Majówki 2016 - część szósta - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-04-12, 22:06   #1771
agassek
Zakorzenienie

Dot.: Majówki 2016 - część szósta

Cytat:
Napisane przez kaylla Pokaż wiadomość
Agassek - a gdzie w końcu byłaś? Tam na Piątkowie gdzie ja, czy gdzieś indziej? Nam też wtedy babka powiedziała, że te przebarwienia, to jakaś anomalia
Nie, u mnie byłam w sumie jak zadzwoniłam i powiedziałam, że z 10 mies. Dzieckiem to się zdziwili trochę, więc chyba rzadko się tacy pacjenci zdarzają

Cytat:
Napisane przez Iwonia27 Pokaż wiadomość
Mniam wyszla calkiem niezla rzeczywiscie spod sie zwiazal elegancko. Choc gdzieniegdzie widze suche przeswity to je mijam. Nie wiem tylko bo ona przez ta kasze ciagle mi chrupie. Ma rak byc czy to surowe ciasto a ja jem?
Wyobrazcie sobie ze ja wlasnie w koncu popakowalam rozmiarami odlozone ubranka bo odkladalam w szafie az miejsce sie skonczylo. Popakowalam w worki prozniowe jutro odesse powietrze i trzeba bedzie pewnie powywozic do rodzicow.
Ale te malusie... i te skarpetusie... nawet D. nakladal sobie na palce
Jak trochę poleży, to będzie lepsze- spod zrobi się bardziej wilgotny

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
A mój Mateusz ma krzywą (krótszą z jednej strony) jedynkę, która mu wyszła jako pierwsza. Chyba się przejdę niedługo do dentysty żeby na to spojrzał. Nie wiem czy możliwe jest żeby tak sobie tego zęba starł a na wykruszony nie wygląda

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Na pewno nie zaszkodzi sprawdzić jeżeli coś Ciebie niepokoi

agassek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-13, 09:25   #1772
asiaczek
Zakorzenienie

Ehhh "miło" zaczęliśmy dzień.. Mateusz włożył rękę do sernika i roztarł go na twarzy. W kilka minut miał czerwony policzek, oko i ucho, strasznie się drapał. Na szczęście już mu przeszło. Ciekawe czy to wina jajek czy mleka.

Jeśli taka pogoda będzie e święta to chyba zamarznę:/

Stary 2017-04-13, 09:59   #1773
daggmara
Z deszczem w butach

Cytat:
Napisane przez Iwonia27 Pokaż wiadomość
Ech co do zabkow to albo mnie sie wydaje albo Jogurtasowi krzywo rosna dwojki (sama mam krzywy zgryz tylko ze trojki wampirkowe). Czy na tym etapie cos mozna u niego z tym robic? Czy dentysta mnie wysmieje ze co ja tu z krzywymi mleczakami przychodze.

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

O to tez ciekawe. Starl... Chyba nieeee ale w sumie nie znam sie.
Jasne, że Was wyśmieje 😉
Na tym etapie absolutnie nic z tym nie można zrobić. Synokowi szwagrostwa dolne jedynki rosną bardzo krzywo /\ o tak do środka, tyle że nie aż pod takim katem moje dzieciaki z kolei maja spore diastemy.

daggmara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-13, 10:02   #1774
anulus17
Zakorzenienie

Lenka też ma krzywe ząbki ale ja nawet nie pomyślałam żeby iść z tym do dentysty, no i ma do tego spora przerwę między jedynkami. Myślę że później to się "wyrowna" mój brat miał krzywe mleczki mama chodziła do dentysty nic z tym nie robili a stałe ma już ładne.
Ta przyprawa to cynamon😉 później mi się przypomniało😉

anulus17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-13, 10:42   #1775
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulus17 Pokaż wiadomość
Ta przyprawa to cynamon później mi się przypomniało
Hahahaha udana jesteś! Ja liczyłam na jakąś skomplikowaną szwedzką nazwę przyprawy korzennej

Marysia też ma diastemę, ale to podobno powinno się wyrównać, jak wyrosną pozostałe ząbki

Stary 2017-04-13, 10:46   #1776
kaylla
Zakorzenienie

Majka też ma póki co diastemę, i to taką całkiem sporą Liczę, że się trochę ząbki zejdą jak reszta się pojawi

U nas dzisiaj standardowo pobudka koło 6, wrzuciłam Małej kilka zabawek do łóżeczka, to jeszcze na chwilę się zajęła, a ja trochę podrzemałam. Przed 7 już był lament, to zrobiłam mleko. Potem znowu bawiła się w łóżeczku, a jak się znudziło, to wyciągnęłam ją z łóżka na podłogę i też na jakiś czas miała zajęcia. Dopiero przed 8 musiałam wstać z wyrka

Dzisiaj w planach spotkanie z koleżanką na kawę i ciacho, a po południu pewnie będę robić Karpatkę, bo mi mama głowę zawraca:P
kaylla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-13, 11:40   #1777
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daggmara Pokaż wiadomość
Jasne, że Was wyśmieje 😉
Na tym etapie absolutnie nic z tym nie można zrobić. Synokowi szwagrostwa dolne jedynki rosną bardzo krzywo /\ o tak do środka, tyle że nie aż pod takim katem moje dzieciaki z kolei maja spore diastemy.
Mojej Zuzi też krzywo rosły jak wychodziły a teraz są idealne. Tymek znowu ma przerwę między jedynkami. Zuzia nie miała.. . Widać że co dziecko to inaczej

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-13, 20:45   #1778
anulus17
Zakorzenienie

Zamówiłam półkę domek do pokoju małej, i do tego dokupimy garderobę hensvik z ikea. Znalazłam na blogu pokój który bardzo mi się podoba i będziemy robić podobny. Szukając mebli trafiłam na niego😀1492109137284.jpg

Stary 2017-04-13, 20:47   #1779
anulus17
Zakorzenienie

Pierwszy mebelek już mam w domu1492109225736.jpg
Jest wysokie na max metr także to taki dziecięcy rozmiar😉
Stary 2017-04-13, 21:01   #1780
Iwonia27
Zakorzenienie

Nom o przerwie miedzy jedynkami slyszalam ze to standard kiedy sie wyzynaja wiec nawet nie mysle o tym ze mu zostanie ale o tamtych to tylko czekam na uszczypliwosci ze po mamusi ma krzywe
Ps. Cisza tu jak makiem zasial. Gdzie sa wszyscy?

---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

Anulus cynamon hahaha tez myslalam ze o jakas magiczna przyprawe Ci chodzilo

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
Ehhh "miło" zaczęliśmy dzień.. Mateusz włożył rękę do sernika i roztarł go na twarzy. W kilka minut miał czerwony policzek, oko i ucho, strasznie się drapał. Na szczęście już mu przeszło. Ciekawe czy to wina jajek czy mleka.

Jeśli taka pogoda będzie e święta to chyba zamarznę:/

Ale silna reakcja
Dobrze ze mu przeszlo.
Iwonia27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-13, 21:07   #1781
agassek
Zakorzenienie

Anulus, śliczne mebelki

Stary 2017-04-13, 21:12   #1782
fablous
Zakorzenienie

Cytat:
Zamówiłam półkę domek do pokoju małej, i do tego dokupimy garderobę hensvik z ikea. Znalazłam na blogu pokój który bardzo mi się podoba i będziemy robić podobny. Szukając mebli trafiłam na niego😀Załącznik 7019866

Zapowiada się pięknie 😍

My mamy półki domki na ścianie ale to w kąciku Ali u nas w sypialni. Jej pokój to jeszcze odległa przyszłość. Nawet jak się przeprowadzimy do nowego domu to na początku zamieszkamy na parterze a piętro będziemy z czasem powolutku urządzać

fablous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-13, 21:33   #1783
monika2736
Rozeznanie

Anulus super meble

My mieliśmy dzisiaj intensywny dzień. Ogarnialam trochę dom, później przyjechali dziadki do Wojtka, później zakupy, wizyta chrzestnej a po kąpieli jeszcze wujek przyjechal. Wszyscy z zajaczkiem dla Wojtusia
monika2736 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-13, 22:00   #1784
anulus17
Zakorzenienie

Dziękuję😙 my robimy pokój bardziej na rzeczy małej bo narazie są w całym mieszkaniu😉 a sama zainteresowana myślę że jescze pomieszka u nas w sypialni

Stary 2017-04-13, 22:02   #1785
SzczyptaRadosci
Rozeznanie

Asiaczek dobrze, że mu przeszło. Bardzo silna reakcja swoją drogą.

Anulus meble extra 👌

Edytowane przez SzczyptaRadosci
Czas edycji: 2017-04-13 o 22:03
SzczyptaRadosci jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-13, 22:03   #1786
agassek
Zakorzenienie

My mamy trzeci pokój, miał być dla Marysi, ale na razie to planuję cały majdan mojego męża tam wynieść

Stary 2017-04-13, 22:09   #1787
SzczyptaRadosci
Rozeznanie

My mamy pokój dla Mikołaja, ale póki co służy nam jako schowek. Muszę się zabrać w końcu za niego.

Dostałam dzisiaj maila, że Eva Minge uszyła mi w końcu te ciuchy, które zamówiłam. zobaczymy czy warto było czekać prawie miesiąc.

Stary 2017-04-13, 22:20   #1788
Iwonia27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SzczyptaRadosci Pokaż wiadomość
My mamy pokój dla Mikołaja, ale póki co służy nam jako schowek. Muszę się zabrać w końcu za niego.

Dostałam dzisiaj maila, że Eva Minge uszyła mi w końcu te ciuchy, które zamówiłam. zobaczymy czy warto było czekać prawie miesiąc.

Co za babsko nasza Fab szyła expresem szlafroki swego czasu

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ----------

Jakis ROK temu
Iwonia27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-13, 22:21   #1789
SzczyptaRadosci
Rozeznanie

Aaa mam kod na 20 zł zniżki do Orsay. Gdyby któraś chciała to chętnie oddam.

Stary 2017-04-13, 22:25   #1790
anulus17
Zakorzenienie

Cytat:
Aaa mam kod na 20 zł zniżki do Orsay. Gdyby któraś chciała to chętnie oddam.

Działa stacjonarnie czy tylko online? Bo jakby był ważny do do 18 kwietnia i stacjonarnie to chętnie bym wzięła, chyba że dziewczyny na miejscu będą chetne😙

Stary 2017-04-13, 22:31   #1791
SzczyptaRadosci
Rozeznanie

Cytat:
Działa stacjonarnie czy tylko online? Bo jakby był ważny do do 18 kwietnia i stacjonarnie to chętnie bym wzięła, chyba że dziewczyny na miejscu będą chetne😙

Stacjonarnie z kartą klubu i online, do 11.06.2017

Wyślę Ci na priv, gdybyś nie skorzystała to podasz dalej
Stary 2017-04-13, 22:40   #1792
anulus17
Zakorzenienie

Cytat:
Stacjonarnie z kartą klubu i online, do 11.06.2017

Wyślę Ci na priv, gdybyś nie skorzystała to podasz dalej
Dziękuję Ci bardzo, nie mam tam karty. Jak nie uda mi się wykorzystać to przekażę dalej. Jesteś pewna ze nic nie kupisz do czerwca? 😉

Stary 2017-04-13, 22:40   #1793
SzczyptaRadosci
Rozeznanie

Jestem pewna

Stary 2017-04-14, 08:56   #1794
36acb097cabec02316c4aaec630d441280b2f16b_63b8b621cf6a6
Konto usunięte

Tak tylko wtrącę, bo wydaje mi się że ten kupon jest ważny tylko z kartą do niego przypisaną.
Ale mogę się mylić 😉

36acb097cabec02316c4aaec630d441280b2f16b_63b8b621cf6a6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-14, 09:21   #1795
pluszowy_kot
Zakorzenienie

Ale dzidziuch w nocy marudził... W łóżeczku się nie mógł ułożyć, z nami się nie mógł ułożyć, ciągle mu było źle. Za to prawdziwy mały konstruktor z niego - wymyśla mega kombinacje z klocków, kubeczków i czego znajdzie, musimy we wtorek w lidlu zdobyć te mega blocks i niech szaleje
pluszowy_kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-14, 11:22   #1796
anulus17
Zakorzenienie

Moja mama kupiła dla małej klocki które mają zostać u niej jak będziemy przyjeżdżać zobaczymy czy się będzie bawiła bo ona jest narazie na etapie rozwalania tych klocków a nie budowania. Mamy drewniane klocki, ale później planuje kupować jej jakieś inne np serię z Duplo albo coś w tym stylu. Pewnie padnie na Duplo bo nie widziałam tu nic Duplo podobnego, a ceny tych klocków są identyczne jak w Polsce co uważam że jest ok w porównaniu do wypłat.

Stary 2017-04-14, 11:38   #1797
SzczyptaRadosci
Rozeznanie

[1=36acb097cabec02316c4aae c630d441280b2f16b_63b8b62 1cf6a6;72872421]Tak tylko wtrącę, bo wydaje mi się że ten kupon jest ważny tylko z kartą do niego przypisaną.
Ale mogę się mylić 😉

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
O widzisz, tego nie wiedziałam! Dzięki

Całkiem możliwe, bo to kupon urodzinowy
Stary 2017-04-14, 11:50   #1798
anulus17
Zakorzenienie

Cytat:
O widzisz, tego nie wiedziałam! Dzięki

Całkiem możliwe, bo to kupon urodzinowy
To pewnie tak będzie, dziękuję za chęci.😙 Może ktoś na miejscu będzie mógł pożyczyć twoja kartę i wykorzystać kupon, także ja nie będę próbowała go użyć😙

Stary 2017-04-14, 12:12   #1799
Anika1986
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez RosesAreRed Pokaż wiadomość
Caly pic polega na tym, ze ona je wszystko bardzo chetnie. Jada codziennie 4 posilki. Owoce, warzywa, kasze, mieso, ryby. Wszystko jej smakuje. Poza tym na piersi spedza teraz mnostwo czasu, prawie jak noworodzio. Ostatnio bardzo szybko urosla. Moze w tym caly sekret.
Actiferol mieszam z kaszka lub samymi owocami. Zjada bez problemu. Podaje juz prawie 3tyg ale bylo 4 dni przerwy, dzis znowu podalam. Kupy byly czarne, okropnie smierdzace, twarde i strasznie odparzyly jej tylek. Do tego miliony bakow i placz z powodu bolu brzuszka. Jesli to znowu wroci to zmienie zelazo na inne.
U nas generalnie był z miesiąc problemu z podawaniem, jak już wypił, to też prężenie się, bóle brzucha. Stosowaliśmy actiferol start, czyli w sumie ten z najmniejszą dawką żelaza. Podobno jest on najlepiej przyswajalny bo jakiejś wyższej generacji. Teściowa w razie czego radziła nam jeszcze innofer baby.
Natomiast ogólnie przyjmowanie żelaza nie należy do najprzyjemniejszych. Po porodzenie brałam, ale po tygodniu sensacji żołądkowych odpuściłam. Jeśli dla dorosłego jest to nie przyjemne, to co dopiero musi być dla takiej malizny.
Tak czy inaczej jeśli je chętnie wszystko, to chyba bym próbowała dobierać więcej warzyw pod kątem właśnie żelaza.

MMR - będziemy szczepić. Wszyscy których znam szczepią wg kalendarza i nie było żadnego problemu. Wiele źródeł ponadto podaje, że autyzm pierwsze oznaki daje w podobnym wieku, stąd często jest wiązany mylnie ze szczepieniami.

Samozasypianie - może nie powinnam się chwalić, ale generalnie już prawie od dwóch miesięcy Paweł usypia sam. Jak widzę, że zaczyna być zmęczony i śnięty, co łatwo rozpoznać po tym, że kładzie się na ziemi i zaczyna ssać kciuka, odkładam Go do łóżeczka. Czasami pojęczy z do 2-3 minut jeszcze i usypia. Przy czym musi być cisza w domu, jeśli słyszy odgłosy rozmowy, to nie ma szans Oczywiście zdarzają się takie dni, gdzie to nie skutkuje, bo np. z jakiegoś powodu został przeciągnięty (natomiast relatywnie jest to bardzo rzadko). Wtedy sytuację ratuje spacer. Na noc natomiast zazwyczaj się karmimy, jak skończy jeść to siada, odnoszę Go do łóżeczka, wychodzę z pokoju, coś tam czasem ze 2-3 minuty pogada, pojęczy i idzie spać. Jeśli przebudza się w nocy, bo dobija głową do szczebelków, to też ze dwa-trzy jęki i zasypia dalej sam. Pobudki nocne z krzykiem zdarzają się tylko w sytuacji gdy męczy Go brzuch, ale ostatnio w sumie Go przytuliłam tylko, bo nawet nie chciał piersi i usnął wtulony.

W ogóle byli u nas wczoraj teściowie - oczywiście teściowa zaczęła swoją tyradę w stylu, że ona swoich chłopaków odpieluchowywała już koło roku i już wtedy sadzała na nocnik. No rozumiem, ze 30 lat temu motywacja była większe ze względu na brak pieluch jednorazowych. W końcu trzeba było dużo prać i w ogóle. No ale kurcze jak tak patrze na moje dziecko, to sorry ale jakoś totalnie tego nie widzę, że usiedzi mi na nocniku. Jakoś jeszcze na tym etapie nie widzę, aby mu to wytłumaczyć. No chyba że byłyby dostępne jakieś z pasami Przecież ten mój szogun jak tylko wyczuje brak pieluchy, to z gołym tyłkiem zrobi sobie rajd po całym pokoju. Przebranie pieluchy to zapasy z ośmiornicą.
A jak Wy sądzicie? Czy myślałyście już o temacie odpieluchowania dzieci? Kiedy planujecie? Podwójne mamy, a jak to było u Was ze starszakami?
Anika1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-14, 12:18   #1800
agassek
Zakorzenienie

Anika, ja planuję o tym pomyśleć w przyszłe wakacje. Widzę, że u moich znajomych ze starszymi dziećmi właśnie w okolicach drugich urodzin zaczynały pierwsze próby i tak samo będzie i u nas. Marysi na nocniku totalnie sobie nie wyobrażam i nie zamierzam męczyć ani jej, ani siebie. Co więcej, z tego co czytałam, dzieci w okolicy 2 rż zaczynają kontrolować potrzeby fizjologiczne.

Tak, tak, ja też miałam roczek i biegałam bez pieluszki

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości