Niepełnosprawne modelki? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-04-22, 19:21   #31
nekome
Zakorzenienie

Dot.: Niepełnosprawne modelki?

Z serii luznych skojarzen - zajrzyjcie tutaj http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...3,4696284.html
i tutaj: http://www.miss-landmine.org/misslandmine_vote.php
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-22, 19:27   #32
madame paranoja
Zadomowienie

wybór miss ? jestem za, dziewczyna bez nogi wcale nie musi być niepiękna.

modeling? również mi nie przeszkadza

madame paranoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-22, 19:27   #33
Malikaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nekome Pokaż wiadomość

Jak widać jednak można!!

Nasz ślub
6 sierpnia 2011

Malikaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-22, 20:27   #34
awia
Zakorzenienie

A ja uwazam, ze straszne rozsiewacie stereotypy.
Nie mozecie na chwile otowrzyc umysłów, spróbowac poczuć jak ktoś niepełnosprawny
i zastanowic sie naprawdę głeboko, czemu osoby niepełnosprawne na wybiegach miałyby wam przeszkadzac?

Moim zadniem nie ma ABSOLUTNIE żadnych przeciwskazan, zeby osoby niepelnosprawne byly model(k)ami.

Widzialyscie kiedys osoby niepelnosprawne, ktore robią rzeczy których nie robia szarzy ludzie?
wspinają sie na szczyty, biją rekordy, wygrywają Olimpiady.
Ja widzialam kobiete w totalnym niedowładem jednej strony jadacą konkurs ujezdzenia lepiej, niz niektorzy sprawni.
Ogladam paraolimpiady i zawsze trzymam kciuki.
Jestem z nich dumna i im zazdroszcze, tego samozaparcia, ze robią cos, o czym sprawni mogą pomarzyc.

Ktos pyta czemu głuchoniemi nie spiewają.
Jestes pewna?
Bo np. są ludzie bez rąk którzy są genialnymi malarzami, Beethoven stworzył swoje najwieksze dzieło, kiedy juz nie słyszał. wyjątki?
Raczej nieznajomosc tematu połaczona z narzuconym stereotypem.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-22, 20:32   #35
..::anvastra::..
Zadomowienie

tu nikt nie mówi że osoby niepełnosprawde nie mogą być piękne ani że ludzie WOLĄ oglądać takie modelki jakie są nie niepełnopsprawne
takie osoby są często piękne i zdolne i te swoje atuty powinny wykorzystywać i mieć do tego szanse i możliwości. ale skoro atutem osoby niepełnosprawnej nie jest idealne ciało (podkreslam 'idealne' nie 'piekne'!) to po co robić coś na siłę?

a wybory miss kobiet bez nogi to nie ma nic wspólnego z tematem (wiem ze autorka zaznaczyla ze to skojarzenie;])... gdyby taka kobieta wzięła udział w 'zwykłych' wyborach miss to tak, ale to jest nadal taka sama integracja i równouprawnienie jak np. zamknięte świetlice dla dzieci z upośledzeniem prezetujace wystawę prac takich dzieci na dożynkach...
..::anvastra::.. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-22, 20:42   #36
awia
Zakorzenienie

Czemu na siłę? Chuda sylwetka nie jest idealna, ale ktos taki ideał ustanowił.
Niedawno wątek modelek wałkowałysmy przy okazaji Miss o rozmiarze 46.
Jak dla mnie to zbutwiala organizacja propagująca wszystko tylko nie piękno.

i odnosilam sie bardziej do wypowiedzi, niz do tematu.

Stary 2008-04-22, 20:43   #37
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Ktos pyta czemu głuchoniemi nie spiewają.
Jestes pewna?
Bo np. są ludzie bez rąk którzy są genialnymi malarzami, Beethoven stworzył swoje najwieksze dzieło, kiedy juz nie słyszał. wyjątki?
Raczej nieznajomosc tematu połaczona z narzuconym stereotypem.
"a dlaczego znanymi wokalistami nie sa ludzie niemi (np. z duzymi wadami ukl oddechowego utrudniajacymi nawet mowienie)?"

Raczej nieznajomość wypowiedzi którą się komentuje

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-22, 20:50   #38
Zadomowienie

Cytat:
Czemu na siłę? Chuda sylwetka nie jest idealna, ale ktos taki ideał ustanowił.
Niedawno wątek modelek wałkowałysmy przy okazaji Miss o rozmiarze 46.
Jak dla mnie to zbutwiala organizacja propagująca wszystko tylko nie piękno.

i odnosilam sie bardziej do wypowiedzi, niz do tematu.
chodzi mi o ten 'ideał' promowany przez media i to środowisko tylko nie chciałam się rozpisywać bo to nie ten temat

ja bym bardzo chciala zobaczyć w końcu pokazy na ktorych występowały by takie same kobiety jakie widać na ulicy! grubsze chudsze ładniejsze brzydsze mniej czy barziej proporcjonalne i niepełnosprawne również! bo piekne jest to co jest prawdziwe
Stary 2008-04-22, 20:56   #39
awia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ..::anvastra::.. Pokaż wiadomość
"a dlaczego znanymi wokalistami nie sa ludzie niemi (np. z duzymi wadami ukl oddechowego utrudniajacymi nawet mowienie)?"

Raczej nieznajomość wypowiedzi którą się komentuje
odnioslam sie do tej czesci przed nawiasem.
i ogolnie do całości wypowiedzi, a nie do konkretnie tych słów.

inaczej. to jest pytanie z cyklu: "dlaczego osoby sparalizowane od szyi w dół nie uprawiają sportów"

Przeciez mowimy o stopniu niepelnosprawnosci, który umozliwia wykonywanie tych czynnosci.
Chociaz patrzac na Beethovena, to osiągnął czegos niemozliwego.
Ale nie mozemy porównywac tak różnych stopni niepełnosprawnosci.

Stary 2008-04-22, 21:31   #40
Pachnąca_trawą
Zadomowienie

Awia ładnie mówisz, ja również podziwiam ludzi niepełnosprawnych <znam jednego niewidomego który jest na tyle "sprawny" że ustępuje starszym miejsca w autobusie, pracuje i naprawdę szczerze zazdroszczę tego że potrafił sobie poradzić z czymś takim>

ale.

nie mówmy tu o zawodzie modelki, gdzie nawet pełnosprawnym dziewczynom trudno się dostać.

Oczywiście można organizować pokazy niepełnosprawnych modelek, tylko to chyba nie do końca o to chodzi. Tak samo jak koszykarz na wózku nie wejdzie do kadry, tak samo modelki na wózkach nie pojawią się nagle na wybiegach razem ze zdrowymi <przynajmniej na razie>.
Stary 2008-04-22, 21:40   #41
awia
Zakorzenienie

Za to jest (a przynajmniej był) pomysł, by połączyć paraolimpiade z olimpiadą,
takie mają paraolimpijczycy osiągi.

btw. po prostu staram sie widzieć szerzej.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-22, 21:50   #42
dzustam
Zakorzenienie

Próbować każdy może, nie należy się poddawać.

Kto wie co będzie za 5, 10 lat. Nie wiadomo jaki model kobiety będzie lansowany.

Może za kilka lat zmieni się podejście branży do osób niepełnospawnych.

Faktem jest, że obecnie do wizji projektanta czasami nie pasują blondynki/szatynki - w zalezności od stylistyki pokazu. Projektant wybiera zgodnie z własnym widzi mi się. Ma do tego prawo.

Co nie oznacza, że owe blondynki, szatynki czują się dyskryminowane i pomijane.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-22, 22:08   #43
Pachnąca_trawą
Zadomowienie

Cytat:
Za to jest (a przynajmniej był) pomysł, by połączyć paraolimpiade z olimpiadą,
takie mają paraolimpijczycy osiągi.

btw. po prostu staram sie widzieć szerzej.

o a to ciekawe.
połączyć = dać szansę występowania niepełnosprawnym razem z pełnosprawnymi, czy po prostu to ma się odbywać w tym samym czasie tylko w dwóch hmm "kategoriach?"
Stary 2008-04-22, 22:12   #44
Rena
Zakorzenienie

Mysle, ze jednak porownanie do kobiet rozmiar 46 jest tu raczej nietrafione. Podobnie ocenianie piekna. Piekno przede wszystkim jest subiektywnym odczuciem, wiec ci co "piekno" selekcjonuja nigdy nie zadowola wszystkich. Ale i tak sa osoby, ktore podobaja sie bardziej i takie, ktore podobaja sie mniej. Ktos zaprzeczy?

Poza tym nie jestem do konca przekonana, ze w modellingu chodzi dokladnie o urode wg popularnych kanonow. Wybory miss a pokazywanie ubran to dwie rozne kwestie. Wiec nie zawsze da sie do jednego worka.

Mysle, ze tu chodzi o cos jeszcze innego. Od wiekow kalectwo przerazalo, przestraszalo. To cos wzbudza okreslone emocje, cos czego nie chcemy zdecydowanie. To zaburzenie naturalnej harmonii, rownowagi. Cos co jest nieszczesliwym wypadkiem, na co dobrowolnie i z nie przymuszonej woli nikt sie nie decyduje. O ile panie czasem sie smieja jedzac slodycze, ze beda wazyc kilka kg wiecej, a czesc wrecz wybiera diete bardziej kaloryczna, to nie slyszalam jeszcze, aby ktos chcial uciac sobie noge. I w koncu na przydroznych drogach sa znaki drogowe "uwaga czeste wypadki".

I nie oszukujmy sie - osoby po takich wypadkach przywodza nam jednoznaczne skojarzenia. Ze im sie stala krzywda, ktorej nikomu nie zyczymy. I zdrowym podejsciem jest tej krzywdy nie promowac, unikac. Stad tez zapinamy pasy w samochodzie, zwalniamy na sliskiej powierzchni, staramy sie nie chodzic po krawedziach skal. A wszelkie zachowania niebezpieczne traktujemy jako nierozwage, brak myslenia jak ciezkie moze stac sie zycie, gdyby noga nagle sie zesliznela, samochod uderzyl w drzewo czy budynek sie zawalil.

Co nie znaczy, ze to co nie powinno sie zdarzac, jednak zdarza sie. Ale nalezy przy tym oddzielic zdarzenie od ludzi, ktorzy stali sie jego ofiara. O ile wypadek moze budzic zlosc, o tyle warto tej zlosci nie przenosic na zywe istoty, ktore taki wypadek przezyly i nosza latami jego znamiona. Natomiast samymi dowodami takich zdarzen zachwycac sie nie da, bo jak i czym? Tym samym jestem przeciwna eksponowaniu.

Nie dawno widzialam reklame spoleczna. Folder na ulicy. Dotyczylo ludzi chorych na raka. Ale koncepcja podobna. Bylo zdjecie mezczyzny, ktory wymienial kim jest i co lubi i na koncu, ze oprocz tego jest jeszcze smiertelnie chory. I to mi sie podobalo. Zauwazenie nie tylko jego choroby, ale tez tych cech pozytywnych. A wlasciwie na odwrot. Zauwazenie przede wszystkim cech pozytywnych. A wiec nie dzieki temu, nie pomimo, ale NIEZALEZNIE.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-23, 13:56   #45
Zadomowienie

Cytat:
odnioslam sie do tej czesci przed nawiasem.
i ogolnie do całości wypowiedzi, a nie do konkretnie tych słów.

inaczej. to jest pytanie z cyklu: "dlaczego osoby sparalizowane od szyi w dół nie uprawiają sportów"

Przeciez mowimy o stopniu niepelnosprawnosci, który umozliwia wykonywanie tych czynnosci.
Chociaz patrzac na Beethovena, to osiągnął czegos niemozliwego.
Ale nie mozemy porównywac tak różnych stopni niepełnosprawnosci.
ja nie mówie że "niepełnosprawna dzewczyna nie może chodzić po wybiegu bo przecież nie może chodzić".
tylko że nie spełnia aktualnie przyjętych wymogów tego zawodu. modelka ma przede wszystkim prezentować ubrania, to nie jej uroda i sylwetka ma zwracac uwage na pokazie, ma najwyzej podkreslac ubranie ktore prezentuje. (a to ze nie wiem jak wychudzone ciało modelki podkresla walory ubrania przeznaczonego dla 'normalnych' kobiet to juz osobny temat)

i chyba na autorce wątku nie chodziło o jakies pojedyncze 'intergracyjne' pokazy, czy jednorazowe wizje jakiegos projektanta czy fotografa, tylko o agencje modelek ktore maja raczej wybrac te dziewczyny najbardziej 'uniwersalne'

a jesli chodzi o fotomodeling, to tu juz piekne niepelnosprawne dziewczyny powinny miec większe szanse
tylko ze agencje wolą przyjmować modelki i fotomodelki w jednym (tak jak np. niskie dziewczyna i tak raczej odpadaja bo agencja woli zatrudnic taka ktora nadaje sie i do tego i do tego)
Stary 2008-04-23, 14:18   #46
Blue sky
Zakorzenienie

GG do Blue sky

jestem osoba niepelnosprawna ruchowo i uwazam ze kazdy ma prawo spelniac swoje marzenia zarowno niepelno i pelnosprawny
Stary 2008-04-23, 20:47   #47
Rena
Zakorzenienie

Beethoven dalej tworzyl pomimo utraty sluchu nie dlatego, ze sluch stracil, ale dlatego, ze wczesniej ten sluch posiadal (nie urodzil sie gluchy) i pamietal dzwieki.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-23, 22:03   #48
madame paranoja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Blue sky Pokaż wiadomość
jestem osoba niepelnosprawna ruchowo i uwazam ze kazdy ma prawo spelniac swoje marzenia zarowno niepelno i pelnosprawny
i brawo za postawę

madame paranoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-23, 22:42   #49
kennademerkedo
Raczkowanie

wspomniana juz "lady Mucca" czyli Heather Mills- modelka z proteza nogi. Ergo: mozna i zdarza sie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-30, 18:48   #50
m0nia1986
Wtajemniczenie

Widzę, że temat dość długo nie był odwiedzany.
Natknęłam się na niego oczywiście przypadkowo szukając teamtów o fotomodelingu.
Zacznę od tego, że opowiem o osobie, która męczy się ze swoją niepełnosprawnością od urodzenia.
Dziewczyna urodziła się ze stopami zadartymi praktycznie, aż do kostki. Powód? Zaparła się stopami o brzuch matki, powodując niedorozwinięcie głownie ścięgien.
Do 2 roku życia nosiła na nogach gipsy stopowo-kolanowe, po to by 'wyprostować' zadarte stopy.
Efekt? Oczywiście udało się je wyleczyć w pewien sposób [ ściegna nadal były za krótkie, ale stopy były 'funkcjonalne'- z góry było wiadomo, że dziewczyna nigdy obcasów nie ubierze, ani nie zrobi kariery w balecie. ]tyle, że kosztem łydek. Podczas noszenia ów gipsów rozwój łydek został zaburzony i nie rozwinęły się one tak jak powinny- niestety.
Pare lat spokoju, aż tu nagle okazuje się, że cos jest nie tak ze stopami.
Miała niecałe 9 lat kiedy okazało się, że zaszły ogromne zmiany w jej stopach, jedna od drugiej zaczęła się róznić, przestała rosnąć. Co teraz? Operacja.
Przeszła w sumie 9 operacji, ostatnia gdy miała 16 lat.
Co dalej? Wieczny wstyd o własne stopy i niedorozwinięte łydki, które dodatkowo zostały obciązone kilkunastoma gipsami przy tych 9 operacjach, marzenia nie do spełnienia, 'nigdy nie włoży spodniczki, krótkich spodenek, odkrytych butów, szpilek, nigdy nie poczuje się tak naprawde kobieco, nie będzie mogła wyjsc na basen, na plaże' bo najgorsze sa spojrzenia ludzi... Dla was te wymienione rzeczy są banalne, to przeciez codzienność, że ubiera sie spodniczkę czy idzie na basen?
Dodam, że dziwczyna jest bardzo ładna, nikt praktycznie nie zauwaza jej dysfunkcji, bo doskonale sie maskuje, w lato wiecznie adidasy i długie spodnie...
Zimą jest łatwiej, wtedy nikt nie pyta.
Duzo osób nie mających pojęcia o jej problemie pyta czemu nie spróbuje swoich sił jako fotomodelka? Dostała kilka propozycji od róznych ludzi i firm zajmujących się tą branżą, poprzez rózne portale, na których umieściła swoje zdjęcia.
Niestety nie ma sie co oszukiwać, tacy ludzie oczekują, że ma się piękne stopy i całe nogi, że można je przezentowac.
A co ma taka dziewczyna powiedzieć? Przeszłam duzo operacji, mam wade stóp? Jednak chciałałabym spróbowac sił w tym zawodzie. Z góry jest skreślona, przynajmniej mi sie tak wydaje...
Może poruszyłam temat w niewłaściwym miejscu, ale myślę, że sam tytuł o osobach niepełnosprawnych dał mi powód by własnie tutaj o tym wspomnieć.

Pozdrawiam was serdecznie
m0nia1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 13:08   #51
paatula
Przyczajenie

GG do paatula

Zgadzam się z dziewczynami, że to zależy od stopnia niepełnosprawności. Ja tez jestem zaliczana do osób niepełnosprawnych, ponieważ choruję na astmę i alergię, ale nie wyróżniam się przez to z tłumy, bo wyglądam jak osoba zdrowa. Ale jeżeli chodzi o niepełnosprawność wyższego stopnia jak np. brak kończyn, to uważam, że bardzo trudno byłoby takim osobom dostać się do świata mody. Czytałam o pokazie mody firmy troll z udziałem modelek na wózkach i sądzę, że to bardzo dobry pomysł, by dać takim osobom szansę. Uważam jednak, że łatwiej byłoby, gdyby powstały specjalne agencje dla osób niepełnosprawnych Bardzo chciałabym pomóc takim osobom.

Edytowane przez paatula
Czas edycji: 2009-02-20 o 13:25
paatula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 18:29   #52
licorice
Raczkowanie

Moze sie wypowiem jako osoba na wózku, z porazeniem mózgowym.

Jak czytam niektore wypowiedzi to mnie krew zalewa...

Oczywiscie, osoby niepelnosprawne, maja pewne ograniczenia ruchowe, ale to nie oznacza, ze mozna je wykluczyc z bycia modelem czy fotomodelem...

Ktos tu napisal, ze modelkami, powinny byc idealne kobiety. Wiec... Od kiedy za ideal sie uwaza dziewczyne, której wystaja ramiona, zebra, biodra itd?
I naprawde przez te wszystkie pokazy mody, reklamy, nastolatki zaczynaja sie odchudzac, robic wszystko by byc "idealna"

Tvn Style, jakis program o modelkach, dziewczyna chuda, ladna, tekst kogos z branzy - odpadasz bo masz za duzo ciała, musisz schudnac.

Wracajac do niepelnosprawnosci... Modelkom i fotomodelkom, które staja oko w oko z wezwwaniem, powinno sie podac reke, a tym co im daja szanse, dac jakas nie wiem.

Powinno siie przerwac stereotypy.

Dlaczego na pokazach strój dla puszystej, przedstawiaja na chudej szkapie? Bez sensu.
Wierzcie mi, ze to jak strój wyglada na ciele, moze pokazac takze ktos na wózku, bo nasze "pojazdy" sa teraz tak "skape", ze widac wszystko.

Kiedys sama mialam szanse miec profesjonalna sesje, niestety bylam niepelnoletnia i nie mialam zgody rodziców. Ale facet przed, zapewnial, ze wszystko sie da zrobic...

Oprócz Ani, modelki, inne niepelnosprawne dziewczyny prezentowaly kiedys sukniee slubne.
licorice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-30, 21:28   #53
Olusia1988
Zadomowienie

GG do Olusia1988

hej dziewczyny, sama jestem niepełnosprawna i to nieprawda, że taka osoba nie potrafi się ładnie poruszać itp. Po prostu panuje wieczne przekłamanie i eliminowanie na starcie, mnie się to nie podoba, bo takie podejście jest straszne.
Olusia1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-30, 21:35   #54
rapifen
Zakorzenienie

Fotomodelką fryzur i makijaży może być nawet dziewczyna bez rąk i nóg jeżeli ma predyspozycje (podatne gęste włosy, albo ładną twarz. np taka modelka do cieni do powiek z avonu)
Zależy o czym mówimy i o jakiej niepełnosprawności

Cytat:
Oczywiscie, osoby niepelnosprawne, maja pewne ograniczenia ruchowe, ale to nie oznacza, ze mozna je wykluczyc z bycia modelem czy fotomodelem...
Skarbie, wybacz.
Gruba kobieta nie będzie modelką.
Ja nie będę modelką bo jestem za niska.
Pani X nie będzie modelką bo ma za duże piersi.
Pani Y nie będzie modelką bo ma ciało dziewczynki.
Ty nie będziesz modelką bo poruszasz sie na wózku.
Bez przesady, tak na prawdę 5% kobiet ma predyspozycje do bycia modelką na wybiegu.

Cytat:
Wracajac do niepelnosprawnosci... Modelkom i fotomodelkom, które staja oko w oko z wezwwaniem, powinno sie podac reke, a tym co im daja szanse, dac jakas nie wiem.

Powinno siie przerwac stereotypy.
Przerwać stereotypy? Ale po co, modelki z reguły zazwyczaj nie są nawet ładne, to chude wysokie patyki które prezentują ubranie, po co coś zmieniać. Nie każdy może być modelką ludzie _-_

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-08-30 o 21:38
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-30, 22:57   #55
Madaleinee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Fotomodelką fryzur i makijaży może być nawet dziewczyna bez rąk i nóg jeżeli ma predyspozycje (podatne gęste włosy, albo ładną twarz. np taka modelka do cieni do powiek z avonu)

Skarbie, wybacz.
Bez przesady, tak na prawdę 5% kobiet ma predyspozycje do bycia modelką na wybiegu.

Przerwać stereotypy? Ale po co, modelki z reguły zazwyczaj nie są nawet ładne, to chude wysokie patyki które prezentują ubranie, po co coś zmieniać. Nie każdy może być modelką ludzie _-_
proponuję nie skreślać wszystkich osób niepełnosprawnych, Ci ludzie (te dziewczyny) też mają prawo do marzeń, nawet jeśli są one prawie nie osiągalne. a nóż, ktoś "wymyśli" pokaz wózków czy jakiegoś sprzętu medycznego-chociażby w takim pokazie osoby niepełnosprawne miałyby szansę się sprawdzić jak my, pełnosprawni w pokazie/reklamie rowerów czy kijków do nv.
trochę empatii ludzie.

Madaleinee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-30, 23:06   #56
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madaleinee Pokaż wiadomość
proponuję nie skreślać wszystkich osób niepełnosprawnych, Ci ludzie (te dziewczyny) też mają prawo do marzeń, nawet jeśli są one prawie nie osiągalne. a nóż, ktoś "wymyśli" pokaz wózków czy jakiegoś sprzętu medycznego-chociażby w takim pokazie osoby niepełnosprawne miałyby szansę się sprawdzić jak my, pełnosprawni w pokazie/reklamie rowerów czy kijków do nv.
trochę empatii ludzie.
Tak, to nie ja skreślam takie modelki tylko projektanci.
Równie dobrze ja, niska krągła dziewczyna mogę bić głową w mur że świat jest niesprawiedliwy a modelką nigdy nie zostanę.
Po co to, czy to jest aż tak ważne? A ten cały pokaz sprzętu dla niepełnosprawnych tylko by niepotrzebnie podkreślił fizyczną ułomność tych dziewczyn.
Jaka empatia. Po prostu od zawsze wiadomo że 90% kobiet nie ma predyspozycji do bycia modelką i się nawet o to nie starają.
Wybaczcie ale modelka musi być ładna. Można reklamować makijaże czy fryzury do katalogów do tego nie trzeba być w pełni sprawnym, tylko ładnym. Równie dobrze wszystkie niskie grube brzydkie chude mogą siąść i płakać że świat nie jest wystarczająco empatyczny.
No ludzie.

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-08-30 o 23:07
Stary 2009-08-30, 23:18   #57
Madaleinee
Zadomowienie

Cytat:
Tak, to nie ja skreślam takie modelki tylko projektanci.
Równie dobrze ja, niska krągła dziewczyna mogę bić głową w mur że świat jest niesprawiedliwy a modelką nigdy nie zostanę.
Po co to, czy to jest aż tak ważne? A ten cały pokaz sprzętu dla niepełnosprawnych tylko by niepotrzebnie podkreślił fizyczną ułomność tych dziewczyn.
Jaka empatia. Po prostu od zawsze wiadomo że 90% kobiet nie ma predyspozycji do bycia modelką i się nawet o to nie starają.
Wybaczcie ale modelka musi być ładna. Można reklamować makijaże czy fryzury do katalogów do tego nie trzeba być w pełni sprawnym, tylko ładnym. Równie dobrze wszystkie niskie grube brzydkie chude mogą siąść i płakać że świat nie jest wystarczająco empatyczny.
No ludzie.
Dziewczyny wrzuciły gdzieś tam wcześniej wybory miss, które były po amputacji kończyny dolnej, ubrały się w fajna kieckę, makijażyk, fryzurka...może nie zyskały ogólnoświatowej sławy ale na pewno jakieś tam dowartościowanie, bo takim ludziom nie tyle chodzi o pierwszą stronę w Vogue czy Glamour tylko o AKCEPTACJĘ ze strony drugiego człowieka, a tego typu "akcje" to właśnie poczucie akceptacji i spełnienie się w roli "modelki" im dostarczają.

wiesz co, powiem Ci szczerze, że Twój nick kojarzy mi się z nie chęcią do niepełnosprawnych, spowodowaną tym, że niepełnosprawne koleżanki miały łatwiejsze sprawdziany... i tyle ode mnie w tym temacie.

Madaleinee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-30, 23:22   #58
jenta
Rozeznanie

Nie cierpie zaslaniania sie dyskryminacja osob, ktorym sie cos nie udalo. Postawa typu: "powinni mnie zatrudnic, bo jestem niepelnosprawny/homoseksualny/czarnoskory" NIE JEST w porzadku!!!
Zauwazylyscie ze role sie odwracaja? Ci ktorzy byli (lub rzekomo byli) wytykani palcami, chca wiecej i wiecej, stawiaja zadania, i juz nie chca byc rowni, oni chca byc lepsi i miec wiecej niz zwyczajni ludzie. Oczywiscie nie kazdy bez wyjatku, ale wieelu.
To tak jak feministki czesto chca zgnoic wszystkich mezczyzn, a niby o rownosc chodzilo.
jenta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-30, 23:54   #59
wsiowy_gupek
Zakorzenienie

GG do wsiowy_gupek

Cytat:

Skarbie, wybacz.

Dokładnie. Zgadzam się.
Dziewczyna na wózku, nie będzie modelką (chodząca na wybiegu) z prostego względu. Modelka nie ma być super piękna, ona ma prezentować jak ubranie leży na ciele, a na wózku nie jest to możliwe!
Po to chyba modelki się pprzechadzają po wybiegu żeby można było strój obejrzeć z każdej strony.
Tak samo jak ma zaprezentować np obcisłe rurki kobieta bez nogi, koszule z długim rękawem kobieta bez rąk itp?

Za to już fotomodelka może być z powodzeniem...

Oczywiście nie mówie tutaj o osobach głuchych niemych czy ślepych.
Pokaz mody dla niepełnosprawnych? Nie mam nic przeciw, ale wtedy znowu okazało by się, że są traktowani inaczej.

Traktujmy się na równi, tak, ale jeśli ktoś nie ma predyspozycji do zawodu to ich nie ma i już. Bo jak tak dalej pójdzie to może za niedługo osoba na wózku będzie chciała być policjantem i gonić złodzieja...?

Zapuszczam:
włosy, paznokcie i biust.

Po prostu od urodzenia jestem chora na lenia
Wszystko co robię - robię tak od niechcenia...

Bo wolny czas to jest coś co lubie,
tych co pracują i się uczą nie rozumiem!

Edytowane przez wsiowy_gupek
Czas edycji: 2009-08-30 o 23:57
wsiowy_gupek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-31, 00:09   #60
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
wiesz co, powiem Ci szczerze, że Twój nick kojarzy mi się z nie chęcią do niepełnosprawnych, spowodowaną tym, że niepełnosprawne koleżanki miały łatwiejsze sprawdziany... i tyle ode mnie w tym temacie.
Hahaha, mój nick "rapifen" tak?
No cóż, łapiesz mnie za starą rozmowe. Chcesz rozmawiać? Nie tu - chyba że przenisiemy się na tamten wątek bo ten nie jest od dyskusji na temat szkolictwa.
Skarbie, upośledzenie umysłowe a niepełnosprawność fizyczna dzieli wielka przepaść, cóż uważasz że jestem uprzedzona? Otwórz oczy szerzej dziewczyno, krzywdzisz mnie swoją oceną.

Dopiska: choćby tu https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=345916
młoda, cudowne wymiary a jednak wszyscy jej powtarzają że niekoniecznie zrobi szał w modelingu. To nie jest dla wszystkich i na prawdę chyba większość wizażanek powinna siąść i płakać.
Równie dobrze można założyć temat
"Niskie modelki?"
"Grube modelki?"
"Cycate modelki?"
Osoby niepełnosprawne nie są odosobnione w swoim "bólu" nie bycia modelką. Większość normalnych kobiet nigdy modelkami nie będzie.

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-08-31 o 00:18
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości