|
|
#31 | |
|
Moderator
|
Dot.: Wojenne dziewczyny - serial TVP
Cytat:
Nie zwróciłam uwagi ![]() Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#32 |
|
Konto usunięte
|
Czy moge prosic o streszczenie 3 odcinka?
|
|
|
|
|
#34 |
|
Wtajemniczenie
|
Ciekawe co z tym Niemcem dalej będzie, ciekawy wątek
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Ja też myślę, że Marysia jeszcze pójdzie do tego Niemca po pomoc, może nawet będą parą.
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Moderator
|
Ten Niemiec faaaajny
![]() Obejrzałam już następny odcinek.Wyrywam się bo tak się doczekać nie mogę ![]() I powiem...kurczę ![]() Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak ogólnie to uważam, że ten serial jednak nie jest tak dobry jak "Czas Honoru", choć pomysł ciekawy. Moim zdaniem aktorki grają bardzo sztucznie, zero jakiś większych emocji, smutku, przygnębienia. Ewka po śmierci matki, która w dodatku na jej oczach zginęła w ogóle nie nosi żałoby, nie widać też po niej żadnego smutku, choćby chwilowego. Tak jakby się nic wielkiego nie stało. Marysia zostawiła w getcie swoją rodzinę i też nie wygląda na specjalnie strapioną. W "Czasie Honoru" Lena zamartwiała się o los pozostawionej w getcie rodziny, nie była beztroska, ciągle o nich myślała, bywała smutna, zamyślona. Władek po śmierci ojca też był przez kilka odcinków przygnębiony, dopiero później stopniowo dochodził do siebie i nawet się zakochał, ale jednak trochę to trwało. A tu niemal od razu Ewka chodzi kolorowo ubrana, śmieje się, jest ciągle wesoła. A smuci się tylko wtedy gdy widzi, że jej podchody do brata Irki nie przynoszą rezultatów. ![]() Niestety jakoś mało tam przekonywującej gry aktorskiej, wszystko jest tak na wesoło, kolorowo, po prostu bajkowo. Chwile grozy i tragedii trwają bardzo krótko, potem znowu wszyscy mają szampański humor jakby nic wielkiego się nie stało. |
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Oj tak brakuje tu tego klimatu z CzH gdzie cały odcinek sie bałam i przeżywałam to z nimi
![]() No, ale nie wszystko jest doskonale i wyjątkowe
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#42 |
|
Moderator
|
No jak dla mnie to nie ma szans aby powtórzył się drugi taki serial jak Czas Honoru
![]() Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
|
|
#43 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie. Czerwony, ozdobny berecik tuż po śmierci matki.
Ja nie mówię, że musiała chodzić całkiem na czarno. Jednak takie krzykliwe kolory to były nie na miejscu w czasie trwania żałoby zwłaszcza w tamtych czasach. Brakowało mi akcji wyławiania zwłok matki Ewy z rzeki. Nie jest to bardzo istotne ale jak oni to zrobili aby Niemcy nie zobaczyli i aby ciało nie odpłynęło. |
|
|
|
|
#45 |
|
Moderator
|
Ja to tę jej postać tak odbieram że ona taka jest trochę fiu bździu, kolorowa, wesoła, zaczepna, niby luzacka..i tak chce być postrzegana. A w głębi tam, w środku dusi emocje, których nie chce okazywać. Jestem pewna że u dwóch pozostałych dziewczyn pokazaliby smutki i płacze
Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Jednak nie zostali parą Niemiec i Marysia. Jego czysta dusza niczym gołąb uleciała do nieba.
A to wszystko pokazane wcześniej to jak bajka. Autora takiej fabuły mocno poniosła fantazja. |
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego dopiero wczoraj z braku alternatywy podglądałam fragmenty wojennych dziewczyn. I właśnie do realiów wojny nie pasowały mi te kolorowe stroje i wszystko takie bajkowe, a tylko pojedyncze migawki w szarych barwach. |
|
|
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
Niestety, ja też ogromnie czekałam na ten serial - od pierwszej zajawki - i niestety muszę się zgodzić, że "Czas..." wygrywa na każdym polu. Tam czuło się ten strach, te emocje. "Dziewczyny" są zbyt cukierkowe - jakoś to zagrożenie gdzieś tam w tle jest, ale w sumie to go nie ma :/ . Czasami szwankuje fabuła - jak dziewczyny strzelają z tego ukrytego pistoletu, to dostają burę - po czym strzelają w tym samym miejscu, jak dostają tego nowego dowódcę.
Szkoda - bo potencjał na historię jest znakomity. |
|
|
|
|
#49 |
|
Moderator
|
A mi się podoba i następny odcinek też jest dobry
![]() Przestałam już porównywać do CzH, bo to bez sensu. Żaden serial mu nie dorówna ![]() Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
Oglądam 4 odcinek teraz czyli przedostatni i trzyma
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Pomysłowe dziewczyny Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
2017 : picie H2O czytanie książek ubieranie się kobieco nie przejmowanie się głupotami regularnie spisywanie wydatków angielski: fce + filmy i seriale głosowanie na lp 3 patenty żeglarskie V i VI nauka pływania c.d. Zakochana od 12.11.2015 roku
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Fajny dziś odcinek, ale się bałam ...
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
Byłoby prawie ok. gdybym nie usłyszała podczas malowania zabazgranych przez małe dziewczynki ścian "podaj mi pigment".
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I okazuje się, że już pod koniec XIX wieku (sztuczne, bo naturalne już w starożytnym Egipcie ), więc może akurat nie wpadka?
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Uff i po co czepiać się nieraz takich pierdół
|
|
|
|
#55 |
|
Moderator
|
Cóż, niektórzy lubią
![]() Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
Pigmenty były tylko tak ich nie nazywano. Kolorowy proszek dodawany do wapna do malowania ścian aby uzyskać kolor inny niż biały to było po prostu farba, farbka.
|
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
Plan im nie wypalił, nie udało im się zabrać ciała, więc znowu 20 niewinnych Polaków zostanie zastrzelonych
![]() A te siostrzyczki faktycznie naiwne... Tylko dzieci żal. Ciekawe co zrobiono z dziećmi od tych sióstr? Tymi polskimi, bo co z żydowskimi to raczej nie mam wątpliwości
|
|
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
Albo to samo co z żydowskimi albo wywieźli do obozu czy do Rzeszy na zniemczenie jak pasowały wyglądem.
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
W programie jest artykuł Wojna na obcasach i tu się serialowa Irka wypowiada, że starają się pokazać zwykłe życie, które pomimo wojny musi toczyć się dalej. Dlatego na przekór okupantowi noszą kolorowe sukienki i mają ładne fryzury .
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
A dlaczego Ewki nie można było zameldować w Klarysewie i trzeba było jej szukać mieszkania na mieście? Wiecie?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.

Nie zwróciłam uwagi 

to jest gra go niemiecki aktor