Największe faux pas popełniane przez Młodych part II - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-04-24, 21:14   #4621
voice_of_silence
Zakorzenienie

Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
No raczej
voice_of_silence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 21:24   #4622
chabrymakiistokrotki
tak sobie tutaj siedzę :)

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
To ja już wolę iść na pogrzeb w jasnej kurtce, a do tego czarne ciuchy i szalik, niż trzymać specjalnie czarną kurtkę na wypadek, gdyby ktoś umarł Trochę makabryczne

pinterest: https://pl.pinterest.com/grazagrazyna/
chabrymakiistokrotki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 22:02   #4623
bona_fide
Raczkowanie

Mi się bardzo podobają pastele na ślubach W ogóle na wszystkich wiosenno-letnich uroczystościach, komuniach itp

A ze wszystkich kreacji, jakie widziałam na ślubach/weselach, najbardziej utkwiły mi w pamięci nie czernie, biele czy czerwienie, ale intensywnie żółta sukienka pewnej czarnowłosej dziewczyny - ona w tej sukience faktycznie skradła show (fakt, wyglądała pięknie) Na zdjęciach widać tylko ją, nawet jak występowała gdzieś na trzecim planie Z tej okazji obudziła się we mnie jakaś taka ślubo-ubiorowa wrażliwość (nie mylić z brakiem tolerancji, to zupełnie nie to).
bona_fide jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 22:26   #4624
chabrymakiistokrotki

Cytat:
Napisane przez bona_fide Pokaż wiadomość
Mi się bardzo podobają pastele na ślubach W ogóle na wszystkich wiosenno-letnich uroczystościach, komuniach itp

A ze wszystkich kreacji, jakie widziałam na ślubach/weselach, najbardziej utkwiły mi w pamięci nie czernie, biele czy czerwienie, ale intensywnie żółta sukienka pewnej czarnowłosej dziewczyny - ona w tej sukience faktycznie skradła show (fakt, wyglądała pięknie) Na zdjęciach widać tylko ją, nawet jak występowała gdzieś na trzecim planie Z tej okazji obudziła się we mnie jakaś taka ślubo-ubiorowa wrażliwość (nie mylić z brakiem tolerancji, to zupełnie nie to).
No i bardzo ciekawą kwestię poruszyłaś!
Jak myślicie: czy kobieta o olśniewającej urodzie wybierając się na wesele powinna za pomocą stroju i makijażu swoje wdzięki podkreślić, czy uprzeciętnić, żeby nie przyćmiewać PM?

Bo moim zdaniem każdy ma prawo pragnąć wyglądać jak najlepsza wersja siebie. Nie można pięknej dziewczyny piętnować za to, że jest piękna, bo to jak piętnować cycastą w golfie, że się wyzywająco ubrała (to drugie skądinąd znam...).
Tak samo jak nie można się czepiać przystojnego, obdarzonego ciałem modela i szytym na miarę garniturem gościa płci męskiej, że wygląda lepiej, niż misio-brzusio pan młody w przyszerokiej marynarce
Uważam, że taka kobieta nie powinna się wystroić jak na galę, ale żadna nie powinna, oprócz panny młodej.

Stary 2017-04-24, 22:36   #4625
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
Napisane przez chabrymakiistokrotki Pokaż wiadomość
No i bardzo ciekawą kwestię poruszyłaś!
Jak myślicie: czy kobieta o olśniewającej urodzie wybierając się na wesele powinna za pomocą stroju i makijażu swoje wdzięki podkreślić, czy uprzeciętnić, żeby nie przyćmiewać PM?

Bo moim zdaniem każdy ma prawo pragnąć wyglądać jak najlepsza wersja siebie. Nie można pięknej dziewczyny piętnować za to, że jest piękna, bo to jak piętnować cycastą w golfie, że się wyzywająco ubrała (to drugie skądinąd znam...).
Tak samo jak nie można się czepiać przystojnego, obdarzonego ciałem modela i szytym na miarę garniturem gościa płci męskiej, że wygląda lepiej, niż misio-brzusio pan młody w przyszerokiej marynarce
Uważam, że taka kobieta nie powinna się wystroić jak na galę, ale żadna nie powinna, oprócz panny młodej.
Ta niemądra retoryka "Panna Młoda jest księżniczką i musi być najpiękniejsza i jedyna taka na całym weselu" wyjątkowo mnie drażni. Nie, panna młoda nie jest księżniczką i goście nie muszą wkładać worków pokutnych w trosce żeby jej "nie przyćmić". I niestety, żaden cud nie sprawia w dniu ślubu, że jest się obiektywnie piękniejszą od innych kobiet.

To właśnie z tego niesamowicie nadmuchanego ego panien młodych biorą się takie tematy jak te: a ta miała sukienkę zbyt krzykliwą, a ta zbyt elegancką, ta miała długą a ponoć nie powinna, ta włosy zbyt bujne, ta makijaż zbyt dobrze zrobiony, a ta w ogóle z domu nie powinna wychodzić, bo jest 15 kilogramów chudsza niż młoda.

Ja wiem, że takie panny młode istnieją, ale może nie dawajmy przyzwolenia na to absurdalne zapędzanie się w kult pary młodej poprzez poważne traktowanie takich spraw.

A, i jestem świadoma, że overdressing jest faux pas. Tyle że ciężko być overdressed na uroczystości, której gospodarze są w smokingu i sukni balowej na 3 halkach.
Stary 2017-04-24, 22:53   #4626
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hanako Pokaż wiadomość
Ta niemądra retoryka "Panna Młoda jest księżniczką i musi być najpiękniejsza i jedyna taka na całym weselu" wyjątkowo mnie drażni. Nie, panna młoda nie jest księżniczką i goście nie muszą wkładać worków pokutnych w trosce żeby jej "nie przyćmić". I niestety, żaden cud nie sprawia w dniu ślubu, że jest się obiektywnie piękniejszą od innych kobiet.

To właśnie z tego niesamowicie nadmuchanego ego panien młodych biorą się takie tematy jak te: a ta miała sukienkę zbyt krzykliwą, a ta zbyt elegancką, ta miała długą a ponoć nie powinna, ta włosy zbyt bujne, ta makijaż zbyt dobrze zrobiony, a ta w ogóle z domu nie powinna wychodzić, bo jest 15 kilogramów chudsza niż młoda.

Ja wiem, że takie panny młode istnieją, ale może nie dawajmy przyzwolenia na to absurdalne zapędzanie się w kult pary młodej poprzez poważne traktowanie takich spraw.

A, i jestem świadoma, że overdressing jest faux pas. Tyle że ciężko być overdressed na uroczystości, której gospodarze są w smokingu i sukni balowej na 3 halkach.
Nie wiem jak od sv przeszła dyskusja do tego kto ma prawo się ładnie ubrac. W niezakladaniu bieli ani czerni nie chodzi o to czy się pm przycmi czy nie tylko o kulture osobista.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
Liara_Tsoni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 23:01   #4627
chabrymakiistokrotki

Cytat:
Napisane przez Liara_Tsoni Pokaż wiadomość
Nie wiem jak od sv przeszła dyskusja do tego kto ma prawo się ładnie ubrac. W niezakladaniu bieli ani czerni nie chodzi o to czy się pm przycmi czy nie tylko o kulture osobista.

Nie wiem jak od tytułu wątku dyskusja przeszła do zakładania bieli lub czerni przez ślubnych gości

Stary 2017-04-24, 23:03   #4628
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
W sposób bardzo naturalny, w jaki toczą się dyskusję. Dla mnie SV jest spoko, jestem pogodzona z tym, że połowa moich gości jest niekulturalna. Tak samo jak i panny młode, które pchają się do kościoła z głębokim dekoltem, odkrytymi plecami i gołymi ramionami. I w sandałkach. Spokojnie mogę z tym żyć i nie zgrzytać zębami, dopóki nie pokazują palcami na innych i nie krzyczą: faux pas!
Stary 2017-04-24, 23:09   #4629
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Cytat:
W sposób bardzo naturalny, w jaki toczą się dyskusję. Dla mnie SV jest spoko, jestem pogodzona z tym, że połowa moich gości jest niekulturalna. Tak samo jak i panny młode, które pchają się do kościoła z głębokim dekoltem, odkrytymi plecami i gołymi ramionami. I w sandałkach. Spokojnie mogę z tym żyć i nie zgrzytać zębami, dopóki nie pokazują palcami na innych i nie krzyczą: faux pas!
No a skad pomysł ze oredowniczki sv z tego wątku byłyby w kościele z gołymi ramionami, dekoltem i w sandalach?

Stary 2017-04-24, 23:17   #4630
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
No a skad pomysł ze oredowniczki sv z tego wątku byłyby w kościele z gołymi ramionami, dekoltem i w sandalach?
Ale my tu rozmawiamy o ogóle społeczeństwa, a nie o kręgu wybranych 10 orędowniczek sprawy. Społeczeństwo nie przestrzega SV, a w temacie ubraniowych faux pas panny młode dzierżą palmę pierwszeństwa. Dla mnie więc cała reszta dywagacji co komu wolno założyć jest zabawna.
Stary 2017-04-25, 01:15   #4631
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-12 o 20:51
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-25, 07:52   #4632
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Zadziwia mnie to, jak wszyscy sie zawsze powoluja na Krajewskiego. Normalnie człowiek wyrocznia i żadnych innych źródeł nie ma.

Edytowane przez Liara_Tsoni
Czas edycji: 2017-04-25 o 08:12
Stary 2017-04-25, 07:58   #4633
cranberry juice
ctrl alt delete

Przeanalizujmy raczej stronę pana Krajskiego. Parę stron wyżej wrzucałem najlepsze linki - rodzice młodej mają obowiązek zapłacić za wesele, a młodego - urządzić młodym mieszkanie, jego zdaniem

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-25, 08:15   #4634
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Przeanalizujmy raczej stronę pana Krajskiego. Parę stron wyżej wrzucałem najlepsze linki - rodzice młodej mają obowiązek zapłacić za wesele, a młodego - urządzić młodym mieszkanie, jego zdaniem

Haha, już widzę, jak moja mama sponsoruje obiad dla najbliższych za jakieś 5 tys, a rodzice faceta wyciągają 50 tysi żeby mi umeblować mieszkanie xdddd

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-25, 10:01   #4635
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-12 o 20:50
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-25, 10:11   #4636
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Moja przyjaciółka miała na moim ślubie czarną sukienkę. Wyglądała prześlicznie Sama miałam szarą sukienkę, nawet jeśli ktoś miałby białą, to myślę że i tak każdy by wiedział kto jest panną młodą :P Obcych osób nie było (45 gości). Czasem mi się wydaje (;P), że niektóre PM za bardzo przejmują się tą imprezą - i tak nie wszyscy będą zadowoleni, połowy pierdół które bierze się pod uwagę zostanie niezauważone, dla wielu osób to będzie kolejne wesele z kolei, a nie impreza życia. A samo wesele to tylko impreza... Ostatnio rozmawiałam z kumpelą i szczerze mówiąc żadna z nas nie pamięta np. jak wyglądał makijaż którejkolwiek panny młodej, nie pamiętamy jakie były serwetki, czy kolor przewodni - serio, z żadnego z ostatnich 10 wesel. Więc po co się tak spinać? Wszystkim przyszłym PM polecam szczerze wyluzować - atmosfera na ślubie i weselichu jest zdecydowanie przyjemniejsza gdy nie usiłujemy nikogo uszczęśliwiać i zabawiać na siłę
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-25, 10:25   #4637
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;73212251]Moja przyjaciółka miała na moim ślubie czarną sukienkę. Wyglądała prześlicznie Sama miałam szarą sukienkę, nawet jeśli ktoś miałby białą, to myślę że i tak każdy by wiedział kto jest panną młodą Obcych osób nie było (45 gości). Czasem mi się wydaje (;P), że niektóre PM za bardzo przejmują się tą imprezą - i tak nie wszyscy będą zadowoleni, połowy pierdół które bierze się pod uwagę zostanie niezauważone, dla wielu osób to będzie kolejne wesele z kolei, a nie impreza życia. A samo wesele to tylko impreza... Ostatnio rozmawiałam z kumpelą i szczerze mówiąc żadna z nas nie pamięta np. jak wyglądał makijaż którejkolwiek panny młodej, nie pamiętamy jakie były serwetki, czy kolor przewodni - serio, z żadnego z ostatnich 10 wesel. Więc po co się tak spinać? Wszystkim przyszłym PM polecam szczerze wyluzować - atmosfera na ślubie i weselichu jest zdecydowanie przyjemniejsza gdy nie usiłujemy nikogo uszczęśliwiać i zabawiać na siłę [/QUOTE]
Może nie pamiętasz. Ja pamiętam wystroje ze szczegółami wesel na jakich bylam. Nie pamiętam tylko jednego, bo było nijakie i niedopracowane. A tak to nawet te sprzed kilku lat pamiętam bo były wlasnie świetnie zrobione, oryginalne i dopracowane.

Stary 2017-04-25, 10:46   #4638
victorion
Rozeznanie

Cytat:
Ale my tu rozmawiamy o ogóle społeczeństwa, a nie o kręgu wybranych 10 orędowniczek sprawy. Społeczeństwo nie przestrzega SV, a w temacie ubraniowych faux pas panny młode dzierżą palmę pierwszeństwa. Dla mnie więc cała reszta dywagacji co komu wolno założyć jest zabawna.
Czyli brak kultury u innych usprawiedliwia jej brak u nas?

Edytowane przez victorion
Czas edycji: 2017-04-25 o 10:47
victorion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-25, 10:59   #4639
fajita1
Wtajemniczenie

[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;73212251]Moja przyjaciółka miała na moim ślubie czarną sukienkę. Wyglądała prześlicznie Sama miałam szarą sukienkę, nawet jeśli ktoś miałby białą, to myślę że i tak każdy by wiedział kto jest panną młodą :P Obcych osób nie było (45 gości). Czasem mi się wydaje (;P), że niektóre PM za bardzo przejmują się tą imprezą - i tak nie wszyscy będą zadowoleni, połowy pierdół które bierze się pod uwagę zostanie niezauważone, dla wielu osób to będzie kolejne wesele z kolei, a nie impreza życia. A samo wesele to tylko impreza... Ostatnio rozmawiałam z kumpelą i szczerze mówiąc żadna z nas nie pamięta np. jak wyglądał makijaż którejkolwiek panny młodej, nie pamiętamy jakie były serwetki, czy kolor przewodni - serio, z żadnego z ostatnich 10 wesel. Więc po co się tak spinać? Wszystkim przyszłym PM polecam szczerze wyluzować - atmosfera na ślubie i weselichu jest zdecydowanie przyjemniejsza gdy nie usiłujemy nikogo uszczęśliwiać i zabawiać na siłę [/QUOTE]

Dla mnie jako PM to jest impreza życia i na pewno będę pamiętać jaki kolor miały serwetki na moim weselu. A czy goście to zapamiętają to mało mnie to obchodzi, bo to nie dla nich dopasowuję serwetki
Stary 2017-04-25, 11:20   #4640
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
Napisane przez victorion Pokaż wiadomość
Czyli brak kultury u innych usprawiedliwia jej brak u nas?
Ta "kultura" to tylko zasady SV, stary kodeks stworzony dla pewnych kręgów i kompletnie nieuświadomiony w innych. Jak się komuś chce bawić w rozliczanie z niego innych, to mnie tam wsio ryba, ale widzę, że jednak większość osób wybiera te zasady, które im pasują, odrzucając resztę, bo ta reszta jest już niewygodna.
SV nie rządzi moim życiem codziennym, na imprezowe życie też ma niewielki wpływ. Nie mam zamiaru się go trzymać jak pijany płotu, a jeśli ktoś uzna mnie za niekulturalną, ponieważ sandałki, to spoko, mnie to nie boli.
Stary 2017-04-25, 11:23   #4641
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Cytat:
Ta "kultura" to tylko zasady SV, stary kodeks stworzony dla pewnych kręgów i kompletnie nieuświadomiony w innych. Jak się komuś chce bawić w rozliczanie z niego innych, to mnie tam wsio ryba, ale widzę, że jednak większość osób wybiera te zasady, które im pasują, odrzucając resztę, bo ta reszta jest już niewygodna.
SV nie rządzi moim życiem codziennym, na imprezowe życie też ma niewielki wpływ. Nie mam zamiaru się go trzymać jak pijany płotu, a jeśli ktoś uzna mnie za niekulturalną, ponieważ sandałki, to spoko, mnie to nie boli.
Po pierwsze SV ewoluuje. Po drugie chyba nie ma sie czym szczycic, ze w Twoich kregach na kulture ma sie wywalone.
Poza tym nie wiem na prawde co masz z tymi sandalkami.

Czas edycji: 2017-04-25 o 11:30
Stary 2017-04-25, 11:54   #4642
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
Po pierwsze SV ewoluuje. Po drugie chyba nie ma sie czym szczycic, ze w Twoich kregach na kulture ma sie wywalone.
Poza tym nie wiem na prawde co masz z tymi sandalkami.

Jeśli więc możesz, podrzucić tytuł jakiegoś aktualniejszego podręcznika. Mam "Protokół dyplomatyczny" Orłowskiego z 2015 i jednak nadal jest dosyć tradycyjny.
No tak, pochodzę sobie z nizin społecznych i moja babcia pojęcia SV nawet nie rozumie. Mam się tego wstydzić? Nie, przykro mi, ale te czasy dawno minęły. Jeśli ktoś pochodzi z warstw społecznych, w których kapelusze i rękawiczki są kwestią istotną, fajnie, ani mnie to ziębi, ani grzeje.

Ale jestem realistką i wiem, że oburzenie wielu wypowiadających się kobiet dotyczy gości, którzy z wyżyn społecznych nie pochodzą, o zasadzie dotyczącej białej sukienki na weselu pewnie nawet nie mieli pojęcia. To nadal błąd gościa, ale oczekiwanie, że wszyscy goście będą brylować w towarzystwie zasadami SV jest śmieszne, a rozdmuchiwanie tego problemu zupełnie zbędne.

I nadal jednak niesamowicie bawi mnie sztywne trzymanie się zasad elegancji na imprezie, gdzie tańczy się do ABBY.
Stary 2017-04-25, 12:05   #4643
voice_of_silence
Zakorzenienie

Niektórzy mają aspiracje należeć do lepszego świata. Trzymają się sztywno zasad SV i kupują kieliszki na każdą okazję, nie potrafiąc jednocześnie prowadzic dyskusji, tak by nikogo nie obrażać, insynuując każdemu o odmiennym zdaniu że jest nieobyty i niekulturalny, czubkiem nosa rysując sufit i nie mając pojęcia jak śmiesznie przy tym wygladają.

Czyzby w SV nie napisali że tak też nie wypada?

Coco Chanel

Wyzwanie czytelnicze 2019
Stary 2017-04-25, 12:32   #4644
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez voice_of_silence Pokaż wiadomość
Niektórzy mają aspiracje należeć do lepszego świata. Trzymają się sztywno zasad SV i kupują kieliszki na każdą okazję, nie potrafiąc jednocześnie prowadzic dyskusji, tak by nikogo nie obrażać, insynuując każdemu o odmiennym zdaniu że jest nieobyty i niekulturalny, czubkiem nosa rysując sufit i nie mając pojęcia jak śmiesznie przy tym wygladają.

Czyzby w SV nie napisali że tak też nie wypada?

Nic nikomu nie insynuuje.
Nie obrazam nikogo, nie łamie regulaminu. Nie wiem od kiedy wyrazanie zdania jest tak bardzo zle. A moze chodzi o to że trzeba każdemu przyklaskiwac i nie można zwrocic uwagi na to, ze ktos cos zle robi albo ze nie ma powodu do dumy?

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Cytat:
Jeśli więc możesz, podrzucić tytuł jakiegoś aktualniejszego podręcznika. Mam "Protokół dyplomatyczny" Orłowskiego z 2015 i jednak nadal jest dosyć tradycyjny.
No tak, pochodzę sobie z nizin społecznych i moja babcia pojęcia SV nawet nie rozumie. Mam się tego wstydzić? Nie, przykro mi, ale te czasy dawno minęły. Jeśli ktoś pochodzi z warstw społecznych, w których kapelusze i rękawiczki są kwestią istotną, fajnie, ani mnie to ziębi, ani grzeje.

Ale jestem realistką i wiem, że oburzenie wielu wypowiadających się kobiet dotyczy gości, którzy z wyżyn społecznych nie pochodzą, o zasadzie dotyczącej białej sukienki na weselu pewnie nawet nie mieli pojęcia. To nadal błąd gościa, ale oczekiwanie, że wszyscy goście będą brylować w towarzystwie zasadami SV jest śmieszne, a rozdmuchiwanie tego problemu zupełnie zbędne.

I nadal jednak niesamowicie bawi mnie sztywne trzymanie się zasad elegancji na imprezie, gdzie tańczy się do ABBY.
Jest milion razy lepszy od wypocin Krajewskiego. No i tak sv jest troche anachrpniczne ale to tez kwestia wyczucia, ze np moze nie trzeba trzymac soe frakow w towarzystwie wujka Gienka, ale kolorystyka to juz taka podstawa.

A co do tanczenia do ABBY to nadal nie kumam za bardzo problemu. Nie wiem jak tanczysz i o ile pogo, czy techno wyrwiraczki sa srednie o tyle do kazdej tanecznej muzyki mozna tanczycz ładnie.
W dodatku nie na kazdym weselu leci taka muzyka.
Jasne impreza w remizie z disco polo raczej do sv nie zobowiązuje ale tez wtedy i pm powin a miec prosta, przasna suknie a nie cacko od projektanta za miliony monet.

Stary 2017-04-25, 12:35   #4645
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Kim jesteś, żeby decydować że jednych zasad sv trzeba się trzymać a innych nie?

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-25, 12:41   #4646
voice_of_silence
Zakorzenienie

Cytat:
Nic nikomu nie insynuuje.
Nie obrazam nikogo, nie łamie regulaminu. Nie wiem od kiedy wyrazanie zdania jest tak bardzo zle. A moze chodzi o to że trzeba każdemu przyklaskiwac i nie można zwrocic uwagi na to, ze ktos cos zle robi albo ze nie ma powodu do dumy?

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Jest milion razy lepszy od wypocin Krajewskiego. No i tak sv jest troche anachrpniczne ale to tez kwestia wyczucia, ze np moze nie trzeba trzymac soe frakow w towarzystwie wujka Gienka, ale kolorystyka to juz taka podstawa.

A co do tanczenia do ABBY to nadal nie kumam za bardzo problemu. Nie wiem jak tanczysz i o ile pogo, czy techno wyrwiraczki sa srednie o tyle do kazdej tanecznej muzyki mozna tanczycz ładnie.
Jasne impreza w remizie z disco polo raczej do sv nie zobowiązuje ale tez wtedy i pm powin a miec prosta, przasna suknie a nie cacko od projektanta za miliony monet.

Dobra, wyluzuj. Nie bede sie do konca swiata kłócić o jakieś sukienki Po prostu, to działa w dwie strony. Ty oceniasz, to spodziewaj się że też mozesz zostać oceniona.

Coco Chanel

Wyzwanie czytelnicze 2019
Stary 2017-04-25, 12:41   #4647
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Kim jesteś, żeby decydować że jednych zasad sv trzeba się trzymać a innych nie?

Może jestem krewna Krajewskiego albo Orlowskiego?

A tak serio. SV tez sie dzieli. In e bardziej sztywne zasady sa np na dworze krolewskim (u nas nie ma krola ale w Wielkiej Brytanii tak), inne u dyplomatow, inne w kregach biznesowych, inne wsrod arystokracji, inne klasy średniej itd. Bo to czy można stosowac wszystko z sv zalezy też od zamożności oraz od podnioslosci okazji.
I coz jak sie robi weselne party w remiziw to zasady beda mniej sztywne niz przy balu na zamku.
A jakie sa wazne a jakie nie i w jakiej kolejnosci co stosowac to tez jest opisane. Bo inne stroje obowiazuja na przyjecie w ogrodzie inne na koktajl.party i inne na bal.
I teraz buerzemy okazje laczymy z konwemcja imprezy i mamy zasady.
Nie wiem co w tym dziwnego.

Stary 2017-04-25, 12:44   #4648
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
]Jest milion razy lepszy od wypocin Krajewskiego. No i tak sv jest troche anachrpniczne ale to tez kwestia wyczucia, ze np moze nie trzeba trzymac soe frakow w towarzystwie wujka Gienka, ale kolorystyka to juz taka podstawa.

A, czyli SV obowiązuje, ale jednak nie do końca, może max 3 kolory i bezbarwne paznokcie, a może jednak nie... Sorry, nie kupuję takiego trzymania się archaicznych kodeksów na wyrywki i na wyczucie. Jak chcesz się podpierać SV, to od niego w kolejnej wypowiedzi nie uciekaj, bo wtedy nie ma żadnych merytorycznych podstaw do tej dyskusji poza "ja tak uważam".

Pogo i techno są "nieładne" ponieważ​? Jak się klasyfikuje elegancję tańca? Wesela to są głównie przaśne potańcówki (poza bardzo, bardzo nielicznymi wyjątkami) i nawet pseudokryształowy żyrandol nie dodaje im +100 do elegancji. Ale tutaj nagle imprezy z DJem, wodzirejem i kotletem urastają do rangi uroczystości, na której trzeba ściśle trzymać się protokołu. Śmiech na sali.
Stary 2017-04-25, 12:47   #4649
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez voice_of_silence Pokaż wiadomość
Dobra, wyluzuj. Nie bede sie do konca swiata kłócić o jakieś sukienki Po prostu, to działa w dwie strony. Ty oceniasz, to spodziewaj się że też mozesz zostać oceniona.

No spodziewam sie. I jakos nie grzeje mnie ze ktos uwazajacy sv za przezytek uwaza po moich wypowiedziach na forum ze zadzieram nosa.
Może i zadzieram ale za to nie zblaznie sie w sytuacji towarzyskiej.
Plus moja rodzina i znajomi ogarniaja zasady i tyle wesel, pogtzebow i innych okazki bylo i nikt na slubie w czarnej ani bialej kiecy nie paradowal. I wszyscy umieli sie ibstynktownie dostosować do okazji.
Kwestia srodowiska. W moim po prostu sv to nie zadzieranie nosa, ale tez nie swiety graal bo nie jesteśmy arystokracja.

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

Cytat:
A, czyli SV obowiązuje, ale jednak nie do końca, może max 3 kolory i bezbarwne paznokcie, a może jednak nie... Sorry, nie kupuję takiego trzymania się archaicznych kodeksów na wyrywki i na wyczucie. Jak chcesz się podpierać SV, to od niego w kolejnej wypowiedzi nie uciekaj, bo wtedy nie ma żadnych merytorycznych podstaw do tej dyskusji poza "ja tak uważam".

Pogo i techno są "nieładne" ponieważ​? Jak się klasyfikuje elegancję tańca? Wesela to są głównie przaśne potańcówki (poza bardzo, bardzo nielicznymi wyjątkami) i nawet pseudokryształowy żyrandol nie dodaje im +100 do elegancji. Ale tutaj nagle imprezy z DJem, wodzirejem i kotletem urastają do rangi uroczystości, na której trzeba ściśle trzymać się protokołu. Śmiech na sali.
Noe jesli wesela na jakich bylas to ptzasne potancowki przy kotlecie to spoko. Bylam na takim jednym ale wspomnienia mam srednie bo wlasnie taki wiejski przepych bylo czuc.
Wesela na jakich bywam to jednak wydarzenia towarzyskie i coz sa raczej eleganckie.

Poza tym no Niestety ale duzo praktycznej strony sv to po prostu doświadczenie i obycie. Nie ma tak ze sie yrzyma w stu procentach podrecznikow bo w zadnej innej dziedzinie zycie tez sie tam nie robi.
100 proxent sv to dwor krolewski. Ale podstawy sa ważne o dla Janusza.

Czas edycji: 2017-04-25 o 12:49
Stary 2017-04-25, 13:00   #4650
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Zadziwia mnie to, jak wszyscy sie zawsze powoluja na Krajewskiego. Normalnie człowiek wyrocznia i żadnych innych źródeł nie ma.

Cytat:

Cytat:
Może jestem krewna Krajewskiego albo Orlowskiego?

A tak serio. SV tez sie dzieli. In e bardziej sztywne zasady sa np na dworze krolewskim (u nas nie ma krola ale w Wielkiej Brytanii tak), inne u dyplomatow, inne w kregach biznesowych, inne wsrod arystokracji, inne klasy średniej itd. Bo to czy można stosowac wszystko z sv zalezy też od zamożności oraz od podnioslosci okazji.
I coz jak sie robi weselne party w remiziw to zasady beda mniej sztywne niz przy balu na zamku.
A jakie sa wazne a jakie nie i w jakiej kolejnosci co stosowac to tez jest opisane. Bo inne stroje obowiazuja na przyjecie w ogrodzie inne na koktajl.party i inne na bal.
I teraz buerzemy okazje laczymy z konwemcja imprezy i mamy zasady.
Nie wiem co w tym dziwnego.

a on się nie nazywa czasem KRAJSKI?

Edytowane przez 201712071518
Czas edycji: 2017-04-25 o 13:02
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości