Kłótnia o alimenty - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-05-18, 12:08   #121
Hultaj
BAN stały

Dot.: Kłótnia o alimenty

Cytat:
jest wątek o tym, jakim jej ojciec jest ojcem,
wątek jest o tym, jaką ona jest córką. jest taką córką względem niego jak ją wychował.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 12:08   #122
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
dziewczyny to nie jest wątek jak wam się cudownie żyje za 1000 zł miesięcznie i jak to się nie najecie za 10 zł dziennie

ale o tym, że bycie rodzicem np. między 3 a 18 rokiem zycia (przypuscmy, że facet sie rozwiódł i wyprowadził jak mała miala tyle) nie polega na
- zadzwonieniu w boże narodzenie
- pogadaniu na imprezie rodzinnej
- wysłaniu 6 stów i to jeszcze dzięki pilnowaniu przez ciotkę, bo jakby nie ciotka, to.

fundusz alimentacyjny daje tyle ile daje nie dlatego ze za 500 zł tak cudownie sie uzyje ale dlatego ze to są srodki budżetowe i widocznie przelicznik na tyle może pozwolić wypłacić.
przykładowo utrzymanie dziecka w domu dziecka to jest koszt wyzszy niz 500 zł miesięcznie (kiedys czytałam o kwotach typu 1500-2000, ale to może podać ktos kto zna temat albo to sprawdził), co nie znaczy, że statystyczne dziecko z domu dziecka więcej je czy potrzebuje innych ubran niz statystyczne dziecko mieszkajace w domu przy rodzicu.

a cały wątek to pojazd po autorce , jaka to z niej harpia oraz jaki biedny miły szarpany przez wredną córę tatus.
Dziecko w domu dziecka ma o wiele więcej niż dziecko wychowywane przez samotnego rodzice (oczywiście w sensie materialnym). Spędziłam w domu dziecka trochę czasu jako wolontariusz to się nawidziałam co moje. To w sumie też zależy od dyrekcji, ale serio jak dyrektor fajny to dzieciaki tam mają jak w raju pod względem finansowym. Wyjazdy to na wakacje to na ferie to na jakieś wycieczki non stop, to na narty to nad morze, to w góry, to za granicę. Jakieś imprezy typu dzień pluszowej piłki czy dzień dziecka. Warsztatów miliony typu zajęcia komputerowe, taneczne, baseny, lodowiska bla bla bla. Co chwila ktoś coś dla nich przynosi np. słodycze, zabawki, ubrania. Są różne zbiórki. Serio, jak dyrektor ogarnięty to dzieci w domu dziecka pod względem finansowym mają lepiej niż niejedno dziecko w zwykłej, normalnej, pełnej rodzinie.
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 12:09   #123
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Nie, to właśnie ty nie rozumiesz, że to nie jest wątek o tym, jakim jej ojciec jest ojcem, a o wysokości alimentów. I wysokości alimentów nie ustala się z proporcji: im gorszy ojciec - tym wyższe alimenty, tylko z dochodów.
Które spadły. Więc alimenty też spadły. I fakt, że był złym ojcem, nic w tej kwestii nie zmienia.
A jak autorka chce dochodzić swojego, to powinna to zrobić sądownie.
bronisz tych swoich kocopołów
juz ci powiedziałam
urodz dziecko
olej je
daj 6 stów jak cie kto zmusi na wlasne dziecko i czesc jak czapka
i wizaz cie pochwali
ojciec dziecka cie nie pochwali
i wszystko na ten temat.
Stary 2017-05-18, 12:09   #124
answer_is_here
BAN stały

[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;73914976]Pewnie tak. Facet jest chory, umierający. Obawiam się, że autorka mogłaby zostać z niczym...[/QUOTE]

Skąd wiadomo, że umierający ? Znam ludzi, którzy żyli z chorobą nowotworową kilkanaście lat. Nawet pracowali. To już nie te czasy, że rak to wyrok.
answer_is_here jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 12:14   #125
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Dziecko w domu dziecka ma o wiele więcej niż dziecko wychowywane przez samotnego rodzice (oczywiście w sensie materialnym). Spędziłam w domu dziecka trochę czasu jako wolontariusz to się nawidziałam co moje. To w sumie też zależy od dyrekcji, ale serio jak dyrektor fajny to dzieciaki tam mają jak w raju pod względem finansowym. Wyjazdy to na wakacje to na ferie to na jakieś wycieczki non stop, to na narty to nad morze, to w góry, to za granicę. Jakieś imprezy typu dzień pluszowej piłki czy dzień dziecka. Warsztatów miliony typu zajęcia komputerowe, taneczne, baseny, lodowiska bla bla bla. Co chwila ktoś coś dla nich przynosi np. słodycze, zabawki, ubrania. Są różne zbiórki. Serio, jak dyrektor ogarnięty to dzieci w domu dziecka pod względem finansowym mają lepiej niż niejedno dziecko w zwykłej, normalnej, pełnej rodzinie.
mnie po prostu dziwi (nie, w sumie nie dziwi) ten pocisk po niej.

on jest dorosły ma z 50 lat i nawet z nia nie rozmawia jak nalezy, co widac po hasłach typu on obiecuje, babka robi swoje, wiec sorry.

to ze wg łaski wizazu matka powinna sie cieszyc ze facet w ogóle raczył cos dac to juz widzimy. bo jakby nie dał to by się szarpała i moze dostała z funduszu 300 zł, szał.

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Cytat:
ojciec dawał 600zł, ale matka też w takim razie powinna dawać 600zł -
a tak na marginesie, to ze to matka ją wychowała i tylko ona poswiecała jej swój czas bo nie bozonarodzeniowy tatus, to pic?

a te wszystkie godziny kiedy ona siedziala przy lekcjach, pilnowała wieczorem, odwozila do szkoły, gotowała obiady to co ?

gdzie on był ?
na rybach ??
matce to sie czas na ryby nie należy?
juz w pierwszym poscie jest napisane jak bardzo on sie nie interesował i jaki był aktywny.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2017-05-18 o 12:16
Stary 2017-05-18, 12:20   #126
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
mnie po prostu dziwi (nie, w sumie nie dziwi) ten pocisk po niej.

on jest dorosły ma z 50 lat i nawet z nia nie rozmawia jak nalezy, co widac po hasłach typu on obiecuje, babka robi swoje, wiec sorry.

to ze wg łaski wizazu matka powinna sie cieszyc ze facet w ogóle raczył cos dac to juz widzimy. bo jakby nie dał to by się szarpała i moze dostała z funduszu 300 zł, szał.

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

a tak na marginesie, to ze to matka ją wychowała i tylko ona poswiecała jej swój czas bo nie bozonarodzeniowy tatus, to pic?

a te wszystkie godziny kiedy ona siedziala przy lekcjach, pilnowała wieczorem, odwozila do szkoły, gotowała obiady to co ?

gdzie on był ?
na rybach ??
matce to sie czas na ryby nie należy?
juz w pierwszym poscie jest napisane jak bardzo on sie nie interesował i jaki był aktywny.
Fundusz jest o kant d. potłuc... daje tylko do 500zł a poza tym nie do 26 r.ż. a do 25
Choćby ojciec był miliarderem a nie płacił alimentów i uciekł za granicę to dostaniesz nie więcej niż 500zł.

Dla mnie to też jest oczywiste, że jak się robi dziecko to się ponosi konsekwencje. Ja rozumiem, że można nienawidzić swojej żony, ale własnego dziecka? O które się starało? Które było poczęte bo się je chciało wychowywać i dawać jak najwięcej, rozwijać itd. i nagle się kłócimy z partnerem i dziecko o już jakaś karta przetargowa a nie ten wymarzony potomek?

Nie rozumiem, dlaczego wycięłaś część mojego długiego posta gdzie przecież pisałam, że sytuacja jest dosyć skomplikowana i z jednej strony mamy ojca z drugiej autorkę a z trzeciej matkę.

Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Czas edycji: 2017-05-18 o 12:21
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 12:23   #127
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez Istielig Pokaż wiadomość
Ohohoho jaki lincz XDDDDD odezwaly sie silne i niezalezne, pracujące od 10rż XDDDDD
I chyba żadna z Was nie dostawala alimentow, nie jest z rozbitej rodziny i nie wie jak to jest, zwlaszcza kiedy jedno z rodziców się od Was odwraca.
Ojciec ją olal i ma go żałować? Z moim mam sporadyczny kontakt telefoniczy od 10 lat (głównie jak trzeba cos załatwić) i za to, ze się od własnego dziecka odwrócił to informacja o potencjalnej chorobie spłynelaby po mnie jak po kaczce.
A 600zl ktore ta dziewczyna dostawala to ochlap, nieproporcjonalny do potrzeb mlodej, studiujacej osoby. I nie, ona nie ma obowiązku zarabiać na siebie, dopoki sie uczy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Czytanie ze zrozumieniem się kłanie.
Ojciec próbował, chciał mieć z nią kontakt- ona nie chciała.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-05-18, 12:26   #128
Paprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hanako Pokaż wiadomość
Nie, to właśnie ty nie rozumiesz, że to nie jest wątek o tym, jakim jej ojciec jest ojcem, a o wysokości alimentów. I wysokości alimentów nie ustala się z proporcji: im gorszy ojciec - tym wyższe alimenty, tylko z dochodów.
Które spadły. Więc alimenty też spadły. I fakt, że był złym ojcem, nic w tej kwestii nie zmienia.
A jak autorka chce dochodzić swojego, to powinna to zrobić sądownie.
Zgadzam się. I uważam, że autorka nie pójdzie do sądu bo zdaje sobie sprawę z tego, że wyrok mógłby nie być dla niej korzystny.
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 12:27   #129
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Tylko też bierzmy pod uwagę, że ona była wtedy dzieckiem a on dorosłym człowiekiem. Dzieci serio mają różne humorki.
Stary 2017-05-18, 12:33   #130
Istielig
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość

To teraz usiądź na chwilę i zastanów się nad sytuacją. Autorka ma kilka lat, ojciec alkoholik, w domu awantury, jak sama napisała- bała się go. Więc normalną reakcją dziecka jest uciekać od tego typu, toksycznej osoby.
Potem zamieszkały z matką same i dorosły chłop 40 lat nie odwiedzał ani nie zajmował się małą córką, bo jak miała kilka lat i widziała go pijanego to powiedziała, że nie chce się z nim widzieć.
Straszna ta jego córka, nie ma co.
Może Cię to zdziwi, ale dziecko ma zupełnie inny tok myślenia niż osoba dorosła i w takich właśnie sytuacjach jak rozwód, to na dorosłych- NA RODZICACH- ciąży obowiązek dbania o prawidłową relację z dzieckiem.
Nie zabiegał o miłość i przywiązanie swojej małej córki- to oczywiste więc, że tego nie otrzymał .
A Ty piszesz o tym co najmniej tak, jakby autorka przez całe swoje życie miała 20 lat i któregoś dnia obudziła się i postanowiła, że nie chce już mieć kontaktu ze swoim ojcem, który wcześniej był poprawny.
A takie wieloletnie zaniedbania z okresu dzieciństwa są praktycznie nie do odbudowania, nawet kiedy dziecko już dorośnie i jest świadome sytuacji.

Edytowane przez Istielig
Czas edycji: 2017-05-18 o 13:11
Istielig jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 12:39   #131
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;73916306]Tylko też bierzmy pod uwagę, że ona była wtedy dzieckiem a on dorosłym człowiekiem. Dzieci serio mają różne humorki.[/QUOTE]

Dzieci mają różne humoru ok to co na siłę miał ja odwiedzać i siedzieć w milczeniu czekając aż jej humorek przejdzie?
W pewnym momencie przestała być już dzieckiem z humorkami czy spróbowała wówczas nawiązać kontakt z ojcem?
Piszecie że ciotka pilowala żeby płacił alimenty.podejrzewam że miał wyrok i poprostu ciotka zamiast płacić mu kasę do ręki przelewala na konto matki cześć jego wypłaty.on te pieniądze zarobił a ona je tylko przekazywala trudno stwierdzic czy jeśli by tego nie robiła to on by nigdy nie płacił
Komornik go nie ścigał nie uchylił się od obowiązku
Teraz jest chory i nie pracuje jego matka go wspomaga finansowo to zmienia jego sytuację drastycznie dlatego w sądzie miałby duża szansę na obniżenie alimentów
Wszystko ma wpływ na alimenty zarobki pozwanego jego mozliwosci (chory ,nie pracuje,ma następne dziecko itp).
Jego choroba nie jest wymyslem na uniknięcie alimentow pewnie jakby był zdrowy to by nadal płacił te 600zl
Rozwiązanie jest jedno jeśli autorka uważa że płaci za mało niech idzie do sądu innej drogi nie ma

Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Czas edycji: 2017-05-18 o 12:45
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-05-18, 12:48   #132
CarycaKatarzynaI
Zawsze łakoma.

Ja mam pytanie do autorki wątku: na którym roku jesteś?
Jeśli rocznik w Twoim nicku jest prawdziwy to spokojnie powinnaś bronić magisterkę, prawda?
Stary 2017-05-18, 12:51   #133
Konto usunięte

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;73916661]Dzieci mają różne humoru ok to co na siłę miał ja odwiedzać i siedzieć w milczeniu czekając aż jej humorek przejdzie?
W pewnym momencie przestała być już dzieckiem z humorkami czy spróbowała wówczas nawiązać kontakt z ojcem?
Piszecie że ciotka pilowala żeby płacił alimenty.podejrzewam że miał wyrok i poprostu ciotka zamiast płacić mu kasę do ręki przelewala na konto matki cześć jego wypłaty.on te pieniądze zarobił a ona je tylko przekazywala trudno stwierdzic czy jeśli by tego nie robiła to on by nigdy nie płacił
Komornik go nie ścigał nie uchylił się od obowiązku
Teraz jest chory i nie pracuje jego matka go wspomaga finansowo to zmienia jego sytuację drastycznie dlatego w sądzie miałby duża szansę na obniżenie alimentów
Wszystko ma wpływ na alimenty zarobki pozwanego jego mozliwosci (chory ,nie pracuje,ma następne dziecko itp).
Jego choroba nie jest wymyslem na uniknięcie alimentow pewnie jakby był zdrowy to by nadal płacił te 600zl
Rozwiązanie jest jedno jeśli autorka uważa że płaci za mało niech idzie do sądu innej drogi nie ma[/QUOTE]
Myślę, że mógłby próbować naprawić relację, bo akurat dzieci łatwo jest przeprosić, udobruchać czy wzbudzić ich zaufanie. Wystarczą chęci. Mógł przestać pić, wysyłać paczki z zabawkami, wysyłać paczki na święta, wysłać choćby smsa z życzeniami z własnej woli a nie bo mu ktoś kazał. Zabrać do kina czy na lody. Cokolwiek. Mój ojciec też był alkoholikiem, ale nasz stosunki się poprawiały gdy zabierał nas na ognisko czy żaglówkę i kiedy w tym czasie nie pił. Dziecko to dziecko.
Moja matka też nas zostawiła a jakoś stosunki mamy okej mimo, że pewnego czasu nie miałam ochoty jej nawet znać (szczególnie w okresie dorastania jej wręcz nienawidziłam, za to że uciekła, za to, że nas zostawiła, za to, że nie płaci i musi nam płacić fundusz). Mimo wszystko mamy dobre stosunki, życzenia są, paczki są, wspólne wakacje bywają, przegadane noce na skypie czy jak się widzimy również. Wszystko zależy od chęci rodzica bo dziecko tak naprawdę nie rozumie wszystkiego póki jest tylko dzieckiem.
Stary 2017-05-18, 13:42   #134
mellitus
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Z tego co kojarzę w przypadku obowiązku alimentacyjnego nie ma granicy wiekowej.
Dobrze kojarzysz. Odnośnie obowiazku alimentacyjnego- na okrągło sie przewija na forum.

Wyjaśnię, więc kilka kwestii. Bo powstają tu bajki, o tym kto ile i na kogo ma płacić. Rodzice mają obowiazek alimentacyjny wobec swoich dzieci. To nie ulega wątpliwości. Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie. Nie ma ograniczenia czasowego. Aby ocenić, czy dziecko może utrzymać się samodzielnie trzeba przeanalizować, sytuację w jakiej znajduje się dziecko. I nie jest automatycznie tak, że jak ktoś idzie na studia, to należą mu się alimenty i już! Z reguły są zasądzane, ale nie można dać nikomu gwarancji, że jak pójdzie na studia, to rodzice będą mieli obowiązek go utrzymywać, jest wszak dorosłym człowiekiem.

Poza tym rodzie muszą mieć możliwość finansową wspomagania dzieci.
I najistotniejsze w sytuacji Autorki- w razie zmiany stosunków można żądać zmiany orzeczenia lub umowy dotyczącej obowiązku alimentacyjnego. Choroba nowotworowa jest istotną zmianą stosunków. Jak najbardziej uzasadnia obniżenie alimentów.

Co do tego, ze babcia ma płacić alimenty (gdzieś to padło)- zabawne stwierdzenie 80 letnia kobieta ma utrzymywać dorosła, zdolną do pracy kobietę- litości. W sytuacji Autorki nie ma do tego żadnych podstaw.

Autorko, bardzo nie podoba mi się Twoja postawa. Abstrahuję od tego, jakim ojcem był Twój ojciec i jaką Ty jesteś córką, ale masz bardzo roszczeniowe podejście do życia i jesteś bardzo małostkowa. Stwierdzeni, że nie pójdziesz do sądu, bo nie chcesz wykazywać dochodów świadczy o tym, że wiesz, że pewnie takiej wysokości alimentów nie dostaniesz. Pisałaś poza tym, że miałaś dobry kontakt z babcią, a chcesz z nią drzeć koty o 200 zł, bez których Ty dajesz radę, a ojcu mogą być wkrótce potrzebne oszczędności. Wg mnie Twoja babcia jest rozsądną kobietą (jeśli chodzi o kwestie finansowe- nie wnikam w relacje ze swoimi dziećmi...)
Stary 2017-05-18, 13:48   #135
answer_is_here
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mellitus Pokaż wiadomość
Co do tego, ze babcia ma płacić alimenty (gdzieś to padło)- zabawne stwierdzenie 80 letnia kobieta ma utrzymywać dorosła, zdolną do pracy kobietę- litości. W sytuacji Autorki nie ma do tego żadnych podstaw.
Ty jesteś prawnikiem ? I piszesz takie bzdury ? Litości. Skąd wiesz czy są podstawy czy ich nie ma ? Znasz sprawę dokładnie żeby pisać tak jednoznacznie ? Autorka też jest chora tak poza tym, nie wiadomo czy nie ma orzeczonej jakieś niepołnosprawności, dostaje jakieś pieniądze w związku z tym, że choruje więc być może nie może pracować jak zdrowy człowiek - pisała wcześniej (EDYCJA: sprawdziłam, ma takie orzeczenie, pisze o tym w pierwszym poście). Jeżeli rodzic nie może się wywiązywać z obowiązku alimentacyjnego, to sąd może alimenty zasądzić na wnuka od dziadków jeżeli są ku temu przesłanki.

Edytowane przez answer_is_here
Czas edycji: 2017-05-18 o 13:53

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-05-18, 13:50   #136
f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez answer_is_here Pokaż wiadomość
Ty jesteś prawnikiem ? I piszesz takie bzdury ? Litości. Skąd wiesz czy są podstawy czy ich nie ma ? Znasz sprawę dokładnie żeby pisać tak jednoznacznie ? Autorka też jest chora tak poza tym, nie wiadomo czy nie ma orzeczonej jakieś niepołnosprawności, dostaje jakieś pieniądze w związku z tym, że choruje - pisała wcześniej (EDYCJA: sprawdziłam, ma takie orzeczenie, pisze o tym w pierwszym poście). Jeżeli rodzic nie może się wywiązywać z obowiązku alimentacyjnego, to sąd może alimenty zasądzić na wnuka od dziadków jeżeli są ku temu przesłanki.
Na pewno autorka dostanie
f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 13:58   #137
olenkasz
Zakorzenienie

Jakie mogą istnieć w tym wypadku przesłanki, żeby dorosła kobieta była utrzymywana przez 80 letnią staruszkę?
Stary 2017-05-18, 14:00   #138
mellitus
Wtajemniczenie

Cytat:
Ty jesteś prawnikiem ? I piszesz takie bzdury ? Litości. Skąd wiesz czy są podstawy czy ich nie ma ? Znasz sprawę dokładnie żeby pisać tak jednoznacznie ? Autorka też jest chora tak poza tym, nie wiadomo czy nie ma orzeczonej jakieś niepołnosprawności, dostaje jakieś pieniądze w związku z tym, że choruje więc być może nie może pracować jak zdrowy człowiek - pisała wcześniej (EDYCJA: sprawdziłam, ma takie orzeczenie, pisze o tym w pierwszym poście). Jeżeli rodzic nie może się wywiązywać z obowiązku alimentacyjnego, to sąd może alimenty zasądzić na wnuka od dziadków jeżeli są ku temu przesłanki.
Owszem jestem. Doczytaj o obowiązku alimentacyjnym i Ci się rozjaśni. Są inni zobowiązani przed babcią, a ojciec przecież płaci alimenty, a to że ich wysokość nie odpowiada Autorce, to nie jest przesłanka do zasądzenia alimentów od babci, musiała bardziej by się nagimnastykować, żeby takie alimenty uzyskać. Z opisu sytuacji- jest bardzo, bardzo, bardzo mało prawdopodobne.
Stary 2017-05-18, 14:01   #139
answer_is_here
BAN stały

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
Jakie mogą istnieć w tym wypadku przesłanki, żeby dorosła kobieta była utrzymywana przez 80 letnią staruszkę?
Zależy od sytuacji kobiety i od sytuacji staruszki.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-05-18, 14:02   #140
mellitus
Wtajemniczenie

Cytat:
Hipotetycznie, gdyby ktoś był zupełnie niezdolny do pracy, nie miał nikogo innego do pomocy, żadnego majątku może i dałoby sie wysępić alimenty od babci. W innej sytuacji? hmmm... ciężko
Stary 2017-05-18, 14:03   #141
Konto usunięte

Cytat:
A Ty dalej swoje
f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 14:03   #142
mellitus
Wtajemniczenie

Cytat:
Bazujemy na opisie. Przeczytaj i się zastanów, czy widzisz tu jakiekolwiek podstawy?
Stary 2017-05-18, 14:04   #143
answer_is_here
BAN stały

Cytat:
Owszem jestem. Doczytaj o obowiązku alimentacyjnym i Ci się rozjaśni. Są inni zobowiązani przed babcią, a ojciec przecież płaci alimenty, a to że ich wysokość nie odpowiada Autorce, to nie jest przesłanka do zasądzenia alimentów od babci, musiała bardziej by się nagimnastykować, żeby takie alimenty uzyskać. Z opisu sytuacji- jest bardzo, bardzo, bardzo mało prawdopodobne.
Ja mówię o sytuacji w której ojciec w ogóle przestaje płacić (teraz podobno sytuacja nie jest uregulowana) i idą do sądu. Co się tutaj radzi autorce - żeby poszła. Też mówię żeby poszła, bo szanse na alimenty ma dopóki się uczy i z uwagi na to, że jest przewlekle chora. Jak nie od ojca, to uzupełniające od babki, która zdaje się żywo się w te sprawy wtrąca. Nie wiadomo jaka jest sytuacja finansowa babki, a to, że ma 80 lat nie jest przesądzające. I chyba o tym wiesz.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-05-18, 14:06   #144
mellitus
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja mówię o sytuacji w której ojciec w ogóle przestaje płacić (teraz podobno sytuacja nie jest uregulowana) i idą do sądu. Co się tutaj radzi autorce - żeby poszła. Też mówię żeby poszła, bo szanse na alimenty ma dopóki się uczy i z uwagi na to, że jest przewlekle chora. Jak nie od ojca, to uzupełniające od babki, która zdaje się żywo się w te sprawy wtrąca. Nie wiadomo jaka jest sytuacja finansowa babki, a to, że ma 80 lat nie jest przesądzające. I chyba o tym wiesz.
Teraz się rozumiemy. Też radze sąd, wtedy ktoś obiektywnie to oceni. Obawiam się jednak, że Autorka nie byłaby zadowolona z wysokości zasądzonych alimentów, jeśli w ogóle zostały by zasądzone. Tym bardziej, że chyba sama zdaje sobie z tego sprawę

Jeszcze odnośnie babci, tak tytułem wyjaśnienia, żeby definitywnie rozwiać wątpliwości co do jej obowiązku alimentacyjnego. Wnuczka musiałaby pozostawać w niedostatku, czyli nie móc zaspokoić podstawowych potrzeb. A możliwość jadania na mieście i wynajęcia mieszkania, chyba nie świadczy o pozostawaniu w niedostatku. Poza tym w pierwszej kolejności do alimentacji są zobowiązani rodzice, a nie tylko ojciec. I to wcale nie musi być tak, że mają dokładać się po równo, tylko zgodnie ze swoimi możliwościami finansowymi. I to nie funkcjonuje tak, że jak ojciec nie może- da babka ojczysta.

Edytowane przez mellitus
Czas edycji: 2017-05-18 o 14:29
mellitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 14:08   #145
Konto usunięte

Ja myślę, że takie uzupełnienie od babki byłoby super
Ej no... bo ojciec chce dalej płacić te 600zł tylko jego mamusia mu zabrania
Stary 2017-05-18, 14:16   #146
olenkasz
Zakorzenienie

Szkoda, że nie można ściągnąć nie tylko od ojca i babci, ale i od jakiegoś wujka i pociotka. Rodzina się zrzuci i jakoś to będzie.
Stary 2017-05-18, 14:19   #147
Konto usunięte

Cytat:
Szkoda, że nie można ściągnąć nie tylko od ojca i babci, ale i od jakiegoś wujka i pociotka. Rodzina się zrzuci i jakoś to będzie.
Stary 2017-05-18, 14:36   #148
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Teraz się rozumiemy. Też radze sąd, wtedy ktoś obiektywnie to oceni. Obawiam się jednak, że Autorka nie byłaby zadowolona z wysokości zasądzonych alimentów, jeśli w ogóle zostały by zasądzone. Tym bardziej, że chyba sama zdaje sobie z tego sprawę

Jeszcze odnośnie babci, tak tytułem wyjaśnienia, żeby definitywnie rozwiać wątpliwości co do jej obowiązku alimentacyjnego. Wnuczka musiałaby pozostawać w niedostatku, czyli nie móc zaspokoić podstawowych potrzeb. A możliwość jadania na mieście i wynajęcia mieszkania, chyba nie świadczy o pozostawaniu w niedostatku. Poza tym w pierwszej kolejności do alimentacji są zobowiązani rodzice, a nie tylko ojciec. I to wcale nie musi być tak, że mają dokładać się po równo, tylko zgodnie ze swoimi możliwościami finansowymi. I to nie funkcjonuje tak, że jak ojciec nie może- da babka ojczysta.
Możliwość jadania na mieście i wynajęcia mieszkania ma tylko dzięki temu, że większą część dokłada jej partner (nieformalny), a on nie ma takiego obowiązku. To, że jest przewlekle chora też ci umknęło. Matka też dokłada się do jej utrzymania i o tym też mówiła w jakim wymiarze. A obowiązek mają oboje rodzice, jak słusznie zauważyłaś. W pewnych sytuacjach także dziadkowie i rodzeństwo.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 14:40   #149
mellitus
Wtajemniczenie

Poza tym nasunęło mi się jeszcze jedno- Autorka chce bawić się w dorosłą, mieszkać z chłopakiem, ale wyciąga ręce po pieniądze do rodziców. Zasada jest prosta, albo jest się dorosłym i żyje się jak dorosły, samodzielny człowiek, albo grzecznie mieszka w domu rodzinnym lub w akademiku.

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;7392097 1]Możliwość jadania na mieście i wynajęcia mieszkania ma tylko dzięki temu, że większą część dokłada jej partner (nieformalny), a on nie ma takiego obowiązku. To, że jest przewlekle chora też ci umknęło. Matka też dokłada się do jej utrzymania i o tym też mówiła w jakim wymiarze. A obowiązek mają oboje rodzice, jak słusznie zauważyłaś. W pewnych sytuacjach także dziadkowie i rodzeństwo.[/QUOTE]

Podkreślam jeszcze raz- przy pozostawaniu przez uprawnionego w niedostatku, o niedostatku nie może być tu mowy. Przewlekła choroba, ma znaczenie drugorzędne. Sama Autorka pisała, że jest w stanie dorabiać, a zresztą po coś studiuje. Chyba nie po to, żeby pójść na rentę? Poza tym nawet rodzice moga się wybronić od płacenia alimentów na dorosłe dziecko

Edytowane przez mellitus
Czas edycji: 2017-05-18 o 14:43
mellitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-18, 14:44   #150
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Poza tym nasunęło mi się jeszcze jedno- Autorka chce bawić się w dorosłą, mieszkać z chłopakiem, ale wyciąga ręce po pieniądze do rodziców. Zasada jest prosta, albo jest się dorosłym i żyje się jak dorosły, samodzielny człowiek, albo grzecznie mieszka w domu rodzinnym lub w akademiku.

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Podkreślam jeszcze raz- przy pozostawaniu przez uprawnionego w niedostatku. Przewlekła choroba, ma znaczenie drugorzędne. Sama Autorka pisała, że jest w stanie dorabiać, a zresztą po coś studiuje. Chyba nie po to, żeby pójść na rentę?
Nie wiem, być może pójdzie na rentę, nie wiadomo - wszak ma orzeczenie o niepełnosprawności i któż może wiedzieć jak będzie się sytuacja miała w przyszłości. Świetnie, że się uczy, oby jej szło jak najlepiej.
Tutaj przesłanki do alimentacji moim zdaniem są dwie:
* autorka uczy się,
* jest niepełnosprawna.
A właściwie trzy, bo nie ma też męża. Nie jestem prawnikiem, ale tak mi się wydaje

I jeszcze jedno: z całym szacunkiem, ale nie Tobie oceniać czy ktoś się w coś bawi i w co oraz gdzie i z kim powinien mieszkać. Osoba pochodząca z patologicznej rodziny, chora ma bardzo trudny start w życie i psim obowiązkiem rodziny jest jej pomóc. Kiedy i jak się miała urządzić w życiu ? Przecież nawet jeszcze się uczy. Jej ojciec miał na to ze trzy dekady, może też w końcu powinien sobie uświadomić swoje obowiązki ? Jest chory, ale córka też jest. I on się zresztą do tej jej choroby przyczynił.

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2017-05-18 o 14:58
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości