|
|
#781 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie marcowe 2017
Carla a może jak zaczniesz systematycznie dokarmiac to on nie będzie ciągle głodny i przez to spokojniejszy. Jak zaczęłam tak karmic Ole to nagle okazało się że wola jeść dokładnie co 3h i wtedy jest czas żeby coś ogarnąć bo nie wisi na cycu non stop.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#782 |
|
:)
|
Hej,
Carla a ile na dobę przybiera? Kto Ci powiedział, ze za mało?? Używasz smoczka? Dziecko domaga się piersi nie tylko z głodu. Zaspokaja pragnienie, potrzebę ssania, i potrzebę bliskości tez. U nas czasami je co 3 h a czasami jest tak, ze pod rząd kilka razy je co godzinę a krócej. Wydaje mi się ze wtedy właśnie zaspokaja pragnienie. W moim przekonaniu KP+ mm + zabawa laktatorem to prosta droga do obłędu. Przerabiałam to 3 lata temu i nigdy więcej. Tym bardziej, ze nie wiadomo czy to jest kwestia za małej ilości pokarmu u Ciebie Carla. Osobiście jak mały jest marudny to przytulam, zmieniam pieluszkę i odkładam. Jak marudzi nadal i widzę, ze nie usiłuje się przy tym wypróżnić to zawsze podaje pierś i zazwyczaj to jest to czego potrzebował. Jestem trochę uwiązana przez to, no ale skoro chce KP to jest to mój priorytet. Jak mnie zmęczy za bardzo to przejdę na mm. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Interewcia - a ja się nie zgadzam z taka teoria, ze jak marudzi przy piersi to znaczy ze nie leci. Może właśnie chciałby sobie tylko possać i lecące mleko go wkurza bo jest już pełny. Może tez szarpać w momencie gdy jednocześnie próbuje się wypróżnić. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#783 |
|
Rozeznanie
|
A czy ktorejs dziecko tez tak kocha cycka? Szymo wisi mi na piersi od osmej rano. Glodny nie jest, on po prostu spi I co 30sek/minute wykonuje 5-6x delikatnych pociagniec, ktore lekko mnie laskocza. Czasem udaje mi sie wyciagnac delikatnie piers, ale za kilka minut maly sie budzi I zaczyna plakac. Jak daje mu smoczek to lament robi sie jeszcze wiekszy I wtedy znow piers do buzi, dziecko sie uspokaja I przysypia. Mozna tak funkcjonowac jeden dzien, dwa, ale nie tygodnie...
![]() Pantera a Robert w tej chuscie nie szuka cycka? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#784 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#785 |
|
Rozeznanie
|
Pikdaria odkąd odbił do swojej wagi to 40-50g/tydzień. Używam smoczka tylko do uspania, ale jak zaśnie to wypluwa. U mnie też tak jest, że lubi przy cycu posiedzieć czy zasnąć, ale odkąd wczoraj i dzisiaj dokarmilam, dziecko spokojne, nie płacze juz tak rozdzierajaco, przespal ładnie noc i to w łóżeczku, co się od ponad 2 tygodni nie zdarzyło, bo wcześniej ciągle chciał spać przy mnie i ssać pierś.
No zobaczymy jak to wyjdzie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#786 | |
|
|
Cytat:
Niektóre dzieci maja bardzo duża potrzebę ssania i to nie musi oznaczać głodu. Carla no faktycznie niewiele przybiera, nie wiem jakie są normy. Na pewno wybierzesz najlepsze dla was obojga rozwiązanie. Najlepiej znasz swoje maleństwo. Ja wiem, ze jak bym miała teraz jakiekolwiek problemy z KP to bez wachania na mm bym tez przeszła. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#787 |
|
Rozeznanie
|
U mnie w 5dni przybral z 3600 na 3750 (przy czym to waga tuz po kupce, siku i 3h spaniu, wiec bardzo uczciwy pomiar). A generalnie urodzil sie 3190, w 3dobie spadl do 3020 a w 19tej ma te 3750, wiec mleko raczej mam, Maly najedzony, tylko chyba cycaty..
Moze znacie jakies dobre smoczki? Do tej pory probowalam tylko Lovi 0-2miesiace. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#788 |
|
Zakorzenienie
|
Almat, nie szuka cyca w chuscie. Zazwyczaj najpierw jest skupiony na tym jak mi utrudnić motanie - uwielbia prostowac nogi na siłę (a to i bez chusty robi), a jak już wyczuje że jest prawie omotany, to w moment zasypia
U nas jako tako sprawdza się smoczek MAM. Jednak raczej mam antysmoczkowe dziecko. A no i mój też tak cycka pierś jak piszesz, ale jak wyczekam dobry moment i zabiorę pierś to potem powietrze tak sobie cycka i śpi. Carla no nie mam pomysłu jak Wam pomóc, poprobujcie różne rzeczy co dziewczyny piszą. Interewcia ale duży już! Rosną w oczach te dzieci... My po szczepieniu, szczepilismy hexacimą. Na razie nie widzę żeby coś się działo. Ale waży 5200 Co na ropiejace oczka u malucha? Ciągle mamy problem z jednym, po nocy to całe zalepione ma. Chciałam moim mlekiem, ale nie wiem czy mogę rano np. troszkę ściągnąć i co jakiś czas w ciągu dnia przemywac, czy to zawsze świeże musi być... Mały off top: polecicie jakiś dobry płyn micelarny, czy coś innego do demakijażu? Fajnie coś z olejkiem i nie fest drogie.
|
#789 |
|
Zakorzenienie
|
Pantera u nas też wiecznie prawe oczko zalepione ale nie wiem czy to ropa czy po prostu takie śpiochy? Przemywam solą fizjologiczna.
Ja lubię płyn micelarny z vis plantis ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#790 |
|
|
Pantera z płynów micelarnych lubię garniera do wrażliwej (taki z różowa nakrętka) nie pamietam niestety jak on cenowo wychodzi. Olejków tam nie ma w składzie raczej.
Ogólnie mało który micel radzi sobie u mnie z demakijażem, szczególnie jeżeli chodzi o rzęsy. Probowalam motać w chustę. Wybrałam wiązanie kangurek. W ogóle mi to nie idzie. Nie jestem w stanie trzymać małego jedna ręka tak żeby czuć się pewnie. Strasznie się wychylać próbuje. Będę próbować jeszcze na śpiocha i może inne wiązanie jakieś. My na ostatnim pomiarze mamy wpisane ze Tymon przybiera 50g na dobę oO Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#791 |
|
Rozeznanie
|
O rany pierwszy raz dziś taką kupę walnął, że uwalil siebie, plecy, nogi, moje spodnie i bluzkę. Czyli po mm mu ruszyło albo w końcu się najadl i dlatego zrobił. Juhu
No i przerzucamy się na pampersy dwójki, bo te już raczej małe. Almat ja mam tommee tippee i są w porządku. Ponoć "ortodontyczne". Pantera mój też w chuście na początku kręci główką i prostuje nóżki ale potem już ładnie siedzi. Ja motam na podwójny krzyż. Jakoś najlepiej mi to wychodzi ![]() A płyn micelarny bourjois jest genialny. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Aa i tak jak pikdaria pisze garnier tak samo rewelacja. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#792 |
|
Zakorzenienie
|
Pikdaria u nas podobnie pewnie bo w tydzień przybrała 300g
![]() Kurcze strasznie jestem ciekawa tej chusty ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#793 |
|
Rozeznanie
|
Sonia dzisiaj rano nakarmilam z dwóch piersi i przygotowałam 60ml - czyli nie 30 ml jak pisałaś tylko więcej "w razie czego".i wyobraź sobie, że zjadł wszystko (!). Az tak by się nie najadal? Czy po prostu zjada tyle ile dostaje?
|
|
|
#794 | |
|
|
A na 2X mozna takie maluszki motać?? Na domowej.tv pisała, ze dziecko powinno byc conajmniej siedzące.
Chyba nie obejdzie sie bez doradcy u mnie.... ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#795 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#796 |
|
Zakorzenienie
|
Pikdaria a sprzedajesz
? Jaka masz?Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#797 |
|
|
Carla ale są tez głosy ze można to wiązanie stosować od urodzenia. Dlatego pytam was praktykujących jak to jest. Ja tylko wiedzę z neta mam.
Mam tkana bawełniana z bambusem little frog 4,2 m. Szara w pasy z workiem. No jak tak dalej będzie mi szło to wiązanie to puszczę ja w świat. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kangurek jest najtrudniejszy, ale najlepszy dla naszych maluszków, bo najlepiej są ułożone nóżki, co dla naszych maluszków jest bardzo ważne na bioderka, więc warto go opanować. No i można z niego dziecko w dwie sekundy wyjąć (odsuwa się węzeł i wyciąga materiał spod pupy, trzymając druga ręką dziecko). Jak motasz kangurka do momentu robienia rękawków możesz siedzieć - spróbuj Mi super idzie z wiązaniem kieszonka, jest super łatwa, jednak nie do końca polecana dla maluchów, choć od biedy może być ;-) Ja tak małego wiąże jak zbyt mocno się pręży, bo idzie najszybciej. Ogólnie dla naszych maluchów to najlepiej: kangurek i plecak prosty. Niektórzy "dopuszczają" kieszonkę. http://www.chustodzieciaki.pl/noszen...dka-w-chuscie/
|
|
#799 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zgadzam się z Pikdaria że kp+mm+laktator to mleczarnia i nic tak laktacji nie pobudzi jak dobrze ssące dziecko. Z drugiej strony rozumiem że się martwisz i jesteś zmęczona ta sytuacja. Może skorzystaj z porady doradcy laktacyjnego, może coś Ci poradzi sensownego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Sonia11 Czas edycji: 2017-04-25 o 16:02 |
|
|
|
|
#800 |
|
Zakorzenienie
|
A no i Pikardia podobno bambus jest ciężki do dociagniecia na początek. Dlatego poleca się 100% bawełny jak się zaczyna.
|
#801 | |
|
|
Cytat:
Do dociagania jeszcze nie doszłam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#802 | ||
|
Moderator
|
Cytat:
Tylko ze ja juz 2 miesiące jestem uwiazana No ale jak się chce kp to już tak jest.. Tzw.czwarty trymestr - dla dziecka pierś jest wszystkim, uspokajaczem i wyciszaczem również - ja z tym nie walczę bo wiem ze zaraz to minie i świat zrobi się ciekawszy od cycka Cytat:
Dziewczyny uważajcie na te odparzenia, u nas tak długo było że aż się ropień zrobił i od piątku jesteśmy w szpitalu ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#803 |
|
Zadomowienie
|
TeQiba wspolczuje
biedny Maluch i Ty cos sie ostatnio nie ogarniam w domu... caly czas bylo ok a ten tydzien jest do d*** wkradl mi sie balagan, pranie nie chce schnac wiec w koszu sie nie miesci a jeszcze sobie zmiane poscieli wymyslilam musze sie ogarnac ale jakos brak mocy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#804 |
|
Zadomowienie
|
Teqiba, kciuki za szybkie wygojenie i wyjście do domu! Tylko jak sobie radzić z tymi odparzeniami jeśli nic nie pomaga albo pomaga tylko na chwilę
![]() U nas znowu coś z brwiami nie tak. Ponoć to ciemieniucha. Takie żółte jakby łuski. |
|
|
|
#805 |
|
Rozeznanie
|
TeQiba oby się jak najszybciej zagoilo!
Youan tez mam taką schize, że bym chciała mieć wszystko według planu i zrobione, obiad podany, dziecko nakarmione, odkurzone, pozmywane itd.ale juz chyba przestaje od siebie wymagać, bo czasem po prostu się nie da i musimy to zaakceptować. Można się istnie do obłędu doprowadzić... ![]() Kajusia u nas tez między brwi ami zaczęło się łuszczyc. Smarujesz czymś? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#806 |
|
Zadomowienie
|
Carla, posmarowałam oliwką i po jakichś 15 minutach pocierałam pieluchą tetrową, bo taki sposób znalazłam w necie. Trochę się starło, więc myślę, że jak kilka dni tak porobię to zwalczę te łuski. Ponoć to od niedojrzałych gruczołów łojowych albo/oraz z przegrzewania.
I jeszcze dziś zauważyłam, że na szyi w fałdzie zaczerwienienie się zrobiło, bo Zuzia preferuje trzymać głowę w jedną stronę i chyba się tam odparzyła Boshe, ciągle coś!
|
|
|
|
#807 |
|
Zadomowienie
|
83kajusia to ciemieniucha, Mala ma tylko tez na brwiach mozesz smarowac oliwka zeby zmiekczyc i wyczesywac- ale to opcja raczej z glowy
a 5 lat temu mega fajna byla masc z aa na ciemieniuche- Mala miala tylko troche i doslownie po 2-3 dniach smarowania przeszlo a ze dostalam to zuzylam, teraz nie kupuje Na odparzenia posmaruj bephantenem czy co tam masz na pupe u nas po bephantenie przeszlo![]() Carla tzn ja w tym tygodniu mam jakiegos lenia totalnego a nie ze brak czasu Mala dzis np godzine bawila sie na macie fakt ze cwiczylam ale ehh domowe obowiazki leza a M ma w tym tyg tyle pracy ze nie ogarnie za mnie takze od jutra musze sie wziac za siebie no i przestac zrec slodkie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#808 |
|
Zakorzenienie
|
TeQiba ojej, nie myślałam że to może być takie poważne!
U nas na szczęście jak odparzenie zeszło po maści robionej to na dobre i odpukać nic się teraz nie dzieje. A w szpitalu co robią na ten ropien? Jakiś antybiotyk i dziecko bez pieluszki ciągle czy jak? Younan u mnie to samo, dzisiaj nieco więcej ogarnialam, ale tak to nie idzie mi :-P Mały po szczepieniu płaczliwy bardzo. Chusta to wybawienie, znowu. Choć też dużo spi, tylko co jakiś czas wybudza się z płaczem. U nas na ciemieniuche w 2 dni pomógł olejek migdałowy + wyczesywanie.
|
#809 |
|
Wtajemniczenie
|
Teqiba nie ciekawie ż tym ropniem, oby się szybko wtgoiło.
Kajusia cieniniucha to nic poważnego, ten sposób ż netu ok powinno szybko zejść. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak Ci idzie wiązanie? Na razie wciąż przed lustrem czy umiesz już wiązać bez patrzenia w nie ? I jak rozwiązujesz kwestię wychodzenia w chuście i wzięcia jakichś rzeczy ? Zastanawiam się jakbym chciała gdzieś wyjść/pojechać na dłużej w chuście to muszę zabrać jakieś rzeczy dla siebie/małej i gdzie to upchać? Torebki przecież nie wezmę, plecaka chyba też nie da rady założyć ? Teqiba o rany obyście szybko wyszli ! U nas odparzenie ciągnie się już prawie 3 tygodnie ale dzięki Bogu już prawie zniknęło... Edytowane przez asia_28w Czas edycji: 2017-04-25 o 21:47 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:15.