Nasze Skarby-styczeń/luty 2008 - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-28, 11:21   #1081
pappaya
Zadomowienie

Dot.: Nasze Skarby-styczeń/luty 2008

Sheryl, a ja zawsze myslalam ze musi miec temperature ciala czyli okolo 36 stopni.
Stary 2008-04-28, 11:34   #1082
kociulek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pappaya Pokaż wiadomość
Sheryl, a ja zawsze myslalam ze musi miec temperature ciala czyli okolo 36 stopni.
Ja też tak zawsze myślałam

Sheryl, ale Ty laska jesteś ślicznie razem ze Stasiem wyglądacie
A co do czapeczki, to my zimową już dawno odłożyliśly, jak doktorka jeszcze w morcu zarzuciła nam, że przegrzewamy małą Kombinezon zresztą też. Ale jednak na każde wyjście czapeczka obowiązkowo Jak dziecko jest zgrzane, to założyć letnią, ale żyby uszka były zakryte. My nawet Adrianka staramy się bez czapki nie puszczać.

Jagódka

My + A + K +
kociulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 12:00   #1083
mala_majeczka
Raczkowanie

GG do mala_majeczka

Dzien Dobry

wpadam na chwileczke odmeldowac sie

Kubus byl dzisiaj na szczepieniu Splakal sie w gabinecie tak bardzo, ze chlopczyk 6-letni czekajacy ze swoja mama na wejscie po nas zapieral sie nogami przed wejsciem

Maly kluseczek wazy 5950
Nie byl mierzony na dlugosc , bo czekamy najpierw na usg stawow biodrowych zlecone przez ortopede.
A teraz zmykamy na spacerek - korzystac z fajnej pogody.
Ostatnio Malutki zasypia nam juz po ubraniu "wyjsciowych " ciuszkow, zanim wyladuje w wozeczkuD

aaa! jeszcze jedno...
potrzebuje obiektywnej opinii nt szczepienia przeciwko rotawirusom.
szczepilyscie? uwazacie te szczepienia za konieczne, potrzebne?

Mam do jutra zastanowic sie na ta szczepionka, a opinie na forach w internecie sa tak rozne ze sama juz nie wiem co mam zrobic, poza tym ( chociaz nie bede zalowala pieniedzy na dziecko) jest to wydatek 3x300zl, wiec niemaly.
mala_majeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 12:59   #1084
pappaya
Zadomowienie

Dziewczyny czyli czapeczke zakladamy zawsze? Nawet jak jest upal?

Majeczka, biedny Kubus i to dziecko w poczekalni
Nie zly z niego kluseczek wazy chyba tyle co moj.

A nasz Ivo karmiony o 8 wieczorem obudził sie dopiero o 5 rano!! jestem pod wrazeniem.
Stary 2008-04-28, 13:07   #1085
midey
Zadomowienie

GG do midey

[uote=sheryl;7368490]

Dziewczyny, czy wy w taką ładną pogodę (20 st. u nas) zakładacie maluchom na spacer jakąś czapeczkę?[/quote]

zawsze zakladam czapeczke tylko powiedzcie albo pokazcie zdjecia czym sie rozni czapeczka letnia od wiosennej?

Stas i Jagodka

Dawid jak widze nie odbiega od nory jesli chodzi o zabawy jezyczkiem

ajeczko sai stanelisy przed dylematem czy szczepic przeciwko rotawirusom czy nie...mamy jeszcze tylko kilka dni na zastanowienie sie..a opinie faktycznie rozne

Pppaya, ja tez jestem pod wrazeniem ze Ivo tak dlugo spal....

midey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 13:18   #1086
Kasiamaja
Zadomowienie

GG do Kasiamaja

Czesc dziewczyny!!! My tak tylko na chwile bo stres nieziemski u nas panuje! Dziś lecimy. Same ,w wielkim samolocie nie no troche przesadzam ,same na wielkim lotnisku zdane na łaske lub nie łaske obsługi bo za chiny ludowe nie umiem tego beeep wozka sama złożyc. Zobaczymy jak to będzie w każdym razie 3majcie za nas kciuki Wylatujemy o 23,50 więc mam nadzieje ,że Majutek juz będzie sobie chrapał chociaż na lotnisku za cicho to nie jest ,więc to będzie wyzwanie hehe Pozatym Patryk pojechal do Dublina odebrac paszport Majutka w sumie już wraca i z tego co wiem to paszport jest taki jak moj tylko ,że na rok a ja myślalam ,że dadzą jakąs zwyklą karteczke ,czyli nawet sie postarali . Na tym kończe moje dzisiejsze wypociny bo ręce mi się trzesa nad tą klawiatura zwlaszcza ,że już w nocy mialam koszmary ,ze stoje przed samolotem Maja się drze w nieboglosy ,ja nie daje rade zlozyc wozka nikt niechce mi pomoc i wszyscy sie drą na nas ,że opóźniamy. Wiem Wiem przesadzam ,ale ja już tak mam .Dobra to by bylo na tyle odezwę sie jutro z ukochanych Gliwic zajadając się pierogami ruskimi!!! A na koniec oczywiście moja mala budda hihi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg majutek.jpg (171,2 KB, 29 załadowań)

70,60...68,2.....66....64.....62....6 0
Kasiamaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 13:19   #1087
Kancia
Zakorzenienie

jak bedzie upał to mysle, ze mozna sobie czapke darowac pod warunkiem, ze na dziecko nie bedzie swiecic słonce ani wiac po głowie

my dzis bylismy w czapie z daszkiem ale Adrian to ma 8 mcy
Stary 2008-04-28, 13:20   #1088
lwica83
Wtajemniczenie

hej... my po wizycie, mamy skierowanie na badania krwi i do poradni rehabilitacyjnej na konsultację... co do języczka, to tak w tym wieku jest co do ulewania, to mam się nie martwić, bo to nie po każdym posiłku, dietę rozszerzamy już za tydzień o soczek z jabłuszka, później marchewkę i ze względu, że jest mój synuś podejrzewany o alergię to papki warzywne bez selera...
co do tych rotawirusów to ostatnio w Mama i ja wypowiadała się lekarka i powiedziała, że jeżeli dziecko nie ma styczności z dziećmi w wieku przedszkolnym i nie będzie chodziło do żłobka, to nie poleca... gdyż to nie oznacza, że dziecko nie zachoruje!! a jeżeli nie ma kontaktu, to jest też mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia choroby...

Kasieńko będzie dobrze i znajdzie się ktoś kto Wam pomoże na lotnisku
Midey czapeczkę zimową całą miałam z podwójnego materiału welur + pod spodem bawełenka taka gładka, tą wiosenną mam z takiej dzianinki bawełnianej (odrobinę grubsza od tych co zakładamy po kąpieli) i podwójne ma tylko uszka, a dzisiaj kupiłam taka letnią materiał przypomina taką bawełnę jak na koszule... później zrobię zdjęcia tej wiosennej i letniej

Dziewczyny normalnie ciężko mi w to uwierzyć, ale do pani doktor w poradni rehabilitacyjnej mogę wyznaczyć Dawida dopiero po 14 maja na czerwiec!!! to jakaś paranoja... bo pani doktor jest na urlopie... i nie ma zastępstwa... a do innych poradni nie mogę się dodzwonić...

Edytowane przez lwica83
Czas edycji: 2008-04-28 o 14:32 Powód: dokończenie posta;)
lwica83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 14:50   #1089
pappaya
Zadomowienie

Kasiu, trzymam kciuki za udana i bezpieczna podroz!! Na pewno ktos Wam pomoze z tym wozkiem. Ludzie pracujacy na lotniskach sa z reguly bardzo pomocni
Maja jak zawsze urocza
Stary 2008-04-28, 15:27   #1090
mala_majeczka
Raczkowanie

GG do mala_majeczka

Cytat:
Napisane przez lwica83 Pokaż wiadomość

Dziewczyny normalnie ciężko mi w to uwierzyć, ale do pani doktor w poradni rehabilitacyjnej mogę wyznaczyć Dawida dopiero po 14 maja na czerwiec!!! to jakaś paranoja... bo pani doktor jest na urlopie... i nie ma zastępstwa... a do innych poradni nie mogę się dodzwonić...
Lwica,znam ten bol...
Ja przecwiczylam temat poradni rehabilitacyjnych w ubieglym tygodniu:/
Obdzwonilam kilkanascie punktow (poradnie przyszpitalne i samodzielne osrodki )
Wszedzie gdzie sie dodzwonilam oczywiscie konieczna byla jeszcze kolejna wizyta u neurologa ) mimo ,ze wlasnie od neurologa dostalam skierowanie ,a potem dopiero ewentualna konsultacja z rehabilitantem.
Najwczesniejszy termn jaki udalo mi sie wyszarpac to 26 maja ( co uznalam za swoj wielki sukces)!
Znalazlam jednoczesnie namiary na polecanego w W-wie rehabilitanta i zdecydowalam, ze po wizycie u neurologa w jego osrodku bede chodzila do niego prywatnie ( tak bedzie szybciej i lepiej dla Kubusia ).

a w zupelnie innym temacie : wiecie co ostatnio usypia mojego synka - pieluszka

przypadkowo zorientowalismy sie, ze wstarczy mu kolo glowki polozyc pieluszke tetrowa.
Kubus przytula sie do niej i po 5 min spi jak aniolek
mala_majeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 15:51   #1091
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Napisane przez pappaya Pokaż wiadomość
Czytałam w gazecie "twoje dziecko", że dla niemowlaka to nie ma znaczenia czy ciepłe czy chłodne, aby nie za gorące i nie za zimne. Prawdopodobnie ciepłe może wydać mu się smaczniejsze, ale tego nikt nie sprawdzi. Pytałam tez lekarza i dziewczyny na forum "karmienie butelką" i podają chłodne.

Majeczko, ja chyba nie szczepię na rotawirusy. Pediatra mówiła, że to nie jest konieczne jak dziecko nie styka się z innymi dziećmi. Poza tym szczepionka nie chroni przed wszystkimi biegunkami, tylko przed tymi rotawirusowymi, czyli przed 25% biegunek. I że na rotawirusa to na pewno powinno się szczepić dzieci w Afryce bo tam się od biegunki umiera.

Kasiamaja i Maja miłej podróży.
Stary 2008-04-28, 18:29   #1092
lwica83
Wtajemniczenie

Mała Majeczko, mąż w innym ośrodku umówił wizytę prywatną na środę, żeby pokazali jak ćwiczyć, a później na 20 maja wizytę na NFZ... i jeżeli będzie taka potrzeba to w 1 w tygodniu będziemy chodzili na NFZ a raz prywatnie... a jutro idziemy na pobranie krwi...
Stary 2008-04-28, 21:19   #1093
midey
Zadomowienie

GG do midey

Kasiu, bezpiecznej podrozy

w temacie zapisow do poradni rehabilitacyjnej- my na wizyte czekalismy tydzien

Stary 2008-04-28, 23:23   #1094
elsi
Zakorzenienie

Hej, hej!
Jesteśmy, żyjemy, bardzo dziękujemy z Emilką za pamięć
Nie pisałam trochę z lenistwa, trochę z braku czasu. Pogoda piękna, wykorzystuję więc okazję i chodzę z Małą na spacerki. Prócz tego ukwieciłam balkon różnokolorowymi bratkami, nadrabiam różne zaległości, spotykam się ze znajomymi, no i szukam pracy Bodajże Lwica wspominała o końcu urlopu macierzyńskiego. Nie ukrywam, że w związku z moja specyficzną sytuacją w pracy, napawa mnie to pewnym lękiem. Orientujecie się może, czy można rozwiązać umowę o prace bez osobistego stawienia się w miejscu pracy? Np. przez wysłanie dokumentów pocztą?
Co do sytuacji z Emilką, uprzejmie donoszę że rodzice tejże trochę wyluzowali. Przez bite trzy dni siedziałam w sieci i wyszukiwałam informację na temat zaparć i wrzeszczenia podczas jedzenia. Teraz jestem mądrzejsza i dzięki temu spokojniejsza.
Emilek rośnie i przybiera na wadze. Powoli odkładamy rozmiar 56 i zakładamy pierwsze ciuszki 62! Gdy w żaden sposób nie ograniczam Jej jedzenia (co radzili w szpitalu ) potrafi jeść nawet godzinę, opróżniając obie piersi (a czasem je nie dłużej niż 5 minut - bo tak ).
Kupki raz się pojawiają, raz nie (maksymalna przerwa na szczęście nie dłuższa niż 5 dni) i dopóki Emilka jest spokojna, nie interweniuję. Przy każdym przewijaniu wykonuje Jej masażyk brzuszka:
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...9,2449645.html
Polecam gorąco, czasem aż mi się chce śmiać bo dosłownie baczki dosłownie wychodzą mi spod rąk, podczas jego wykonywania. A Mała wręcz uwielbia punkt trzeci - śmieje się wtedy w głos
Co prócz tego. Podobnie jak Wy, wchodzimy w etap ślinienia się. Emi najchętniej ciągle trzymałaby coś w ustach, zaślinione są łapki, zaślinione niedrapki, problem z podawaniem leków, bo zostają wyplute
Prócz tego oswajamy syndrom "wieczornego odrykiwania niemowlęcia". To Kociulek pisała że Karolinka z niewiadomych powodów ostatnio często krzyczy. Pappaya i Lwica tez wspominały o takich ostrych krzykach. Myślę, że nasze Maluszki "cierpia" na to samo. Podając za specjalistą:

"Otóż mały człowiek ma niedojrzały układ nerwowy i w związku z tym nienajlepiej radzi sobie ze
wszystkimi bodźcami, które do niego docierają przez cały dzień. Rano jest
jeszcze jako tako, w południe też jeszcze można wytrzymać, ale po południu i
wieczorem granica wytrzymałości już jest zwykle przekroczona. To oznacza, że
ludzik zaczyna być niespokojny, częściej domaga się karmienia, bo po pierwsze
nie ma to jak odreagować niepokój przy kochanej mamie (tu pojawia się pewien
problem z odreagowaniem, bo mama wieczorem choć ciągle kochana, to jednak
trochę zmęczona i zaniepokojona czy maluch będzie miał co zjeść), a po drugie
jak jest niespokojny to i je niespokojnie, więc bardzo często i po trochu (to
częste wieczorne karmienie ma dwie konsekwencje:
1. krótka przerwa między karmieniami niepokoi mamę, bo maluch nagle bardzo często chce jeść, a tu nie widać zbierającego się w piersiach mleka;
2.jak taka sytuacja trwa przez kilka godzin to jest to bardzo mocny sygnał dla piersi, by zwiększyły produkcję mleka, a to w połączeniu z wyższym poziomem prolaktyny w nocy, rano daje efekt dużych pełnych piersi).
I cała ta ,,karuzela” rozkręca się coraz bardziej - zmęczony maluch chciałby
usnąć ale nie może bo chce najpierw zjeść, a zjeść spokojnie nie może, bo jest
za bardzo zmęczony. Do tego oczywiście nerwy biednej mamy też już są na
wyczerpaniu.
Jakoś trzeba spróbować sobie z tym poradzić. Niektóre kobiety pilnują
zdecydowanie ograniczyć ilość bodźców docierających do maluszka już wczesnym
popołudniem. Inne ucinają sobie krótką drzemkę w dzień korzystając z pomocy
babci, którą wysyłają z ludzikiem na spacer. Dzięki temu wieczorem tylko jedna
osoba z pary mama-dziecko jest bardzo zmęczona. Można oczywiście spróbować
skorzystać z pomocy wspomagaczy takich jak np. herbatka z melisy, syrop
Melisal. A jak to nie pomaga to co tam niech będzie lampka czerwonego wina."

Ja sobie radzę z tym w taki sposób, że w sypialni włażę z Małą pod kołdrę, owijam nią Emi jak kokonem, odcinam jak mogę od wszelkich bodźców. Karmię wtedy oczywiście na leżąco. Żadnych książek, żadnej telewizji czy komputera. Gdy Emilka jest mocno podrażniona, krzyczy nawet, gdy próbuję rozmawiać z Mężem Działa jeszcze "szszszsz" do uszka Nie ukrywam, że wieczorne odrykiwanie rozpoczyna się u nas nie raz nawet po południu.

Czapeczkę ubieramy zawsze. Emilek właśnie dziś po raz trzeci zmieniła rozmiar na większy
Lwico, przykro mi czytać o Twoich Teściach i zachowaniu Męża Nic mądrzejszego, niż Dziewczyny już nie poradzę. Przychodzi mi dziękować Bogu, że mam dobra Teściową.
Co do terminów do lekarzy to przed rejestracja do ortopedy byłam przygotowana na terminy oczekiwania do miesiąca. I tak tez się stało. Prywatnie! A i tak okazało się, gdy dotarłam na miejsce, że tajemniczo znikłyśmy w książce rejestracji Był to pierwszy kwietnia, ale doprawdy nie było mi do śmiechu
Jak Wam pisałam, gastrolog prywatnie też miesiąc. "Publicznie" pół roku
Kasiamaja, za szczęśliwą podróż. Śpiochy z żyrafką fantastyczne!
Sheryl, miło odświeżyć sobie Twoją buzię Słodkie Synek
Mała_Majeczka, dla Synka Mam nadzieję, że zaparcia zniknęły. Jakby co, polecam się jako także doświadczona w tym temacie.

Na koniec chciałam się Wam pochwalić, jakie piękne długie rzęsy ma Emilka. Początkowo mnie to martwiło, bo miała ledwie co. Potem urosły dłuższe, potem jeszcze dłuższe, a teraz ma już takie wachlarze Nie dziw, bo i Mąż i ja mamy bardzo długie. Ale Mała ma po Tatusiu, bo robią się coraz gęstsze (żeby jeszcze ściemniały...). A ja ostatnio tracę - nie włosy, tylko rzęsy właśnie

Edytowane przez elsi
Czas edycji: 2008-12-05 o 01:08
elsi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 23:34   #1095
elsi
Zakorzenienie

I jeszcze kilka z ostatnich dni.
I dobranoc

Edytowane przez elsi
Czas edycji: 2008-12-05 o 01:08
elsi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-29, 07:42   #1096
lwica83
Wtajemniczenie

Elsi to pierwsze zdjęcie - po prostu oniemiałam Emilka to śliczna dziewczynka a ja wczoraj przez to całe umawianie się do lekarzy, znowu przypomniałam sobie o smsie do Ciebie o nieprzyzwoitej porze
a dzisiaj od 4 nie śpię bo przeżywam to pobieranie krwi, a jak przypominam sobie sytuację ze szpitala to aż gęsiej skórki dostaje... a mąż dzisiaj akurat na rano do pracy a co będzie jak będę musiała z nim wykonywać takie ćwiczenia jak Kancia... to mi serducho pęknie jak on będzie płakał... mimo, że to dla jego dobra... no nic muszę być silna za nas dwoje... to moje postanowienie, ale aby to zrealizować w pełni muszę coś zjeść, bo później czasu nie będzie...
i jeszcze pochwale się upolowanym przez aparat w niedzielę rano uśmiechem mojej kruszynki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF8241wiz.jpg (88,7 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF8213wiz.jpg (87,3 KB, 10 załadowań)
Stary 2008-04-29, 08:00   #1097
Kancia
Zakorzenienie

lwica nie doczytałam a u neurologa nie byliscie?? tylko skierowanie do poradni macie ?
nie martw sie zawsze mozesz sie wyzalic w wątku cwiczeniowym my teraz zmienilismy metode cwiczen i maly jest zachwycony ale biorac pod uwage skutecznosc poprzedniej to uwazam, ze chociaz 2 miesiace warto pocwiczyc Vojta i sie pomeczyc , bo tak na prawde to bardziej matka sie meczy niz dziecko

sliczne te Wasze kruszynki
Stary 2008-04-29, 08:43   #1098
pappaya
Zadomowienie

Elsi, zdjecia sa fenomenalne! Emilka ma sliczne rzęski Ivo tez ma bardzo dlugie rzęsy i to po tatusiu Wkleje jakieś zdjęcia.

Co do tych krzyków popołudniowych to masz racje ze odcinasz sie od wszystkich bodźców i w ciszy spedzasz z nia czas. Ostatnio Ivo plakal nawet przy kapieli co sie nigdy nie zdarza.

Ivunio nie zrobil kupki od soboty, wyprobuje ten masaż brzuszka - mam nadzieje ze pomoze. Wieczorami puszcza dużo bączków i to strasznie toksycznych.

Lwica, Dawidek przesłodki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 29.4.08 (6).JPG (18,3 KB, 12 załadowań)

Edytowane przez pappaya
Czas edycji: 2009-01-27 o 15:10
pappaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-29, 09:57   #1099
midey
Zadomowienie

GG do midey

Elsi, Pappaya Wasze slodkie dzieciaczki naprawde maja dlugie rzesy u nas Dawidek tez ma dlugie od poczatku w dodatku troszke sie podkreaja do gory

Emilka slicznie dzwiga glowke nie to co nasz LENIUSZEK

Lwica ale Dawidek pieknie sie usmiecha! trzymam kciuki zebyscie sie za bardzo nie nameczyli na pobieraniu krwi

Stary 2008-04-29, 10:14   #1100
Aka24
Rozeznanie

GG do Aka24

Nie wiem czy mam się martwić, ale Emi ostatnio jakoś nie ma chęci podnosić główki do góry jak leży na brzuszku Kiedyś podnosiła ładnie, a teraz sie buntuje. Gdy ją trzymam "na prosto" wtedy ma główkę na "sztywno" ale przyznam, że zaczełam się niepokoić. W piątek skończyła 2 m-ce.

Jeśli chodzi o ubieranie to w sobotę było u nas bardzo ciepło. Pojechaliśmy z nią na działkę i miała na sobie dwa pajace i taką chusteczkę z daszkiem (zdjęcie). W niedzielę doszedł niewielki wiaterek to miała na sobie taką chusteczkę ze ściągaczem (zdjęcie).
Zabezpieczacie skórę przed słońcem? Ja smaruję ją Nivea Baby z faktorem 30.

Edytowane przez Aka24
Czas edycji: 2009-02-16 o 08:47
Aka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-29, 10:36   #1101
pappaya
Zadomowienie

Aka, slicznie wyglada Emi w tych chustkach na glowie
Co do podnoszenia glowki to chyba wszystko przyjdzie w swoim czasie. Ivo ma 2,5 miesiaca a glowki tez nie chce podnosic lezac na brzuszku, co wiecej on nawet nie chce lezec na brzuszku. Jak go tak poloze to zaraz ryk. Sztywno tez trzyma jak jest noszony wiec raczej sie o to nie martwie.
Stary 2008-04-29, 11:11   #1102
lwica83
Wtajemniczenie

hej... wróciliśmy już z pobrania krwi muszę się pochwalić, że mam bardzo dzielnego synka... nawet nie pisnął, podrywał tylko panie laborantki i uśmiechał się do nich... rasowy mężczyzna hmmm ale to ma po mnie, bo tatuś igieł się boi
Kancia mamy na razie skierowanie do poradni... ale prawda jest taka, że dzięki Twojemu wątkowi wiem na co zwracać uwagę... i jestem Ci za to bardzo wdzięczna... a lepiej dmuchać na zimne
Aka Emi wygląda cudownie na tych zdjęciach...
a i Midey obiecane czapeczki - ta z pieskiem jest wiosenna, a ta w kratkę jest letnia...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF8291.JPG (120,6 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF8290.JPG (112,9 KB, 8 załadowań)
Stary 2008-04-29, 11:30   #1103
inka spinka
Raczkowanie

Czesc dziewczyny!
Nie pisałam bo cały tydzien byłam zajęta,aż zatęskniłam za nudą tak sobie wypełniałam każdą chwile.Podczytywałam Was cały czas ale dopiero dzisiaj dobrnełam do końca tyle naskrobałyscie....albo raczej tyle mnie nie było...Ale od początku- bylismy u neurologa i dostalismy skierowanie na rehabilitacje,idziemy 5 maja-załatwimy tego dnia dwóch lekarzy za jednym zamachem bo mamy tez wizyte u kardiologa- 1 raz u nas w miescie.
Bylismy równiez na pierwszym szczepieniu,Bartuś ważył 6260!!!!!!! a po tygodniu 300gram wiecej!!!!! Pediatra powiedziała ze nie ma sensu dawac malemu modyfikowanego( dawałam mu wieczorem bo myslalam ze sie nie najada) i od tej pory Bartus jest cały czas na cycce i jestem z tego niesamowicie dumna)
Moja "kruszynka" ostatnio przespała aż 8 i pół godziny.
Oprócz lekarzy były oczywiscie spacerki,wybierałam sie z kolezanka i jej córeczką(tez z lutego) do parku,przyjezdzałam do niej,ona do mnie,byliśmy u nich na działce.Także cały tydzien był bogaty w miłe wydarzenia,no... jedynie z tej rehabilitacji sie nie ciesze,ale mam nadzieje ze cwiczenia pomoga Bartusiowi i bedzie szybko podnosił główkę.
Kończę bo synek wzywa...potem się jeszcze odezwę)
inka spinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-29, 11:48   #1104
inka spinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sheryl Pokaż wiadomość
Pappaya, ale jak to odpowiednią temperaturę? Mleczko nie musi być ciepłe, może być letnie, chłodne, aby nie zimne tak jak z lodówki. Ja zawsze podaję chłodne.

Sheryl ja słyszałam ze jak mleko jest za chłodne to moze to spowodowac bóle brzuszka,ale nie wiem czy to prawda.

Dziewczyny mój Bartek ostatnio czasami po jedzeniu,albo płaczu tak charczy jakby nie mógł odkrztusic,tzn jak kaszlnie to jest ok ale przeciez on nie rozumie jak mu mówie zeby kaszlnął pediatra powiedziała ze to z przejedzenia,ze mleczko mu gdzies zalega i dlatego,no ale po intensywnym plakaniu tez tak ma czasami,Wasze dzieci tez charczą??
Stary 2008-04-29, 11:58   #1105
inka spinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aka24 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy mam się martwić, ale Emi ostatnio jakoś nie ma chęci podnosić główki do góry jak leży na brzuszku Kiedyś podnosiła ładnie, a teraz sie buntuje. Gdy ją trzymam "na prosto" wtedy ma główkę na "sztywno" ale przyznam, że zaczełam się niepokoić. W piątek skończyła 2 m-ce.

Jeśli chodzi o ubieranie to w sobotę było u nas bardzo ciepło. Pojechaliśmy z nią na działkę i miała na sobie dwa pajace i taką chusteczkę z daszkiem (zdjęcie). W niedzielę doszedł niewielki wiaterek to miała na sobie taką chusteczkę ze ściągaczem (zdjęcie).
Zabezpieczacie skórę przed słońcem? Ja smaruję ją Nivea Baby z faktorem 30.
Aka Bartek 6go maja skonczy 3 mce i nie podnosi głowki,tzn lezac na brzuszku podnosi,ale chyba niewystarczająco,no i jak lezy na brzuchu to go przegina na jedna strone,noszony w pozycji pionowej wygina sie do tyłu a głowka to lata na wszystkie strony wiec trzeba mu ja przytrzymywac dlatego bedziemy sie rehabilitowac,ale batek jakby nie było 1 mc przelezał w szpitalu takze mysle ze dlatego to u nas tak wyglada.Ale ty sie nie masz czym martwic bo Emi ma jeszcze co najmniej miesiac na to zeby podnosic główkę-tak powiedziała neurolog,mi równiez mówiła ze nie ma sie czym martwic tylko po prostu Bartusiowi potrzeba troszke pomóc,niektóre dzieci tak mają i juz.
A na słoneczne dni równiez uzywaz nivea baby z fak. 30

Chciałam jeszcze dodac że wszystkie zdjęcia dzieciaczków cudne,z przyjemnością je zawsze ogladam!!

A gdzie Jupi?
Stary 2008-04-29, 12:07   #1106
midey
Zadomowienie

GG do midey

Aka, ale Emma jest sliczniutka! i jak ladnie wyglada w tych chusteczkach

nie wie czy powinnassie martwic...ale skoro juz ladnie dzwigala a teraz nie chce to dla spokoju suienia by to sprawdzila.....

nie smaruje Dawidkowi buzki kremem z filtrem tylko zwykly kree

Lwica dla Dawidka ze taki dzielny byl

PS Moj Ocrushek tez boi sie igly w przeciwienstwie do mnie

czapeczki bardzo i sie spodobaly obie dzieki za fotki juz nie a zadnych watpliwosci jaka czapeczke powinnismy kupic Malemu na wiosne

Inka faktycznie tydzien pelen wrazen

no i Bartus jaki juz duzy chlopak!

Stary 2008-04-29, 12:14   #1107
midey
Zadomowienie

GG do midey

skoro dzisiejszy watek taki kolorowy to ja nie bede "gorsza"

oto nasz maly Dawidek dzisiejszego poranka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wizaz1.JPG (56,0 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wizaz2.JPG (62,5 KB, 9 załadowań)

Stary 2008-04-29, 12:16   #1108
lwica83
Wtajemniczenie

Inka Bartuś to faktycznie duży chłopiec... my będziemy naszego ważyli dopiero 12, bo w przychodni (nowy budynek) jest zimno... i nie chciałam żeby mi się przeziębił, zapomniałam dodać, że my też używamy tego kremu, ale mam pytanie, czy wasz też tak ciężko rozsmarować??
Midey zapomniałam dodać, że wczoraj Dawid już był w tej letniej czapeczce na spacerze, ale dzisiaj znowu wiosenna, bo mimo iż temperatura zbliżona to przez mniejszą ilość słoneczka i wiaterek jest chłodniej...

Dziewczyny czy jak zakładacie spodenki swoim maluchom jak wychodzicie na dwór to coś pod nie zakładacie, np. półśpiochy, albo na pajaca je zakładacie czy same skarpetki i spodenki?? bo wczoraj widziałam w parku takiego 2 miesięcznego brzdąca i miał gołe nóżki i spodenki + skarpetki i zaczęłam się zastanawiać, czy nie za ciepło ubieram Dawida...

Edytowane przez lwica83
Czas edycji: 2008-04-29 o 12:19 Powód: skleroza
Stary 2008-04-29, 12:24   #1109
Aka24
Rozeznanie

GG do Aka24

Dzięki Kochane. Do neurologa i tak się wybieramy więc będę spokojniejsza.
Lwica, Dawidek to dzielny mały mężczyzna. Moja Emi troszkę płakała przy pobieraniu krwi.
Midey, ale masz przystojniacha w domu
Inka kawał chłopa z Bartusia. Mojej też tak charczy, ale tylko po płaczu. Pytałam o to położną i ona stwierdziła, że to normalne.
To tak na szybko bo mój Łobuz coś wykrzykuje
Aka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-29, 12:29   #1110
freddy296
Wtajemniczenie

witam...

Lwica mi sie wydaje ze jest jeszcze za chlodno, aby dwumiesieczny brzdąc mial tylko spodenki i gole nozki...
No nie wiem, ja tez mam zawsze klopot w ubieraniu, ale mimo ze jest 20 st mojemu rocznemu Kubie zakladam pod spodnie rajstopki... Teraz jeszcze pogoda zdradliwa jest. Mysle ze jak zalozysz pod spodnie cos jeszcze bedzie dobrze. chyba ze u Was jest 25 stopni i slonce prazy

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości