![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie?
Cytat:
Codziennie idzie butelka, jakiś owoc, warzywo, herbata, kawa i naprawdę - robiąc dla dwóch osób zwykły obiad, jesli nie zastanawiamy się nad rachunkami to spokojnie wyda sie 50zł... Nie mówię o winie, które od czasu do czasu lubię wypić do kolacji, czy i piwku w weekend, które Mąż uwielbia. A z szaleństwami... byłoby znacznie więcej, bo chociażby 2 steki z łososia + brokuły na obiad + coś - to sam obiad bedzie kosztował 50-60zł. Faktem jest, że mimo, że obydwoje studiujemy, to obydwoje tez pracujemy i zarabiamy, więc ogólnie nie zastanawiamy się nad tym... ale w pytanie się mieścimy, bo obydwoje jestesmy młodzi, mieszkamy sami itd ![]()
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powinnam do listy dodać jeszcze to ,że bardzo lubię pić sok ze świeżych owoców codziennie to jeszcze 3 zł, gumy do żucia to takie zboczenie co 2 dni i naprawdę z takich drobnych sum robią się potem poważne kwoty, a i jak mam zajęcia na uczelniach calutki dzień to zjem tam teżcoś ciepłego to 6-8zł Jak na coś zbieramy wyjazd itp to wydajemy mniej, nie mamy z ograniczeniem problemu ![]() Ja np mam teraz nogę w gipsie, poważny obrzęk itp więc od tygodnia i przynajmneij jeszcze przyszły tydzień nigdzie nie wychodzę więc trochę oszczędzam ![]()
![]() |
![]() |
#33 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ile kosztuje jogurt, czy serek? wiem, że ceny żywności do niskich nie należą, no ale bez przesady... Na śniadanie to ja jadałam drożdżówkę z kawą i byłam tak objedzona, że ruszyć się nie mogłam, a szneka to wydatek rzędu, bo ja wiem... złotówka? Ale to oczywiście kwestia przyzwyczajenia, obecnie albo śniadania nie jem w ogóle, albo kawa z ciastkiem, albo płatki na mleku. Ale nie wyobrażam już sobie śniadania 'po polsku': kanapki z czymśtam.
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Ptasiego mleczka nie lubię ale na pizze wystarczy spokojnie i jakieś winko czy piwko jak przyjdzie ochota. W sumie to teoretycznie ja daję 200zł i TŻ też 200 czyli w sumie jest 400zł więc niewiele mniej niż hihi, która razem z TŻ wydaje ok 500 zł. (bo wcześniej myślałam, że u niej wychodzi 500 zł na jedną osobę).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
Co prawda studentką jeszcze nie jestem, ale i na mnie przyjdzie pora
![]() Warto zjeść chociażby jeden ciepły posiłek w ciągu dnia. Mam bliski kontakt ze studentką z Krakowa i mówi, że najtaniej wychodzi żywienie się spaghetti. Jeśli lubisz to możesz śmiało gotować. Sosy nie są takie drogie, a jeśli chodzi o makarony spaghetti, to polecam te z Biedronki. Duża paka, po niskiej cenie i makaron też nie jakieś byle-rozgotowane-co. O zupach z mrożonek dziewczyny już wspominały, zabieraj trochę żarełka z domu, placki ziemniaczane są pycha i niedrogie w kosztach. No i najkorzystniej jest robić zakupy w supermarketach i żałować kasy raczej na zupki chińskie, bo w gruncie rzeczy i tak się nie opłaca dawać 1,50 za taką małą paczuszkę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
na jedzenie w moim domu wydaje sie duzo. ale to dlatego, ze i ja i moj chlop lubimy dobrze zjesc [dobrze=porzadne, smaczne posilki, z dobrych 'surowcow', plus on do tego obficie
![]() raz na jakis czas robie duze zakupy: zgrzewka mleka, pare zgrzewek wody mineralnej, troche maki, cukru, duzy olej, zgrzewki sokow - wtedy faktycznie bolesnie odczuwam pustke w portfelu, ale przy codziennych zakupach to sie zwraca. nie ejstem osoba oszczedna, a na jedzeniu to juz w ogole nie umialabym oszczedzac.
![]() |
#37 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A możesz mi wierzyć Papiszynko, że u nas na jedzenie wydaje się miesięcznie znacznie więcej niż 5 (polskich) stówek ![]() Śniadanie po królewsku to nie synonim: obeżreć się do bólu, ale dostarczyć organizmowi 30 procent dziennego zapotrzebowania na energię.
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Napisalam ze w weekendy
![]() ![]() Tylko nie odbierz, ze ja tu jakies moraly prawie, to poprostu argumenty za tym ze 500zl na jedzenie to nic nadzwyczajnego. Co do sniadania, to musztarda akurat najtansza, ale pimdory potrafia i 8zl za kg kosztowac, 4 parowki 4zl (nie ze 4 dla jednej osoby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A to, że 500 złotych, to żaden luksus, to nie musisz mnie uświadamiać, bo pamiętam, czym się zresztą wcześniej już tu pochwaliłam ![]() ![]() Cytat:
![]() Ja mam ochotę na drożdżówkę, jem drożdżówkę. Mam ochotę na samą kawę, piję tylko kawę. Nie mam ochoty na nic, to się nie zmuszam. Ot i cała tajemnica jadania drożdżówek "w sobotę rano przy stole z TŻetem" ![]()
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Sama napisalas cos podobnego, wiec czemu sie czepiasz?
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Taaaa, drożdżówka sztuczna? no nie, masz rację, lepiej zjeść pomidory faszerowane ołowiem :P Aha, w swoim życiu zjadłam już tyyyle sznek i ani razu mnie nie zemdliło, za to po tych wszystkich sztucznie nawożonych warzywkach i owocach mogą człowiekowi nieźle kiszki dać popalić, co za dużo to też nie jest zdrowo ![]()
![]() |
![]() |
#44 |
BAN stały
|
Moim zdanie drożdżówka i kawa na śniadanie to szmelc. I tego raczej zakwestionować nie można. Ale każdy je to co lubi, na co ma ochotę.
Do autorki wątku -> bierz jakieś zapasy, przetwory, potrawy z domu. No i kup książkę kucharską, żebyś chociaż jakieś podstawy opanowała. Lepiej duże zakupy rób raz na tydzień w hipermarkecie, a codziennie kupuj tylko pieczywo i ewentualnie to co się akurat kończy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aha. Żeby to było takie proste, że od pominięcia śniadania się tyje, to sprzedaj może ten patent osobom, które chcą przytyć, a jak twierdzą: nie mogą.
![]() |
![]() |
#48 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale każdy dietetyk powie, że śniadanie to podstawa. Tak jak w Twoim opisie. Ja tam lubię śniadania, bo można się najeść na maksa i wszystko uchodzi nam płazem w godzinach porannych. Później już gorzej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Dlatego kolację trzeba jeść jak żebrak (żeby się nie odkładała w talii
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
BAN stały
|
To te co nie mogą przytyć powinny jeść jeszcze kolacje jak król
![]() Tylko jak się czyta na Dietetyce co jedzą dziewczyny, które są na przytyciu to niestety jadłospisy, jak u odchudzających się ![]() Każdy ma inną budowę ciała i po co sobie sztucznie wciskać - muszę przytyć, bo wyglądam jak patyk/muszę schudnąć, bo wyglądam jak kartofel. Czasem już tak jest i ciężko coś zmienić. Ale koniec tego Off Topu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Sorki, ale chipsy to śmieciowe żarcie, którego należy unikać, a nie objadać się nimi bez względu na porę: obiad, śniadanie czy podwieczorek...
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
W takim razie ten patent trzeba im sprzedać.
![]() Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jemy zdrowe, racjonalne posiłki, a drożdzówka nie wydaje mi się takim... O reszcie nie wspomnę. Co do kolacji idącej w boczki, to jeśli jest białkowa - nie idzie, natomiast idzie brak śniadania, który spowalnia metabolizm ![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Dużo zdrowiej wydaje mi się jest zjeść na śniadanie grahamkę z np jajkiem na twardo czy serkiem niż drożdzówkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Pierwsza sprawa, że ja z moim TŻ wydajemy na jedzenie miesięcznie....ulalal około 1000 zł. Nie oszczędzamy bo (na szczęście) nie musimy. Ale wliczam do tego jakieś wyjście sporadyczne (raz w miesiącu) do jakiejś restauracji.
Co do jedzenia drożdżówek na śniadanie to nie jestem taka pewna, że nie jest to zdrowe. Francuzi są tego dowodem. Na śniadanie jadają croisanty + kawa, a są jednym z najlepeij żywiących się naradów na świecie. Najlepiej - najzdrowiej.
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do kwestii tego co zdrowe, a co nie, to nie chce dyskutować - każdy ma swoją rację i je to, co lubi - ja drożdzówek nie lubię po prostu, podobnie jak wszelakiego białego pieczywa, więc jeść ich nie będę ![]()
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
my z TŻ lubimy zjeść dobrze
![]() ![]() *śniadanie - jakieś płatki dla mnie i góra kanapek dla TŻ ( prawie pół bochenka czasem potrafi zjeść ![]() *2 śniadanie - nie zawsze jemy , najczęściej jak ja kończę zajęcia jadę do niego do pracy i zawożę mu coś ciepłego lub kupuję zupki chińskie ) około 5-7 zł *obiad - ziemniaczki , jakieś kotlety i surówka około 10zł *kolacja - pozostałości z obiadu lub coś lekkiego , zleży czy jesteśmy głodni czy nie ![]() dochodzi do tego jeszcze jakieś piwko dla niego , soki , napoje , mineralna , czasem jakieś słodycze około 15 zł w weekendy zwykle idziemy sobie na chińskie więc około 20 zł bo oboje uwielbiamy , lub TŻ robi własne ale i tak wychodzi około 20zł bo ryż , mięso i warzywa i przyprawy jakieś wino w week ![]() no i papierosy , ale tego nie liczę bo i tak idzie na nie 20 zł dziennie ( oboje sporo palimy ) więc suma sumarom : wychodzi nam 210 zł w tygodniu + 20 na to chińskie ( nie liczę już papierosów . mięsięcznie daje to 1080-1100 zł na oboje więc bardzo dużo ![]() TŻ pracuje , ja też dorywczo , pomagają nam rodzice i dziadkowie . stracza nam na życie , opłaty , chemię (kosmetyki i środki czystości ) , mamy dużo zwierząt ( 4 koty , 2 psy ( w tym jednego dużego bo wilka) , rybki , chomika i patyczaki , więc na nie też idzie około 200-300 zł miesięcznie) i ciuchy . jak trzeba to oszczędzamy ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() dumna mama i żona ![]() *zapuszczam włoski <27cm-30cm jest > , 55m będzie (na razie sztuczne) ![]() *solarium *wybielam ząbki ![]() *odwyk od zakupów ![]() oby się udało ![]() waga : 48kg ![]() wzrost : 174cm Edytowane przez ***chatila*** Czas edycji: 2008-04-18 o 08:35 Powód: literówki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:45.