|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4321 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)
Cytat:
|
|
#4322 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Kupujesz wędlinę - dziel na porcje 1 dniowe, zostaw w lodówce 2, resztę zamróź. Gotujesz zupę - tak samo, zamrażaj to czego nie zjesz. Zostało Ci pół kubka śmietany - też możesz zamrozić i zużyć później do zupy. |
|
|
|
|
#4323 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
|
|
#4325 |
|
Konto usunięte
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;73140836]zamrażaj. Większość produktów można mrozić.
Kupujesz wędlinę - dziel na porcje 1 dniowe, zostaw w lodówce 2, resztę zamróź. Gotujesz zupę - tak samo, zamrażaj to czego nie zjesz. Zostało Ci pół kubka śmietany - też możesz zamrozić i zużyć później do zupy.[/QUOTE] Wiesz co, jak wyjeżdżam na 4 całe dni to zazwyczaj nawet lodówkę wyłączam. Po prostu, mam wrażenie, że bardziej się to opłaci niż prąd za lodówkę i zamrażalnik. Bo otwartego litrowego soku nie zamrożę, ryby, sałatki pewnie też odpadają. Chociaż nie znam się, nie zamrażałam nigdy. |
|
|
|
#4326 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może i są kraje gdzie ceny są podobne (Niemcy) ale zdecydowana większość zachodnich stolic jest dużo, dużo droższa |
|
|
|
|
#4327 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4328 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Za granicą, w większości miejsc nadal jest drożej, ale w porównaniu tym, co było wcześniej czasami tylko nieznacznie drożej i są obszary, które za granicą są nawet tańsze. W cenach kosmetyków i chemii nie widzę za bardzo różnicy między PL a Zachodem - w Niemczech jest na przykład taniej i we Francji często też, zwłaszcza jeśli chodzi o dobre kosmetyki. Ubrania kosztują na porównywalnym poziomie. Chyba, że porównujesz poleskiego H&Ma z butikami w centrum Paryża to wtedy oczywiście nie, ale to chyba dosyć zrozumiałe. Jak idę kupić buty do roboty do normalnych "sieciówek obówniczych" to większość kosztuje 250-450 zł - to naprawdę sporo w porównaniu z zarobkami w Polsce. Kanapki, kawy na dworcach i podobne rzeczy " to go" - to samo. Technika - to samo. Jak chciałam kupić maca to sprawdzałam ceny w kilku krajach. Różnice minimalne. Podobnie było ze słuchawkami. Bilety miejskie - za granicą drożej, ale nie jakoś dramatycznie. Kolej za granicą zwykle droższa ale w Polsce ceny też poszybowały. Ceny wynajmu - to bardzo zależy od miasta. Jedzenie - zależy od miasta i supermarketu - jak kupowałam we Francji w tanich supermarketach płaciłam właściwie to samo co w Polsce, o kilka % więcej. W niemieckich supermarketach koszty te same co w Polsce albo niższe - pieczywo i wiele zdrowych produktów (soki marchewkowe, humus, sałatki do wymieszania) jest tańszych albo dużo tańszych. To tylko obserwacja. Mnie na szczęście na to stać. Ale nie sposób zauważyć, że ceny jednak poszły w górę bardzo szybko, co nie jest usprawiedliwione zarobkami Polaków. Edytowane przez 201705071030 Czas edycji: 2017-04-23 o 12:23 |
|
|
|
|
#4329 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sałatki może i nie zamrozisz, ale warzywa, ryby, mięsa, pieczywo owszem. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4330 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja mam w zamrażalniku zioła, warzywa, zupy, kawałki mięsa - wiec jak wyjeżdżam nawet na 2 tygodnie to nie wyłączam lodówki. Ryby i sok zamroziłabm. Odmrożony sok możesz zużyć do np naleśników (zamiast mleka czy wody). Sałatkę mozesz wziąść na drogę i zjeść zamiast obiadu.... |
|
|
|
|
#4331 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiem co mówię, bo pamiętam jakie były pensje kiedy kilka lat temu zaczynałam pracę. Zarobki 6 lat temu a zarobki teraz to było niebo i ziemia. |
|
|
|
|
#4332 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.praca.pl/poradniki/rynek-...j_pr-1519.html "Mediana wynagrodzeń w naszym kraju wynosi bowiem 3291,56 zł [brutto!]. Oznacza to, że połowa Polaków zarabia powyżej, a druga połowa poniżej tej kwoty. Najczęściej otrzymywana pensja (tzw. dominanta) to zaś 2469,47 zł brutto, czyli niecałe 1800 zł âna rękęâ. ... Od 2012 roku, kiedy to przedstawiony został poprzedni raport GUS w zakresie zarobków, zwiększyły się one przeciętnie o 5%, czyli tylko niecałe 200 zł brutto. Najsłabiej wynagrodzeni zyskali więc jedynie kilkadziesiąt złotych miesięcznie." O ile mi wiadomo, w Niemczech i Francji płaca minimalna to ok. 1100 EUR na rękę (cytuję z pamięci, możliwe, że mylę się o trochę). |
|
|
|
|
#4333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak ktoś ma czas zjeść w porze lunchu to oferty lunchowe są w rozsądnych cenach, nawet w droższych restauracjach. Tańsze miejsca też się trafiają w Warszawie, ale racja, nie jest ich jakoś wybitnie dużo. |
|
|
|
|
#4335 |
|
Konto usunięte
|
Hm jak dla mnie ceny jedzenia w knajpach w Gdansku i Warszawie sa porownywalne. Nawet teraz lokal otworzyla w gdansku warszawska restauracja i ceny identycznie co do grosza.
Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4336 |
|
Raczkowanie
|
Niestety we Wrocławiu jest tak samo drogo jak w Warszawie. Nawet czasami mam wrażenie, że nawet drożej...
|
#4337 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;73237476]Hm jak dla mnie ceny jedzenia w knajpach w Gdansku i Warszawie sa porownywalne. Nawet teraz lokal otworzyla w gdansku warszawska restauracja i ceny identycznie co do grosza.
Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Potwierdzam. Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4338 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale już w mniejszych miastach jest różnica. Warszawa->Katowice->Białystok i ceny w restauracjach maleją i maleją
|
#4339 |
|
Zakorzenienie
|
Mmie np. zszokowała cena piwa w Lubline podana przez Kopnientą w innym wątku.
Niska bardzo.
|
#4340 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
jest coraz drozej w Lublinie, może nie tak jak w stolicy, ale piwa za 5 zl to juz daaaawno nie widzialam
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2017-04-26 o 10:15 |
|
|
|
|
#4341 |
|
Zakorzenienie
|
W Poznaniu cena piwa w zwykłym pubie 10zł, w multitapie lub droższym lokalu od 13 do 20.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4342 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szalona pensja minimalna wystarcza mniej więcej na tyle samo co w Polsce, czyli na nic. jeszcze nie jest aż tak źle, ale fakt ceny we Wrocławiu mocno wywindowały w górę |
|
|
|
|
#4343 |
|
Zakorzenienie
|
Popatrzyłam w moje tabelki, odkąd wyjechaliśmy za granicę i odkąd zaczęłam rozdzielać jedzenie od chemii itp. wychodzi na to, że wydajemy na jedzenie ok 270-300 euro miesięcznie. Zdziwiło mnie to, bo wiele rzeczy, które kupowałam w Polsce są tutaj droższe. Przestałam za to kupować horrendalnie drogie warzywa niesezonowe bo brokuły za prawie 4 euro za kilogram to gruba przesada.
Jest to jedzenie dla mnie, córki (1,5 roku) i męża, który akurat obiady je w pracy. Oprócz tego jedzenie na mieście, w podróży, zazwyczaj 1 w tygodniu, wychodzi łącznie 50-90 euro (kawa, posiłki itp) miesięcznie na nas 3.
|
#4344 |
|
Wtajemniczenie
|
Wcale bym się nie zdziwiła gdyby właśnie Biedronka czy inny Lidl miały różnicę w cenach. Rossmann ma np inną cenę mojego kremu w Krakowie i inną (niższą) w Wieliczce.
|
#4345 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tak się jeszcze wypowiem co do różnicy Białystok-Katowice.
W lokalu o podobnym standardzie kawa średnio 3zł taniej. Śniadanie plus świeżo wyciskany sok ostatnio jadłam za jakieś 13 zł... W Katowicach za coś takiego płaciłam 20. Takie rzeczy jak chleb, mleko, sery często są tańsze.
|
#4346 |
|
Wtajemniczenie
|
Gdzie dają sok świeżo wyciskany i sniadanie za 13 złotych.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4347 |
|
Wtajemniczenie
|
To było już chwilę temu, zdaję się że w Kaffka bistro
Piłam tam też zdaje się całkiem porządną kawę za piątkę
|
#4348 |
|
Zasiedzenie
|
Nie wiem jak teraz, ale jeszcze kilka lat temu były różnice w cenach w Biedronce z większego i mniejszego miasta. Teraz na pewno w Tigerze ceny są różne, sami to piszą na swoim fejsie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4349 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Czasem jak tamtędy przechodzę to widzę na tych tablicach wystawionych ceny.---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Cytat:
za 8zł masz twarożek ze szczypiorkiem, bagietkę i sałatkę z pomidorkami i sosem sojowym kakao do śniadania gratis a jak chcesz tylko kakao to 5zł. I to w samym centrum bym powiedziała przy deptaku
Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 Czas edycji: 2017-04-26 o 13:46 |
||
|
|
|
#4350 |
|
Zakorzenienie
|
w biedronce w gazetce czasem przy niektórych produktach pisze że wielkość obniżki może się różnic w zależności od sklepu, co oznacza różnicę w cenach przed/w trakcie promo, no ale rzadko to widuję. ja tam nie zauważyłam w B różnicy w cenach w miescie wojewódzkim, powiatowym i 3 małych miasteczkach, więc jeśli były to albo na produktach na które nie zwracam uwagi, albo były jakieś niewielkie. widziałam za to różnicę w cenach w delikatesach centrum w produktach poza gazetkowych w ramach jednego miasta
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:05.

Czasem jak tamtędy przechodzę to widzę na tych tablicach wystawionych ceny.