Jestem w ciąży a finanse z partnerem - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-05-06, 09:37   #181
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

Dot.: Jestem w ciąży a finanse z partnerem

Ja osobiście wolalbym kupic mieszkanie z partnerem
(Twoj partner nie chce tego zrobic bo prawdopodobnie nie czuje ze ten zwiazek przetrwa dlatego nie chce takiego rozwiazania)
Pewne osoby pisza ze on oszczedzilby mieszkajac u niej bo nieplacilby za wynajem .
Moim zdaniem on mieszkajac u mamy nie musi placic za wynajem wiec ja tu oszczędności dla niego nie widze
Zostaje tam gdzie jest i ma kase dla siebie a autorka na tym traci bo nie tylko kredyt za mieszkanie ma placic a takze wszystkie rachunki(w tym czynsz bo to tez rachunek) sama
Gdyby on sie wprowadzil i placil polowe rachunkow ona by oszczedzala wlasnie na tych rachunkach wiec bylaby w przod
Wiadomo ze mieszkanie sie zuzywa (nie koniecznie traci na wartości) dlatego jesli mieszka sie z kims to sie razem planuje wydatki i takie drobne naprawy urządzenia kupuje razem bo razem tam mieszkaja i razem je uzywaja ale kredyt powinna placic tylko ta osoba ktora go wziela
Jesli autorka uwaza ze kredyt i rodzina to za duzy wydatek to trzeba bylo sie na to nie decydowac a nie oczekiwac ze partner bedzie placil polowe twoich zoobowiazan.
Partner moze odejsc czy umrzec jak chcesz brac ktedyt z mysla ze partner bedzie placil polowe to go poprostu nie bierz bo w zyciu na nic nie ma gwarancji
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 09:45   #182
cranberry juice
ctrl alt delete

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;73552851]Moim zdaniem on mieszkajac u mamy nie musi placic za wynajem wiec ja tu oszczędności dla niego nie widze[/QUOTE]
No tak jak wziąć pod uwagę ten element życiorysu pana partnera, to faktycznie ni w uj mu sie nie opłaca nigdzie przeprowadzać

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;73552851]Jesli autorka uwaza ze kredyt i rodzina to za duzy wydatek to trzeba bylo sie na to nie decydowac a nie oczekiwac ze partner bedzie placil polowe twoich zoobowiazan.[/QUOTE]

Ależ należy oczekiwać, że partner będzie płacił połowę zobowiązań, które idą na dziecko
Wyżej było, żeby gromadzić rachunki i załatwiać alimenty.
Więc uwaga - może jeszcze być tak, że miś będzie nadal mieszkał u mamuni, a i tak dokładał sie do mieszkania autorki w ramach alimentów Bo dlaczego zapewnienie mieszkania dla dziecka miałoby spaść tylko na matkę?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 09:47   #183
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość

Ależ należy oczekiwać, że partner będzie płacił połowę zobowiązań, które idą na dziecko
Więc uwaga - może jeszcze być tak, że miś będzie nadal mieszkał u mamuni, a i tak dokładał sie do mieszkania autorki w ramach alimentów Bo dlaczego zapewnienie mieszkania dla dziecka miałoby spaść tylko na matkę?

Bo autorka była "głupia i nieodpowiedzialna" bo tak bezczelnie zaszła w ciążę, jak uprawiała z Panem seks bez gumy.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 09:54   #184
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Masz rację, czynsz jest jeden, stały, ale opłata za prąd, wodę, gaz, internet itd jest różna. Za ogrzewanie też. Bo np. Moja przyjaciółka ogrzewa mieszkanie grzejnikiem elektrycznym, i jeśli jest w pracy, to on jest wyłączony, chodzi może godzinę max 2 w ciągu doby. Nawet w zimę. A gdyby były dwie osoby, to ta, która siedzi w domu mogłaby ten grzejnik włączać częściej, bo nie każdy pracuje w tych samych godzinach (przyjaciółka od 9 do 20, i wtedy grzejnik jest wyłączony). A jeśli byłyby dwie osoby, to komu by się chciało siedzieć w zimnie? Z resztą, jak ja u niej jestem, to włączamy grzejnik częściej (właśnie przez to, żebym nie siedziała w zimnie jak ona jest w pracy) i rachunki rosną. To samo z wodą. Jak jedną osobą się myje/korzysta z toalety, czy gotuje się dla jednej osoby, to wiadomo, że rachunki wychodzą mniejsze. Z prądem też - jak mieszkasz sama, to masz np. Jednego laptopa, jedną ładowarkę, używasz rzadziej tostera czy innych tego typu urządzeń. Jak siedzisz praktycznie cały dzień w pracy, to tv nie chodzi, bo nie ma go kto oglądać. Światło się nie świeci, bo nie ma kto go świecić. Tak samo z internetem. Jak jesteś sama i tylko oglądasz jutuba, przeglądasz maile i fejsa, to nie potrzebujesz pakietu 20 GB, tylko wystarczy 5-10 miesięcznie. Jak masz auto dla siebie, to mniej cię kosztuje benzyna, niż gdyby jeździły nim dwie osoby (mniej więcej taka sama ilość km). Więc tak, nadal jestem skłonna twierdzić, że gdyby mieszkała sama, to i jej rachunki byłyby duuużo mniejsze (oprócz czynszu).

