Listopadówki 2017 ❤ cz. 1 - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-05-12, 17:39   #4441
migotka1010
Zakorzenienie

GG do migotka1010
Dot.: Listopadówki 2017 ❤ cz. 1

Cytat:
Napisane przez karmen27 Pokaż wiadomość
To dobrze że wykupisz fisha bo czekanie 3 tyg na wynik to jakiś obłęd😐trzymam kciuki za dobre wyniki ale nie ma innej opcji niż pozytywny😊
Dziewczyny a co do działalności to ja również jestem na własnej działalności i jestem od początku ciąży na l4.nikt mnie nie kontrolował ani nic z tych rzeczy,ZUS już wypłacił mi dwa razy chorobowe czyli nie wiem od czego to zależy czy kontrolują czy nie,może co miasto to inne zasady? A czemu wy się tak boicie wychodzić z domu na l4?przecież ciąża to nie ciężka choroba,owszem trzeba się oszczędzać ale żeby bać się wyjść na miasto na zakupy? Chyba że wy macie l4 "leżące" to inna sprawa,ale jak się ma normalne to nikt nie ma prawa Wam wstrzymać chorobowego dlatego że wyszlyscie ż domu...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

No niedokonca tak jest... Poczytaj o kontrolach i ich absurdach... Zwolnienie masz wykorzystywac zgodnie z przeznaczeniem, to nie urlop a forma regeneracji sił...

Cytat:
Napisane przez Nadezhda Pokaż wiadomość
A mi ZUS wypłacił raz 315 zł i na tym się skończyło... powinni jeszcz 700 zapłacić i nic... Nie mam z czego opłacić semestru na studiach
Wyjaśniałas to w koncu z Zusem?

Cytat:
Napisane przez ila1000 Pokaż wiadomość
Właśnie zerknęłam na swoje zwolnienie - mam kod 2 czyli "chora może chodzić". Czyli jak mnie na podwórku spotkają czy będę w sklepie, to nic nie mogą zrobić, do niczego nie mogę się przyczepić, dobrze rozumiem? A po jakim czasie płaci ZUS za zwolnienie? Ja mam umowę na czas nieokreślony i nadawcą mojej wypłaty jest mój pracodawca w tym msc. Czy ZUS płaci mojemu pracodawcy i dopiero on przelewa mi?

A masz duzy zaklad pracy? Jak poniżej 20 osób to zasilki wyplaca Zus, ale pierwsze 33 dni zwolnienia zawsze jest kosztem pracodawcy, wiec 33 dni zawsze wyplaci Zus. Potem w zaleznosci od rozmiaru firmy, albo Zus wyplaci, albo pracodawca i potraci sobie wplate do Zusu o wartość wyplaconych zasiłków.

Cytat:
Napisane przez Molise

Teoretycznie na zwolnieniu (nawet chodzącym) możesz iść do lekarza, laboratorium, apteki i na zakupy pierwszej potrzeby (czyli chleb, woda, mleko idt). Jeszcze na spacer możesz wyjść.

Dalej trzymam kciuki!

Zgodnie z orzeczeniami zusu L4 jest po to, żeby być w domu, bo nie jesteś zdolna do pracy. A jak chcesz używać życia to masz sobie wziąć urlop. Takie wytłumaczenie otrzymałam jak mialam którąś z kolei kontrole. :/

Na podwórku możesz być spokojnie. Jak cię nie zastaną w domu to najlepiej napisać, ze byłaś na spacerze. Spacery są dozwolone

Dziewczyny ja tego nie napisałam po to, żeby was jakoś straszyć. Opisałam tylko to co mnie spotkało. Nigdy nie cofnęli mi zasiłku, raz mnie nie zastali w domu, ale napisałam, ze byłam na spacerze.

Dokladnie tak! Dziewczyny bądźcie ostrozne na zwolnieniu. Idziecie na spacer, zabierzcie paragon ze sklepu, i najlepiej jakby lekarz w wasza karte wpisal zalecenia jako spacery.

[...] i ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę [...]

Od jutra się uczę!
migotka1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-12, 17:48   #4442
PPPatinka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Molise Pokaż wiadomość
No to słabo, bo jednak kupa kasy :/

Coctail powodzenia dziś !

Mąż pojechal wieczorem na konferencje, młody wyczuł temat i domagał się spania z mamą wiec nie spałam dzisiaj tylko czuwalam, żeby mnie nie kopnął przez sen.

Odstawię go koło południa do dziadka i pozałatwiam kilka spraw z budową i jakieś zakupy ogarnę. Muszę wykorzystać to, ze mam od dziś nowe chorobowe, wiec dzisiaj ZUS mnie nie zdąży skontrolować. Czuje się jak więzień we własnym domu. W pierwszej ciąży byli u mnie 8 razy !

O matko oszaleli w tym zusie

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

Cytat:
Napisane przez car00lina Pokaż wiadomość
Ja na szczęście nie mam zaparć, ale moja córka miała gdy miała około roczku i nic żadne śliwki, syropy itp nie pomagało. Czasami nawet (przepraszam za dosadność) bobek blokował odbyt i normalnie był taki duzy, że pupcia jej Pękala i była sina. Wiecie co pomogło? Pomarańcze. Wcinała ze dwie codziennie i po tym łatwiej się wypróżnianiala, kupka byla normalna. Po jakimś czasie to się unormowalo, ale co się nacierpiala i naplakala to jej.

Biedactwo
Cytat:
Napisane przez Cocktailraspberry Pokaż wiadomość
Dzięki!

Dzięki. Jesteś na swojej działalności? Koleżanka też miała kilka razy kontrol. Zastanawiam się czy mnie też będą sprawdzać jak pójdę na l4, ale ja mam umowę o pracę. Nie wiecie jak to jest jak np tymczasowo zmienię adres pobytu bo pojadę do rodziców coś trzeba zgłaszać?

PPPatinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-12, 17:53   #4443
201707171552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Pokaż wiadomość
Macie już wytypowanych chrzestnych? U mnie jest skomplikowana sytuacja, bo o ile moj TZ wezmie mlodszego brata, o tyle ja z cala rodzina nie utrzymuje kontaktu.
Mam dwie bliskie przyjaciolki:
a) jest ze mna od wielu wielu lat, ale ona jest troche inna, wyższe sfery, czasami jej zachowania wywoluja u nas salwy smiechu, ona sama sie uwaza na pewno na moja najblizsza i najwazniejsza przyjaciolke.
b) to taki szaraczek jak ja, tak naprawde zblizyl nas do nas problem nieplodnosci, ale od niedawna sie kolegujemy, choc duzo intensywniej.

Wiem, ze powinnam wziąć tą pierwszą, ale az mi sie sumienie kloci, bo czasami naprawde mamy z niej taka polewke, jest taka niezyciowa..
Zero myśli jeszcze w tym temacie, sporo czasu mamy ;p
201707171552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-12, 17:58   #4444
PPPatinka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aniusia0110 Pokaż wiadomość
Ja tez mialam niedawno, palec pulsowal, byl mega goracy - wycisnelam rope, odkazilam i smarowalam tribiotikiem - pomoglo 😆

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

wy tak na powaznie z tymi kontrolami? Kurcze naprawde nie moge na zakupy albo do kolezanki?

Spoznia mi sie pracodawca z wyn. chorobowym 😠😠 mialyscie taka sytuacje?
A zatrudnia wiecej niz, 25osob? Bo jesli tak to pracodawca sie rozlicza z Tobą a pozniej z zusem jesli zatrudnia mniej to wysyla dokumenty do zus a oni cyrki ponoc robia

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ----------

Cytat:
Napisane przez whenee Pokaż wiadomość
Mój też powiedział że kolejne USG za ok 2 miesiące. A wizytę na NFZ mam mieć za tydzień a prenatalne miałam w środę. Ciekawe co mi zleci.

Bierzecie jakieś tabsy na 2 trymestr? Bo mój jest przeciwny i mówi żeby dieta regulować a ja nie wiem czy wszystko dostarczę co trzeba
Folik mama 2/3 TRYMESTR

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Helgi607 Pokaż wiadomość
szok ! nie mialam pojecia ze kontroluja kobiety w ciazy.

Przy okazji 'prawniczych tematow' nie wiem czy juz byla tutaj informacja.
Od 1 maja zmienia sie prawo w polsce odnosnie warunkow szkodliwych w jakich pracowac moze ciezarna, i zostal zmieniony zapis odnosnie pracy przed monitorem.
Ciezarna moze juz pracowac pelne 8h przed monitorem (nie tak jak kiedys 4). Z jakimis tam przerwami.
Ja,czytalam ze 6 h ale co godzine musi byc 15minut przerwy

---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

Cytat:
Ja już po wizycie genetyk powiedział, że zawsze bierze pos uwagę najgorsze wyniki czyli moje ryzyko 1:4 zespół downa. Mam skierowanie na amiopunkcje także w środę zabieg.

O kurcze mocno zaciskam kciuki

Stary 2017-05-12, 18:02   #4445
LiLyRoseMary
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PPPatinka Pokaż wiadomość
Ja,czytalam ze 6 h ale co godzine musi byc 15minut przerwy
8 godz, ale w każdej godzinie jest 15 minut przerwy i po odliczeniu tych wszystkich przerw zostaje 6 godzin faktycznej pracy.
LiLyRoseMary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-12, 18:04   #4446
letstry
Rozeznanie

Listopadówki 2017 ❤ cz. 1

Cytat:
mi się wydaje że te pierwsze foteliki są specjalnie przystosowane dla noworodków.

Macie już wytypowanych chrzestnych? U mnie jest skomplikowana sytuacja, bo o ile moj TZ wezmie mlodszego brata, o tyle ja z cala rodzina nie utrzymuje kontaktu.

a) jest ze mna od wielu wielu lat, ale ona jest troche inna, wyższe sfery, czasami jej zachowania wywoluja u nas salwy smiechu, ona sama sie uwaza na pewno na moja najblizsza i najwazniejsza przyjaciolke.

b) to taki szaraczek jak ja, tak naprawde zblizyl nas do nas problem nieplodnosci, ale od niedawna sie kolegujemy, choc duzo intensywniej.

Wiem, ze powinnam wziąć tą pierwszą, ale az mi sie sumienie kloci, bo czasami naprawde mamy z niej taka polewke, jest taka niezyciowa..

My nie będziemy chrzcić dziecka

Ale planujemy zorganizować mu humanistyczną ceremonię dedykacji i tam można dziecku wybrać rodziców honorowych Najprawdopodobniej będzie to siostra Tż i mój najlepszy przyjaciel

Edit: ja na Twoim miejscu wybrałabym przyjaciółkę, której najbardziej po drodze z kościołem, bo jednak na tym ta rola polega Uznalalabym to za kryterium, jesli masz problem miedzy nimi dwiema

Edytowane przez letstry
Czas edycji: 2017-05-12 o 18:06
letstry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-12, 18:12   #4447
PPPatinka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nadezhda Pokaż wiadomość
My jeszcze rozważamy czy chrzcić, ale w razie tak, to TŻ wybrał na chrzestnego swojego najlepszego przyjaciela (mimo, że ma 2 rodzonych braci, ale to patologia, tak samo jak moja teściowa), a ja zdecydowałam, że to moja siostra stryjeczna by była.
U nas nie ma problemu jesli zdecydujemy sie na chrzest to chrzestns moja siostra chrzestny brat tz ale zastanawiamy sie czy ksiądz nie bedzie robil problemów bo w kosciele bylismy tylko na pogrzebie sasiada a tak to nie chodzimy chyba ze gdziescw rodzinie jakas uroczystość

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-05-12, 18:28   #4448
Madziuniusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez letstry Pokaż wiadomość
My nie będziemy chrzcić dziecka

Ale planujemy zorganizować mu humanistyczną ceremonię dedykacji i tam można dziecku wybrać rodziców honorowych Najprawdopodobniej będzie to siostra Tż i mój najlepszy przyjaciel

Edit: ja na Twoim miejscu wybrałabym przyjaciółkę, której najbardziej po drodze z kościołem, bo jednak na tym ta rola polega Uznalalabym to za kryterium, jesli masz problem miedzy nimi dwiema
Czyli przyjaciółka nr 1 bezapelacyjnie :-D ona to jest aż święta :-D
Natomiast druga jest bezbożnica, bo ma dziecko z in vitro, więc jest potępiona.

Stary 2017-05-12, 18:31   #4449
letstry
Rozeznanie

Cytat:

E tam, to akurat nie przesądza chyba, że jest niewierząca, wtedy głupio byłoby ją brać na chrzestną :p
letstry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-12, 18:48   #4450
kana158
Zakorzenienie

Cytat:

Ja też mam dziecko z in vitro, a nie jestem bezboznicą 😉 mam tylko gleboko w nosie co mowi zacofany kler.

kana158 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-12, 18:51   #4451
Madziuniusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kana158 Pokaż wiadomość
Ja też mam dziecko z in vitro, a nie jestem bezboznicą 😉 mam tylko gleboko w nosie co mowi zacofany kler.

Kochana ja wiem, ale ona się czuje odrzucona, gorsza ..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-05-12, 19:00   #4452
Wanilka5
Idealna Źona; )

Cytat:
Ja też musiałam dzisiaj kupić arbuza, ale taki średni był.

Wysłane z aplikacji
widze akcja ARBUZ na watku ja tez wczoraj zakupilam duzego arbuza zjadlam ze smakiem teraz wsumie nadal go jem pychaaaa

Cytat:
Mój pierwszy poranek od 7 tc bez mdłości!
Jeeee!

Cytat:
mi się wydaje że te pierwsze foteliki są specjalnie przystosowane dla noworodków.

ja jeszcze nawet o tym nie myślałam a rodzinka dużaaaa
ale za to wozki oglądam
Stary 2017-05-12, 19:02   #4453
ewcia1368
Zadomowienie

A mnie coś od wczoraj "świdruje" w okolicach pępka, ale chyba na ruchy za wcześnie bo dopiero kończę 13 tydzień
Pewnie w jelitach mi się przewraca...
ewcia1368 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-12, 19:17   #4454
kana158
Zakorzenienie

Cytat:
Kochana ja wiem, ale ona się czuje odrzucona, gorsza ..

No i to jest wlasnie bardzo przykre... bo zamiast w pelni cieszyc sie z macierzynstwa czlowiek zmaga sie ze spolecznym odrzuceniem i spotyka sie z propaganda nienawisci ze strony kleru. Ale naprawde sa ksieza, ktorzy nie popieraja oficjalnego stanowiska "kosciola". IVF to przeciez metoda jak kazda inna. Ja nigdy nie spodwiadalam sie z in vitro, wedlug mojego sumienia to nie jest grzech.

kana158 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-12, 19:21   #4455
catiedove
Rozeznanie

Cytat:
kochana ja wracam do PL rodzic i w ogole juz na stale
Ahh no tak wspominałaś kiedyś o tym... wyleciało mi z głowy.
To w takim razie w drugą stronę; załatwiasz karte EHIC i inne papiery czy masz zamiar rejestrować się w PL w urzędzie pracy? Przepraszam, że tak Cię wypytuję ale od kilku dni mam mętlik w głowie co ja powinnam zrobić. Zostać i rodzić tutaj czy zawijać manatki i się przeprowadzać na szybko.

Cytat:

Raz czy dwa się temat przewinął, z racji tego że mamy bliźniaki a każdy z nas ma po siostrze, mamy zagwozdkę w temacie ojców chrzestnych.

Cytat:
Napisane przez makeuplife Pokaż wiadomość
Dziwczny a jak to kest z takim malenstwem w podrozy bo wiadmo ze malenstwo do puki nie siedzi to w gondoli a do fotelika mozna wsadzac ? Tak mysle kiedy bede mogla po porodzie jechac do rodziców

Tak jak pisały dziewczyny foteliki/nosidełka są już od 0+ dla noworodków także to nie problem. Ale też się nad tym zastanawiałam kiedy będę mogła z nimi lecieć do PL jeśli zdecyduję się na poród w UK. Jak długo czekać na pierwszy lot samolotem. Muszę poczytać, poszukac informacji, zapytać lekarza.
Stary 2017-05-12, 19:25   #4456
Madziuniusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez catiedove Pokaż wiadomość
Ahh no tak wspominałaś kiedyś o tym... wyleciało mi z głowy.
To w takim razie w drugą stronę; załatwiasz karte EHIC i inne papiery czy masz zamiar rejestrować się w PL w urzędzie pracy? Przepraszam, że tak Cię wypytuję ale od kilku dni mam mętlik w głowie co ja powinnam zrobić. Zostać i rodzić tutaj czy zawijać manatki i się przeprowadzać na szybko.

Raz czy dwa się temat przewinął, z racji tego że mamy bliźniaki a każdy z nas ma po siostrze, mamy zagwozdkę w temacie ojców chrzestnych.

Tak jak pisały dziewczyny foteliki/nosidełka są już od 0+ dla noworodków także to nie problem. Ale też się nad tym zastanawiałam kiedy będę mogła z nimi lecieć do PL jeśli zdecyduję się na poród w UK. Jak długo czekać na pierwszy lot samolotem. Muszę poczytać, poszukac informacji, zapytać lekarza.
Kochana w środę idę do księgowej i wszystko będę ją pytać. Bo jeśli dostanę stąd macierzynski to wtedy nie mogę się zarejestrować jako bezrobotna. Ogólnie cieszę się ze w końcu się z nią spotkam i pogadam bo męczy mnie to że nic nie wiem :-D

Stary 2017-05-12, 19:38   #4457
catiedove
Rozeznanie

Cytat:
Kochana w środę idę do księgowej i wszystko będę ją pytać. Bo jeśli dostanę stąd macierzynski to wtedy nie mogę się zarejestrować jako bezrobotna.

Właśnie wiem, i z tego co się zdążyłam ja rozeznać, to aby nie stracić macierzyńskiego z UK, a rodzić za darmo w PL to trzeba załatwić kartę EHIC, dokumenty MAT B1, kopię Maternity Certyficate, formę S2.

Cytat:
Ogólnie cieszę się ze w końcu się z nią spotkam i pogadam bo męczy mnie to że nic nie wiem :-D

Domyślam się, bo ja z samej ciekawości i mętliku w głowie (zaczęłam czuć jakiś dziwny niepokój) zaczęłam szukać w tym temacie.
Stary 2017-05-12, 20:14   #4458
Madziuniusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez catiedove Pokaż wiadomość
Właśnie wiem, i z tego co się zdążyłam ja rozeznać, to aby nie stracić macierzyńskiego z UK, a rodzić za darmo w PL to trzeba załatwić kartę EHIC, dokumenty MAT B1, kopię Maternity Certyficate, formę S2.

Domyślam się, bo ja z samej ciekawości i mętliku w głowie (zaczęłam czuć jakiś dziwny niepokój) zaczęłam szukać w tym temacie.
Hoho! Szacun za przygotowanie do tematu :-D dam Ci znać co mi powie księgowa

Stary 2017-05-12, 20:26   #4459
catiedove
Rozeznanie

Cytat:
Hoho! Szacun za przygotowanie do tematu :-D dam Ci znać co mi powie księgowa

Hihih dzięki czekam z niecierpliwością, bom ciekawa okrutnie!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-05-12, 20:48   #4460
201707171552
Konto usunięte

2 kanapki z pasta z makreli, popite fanta, a teraz arbuz po takiej kolacji watpie w zatwardzenie haha
Stary 2017-05-12, 20:51   #4461
car00lina
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie zerknęłam na swoje zwolnienie - mam kod 2 czyli "chora może chodzić". Czyli jak mnie na podwórku spotkają czy będę w sklepie, to nic nie mogą zrobić, do niczego nie mogę się przyczepić, dobrze rozumiem? A po jakim czasie płaci ZUS za zwolnienie? Ja mam umowę na czas nieokreślony i nadawcą mojej wypłaty jest mój pracodawca w tym msc. Czy ZUS płaci mojemu pracodawcy i dopiero on przelewa mi?
Tak jak pisały dziewczyny. Przez pierwszy miesiąc wypłaca pracodawca, w kolejnych podlegasz pod ZUS z tym, że jeśli mała firma typowo przelew idzie do Ciebie od zusu, a jeśli dużą to nadal dostajesz przelew od pracodawcy a on w zeznaniu rocznym sobie to z zusem rozlicza.

car00lina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-13, 03:38   #4462
Hapinka
Raczkowanie

Zaczynam 16t.c. Jeszcze ani razu mnie nie bolał brzuch itp a od wczoraj mam takie delikatne niemile uczucie jakbym miała dwa dni przed okresem. Odpoczywam sobie ale... czy tez tak czasami macie? Nie uczucie skurczy tylko lekki dyskomfort

Hapinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-13, 04:10   #4463
eemmaa
Zadomowienie

Ech.. Nie chwalić się brakiem mdłości.. Wróciły i spać nie dają

Mam problem ze znalezieniem wygodnej pozycji do spania. Brzuszek malutki a na tym boku źle, na drugim gorzej, na plecach coś ciągnie.. A na brzuch już się nie położę. Ech...

---------- Dopisano o 04:10 ---------- Poprzedni post napisano o 04:06 ----------

Hapinka a normalnie nie miałabyś teraz okresu? Bo ja juz w poprzedniej ciąży zauważyłam że te bóle jak na @ to wtedy gdy właśnie okres by wypadał.
Stary 2017-05-13, 05:52   #4464
Molise
Zakorzenienie

Cytat:
Tak jak pisały dziewczyny. Przez pierwszy miesiąc wypłaca pracodawca, w kolejnych podlegasz pod ZUS z tym, że jeśli mała firma typowo przelew idzie do Ciebie od zusu, a jeśli dużą to nadal dostajesz przelew od pracodawcy a on w zeznaniu rocznym sobie to z zusem rozlicza.

W comiesięcznych deklaracjach sobie rozlicza z zusem i odpowiednio mniej pieniędzy za składki mu przelewa.

Leon
Molise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-13, 08:13   #4465
karmen27
Raczkowanie

Dziewczyny to trochę mnie nastraszylyscie ż tym zusem..ja nie byłam świadoma nawet że takie cyrki się tam dzieją,u mnie że znajomych które były w ciąży nigdy nie słyszałam i żadnych kontrolach z zusu,jedynie jakieś wezwania na komisję ale to nie przy zwolnieniu ciazowym tylko np. Od psychiatry...musze zacząć się pilnowac😊
A powiedzcie czy na brzuchu już nam nie wolno spać?ja chyba cały czas zasypiam na brzuchu,mi to nie przeszkadza ale czy dziecku też?

karmen27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-13, 08:17   #4466
201707171552
Konto usunięte

Cytat:
Dziewczyny to trochę mnie nastraszylyscie ż tym zusem..ja nie byłam świadoma nawet że takie cyrki się tam dzieją,u mnie że znajomych które były w ciąży nigdy nie słyszałam i żadnych kontrolach z zusu,jedynie jakieś wezwania na komisję ale to nie przy zwolnieniu ciazowym tylko np. Od psychiatry...musze zacząć się pilnowac😊
A powiedzcie czy na brzuchu już nam nie wolno spać?ja chyba cały czas zasypiam na brzuchu,mi to nie przeszkadza ale czy dziecku też?

Jeśli dziecku by przeszkadzało to byś czuła jakiś dyskomfort póki brzucha nie ma wielkiego nie przeszkadza spanie na brzuchu wczoraj oglądałam mamę ginekolog nie ze tam wierzę w wirtualnego lekarza ale czasami wydaje mi się ze ma rację w pewnych sprawach skoro tez jest w ciazy i mówiła o pozycjach w czasie snu właśnie i jeśli nic Cię nie boli to śpij tak jak jest Ci wygodnie dziecko da znać jak będzie mu źle

Stary 2017-05-13, 08:20   #4467
whenee
Zakorzenienie

Cytat:

no jest nagonka zwłaszcza na działalnościach, ale za umowy o pracę też się biorą. co w poprzednich latach nikt się nie czepiał.

mój brat miał wypadek w pracy i od lipca do listopada na zwolnieniu to miał kontrolę, ale że ciepło było to siedział sobie na polu coś tam dłubał w aucie i nie słyszał dzwonka domofonu a na 100% był wtedy w domu. ale napisał wyjaśnienie i dalej miał zasiłek.
Stary 2017-05-13, 08:39   #4468
ila1000
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Hapinka Pokaż wiadomość
Zaczynam 16t.c. Jeszcze ani razu mnie nie bolał brzuch itp a od wczoraj mam takie delikatne niemile uczucie jakbym miała dwa dni przed okresem. Odpoczywam sobie ale... czy tez tak czasami macie? Nie uczucie skurczy tylko lekki dyskomfort

Ja tak mam w okolicach spodziewanego okresu.

---------- Dopisano o 08:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ----------

Cytat:
Napisane przez eemmaa Pokaż wiadomość
Ech.. Nie chwalić się brakiem mdłości.. Wróciły i spać nie dają

Mam problem ze znalezieniem wygodnej pozycji do spania. Brzuszek malutki a na tym boku źle, na drugim gorzej, na plecach coś ciągnie.. A na brzuch już się nie położę. Ech...

---------- Dopisano o 04:10 ---------- Poprzedni post napisano o 04:06 ----------

Hapinka a normalnie nie miałabyś teraz okresu? Bo ja juz w poprzedniej ciąży zauważyłam że te bóle jak na @ to wtedy gdy właśnie okres by wypadał.
Ja też nie mogę spać, mam dokładnie tak jak Ty... dziś jadę kupić poduszkę tą ciążową, a potem będzie ona poduszką do karmienia. muszę mieć coś pomiędzy nogami wtedy mi wygodnie.

---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ----------

Cytat:

No właśnie moja firma to corpo ponad 3000 ludziów. Ale też może mnie ZUS skontrolować nie? U mnie tyle moich dziewczyn na zwolnienie chodziło ciążowe i o kontroli jeszcze nie mówiły, że była..
ila1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-13, 08:41   #4469
Hapinka
Raczkowanie

Listopadówki 2017 ❤ cz. 1

Ja pracuje w szpitalu zatrudniającym ponad 3000 pracowników i podpytywałam koleżanki to mówiły ze nie miały ale inne mówiły ze była kontrol i czepiali się za spacery i trzeba brać paragony

A spać można jak ci wygodnie do końca ciąży nie popadać w paranoje :p

Hapinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-13, 08:48   #4470
whenee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hapinka Pokaż wiadomość
A spać można jak ci wygodnie do końca ciąży nie popadać w paranoje :p

ja spie na brzuchu z nogą podciągniętą do góry i obowiązkowo poduszka pod brzuchem/między nogami.

Ja właśnie myślę nad tym rogalem bo już mnie wkurzają te jaśki, kupię używany na olx i nie będę przepłacać - 130 zł za kawałek materiału i wypełnienie jak w zwykłym jasku gruba przesada. używany wypiorę i też posłuży.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości