![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zgubiłam dowód osobisty ;(
No to musisz iść jak najszybciej do UM i zgłosić ten fakt, bo jak ktoś posłuży się Twoim dowodem przed tym jak zgłosisz jego zaginięcie to będziesz musiała ponieść ewentualne konsekwencje, czego Ci nie życzę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
To dobrze, że znalazłaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
ja też zgubiłam wczoraj dokumenty... wszystkie, karty bankomatowe, dowód osobisty, kartę zdrowia, wszystko! ;(
a za tydzień mam maturę... co ja mam zrobić? ;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co gdzieś kiedyś przeczytałam to policja powinna wystawić Ci imienne zaświadczenie, że zgubiłaś dowód itp więc takie zaświadczenie powinno być Twoim chwilowym dowodem tożsamości (kiedyś u mnie kobitka na poczcie odbierała list z takim kwitkiem)
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Na maturę nie musisz mieć wcale dowodu osobistego. Moja koleżanka nie zdążyła jeszcze wyrobić, więc idzie z legitymacją (ma być to jakiś dokument ze zdjęciem) i z kartką z nr pesel podstemplowana i podpisaną przez sekretarkę
![]()
dirrtyKatrina ![]() Moonwalker Edytowane przez Kasieńka_666 Czas edycji: 2008-04-26 o 14:25 Powód: błąd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
A mnie właśnie wczoraj okradli..
![]() ![]() ![]()
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ona funkcjonuje 24 h na dobe a kradziez w tym przypadku to przestepstwo!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Ja słyszałam że tak czy siak trzeba to zgłosić na policje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Przeciez dziewczyny juz kilkakrotnie pisały, ze w przypadku zgubienia dowodu policja nie wydaje zadnych zaswiadczen... A z drugiej strony zastanawia mnie fakt jak mozna wziac kredyt na cudzy dowod - przeciez tam jest chociazby zdjęcie, a male prawdopodobienstwo ze ktos kto ukradł dowod jest akurat tak podobny do wlasciciela....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
a ja nie widzielam jeszcze zeby ktorykolwiek dyzurny przyjmowal takie zawiadomienie - zawsze odsylaja przy zagubieniu D.O. do UM
natomiast kradziez dokumentu jak najbardziej winno się zgłosić na Policji, ponieważ jest to przestępstwo (275'1 kk) - wowczas takie dokument widnieje w bazie policyjnej jako utracony
![]() |
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
Byłam juz na policji, pan mi powiedział,że lepiej będzie dla mnie jak potraktujemy to jako zagubienie- sama zostawiłam torebke w lokalu jak wyszłam do łazienki;/ nie było mnie z 5-10 minut, no i że tak będzie lepiej mi wyrobić nowy dowód, no cóż nic innego mnie nie czeka, jak udać się do UM w poniedzaiłek..
![]()
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
Kiedyś zgubiłam legitymację szkolną. To było w sierpniu a ja właśnie skończyłam liceum więc pomyślałam, że nie ma sensu zgłaszać zaginięcia, bo i tak na studiach dostanę nową. We wrześniu zaczęły mi spływać do domu wręcz hurtowo wezwania do zapłaty za kursy autobusowe i pociągowe bez ważnego biletu. Tak było przez dwa miesiące, kilkanaście wezwań do zapłaty!! Boże jak ja żałowałam, że nie zgłosiłam tego zaginięcia! Na szczęście wybłagałam panią sekretarkę i dyrektora mojego liceum o wystawienie mi zaświadczenia, że zgłosiłam zaginięcie legitymacji ze wsteczną datą. Odesłałam wszystkie rachunki z tym zaświadczeniem i zostały anulowane. Dzięki Bogu, bo kwota do zapłaty wynosiła ok. 1.200zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Przyczajenie
|
Kurczę, ja też zgubiłam dowód i potwierdzam powyższe informacje na temat zgłaszania zagubionego dowodu na policji. Nie można tego zrobić , policjant jedynie dla mojego świętego spokoju wpisał mnie do księgi zgłoszeń, którą miał na swoim biurku i odesłał do urzędu miasta w którym wyrabiałam tenże dowód. Zrobiłam to jak najszybciej, ale mimo to boję się konsekwencji....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Przyczajenie
|
Kiedyś również zgubiłam dowód osobisty... no tak się zdażyło. Poszłam na policję. Policjant spisał moje dane osobowe, po czym powiedział, że policja nie zajmuje się takimi sprawami i odesłał mnie do Urzędu Miasta. W urzędzie wypełniłam wniosek. Kzano czekac mi tydzień, po tym czasie dopiero wypełniła bym wniosek o dowód. Na szczęście dokładnie tydzień po tym jak zgubilam dowód, ktoś go znalazł i do Urzędu Miasta przyniósł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
Trzeba zawsze ZASTRZEC UTRACONE DOKUMENTY w systemie bankowym!
Każdy, kto zgubił dokumenty tożsamości (dowód osobisty, prawo jazdy, paszport, książeczkę wojskową,...) powinien jak najszybciej - dla swojego bezpieczeństwa - zastrzec je w Banku. Oprócz dokumentów tożsamości powinno się zgłaszać zgubione dowody rejestracyjne i karty płatnicze. Wystarczy zastrzec dokument w jednym banku, a wtedy informacja o tym automatycznie, błyskawicznie trafi do wszystkich banków i innych instytucji biorących udział w Systemie. Związek Banków Polskich prowadzi System DOKUMENTY ZASTRZEŻONE: http://www.dokumentyzastrzezone.pl System eliminuje wyłudzenia dokonywane ze skradzionymi lub fałszywymi dokumentami oraz cudzą tożsamością. Umożliwia zastrzeżenie numeru utraconego dokumentu. Dzięki temu minimalizuje się ryzyko, że na nasze nazwisko zostanie wzięty np. kredyt czy inna usługa. Oprócz Banków z Systemu DZ często korzystają np. operatorzy telefonii, agencje pośrednictwa handlu nieruchomościami, wypożyczalnie samochodów, hotele,... Utracone dokumenty powinni zastrzegać wszyscy - nie tylko Klienci banków. Przecież jest możliwość, że ktoś na podstawie naszych dokumentów po prostu zostanie nowym Klientem banku. W takie sytuacji, gdy wcześniej nie mieliśmy konta, jest to nawet łatwiejsze, bo Banki nie mają o nas informacji historycznych, a to utrudnia weryfikację tożsamości i bank nie ma możliwości wyłapania próby wyłudzenia. Podobnie jest z innymi podmiotami: hotele, wypożyczalnie samochodów, pośrednicy handlu nieruchomościami i wiele innych również często korzystają z tego systemu - chroniąc siebie i Państwa przed wyłudzeniami i wieloma przykrymi konsekwencjami z tym związanymi... Wynajmując mieszkanie warto sprawdzić dokumenty najemcy również pod tym względem, czy dokumenty nie zostały zastrzeżone. Zdarza się, że wynajęte mieszkanie zostaje po prostu okradzione, albo najemca "znika" po kilku miesiącach nie płacenia czynszu... W Kampanii Informacyjnej Systemu DZ bierze udział m.in. Policja, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji i Federacja Konsumentów. Polecam stronę: http://www.dokumentyzastrzezone.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny! Najadlam się tyle stresu że przechodzi to ludzkie pojedzicie. Dowód zgubiłam jak byłam na basenie kilka dni temu ale na szczęście się odnalazł. W między czasie szukałam informacji co zrobić i trafiłam tutaj. Bardzo mi to pomogło, zwłaszcza ostatnie posty z adresami. Przy okazji trafiłam jescze na ten adres: http://topclass.art.pl/2010/2891/co-...dowod-osobisty gdzie autor jasno i klarownie doradził gdzie się udać i z czym może się to wiązać.
Mój się odnalazł więc zaoszczędziłam sobie biegania i wydatków. ![]() Pilnujcie dowodów ! Tamara |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
ukradli mi rano cały portfel... zgłosiłam to w banku, zablokowali mi karty i dowód( z tym ze dowód to ponoc mozna odstrzec ale karty juz nie). polazłam na policje,spisali wszystko i jako ze dzis niedziela chciałam jutro obskoczyc urzad gminy i starostwo zeby reszte poblokowac a tu telefonik ze miła pani znalazła portfel, oczywiscie bez kasy. fajnie ale jak juz zglosilam policji to co, odblokuja mi to? a jak ktos skopiowal moje dane i jak odblokuje dowód a ktos sie nimi posłuży ( moimi danymi) malo prawdopodobne ale jednak... ? help !!!
Edytowane przez poldek 86 Czas edycji: 2014-08-31 o 22:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#52 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Dla pewności najlepiej zastrzec dowód osobisty w banku. Wtedy nawet ewentualne skopiowane dane będą dla wszystkich bezużyteczne.
![]()
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
zastrzeżenie dowodu w banku można odwołać, nie trzeba wtedy wymieniać dowodu
![]() |
#56 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na co babka powiedziala: przeciez na zdjecie nikt nie patrzy ![]() ---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- Cytat:
A tak to musialby zaczac postepowanie, praca papierkowa itp. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:29.