![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: Terrarystyka
[1=3a032fcd5bcbee239629acd e3cc1a01c42f8ddce_6076227 24de4b;6619381]Szkoda, że wątek wymarł... bo mógłby być interesujący.
Na razie trzymam w domu robactwo różnej maści: straszyki nowogwinejskie, australijskie, indonezyjskie; dwa ptaszniki i węża mahoniowego. [/quote] Malagosiu czy moglabys cos wiecej napisac o swoim ptaszniku?? Od wczoraj mam w domu Lasidore parahybane ![]() Pozdrawiam. EDIT: Wlasnie w necie wyczytalam, ze Lasiodora jest agresywna w stosunku do ludzi i ze nie nalezy brac jej do rak ![]()
Edytowane przez Cannabis84 Czas edycji: 2008-02-25 o 15:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Ja ''siedzę" w terrarystyce od dobrych kilku lat, obecnie mam: dwa węże, cztery ptaszniki. Kiedyś było więcej ![]() Powiem tak: pająków na ręce brak się nie powinno, bo: jest to dla niego szalenie stresujące, grozi nam to uszczerbkiem na zdrowiu (ukąszenie czy wyczesanie włosków parzących). Jeżeli chodzi o małe gekony to polecam gekona płaczącego( cena ok 30 zł) czy też paskowanego( cena ok 110 zł). Mathilda - ten pająk to T. Lividium - ptasznik podziemny, często bardzo agresywny aczkolwiek bardzo ładny. Cannabis84 - rośnie stosunkowo szybko o ile karmi się go sowicie, jeden z większych ptaszników, można karmić też świerszczami. Dziewczyny, najważniejsze to to by pamiętać, ze to są dzikie zwierzątko, nigdy nie będą tak przytulne jak kociak czy też świnka morska. Trzeba być odpowiedzialnym za to co się kupuje i zapewnić odpowiednie warunki. Polecam: www.terrarium.com - tu macie wszytsko! moj nick: madziulat pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Ja mam legwanika obrożnego
![]() ![]() On ma 6 ptaszników, agamę brodatą (na razie jednego samca, będą jeszcze 2 samice, bo jakby jedna była to by biedną zamęczył... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Madziulatek, też tak jak Ty jestem zdania, że jest się odpowiedzialnym za to, co się kupuje i do strasznej nerwacji mnie doprowadza jak np. ktoś sobie kupi legwana bo ładny, a jak urośnie to nie ma gdzie trzymać i się chce pozbywać :/ Albo kupi sobie bardzo jadowitego stwora, nie wiedząc, że to jadowite, a jak już się dowie to strach się zająć :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Przyczajenie
|
taak
![]() W nawiasie mówiąc, znam kilka historii dzieciaków lat ok 10-13., gdzie kupowały sobie jadowite pająki typu Murinus ( bardzo agresywny i jadowity) nic nie mówiąc rodzicom. Następnie często one uciekały... ehh szkoda gadać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
No i to jest przykład głupizny :|
TŻowi kiedyś białokolanowiec nawiał w nocy, jakimś sposobem odkleił wentylację i wyszedł (miał okrągłe dziury w szybie zaklejone siatką od środka i od zewnątrz), a dziurka kilka razy mniejsza od niego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
hehe A. Geniculata bywa pomysłowa i ma niesamowity apetyt, a przy tym piękne ubarwienie. Polecam szczerze, sama mam jedną
![]() Oj to TŻ ma nauczkę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Rozeznanie
|
Bardzo lubie takie egzotyczne zwierzątka ale niestety u mnie w domu nikt sie nie zgadza ale trudno zawsze trzeba z czegos zrezygnowac a zamiast tego mam piesia
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
TŻ właśnie je ma chyba 3 ![]() ![]() ![]() Faktycznie jest tak, że jak uśmiercać pająka, to najlepiej do zamrażarki? Bo TŻ miał jednego staruszka, łapy już mu usychały kolejno, dwie mu całkiem odpadły i TŻ właśnie z zamrażarką dziada zapoznał, ale do teraz mam wątpliwości, czy aby na pewno nie było to brutalne ![]() A ogółem Madziulatku jakie masz stwory terrarystyczne? ![]() U mnie w domu oprócz legwanika obrożnego (mojego ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
Generalnie to jest to jedno z wielu wyjść, by zwierzak się nie męczył. Ja mam dwa węże : Lampropeltis ruthveni, Zbożówka odmiana snow, 4 ptaszniki: A. geniculata, B.angustum, A.metallica, N. coloratovilosus
![]() ![]() Lubię to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
Gekon
Czy jest tu jakaś szczęśliwa posiadaczka
![]() Mam gekona lamparciego i wstawiam wam nasze wspólne zdjęcie ![]() Liczę na to, że nie będe tu sama ![]() Edytowane przez 201610241259 Czas edycji: 2012-11-16 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gekon
nie widze zdjecia...
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
przepraszam, juz sie poprawiłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
Fajny tylko szkoda ze go za bardzo nie widac. Moglabys zrobic mu samemu zdjecie.
![]() |
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
Hey,
juz kiedys myslala o zakupie jaszczurki. Znowu zaczelam o tym myslec, ale tak juz na powaznie. Nie mam zadnego doswiadczenia, wiec mam pytanie do was: Co polecacie na poczatek? Nie chce zadnego zwierzadka skrzywdzic, wiec pytam. Najlepiej, zeby dorosly osobnik tak do 50cm. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
jesli chcesz konkretnych info to wejdź na forum Terrarystyka i tam sie zapytaj.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Czy gekon jest drogi i ciężki w utrzymaniu?
![]() |
![]() |
#77 |
Zadomowienie
|
Gekon lamparci jest jaszczurką niedużą, w miarę bezproblemową i polecaną dla "początkujących", nie mających do czynienia z jaszczurkami. Sama bardzo chciałabym trzymać w domu jakąś niedużą jaszczurkę, jednak z powodu kota, mogłaby być ona narażona na stres. Nie jestem też zwolenniczką brania gadów na ręce, one nie przywiązują się do ludzi, a krew mnie zalewa kiedy ktoś trzyma jaszczurkę w akwarium po rybkach...
![]()
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
Hm... na pewno wymaga to duzego wkladu finansowego. Ja za moje pelne terrarium otwierane z przodu, z lampą i innymi bajerami [kamienie, miski, rosliny, tło] dałam ok. 500 zł, oczywiscie mowie na oko, bo kompletowałam wszystko oddzielnie. Do tego dochodzi torf, ok 30 zł na miesiąc, jedzenie to jakieś 10 zł/ tydz. Zarówki do wymiany kosztuja o 40 zł/sztuka, wymieniam raz na mniej wiecej 2-3 mies.
Na temat tego, czy nie przywiazuja siedo udzi polemizowałabym, bo jak wiadomo jaszczurki reagują na zapach i moj gekon jest bardzo oswojony. Absolutnie sie mnie nie boi i sam chetnie wchodzi na rece [lubi się chowac pod swetrem] ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Dziękuje bardzo za odpowiedź
![]() Mam nadzieję, że finansowo mnie to nie przerośnie i już niedługo będę miała nowego mieszkańca w domku, bo te stworzonka są przecudne ![]()
![]() |
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
Terrarium można też zrobić samemu, taniej wychodzi. W internecie jest wszystko objaśnione krok po kroku.
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
Terrarystyka-dla miłośników i nie terrarystyki-wątek zbiorczy.
Cześć Wam wszystkim.Zakładam ten temat o terrarystyce,ponieważ zajmuję się terrarystyką i jest to moja pasja od dziecka razem z psami i końmi
![]() A więc moja przygoda związana z pasją terrarystyki zaczęła się,gdy miałam 6-7lat,gdy po raz pierwszy trzymałam na swojej małej i chudej ![]() Wszyscy,którzy pasjonują się terrarystyką a także i nie mile widziani ![]() pozdrawiam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
Dot.: Terrarystyka-dla miłośników i nie terrarystyki-wątek zbiorczy.
nikogo nie ma??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
i wątek umarł??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Kameleonik.
Witam, czy ktoras z Was posiada moze kameleona? Moze chcecie sie podzielic spostrzezeniami na temat tego cudownego i ciekawego zwierzaczka? Np jakie mazachowania, kolory kiedy jest zly lub wesoly. Czekam na Wasze odpowiedzi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kameleonik.
spróbuj na jakimś forum na temat hodowli zwierząt, np. wpisz w google "forum terrarium"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
Dot.: kameleon
Znam juz pare form o terrarystyce, od dwoch lat jestem szczesliwa posiadaczka pieknej kamelenicy. Po prostu spodobalo mi sie to form i chcialam popytac, jakie sa Wasze spostrzezenia na temat tego peknego zwerzatka.
Serducho Tobie radze zajrzec na www.terrarium.com.pl Jest tam specjalny dzial posiwecony kamleonom. Przeczytaj wszytko dokladnie i zastanow ie czy na pewno chcesz go miec. Kameleony nie sa proste w utzymaniu. Kazdy blad w hodowli moze doprowadzic go do niepotrzebnego stresu badz horoby. Poza tym to ne jest zwierzatko, ktore mozna wyhciagac i bawic sie jak z krolikiem czy kotem. Jedza zywe robalki, martwych nie rusza. Zastanow sie czy czyms takim bedziesz w stanie karmic kalmeleona, jak Twoj synek nie bedzie chcial tego robic. To jest zwierzatko do obserwowania. WIec zapytaj swojego syna czy on dokladnie zdaje sobie z tego spawe. Kameleony nie latwo daja sie brac na rece. Po drugie tak samo ja thantos polecilabym ci gekona lamparciego. Sa o wiele mniej wymagajace. Zastanow sie nad tym i napisz prosze jaka decyzje podjelas. Thanatos kazda jaszczurka potrzebuje naswietlaa UVB. Jezeli msz jakas i nie ma UVki to radzilabym szybko isc do sklepu i kupic. Bo za jakis czas zwierzaczek moze zachorowac na MBD, a wtedy to juz nie jest wesolo. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Rozeznanie
|
Jaszczurzy temat :)
Witajcie
![]() ![]() Sama mam agame brodata, i chetnie posluchalabym innych opini na ten temat ![]()
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jaszczurzy temat :)
Ja agamy nie mam ale za to Iguana iguana czyli Legawana Zielonego
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#90 |
Rozeznanie
|
Dot.: jaszczurzy temat :)
i jak legwan sie chowa ? zawsze ciekawily mnie te zwierzeta ale niestety za duze rosna..
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:58.