|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
mały niesforny psiak
Witam od póltorej miesiąca mam nowego psiaka w domu- suczke
![]() Kilka tygodni trwało znaim się zaklimatyzowała na dobre, a teraz rozrabia. Jakie znacie rozwiązania takich o to przypadków: - leje w domu- nie umie piszczec tylko od razu kuca i kałuża - ucieka- otweram furtke to sruuu i musze ją gonić, złapac i przyprowadzic do domu - obroża i smycz- staram się z nią wychodzić codziennie by się nauczyła, ale to ona mnie prowadza, nie ja ją - na obcych szczeka, jak ktoś wchodiz to łapie za nogawki TO mok kolejny piesek w karierze, ale nigdy ja nie byłam panią. Straam się byc stanowcza, nie chce ja bic, raz jedynie dostała lekko szmatką jak wyjadała z kosza, mimo kilku upomnien, na które powiedzmy,że reaguje. Może polecicie jakies ksiazki? Albo jakies rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: mały niesforny psiak
Lemoorko, na Dogomanii są podfora dla każdej rasy, tam pewnie uzyskasz odpowiedzi na nurtującę Cię pytania
![]() http://www.dogomania.pl/forum/index.php
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dzieki Fresa. Widze,że zmiana image
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A psinka jakiej rasy?, jeśli można spytać.
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() *Karz jej usiąść, stój przed nią, machaj palcem przed nosem, mów podniesionym tonem, żeby wiedziała, że coś nie gra ! ![]() *Masz ją dopiero 1,5 miesiąca, więc przygotuj się na to, że będzie się jeszcze załatwiać w domu ![]() ![]() * co do grzecznego chodzenia na smyczy to niestety tez będziesz musiała poczekać na efekty, to jej przyjdzie po prostu z wiekiem *Gdy otwiera furtke i ucieka. Prosta komendą i łatwo zrozumiałą dla psów jest "Fee"! Mów do niej podniesionym głosem i za każdym razem odprowadzaj na miejsce, nauczy się szybko, że tak nie można. To tak w skrócie ![]() ![]() ![]() A właśnie. jaka to rasa? bo to też jest istotne ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Wychowanie psa to wieeelka sztuka, wymaga czasu, pracy i...cierpliwości.
Moich się w sumie nie udało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Jak mój pies był mały i załatwiał się w domu, to najpierw rozkładałam gazety i nauczył się na nie siusiać a potem przesuwałam je pod drzwi i tak nauczył się sygnalizować że chce wyjść. Generalnie ze szczeniakiem w miarę możliwości powinno się wychodzić po jedzeniu, po intensywnej zabawie albo długim śnie.
Co do uciekania przez furtkę nie pomogę bo ta moja cholera do tej pory się nie słucha, na pewno pomaga smakołyk w kieszeni. Co do obroży i tego, że to ona Cię prowadza, może spróbuj kupić jej szelki?? Nie jestem zwolenniczką obroży bo jak pies się ciągnie można mu w ten sposób krzywdę zrobić, uszkodzić np. tchawicę
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mojego psa tez sie ulozyc nie udalo z dzieckiem w ww kwestiach wyszlo mie lepiej :-D |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
matka była mudi, ale pusciła się z panem, który miała klapmięte uszka i moja pięknośc pdobna jest do czegoś takiego tylko ma inne uszy: Wiem, że jets to peis pasterski, stroż i może dlatego musi się wybiegać, co często robi. Dziekuje za wszelkie porady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Słyszałam że psa nie wolno bic ręką ani smyczą ale za to można go klepnąć gazetą, bo wtedy psa nie boli a wie że zrobil źle.
I koniecznie popracuj nad wybieganiem za bramkę żeby któregoś dnia nie daj Boże jakieś nieszczęście sie nie stało . Co do wychodzenia na smyczy to musisz sie wykazać cierpliwością Moj pies do tej pory na smyczy chodzi tylko z tatą, ale przynajmniej reaguje na zawołanie jak już jjest bez smyczy powodzenia w wychowywaniu ![]()
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale gazeta.. to też nie jest najlepsze wyjście. Lezysz sobie na kanapie, bierzesz gazetkę do poczytania, a piesek ucieka, boi się, gdyż ten przedmiot kojarzy mu się z biciem ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o karcenie psa to można wziąć wspomnianą już gazetę lub pasek i uderzyć w podłogę obok psa żeby zrobić hałas wtedy pies będzie wiedział że źle robi.
Jeśli np. będziesz miała problem z obgryzaniem przez psa mebli czy innych przedmiotów wtedy powinno się psu pokazać pogryzioną rzecz, żeby wiedział o co chodzi i wysmarować zęby pastą do zębów. Będzie się to wtedy kojarzyło z czymś nieprzyjemnym i pies szybko się oduczy
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A mój zwierzak jest najbardziej rozpieszczonym psem świata ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Uzależnienie
|
Co do sikania to zamiast karać wychodź z pieskiem często i chwal za sikanie na zewnątrz
![]() ![]() Ogólnie strategia nagradzania działa lepiej niz karania ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:17.