|
|
#1741 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Planujemy zajść w ciążę w 2008 roku:)
|
|
|
|
#1742 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam. Udało mi się zastać duży ruch na naszym wątku
Ale niestety musze zmykać do pracy. Cytat:
Cytat:
![]() Życze wam kobitki miłego dnia. pa |
||
|
|
|
#1743 |
|
Zadomowienie
|
Zastanawiam się czy moglabym już pójść na badanie krwi bo było by to chyba pewniejsze. Tylko czy badanie wykryłoby już ciąże??[/quote]
Kochana, możesz zrobic badanie na obecność Beta-hCG. Robi się go z krwi, prywqtnie kosztuje w warszawie koło 15 zł. Jest dużo bardziej miarodajne niż testy-wykrywa bardzo wczesną ciążę (co nie zawsze wykazują testy) i można je powtarzać pod kątem początkowego rozwoju ciąży. Załączam fragment artykułu. Ściskam. Beta-hCG Gonadotropina kosmówkowa, bo tak brzmi pełna nazwa beta-hCG jest hormonem, to znaczy substancją wytwarzaną przez organizm w celu kontroli funkcjonowania określonych narządów. HCG przypada rola szczególna, ponieważ pod jej wpływem pozostaje wyjątkowy proces - rozwój wczesnej ciąży. Rozwijający się zarodek docierając jajowodem do jamy macicy składa się z grudki komórek zwanych węzłem zarodkowym i otaczającej go warstwy komórek określanych mianem trofoblastu. To właśnie w obrębie trofoblastu rozpoczyna się produkcja i wydzielanie HCG. Hormon poprzez krążenie dociera do jajnika, gdzie stymuluje powstałe właśnie ciałko żółte do produkcji progesteronu. Ciałko żółte jest pozostałością po pękniętym pęcherzyku jajnikowym. Do momentu, gdy trofoblast ostatecznie przekształci się w łożysko ciałko będzie utrzymywać odpowiedni poziom progesteronu, koniecznego do prawidłowego rozwoju ciąży. W ten sposób zarodek wpływa na odpowiednie przygotowanie macicy i zapewnia utrzymanie się tego stanu przez okres trwania ciąży. Ponieważ wraz ze wzrostem ciąży zapotrzebowanie na progesteron wzrasta, również produkcja i wydzielanie HCG zwiększa się w ciąży bardzo szybko. Już od pierwszych dni po zagnieżdżeniu się zarodka w macicy, w surowicy krwi matki można wykryć gonadotropinę kosmówkową, a jej poziom osiąga charakterystyczne maksimum między 50 i 80 dniem po miesiączce. Z reguły poziom beta-hCG podwaja się co 2- 3 dni. Hormon jest wydalany z moczem ciężarnej i dzięki temu wykrywanie jego obecności stało się podstawą działania powszechnie stosowanych testów ciążowych. Dynamika wzrostu poziomu gonadotropiny kosmówkowej w surowicy krwi jest niezwykle pomocna w diagnozowaniu powikłań, które mogą wystąpić w I trymestrze ciąży. Dotyczy to głównie kobiet u których w pierwszych tygodniach ciąży występują podejrzane plamienia lub krwawienia. O ile poziom beta-hCG w kolejnych badaniach wzrasta, rokowanie jest z reguły pomyślne.
|
#1744 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
piszesz, że staruszka. tak sobie pomyslałam jak Ty odmłodniejesz jak dzieciątko sie pojawi testu jednak nie zrobię dziś, bo próbka moczu raczej za długo już stoi zebrałam o 8 a jest już 11 l.ete trzymam kciuki jak nie wiem co teraz zmykam na chwilke od kompa. wskoczę pod prysznic odświerzyc umysł i ciało hihi
|
|
|
#1745 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jejciu gdzie???? Ja jak dowiadywałam się w lutym w Lux Medzie to mi powiedzieli 57zł!!!!!!!! ![]() :ee k:
|
|
|
|
|
#1746 |
|
Wtajemniczenie
|
tyo tak jak w multimedzie, ale tam jest wynikik po 15min. ja placilam 45zl w prywatnym lab. wiem, ze na solcu i w bielanskim robia chyba za 25zl
|
#1747 |
|
Wtajemniczenie
|
O matko, jaka cena
. Ja robiłam za 20 zł w prywatnej przychodni Formedica na Saskiej Kępie.
|
|
#1748 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki Dziewczyny
Widać niektórzy powariowali z tymi cenami... Co do pytania ile się staramy to my nie staramy się jeszcze, aczkolwiek pojawiły się Nam 2 kreseczki 25 stycznia, 2 dni po spodziewanej @ a 28 stycznia już było po wszystkim... Boję się że mogłoby się coś przydarzyć a potem że mi ktoś to zabierze tak szybko i rozbije mi to psychikę na jakiś czas a tego nie chcę, bo za 1,5 m-ca ślub. Teraz już wróciłam do formy, ale miałam takie dni że wszystko chciałam odwołać, bo było mi wszystko jedno... |
|
|
|
#1749 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jestem dobrej myśli ale przyznam się szczerze że już nieraz załapywałam takiego doła że nie maiłam ochoty wstawać z łóżka i na "te" spraw też nie miałam już ochoty bo żyłam tylko myślą o dzidzi.Wtedy to najlepiej sobie na chwilkę odpuścić |
|
|
|
|
#1750 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczynki jakie Wy testy ciążowe kupujecie? może polecacie jakiś? bo ja jestem zielona w tym temacie
|
#1751 |
|
Zakorzenienie
|
ja szczerze mówiąc kupowałam po prostu taki jaki dała mi aptekarka, przy czym starałam się za każdym razem brać inny- nie wiem czy to dobrze?
|
|
|
|
#1752 |
|
Wtajemniczenie
|
podobno bobo test jest bdb
|
#1753 |
|
Zadomowienie
|
ja poprostu kupuję taki test jak mi aptekarka sprzeda
|
|
#1754 |
|
Zakorzenienie
|
zastanawiam się czy w tym miesiącu chociaż będę miała okazję kupić test. mam już mętlik w głowie, jak w tamtym miesiącu myślałam nad tym czy się udało czy nie, tak teraz jakoś nie myślę. no zobaczymy, mam nadzieję, że choć kupię test i użyję pierwszy raz w życiu.
|
#1755 |
|
Wtajemniczenie
|
a zwracacie uwage na czylosc testu? zeby byly te szybko wykrywalne, np
http://www.aptekaotc.pl/p/pl/579/tes..._plytkowy.html
|
|
#1756 |
|
Zakorzenienie
|
ja chyba kupię test dziś, bo w sumie jak nie uda się tym razem i nie zdążę go użyć, bo @ przyjdzie to się przyda kiedy indziej.
ciekawe co z l.ete czy wróciła z testem i czy zrobiła go
|
#1757 |
|
Zakorzenienie
|
miałam ten test kiedyś
zawsze czytam po jakim okresie wykrywa ciążę.ale bym już chciała móc zrobić test i zobaczyć II kresunie![]() ![]() ![]() właśnie strasznie jestem ciekawa |
|
|
|
#1758 |
|
Zadomowienie
|
no ja patrze, zeby mozna było zrobić już w dniu spodziewanej @
teraz mam jakis pierwszy raz Quixx ma czułość od 25mIU/ml
|
|
#1759 |
|
Zakorzenienie
|
ale z tym, że test wykrywa 6-dniową ciążę to chyba ściema
|
#1760 |
|
Wtajemniczenie
|
one maja chyba czulosc od 10 a nie 25 - pewnie dlatego tak szybko.
|
#1761 |
|
Zakorzenienie
|
wg. tych testów to mogłabym sprawdzić czy jestem w ciąży za tydzień, nawet nie czekając na @
|
#1762 |
|
Wtajemniczenie
|
mi pozytywny test wyszedl jakies 4/5 dni przed spodziewana miesiaczka i to byl robiony wieczorem, ale ja mam cykle okolo 30dniowe i od owulacji minely 2tyg.
|
#1763 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
pierwszy raz go użyję oby był skuteczny
...Bez miłości każde życie jest jedynie udawaniem i mijaniem... http://suwaczki.waszslub.pl/img-2007092200400430.pngKrzysztof Myszkowski LENKA JEST JUŻ Z NAMI - 15.06.2009 21.45 - 2990 g i 53 cm NAJKOCHAŃSZEGO SZCZĘŚCIA
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1764 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie wiem jak długie mam cykle, bo zawsze myślałam że 29 dni, a ostatnio @ przyszedł o tydzien wcześniej, więc ja poczekam do dnia spodziewanej @
|
#1765 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Żanetko to nie tak tłumaczyła mi gon, że 6 dniowa ciaza, a 6 dni liczysz od zagnieżdżenia się zarodka, czyli od owulacji 7-8 dni dajesz czas na zagnieżdżenie, a od tego liczysz 6 dni czyli generalnie jest to bardzo blisko dnia miesiaczki bo około 14 - 15 dni od ewentualnego zapłodnienia. poza tym nigdy nie odważyłabym sie zrobić testu przed @. zobaczysc II kreski a @ przychodzi w terminie, no to musi być przerąbane uczucie. w życiu nie naraziłabym sie na cos takiego
|
|
|
#1766 |
|
Zakorzenienie
|
ja to w ogóle zgupialam kiedy ewentualnie powinnam zrobić teścik jak miałam ostatnio @ po 51 dniach to już teraz nie wiem jak liczyć, i okres płodny też mi sie przestawił zupelnie
|
|
|
|
#1767 |
|
Wtajemniczenie
|
magda ma racje z tym zagniezdzaniem. ciazy nie liczy sie od stosunku
|
#1768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) życzę
|
|
#1770 |
|
Raczkowanie
|
O jacie !! Dwie kreski!!!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:41.

Ale niestety musze zmykać do pracy. 
w lipcu skończę 32 lata, ale pierwszą córkę urodziłam jak miałam 17 i teraz mam buntowniczego 14-latkja w domu
. a o fasolinka będziemy się starali od czerwca, jeszcze dwa miesiące przymusowego czekania spowodowanego szczepieniem na różyczkę...