie wiem, będę jeszcze myśleć Dziękuje za odpowiedzi!
Szczypiorowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-03, 00:33   #4623
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
Apropo. Można po przemyciu buzi tonikiem nałożyć maść typu Clindacne/Skinoren? Czy to jakoś koliduje? I jaki tonik, w miarę naturalny/łagodny/bez alkoholu polecacie, jeśli można tak stosować?

Przejrzałam oferte Fitomed dla cery trądzikowej, stosował ktoś z Was produkt "MASECZKA – PEELING K+K - korund + kwas mlekowy (4%)"? Jestem ciekawa jak działa, jakie przynosi efekty oraz czy mogłabym zacząć go stosować w mojej pielęgnacji.

Moja "pielęgnacja" (nie licząc tabs i maści): Rano buzie myje pianką Cetaphil - ale jak się skończy to muszę zmienić (mimo fajnego działania łagodzącego), bo świece się strasznie po tym - na zmianę z czarnym mydełkiem węglowym na wieczór. Do tego maseczki 2/3 na tydzień (zielona glinka/cynkowa). Czuje, że to troszkę ubogi zestaw pielęgnacyjny i chętnie go jakoś naturalnie wzbogace ..I środkami buźkowymi, i może jakieś ziółka do picia (czystek, bratek)?

+ chciałabym czasami podsuszyć tą moją buźke (jak wyczuwam i widzę nowych nadchodzących gości), ale środki stosowane do tej pory nie dają TAKIEGO efektu.
Może kolidować lekko, aczkolwiek nie powinien całkowicie niwelować działania zależy jaki to tonik, niestety sporo toników na rynku zawiera lepką glicerynę, alkohol i detergenty. Moim skromnym zdaniem prawdziwy tonik nie powinien zawierać detergentów. Moze postaw na hydrolaty?

Ta maseczka jest bardzo chwalona, sama jej nie używałam, ale robiłam sobie maseczkę na jej podobieństwo z półproduktów, bo akurat miałam kwas mlekowy, aloes, żel hialuronowy i glinkę w domu, z konsultacji z wizażankami wiem, że wyszła mi bardzo podobna konsystencja, taki ślizgający się glutek, efekt po niej był super, buzia napita, jędrna i gładka, następnego dnia wypryski podgojone

Ja do mycia twarzy na co dzień preferuję lekkie kremy i mleczka myjące, najpierw oczyszczam skórę micelem, żelem lub mydłem (na zmianę, bo zbyt często stoswanie któregoś przesusza mi skórę, co w konsekwencji prowadzi do rozregulowania, nadmiernego przetłuszczania i odwodnienia zarazem), a w drugim kroku nietłuste formuły emulsyjne.

Cytat:
Napisane przez spodkoldry Pokaż wiadomość
Na pocieszenie tylko dodam, że jak się człowiek z całą tą listą kroków 2-3 tygodnie przypilnuje, to potem już nie jest to niedogodność, tylko nawyk który ani nie irytuje, ani nie zajmuje za dużo czasu. Wszystkich zachęcam do spróbowania.
W rzeczy samej Potwierdzam, wszelkie dodatkowe czynności wchodzą w krew, wszystko staje się po prostu codzienną rutyną.

Cytat:
Jutro odwiedze Rossmana i przeanalizuje wszelkie toniki Nadal tylko nie wiem skąd się dowiedzieć czy to będzie kolidowało

Przuszkałam również wujka google i podrzucił taki specyfik z Bielendy: SKIN CLINIC PROFESSIONAL Aktywny tonik korygujący ANTI-AGE - zawiera w sobie kwas migdałowy, mlekowy, a do tego składniki nawilżające (skład: http://www.lamadolamy.pl/2014/09/bie...ssional_6.html) Czytałam opinie, prezentuje się zachęcająco.. Może ktoś stosował i chciałby się wypowiedzieć?

Spróbuje! Kto wie, może będą jakieś efekty

Tak tak, z przeczytanych przeze mnie internetów też tak myślę, jednak czasami chciałabym spróbować małego wysuszania, właśnie przed okresem jak coś się zaczyna dziać. No nie wiem, będę jeszcze myśleć Dziękuje za odpowiedzi!
Ten tonik Bielendy jest beznadziejny, nic nie robi. Zamiast niego kup sobie serum z tej serii z kwasem migdałowym i esencję do skóry suchej, albo nowość Bielendy, serum neuro Glicol+wit. C. Właśnie zaczęłam stosować niedawno, jest świetne, ale uwaga, to nie jest serum nawilżające, tylko nakłada się je na noc, świetnie zapobiega wypryskom, oczyszcza skórę, pod warunkiem, że nie jest ona w bardzo złym stanie. Niestety, zbytnio nie nadaje się na teraz, bo ma kwas glikolowy, a słońca coraz więcej, lepiej poczekać z nim do jesieni, a teraz wypróbować migdałowe Do mycia koniecznie wypróbuj z Rossmanna to: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,8...review-1488686

Polecam też spróbować czasem mycia twarzy miodem.

Z nawilżających serum mam ochotę na to: Klik

Edytowane przez Korah
Czas edycji: 2017-04-03 o 00:39
Korah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-03, 21:59   #4624
iinnkkaa
Zakorzenienie

Od duższego czasu mam problem z trądzikiem tylko w okolicy brody i żuchwy. Byłam u lekarza rodzinnego, który przepisał żel Isotrexin oraz dał skierowanie do dermatologa. Dziś byłam i przepisała mi leki Tetralysal 0,15 oraz żel Klindacin. Miałyście do czynienia z tymi lekami? Nie wiem którą kurację najpierw zacząć. Pani dermatolog zasugerowała, żebym poszla do ginekologa bo może to coś z jajnikami, hormonami. Jakie hormony zbadać?
iinnkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-03, 22:01   #4625
Antymionka
Moderator forum

Cytat:
Napisane przez iinnkkaa Pokaż wiadomość
Od duższego czasu mam problem z trądzikiem tylko w okolicy brody i żuchwy. Byłam u lekarza rodzinnego, który przepisał żel Isotrexin oraz dał skierowanie do dermatologa. Dziś byłam i przepisała mi leki Tetralysal 0,15 oraz żel Klindacin. Miałyście do czynienia z tymi lekami? Nie wiem którą kurację najpierw zacząć. Pani dermatolog zasugerowała, żebym poszla do ginekologa bo może to coś z jajnikami, hormonami. Jakie hormony zbadać?
Mi badania hormonów zleciła ginekolog, a potem zajął się mną endokrynolog najlepiej iść do takiego ginekologa co rzeczywiście na te badania chce wysłać, poczytaj opinie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Antymionka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-03, 22:05   #4626
iinnkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Antymionka Pokaż wiadomość
Mi badania hormonów zleciła ginekolog, a potem zajął się mną endokrynolog najlepiej iść do takiego ginekologa co rzeczywiście na te badania chce wysłać, poczytaj opinie

Pod opieką endokrynologa jestem- niedoczynność tarczycy, ale żadnych innych badań nie mialam robionych tylko pod kątem tarczycy. Tak myślałam, że ama wykonam badania, bo na wizytę idę prywatnie do ginekologa i jak potem mam znowu płacić jak pójdę z wynikami to średnio.
Stary 2017-04-03, 22:11   #4627
Antymionka
Moderator forum

Cytat:
Pod opieką endokrynologa jestem- niedoczynność tarczycy, ale żadnych innych badań nie mialam robionych tylko pod kątem tarczycy. Tak myślałam, że ama wykonam badania, bo na wizytę idę prywatnie do ginekologa i jak potem mam znowu płacić jak pójdę z wynikami to średnio.
I tak jeśli chodzi o hormony to będzie Cię leczył endokrynolog, mnie ginekolog wysłała do enokrynologa. Jest dużo badań, i zależy co już badałaś. Ja dostałam kilka od endo, m.in. prolaktynę, tsh, ft4, estradiol, fsh, lh, testosteron, dheas. Można też zrobić kortyzol, ft3 i wiele innych badań ale te są podstawowe raczej.

Stary 2017-04-03, 22:41   #4628
iinnkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Antymionka Pokaż wiadomość
I tak jeśli chodzi o hormony to będzie Cię leczył endokrynolog, mnie ginekolog wysłała do enokrynologa. Jest dużo badań, i zależy co już badałaś. Ja dostałam kilka od endo, m.in. prolaktynę, tsh, ft4, estradiol, fsh, lh, testosteron, dheas. Można też zrobić kortyzol, ft3 i wiele innych badań ale te są podstawowe raczej.

Mialam tsh, ft3 i ft4 tylko innych nie. Czy ginekolog tez moze cos stwierdzić na podstawie badan np usg jajnikow?

Stary 2017-04-03, 22:45   #4629
Antymionka
Moderator forum

Cytat:
Mialam tsh, ft3 i ft4 tylko innych nie. Czy ginekolog tez moze cos stwierdzić na podstawie badan np usg jajnikow?

Moze, ale z tego co wiem to np zespół policystycznych jajników ocenia się nie tylko na podstawie usg ale i innych rzeczy lecz nie pamiętam dokładnie jakich. Ale jeśli chodzi o trądzik to raczej wyjdzie to z hormonów a ich ustatkowanie też łatae nie jest ja jestem w trakcie stabilizowania.

Stary 2017-04-04, 11:42   #4630
chimay
Zakorzenienie

Cytat:

Może, ale nie zawsze zaburzenia hormonalne wiążą się z nieprawidłowym obrazem jajników. Nie tylko jajniki produkują hormony, robią to też nadnercza. Według niektórych kryteriów to nawet nie trzeba mieć pęcherzyków na jajnikach, żeby i tak załapać się na PCOS.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-04, 16:30   #4631
Szczypiorowaa
robię przyczajke

Cytat:
Od duższego czasu mam problem z trądzikiem tylko w okolicy brody i żuchwy. Byłam u lekarza rodzinnego, który przepisał żel Isotrexin oraz dał skierowanie do dermatologa. Dziś byłam i przepisała mi leki Tetralysal 0,15 oraz żel Klindacin. Miałyście do czynienia z tymi lekami? Nie wiem którą kurację najpierw zacząć.
Nie wiem jak bardzo nasilony jest ten trądzik, ale z mojego doświadczenia mogłabym zakwalifikować Tetre i Klindacin jako w miarę delikatne i spokojne antybiotyki (przynajmniej ja nie miałam żadnych skutków ubocnych), których warto spróbować przed jakimikolwiek retinoidami Natomiast Isotrex to chyba retinoid (też zaniedługo zostanie mi przepisany), więc pewnie będzie Cie wysuszał i może wystąpić wysyp z tego co czytałam.

Ale to tylko moja opinia

Edytowane przez Szczypiorowaa
Czas edycji: 2017-04-04 o 16:31
Stary 2017-04-05, 10:30   #4632
basia0707
Raczkowanie

Szukam dobrego salonu kosmetycznego we Wrocławiu bądź dermatologa mam problem z nawracającym trądzikiem grudkowym pod kościom policzkową Zna ktoś?
basia0707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 14:04   #4633
mardy bum
Rozeznanie

Używałam Klindacne, moim zdaniem nie robił wgl nic. Isotrexin też miałam, ale już nie pamiętam jaki efekt dawał...

Jaki krem nawilżający stosujecie rano pod makijaż? Dermatolog najpierw poleciła mi z Iwostinu, a ostatnio z Biodermy SebiumHydra. O ile po pierwszym było ok, to po Biodermie świecę się jak bombka! Nie zdążę nawet wyjść z domu ;/
Nie chcę kupować czegoś w ciemno, bo już SebiumHydra do najtanszych nie należy a okazał się niewypałem
mardy bum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 14:55   #4634
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mardy bum Pokaż wiadomość
Używałam Klindacne, moim zdaniem nie robił wgl nic. Isotrexin też miałam, ale już nie pamiętam jaki efekt dawał...

Jaki krem nawilżający stosujecie rano pod makijaż? Dermatolog najpierw poleciła mi z Iwostinu, a ostatnio z Biodermy SebiumHydra. O ile po pierwszym było ok, to po Biodermie świecę się jak bombka! Nie zdążę nawet wyjść z domu ;/
Nie chcę kupować czegoś w ciemno, bo już SebiumHydra do najtanszych nie należy a okazał się niewypałem
Ja uwielbiam albo woda termalna + Hydrain 3 Hialuro albo zyworodka + kwas hialuronowy
201708250935 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-05, 23:00   #4635
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nagomiko Pokaż wiadomość
Ja uwielbiam albo woda termalna + Hydrain 3 Hialuro albo zyworodka + kwas hialuronowy
mówisz o tym kremie-żelu z Hydrain?
Jak się wchłania?

Mam teraz krem nawilżający Biały Jeleń, w sumie jestem zadowolona ale jakbym znalazłą coś jeszcze bardziej nawilżającego a nie tłustego t byłoby super. Skóra mi wydziela mnóstwo sebum
Swoją drogą wracam do maseczek, bardzo się w tej kwestii zaniedbałam, a już widzę jaką mam poprawę po tych oczyszczających Z Bielendy miałam 3 takie http://static.wizaz.pl/resize/kwc/im...g&t=1475487935 i byłam zadowolona, a przed chwilą zrobiłam tą http://www.ros.net.pl/GalleryImages/..._720_19753.png i też jestem pod wrażeniem skóra jest bardzo gładka, pory się trochę oczyściły, a ja największy problem mam właśnie z otwartmi i zamkniętymi zaskórnikami i rozszerzonymi porami
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-06, 08:13   #4636
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Jak się wchłania?

Mam teraz krem nawilżający Biały Jeleń, w sumie jestem zadowolona ale jakbym znalazłą coś jeszcze bardziej nawilżającego a nie tłustego t byłoby super. Skóra mi wydziela mnóstwo sebum
Swoją drogą wracam do maseczek, bardzo się w tej kwestii zaniedbałam, a już widzę jaką mam poprawę po tych oczyszczających Z Bielendy miałam 3 takie http://static.wizaz.pl/resize/kwc/im...g&t=1475487935 i byłam zadowolona, a przed chwilą zrobiłam tą http://www.ros.net.pl/GalleryImages/..._720_19753.png i też jestem pod wrażeniem skóra jest bardzo gładka, pory się trochę oczyściły, a ja największy problem mam właśnie z otwartmi i zamkniętymi zaskórnikami i rozszerzonymi porami
na mokrej skorze hialuro 3 sie wchlania do delikatnej satyny, skora sie pod nim nie poci, a wrecz go pije jest cudownie ukojona , nawilzona i taka napieta nie wiem jak zachowuje sie nakladany na sucha skore,bo nigdy nie probowalam. No i zdecydowanie nie mozna powiedziec, ze jest tlusty. On jest taki przyjemnie nawilzajacy

Edytowane przez 201708250935
Czas edycji: 2017-04-06 o 08:16
201708250935 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-06, 12:37   #4637
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Jak się wchłania?

Jeśli przez "mnóstwo sebum" masz na myśli konieczność pudrowania się co godzinę-dwie, żeby się nie świecić, to kremy raczej nie są rozwiązaniem przy takim łojotku, są zwyczajnie za ciężkie, ich główne składniki to emolienty i inne substancje powłokotwórcze, które tłustą cerę tylko dodatkowo obciążają. Dla osób z naprawdę dużą nadprodukcją sebum są inne formuły: sera wodne, emulsje, esencje, lotiony, w ostateczności kremy wodne/kremy-żele.
Stary 2017-04-06, 19:53   #4638
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Jeśli przez "mnóstwo sebum" masz na myśli konieczność pudrowania się co godzinę-dwie, żeby się nie świecić, to kremy raczej nie są rozwiązaniem przy takim łojotku, są zwyczajnie za ciężkie, ich główne składniki to emolienty i inne substancje powłokotwórcze, które tłustą cerę tylko dodatkowo obciążają. Dla osób z naprawdę dużą nadprodukcją sebum są inne formuły: sera wodne, emulsje, esencje, lotiony, w ostateczności kremy wodne/kremy-żele.
Niestety tak, ale potrzebuję jednocześnie silnego nawilżenia, moja skóra jest cała w suchych skórkach - nos, policzki i czoło
Efekt jest taki ze cała się świecę i odstają mi do tego suche skórki
Stary 2017-04-08, 13:50   #4639
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Macie jakieś typy, jeśli chodzi o lekkie formuły na dzień?
Ostatnio naprawdę tragicznie się świecę a nie znam zbytnio kosmetyków dedykowanych skórze łojotokowej, bo wcześniej poza trądzikiem miałam zupełnie suchą skórę (świeciła się, ale z przesuszenia. Teraz jest ewidentnie tłusta).

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-08, 18:15   #4640
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety tak, ale potrzebuję jednocześnie silnego nawilżenia, moja skóra jest cała w suchych skórkach - nos, policzki i czoło
Efekt jest taki ze cała się świecę i odstają mi do tego suche skórki
Może gdzieś popełniasz błąd, za mocno myjesz, rozregulowujesz jakimś kosmetykiem lub techniką. Wtedy i najbardziej odżywczy krem nie pomoże.

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
Macie jakieś typy, jeśli chodzi o lekkie formuły na dzień?
Ostatnio naprawdę tragicznie się świecę a nie znam zbytnio kosmetyków dedykowanych skórze łojotokowej, bo wcześniej poza trądzikiem miałam zupełnie suchą skórę (świeciła się, ale z przesuszenia. Teraz jest ewidentnie tłusta).
Głównie azjatyckie, wśród dostępnych na polskim rynku drogeryjnym niestety mało co znalazłam, co bym chciała drugi raz kupić. Może serum Verona Skin Up, to bym z chęcią poleciła, ma sporo składników aktywnych także dla cery podrażnionej, trądzikowej (a nie tylko dojrzałej, jak targetuje je producent), jest lekkie, ale nie żelowe, nie ściąga.
Stary 2017-04-08, 19:44   #4641
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Może gdzieś popełniasz błąd, za mocno myjesz, rozregulowujesz jakimś kosmetykiem lub techniką. Wtedy i najbardziej odżywczy krem nie pomoże.
Rezygnowałam już z żeli i innych emulsji które wymagałyby użycia wody i oczyszczałam twarz tylko płynem micelarnym ale miałam bardzo dużo zaskórników otwartych i zamkniętych. Teraz mam żel do mycia twarzy, do tego robię maseczki oczyszczające dwa razy w tygodniu albo złuszczam naskórek peelingiem enzymatycznym, zaskórników jest mniej, ale skóra nadal bardzo się przetłuszcza.
Od jakiegoś czasu walczę z awitaminozą, już jest dużo lepiej, ale wydaje mi się ze cały czas mam problem z witaminami z grupy B - prawie w ogóle nie jem mięsa. Suplementuję cynk i od zeszłego tygodnia olej z wiesiołka, mam nadzieję że to choć trochę pomoże.
Stary 2017-04-08, 20:01   #4642
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Rezygnowałam już z żeli i innych emulsji które wymagałyby użycia wody i oczyszczałam twarz tylko płynem micelarnym ale miałam bardzo dużo zaskórników otwartych i zamkniętych. Teraz mam żel do mycia twarzy, do tego robię maseczki oczyszczające dwa razy w tygodniu albo złuszczam naskórek peelingiem enzymatycznym, zaskórników jest mniej, ale skóra nadal bardzo się przetłuszcza.
Od jakiegoś czasu walczę z awitaminozą, już jest dużo lepiej, ale wydaje mi się ze cały czas mam problem z witaminami z grupy B - prawie w ogóle nie jem mięsa. Suplementuję cynk i od zeszłego tygodnia olej z wiesiołka, mam nadzieję że to choć trochę pomoże.
Spróbuj mycia glinką lub miodem.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-08, 21:26   #4643
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Spróbuj mycia glinką lub miodem.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Taką w proszku rozrabiać?

Szczerze mówiąc trochę się boję, jak mówiłam, robię takie maseczki 1-2 razy w tygodniu właśnie z glinki i uważam że gdybym częściej wykorzystywała glinkę to bym miała jeszcze większy przesusz
Stary 2017-04-08, 23:11   #4644
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Taką w proszku rozrabiać?

Szczerze mówiąc trochę się boję, jak mówiłam, robię takie maseczki 1-2 razy w tygodniu właśnie z glinki i uważam że gdybym częściej wykorzystywała glinkę to bym miała jeszcze większy przesusz
Glinka pozostawiana na twarzyw formie maseczek wysusza o wiele bardziej od używanej do mycia, która ma wtedy o wiele krótszy kontakt ze skórą. Można ją też dodawać do innych produktów myjących, ale moim zdaniem raczej tych o słabszej sile mycia, bo glinka ją zwiększy. Dodanie jej do mocno oczyszczającego żelu tylko podkręci odtłuszczenie.
Stary 2017-04-08, 23:30   #4645
Szczypiorowaa
robię przyczajke

A więc w tonik jeszcze nie zainwestowałam, chyba poczekam z tym do kolejnej wizyty u dermy i spytam się jak to współgra z maściami

Mam pytanko apropo tych ziółek do picia - coś oprócz bratka polecacie? Kiedyś piłam czystka codziennie wieczorem, ale jakoś specjalnej różnicy nie zauważyłam.. Może są inne ziółka, które faktycznie korzystnie wpływają na cere/pomagają w jakimś stopniu na nowe wykwity, taki suplemencik dodatkowy? Jak znacie jakieś blogi lub strony o tym temacie też chętnie przyjme linka

Z góry dzięki za odpowiedź
Stary 2017-04-11, 10:39   #4646
basia_pn
Raczkowanie

Dot.: Jakie tabletki na trądzik najlepsze?

Cytat:
Napisane przez kroenn Pokaż wiadomość
Tabletki na trądzik - http://nonacne.pl Próbowałem różnych specyfików (od toników oczyszczających po kremy punktowe) i jak na razie Nonacne chyba najbardziej daje radę—po kilku miesiącach są efekty i póki co się utrzymują.

Nie znam tych tabletek, ja kupuję w aptece Visaxinum https://www.aptekagemini.pl/visaxinu...-tabletek.html, zdecydowanie moja skóra wygląda lepiej od kiedy łykam te tabletki
Stary 2017-04-18, 20:46   #4647
puchy11
Przyczajenie

Trądzik różowaty - laser?

Witam! Mam 21 lat, z trądzikiem pospolitym walczę od dobrych kilku lat stosując punktowo różne preparaty. Parę miesięcy temu na mojej twarzy pojawił się rumień (na policzkach i wokół oczu) + z czasem doszły teleangiektazje (widoczne naczynka) na powiekach. Krótko mówiąc, oprócz problemów z drobnymi pryszczami i bliznami po trądziku na brodzie i czole, gdzie mam skórę raczej tłustą doszedł jeszcze ten rumień w miejscach gdzie moja skóra jest raczej bardziej sucha. Dermatolog zdiagnozował to jako trądzik różowaty. Zaproponował mi kurację doksycykliną (Unidox Solutab) w tabletkach i Rozex (metronidazol) na twarz. Problem w tym, że ostatnio miałem problemy z żołądkiem i boję się przyjmować antybiotyk nawet z probiotykiem, a po drugie wolałbym zredukować te zmiany raczej w krótszym czasie i mniej inwazyjnym niż katować się lekami. Wiem, ze na takie rumieniowe zmiany (i nie tylko) może pomóc zabieg laserowy (zamykanie naczynek itd?), wiem że jest to nietrwałe, ale czy ma taką samą skuteczność jak leczenie antybiotykiem? Zdaję sobie sprawę o unikaniu słońca po takich zabiegach, ale z drugiej strony doksycyklina i metronidazol też są fotouczulające więc wychodzi na to samo.
puchy11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-19, 01:03   #4648
16184d9cda3dc635ef8643ffabb5c91037618a00
BAN stały

...
16184d9cda3dc635ef8643ffabb5c91037618a00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-19, 01:13   #4649
deadpool
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Cytat:
Mam pytanko apropo tych ziółek do picia - coś oprócz bratka polecacie? Kiedyś piłam czystka codziennie wieczorem, ale jakoś specjalnej różnicy nie zauważyłam.. Może są inne ziółka, które faktycznie korzystnie wpływają na cere/pomagają w jakimś stopniu na nowe wykwity, taki suplemencik dodatkowy?
Z ziółek pokrzywa.
Z supli możesz spróbować A, E, Selen, Multi B...
deadpool jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-19, 10:27   #4650
mazowszanka1991
Raczkowanie

Dot.: Trądzik różowaty - laser?

A może inny lekarz? Może coś Ci innego zaproponuje.
Sama zmagam się np z trądzikiem. I powiem tak byłam na laserze, brałam kremy, antybiotyki, maści aż w końcu postanowiłam zadziałać wewnętrznie mocną kuracją ( obciążającą wątrobę) bo ile można z tym się męczyć?
Obejrzyj filmiki na youtube odnoście zamykania naczynek.
Popatrz i zastanów się.
Najlepiej żeby odezwał się ktoś kto miał podobny problem do Ciebie.
Ja powiem tak jeśli zmagasz się ztym długo to laser pomoże ale na chwilę ale u mnie np po laserze dalej wyskakiwały krosty więc to była strata kasy.
mazowszanka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości