Terrarystyka, gady - legwan, gekon, kameleon, jaszczurki, węże - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-25, 14:04   #61
Cannabis84
Rozeznanie

GG do Cannabis84
Dot.: Terrarystyka

[1=3a032fcd5bcbee239629acd e3cc1a01c42f8ddce_6076227 24de4b;6619381]Szkoda, że wątek wymarł... bo mógłby być interesujący.

Na razie trzymam w domu robactwo różnej maści: straszyki nowogwinejskie, australijskie, indonezyjskie; dwa ptaszniki i węża mahoniowego.
[/quote]

Malagosiu czy moglabys cos wiecej napisac o swoim ptaszniku?? Od wczoraj mam w domu Lasidore parahybane Fajny jest ale nie bardzo wiem jak sie nim zajmowac. Jak szybko rosnie? Czym go karmisz, czy oprocz macznika jedza cos bardziej "dostepnego"? I przede wszystkim nie boisz sie go? Ja mam jeszcze pewne obawy... Boje sie go wogole dotknac.
Pozdrawiam.

EDIT: Wlasnie w necie wyczytalam, ze Lasiodora jest agresywna w stosunku do ludzi i ze nie nalezy brac jej do rak Kurcze teraz chyba bede sie bala jeszcze bardziej. Dobrze ze jest niewielki jeszcze, bo podobno wieksze osobniki potrafia podniesc klape terrarium i nawiac. Brrr...

Edytowane przez Cannabis84
Czas edycji: 2008-02-25 o 15:54
Cannabis84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 20:00   #62
madziulatek
Przyczajenie

Hej
Ja ''siedzę" w terrarystyce od dobrych kilku lat, obecnie mam: dwa węże, cztery ptaszniki. Kiedyś było więcej
Powiem tak: pająków na ręce brak się nie powinno, bo: jest to dla niego szalenie stresujące, grozi nam to uszczerbkiem na zdrowiu (ukąszenie czy wyczesanie włosków parzących).

Jeżeli chodzi o małe gekony to polecam gekona płaczącego( cena ok 30 zł) czy też paskowanego( cena ok 110 zł).

Mathilda - ten pająk to T. Lividium - ptasznik podziemny, często bardzo agresywny aczkolwiek bardzo ładny.

Cannabis84 - rośnie stosunkowo szybko o ile karmi się go sowicie, jeden z większych ptaszników, można karmić też świerszczami.

Dziewczyny, najważniejsze to to by pamiętać, ze to są dzikie zwierzątko, nigdy nie będą tak przytulne jak kociak czy też świnka morska. Trzeba być odpowiedzialnym za to co się kupuje i zapewnić odpowiednie warunki.

Polecam: www.terrarium.com - tu macie wszytsko! moj nick: madziulat

pozdrawiam
madziulatek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-04, 20:34   #63
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Ja mam legwanika obrożnego Mały paskudek Dostałam od TŻa na walentynki :P
On ma 6 ptaszników, agamę brodatą (na razie jednego samca, będą jeszcze 2 samice, bo jakby jedna była to by biedną zamęczył... ) i 3 gekony murowe. Te gekony to takie maleństwa że szok Mają nie wiem ok 10-15 cm z ogonem Pająków strasznie nie lubię i jak na razie dobrze mi idzie z namawianiem TŻa na pozbycie się ich, miał chyba 9, a zostało 6. No i ma myszoskoczka, ale to nie terrarystyczne Wkurzał mnie kiedyś, że kupi sobie Blondi (osoby, które znają się na pająkach na pewno wiedzą, które to "maleństwo") i da jej myszoskoczka... :| Chciał legwana sobie kupić, ale zmienił zdanie, gdy poczytał trochę i zauważył, do jakich rozmiarów to rośnie. Chyba w łóżku by z nim spał...

Madziulatek, też tak jak Ty jestem zdania, że jest się odpowiedzialnym za to, co się kupuje i do strasznej nerwacji mnie doprowadza jak np. ktoś sobie kupi legwana bo ładny, a jak urośnie to nie ma gdzie trzymać i się chce pozbywać :/ Albo kupi sobie bardzo jadowitego stwora, nie wiedząc, że to jadowite, a jak już się dowie to strach się zająć :/

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-05, 17:59   #64
madziulatek
Przyczajenie

taak Miło, że nie jestem sama.
W nawiasie mówiąc, znam kilka historii dzieciaków lat ok 10-13., gdzie kupowały sobie jadowite pająki typu Murinus ( bardzo agresywny i jadowity) nic nie mówiąc rodzicom. Następnie często one uciekały... ehh szkoda gadać
Stary 2008-03-06, 18:36   #65
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

No i to jest przykład głupizny :|
TŻowi kiedyś białokolanowiec nawiał w nocy, jakimś sposobem odkleił wentylację i wyszedł (miał okrągłe dziury w szybie zaklejone siatką od środka i od zewnątrz), a dziurka kilka razy mniejsza od niego Ale od razu jak zauważył przerył cały pokój, jak już chciał odkurzaczem za meblami przejechać (chrześniak często do niego przychodzi 2 letni, więc trzeba było pająka albo uśmiercić albo złapać), to okazało się, że pod szafką siedzi. Złapał i pokombinował z wentylacją i na razie mu się wyjść nie udało. Pół biedy, bo TŻ zawsze rano sprawdza czy wszystkie są, a w nocy ma pokój zamknięty, więc się na wycieczkę po domu na pewno nie przejdzie żaden pająk.

Stary 2008-03-06, 19:34   #66
madziulatek
Przyczajenie

hehe A. Geniculata bywa pomysłowa i ma niesamowity apetyt, a przy tym piękne ubarwienie. Polecam szczerze, sama mam jedną

Oj to TŻ ma nauczkę hehe
Stary 2008-03-08, 08:58   #67
Goldi13
Rozeznanie

Bardzo lubie takie egzotyczne zwierzątka ale niestety u mnie w domu nikt sie nie zgadza ale trudno zawsze trzeba z czegos zrezygnowac a zamiast tego mam piesia

Goldi13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-08, 23:33   #68
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez madziulatek Pokaż wiadomość
hehe A. Geniculata bywa pomysłowa i ma niesamowity apetyt, a przy tym piękne ubarwienie. Polecam szczerze, sama mam jedną

Oj to TŻ ma nauczkę hehe

TŻ właśnie je ma chyba 3 Później ma jakąś avicularię i kędziorka (nie wiem jak to się fachowo zwie ), jeszcze coś, ale nie wiem co
Faktycznie jest tak, że jak uśmiercać pająka, to najlepiej do zamrażarki? Bo TŻ miał jednego staruszka, łapy już mu usychały kolejno, dwie mu całkiem odpadły i TŻ właśnie z zamrażarką dziada zapoznał, ale do teraz mam wątpliwości, czy aby na pewno nie było to brutalne
A ogółem Madziulatku jakie masz stwory terrarystyczne?
U mnie w domu oprócz legwanika obrożnego (mojego ), brachol ma 2 skorpiony i 3 modliszki

Stary 2008-03-09, 20:40   #69
madziulatek
Przyczajenie

Generalnie to jest to jedno z wielu wyjść, by zwierzak się nie męczył. Ja mam dwa węże : Lampropeltis ruthveni, Zbożówka odmiana snow, 4 ptaszniki: A. geniculata, B.angustum, A.metallica, N. coloratovilosus Modliszki miałam już 3, skorpiona ani jednego, miałam też gekony lampracie, patyczaki, straszyki australijskie...
Lubię to
Stary 2008-04-20, 21:33   #70
201610241259
Konto usunięte

Gekon

Czy jest tu jakaś szczęśliwa posiadaczka ?
Mam gekona lamparciego i wstawiam wam nasze wspólne zdjęcie

Liczę na to, że nie będe tu sama !

Edytowane przez 201610241259
Czas edycji: 2012-11-16 o 12:46
201610241259 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-20, 22:49   #71
Brydzia_
Zakorzenienie

Dot.: Gekon

nie widze zdjecia...

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-21, 07:52   #72
201610241259
Konto usunięte

przepraszam, juz sie poprawiłam
Stary 2008-04-21, 16:02   #73
Goldi13
Rozeznanie

Fajny tylko szkoda ze go za bardzo nie widac. Moglabys zrobic mu samemu zdjecie.

Goldi13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-27, 16:22   #74
andzia121
Przyczajenie

Hey,
juz kiedys myslala o zakupie jaszczurki.
Znowu zaczelam o tym myslec, ale tak juz na powaznie.
Nie mam zadnego doswiadczenia, wiec mam pytanie do was:
Co polecacie na poczatek?
Nie chce zadnego zwierzadka skrzywdzic, wiec pytam.
Najlepiej, zeby dorosly osobnik tak do 50cm.

Pozdrawiam
andzia121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 20:52   #75
figafiga
Przyczajenie

jesli chcesz konkretnych info to wejdź na forum Terrarystyka i tam sie zapytaj.ale najpierw poszukaj.Ja osobiście mam kędziorka przed L8
figafiga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-04, 20:48   #76
gliwiczanka
Raczkowanie

Czy gekon jest drogi i ciężki w utrzymaniu?
Stary 2008-05-04, 23:06   #77
Eyna
Zadomowienie

GG do Eyna

Gekon lamparci jest jaszczurką niedużą, w miarę bezproblemową i polecaną dla "początkujących", nie mających do czynienia z jaszczurkami. Sama bardzo chciałabym trzymać w domu jakąś niedużą jaszczurkę, jednak z powodu kota, mogłaby być ona narażona na stres. Nie jestem też zwolenniczką brania gadów na ręce, one nie przywiązują się do ludzi, a krew mnie zalewa kiedy ktoś trzyma jaszczurkę w akwarium po rybkach...
Eyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-05, 08:03   #78
201610241259
Konto usunięte

Hm... na pewno wymaga to duzego wkladu finansowego. Ja za moje pelne terrarium otwierane z przodu, z lampą i innymi bajerami [kamienie, miski, rosliny, tło] dałam ok. 500 zł, oczywiscie mowie na oko, bo kompletowałam wszystko oddzielnie. Do tego dochodzi torf, ok 30 zł na miesiąc, jedzenie to jakieś 10 zł/ tydz. Zarówki do wymiany kosztuja o 40 zł/sztuka, wymieniam raz na mniej wiecej 2-3 mies.
Na temat tego, czy nie przywiazuja siedo udzi polemizowałabym, bo jak wiadomo jaszczurki reagują na zapach i moj gekon jest bardzo oswojony. Absolutnie sie mnie nie boi i sam chetnie wchodzi na rece [lubi się chowac pod swetrem] )
Stary 2008-05-05, 09:52   #79
gliwiczanka
Raczkowanie

Dziękuje bardzo za odpowiedź
Mam nadzieję, że finansowo mnie to nie przerośnie i już niedługo będę miała nowego mieszkańca w domku, bo te stworzonka są przecudne

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-05, 12:55   #80
Eyna
Zadomowienie

GG do Eyna

Terrarium można też zrobić samemu, taniej wychodzi. W internecie jest wszystko objaśnione krok po kroku.
Eyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 14:45   #81
pyska17
Rozeznanie

GG do pyska17
Terrarystyka-dla miłośników i nie terrarystyki-wątek zbiorczy.

Cześć Wam wszystkim.Zakładam ten temat o terrarystyce,ponieważ zajmuję się terrarystyką i jest to moja pasja od dziecka razem z psami i końmi.
A więc moja przygoda związana z pasją terrarystyki zaczęła się,gdy miałam 6-7lat,gdy po raz pierwszy trzymałam na swojej małej i chudej szyi pięknego boa constrictora.Byłam zafascynowana i przez cały czas powtarzałam mamie aby mi takiego kupiła,ale nie wiedziałam wtedy jakie wymagające są gady.To mnie przerastało,ponieważ jak ja 6-7letnia dziewczynka mogłam zapewnić godziwe warunki dusicielowi i nie tylko,ponieważ każde zwierzę terrarystyczne potrzebuje odpowiedniego terrarium dla danego osobnika,odpowiedniej wilgotności powietrza i temperatury w dzień i w nocy.Ale nadszedł dzień,gdy mogłam zacząć już przygodę w terrarystyce.Moimi pierwszymi zwierzątkami były patyczaki i żółw.Z wiekiem zdobywałam nowe doświadczenia.Gdy patyczaki już doszły do tego wieku,gdy musiały zdechnąć już nie chciałam ich hodować,ponieważ za krótko żyły.Teraz po tych 10latach fascynacji terrarystyką i miłości do niej nie przeszło mi ani trochę a coraz bardziej mnie to wciąga.Teraz chcę poświęcić czas nie tylko wężom,którym poświęcałam praktycznie całe 3lata.Obecnie nie posiadam już żadnego węża,ponieważ choroba,którą przechodziłam nie pozwoliła mi na opiekę nad moimi pupilami.Obecnie mam pająka,do których się przekonuję właśnie i do owadów także(czekam na zakup modliszki gwinejskiej) i za jakiś miesiąc-dwa powinnam mieć już legwana zielonego<iguana iguana> i węża prawdopodobnie dusiciela<boa constrictora mam nadzieję,że odmianę Albino).Terrarystyce poświęcam większość wolnego czasu.Kocham to i tkwi to we mnie.Teraz myślę nad wydzieleniem specjalnego pomieszczenia nad trzymaniem moich zwierzątek.Tata ma mi w tym pomóc i w budowie terrari i mam nadzieję,że moja pasja będzie się rozwijać...

Wszyscy,którzy pasjonują się terrarystyką a także i nie mile widzianiOdpowiem oczywiście na wszystkie pytania jak tylko będę mogła,ale mam nadzieję,że też są tutaj miłośnicy gadów,płazów,owadów czy też pająków i pajęczaków.
pozdrawiam
pyska17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 16:50   #82
pyska17
Rozeznanie

GG do pyska17
Dot.: Terrarystyka-dla miłośników i nie terrarystyki-wątek zbiorczy.

nikogo nie ma?? szkoda
Stary 2008-06-08, 13:57   #83
pyska17
Rozeznanie

GG do pyska17

Cytat:
Napisane przez andzia121 Pokaż wiadomość
Hey,
juz kiedys myslala o zakupie jaszczurki.
Znowu zaczelam o tym myslec, ale tak juz na powaznie.
Nie mam zadnego doswiadczenia, wiec mam pytanie do was:
Co polecacie na poczatek?
Nie chce zadnego zwierzadka skrzywdzic, wiec pytam.
Najlepiej, zeby dorosly osobnik tak do 50cm.

Pozdrawiam
Andzia polecam gekona płaczącego albo lamparta
Stary 2008-06-13, 00:25   #84
pyska17
Rozeznanie

GG do pyska17

i wątek umarł??
Stary 2008-10-11, 23:42   #85
donka1406
Raczkowanie

GG do donka1406
Kameleonik.

Witam, czy ktoras z Was posiada moze kameleona? Moze chcecie sie podzielic spostrzezeniami na temat tego cudownego i ciekawego zwierzaczka? Np jakie mazachowania, kolory kiedy jest zly lub wesoly. Czekam na Wasze odpowiedzi...
donka1406 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-12, 00:46   #86
dirt
Wtajemniczenie

Dot.: Kameleonik.

spróbuj na jakimś forum na temat hodowli zwierząt, np. wpisz w google "forum terrarium"
dirt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-12, 11:34   #87
donka1406
Raczkowanie

GG do donka1406
Dot.: kameleon

Znam juz pare form o terrarystyce, od dwoch lat jestem szczesliwa posiadaczka pieknej kamelenicy. Po prostu spodobalo mi sie to form i chcialam popytac, jakie sa Wasze spostrzezenia na temat tego peknego zwerzatka.

Serducho Tobie radze zajrzec na www.terrarium.com.pl Jest tam specjalny dzial posiwecony kamleonom. Przeczytaj wszytko dokladnie i zastanow ie czy na pewno chcesz go miec. Kameleony nie sa proste w utzymaniu. Kazdy blad w hodowli moze doprowadzic go do niepotrzebnego stresu badz horoby. Poza tym to ne jest zwierzatko, ktore mozna wyhciagac i bawic sie jak z krolikiem czy kotem. Jedza zywe robalki, martwych nie rusza. Zastanow sie czy czyms takim bedziesz w stanie karmic kalmeleona, jak Twoj synek nie bedzie chcial tego robic. To jest zwierzatko do obserwowania. WIec zapytaj swojego syna czy on dokladnie zdaje sobie z tego spawe. Kameleony nie latwo daja sie brac na rece. Po drugie tak samo ja thantos polecilabym ci gekona lamparciego. Sa o wiele mniej wymagajace. Zastanow sie nad tym i napisz prosze jaka decyzje podjelas.

Thanatos kazda jaszczurka potrzebuje naswietlaa UVB. Jezeli msz jakas i nie ma UVki to radzilabym szybko isc do sklepu i kupic. Bo za jakis czas zwierzaczek moze zachorowac na MBD, a wtedy to juz nie jest wesolo.
donka1406 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-24, 18:34   #88
honey999
Rozeznanie

Jaszczurzy temat :)

Witajcie szukalam ale nie znalazlam takiego tematu, piszecie o kotach,psach, i innych zwierzatkach ale o jaszczurkach czy innych gadach nie ma nic..

Sama mam agame brodata, i chetnie posluchalabym innych opini na ten temat
Stary 2008-11-25, 12:19   #89
AnetaK20
Zakorzenienie

Dot.: jaszczurzy temat :)

Ja agamy nie mam ale za to Iguana iguana czyli Legawana Zielonego a Wcześniej miałam jaszczurki Anolisa kubńskiego i zielonego

I wanna run with the wild horses
Run with the wild horses

AnetaK20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-26, 07:29   #90
honey999
Rozeznanie

Dot.: jaszczurzy temat :)

i jak legwan sie chowa ? zawsze ciekawily mnie te zwierzeta ale niestety za duze rosna..

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości