|
|
#541 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak zrobić świece??
tak powinno się robić, ale ja mam słabo grzejący malutki kuchenny grzejnik elektryczny, więc się nie bawię w dwa garnki
|
|
|
|
|
#542 |
|
Przyczajenie
|
Żeby zaoszczędzić garnek wosk kładę do słoika, a słoik do garnka z gorącą wodą.
Mama chyba by mnie zabiła, gdybym jej zniszczyła garnek..
|
|
|
|
|
#543 |
|
Raczkowanie
|
Od dawna nachodzi mnie wieeeeeeeeeelka ochota na zrobienie świeczki w kształcie podłużnej piramidy, ale nie wiem za bardzo jak ją zrobić
:confused :![]() Wyobrażam jedynie sobie, aby zrobić taką formę i zalać do góry nogami. HELP!!!!!!!!!!! JAKIE SĄ WASZE SPOSOBY??????????? Z GÓRY DZIĘKUJĘ |
|
|
|
|
#544 |
|
Przyczajenie
|
To mój najnowszy twór
![]() ten efekt skosu uzyskuje trzymając formę w pewnym nachyleniu... |
|
|
|
|
#545 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#546 |
|
Przyczajenie
|
olgo950 dokładnie jak długo mi to zajeło to nie poweim bo nie patrzałam na zegarek...
kolejne warstwy wlewałam poprostu jak ta poprzednia podstygła... i nie siedziałam nad tym od początku do końca tylko coś zrobiłam i zajełam się zupełnie inną rzeczą a po jakimś czasie spojrzałam czy mozna robić następną warstwę... malgotosca dziękuje za radę dziewczyny mam pytako czy używacie jakiegoś termometru do badania tamperatury wosku? Jeżeli tak to skąd go macie? a może wszystko na oko robicie? jest jakiś trik żeby wosk w świeczce był jednolity i gładki na zewnątrz? ![]() nie chodzi mi o małe rysy bo z tym szmatka sobie doskonale radzi ![]() lecz o usuwanie większych nierówności tworzą mi się czasem w świeczce takie białe plamki albo pęknięcia (czasami daje to fajny efekt marmurku tylko wolała bym umieć nad nim zapanować )może coś się dodaje do wosku, żeby tego uniknąć? moje świeczki teraz już stygną w temp. pokojowej, piszę bo może to też jest ważne... |
|
|
|
|
#547 | |
|
Rozeznanie
|
evvk możesz dodawać stearynę i rozgrzewać z woskiem, ja najpierw też się przejmowałam pęknięciami, ALE jak zapaliłam świeczke to pęknięcia dodaly jej tylko uroku
a termometra nie używam/Cytat:
![]() tak mi przyszlo do glowy zebys uwazala, żeby szklany sloik nie pękł w gorącej wodzie
|
|
|
#548 |
|
Raczkowanie
|
?
Edytowane przez malgotosca Czas edycji: 2011-10-06 o 19:34 Powód: naruszenie moich praw autorskch |
|
|
|
|
#549 |
|
Przyczajenie
|
formy natuszczam olejem roślinnym natomiast parafinę wlewam małym strumyczkiem najczęściej celująć w środek formy ( z plastiku lub z opakowań po sokach)
przyglądając się moim zrobionym świeczką zauważyłam że te które są zrobione z wosku pszczelego (mam trochę takiego zanieczyszczonego bo dziadiuś swego czasu pszczółki hodował) są o wiele bardziej gładkie i jednolite ( w sumie są bez zarzutu)... może spróbuje z tą searyną... gdzie można ją kupić? |
|
|
|
|
#550 |
|
Raczkowanie
|
nie mam pojęcia, używam tylko parafiny i nie wychodzą mi takie problemy, nie pracowałam z woskiem pszczelim
|
|
|
|
|
#551 |
|
Przyczajenie
|
Słoik mi jeszcze nie pękł, a długo go miałam w gorącej wodzie. Na jednej ręce mam rękawicę kuchenną, a drugą normalnie. Słoik jest gorący, ale naszczęście się jeszcze nie poparzyłam.
|
|
|
|
|
#552 |
|
Konto usunięte
|
ja tam stearyny nie polecam, bo kopci przy spalaniu świecy, często trzeba odcinać knot i jest droższa niż parafina
|
|
|
|
|
#553 |
|
Rozeznanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7254022]ja tam stearyny nie polecam, bo kopci przy spalaniu świecy, często trzeba odcinać knot i jest droższa niż parafina
[/quote]stearyna nie jest droga (http://www.krainaswiec.pl/sklep/inde...katalog&k_id=8) dodaje sie jej duzo mniej niz parafiny, ale fakt, kopci przy spalaniu, tylko że ona własnie po to jest żeby świeca spalała się lepiej zależy kto czego oczekuje
|
|
#554 |
|
Przyczajenie
|
Hej..
Z góry dzięki!
|
|
|
|
|
#555 |
|
Rozeznanie
|
Też jestem ciekawa jak się robi świeczki mozaikowe.
Wymiana: ubrania - https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post52825904 handmade - https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post52827468 Edytowane przez Syla88 Czas edycji: 2010-08-26 o 09:02 |
|
|
|
|
#556 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i jeszcze jedne male pytanko, jak uszczelniacie ta mala dziurke w formie ja napchalam twardy wosk, ale niestety wszystko sie wylalo podkladacie cos pod ten otwor dzieki i pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#557 |
|
Przyczajenie
|
Hej..
|
|
|
|
|
#558 |
|
Raczkowanie
|
Seler - mam nadzieję, że będzie to cenna wskazówka.
Takie informacje o metodzie zalewania, mocowania, postępowania z parafiną zebrane są w jednym miejscu w serwisie informacyjnym Krainy Świec i Mydełek. Serwis wymaga zalogowania. http://krainaswiec.pl/ A świeczki Olga950 i Kasiuniu są super. Co sprawny duet to i efekt murowany. Edytowane przez kasiawin Czas edycji: 2008-04-19 o 12:03 |
|
|
|
|
#559 |
|
Przyczajenie
|
Olga 950 z tych dwóch to ta zielona mi się bardziej podoba
pewnie dlatego że ciekawiej ozdobiona... Jednak kolorki to obie mają zabójcze ![]() widzę że wykombinowałaś sobie trójkątną formę (sama zrobiłaś ?)... |
|
|
|
|
#560 |
|
Przyczajenie
|
Trochę zostałem w tyle, ale widząc w ostatnich dniach wzmożona aktywność na forum postanowiłem dorzucić swoje trzy grosze.
A mianowicie świece "kredkowe", gdzie w głównej roli występują kredki woskowe. Mam nadzieję że pomysł prosty, łatwy i przyjemny do wykonania. http://i238.photobucket.com/albums/f..._kredkowe2.jpg więcej szczegółów znajdziecie na: http://krainaswiec.pl/forum/viewtopic.php?t=43 |
|
|
|
|
#561 |
|
Przyczajenie
|
Formę trójkątną zrobiłam sama, z kartoników po soku. Było trudno, bo były dziury i wylewał się wosk, ale dałam sobie radę z Kasiuniu.
|
|
|
|
|
#562 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#563 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o te świeczki, co robiłam je z olga950to te dwie sobie zostawiłam dla siebie. Mają takie wiosenne barwy....
![]() ![]() ![]() P.S. Ja najpierw wycięłam z kartonu trójkąty, potem przykleiłam na nie warstwę foli aluminiowej i skleitam wszystkie ściany w bryłę. Ta folia to fajna rzecz, bo świeczka tak gładko wychodzi z formy DSC02351.JPG |
|
|
|
|
#564 |
|
Przyczajenie
|
Hmmm.. ale ładnie ozdobiłaś te świeczki...
|
|
|
|
|
#565 |
|
Przyczajenie
|
to śweczka z mojej najnowszej formy
z chęcią poczytam uwagi jak i pochwały Kasiuniu widząc jak Ty pięknie ozdabiasz te świeczuszki chyba też się pokuszę o jakieś dodatkowe bajerki... Może podzielisz się jakimiś wskazówkami? |
|
|
|
|
#566 |
|
Raczkowanie
|
Coraz piękniejsze te Wasze świeczuszki - super
Nasz duecik idzie pełną para. Rzeczywiście Wasze świece są charakterystyczne ze względu na sposób dekoracji ale jest fajny i nowatorski. Zdradzcie tajemnicę z czego są te ozdoby. Jedna uwaga, zresztą małgotosca to zauważyła - postarajcie się wyrownać brzegi i powierzchnię. EVVK - kulka super - pierwszy raz widze, że ktoś zdecydował się w tej formie umieścić całe kawałki parafiny. To wcale nie jest łatwe ze względu na kształt. Dla mnie super. Poza tym każda nowa świeca jest inna i wyjątkowa. |
|
|
|
|
#567 |
|
Przyczajenie
|
Ozdoby kupiłyśmy w pasmanterii.. jakieś kwiatki z metra i wstążeczki.
|
|
|
|
|
#568 |
|
Raczkowanie
|
evvk ozdoby mocuje za pomocą rozgrzanego wosku lub po prostu przyciskam elementy do jeszcze miękkiej świeczki. Jestem baaaardzo ciekawa jak zrobiłaś tą kulę. Często zastanawiam się jak można taką zrobić........Proszę o radę z pierwszej ręki- od doświadczonej kulo-świeczkarki
|
|
|
|
|
#569 |
|
Wtajemniczenie
|
Hey mam pytanie
Gdzie moge kupic takie ziarenka kawy zwyklej??![]() hehe bo ja to tlyko rozpuszczalna widuje heh
Edytowane przez igusia13 Czas edycji: 2008-04-26 o 15:27 |
|
|
|
|
#570 |
|
Rozeznanie
|
heheh, taką kawę kupisz w każdym sklepie spożywczym, supermarkecie. Po prostu musisz znaleźć niemieloną, ziarnistą.
![]() |
Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:39.

Mama chyba by mnie zabiła, gdybym jej zniszczyła garnek..

:confused :
kolejne warstwy wlewałam poprostu jak ta poprzednia podstygła...
)
a termometra nie używam/

podkladacie cos pod ten otwor