|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3571 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kielce
joasiatko wszystkego najlepszego na nowej drodze życia - czekamy na zdjęcia
![]() Mam takie pytanie, do juz wcześniej poruszonego tematu - kupujcie coś rodzicom na podziękowanie oprócz kwiatów??
#3572 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sala w Woli Jachowej (3500+opłaty za światło,gaz) do 250 osób, sala w Niestachowie (2800zł)do 200 osób! Jeśli masz jakieś pytania to śmiało pytaj!odpowiem jeśli będę tylko umiała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3573 |
Raczkowanie
|
gazelcia Tak sie złożyło, że my z TŻ mamy tylko mamy, niestety nasi ojcowie nie żyją
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3574 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moje serdeczne gratulacje! Z uśmiechem przeczytałam Twojego posta! Super, że mimo niepogody świetnie się bawiliście! Wszystkiego dobrego!!! P.S. Odebraliście już odpisy z USC? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3575 |
Raczkowanie
|
dziewczyny jak to jest z zapowiedziami. idzie sie do parafii i prosi zeby wyglosili zapowiedzi i wtedy tez bierze sie od nich kartke i dopiero na protokol czy jakas inna kolejnosc np protokol musi byc juz po wszystkich zapowiedziach czy jak?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3576 |
Raczkowanie
|
asulka84 my poszliśmy na spisanie protokołu i od razu wtedy ksiądz wypisał zapowiedzi( dałam za nie 50 zł) ksiądz dał też takie oświadczenie dla TŻ, które musi przedstawić w swojej parafii i wtedy u niego ksiądz też wypisze zapowiedzi
|
![]() ![]() |
![]() |
#3577 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3578 |
Zakorzenienie
|
asiulka - zapowiedzi moga zostac ogloszone dopiero po spisaniu protokołu. Jak pojdziecie do ksiedza ze wszystkimi dokumentami (glownie tymi z USC) to ksiadz spisze z Wami protokol i wypisze zapowiedzi, za ktorych ogloszenie oczywiscie musiscie zaplacic
![]() ![]() ![]() gosik - a u nas do protokołu ksiadz wymagał wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3579 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.cafesoltyko.pl/fontanny/i...ria_cz/103.jpg |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3580 |
Raczkowanie
|
dzieki dziewczyny
![]() ![]() a my jestesmy na etapie rozwozenia zaproszen i nawet jest calkiem przyjemnie ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3581 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3582 |
Raczkowanie
|
asiulka84 ja mam juz spisany protkół a na zapowiedzi jeszcze ksiądz nam karteczki nie dał tylko dla TŻ a mi kazal przyjść na 3 mce przed ślubem z dokumentami i wtedy mi dopiero wystawi zapowiedzi nawet nie wiem jaka cena,u mojego TŻ 100zł.
Skoro juz mowa o kasie to jak Wy płaciliście każdy za siebie, czy TŻ za was a Wy za niego? A może za wszystko ma płacić TŻ?
#3583 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3584 |
Zakorzenienie
|
dagunia - to już kwestia uzgodnień międy Wami/Waszymi rodzicami. Ja zapłaciłam z swoje zapowiedzi, TŻ za swoje. Reszta kosztów jest dzielona na pół i tak np. za ślub rodziny płacą po połowie
|
![]() ![]() |
![]() |
#3585 |
Raczkowanie
|
My w pt spisywalismy u ksiedza protokół. Balam sie, że sie nie uda, bo wczesniej poszlismy do USC po zaswiadczenie i nam nie wydali bo TZ przyszedl ze starym ksiazeczkowym dowodem
![]() ![]()
#3586 |
Raczkowanie
|
gazelcia ja gdybym była na waszym miejscu zrobiłabym podziękowania dla rodziców zwaczajnie jak by był tam, tzn skoro to tata twojego TŻ to np. zrobiłabym tak, że to on by składał te podziękowania np dziekujemy rodzicom za wychowanie pomoc w zorganizoawniu wesele itd... a potem powiedziałby np:" tato Tobie również dziękuje za to, że byłeś przy mnie i za torske w wychowaniu" i dać kwiaty czy tam inny prezent rodzicom żyjącym, i można też zadedykować zmarłemu tacie piosenkę. Wiem, że zrobi się wtedy dość sentymentalnie i pewnie będziecie płakać ale będzie wtedy szczerze i ok, bo dziwnie nie podziękować wcale rodzicom. Ja bym w ten sposób to zrobiła myśle, że nie uraziłabym tym nikogo. Zresztą u nas rodzice żyją i myślę, że też bedziemy ryczeć a na 100% mój tato a skoro i on to pewnie ja bo odziedziczyłam to po nim, że szybko się wzruszam.
Kalex za zapowiedzi akurat nie wiem jak mamy to załatwić ale chyba zrobimy tak, że każdy za siebie, jeszcze to skonsultuje z moim TŻ, u nas np. koszta wesela tzn osób nie będą liczone po połowie bo ja mam o 20 gości mniej niż TŻ, a z reszta to już chyba po połowie będzie niech sobie już rodzice uzgadniają co i jak ![]()
#3587 |
Rozeznanie
|
W sobotę byliśmy na weselu i nikomu nie polecam zespołu APLAUZ !! Potwornie fałszowali i opili się.
#3588 |
Zakorzenienie
|
dagunia - no właśnie, nam też wesele finansują rodzice i kwestie finansowe wyglądają różnie u różnych osób. Z mojej strony też jest mniej o około 20 osób niż ze strony TŻ, ale moi rodzice stwierdzili, ze jego goscie sa tez moimi i stwierdzili, ze kosztami odnosnie wesel ai zakwaterowania gosci w pokojach dziela sie po polowie (mimo,ze rodzice TŻ-ta na poczatku nie chcieli sie na to zgodzic, bo np. my kwaterujemy 10 osob, a TŻ 20...). Ale ostatecznie stanelo, ze wsztstko dziela na pol.
Takze u kazdego to roznie wyglada. My tylko oddzielnie zaplacilismy za zapowiedzi - ja za swoje, TŻ-za swoje |
![]() ![]() |
![]() |
#3589 |
Raczkowanie
|
Co do podziału kasy u mnie to zależy od portfelów rodziców i naszych. U mnie głównym sponsorem wesela jest tata, TZ nie chcial wesela i zgodzil sie tylko dlatego ze mnie zależało dlatego wynegocjowalam że on płaci za slub, wódkę, obrączki i swój strój, mama funduje mi sukienke i kwiatki, ja place tylko za fotografa, bo nie pracuje tylko stypendium odkladam, rodzice TZ organizuja stol wiejski z ich miejscowosci, ciocia kupuje mi ciasta, dziadek może tort, a za cala reszte czyli wesele, kapela, owoce i noclegi płaci tata, a potem my mu oddamy zebrane na weselu pieniazki, co i tak całości jego wydatków nie pokryje bo on sam placi 31tys. Koszt calego wesela to ok 42tys - wesele na 150os.
Jesli chodzi o oplaty za kursy i dokumenty placilismy osobno.
![]() |
#3590 |
Raczkowanie
|
No to u mnie sytuacja z pienążkami wyglada jeszcze troche inaczej,
rodzice moi płacą za moich gości, rodzice TŻ za swoich gości, stół wiejski po połowie. Za wódke, napoje, ciasta płacą moi rodzice i TŻ ze swoich na pół. Ja płace sobie sama za suknię, buty, fryzjera i makijażystkę, za zapowiedzi, za kurs przedmałżeński, i dokumenty z USC. TŻ prócz tego co wymieniłam wyżej płaci sobie za garnitur, za bukiet, za ślub i za obrączki, za dokumnety, za zapowiedzi. Za fotografa i kamerzyste oraz podróż poślubną płacimy wspólnie z TŻ-em z pieniążków, które dostaniemy z wesela. Za deoracje sali i kościoła równiez z TŻ-em płacimy sobie sami po połowie. Za samochód wesleny nic nie płacimy bo chrzestny mój będzie nas wiózł, ale napewno będę chciała mu oddać za benzyne, chodź pewnie nie będzie chciał nic wziąść. Za nclegi to płacą tylko moi rodzice bo ja będę mieć 20 gości przyjezdnych z zagranicy, a ze strony TŻ przyjezdni zmieszczą się u tesciów w domu, z tego wszystkiego zastanawiam się gdzie my z TŻ-em będziemy spać ![]() Więc troche zamieszania jest rodzice TŻ zabardzo pieniązków nie mają,TŻ za granicą troche zarobi a z mojej pensji to też dużo nie wyjdzie zwłaszcza,że odkładamy pieniążki na działkę, którą chcemy kupić po ślubie.
Nasz wielki dzień 18.10.2008 ![]() Edytowane przez dagunia24 Czas edycji: 2008-04-29 o 11:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#3591 |
Zakorzenienie
|
Co do pieniążków u nas jest tak jak u Kalex, płacimy po połowie, mimo ze odemnie będzie o wiele więcej osób bo Tz nie ma licznej rodziny, na początku wszyscy mieli płacić za siebie ale po paru rozmowach stanęło w końcu na tym
![]() z mojej strony głównym sponsorem wesela jest tata, my z Tz natomiast popłacaliśmy zaliczki za sale , Dj,z naszej kieszeni będzie tez fryzjer, makijażystka , zapowiedzi, kurs przedmałżeński i dokumenty USC, sami tez kupujemy zaproszenia i inne drobne rzeczy żeby chociaż troszkę odciążyć rodziców Pieniądze na suknie dostałam od świadkowej w ramach prezentu ślubnego, fotograf znajomy również robi nam zdjęcia za darmo jako prezent wiec troszkę sie odciążyło ale i tak jak czasem siądę i po podliczam to sporo tego wychodzi, no ale w końcu wesele ma sie raz w życiu (a przynajmniej powinno) ![]()
#3592 |
Zakorzenienie
|
no i widać po Waszych wypowiedziach, że to wszystko kwestia indywidualna
![]() ja chciałam jeszcze napisać odnośnie makijażu - jak któraś z Was będzie malować się sama to polecam przetestować i ewentualnie zakupic (cena porażająca, bo 215 zł., ale można taniej np. na allegro, np. http://www.allegro.pl/item348967239_...ose_eclat.html, http://www.allegro.pl/item349498035_...re_mythic.html) podkład w kompakcie Guerlain. Wczoraj wyskoczyłam z koleżanką na moment na miasto właśnie przetestować ten podkład, bo zachwyciła nas idelana cera koleżanki ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3593 |
Raczkowanie
|
Kalex a gdzie byłaś przetestować ten podkład może i ja zobaczę i przetestuję?
![]() |
#3594 |
Zakorzenienie
|
U nas wszystkie koszty dzielimy po połowie. Z tym że moją stronę finansują rodzice a stronę TŻ on dzieli z rodzicami
![]() Kurcze, Kalex jakbym miała mieć piękną cerę po tym kompakcie chyba bym odżałowała... Ale jakoś kompakty nigdy nie były dobre dla mojej skóry, nie mam złudzeń echhh |
![]() ![]() |
![]() |
#3595 |
Raczkowanie
|
Ja mam zamiar malować sie sama i właśnie jestem na etapie poszukiwania dobrych kosmetyków, które spełnia swoje zadanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3596 |
Zakorzenienie
|
dagunia - bylysmy go wypróbować w perfumerii FOR YOU na ul. Małej
![]() gosik - ja też używam tylko podkłady płynne, takie w kompkacie nigdy mi nie pasowały, ale jak zobaczyłam w perfumerii jak wygląda kolezanka po nim to sama wzielam wacik i sobie buzke nim wymaziałam! naprawde rewelacja! proponuje isc i go sprobowac, moze Wam podpasuje ![]() poza tym w for you jest dziewczyna, ktora wykonuje makijaze, mozna isc i poprosic ja o pomoc w makijazu, pomoze dobrac podklad, cienie itp. i od razu umaluje |
![]() ![]() |
![]() |
#3597 |
Raczkowanie
|
Dziękuj Kalex na pewno się tam wybiore a może mi się spodoba, co prawda ja też używam w płynie i nie jestem przekonana do tych w kompakcie ale nie zaszkodzi spróbowac, może w płynie też mają.
#3598 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny miała któraś z Was może taka sukienke z paryzanki na swoim slubie?? Moze widzialyscie ja w salonie wyrazcie opinie jak sie prezentuje ja narazie widzialam ja na 1 zdjeciu na stronce salonu. To co widac bardzo mi sie podoba (pomijajac oczywiscie taki typ rekawiczek) ale "na zywo" jeszcze jej nie widzialam bo nie ma mnie teraz w kraju i nie za bardzo mam jak odwiedzic salon. Pocieszam sie ze do slubu jeszcze duzo czasu. Pozdrawiam was
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3599 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3600 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny,mam pytanie - czy na żelaznej dobry jest ten salon fryzjerski??
![]() Bo chciałabym podciąć włosy ale boje się, żeby mi głowy z włosów nie ogołociły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:36.