![]() |
#961 |
Przyczajenie
|
Dot.: Holandia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#962 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jade od lipca i pewnie do Haagi albo do Leiden |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#963 |
Przyczajenie
|
teraz 20 marca jade do holandii na 10 dni. a całkowity wyjazd z polski planuje koncem lipca. na razie niewiem jeszcze jak z mieszkaniem ale na poczatek bedziemy mieszkac w nijmegen. do den haag dzieciaki do szkoły beda chodzic wiec tez tam czesto bede
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#964 |
Przyczajenie
|
cos ostatnio nikt tu nie pisze. pozdrawiam>>>
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#965 |
Zakorzenienie
|
ja tam jeżdżę lub 2 w roku bo mam spora rodzinke tam ;> chciałabym się tam przenieść ;p
hmm..jeżdżę głównie Echt ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#966 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny jak tam samopoczucie po świętach?
Ja spędzałam je w PL i było wspaniale a u Was?
![]() |
#967 |
Przyczajenie
|
Witajcie
![]() nie wiedziałam,że tu nas tyle jest...zawsze tylko zaglądałam na forum, poczytałam interesujące mnie wątk,ale nie brałam w nich udzialu..chyba czas to zmienić.... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#968 |
Zakorzenienie
|
Tak jest DziubA czas to zmienić i zacząć pisać o naszym life w kraju wiatraków
![]()
![]() |
#969 |
Rozeznanie
|
Witam serdecznie
![]() Widze od jakiegos czasu przybylo duzo nowych emigrantek- mooi. Mam nadzieje ze podoba Wam sie w Holandii. ![]() Mam pytanie a co z dziewczynami co prowadzily ten watek tyle lat? gdzie wy teraz jestescie? co porabiacie? Doni79, Anetta??, Kasia191273 (jak tam twoj skarb rosnie), Opiumalfa, Lapochka81, Sweetie, Onesweetfairy, i wiele innych!! Gdzie sie podziewacie?? Mam nadzieje ze gaat goed met jullie ![]() ![]() Pozdrawiam Wszystkie Emigtantki Sky1980
![]() |
#970 |
Raczkowanie
|
Hi Sky1980! Fajnie, ze ozywilas watek. Ja powiem szczerze, ze od kiedy zaczelam pracowac 40 godzin tygodniowo +dojazdy i normalne obowiazki gosposi to po prostu zwala mnie z nog. W pracy caly czas przy komputerze, w domu nie moge juz patrzec na klawiature, myszke czy ekran, przynajmniej w ciagu tygodnia. Przynajmniej cos robie...praca na razie stresujaca, bo ciagle zmieniaja sie ludzie i po prostu trzeba robic za 2-3 osoby, bo z 4-miesiecznym stazem, jestem 2 co do doswiadczenia w firmie...To troche chore, ale no coz, trzeba przetrwac okres probny - jeszcze tylko 2 miesiace i zobaczymy co dalej. Bardzo chcialabym sie spotkac na kawe, ale teraz mowie powaznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#971 |
Raczkowanie
|
Tez witam po miesiacach nieobecnosci... Tak, to dziwne, Sweetie zniknela z powierzchni ziemii. Sweetie, gdzie jestes? Lapochka81 - ja nadal sie miotam nerwowo miedzy Hiszpania a Holandia, glownie dlatego, ze usiluje tam skonczyc kurs holenderskiego. Od czasu do czasu jestem w Nijmegen (jak teraz), ale wiekszosc czasu do konca maja bede musiala poswiecic na douczenie sie do egzaminow. Wiec jestem za kawa, ale kolo czerwca, jak juz przyjade na dluzej
![]() ![]() A tak z innej beczki - czy ktos wie jakie bedzie lato w tym roku w Holandii? Gorale niderlandzcy cos mowia? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#972 |
Przyczajenie
|
jesli bedzie jakies spotkanie na kawe w czerwcu to ja z miła checia sie wpraszam. przyjade juz załatwic takie sprawy zeby przed wyjazdem tam juz na stałe wszystko było dopiete na ostatni guzik. pozdrawiam wszystkich serdecznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#973 |
Rozeznanie
|
No prosze czyli jednak zyjecie
![]() Wiem ze trudno z czasem bo sama pracuje po 35-40 godzin tygodniowo i jak przychodzi ten upragniony weekend to zawsze tyle jest do roboty ![]() ![]() Co do spotkania to chetnie tylko ze ja mam strasznie dalego do Eindhoven, mieszkam we Vlissingen (poludnie, nie polnoc), nad morzem (ach musze sie pochwalic) ![]() ![]() Wiec jezeli miallybysmy sie spotkac to albo w weekend,albo w tygodniu, ale jakos nie umiem uwierzyc ze doslo by do tego ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Kasia
![]() |
#974 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny gdzie ukończyłyście kurs niderlandzkiego?
W Holandii jest kilka szkół zajmujących sie nauką tego świetnego języka, z tym że mam problem na którą sie zdecydować. Czy na podstawie swoich doświadczeń mogłybyście napisać jak to u Was było z nauką niderlandzkiego? Będę wdzięczna za wszelkie informacje, nawet te najdrobniejsze itd.
![]() |
#975 |
Rozeznanie
|
pierwsze 8-9 miesiecy w domu- sama. Pozniej rok w ROC.
Podsumowanie rok w ROC nic mi nie dalo poza tym co juz wiedzialam. Wniosek : wszystko zalezy od ciebie nie od kursu ![]() Powodzenia
![]() |
#976 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może kurs będzie lepszym rozwiązaniem, no fakt troszkę to kosztuje ale może jednak uda mi się nauczyć niderlandzkiego. Pozostałe Wizażanki w Holandii a jak jest u Was z językiem niderlandzkim???
![]() |
![]() |
#977 |
Raczkowanie
|
Madziulka, ja sie ucze niderlandzkiego w Madrycie, wiec moja opinia pewnie Ci sie nie przyda
![]() ![]() ![]() A propos Sky1980 - nie wiem dlaczego mi sie uwidzialo, ze mieszkasz na dalekiej polnocy... Moze dlatego, ze Eindhoven jak dla mnie jest na poludniu, a Sweetie mowila, ze Ty daleko od Eindhoven mieszkasz... Tyle ze ja mam troche inne pojecie na temat "daleko" - do najblizszej plazy z Madrytu mamy 350 km (Walencja i okolice). Stad "daleko" oznacza dystans ok. 500 km ![]() To moze bysmy sie zaczely powoli umawiac...? Z tego co widze mieszkamy bardziej na "poludniu" niz polnocy (nie wiem gdzie mieszka Madziulka...). Anaka2 i ja jestesmy w NIjmegen, lapochka81 w Wijchen (dobrze pamietam?), Sweetie w Eindhoven, Sky1980 nad morzem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#978 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomimo dużej chęci do nauki od zawsze, z nauka niderlandzkiego raczej sama sobie nie poradzę... Pewnie dużo będę musiała sama w domku się dokształcać-coż ![]() Pytam na forum bo wiem że duż część z Was jest to dość długo i co nieco wie o tych kursach! Aaa ja mieszkam nad morzem(z czego swoja drogą w lecie bardzo się cieszę ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#979 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich!
![]() ![]() ![]() ![]() Jestem ciagle za spotkaniem - i jestem tzw. flexible, dla mnie nie musi to byc Eindhoven, moge sie gdzies dalej przejechac jak bedzie trzeba - tyle tylko ze dla mnie w tygodniu raczej odpada... Dla mnie pierwszy wolny weekend to 10-12 maja a potem przelom maja i czerwca (31.05 - 01.06). Co wy na to? Sky1980, mam nadzieje ze juz z toba lepiej ![]() Madziulka, jesli chodzi o niderlandzki to ja sie ciagle z nim zmagam ![]() Ale wiem ze kursy niderlandzkiego na uniwersytetach (np. w Tilburgu) sa na wysokim poziomie, wiec jak masz wystarczajace zasoby finansowe (bo one tez slono kosztuja) to moze tam sprobuj. Pozdrawiam wszystkich
![]() |
#980 |
Rozeznanie
|
wlasnie oto mi chodzilo, ze musisz dobry kurs znalesc zeby sie nauczyc niderlandzkiego. U mnie na lekcjach mowilismy wszyscy,ale nauczycielce poprostu nie chcialo sie nas "poprawiac" tzn kazdy mowil jak chcial, i te bledy zostawaly w glowie. Wiec najlepiej dla mnie bylo poprostu nauka ze cdikami iksiazka gdzie slyszalam poprawna wymowe i pisownie.
Niderlandzki kosztuje tez duzo kasy jak juz wspominala Sweetie, wiec doksztalcanie sie w domu daje duzo- naprawde!!!!!!!!! Pozdrawaim Kasia PS Jestem za spotkaniem,ale w polowie maja czyli po 17, wczesniej nie moge Tata przyjezdza!!!!!!! Dziewczyny ja tez mieszkalam pod Nijmegen w malej miejscowosci i nawet do Wijchen jezdzilam na rowerze ![]() ![]()
![]() |
#981 |
Rozeznanie
|
[quote=Maprin;7359672]Madziulka, ja sie ucze niderlandzkiego w Madrycie, wiec moja opinia pewnie Ci sie nie przyda
![]() ![]() ![]() To moj TZ mnie zmobilizowal, pewnego dnia oswiadczyl ze nie bedzie ze mna wiecej po angielsku rozmawial i ze jest dla mnie najwyzszy czas niderlandzkiego sie nauczyc ![]() ![]() ![]()
![]() |
#982 | |
Zakorzenienie
|
[quote=sky1980;7368070]
Cytat:
![]()
Edytowane przez madziulka_ Czas edycji: 2008-04-27 o 15:15 Powód: błąd |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#983 |
Rozeznanie
|
dalam rade
![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#984 |
Przyczajenie
|
jesli chodzi o spotkanie to ja bede w holandii 01,05 do 08,05 ale jade do bredy wiec nawet o spotkaniu teraz nie mam o czym marzyc. troche za duzo spraw mi sie zebrało. ale w czerwcu czemu nie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#985 |
Raczkowanie
|
Dziewczeta drogie, ale nas znioslo...Na 3 strone
![]() Ktos jeszcze chetny na spotkanie? Maj mozemy sobie pewnie odpuscic, ale co z czerwcem? Ja narazie nie mam planow w weekend 21-22, i 28-29. Ktos chetny?
![]() |
#986 |
Zakorzenienie
|
Coś widzę że jest zbyt mało chętnych by udzielać się w tym wątku
![]()
![]() |
#987 |
Zadomowienie
|
a ja mam do Was pytanie odnośnie pracy w Holandi.
w zeszlym roku bylam tam z chlopakiem ![]() ![]() pracowalismy w szklarniach ![]() w tym roku chcialam jechac przez jakies biuro w polsce ale powysylalam ankiety i nikt nie odpowiedzial :/ jak zalatwic sobie prace na wakacje w holandi? i mieszkanie przy okazji. macie moze jakies namiary? zdaje sobie sprawe z tego ze jest juz dosc pozno ale jestem w kropce ![]() bardzo chcialabym tam pojechac znowu z chlopakiem w tym roku ![]() dajcie jakies namiary (nawet takie bezposrednio do holandi, tylko zeby mieszkanie zalatwiali) ![]() bede wdzieczna! ![]()
![]() |
#988 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
21-22 jade na urlop do Egiptu,a 28-29 w ten weekend wracam do Nl, wiec sie niestety nie zalapie ![]()
![]() |
![]() |
#989 |
Zakorzenienie
|
witam
![]() my z narzeczonym jedziemy do Holandii juz od lipca i na rok ![]() TZ mówił że pracą problemu nie ma (był a 3 miesące w wakacje w Leiden), ale porobno są problemy ze znalezieniem mieszkania. on wtedy mieszkał w hotelu robotniczm, ale teraz bysmy chieli coś wynając (na wakacje jedzie z nami jeszcze siostra TZ). jak najlepiej szukac tam mieszkania?? byłabym wdzięczna za pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#990 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I czy masz zapewnioną legalną prace? Chcecie pokój czy mieszkanie wynająć?
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.