Dziwne uczucie w cewce moczowej :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-03-15, 21:51   #1
Werka21b
Raczkowanie

Dziwne uczucie w cewce moczowej :(

Cześć, pierwszy raz piszę post z prośbą o pomoc, bo już nie wiem co robić..
Mój problem zaczął się jesienią, dokładnie w połowie października 2016, dostałam zapalenie pęcherza( częstomocz, parcie na mocz, ból przy oddawaniu moczu) wyleczyłam, albo tak myślałam furaginą dostępną bez recepty, niestety po ok. 2 tyg zapalenie znów wróciło, objawy takie same, poszłam wtedy do lekarza, wykonałam badanie ogólne moczu, które wykryło zapalenie i dostałam nolicin na 10 dni. Podczas jego brania objawy bardzo powoli ustępowały, postanowiłam też więcej pić przynajmniej 1,5l dziennie( od zawsze bardzoo mało piłam- kawa, herbata i nieraz tylko tyle). W końcu objawy ustąpiły. Jednak od tamtej pory pozostało mi uczucie jakby kłucia w cewce moczowej, niekiedy też czuje przy gwałtownych ruchach jakby mocz w tej cewce lub jakiś skurcz( mocz oddaje bez bólu, normalnym strumieniem). Robiłam badanie ogólne moczu wychodzi wzorowo, morfologia również.. w grudniu odczuwałam pobolewanie bardzo lekkie nerek ale jednak dyskomfort był no i oczywiście uczucie kłucia w cewce dalej bez zmian, udałam się do rodzinnego dostałam tym razem furaginę wybrałam, ból nerek jakby ustąpił ale kłucie w cewce występuje do teraz! Jest ono rzadsze, bo na początku występowało codziennie, sporadycznie ( nie było związane z oddawaniem moczu), teraz występuje od czasu do czasu, zapomnę o tym i znowu zaczyna mnie kłuć jednak już te kłucia są mniej bolesne.. byłam również u urologa, który wykrył małą torbiel(2 mm) na lewej nerce, ale mówi, że to nie ma powiązania z moimi objawami, i jeśli kłucia zdażają się rzadziej i są coraz mniej odczuwalne, to powinny same ustąpić. Cytologia u ginekologa wykonana, wszystko prawidłowo.
Nikt nie zlecił mi posiewu moczu, a gdy zapytałam o to urologa powiedział, że nawet gdyby coś wykazał to leczy się tylko to u kobiet w ciąży...
Chciałam się poradzić, czy może ktoś miał podobny problem. W jakich kierunku dalej iść? Jakie badania? Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi
Werka21b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-18, 15:34   #2
Karo9029
Przyczajenie

Dot.: Dziwne uczucie w cewce moczowej :(

Hej! Czy miałas kiedykolwiek problemy z nerkami? Chodzi tutaj o kamienie badz piasek? Byc moze kamien lub dorbny złóg utknał w cewce lub moczowodze i stad masz takie objawy. Koniecznie idz do urologa.
Karo9029 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-18, 22:35   #3
Werka21b
Raczkowanie

Zapalenia pęcherza zdarzały mi się wcześniej i pamiętam że któregoś razu bolały mnie nerki ale tak to nic poza tym, ból przechodził Byłam już u urologa, stwierdził, że wszystko w porządku oprócz tej małej torbieli na lewej nerce, ale mówił że to tylko się obserwuje i nie ma wpływu na moje objawy. Ale może powinnam skonsultować to z innym urologiem
Dziękuje za odpowiedź
Stary 2017-03-19, 12:55   #4
Karo9029
Przyczajenie

Skonsultuj sie z innym urologiem .Byc moze torbiel daje ci takie objawy, ja mam torbiele na jajnikach oraz kamien w nerce i rowniez mam podobne objawy.

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

A z tym posiewem moczu to powiedział ci totalna głupote Gdzie bylas u urologa, jakie miasto?

Edytowane przez Karo9029
Czas edycji: 2017-03-19 o 12:57
Karo9029 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-19, 13:09   #5
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

Taka torbiel w nerce nie ma nic wspólnego z objawami.
Jeśli nie ma objawów, a w posiewie moczu wychodzą jakieś bakterie, to faktycznie leczy się to tylko u ciężarnych. Jednak jeśli są objawy (a u ciebie są), to się leczy. Więc lekarz niby powiedział prawdę, niby prawidłowo, ale nie do końca.
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-19, 15:46   #6
Werka21b
Raczkowanie

W Stargardzie prywatnie, bo do poradnii urologicznej w Szczecinie jestem zapisana dopiero na sierpień

---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ----------

Ale mam zamiar wykonać posiew moczu na własną ręke żeby wykluczyć bakterie, bo innych objawów oprócz kłucia brak... rzeczywiście może to jakiś piasek, czytałam na innym forum wypowiedź mężczyzny z identycznymi objawami i on właśnie miał piasek... ja miał robione tylko usg, a czytałam też że przy małych rozmiarach piasku czy kamieni usg może go nie wykryć, więc udam się do innego urologa i zasugeruje mu właśnie ten piasek może schodzi albo gdzieś utknął
Stary 2017-03-21, 15:53   #7
żurawinka
Zakorzenienie

Koniecznie zrób posiew moczu tylko w sprawdzonym miejscu, poczytaj opinie gdzie robią antybiogram ewentualnie.To odnośnie zap.pęcherza ( ważna kwestia na jakich pożywkach robią posiew) bo na zwykłych może wyjść ze jesteś zdrowa a na innych że coś jest. W końcu kłucie masz
Jeśli jest to piasek lub większe kamienie to lekarz tym bardziej powinien dać ci coś na wypłukanie ich/rozbicie ( albo chociaż zalecić pić okresowo piwo - brzmi dziwnie ale działa jeśli masz problem z tworzeniem się kamieni)

żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-22, 18:56   #8
margo98
Raczkowanie

Wybierz się do dobrego urologa na cito i sprawdź nerki ...
margo98 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-23, 18:28   #9
dogtorzy
Przyczajenie

Ja bym po prostu zmienił urologa w takiej sytuacji powodzenia!
Stary 2017-03-23, 21:21   #10
Werka21b
Raczkowanie

Dziękuje za porady ! Jeszcze mam jedno pytanko, ostatnio zauwazylam jakby klucie nasililo sie na ok tydzien przed okresem i doszly lekkie bole w okolicy ledzwiowej, ktore pojawialy sie i mijaly, najbardziej odczuwalne byly gdy siedzialam lub lezalam... zastanawiam sie czy to moze byc rowniez zwiazane ze sprawami ginekologicznymi, ale cytologia wyszla prawidlowo wiec nie wiem. Czy cytologia wykrywa przewlekle infekcje ? Bo we wrzesniu mialam lekka infekcje intymna ale ja wyleczylam , potem za miesiac rozpoczely sie problemy z pecherzem.. a w tym miesiacu przed okresem rowniez zauwazylam zaczerwienienie wejscia oraz gesciejsza wydzieline, poszlam do rodzinnego bo do ginekologa nie bylo miejsc dostalam clortimazolum 6 tabl i chyba wszystko dobrze nic sie nie dzieje..
Stary 2017-03-24, 22:13   #11
Seremida
Przyczajenie

Ja też miewałam problemy z pęcherzem i zapaleniami. Ważna jest zdrowa dieta i picie płynów! Ja jak za mało wypiję wody w ciągu dnia, to zaraz na drugi dzień mam takie dziwne odczucia jakby ból pęcherza/cewki i muszę się opić wody.

Seremida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-27, 11:39   #12
margo98
Raczkowanie

Jaka dieta konkretnie podrzucisz coś?
margo98 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-30, 10:25   #13
tevarrena
Raczkowanie

no ja bym nie zwlekała, tylko poszłabym umówić się na wizytę bo to brzmi groźnie.
tevarrena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-03, 16:05   #14
Werka21b
Raczkowanie

Właśnie odebrałam wyniki posiewu moczu, oczywiście musiałam zrobić na własną rękę, ponieważ lekarz rodzinny nie chciał mi dać skierowania, no trudno

Wyhodowano u mnie:
1. Escherichia coli [>10^5]
Oznaczenie wrażliwości na nitrofurantoinę, cefaleksynę, cefadroksyl- wyłącznie niepowikłane zakażenia układu moczowego

Myślicie, że to ona może być przyczyną tego kłucia w cewce moczowej ?
Stary 2017-04-04, 08:50   #15
żurawinka
Zakorzenienie

Czyli bakteria odpowiadająca najczęściej za zapalenie pęcherza, masz czarno na białym że jest.
W zap.pęcherza mi bardzo swego czasu pomogło picie soku 100% ( bez dodatków, bez cukru) z żurawiny, musi być kwaśny. Wit C w większej dawce działała zakwaszająco i przeciwbólowo na pęcherz! Tylko nie bierz jej miesiącami.

żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-07, 16:01   #16
Yubi
BAN stały

Cytat:
Napisane przez margo98 Pokaż wiadomość
Jaka dieta konkretnie podrzucisz coś?
Z diety to lekarz kazał mi jeść gruszki, jabłka i profilaktycznie pić napar z pokrzywy. Przy mojej dość niegroźnej infekcji ,po prostu lekkie pieczenie i częste wizyty w toalecie dostałam od niego jeszcze kurację urofugarinum max i szybko przeszło.Zawsze mozesz sie skonsultowac z lekarzem, jak nie jestes pewna czy to na pewno zapalenie
Yubi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-13, 12:04   #17
im_catharsis
Raczkowanie

tak dla ciekawostki powiem, że nieraz przyczyna zapalenia cewki jest podłoże ginekologiczne. Ostatnio coś takiego czytałam, wiec może to uczucie to jakieś zakażenie ginekologiczne, a nie urologiczne? (nie wiem czy poprawnie używam nazewnictwa, wiec jak coś to przepraszam)
Stary 2017-04-19, 12:46   #18
Yubi
BAN stały

Cytat:
Napisane przez im_catharsis Pokaż wiadomość
tak dla ciekawostki powiem, że nieraz przyczyna zapalenia cewki jest podłoże ginekologiczne. Ostatnio coś takiego czytałam, wiec może to uczucie to jakieś zakażenie ginekologiczne, a nie urologiczne? (nie wiem czy poprawnie używam nazewnictwa, wiec jak coś to przepraszam)
Z infekcją pęcherza można bez problemu iść do ginekologa. Z resztą łatwiej się dostać niż do urologa. Przynajmniej w Krakowie
Yubi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-25, 12:47   #19
Werka21b
Raczkowanie

Hej, pisalam w tym watku o tych dziwnych kluciach w cewce moczowej, w ostatnia srode wieczorem pod koniec oddawania moczu poczulam bol w cewce, towarzyszylo mi to nastepny dzien zaczelam duzo pic, lykac zurawine i przeszlo, ale pojawil sie bol nerek pulsujacy musialam wziac 2 tabl paracetamolu, dzisiaj jak na razie nie bola, czy to moze byc kamica ? Wizyte w poradni mam dopiero w sierpniu

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-06-25, 23:47   #20
im_catharsis
Raczkowanie

do lekarza-koniecznie! ;(
Stary 2017-07-29, 22:58   #21
jackdaniels666
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Werka21b Pokaż wiadomość
Hej, pisalam w tym watku o tych dziwnych kluciach w cewce moczowej, w ostatnia srode wieczorem pod koniec oddawania moczu poczulam bol w cewce, towarzyszylo mi to nastepny dzien zaczelam duzo pic, lykac zurawine i przeszlo, ale pojawil sie bol nerek pulsujacy musialam wziac 2 tabl paracetamolu, dzisiaj jak na razie nie bola, czy to moze byc kamica ? Wizyte w poradni mam dopiero w sierpniu

I jak tam bóle? Czekasz na wizytę czy byłaś już gdzieś indziej?
jackdaniels666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-30, 15:29   #22
Werka21b
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jackdaniels666 Pokaż wiadomość
I jak tam bóle? Czekasz na wizytę czy byłaś już gdzieś indziej?
Jak na razie czekam na wizyte w sierpniu, ale bóle nerek ustały i jak na razie się nie powtórzyły i te dziwne kłucia w cewce też zniķneły. Robiłam po tym zdarzeniu ponownie usg nerek i całej jamy brzusznej ale wszystko wporządku. Wydaje mi się, że mogło to być spowodowane infekcją intymną, o której długo nie wiedziałam bo nie dawała jako takich objawów a 1 ginekolog powiedział, że wszystko jest okej a jak widać nie było..Ale wizyta w sierpniu wiec i tak napewno się wybiorę do poradni ☺

Stary 2017-07-31, 19:17   #23
Werka21b
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Werka21b Pokaż wiadomość
Jak na razie czekam na wizyte w sierpniu, ale bóle nerek ustały i jak na razie się nie powtórzyły i te dziwne kłucia w cewce też zniķneły. Robiłam po tym zdarzeniu ponownie usg nerek i całej jamy brzusznej ale wszystko wporządku. Wydaje mi się, że mogło to być spowodowane infekcją intymną, o której długo nie wiedziałam bo nie dawała jako takich objawów a 1 ginekolog powiedział, że wszystko jest okej a jak widać nie było..Ale wizyta w sierpniu wiec i tak napewno się wybiorę do poradni ☺

Teraz w zamian tego występuje czasami dziwny dyskomfort w cewce jakbym coś tam miała lub zalegał mocz albo podrażnienie? Nie wiem sama

Stary 2019-06-14, 18:14   #24
KRYNIA1991
Przyczajenie

hejjjj wiem że upłynęły lata ale mam dokładnie taką samą sytuacje jak Ty... mozesz opowiedziec jak sie potoczyla dalej Twoja historia ?
KRYNIA1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości