![]() |
#31 |
rosnę
|
Dot.: "Za stara" na huczne wesele?
Wystarczy pokazać jej nasze odpowiedzi
![]() dla mnie głupota, niech robi, jak chce, życie ma jedno.
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
To jest JEJ dzień
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
O matko nie wierzę, ona ma 37 lat dopiero a z opisu wynika że wg swojej rodzinki powinna już na trumnę zbierac a nie suknie ślubną
![]() Uważam ze to jakie się wesele robi nie ma nic wspólnego ze wiekiem, bez przesady. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
BAN stały
|
co do zasadności imprezy - wesela to nie rozumiem kompletnie. ludzie 20+, 30+, 40+, 50+ (do kiedy czują że chcą i czują się zdrowi) spokojnie chadzają na imprezy sylwestrowe albo wesela - niech będzie - 20latków (np siostrzenców), na których tańczą, śpiewają, bawią się i ubierają brokatowe suknie.
Totalnie nie rozumiem o co chodzi z tym, że nie wypada czy wypada robić komuś huczną imprezę. Nie wiem, ciotka Krysia jakiś bojkot urządzi i nie poderwie się do tanów tylko będzie smutną miną przerabiała imprezę na stypę bo panna młoda nie ma 22 lat? ![]() co do sukienki księżniczki to uważam, że o ile popieram pogląd, że niech każdy nosi sobie co chce, o tyle jednak sobie myślę, że suknię jest dobrze dopasować do wygladu ciała. Będę szczera, dla mnie zgrabna szczupła sylwetka lepiej się prezentuje więc nie każdej sylwetce będzie pasował każdy fason. No ale tu ile ludzi tyle opinii, bo lubię np. sukienki księżnkiczki ale nie lubię pełnej tiulu bezy z kokardami. Oczywiście nikomu nie odmawiam, żona mojego przyjaciela (jest xl'ką, no, dobra, jest raczej sporo bardziej niż xl'ką ![]() Ale ja nie widzę przeszkód dlaczego dziewczyna nie miałaby mieć strojnej sukienki. Przecież wystarczy obejrzeć pierwszą z brzegu galę filmową, premierę, wręczenie oscarów - suknie księżniczki noszą kobiety czy to 20letnie, czy aktorki w okolicy 50tki. Mało tego, uważam, że strojne ciuchy spokojnie można nosić na co dzień i czasem tylko trochę mi szkoda, że wiele kobiet ubiera się bardzo zachowawczo, neutralnie. Ładnie w tym wyglądają, bo przecież rurki, tunika i sweterek oversize może wyglądać świetnie, stylizacje są po to by się nimi bawić, ale uwielbiam też - m.in. - styl np. Macademian Girl - to, że ta dziewczyna jest taka strojna, barwna - bardzo mi się to podoba. A tylko trochę (mi szkoda), bo dzięki temu, że ulice są takie pełne przeciętności ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2017-04-13 o 06:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Jeśli ma na to fundusze i chce je przeznaczyć na 1 dniową popijawę dla swoich "uroczych" ehmmm tak zwanych bliskich, którzy jej Tak super życzą...no to niech robi weselicho nawet i na 600 osób (wiem gdzie znaleźć taką salę jakby co hehe) Ale osobiście jestem pełna podziwu, ze dorosła kobieta ma kaprys wydania sporej kasy (ze 40-50tysiecy taka impreza) na niezyczliwych ludzi. Ja bym złamanego grosza nie dała i szczerze, jak już ktoś tu pisał- zrobiłabym ślub za granicą z miesięczną podróżą poślubną i niech się wszyscy życzliwi inaczej cmokną w trąbkę
Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z tym co dziewczyny wyżej napisały. Niestety w kwestii wesel jest tak, że cokolwiek zrobisz - ludzie obgadają. Jak nie ma wesela że skąpce, jak duże - że nie wypada obnosić się z bogactwem, że jedzenie nie takie, tort brzydki.....
Dlatego ja wyszłam z założenia, że skoro i tak obgadają to lepiej wesela nie robić - przynajmniej nie ma stresu, latania, całego szaleństwa. A to co mówi moja rodzina mam głęboko... A jeżeli mimo tego ktoś chce robić huczne wesele- może mieć nawet 100 lat - nic mi do tego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Parodia, ktoś chce wydać przyjęcie, opłaca salę i orkiestrę a jakaś życzliwa ciotka klotka zastanawia się, że po co to w ogóle robi. Nie, najlepiej jest 20 lat przed śmiercią wykupić sobie miejsce na cmentarzu, postawić nagrobek z marmuru i go pięknie polerować. To wypada. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2017-04-13 o 08:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie widzę nic zdrożnego w hucznym weselu 37latki. Mnóstwo osób w tym wieku teraz żeni się/wychodzi za mąż. Poza tym, jeśli wybranek miałby 37 lat, a Twoja koleżanka 25 to byłoby już ok? Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Przersta mnie to, za głupia jestem żeby to objąć rozumem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Nie uważam ze jest za stara czy nie wypada. Uważam natomiast ze absolutnie nie powinnaś naciskać na jej decyzję. Nawet jeśli przeforsujesz zrobienie tak jak chciała, ale ona będzie mieć wątpliwości to może obrócić się to przeciwko tobie. Wystarczy ze ktoś z rodziny wykręci jakiś numer i wina będzie spadać na ciebie ze ja namówiłas choć nie chciała.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie o pieniadze. Te 20-stolatki to raczej nie z wlasnych oszczednosci organizuja szalone imprezy, zazwyczaj to kasa rodzicow i zazwyczaj jednak rodzicow panny mlodej.
Przyszla panna mloda ma siostry, wiec rodzice juz sie wykosztowali na te poprzednie wesela, a na nia nic nie odlozyli, bo miala isc juz w "staropanienstwo". Tymczasem ona im zrobila "niespodzianke", a tu odwagi brak by sie przyznac, ze nic dla niej nie maja. Pewnie stad to wybijanie z glowy, by przypadkiem zadnej kasy nie chciala. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wszystko zalezy od podejścia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
W kwestii ślubów i wesel ludzie mnie potrafią zadziwić bardzo. Ostatnio moje koleżanki, rówieśniczki, 25letnie, niby wykształcone, niby nieco obyte kobiety na informację, że jeśli będę brała ślub to w urzędzie, nie w żadnej świątyni, wypaliły z tekstem "ale jak to? tak bez wesela?" Bo one nie słyszały, że po cywilnym można robić wesele.
Ale żeby odmawiać komuś spełnienia marzenia o hucznej imprezie po pierwszym ślubie, bo już dla niego za późno, to nie słyszałam i pieję z zachwytu. ![]() Słyszałam, że ludzie po rozwodach, gdy biorą kolejny ślub często już nie robią kolejnego hucznego wesela. U mnie w rodzinie było kilka rozwodów, ponowne śluby także i nie było drugiego wesela, bo szkoda im zachodu i pieniędzy, bo doświadczenie nauczyło, że wesele nie daje na nic gwarancji, bo coś tam. Słyszałam o takich, co robili i pięć wesel, niektóre nawet grubo po 40 i też nikomu nic do tego. Mają pieniądze, chęci, chętnych na przyjście na potańcówkę z żarciem, to niech robią. Taką imprezę może sobie zrobić każdy, niezależnie od wieku i nawet stanu cywilnego. Nikt nikomu nie odmówi organizacji wesela ze względu na wiek. Trudno mi zrozumieć czym się kierują te mało życzliwe osoby, w czym im to wesele przeszkadza. Ślub i szczęście młodej pary powinno być również powodem do radości dla ich bliskich, a nie przyczyną jakichś dąsów i niepotrzebnej paplaniny. Gdy w mojej rodzinie 35latka wychodziła za mąż, to wszyscy, włącznie z babciami, wujkami, ciotkami i pociotkami się cieszyli, że jej się układa i wesele było takie, że chyba w całym województwie słyszeli (w sensie że takie huczne, a nie że kogoś zabili), a nie gadali, że już za stara na cokolwiek i czegoś tam nie wypada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;72845246]W kwestii ślubów i wesel ludzie mnie potrafią zadziwić bardzo. Ostatnio moje koleżanki, rówieśniczki, 25letnie, niby wykształcone, niby nieco obyte kobiety na informację, że jeśli będę brała ślub to w urzędzie, nie w żadnej świątyni, wypaliły z tekstem "ale jak to? tak bez wesela?" Bo one nie słyszały, że po cywilnym można robić wesele.
Ale żeby odmawiać komuś spełnienia marzenia o hucznej imprezie po pierwszym ślubie, bo już dla niego za późno, to nie słyszałam i pieję z zachwytu. ![]() Spoko - jak ja komuś mówię, że nie mieliśmy wesela to słyszę - a czyli tylko cywilny? Jak mówię, że kościelny to wielkie zdziwienie. Otóż można zrobić wesele po cywilnym jak i nie robić wesela po ślubie kościelnym / konkordatowym. Bo tak. Bo każdy ma prawo świętować po swojemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
ctrl alt delete
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
No i super, miałam nadzieje, że wypowiedzi beda w tym stylu
![]() ![]() Rodzina pogada, pogada, ale przyjdzie. I pewnie będzie tańcować do białego rana ![]() A, narzeczony jest rozwodnikiem, więc wiecie ... ![]() Koleżankę będę namawiać i do imprezy i do kiecki, niech ma. I jasne, że dla niektórych to niepotrzebne i bez sensu. Ja bym też nic nie organizowała, podpis w urzędzie i tyle mnie widzieli. Kartki z Seszeli by dostali ![]() Ale jej zalezy, więc to, co ja bym zrobiła nie ma znaczenia. I generalnie stać ją na to wesele, nie potrzebuje kasy rodziców (którzy tę kasę mają swoją drogą i pewnie się dołożą tak czy inaczej), więc niech sobie wydaje na to, na co chce. Na welon nie wyda, bo pomysł siostra wyśmiała dziś ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Ona naprawdę jeszcze chce się bawić z tymi ludźmi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Właśnie o to chodzi, nie powinno nikogo obchodzi na co wydaje moje pieniądze. Ale jak w grę wchodzą czyjeś pieniądze, to i trzeba dostosowywać się do czyjegoś zdania. ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- W takim razie nie wzięłabym od nich ani grosza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;72848041]Skąd to się u ludzi bierze?
![]() no bo cywilny to taki biedaślub i w ogóle wstyd na pół wsi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7284813 6]no bo cywilny to taki biedaślub i w ogóle wstyd na pół wsi
![]() No bo to TYLKO cywilny ![]()
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
mam dokladnie takie samo pytanie
dla mnie zapraszanie tych ktorzy sa tacy nie zadowoleni z tego co ja planuje jest totalnym bezsensem rozumiem ze chce miec huczne weselicho(dla mnie totalnie poroniony pomysl)ale zapraszac tych ktorzy marudza i obgaduja ?po co to tylko dla tej liczby gosci ktora sobie wymyslila? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane za pomocą mTalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
tak, slyszalam takie teksty jak opowiada jej rodzina, choc raczej mowione cichaczem po katach a nie rpostow twarz, ale slyszalam jak obrabia sie tylki niektorym dziewczynom za plecami. co czasem bylo smieszne bo zcasem to facet wpadl na pomysl ktory akurat babska wysmiewaly, ale wredne babole od razu wszystko przypisywaly PM. No bo to przeciez jasne ze on ma w nosie a dla niej to najwazniejszy dzien w zyciu, nie
![]() Kolezace wytlumacz ze nigdy wszystkim nie dogodzi i to nie oni maja byc zadowoleni. Ja tez sie swoje osluchalam bo... nie wypada robic wesela jak sie jest z kims juz 10 lat. Bo wiesz slub z weselem to sie bierze tak po 1-2 latach znajomosci a po 10... to jakos tak nieeeeee bo to juz przechodzone i jakos tak wstyyyd. ![]() Jedni mowili ze mam skromne to wesele inni ze huczne - punkt widzenia zalezal od dotychczasowych doswiadczen. dla mnie 90 osob to juz hoho, a niektorzy przezwyczajeni do 250 krecili nosem... ale dziwili sie ze nikt nie odmowil, bo u nich to tak 30% sie wysypalo ![]() krecili nosem ze nie mam welonu, ze sukienka nie gorset+kolo kupiona w salonie tylko w sieciowce (z uk z takiego sklepu dla "debiutantek" cokolwiek to jest...), a najbardziej ze nie ma oczepin a tort podawany o polnocy a nie gdzies tak w miedzyczasie, ze makijaz i paznokcie sama robilam a nie kosmetyczka.... coz... mialam w tylku. jedyne z czego zrezygnowalam to kolorowy zakiet, ubralam jednak bialy... potem zalowalam ale w sumie dobrze wyszlo bo kiedy w koncu ubralam tez zakiet do rpacy to okazalo sie ze farbuje. No i kiece bym miala granatowa na plecach ;P Niewazne co mowia i tak przyjda i tak beda tanczyc, ale do wesela beda gadac, beda ja przekonywac i ona musi byc tego swiadoma. Kolezanka pewnie przekona sie ze to prawda ze slub pare rzeczy weryfikuje w relacjach rodzinnych i przyjacielskich... Jeszcze ze 100 razy bedzie jej przykro od tego gadania, jeszcze bdezie miec ochote wszystkim pieprznac i wogole slubu nie robic.... ale potem bedzie sie super bawic i w tancu nie bedzie myslec o tych kretynskich uwagach ![]()
Edytowane przez Heledore Czas edycji: 2017-04-13 o 15:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Też spotkałam się z opinią, że "nie wypada" w pewnym wieku.
Ale dlaczego, jeśli coś było czyimś marzeniem? Wesele to radość i chęć podzielenia się z najbliższymi i dalszymi. Ja bym namawiala koleżankę, że jeśli chce i zawsze o tym marzyła, to nie powinna rezygnować ze swoich marzeń. Bo to jest jej dzień, Kiedyś "nie wypadało" w ogóle robić zdjęć pannie młodej tak, by było widać brzuch ciążowy, bo to "wstyd", nie wypadało też wtedy mieć welonu. Czasy się zmieniły, dziś już co któreś dziecko rodzi się poza małżeństwem i nie bulwersuje to już, a przynajmniej w dużych miastach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.