Mamusie marcowe 2017 - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-04-25, 09:22   #781
Sonia11
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie marcowe 2017

Carla a może jak zaczniesz systematycznie dokarmiac to on nie będzie ciągle głodny i przez to spokojniejszy. Jak zaczęłam tak karmic Ole to nagle okazało się że wola jeść dokładnie co 3h i wtedy jest czas żeby coś ogarnąć bo nie wisi na cycu non stop.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Sonia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-25, 10:50   #782
pikdaria
:)

Hej,
Carla a ile na dobę przybiera? Kto Ci powiedział, ze za mało?? Używasz smoczka?
Dziecko domaga się piersi nie tylko z głodu. Zaspokaja pragnienie, potrzebę ssania, i potrzebę bliskości tez.
U nas czasami je co 3 h a czasami jest tak, ze pod rząd kilka razy je co godzinę a krócej. Wydaje mi się ze wtedy właśnie zaspokaja pragnienie.

W moim przekonaniu KP+ mm + zabawa laktatorem to prosta droga do obłędu. Przerabiałam to 3 lata temu i nigdy więcej. Tym bardziej, ze nie wiadomo czy to jest kwestia za małej ilości pokarmu u Ciebie Carla.

Osobiście jak mały jest marudny to przytulam, zmieniam pieluszkę i odkładam. Jak marudzi nadal i widzę, ze nie usiłuje się przy tym wypróżnić to zawsze podaje pierś i zazwyczaj to jest to czego potrzebował.
Jestem trochę uwiązana przez to, no ale skoro chce KP to jest to mój priorytet. Jak mnie zmęczy za bardzo to przejdę na mm.

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

Interewcia - a ja się nie zgadzam z taka teoria, ze jak marudzi przy piersi to znaczy ze nie leci.
Może właśnie chciałby sobie tylko possać i lecące mleko go wkurza bo jest już pełny.
Może tez szarpać w momencie gdy jednocześnie próbuje się wypróżnić.

pikdaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-25, 10:55   #783
Almat
Rozeznanie

A czy ktorejs dziecko tez tak kocha cycka? Szymo wisi mi na piersi od osmej rano. Glodny nie jest, on po prostu spi I co 30sek/minute wykonuje 5-6x delikatnych pociagniec, ktore lekko mnie laskocza. Czasem udaje mi sie wyciagnac delikatnie piers, ale za kilka minut maly sie budzi I zaczyna plakac. Jak daje mu smoczek to lament robi sie jeszcze wiekszy I wtedy znow piers do buzi, dziecko sie uspokaja I przysypia. Mozna tak funkcjonowac jeden dzien, dwa, ale nie tygodnie...

Pantera a Robert w tej chuscie nie szuka cycka?

Stary 2017-04-25, 10:56   #784
interewcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pikdaria Pokaż wiadomość
Hej,
Carla a ile na dobę przybiera? Kto Ci powiedział, ze za mało?? Używasz smoczka?
Dziecko domaga się piersi nie tylko z głodu. Zaspokaja pragnienie, potrzebę ssania, i potrzebę bliskości tez.
U nas czasami je co 3 h a czasami jest tak, ze pod rząd kilka razy je co godzinę a krócej. Wydaje mi się ze wtedy właśnie zaspokaja pragnienie.

W moim przekonaniu KP+ mm + zabawa laktatorem to prosta droga do obłędu. Przerabiałam to 3 lata temu i nigdy więcej. Tym bardziej, ze nie wiadomo czy to jest kwestia za małej ilości pokarmu u Ciebie Carla.

Osobiście jak mały jest marudny to przytulam, zmieniam pieluszkę i odkładam. Jak marudzi nadal i widzę, ze nie usiłuje się przy tym wypróżnić to zawsze podaje pierś i zazwyczaj to jest to czego potrzebował.
Jestem trochę uwiązana przez to, no ale skoro chce KP to jest to mój priorytet. Jak mnie zmęczy za bardzo to przejdę na mm.

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

Interewcia - a ja się nie zgadzam z taka teoria, ze jak marudzi przy piersi to znaczy ze nie leci.
Może właśnie chciałby sobie tylko possać i lecące mleko go wkurza bo jest już pełny.
Może tez szarpać w momencie gdy jednocześnie próbuje się wypróżnić.

Ja nie mówię że jak marudzi przy piersi to mu nie leci. Ja tylko mówię, że jeśli ciągle ssie wszystko co ma w zasięgu buzi i dużo płacze to może jest głodny.
interewcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-25, 12:01   #785
carla2607
Rozeznanie

Pikdaria odkąd odbił do swojej wagi to 40-50g/tydzień. Używam smoczka tylko do uspania, ale jak zaśnie to wypluwa. U mnie też tak jest, że lubi przy cycu posiedzieć czy zasnąć, ale odkąd wczoraj i dzisiaj dokarmilam, dziecko spokojne, nie płacze juz tak rozdzierajaco, przespal ładnie noc i to w łóżeczku, co się od ponad 2 tygodni nie zdarzyło, bo wcześniej ciągle chciał spać przy mnie i ssać pierś.
No zobaczymy jak to wyjdzie.

carla2607 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-25, 12:07   #786
pikdaria

Cytat:
Napisane przez interewcia Pokaż wiadomość
Ja nie mówię że jak marudzi przy piersi to mu nie leci. Ja tylko mówię, że jeśli ciągle ssie wszystko co ma w zasięgu buzi i dużo płacze to może jest głodny.

Niektóre dzieci maja bardzo duża potrzebę ssania i to nie musi oznaczać głodu.

Carla no faktycznie niewiele przybiera, nie wiem jakie są normy. Na pewno wybierzesz najlepsze dla was obojga rozwiązanie. Najlepiej znasz swoje maleństwo.
Ja wiem, ze jak bym miała teraz jakiekolwiek problemy z KP to bez wachania na mm bym tez przeszła.

Stary 2017-04-25, 12:52   #787
Almat
Rozeznanie

U mnie w 5dni przybral z 3600 na 3750 (przy czym to waga tuz po kupce, siku i 3h spaniu, wiec bardzo uczciwy pomiar). A generalnie urodzil sie 3190, w 3dobie spadl do 3020 a w 19tej ma te 3750, wiec mleko raczej mam, Maly najedzony, tylko chyba cycaty..
Moze znacie jakies dobre smoczki? Do tej pory probowalam tylko Lovi 0-2miesiace.

Stary 2017-04-25, 13:04   #788
pantera09
Zakorzenienie

Almat, nie szuka cyca w chuscie. Zazwyczaj najpierw jest skupiony na tym jak mi utrudnić motanie - uwielbia prostowac nogi na siłę (a to i bez chusty robi), a jak już wyczuje że jest prawie omotany, to w moment zasypia
U nas jako tako sprawdza się smoczek MAM. Jednak raczej mam antysmoczkowe dziecko.
A no i mój też tak cycka pierś jak piszesz, ale jak wyczekam dobry moment i zabiorę pierś to potem powietrze tak sobie cycka i śpi.

Carla no nie mam pomysłu jak Wam pomóc, poprobujcie różne rzeczy co dziewczyny piszą.

Interewcia ale duży już! Rosną w oczach te dzieci...

My po szczepieniu, szczepilismy hexacimą. Na razie nie widzę żeby coś się działo. Ale waży 5200

Co na ropiejace oczka u malucha? Ciągle mamy problem z jednym, po nocy to całe zalepione ma. Chciałam moim mlekiem, ale nie wiem czy mogę rano np. troszkę ściągnąć i co jakiś czas w ciągu dnia przemywac, czy to zawsze świeże musi być...

Mały off top: polecicie jakiś dobry płyn micelarny, czy coś innego do demakijażu? Fajnie coś z olejkiem i nie fest drogie.
11.03.2017
pantera09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-25, 13:36   #789
asia_28w
Zakorzenienie

Pantera u nas też wiecznie prawe oczko zalepione ale nie wiem czy to ropa czy po prostu takie śpiochy? Przemywam solą fizjologiczna.

Ja lubię płyn micelarny z vis plantis

asia_28w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-25, 13:44   #790
pikdaria

Pantera z płynów micelarnych lubię garniera do wrażliwej (taki z różowa nakrętka) nie pamietam niestety jak on cenowo wychodzi. Olejków tam nie ma w składzie raczej.
Ogólnie mało który micel radzi sobie u mnie z demakijażem, szczególnie jeżeli chodzi o rzęsy.

Probowalam motać w chustę. Wybrałam wiązanie kangurek. W ogóle mi to nie idzie. Nie jestem w stanie trzymać małego jedna ręka tak żeby czuć się pewnie.
Strasznie się wychylać próbuje.
Będę próbować jeszcze na śpiocha i może inne wiązanie jakieś.
My na ostatnim pomiarze mamy wpisane ze Tymon przybiera 50g na dobę oO

Stary 2017-04-25, 13:49   #791
carla2607
Rozeznanie

O rany pierwszy raz dziś taką kupę walnął, że uwalil siebie, plecy, nogi, moje spodnie i bluzkę. Czyli po mm mu ruszyło albo w końcu się najadl i dlatego zrobił. Juhu
No i przerzucamy się na pampersy dwójki, bo te już raczej małe.

Almat ja mam tommee tippee i są w porządku. Ponoć "ortodontyczne".

Pantera mój też w chuście na początku kręci główką i prostuje nóżki ale potem już ładnie siedzi. Ja motam na podwójny krzyż. Jakoś najlepiej mi to wychodzi

A płyn micelarny bourjois jest genialny.

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Aa i tak jak pikdaria pisze garnier tak samo rewelacja.

Stary 2017-04-25, 13:51   #792
asia_28w
Zakorzenienie

Pikdaria u nas podobnie pewnie bo w tydzień przybrała 300g

Kurcze strasznie jestem ciekawa tej chusty

Stary 2017-04-25, 13:53   #793
carla2607
Rozeznanie

Sonia dzisiaj rano nakarmilam z dwóch piersi i przygotowałam 60ml - czyli nie 30 ml jak pisałaś tylko więcej "w razie czego".i wyobraź sobie, że zjadł wszystko (!). Az tak by się nie najadal? Czy po prostu zjada tyle ile dostaje?

Stary 2017-04-25, 14:11   #794
pikdaria

A na 2X mozna takie maluszki motać?? Na domowej.tv pisała, ze dziecko powinno byc conajmniej siedzące.
Chyba nie obejdzie sie bez doradcy u mnie....

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

Cytat:
Napisane przez asia_28w Pokaż wiadomość
Pikdaria u nas podobnie pewnie bo w tydzień przybrała 300g

Kurcze strasznie jestem ciekawa tej chusty

Moze chcesz odkupić?
Stary 2017-04-25, 14:31   #795
carla2607
Rozeznanie

Cytat:
A na 2X mozna takie maluszki motać?? Na domowej.tv pisała, ze dziecko powinno byc conajmniej siedzące.
Chyba nie obejdzie sie bez doradcy u mnie....

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

Moze chcesz odkupić?
Kurcze rzeczywiście dopiero o tym przeczytałam. No to uczę się innych wiązań. Dzięki za info, bo bym jeszcze może krzywdę dziecku zrobiła. Trzeba te warsztaty w końcu ogarnąć.

Stary 2017-04-25, 14:49   #796
asia_28w
Zakorzenienie

Pikdaria a sprzedajesz? Jaka masz?

Stary 2017-04-25, 14:51   #797
pikdaria

Carla ale są tez głosy ze można to wiązanie stosować od urodzenia. Dlatego pytam was praktykujących jak to jest. Ja tylko wiedzę z neta mam.

Mam tkana bawełniana z bambusem little frog 4,2 m. Szara w pasy z workiem. No jak tak dalej będzie mi szło to wiązanie to puszczę ja w świat.

Stary 2017-04-25, 15:57   #798
pantera09
Zakorzenienie

Cytat:
Pantera z płynów micelarnych lubię garniera do wrażliwej (taki z różowa nakrętka) nie pamietam niestety jak on cenowo wychodzi. Olejków tam nie ma w składzie raczej.
Ogólnie mało który micel radzi sobie u mnie z demakijażem, szczególnie jeżeli chodzi o rzęsy.

Probowalam motać w chustę. Wybrałam wiązanie kangurek. W ogóle mi to nie idzie. Nie jestem w stanie trzymać małego jedna ręka tak żeby czuć się pewnie.

Dzięki sprawdzę garniera

Kangurek jest najtrudniejszy, ale najlepszy dla naszych maluszków, bo najlepiej są ułożone nóżki, co dla naszych maluszków jest bardzo ważne na bioderka, więc warto go opanować. No i można z niego dziecko w dwie sekundy wyjąć (odsuwa się węzeł i wyciąga materiał spod pupy, trzymając druga ręką dziecko).
Jak motasz kangurka do momentu robienia rękawków możesz siedzieć - spróbuj
Mi super idzie z wiązaniem kieszonka, jest super łatwa, jednak nie do końca polecana dla maluchów, choć od biedy może być ;-) Ja tak małego wiąże jak zbyt mocno się pręży, bo idzie najszybciej.
Ogólnie dla naszych maluchów to najlepiej: kangurek i plecak prosty. Niektórzy "dopuszczają" kieszonkę.

http://www.chustodzieciaki.pl/noszen...dka-w-chuscie/
11.03.2017
Stary 2017-04-25, 16:00   #799
Sonia11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez carla2607 Pokaż wiadomość
Sonia dzisiaj rano nakarmilam z dwóch piersi i przygotowałam 60ml - czyli nie 30 ml jak pisałaś tylko więcej "w razie czego".i wyobraź sobie, że zjadł wszystko (!). Az tak by się nie najadal? Czy po prostu zjada tyle ile dostaje?

Trudno powiedzieć.. . Mi położna kazała max 30ml dawać ale Ola miała wtedy 1.5 tyg i też po 2 piersiach potrafił a 60ml wypić. Ona nie dojadała, szybko się przy piersi męczyła i w końcu ze zmęczenia spała. Potem jak już była bardzo głodna to wrzeszczala i pewnie ze 100 by wypiła jakby jej dac a potem chlustała tym co zjadła. Jak zaczęlismy regularnie co posiłek te 30ml dawać to już takich akcji wilczego głodu nie było i kupy się pojawiły.. . Twój już starszy może te 30ml to dla niego za mało. Tylko jak będziesz go dokarmiac i nie pobudzisz laktacji to nie będzie sygnału do produkcji większej ilości mleka i ciągle będzie Ci brakować.. .

Zgadzam się z Pikdaria że kp+mm+laktator to mleczarnia i nic tak laktacji nie pobudzi jak dobrze ssące dziecko. Z drugiej strony rozumiem że się martwisz i jesteś zmęczona ta sytuacja. Może skorzystaj z porady doradcy laktacyjnego, może coś Ci poradzi sensownego.

Edytowane przez Sonia11
Czas edycji: 2017-04-25 o 16:02
Stary 2017-04-25, 16:10   #800
pantera09
Zakorzenienie

A no i Pikardia podobno bambus jest ciężki do dociagniecia na początek. Dlatego poleca się 100% bawełny jak się zaczyna.
11.03.2017
Stary 2017-04-25, 16:38   #801
pikdaria

Cytat:
Napisane przez pantera09 Pokaż wiadomość
A no i Pikardia podobno bambus jest ciężki do dociagniecia na początek. Dlatego poleca się 100% bawełny jak się zaczyna.

Do dociagania jeszcze nie doszłam

Stary 2017-04-25, 19:57   #802
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez Almat Pokaż wiadomość
A czy ktorejs dziecko tez tak kocha cycka? Szymo wisi mi na piersi od osmej rano. Glodny nie jest, on po prostu spi I co 30sek/minute wykonuje 5-6x delikatnych pociagniec, ktore lekko mnie laskocza. Czasem udaje mi sie wyciagnac delikatnie piers, ale za kilka minut maly sie budzi I zaczyna plakac. Jak daje mu smoczek to lament robi sie jeszcze wiekszy I wtedy znow piers do buzi, dziecko sie uspokaja I przysypia. Mozna tak funkcjonowac jeden dzien, dwa, ale nie tygodnie...

Pantera a Robert w tej chuscie nie szuka cycka?

Tak Tylko ze ja juz 2 miesiące jestem uwiazana No ale jak się chce kp to już tak jest.. Tzw.czwarty trymestr - dla dziecka pierś jest wszystkim, uspokajaczem i wyciszaczem również - ja z tym nie walczę bo wiem ze zaraz to minie i świat zrobi się ciekawszy od cycka

Cytat:

Ja kieszonkę wiąże bo też kangur dla mnie za trudny z tym podtrzymywaniem dziecka...

Dziewczyny uważajcie na te odparzenia, u nas tak długo było że aż się ropień zrobił i od piątku jesteśmy w szpitalu

Stary 2017-04-25, 20:49   #803
youan
Zadomowienie

TeQiba wspolczuje biedny Maluch i Ty

cos sie ostatnio nie ogarniam w domu... caly czas bylo ok a ten tydzien jest do d*** wkradl mi sie balagan, pranie nie chce schnac wiec w koszu sie nie miesci a jeszcze sobie zmiane poscieli wymyslilam musze sie ogarnac ale jakos brak mocy

youan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-25, 20:51   #804
83kajusia
Zadomowienie

Teqiba, kciuki za szybkie wygojenie i wyjście do domu! Tylko jak sobie radzić z tymi odparzeniami jeśli nic nie pomaga albo pomaga tylko na chwilę
U nas znowu coś z brwiami nie tak. Ponoć to ciemieniucha. Takie żółte jakby łuski.
83kajusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-25, 20:59   #805
carla2607
Rozeznanie

TeQiba oby się jak najszybciej zagoilo!

Youan tez mam taką schize, że bym chciała mieć wszystko według planu i zrobione, obiad podany, dziecko nakarmione, odkurzone, pozmywane itd.ale juz chyba przestaje od siebie wymagać, bo czasem po prostu się nie da i musimy to zaakceptować. Można się istnie do obłędu doprowadzić...

Kajusia u nas tez między brwi ami zaczęło się łuszczyc. Smarujesz czymś?

Stary 2017-04-25, 21:13   #806
83kajusia
Zadomowienie

Carla, posmarowałam oliwką i po jakichś 15 minutach pocierałam pieluchą tetrową, bo taki sposób znalazłam w necie. Trochę się starło, więc myślę, że jak kilka dni tak porobię to zwalczę te łuski. Ponoć to od niedojrzałych gruczołów łojowych albo/oraz z przegrzewania.
I jeszcze dziś zauważyłam, że na szyi w fałdzie zaczerwienienie się zrobiło, bo Zuzia preferuje trzymać głowę w jedną stronę i chyba się tam odparzyła Boshe, ciągle coś!
83kajusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-25, 21:21   #807
youan
Zadomowienie

83kajusia to ciemieniucha, Mala ma tylko tez na brwiach mozesz smarowac oliwka zeby zmiekczyc i wyczesywac- ale to opcja raczej z glowy a 5 lat temu mega fajna byla masc z aa na ciemieniuche- Mala miala tylko troche i doslownie po 2-3 dniach smarowania przeszlo a ze dostalam to zuzylam, teraz nie kupuje
Na odparzenia posmaruj bephantenem czy co tam masz na pupe u nas po bephantenie przeszlo

Carla tzn ja w tym tygodniu mam jakiegos lenia totalnego a nie ze brak czasuMala dzis np godzine bawila sie na macie fakt ze cwiczylam ale ehh domowe obowiazki leza a M ma w tym tyg tyle pracy ze nie ogarnie za mnie takze od jutra musze sie wziac za siebie no i przestac zrec slodkie

youan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-25, 21:38   #808
pantera09
Zakorzenienie

TeQiba ojej, nie myślałam że to może być takie poważne!
U nas na szczęście jak odparzenie zeszło po maści robionej to na dobre i odpukać nic się teraz nie dzieje. A w szpitalu co robią na ten ropien? Jakiś antybiotyk i dziecko bez pieluszki ciągle czy jak?

Younan u mnie to samo, dzisiaj nieco więcej ogarnialam, ale tak to nie idzie mi :-P

Mały po szczepieniu płaczliwy bardzo. Chusta to wybawienie, znowu. Choć też dużo spi, tylko co jakiś czas wybudza się z płaczem.

U nas na ciemieniuche w 2 dni pomógł olejek migdałowy + wyczesywanie.
11.03.2017
Stary 2017-04-25, 21:40   #809
Sonia11
Wtajemniczenie

Teqiba nie ciekawie ż tym ropniem, oby się szybko wtgoiło.

Kajusia cieniniucha to nic poważnego, ten sposób ż netu ok powinno szybko zejść.

Stary 2017-04-25, 21:46   #810
asia_28w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pantera09 Pokaż wiadomość
Dzięki sprawdzę garniera

Kangurek jest najtrudniejszy, ale najlepszy dla naszych maluszków, bo najlepiej są ułożone nóżki, co dla naszych maluszków jest bardzo ważne na bioderka, więc warto go opanować. No i można z niego dziecko w dwie sekundy wyjąć (odsuwa się węzeł i wyciąga materiał spod pupy, trzymając druga ręką dziecko).
Jak motasz kangurka do momentu robienia rękawków możesz siedzieć - spróbuj
Mi super idzie z wiązaniem kieszonka, jest super łatwa, jednak nie do końca polecana dla maluchów, choć od biedy może być ;-) Ja tak małego wiąże jak zbyt mocno się pręży, bo idzie najszybciej.
Ogólnie dla naszych maluchów to najlepiej: kangurek i plecak prosty. Niektórzy "dopuszczają" kieszonkę.

http://www.chustodzieciaki.pl/noszen...dka-w-chuscie/
Pantera a jesteś w stanie wyjąć śpiące dziecko z chusty bez obudzenia i np odłożyć spać czy nierealne ?
A jak Ci idzie wiązanie? Na razie wciąż przed lustrem czy umiesz już wiązać bez patrzenia w nie ?
I jak rozwiązujesz kwestię wychodzenia w chuście i wzięcia jakichś rzeczy ? Zastanawiam się jakbym chciała gdzieś wyjść/pojechać na dłużej w chuście to muszę zabrać jakieś rzeczy dla siebie/małej i gdzie to upchać? Torebki przecież nie wezmę, plecaka chyba też nie da rady założyć ?

Teqiba
o rany obyście szybko wyszli ! U nas odparzenie ciągnie się już prawie 3 tygodnie ale dzięki Bogu już prawie zniknęło...

Edytowane przez asia_28w
Czas edycji: 2017-04-25 o 21:47
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości