|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
nie jest to sprawa mlodych, co nie zmienia faktu, ze 16-ka noe ma prawa oburzac sie na zaproszenie jej bwz osoby towarzyszacej
|
|
#4382 |
|
Wtajemniczenie
|
Ciekawy temat. U nas na weselu nie było żadnych osób nastoletnich, więc nie mieliśmy takiego problemu. Ja zaproszenie z OT dostawałam dopiero po ukończeniu 18 r. ż., a i mając 20 lat dostałam zaproszenie bez OT, mimo tego, że byłam w stałym związku. Nie uważam, żeby to było faux paux - po prostu nie pojechałam na to wesele
|
|
#4383 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#4384 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mojego 17 letniego kuzyna zaproszę na osobnym zaproszeniu z OT. Wesele jest pod miastem, w którym mieszkamy. W mojej ocenie jest ogarnięty i nie mam zamiaru traktować do jak dziecka. W tym wieku sama byłam już w dwuletnim, na tamten czas bardzo poważnym dla mnie, związku.
Reszta sporo młodsza, kolejny kuzyn ma koło 11lat czyli podstawówka, więc nie mam dylematów. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
|
|
#4385 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Nie moze sie oburzac w znaczeniu nie ma do tego podstaw.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2017-03-05 o 08:02 |
|
|
|
|
#4386 |
|
Konto usunięte
|
Odkopuje. Miałam być świadkiem na ślubie. Mialam wybraną granatową sukienkę z miedzianymi przetarciami, trochę w stylu retro. Jestem ruda, więc mi pasuje. Dziś na uczelni dowiedziałam się od mojej PM, że absolutnie nie mogę w niej iść, bo muszę do niej pasować. Ona sobie wymyśliła jakiś tam kolor przewodni fioletowy czy liliowy i taką mam mieć sukienkę. Bo "będę jej ozdobą i muszę pasować na zdjęciach". Zrezygnowałam że świadkowania.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4388 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4389 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4390 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4391 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No dokładnie "masz mieć" i "musisz" jest nie w porządku.. ale co innego prośba, by uwzględnić wybraną przez PMkę paletę kolorów
|
|
|
|
#4392 |
|
Konto usunięte
|
Ale ona nigdy (a od 1,5 roku jak nie więcej wiem o ślubie) nie powiedziała nic na temat sukienki, więc założyłam, że mam dowolność w wyborze stroju.
|
|
|
|
#4393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4394 |
|
zuy mod
|
Co, rozmawiać z PM o preferencjach dotyczących sukienki? Po co?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4395 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale gdybym to ja była proszona na bycie świadkową i wiedziała że dana PMka może mieć jakieś pomysły na kolor przewodni etc, to bym ją z czystej ciekawości zapytała żeby później nie było niedomówień ![]() ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- No jak widać po powyższej sytuacji warto się dopytać jak PMka sobie wyobraża ten dzień zeby nie było później kuriozum i żeby ewentualnie móc odmówić świadkowania jeśli panna zacznie strzelać z jakimiś wymaganiami jeśli PM nie ma WYMAGAŃ, tylko przedstawi swoją wizję i poprosi (ale da wybór) czy ewnetualnie nie dałoby rady wystąpić w danym kolorze sukienki to przecież korona mi z głowy od tego nie spadnie
|
|
|
|
#4396 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko wtedy primo ustala sie ze swiadkowa jaka kiecka a secundo pmka powinna za taka zaplacic o ile akurat swaidkowa nie ma czegos takiego w szafie. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli obie strony się zgadzają, to spoko, ale warto o czymś takim poinformować bardzo szybko, a nie że wyskakuje to po czasie. |
|
|
|
|
|
#4398 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wszystko to kwestia ustalen. Wazne jednak by o wszystkim informowac wczesniej. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4399 |
|
Konto usunięte
|
Rozumiem zapytać się świadkowej co by powiedziała o sukience w danym kolorze, ale nie narzucać... Przecież świadek to przede wszystkim gość, który tylko musi się podpisać na dokumentach i ewentualnie pomóc PMce np przytrzymać suknię czy kiwaty, a nie być elementem wystroju...
|
|
|
|
|
#4400 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Widać ludzie są w stanie się dogadać, zwłaszcza że świadkowe to zwykle siostry, przyjaciółki albo co najmniej najlepsze koleżanki. Choć zapewne dogadują się bez użycia czasowników "musisz" i "masz mieć".
|
|
|
|
|
|
#4401 |
|
Zakorzenienie
|
była już kiedyś identyczna dyskusja o pm narzucającej kolor sukienki bo jej inny pasował nie będzie, nie wiem czy to było w tym wątku czy w innym ślubnym. no ja bym się na takie coś nie zgodziła, no ale ja to z tych dla których świadek to nie jest osoba do ozdoby i latania wszędzie za pm
|
|
|
|
|
#4402 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No i od charakterow. Sa ludzie co sie libia bawic wygladem oraz tacy, którzy nie lubia. Wydaje mi sie ze mlodzi powinni ma tyle dobrze znac bliskich by wiedziec czy takie cos przejdzie czy nie Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4403 |
|
Zakorzenienie
|
no ja już kiedys wspominałam że jestem przyzwyczajona do tego że świadkowa jest tylko od stania za młodymi w kosciele/urzędzie i podpisania papierków, ewentualnie jakieś zabawy na oczepinach, więc ja osobiście bym sie źle z tym czuła, no a już na pewno nie zgodziłabym sie gdyby mi kolor w ogóle nie leżał, nie ważne jak bliska osoba
|
|
|
|
|
#4404 |
|
Wtajemniczenie
|
Do głowy mi nie przyszło nawet pytać swoją świadkową o to jaki kolor i krój sukni chce założyć. Ale to wynika też z tego, że jestem w 100% pewna, że nie będzie to biała długa suknia ani żadna mini.
W temacie... Czy dużym faux pas jest wyrażenie swojej negatywnej opinii na temat planowanej sukienki gościa? Bo moja kuzynka ma plan założyć długą kremową suknię na moje wesele. Szczerze to przeszkadza mi to choć nie wiem sama dlaczego i się zastanawiam czy jak o tym wspomni coś jej powiedzieć czy ugryźć się w język i niech zakłada co chce?
|
|
#4405 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
"
|
|
|
|
|
|
#4406 |
|
zuy mod
|
Ja bym nic nie powiedziała i ograniczyla złośliwości, to tylko kremowa sukienka.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4407 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4408 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co innego, że pm powinna cię uprzedzić wcześniej o tych strojach. Albo ty sama powinnaś zapytać. W takiej sytuacji jak ta, młoda powinna ci oczywiście kupić tę sukienkę. Tak jest zwykle w Stanach, gdzie kolor przewodni jest standardem. Osobiście dla kogoś kogo lubię, nie miałabym problemu, żeby wbić się w sukienkę w innym kolorze niż sobie umyśliłam, nawet gdybym miała sama za nią zapłacić.
|
|
|
|
#4409 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pod większością względów naprawdę NIE jestem bridezillą, ale na jasne/kremowe/écru sukienki u gości jestem strasznie cięta i naprawdę nie mogę pojąć, dlaczego ze wszystkich kolorów tęczy ktoś MUSI iść na ślub w czymś prawie białym. Jestem stanowczo na nie, uważam to za faux pas i wyraziłabym swoje zdanie - oczywiście miło, bo bycie niemiłą może wywołać wręcz odwrotny efekt.
Zresztą dopiero co miałam identyczną sytuację i powiedziałam po prostu szczerze i spokojnie: "słuchaj, no mam takie przekonanie, że wszelkie jasne kolory zarezerwowane są dla panny młodej i wolałabym, żebyś przyszła w jakiejś kolorowej sukni". Podziałało.Co do wmuszania koloru świadkowej, bardzo mi się to nie podoba i nie chciałabym nigdy znaleźć się w takiej sytuacji jako świadkowa. Według mnie żaden gość, nawet świadek, nie jest elementem wystroju i nie musi się w niego wtapiać kolorystycznie.
Sprawy, które były i opadły w otchłań wyłaniają się na nowo, wykuwają z ognia. Edytowane przez Arsonist Czas edycji: 2017-04-19 o 17:18 |
|
|
|
|
#4410 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:13.

No dokładnie "masz mieć" i "musisz" jest nie w porządku.. ale co innego prośba, by uwzględnić wybraną przez PMkę paletę kolorów