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Teraz mieszkam w domu wiec jest troche inaczej
Ale kiedys mieszkalam w bloku i bylo tak
czynsz mialam staly(gaz wliczony w czynsz) oplata dodatkowa od osob jest za wywoz smieci
Mieszkanie ogrzewalam cale bo lubie miec w domu cieplo czy mieszka tam jedna osoba czy 2 to nie ma znaczenia (przy dziecku szczegolnie nie wyobrazam sobie grzania grzejnikiem w jednym pokoju),internet oplata jest stala (milam szybki internet bez limitow),tv kablowa oplata stala,
Przyznaje ze wiecej placi sie za prad przy dwojgu ludzi i za wode
Ale on by pokrywal polowe tych rachunkow wiec nie placilaby wiecej tylko tyle samo (za wode i prad)

Wydaje mi sie ze nie dojdziemy w tej kwestii do kompromisu
Dla mnie placenie polowy kredytu na cod co do mnie nigdy nie bedzie nalezec jest frajerstwem i nigdy bym sie na to nie zgodzila
Tak samo nie chcialabym zeby partner placil mi poliwe kredytu jesli mieszkalby u mnie
Uwazam ze kredyt to zoobowianie tego ktory go wziol

---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ----------

Cytat:
No tak jak wziąć pod uwagę ten element życiorysu pana partnera, to faktycznie ni w uj mu sie nie opłaca nigdzie przeprowadzać

Tak na dziecko ma placic alimenty skoro nie bedzie z nia mieszkal

Najlepszym rozwiązaniem wedlug mnie byloby gdyby wprowadzil sie do niej
Placil na pol rachunki wszystkie ona kredyt sama
Razem kupowali by jedzenie i inne rzeczy potrzebne do życia razem utrzymywaliby dziecko itp
Kazdy by na tym skorzystal on dziecko i ona
Obarczanie partnera splata polowy kredytu na swoje mieszkanie jest wykorzystywaniem

Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Czas edycji: 2017-05-06 o 10:04
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 10:11   #185
cava
Zakorzenienie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;73553176]
Tak na dziecko ma placic alimenty skoro nie bedzie z nia mieszkal

Najlepszym rozwiązaniem wedlug mnie byloby gdyby wprowadzil sie do niej
Razem kupowali by jedzenie i inne rzeczy potrzebne do życia razem utrzymywaliby dziecko itp
Kazdy by na tym skorzystal on dziecko i ona
Obarczanie partnera splata pllowy kredytu na swoje mieszkanie jest wykorzystywaniem[/QUOTE]

Teoretycznie niby najlepsze, ale w praktyce to pan zarabia 2000 zł.
Wiec jakby nie nazywać i jakby nie kombinować, czy on płaci za jaj kredyt, czy dokłada się do rachunków, czy ze jałmużnę daje, to i tak musi przeznaczyć 100% swoich zarobków na utrzymanie _siebie_ . Jak zabuli za _swoje_ samodzielne życie + swoje jedzenie, media, ubranie, jakieś ubezpieczenie by sie przydało, koszty utrzymania dziecka to i tak mu zostanie mało ze zero, to i ona będzie musiała nie raz do tego interesu dołożyć.
Więc krzyczenie ze on jakiś stratny, jest śmieszne.
On jej zadnego kredytu nie będzie spłacał, bo nie ma z czego, jakby tego nie nazywał.

W dodatku jest dość tępy i nie umie liczyć i przewidywać perspektywicznie.
Ale to akurat się autorce wątku upiekło, sprytniejszy od razu by wyskoczył z propozycją małżeństwa i uwspólnienia kredytu, bo tylko by na tym długofalowo wygrał.
Łaska boska ze trafiło na małego dudka.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 10:28   #186
cranberry juice
ctrl alt delete

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;73553176]Najlepszym rozwiązaniem wedlug mnie byloby gdyby wprowadzil sie do niej
Kazdy by na tym skorzystal on dziecko i ona[/QUOTE]

Jak ona by na tym przepraszam skorzystała? Połowa rachunków, no deal życia Ona by sponsorowała gagatka, który od matki przeniósł sie do misiaczki i wyraźnie nie zdaje sobie sprawy, że mieszkania nie są za darmo i że za mieszkanie sie płaci

Dziecko i tak ojciec ma obowiązek utrzymywać, więc nie ma znaczenia, czy mieszkają razem, czy nie.

W idealnym świecie najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie mieszkania wspólnie. Ale ponieważ facet autorki pod wieloma względami nie rokuje, to cóż - w ten konkretnej sytuacji autorka powinna załatwiać alimenty.

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ----------

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Więc krzyczenie ze on jakiś stratny, jest śmieszne.
On jej zadnego kredytu nie będzie spłacał, bo nie ma z czego, jakby tego nie nazywał.

W dodatku jest dość tępy i nie umie liczyć i przewidywać perspektywicznie.
Ale to akurat się autorce wątku upiekło, sprytniejszy od razu by wyskoczył z propozycją małżeństwa i uwspólnienia kredytu, bo tylko by na tym długofalowo wygrał.
Łaska boska ze trafiło na małego dudka.
Hehehe to też prawda

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ----------

Cytat:
Bo autorka była "głupia i nieodpowiedzialna" bo tak bezczelnie zaszła w ciążę, jak uprawiała z Panem seks bez gumy.
Najbardziej przerażające jest to, że połowa tego BABSKIEGO forum dokładnie tak ^^ myśli.

Stary 2017-05-06, 10:41   #187
cava
Zakorzenienie

Wymyśliłam najuczciwsze wyjście z tej sytuacji.

Jak wiadomo, wychowanie dziecka to nie tylko wykładanie na nie pieniędzy!
Wiec zeby było sparwiedliwie a nie zachodziły podejrzenia o spłacanie pani kredytu, pan powinien wynająć gdzieś blisko/obok sobie mieszkanie/pokój.
Każde żyje za swoje na swoim, pan może sobie robić życiowe oszczędności z racji nie dokładania się pani do kredytu, a jednocześnie być ojcem na codzień a nie tylko od święta.
Wydatki na dziecko (w tym dziecka połowę kosztów za czynsz i zużycie mediów) na pół podliczane na koniec miesiąca.

Sory, ale bawią mnie te doprowadzone do absurdu sprawiedliwości, byle tylko komus "do kredytu nie dołożyć".

swoją drogą, kobieta dostanie pewnie max 300 zeta alimentów. To rzeczywiście, dziecko będzie opływać kasą, normalnie ja nie wiem co matka zrobi z taką kupą kasy i dobrodziejstwa, chyba na Harvard od 6 roku życia dzieciaka wyśle.
To dopiero będzie sprawiedliwe.

Liz Williams
Stary 2017-05-06, 10:58   #188
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Jak ona by na tym przepraszam skorzystała? Połowa rachunków, no deal życia Ona by sponsorowała gagatka, który od matki przeniósł sie do misiaczki i wyraźnie nie zdaje sobie sprawy, że mieszkania nie są za darmo i że za mieszkanie sie płaci

Dziecko i tak ojciec ma obowiązek utrzymywać, więc nie ma znaczenia, czy mieszkają razem, czy nie.

W idealnym świecie najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie mieszkania wspólnie. Ale ponieważ facet autorki pod wieloma względami nie rokuje, to cóż - w ten konkretnej sytuacji autorka powinna załatwiać alimenty.

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ----------

Hehehe to też prawda

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ----------

Najbardziej przerażające jest to, że połowa tego BABSKIEGO forum dokładnie tak ^^ myśli.

A nie bylo to glupie i nieodpowiedzialne? Bo nie kumam?
Glupie to by nie bylo gdyby para byla fajnym i zgranym zwiazkiem a dziecko by im nie przeszkodzilo w zyciu.

No wlasnie facet autorki tak malo zarabia ze w sumie te rozwazania o splacie kredytu mie maja sensu. Autorka i tak bedzie placic duzo wiecej. Tak to zwykle w zwiazkach wyglada, ze jest sie na poziomie zycia tego lepiej zarabiajcego.

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 11:00   #189
Konto usunięte

Dlatego najbardziej dziwi mnie to w tym temacie ze ona tak sie upierala zeby z nim te zycie wspolne zaczynac az skonczyli z ciaza iteraz dopiero jazda sie rozpoczyna
Ja nie pisalam tutaj tylko o ich sytyacji tylko ogolnie
W kazdym razie gdyby byl sprytny to by z nia zamieszkał co miesiac wyslal kase przelewem bankowym z adnotacja połowa raty za kredyt i po rozstaniu mógłby dochodzić zwrotu za nakłady poczynione na majątek osobisty partnera
Więc niech ona go do siebie wogole nie ściąga bo ten gościu to śmiech na sali

Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Czas edycji: 2017-05-06 o 12:05
Stary 2017-05-06, 11:15   #190
cranberry juice
ctrl alt delete

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;73555176]A nie bylo to glupie i nieodpowiedzialne? Bo nie kumam?
Glupie to by nie bylo gdyby para byla fajnym i zgranym zwiazkiem a dziecko by im nie przeszkodzilo w zyciu.

No wlasnie facet autorki tak malo zarabia ze w sumie te rozwazania o splacie kredytu mie maja sensu. Autorka i tak bedzie placic duzo wiecej. Tak to zwykle w zwiazkach wyglada, ze jest sie na poziomie zycia tego lepiej zarabiajcego.[/QUOTE]

Ależ było głupie i nieodpowiedzialne. Tylko że misiaczek był równie głupi i nieodpowiedzialny, jak autorka. Oboje wiedzieli, skąd sie dzieci biorą.

W związkach nie jest sie na poziomie życia lepiej zarabiającego, tylko na poziomie średniej zarobków. Matematyki nie oszukasz.

Stary 2017-05-06, 11:21   #191
Konto usunięte

Cytat:
Ależ było głupie i nieodpowiedzialne. Tylko że misiaczek był równie głupi i nieodpowiedzialny, jak autorka. Oboje wiedzieli, skąd sie dzieci biorą.

W związkach nie jest sie na poziomie życia lepiej zarabiającego, tylko na poziomie średniej zarobków. Matematyki nie oszukasz.

Masz racje, zle napisalam z tymi finansami.
To ze misiaczek jest glupi i nieodpowiedzialny to juz wiemy od poczatku watku. Dziwic sie tylko mozna dlaczego autorka byla tak nieodpowiedzialna jak on.
No ale coz za wszystko sie placi. Bedzie pewnie samotna matka z weekendowymi ( albo i nie) tatusiem ktore jakies ochlapy rzuci na utrzymanie.
Dla mnie to po prostu jest przykre w jakie bagno sie ludzie pakuja. Jak zwykle tylko szkoda dziecka.
A autorka zamiast go pogonic to dalej sie z nim bawi nie wiadomo po co?
Jak go dziecko nie przekonalo do wspolnego zycia to nie wiem co by innego moglo.

Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Czas edycji: 2017-05-06 o 11:24
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 11:36   #192
Ka_Wu
Raczkowanie

Drogie Panie to spytam inaczej:

A co jeżeli ona by już miała własne mieszkanie - czy w takim razie, on, po tym jak zaczną być razem miałby jej spłacić połowę tego mieszkania?
Ka_Wu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 11:42   #193
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Ka_Wu Pokaż wiadomość
Drogie Panie to spytam inaczej:

A co jeżeli ona by już miała własne mieszkanie - czy w takim razie, on, po tym jak zaczną być razem miałby jej spłacić połowę tego mieszkania?
Jakby babka miała wąsy, to by była dziadkiem

Stary 2017-05-06, 11:43   #194
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Selina_ Pokaż wiadomość
rozumiem, że to do mnie między innymi ostatni raz napiszę, bo nie chce mi się już powtarzać co innego wydawać kasę na ratę czyjegoś kredytu, a na zachciewajki, bądź wyjścia, bo na to może chcieć wydać, ale nie musi. Partner/partnerka będzie chciał gdzieś zaprosić, coś zorganizować, to to zrobi nie to nie. Przymusu nie ma, a jednak spłacanie czyjegoś kredytu to już przymus i zobowiązanie na nie swoje nieruchomości.
przymusu nie ma nigdy - ani w kwestii bujania się po restauracjach ani w kwestii rachunków a to o czym piszesz to wciąż tylko i wyłącznie kwestia terminologii mającej na celu poprawę samopoczucia i ciekawi mnie niezmiernie jakbyś się na to zapatrywała gdyby partner nagle stracił ochotę na sponsorowanie rozrywek a Ty ochoty na płacenie rachunków byś stracić nie mogła - też byś powiedziała "spoko, nie ma przymusu - nic to nie zmienia w naszym związku"

Cytat:
A gdzie by miała mieszkać przez te 20 lat? Nie doczytałam, że ma mieszkanie po babci ani nic w tym stylu
(...)
oj tam, kupujesz sobie piękny i przestronny karton i w nim mieszkasz żeby naciułać gigantyczne 20 letnie oszczędności potem żyjesz jak pączek w maśle

Cytat:
Wymyśliłam najuczciwsze wyjście z tej sytuacji.

Jak wiadomo, wychowanie dziecka to nie tylko wykładanie na nie pieniędzy!
Wiec zeby było sparwiedliwie a nie zachodziły podejrzenia o spłacanie pani kredytu, pan powinien wynająć gdzieś blisko/obok sobie mieszkanie/pokój.
Każde żyje za swoje na swoim, pan może sobie robić życiowe oszczędności z racji nie dokładania się pani do kredytu, a jednocześnie być ojcem na codzień a nie tylko od święta.
Wydatki na dziecko (w tym dziecka połowę kosztów za czynsz i zużycie mediów) na pół podliczane na koniec miesiąca.

(...)
chyba właśnie rozwiązałaś 90% dylematów wizażu - serio, każdej parze z takim problem trzeba teraz doradzać wynajem/zakup dwóch kawalerek naprzeciwko siebie genialna opcja - nie będzie ani, że się rozliczają jak współlokatorzy ani nikt nie powie, że ktoś komuś kredyt sponsoruje

chylę czoła

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2017-05-06 o 11:45
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 11:50   #195
cranberry juice
ctrl alt delete

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;73555891]To ze misiaczek jest glupi i nieodpowiedzialny to juz wiemy od poczatku watku. Dziwic sie tylko mozna dlaczego autorka byla tak nieodpowiedzialna jak on.
No ale coz za wszystko sie placi. Bedzie pewnie samotna matka z weekendowymi ( albo i nie) tatusiem ktore jakies ochlapy rzuci na utrzymanie.
Dla mnie to po prostu jest przykre w jakie bagno sie ludzie pakuja. Jak zwykle tylko szkoda dziecka.
A autorka zamiast go pogonic to dalej sie z nim bawi nie wiadomo po co?
Jak go dziecko nie przekonalo do wspolnego zycia to nie wiem co by innego moglo.[/QUOTE]

No dokładnie.

Dziecko go nie przekonało. Kwestie finansowe też go nie przekonały (jak ktoś wyżej napisał - jakby był sprytny, to w podskokach by sie dopisał do kredytu autorki) - coż, przynajmniej nie można mu zarzucić, że jest wyrachowany

Gość zarabia 2 tysiące, wygodnie mu mieszkać u mamy i jak widać ma zero ochoty na samodzielność i rodzinę. Autorki mi w sumie szkoda, bo oboje byli głupi i nieodpowiedzialni, ale on wykpi sie 300 stówami alimentów, o ile w ogóle będzie płacił, i dalej będzie wygodnie żył u mamusi - a samotną matką będzie ona.

Stary 2017-05-06, 12:00   #196
cava
Zakorzenienie

Cytat:
No dokładnie.

Dziecko go nie przekonało. Kwestie finansowe też go nie przekonały (jak ktoś wyżej napisał - jakby był sprytny, to w podskokach by sie dopisał do kredytu autorki) - coż, przynajmniej nie można mu zarzucić, że jest wyrachowany

Gość zarabia 2 tysiące, wygodnie mu mieszkać u mamy i jak widać ma zero ochoty na samodzielność i rodzinę. Autorki mi w sumie szkoda, bo oboje byli głupi i nieodpowiedzialni, ale on wykpi sie 300 stówami alimentów, o ile w ogóle będzie płacił, i dalej będzie wygodnie żył u mamusi - a samotną matką będzie ona.

Bycie rodzicem to dla wielu ludzi bardzo duża wartość. Większa niż kumulowanie zer na koncie.
Wiec tez nie można tego rozkminiać tylko i wyłącznie jako wartości zubażającej.

Przynajmniej kobieta ma dziecko i nie będzie musiała może kiedyś rozkminiać, jak by tu matką w ostatniej chwili zostać.
A partnera ogarniętego moze sobie jeszcze znajdzie i rodzinę z nim założy.

Liz Williams
Stary 2017-05-06, 12:04   #197
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Bycie rodzicem to dla wielu ludzi bardzo duża wartość. Większa niż kumulowanie zer na koncie.
Wiec tez nie można tego rozkminiać tylko i wyłącznie jako wartości zubażającej.

Przynajmniej kobieta ma dziecko i nie będzie musiała może kiedyś rozkminiać, jak by tu matką w ostatniej chwili zostać.
A partnera ogarniętego moze sobie jeszcze znajdzie i rodzinę z nim założy.
Tak, bycie rodzicem to wartość, ale autorka tylko sobie niepotrzebnie życie skomplikowała -mogła najpierw sensownego faceta znaleźć i dopiero z nim rodzicem zostawać

Stary 2017-05-06, 12:21   #198
_Selina_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
przymusu nie ma nigdy - ani w kwestii bujania się po restauracjach ani w kwestii rachunków a to o czym piszesz to wciąż tylko i wyłącznie kwestia terminologii mającej na celu poprawę samopoczucia i ciekawi mnie niezmiernie jakbyś się na to zapatrywała gdyby partner nagle stracił ochotę na sponsorowanie rozrywek a Ty ochoty na płacenie rachunków byś stracić nie mogła - też byś powiedziała "spoko, nie ma przymusu - nic to nie zmienia w naszym związku"
Owszem utrzymanie mojego mieszkania biorę na siebie bo to moje mieszkanie ja jestem na papierze i w razie rozstania nie chcę sytuacji, że ktoś wykładał pieniądze na moje mieszkanie. Mamy więcej kasy to są rozrywki mamy mniej to rozrywki idą na dalszy plan. Jednak moje zobowiązania wobec mojego mieszkania są moje. Takie mam podejście i nie mam z tym problemu, mam prawo do takiego życia i opinii.
Uwierz, nie muszę poprawiać sobie samopoczucia na podstawie jak to napisałaś terminologii. Mam swoje lata, różne związki za sobą i różne zobowiązania do których podchodzę dojrzale bo są moje, a nie kogoś innego. W związku nikt nikogo nie sponsoruje, po prostu, żyjemy tak jak nam pasuje. Raz jedno wydaje więcej, raz drugie. Natomiast rozumiem, że dla kogoś taki tryb życia to abstrakcja, jak dla mnie płacenie na siłę czyichś kredytów na mieszkanie. Ktoś chce ok jego sprawa, że wkłada kasę w spłacanie czyjegoś mieszkania, ale jeśli nie chce to nie mamy prawa go zmusić albo oczekiwać, żeby to robił. Takie mam podejście.

___wysłane z telefonu, staram się sprawdzać co napisałam, ale czasami słownik "wie lepiej" ___
_Selina_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 12:28   #199
Konto usunięte

Wartosc nie wartosc, na pewno wielki egoizm. Dwojka dzieciakow ( bo autorka tez srednio ogarnieta) zrobila sobie swiadomie dziecko ( mozna inaczej nazwac seks bez zapezpieczenia? Wpadka to to nie jest) ktore bedzie dluuugo odczuwac skutki tego: bo albo nie bedzie mialo ojca, albo ojciec bedzie mial je gdzie i bedzie widywac je raz na 3 msc albo matka bedzie nieszczesliwa itd. Itd.
Niby tyle ludzi kocha dzieci a jak przychodzi co do czego to maja gdzies ze bede odczuwaly debilizmy swoich rodzicow.
I teraz zamiast naprawic blad ktory kazdy ma prawo popelnic oni znowu robia to co wczesniej: szarpia sie o kase, wspolne mieszkanie, kredyty i zycie. Zero myslenia o tym dziecku. Zadne nie chce byc tym madrzejszym i podjac jakies dexyzje.
W gruncie rzeczy to strasznie zalosne.

Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Czas edycji: 2017-05-06 o 12:31
Stary 2017-05-06, 12:47   #200
Tinker_Bell
Raczkowanie

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;73558001]Wartosc nie wartosc, na pewno wielki egoizm. Dwojka dzieciakow ( bo autorka tez srednio ogarnieta) zrobila sobie swiadomie dziecko ( mozna inaczej nazwac seks bez zapezpieczenia? Wpadka to to nie jest)

Zero myslenia o tym dziecku. Zadne nie chce byc tym madrzejszym i podjac jakies dexyzje.

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

A co Ty wiesz o tej sytuacji? Oceniać to możesz jedynie swoje postępowanie. O podejmowanych decyzjach z pewnością nie muszę pisać na forum, więc nie wiedząc co się dzieje, lepiej się nie wypowiadaj.
Tinker_Bell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 12:52   #201
cranberry juice
ctrl alt delete

A jeszcze tak co do tej wartości... Wartość wartością, ale też autorka będzie temu dziecku zmieniać pieluchy, będzie z nim siedzieć, jak będzie chore, będzie mu czytać książeczki, budować z klocków, wozić na basen i tak dalej. Plus ten potencjalny ogarnięty facet przyszłości - może sie okazać, że jest ogarnięty w tę stronę, że nie będzie chciał wiązać sie z samotną matką i pakować w cudze zobowiązania. Owszem, matka kocha swoje dziecko i na pewno powie, że dla niego wszystko warto. Tylko obiektywnie, bez tego elementu miłości do dziecka, widać, że bycie samotną matką to raczej średni układ i że po prostu życiowo fajniej mieć to dziecko z ogarniętym partnerem.
A misiaczek autorki, cóż, dalej będzie wiódł swoje spokojne kawalerskie życie u mamusi.

Stary 2017-05-06, 13:17   #202
mellitus
Wtajemniczenie

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;73558001]Wartosc nie wartosc, na pewno wielki egoizm. Dwojka dzieciakow ( bo autorka tez srednio ogarnieta) zrobila sobie swiadomie dziecko ( mozna inaczej nazwac seks bez zapezpieczenia? Wpadka to to nie jest) ktore bedzie dluuugo odczuwac skutki tego: bo albo nie bedzie mialo ojca, albo ojciec bedzie mial je gdzie i bedzie widywac je raz na 3 msc albo matka bedzie nieszczesliwa itd. Itd.
Niby tyle ludzi kocha dzieci a jak przychodzi co do czego to maja gdzies ze bede odczuwaly debilizmy swoich rodzicow.
I teraz zamiast naprawic blad ktory kazdy ma prawo popelnic oni znowu robia to co wczesniej: szarpia sie o kase, wspolne mieszkanie, kredyty i zycie. Zero myslenia o tym dziecku. Zadne nie chce byc tym madrzejszym i podjac jakies dexyzje.

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Można to napisać w bardziej stonowany sposób... Nie widzę powodu do obrażania ludzi
Stary 2017-05-06, 13:36   #203
stesia
Zakorzenienie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;73552851]
Pewne osoby pisza ze on oszczedzilby mieszkajac u niej bo nieplacilby za wynajem .
Moim zdaniem on mieszkajac u mamy nie musi placic za wynajem wiec ja tu oszczędności dla niego nie widze
Zostaje tam gdzie jest i ma kase dla siebie a autorka na tym traci bo nie tylko kredyt za mieszkanie ma placic a takze wszystkie rachunki(w tym czynsz bo to tez rachunek) sama
Gdyby on sie wprowadzil i placil polowe rachunkow ona by oszczedzala wlasnie na tych rachunkach wiec bylaby w przod
[/QUOTE]
z tego co autorka pisała to wywnioskowałam że on żyje na koszt rodziców (napisała coś ze swoja kasę ma na swoje ciuchy), więc wyprowadzka do niej i dokładanie się do rachunkow/jedzenia to dla niego nie jest oszczędność, wręcz przeciwnie. nie wiadomo jak on by się do życia dokładał, więc kto wie czy dla niej nie będzie oszczędnością jak z nim nie zamieszka, bo może się okazać że dokładałby się mniej niż wynosiła by suma wydatków z nim i bez niego
Cytat:

Gdyby mieszkała sama, to miałaby te rachunki o połowę niższe.
no nrkoniecznie, jak już było wspomniane jak masz czynsz to jest stały nie ważne czy mieszka tam 1 osoba czy więcej. opłaty za media też niekoniecznie będą 2 razy wyższe bo mieszkaja 2 osoby, no siedziecie razem w 1 pmiesczeniu przy zapalonej lampie lub ogladacie razem tv, no i nie ważne czy siedzisz tam sama czy z kimś prądu będzie szło wtedy tyle samo. masz tą sama lodówkę czy mieszkasz sama czy z kimś to zużywa chyba tyle samo prądu. no i nawet ten przykład co napisałaś z grzejnikie, pójdż w drugą strone, czyli mieszka sie z drugą osobą grzejnik jest włączony częściej ale nie tak jak napisałaś tylko np sama włączony 5 h z kimś to 6 h, no to jak się ta 2 osoba wyprowadzi to i tak się więcej niż połowę będzie płacic. z autem też jak masz 1 auto i tak się składa że np dojeżdżacie razem do pracy to pójdzie na to tyle samo paliwa czy jedzie 1 osoba czy 2. z chemią też nie jest tak że mieszka 2 osoby to idzie odrazu równe 2 razy więcej. także owszem mieszkasz sama to moze i wychodzi ci za to mniej ale niekoniecznie połowę tego co w przypadku 2 osób (chociaż to i tak indywidualna sprawa bo możesz oczywiście trafić na kogś nieoszczędnego i wtedy wyjdzie że mieszkając razem i dzieląc się 50/50 płacisz jednak więcej niz sama)

no i w sumie to jak ktoś mieszka z drugą osobą i płaci tylko rachunki za media nie dokąłdając niec do kredytu, no bo za x lat może zostac z niczym, to w wielu przypadkach oczywiście że wtedy oszczędzi, bo mieszka u niej za darmo, a tak to i tak musiałby gdzieś mieszkać wiec kto wie czy by nie wynajmował, wiec po tych x latach i tak nie miałby własnego lokum a do tego tej kasy, no ale faceta autorki to nei dotyczy bo on by za free u mamuśki mieszkał
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 13:45   #204
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0
Czas edycji: 2017-05-06 o 13:43
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 13:52   #205
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7 f138a13b7c455c0 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ja tu widze wine faceta. Autorka chciala dziecko wiec dla niej ciaza nie jest problemem, ale on juz nie chcial, więc chyba logiczne, że skoro nie chce miec dziecka to nie powinien się godzić na seks bez zabezpieczenia. To facet ewentualnie spierniczył sobie sytuacje, bo bedzie mial dziecko ze swojej glupoty, nie autorka. Jak ktosna prawde nie chce byc rodzicem to robi wszystko żeby nim nie zostać...

Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30
Czas edycji: 2017-05-06 o 13:53
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 13:59   #206
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Owszem utrzymanie mojego mieszkania biorę na siebie bo to moje mieszkanie ja jestem na papierze i w razie rozstania nie chcę sytuacji, że ktoś wykładał pieniądze na moje mieszkanie. Mamy więcej kasy to są rozrywki mamy mniej to rozrywki idą na dalszy plan. Jednak moje zobowiązania wobec mojego mieszkania są moje. Takie mam podejście i nie mam z tym problemu, mam prawo do takiego życia i opinii.
Uwierz, nie muszę poprawiać sobie samopoczucia na podstawie jak to napisałaś terminologii. Mam swoje lata, różne związki za sobą i różne zobowiązania do których podchodzę dojrzale bo są moje, a nie kogoś innego. W związku nikt nikogo nie sponsoruje, po prostu, żyjemy tak jak nam pasuje. Raz jedno wydaje więcej, raz drugie. Natomiast rozumiem, że dla kogoś taki tryb życia to abstrakcja, jak dla mnie płacenie na siłę czyichś kredytów na mieszkanie. Ktoś chce ok jego sprawa, że wkłada kasę w spłacanie czyjegoś mieszkania, ale jeśli nie chce to nie mamy prawa go zmusić albo oczekiwać, żeby to robił. Takie mam podejście.

___wysłane z telefonu, staram się sprawdzać co napisałam, ale czasami słownik "wie lepiej" ___
koń od nazywania go zebrą nie zrobi się pasiasty a matematyka jest prosta i najmniej istotne jest to czy rachunki płacisz dokładnie tą złotówką, którą facet fizycznie ci dał czy tą, którą zaoszczędziłaś tylko dlatego, że jego złotówka opłaciła coś innego dla Ciebie

żyjcie jak chcecie i ugadujcie się jak wam wygodnie - spoko, wasza sprawa tylko weź pod uwagę, że Twoja historia to po prostu nie jest przykład związku w którym właściciel płaci za mieszkanie a partner nie (tak by było tylko gdybyście resztę płacili po połowie a nie gdy on Ci "dobrowolnie" wyrównuje rachunki po inną nazwą)

eot w tej kwestii

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 14:14   #207
_Selina_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
koń od nazywania go zebrą nie zrobi się pasiasty a matematyka jest prosta i najmniej istotne jest to czy rachunki płacisz dokładnie tą złotówką, którą facet fizycznie ci dał czy tą, którą zaoszczędziłaś tylko dlatego, że jego złotówka opłaciła coś innego dla Ciebie

żyjcie jak chcecie i ugadujcie się jak wam wygodnie - spoko, wasza sprawa tylko weź pod uwagę, że Twoja historia to po prostu nie jest przykład związku w którym właściciel płaci za mieszkanie a partner nie (tak by było tylko gdybyście resztę płacili po połowie a nie gdy on Ci "dobrowolnie" wyrównuje rachunki po inną nazwą)

eot w tej kwestii
Faktycznie rozmowa nie ma sensu jeśli ktoś nie widzi różnicy w płaceniu za czyjeś mieszkanie, a za swoje zachciewajki. Tym bardziej że pisałam, że nie rozliczamy się co do złotówki i raz ja wydaję więcej raz on. Miłego weekendu rachunki opłacone można kasę wydać na zachcianki

Stary 2017-05-06, 14:36   #208
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Faktycznie rozmowa nie ma sensu jeśli ktoś nie widzi różnicy w płaceniu za czyjeś mieszkanie, a za swoje zachciewajki. Tym bardziej że pisałam, że nie rozliczamy się co do złotówki i raz ja wydaję więcej raz on. Miłego weekendu rachunki opłacone można kasę wydać na zachcianki
No właśnie. Raz wydajesz więcej, raz on

Gdybyś faktycznie sama płaciła rachunki, wydawałabyś średnio miesięcznie o 800 zł więcej niż on

Ale jeżeli lepiej sie czujesz z tym, że Ty płacisz za wodę, a on kupuje Ci pizzę i bilety do kina, to ja nie widzę nic złego w tej "kreatywnej księgowości". Dzielicie sie kosztami równo, o facecie też ładnie świadczy, że poczuwa sie do płacenia za swoje zużycie, wszyscy są szczęśliwi

Stary 2017-05-06, 14:42   #209
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tinker_Bell Pokaż wiadomość
A co Ty wiesz o tej sytuacji? Oceniać to możesz jedynie swoje postępowanie. O podejmowanych decyzjach z pewnością nie muszę pisać na forum, więc nie wiedząc co się dzieje, lepiej się nie wypowiadaj.
Ale co się przejmujesz.
Prawda jest taka, ze egoizm jest podstawa ludzkich działań i jak ktoś kogoś o niego oskarża, to tylko na zasadzie: wypatrzy drzazgę w oku bliźniego a w swoim belki nie dojrzy.

Tobie to raczej tego zdrowego egoizmu zabrakło na pewnym etapie związku z tym osobnikiem.

Liz Williams
Stary 2017-05-06, 15:03   #210
_Selina_
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie. Raz wydajesz więcej, raz on

Gdybyś faktycznie sama płaciła rachunki, wydawałabyś średnio miesięcznie o 800 zł więcej niż on

Ale jeżeli lepiej sie czujesz z tym, że Ty płacisz za wodę, a on kupuje Ci pizzę i bilety do kina, to ja nie widzę nic złego w tej "kreatywnej księgowości". Dzielicie sie kosztami równo, o facecie też ładnie świadczy, że poczuwa sie do płacenia za swoje zużycie, wszyscy są szczęśliwi

Widzisz problem polega na tym, że Wy wyliczacie każdą złotówkę, patrzycie na kredyt, gdybym miała kredyt płaciłabym go sama i nie dałoby się tego wyrównać zachciewajkam, bo partner odkłada pieniądze, na tyle na ile chce raz więcej raz mniej płaci za różne rzeczy. Nadal nie rozumiecie, że opłaty to mój obowiązek i ja je opłacam. Zachciewajki nie są obowiązkiem, chce to płaci, albo płacę ja, nie chce to nie płaci i wtedy tym bardziej płacę ja.
Nie liczymy złotówek, rachunki nadpłacam, żeby mnie nie zaskoczyły. Mnie nie nas, bo to moje zobowiązania które muszę uregulować reszta jest dobrowolna. Zmuszanie kogoś do spłacania swoich rat uważam za nie sprawiedliwie, a do tego dąży autorka. Nie wiem ile razy mam jeszcze wytłumaczyć tą różnicę.
Tyle z mojej strony, macie prawo myśleć inaczej i chcieć kogoś zmuszać do regulowania ho do nie swoich zobowiązań lub rat, nic mi do tego.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości