|
|
#2611 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Cytat:
Ostatnio odwiedziłam aptekę i obkupiłam się w Ori, bo mi się pielęgnacja pokończyła, i ehh... A jak się naoglądam nowości kosmetycznych jakie wklejają dziewczyny po wątkach, wszystkie sezonówki, to aż mi serce krwawi, bo sama chętnie bym połowę przygarnęła (zwłaszcza nową kolekcję Guerlain W ogóle ja tak wklejam po 2-3 książki, a teraz policzyłam je sobie wszystkie, które kupiłam od 1 marca do dziś... 25 sztuk A jeszcze w poniedziałek wpadną mi 3 (bo dni książki w ŚK) i chcę się wrócić do CTK po Gombrowicza i Buenos Aires. A koło 10 maja, po wypłacie, zakupy z nowego katalogu ŚK... OMG I jak tu nie wierzyć przysłowiom, że ziarnko do ziarnka...
|
|
|
|
|
#2612 |
|
Wtajemniczenie
|
Uff policzyłam.. ale i tak dokładnie nie wiem ile przeczytałam.... gdzieś między 40-50 książek
|
#2613 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2614 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale w kwietniu mało przeczytałam:( (dobra juz przestaję narzekać
)I tak sobie myslę... że chyba też sobie jakiegoś bloga literackiego założe czy coś oczywiście jak znajdę czas
|
#2615 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() :conf used:
|
|
|
|
|
#2617 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdecydowanie się opłaca. Ja swego czasu kupiłam sobie zestaw pędzli We-Ma, jakoś dwa czy trzy lata temu. Za 6 zapłaciłam ok. 100 zł i niecały tydzień temu po takim czasie użytkowania... rozkleił mi się pędzel do pudru, główka odpadła od rączki. Włosie pomimo czyszczenia zmatowiało i w ogóle posypało się całkowicie. Koszmar Inglota pędzli nie oglądałam, za to mam dwa Sephory (do cieniowania, 20 zł za sztukę) i są KAPITALNE Dobre akcesoria pochłaniają niesamowite ilości pieniędzy, ale kupiłam je w tym samym czasie co We-My, a są prawie jak nowe. Ja w sumie choruję na jeden pędzel Sephory, XXL, ale kosztuje ok. 100 zł. i zawsze mi tak jakoś żal ![]() Cytat:
![]() (To ja na ten ban książkowy też się piszę, po złożeniu zamówienia z katalogu z ŚK. Trzeba dać sobie na wstrzymanie
|
||
|
|
|
#2618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#2619 |
|
Zakorzenienie
|
To mi (odpukać) takich numerów Merlin nie robi, ale wiem, że wyrzucają z koszyka gdy skończy sie dany tytuł w promocyjnej cenie i wraca do normalnej albo gdy go im czasowo zabraknie.
|
|
|
|
#2620 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szukam swych typów od nowa... :rolleye s:
|
|
|
|
|
#2621 | ||||||
|
Rozeznanie
|
A co było w zeszłym roku Amber?
![]() Cytat:
Szczęściara! Cytat:
Gratuluję obrony! Cytat:
Mam nadzieję, ze ślub biorę tylko raz, bo nie cierpię oszczędzać.![]() Cytat:
Niby nic, niby tylko pare zakupionych książek, a w podsumowując mozna zawału dostać nieraz.Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||
|
|
|
#2622 |
|
Zakorzenienie
|
W zeszłym roku, z tego co znalazłam w internecie, w Merlinie było -25% na wszystko. Empik jak zwykle oferował przy zakupie dwóch książek trzecią najtańszą z wybranych za 1 grosz.
![]() Wczoraj w księgarni Świata Książki dowiedziałam sie że od soboty w promocyjnych cenach będę dodatkowe tytuły. Na pewno "Zona podróżnika w czasie", bo akurat ją układano, ale też sporo innych. Lista mieściła sie na kartce A4, aż kusiło mnie, żeby poprosić o jej udostępnienie do przejrzenia.
|
|
|
|
#2623 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Na studiach stypendium mi szkoda było i oszczędzałam, czasem coś niewielkiego tylko kupiłam. Ale jak dostałam pierwszą pracę, wszystko sobie zaczęłam odbijać Nie żeby była tak dobrze płatna, ale mieszkając ciągle z rodzicami mogłam już na siebie trochę wydać. ![]() Odnośnie kosmetyków to też uwielbiam je kupować i mam już sporo rzeczy, a ciągle jeszcze coś kusi... ![]() Również mam w planie zakup pędzli i rozmawiałam nawet na ten temat ze znajomą wizażystką. Podobno zestawy na allegro są niezłej jakości. Mam już jeden zestaw upatrzony Teraz nie mam funduszy, bo poszalałam trochę z kosmetykami i nabyłam perfum, który nie był w planie a mnie skusił... ![]() Odnośnie pędzli myślę, że zestaw 18-24 pędzli z naturalnego włosia można już kupić za 120-200 zł i jest to chyba bardziej opłacalne niż kupić w tej cenie kilka pędzli Inglota. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Już i tak muszę brać na wstrzymanie jak czytam w jakie książki się obkupiłyście. ![]() Cytat:
Zwłaszcza, że nie liczyłam nigdy na bieżąco i część przychodziła na adres rodziców. W ten sposób się nazbierało i nawet nie wiedziałam, że już tyle ![]() Teraz muszę być na odwyku, niestety póki nie przeczytam chociaż 1/10 i nie zwolnię trochę miejsca na nowe książki Cytat:
![]() Też bym chciała mieć takie tempo, szybciej bym się uporała z moimi stosami do przeczytania... Ja niestety skromnie... W ciągu ostatnich 30 dni naliczyłam 6 pozycji (w tym grubaśny ostatni tom Pottera ), co i tak jest dla mnie bardzo dobrym wynikiem. Jedna książka na 5 dni to chyba moja maksymalna granica.Więc od stycznia przeczytałam może 20-24 książek. Cytat:
Więc kupowałam tanie rzeczy, żeby jak najszybciej zgromadzić wszystko co potrzebne. No i efekt był taki, że po 2 latach już nic z tego nie nadaje się do użycia Mikser pordzewiał, blender ledwo zipie i truskawki już nie zmiksuje (a i na początku wcale nie był dobry), a w radio magnetofonie z CD nie gra jeden głośnik. No i takich przykładów mogłabym namnożyć... Tak samo z meblami. ![]() Więc myślę, że i na pędzlach nie warto oszczędzać. ![]() Cytat:
![]() Jak czytałam "Miasto śniących książek" był tam taki opis snu, że książki się rozrastają, półka nie wytrzymuje i wali się grzebiąc kogoś pod książkami. Czułam się jakby to o mnie było... ![]() Cytat:
i będę miała okulary jak denka od butelek Ach ten książkowy nałóg...
|
|||||||||
|
|
|
#2624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ponad dwadzieścia ksiażke to przecież dobry wynik szczególnie gdy weźmie sie pod uwagę ich objętość. Sama czytałam Insygnia Śmierci przez trzy dni, a kryminał Christie zajmuje dużo mniej czasu, więc trudno to do siebie porównywać. U mnie teraz najgorsze jest to, ze chciałabym pouzupełniać sobie braki w kolekcjach. Nie mam pięciu tytułów z serii dzieła noblistów, brak mi tyle samo książek Kapuścińskiego i trzech części Harrego Pottera. ![]() W najbliższym czasie ma zamiar skompletować noblistów, póki są na allegro i być może zakupić Kapuścińskiego z podobnego powodu. Z książkami Rowling poczekam do 1 czerwca ( przeczucie mówi mi że może być wtedy na nie jakiś upust). ![]() Kosmetyki na szczęście mnie już nie kuszą tak jak jeszcze rok temu i jak kupuje to jakiś niezbędny drobiazgi za parę groszy, ale to dlatego, że wciąż mam do zużycia kilka zachomikowanych. Poza tym mam wrażenie że kolorówka jest niezużywalna.
|
|
|
|
|
#2625 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
(Jeszcze zapomniałam, że muszę podręcznik do antropologii kupić i książkę Agnieszki Graff, ehhhh ![]() Cytat:
![]() (Btw Czy dostałaś ode mnie odpowiedź na swoją ostatnią PW? Bo zdarzyło mi się ostatnio, że parę moich PW zaginęło, m.in. miałam taką sytuację z Shachownicą i przezornie teraz wolę się upewnić ![]() W ogóle przy okazji tematu kosmetyków: dzisiaj, 8.00, budzi mnie telefon. Dzwoni tata: Wiesz, właśnie jestem w sklepie bezcłowym na lotnisku, chcesz coś? Momentalnie się rozbudziłam, uśmiech na ustach: No wiesz, jakbyś jakieś ładne cienie widział... Tata: Mogą być Diora, 6 kolorów? Ja: 6? Przeczytaj mi ich nazwę... Tata: A to z tyłu gdzieś jest? O, mam, Lip Palette, to nie... A 5? Ja: Cztery kwadraciki z rombem? Tata oddycha z ulgą: Tak, tak, tak! Ja: A jakie mają odcienie? (Chwila konsternacji.) Tata: No jakieś takie... no brązowe. (Wtem słychać ekspedientkę w tle: Beżowe!). Tata: Pani mówi, że beżowe. Ja: To jasne, że mi weź Tata: Ok... A wiesz, tu są jeszcze takie fioletowo-różowo-brązowe. A to już sobie sama zobaczysz... I w ten sposób stałam się posiadaczką dwóch palet piąteczek Diora, choć nadal nie mam zielonego pojęcia w jakich kolorach Jutro wieczorem trafią w moje rączki Kocham wolnocłówki ![]() Cytat:
Tylko szkoda, że do tej emerytury tak jeszcze daleko Ja ostatnio czytam 3-5 książek w miesiącu, w tym to już w ogóle chyba nic nie zdążę więcej, bo mam deadline'y projektów na 'po weekendzie majowym' Generalnie, stos nieprzeczytanych rośnie w zastraszającym tempie, a ja się czuję jak książkowy żółwik. A jak już znajdę czas na czytanie, to... zasypiam z książką w ręku, ze zmęczenia (Więc postuluję: Jak nie wcześniejsza emerytura to chociaż wakacje! ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2626 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Agnieszka Graff, Agnieszka Graff - ach wiem "Swiat bez kobiet", jedna z licznych lektur jaka czytalam przygotowujac magisterke na politologii!! Szkoda tylko ze studia skonczylam rok temu a ta magisterka sie dalej przygotowuje Ale obiecuje poprawe!!! Swoja droga kiedy weszlam do biblioteki Trnity College i zabaczylam polki z publikacjami feministycznymi to az mi sie zachcialo pisac...Cytat:
Osz Ty..szczesciaro! I tylko pogratulowac Tatusia!!! Cytat:
Niedopomyslenia kiedys!!! Ech mam cicha nadzieje ze to nie demencja starcza albo najwyzej reakcja na przesilenie i niedlugo wroce do formy.
Edytowane przez marthinisa Czas edycji: 2008-04-18 o 12:22 Powód: ech ta opcja cytowanie.. |
|||
|
|
|
#2627 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (A o czym piszesz magisterkę? ![]() A dziękuję, udało mi się go sobie wychować Cytat:
|
||
|
|
|
#2628 |
|
Rozeznanie
|
Pisze, a raczej zamierzam, o obrazie polskiej kobiety a takze o reakcjach na sprawy kobiet przedstwione Wysokich Obcasach. Pierwsza czesc, ktora mam juz prawie za soba dotycza kwestii teoretycznych feminizmu - czyli semantyka, historia tego ruchu na swiecie i w Polsce, polityzacja takich ruchow i ich rozne odmiany etc. Teraz mam ochote nieco zmienic temat i chcialabym sprobowac odpowiedziec na pytanie czy feminizm jest swiatu i polsce jeszcze potrzebny. Ale chyba sie troche z pozno obudzilam...
W kazdym badz razie kwestie kobiece sa mi bliskie i jestem cala soba za rownouprawnieniem kobiet i mezczyzn i to takim na kazdym szczeblu i z calym "dobrodziejstwem inwentarza" - nawet jesli bilans mialby byc niekorzystny dla kobiet (dajmy na to rowny wiek emerytelny). Zgadzam sie rowniez, iz to spoleczenstwo i role jakie sa nam przypisywane i wpajane od dziecka (gender) tworza nierownosci. I ogolnie jak czytam losy kobiet w roznych rejonach swiata - szczegolnie w Azji i Afryce to mnie krew zalewa i noz w kieszni otwiera. Polecam Czarna Ksiege Kobiet pod red. Christine Ockrent. Do polskiego wydania zostaly dodane teksty pan Srody, Nowickiej, Fuszary. Wstrzasajaca lektura...Alez sie rozpisalam, wiec na zakonczenie dodam ze uwielbiam byc kobieta i nie pale swoje sexi bielizny!!
|
|
#2629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
protko - a co do pędzli to 18-24 za 200? ![]() ![]() jakoś chyba wątpiłabym w ich porównywalność z inglotem... ale w sumie nie potrzebuję też tylu - wystarczy mi do cieni, różu, pudru i korektora...
|
|
|
|
|
#2630 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mam tylko nadzieje, że przy tej ilości książek i niemożliwości ich czytania w tym wieku, nie zacznę z nimi rozmawiać. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ano nie dostałam! ![]() A przygotowania jakoś ugrzęzły w miejscu. Jestem na etapie projektowania kreacji, a że lubię oryginalne rzeczy, to sama tworzę, z pomocą mamy, która ją najprawdopodobniej ostatecznie będzie szyła. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Tak źle się z tym czuję, a najgorsze jest to, że przez ten brak czasu i zmęczenie ostatnimi dniami, zniechęcam się do czytanej książki. Nie cierpię tego uczucia! A widziałyście Dziewczyny cmętarzysko książek: http://jst-ru.livejournal.com/72590.html
|
||||||
|
|
|
#2631 |
|
Zakorzenienie
|
Z równouprawnienia polegającego na zrównaniu wieku emerytalnego cieszyłabym sie tylko po warunkiem, że lata urlopu macierzyńskiego liczyłby się jako okres składkowy. Inaczej kobiety i tak są dyskryminowane bo dostają na koniec niższe świadczenia emerytalne od mężczyzn.
![]() Masz bardzo ciekawy temat pracy i szczerze Ci go zazdroszczę. Sama już niedługo zabieram sie do pisania swojej ale na zdecydowanie nudniejszy temat. ![]() Gdzie jest to cmentarzysko? Wygląda jak zrujnowana biblioteka, szkoda tych wszystkich książek. |
|
|
|
#2632 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Az mnie serce zabolalo, bo ja zadnej, nigdy nie wyrzucilam.Moje kochane ksiazeczki, mamusia was kocha
|
|
|
#2633 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2634 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2635 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz na antropologię przygotowuję prezentację, której temat zahacza o Twoją działkę (mogliśmy sami sobie wybrać, więc wybrałam to co mnie interesuje, a o czym jeszcze nie mam pojęcia A mianowicie: Sex i gender w polskich mediach elektronicznych. Stereotypizacja wizerunku kobiety w telewizyjnych spotach reklamowych. Część teoretyczną oprę na tekstach amerykańskich naukowców, bo tam te kwestie bada się już od lat 70. XX wieku. Jeśli byłoby Ci to pomocne to sporo materiałów znajdziesz na Questii (http://www.questia.com). Abonament jest niedrogi, a baza niesamowita ![]() Cytat:
(No widzisz, dobrze, że spytałam, przeklęta technika Ale już teraz napiszę to co pisałam w PW: Będę z niecierpliwością czekać na zdjęcia, tym bardziej, że już sama kreacja zapowiada się tak unikalnie Super A dziękuję Wysłałam tacie smsa z pytaniem o ich numery, ale mnie zignorował odpierając, że mam trenować cierpliwość i poczekać do jutra Cytat:
![]() Bestialstwo Cytat:
|
||||
|
|
|
#2636 |
|
Zakorzenienie
|
troche zboczyłyśmy z tematu ale wtrące swoje 3 grosze. Moja koleżanka kiedyś kupiła pędzel z naturalnego włosia zapłaciła chyba niecałe 20 zł, a jakościowo dużo lepsze od Inglota( mała firma co od kilkudziesięciu lat produkuje takie cudeńka).
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 |
|
|
|
#2637 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Szalenie interesujacy. Mnie samej stereotypy przekazywane przez reklame dobijaja po prostu. No rece i nogi opadaja kiedy pokazuje sie kobiety, ktorych jedynym marzeniem jest folia aluminiowa Jana Niezbednego a najwiekszym zmartwieniem plamy po sosie pomidorowym. Lista takich przykladow nie ma konca...Trzymam kciuki na udana prezentacje, moze kiedys udostepnisz do poczytania
|
|
|
#2638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Projekt mam do oddania do końca maja, więc jeśli miałabyś ochotę przeczytać to chętnie go gdzieś podwieszę jak skończę (A czy mogę z ew. pytaniami się do Ciebie zgłosić, gdybym się w teoriach feministycznych pogubiła?
|
|
|
|
|
#2639 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co dwie glowy to nie jedna!!! Swoja droga to zasluguje na batyJeszcze raz owocnej pracy zycze!! Ps. Ale sie nam Offtopici wyszly przez ta Agnieszke Graff i pedzle!
Edytowane przez marthinisa Czas edycji: 2008-04-18 o 16:56 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#2640 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie protka mi jednak smaku narobiła - weszłam na to allegro tylko nieco się gubię i nie wiem które wybrać - chyba bym się faktycznie pokusiła o taki wielki zestaw, to najwyżej jak się coś zużyje, to bym sobie wymieniała na jakiś inny.... tylko nie wiem które wybrać.... protka, zdradź, bo sięznasz na tym pewnie bardziej niż ja...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:57.

Ostatnio odwiedziłam aptekę i obkupiłam się w Ori, bo mi się pielęgnacja pokończyła, i ehh...
A jak się naoglądam nowości kosmetycznych jakie wklejają dziewczyny po wątkach, wszystkie sezonówki, to aż mi serce krwawi, bo sama chętnie bym połowę przygarnęła (zwłaszcza nową kolekcję Guerlain

)

:rolleye s: