![]() |
#301 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
A dziękuję, nie skorzystam ;-)
Po raz nie wiem który w życiu miałabym brać udział w do bólu schematycznej dyskusji na temat nazewnictwa, filozofii wege, cierpiących roslinek, mięsnych rybek, skórzanych butów...? Nieee. To jak milionowe deja vu. Nuda. A bawi mnie to zacięcie i zaangażowanie w ten jakże śmiertelnie (po)ważny temat. Jakby to miało świat zmienić. Nie zmieni. Kurczaki, a chyba jednak wzięłam udział w dyskusji ;-)
![]() |
#302 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#304 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Do zacięcia jest mi tak daleko, jak stąd do Pekinu. Od daaawna już nie wojuje i nie przekonuje ludzi do swoich poglądów. Próbowałam zaprezentować troche dystansu, co się widać nie przyjęło ;-) bo temat poważny i wzniosły, więc się nie godzi. Fiu fiu.
![]() |
![]() |
#305 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybacz, ale nikt nie bedzie pytał wegetarian czy słowo w słowniku im sie podoba czy nie ![]() Nie bywam ale widzę, co napisłam wczesniej a Ty raczyłas wyciąć. A mówiąc już całkiem ścisle: czytam. O mięsie, obronie zwierzątek (z wyłączeniem ryb ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#307 |
Zakorzenienie
|
Ja
![]() W sumie od zawsze nie cierpie miesa. Ale zupelnie z czegokolwiek na miesie i zelatyny zrezygnowalam niecale 10 lat temu. Jako, ze bylam w podstawowce bez wojen sie nie obylo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 |
Zakorzenienie
|
Wielka szkoda, że zamiast się nadymać i emocjonować niezdrowo, wole się pośmiać.
![]() Cierpienie zwierzątek cierpieniem zwierzątek. Ale ludzie to zabawne jednak są. A teraz (nie) czekam, co powie "większość ludzi" o tym, co napisałam teraz ;-) Ciao ![]()
![]() |
#309 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#310 | ||||||||||||||||||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Nie pisz mi o argumentach wyssanych z palca bo: 1) przytoczyłem definicję wegetarianizmu która się niektórym mogła nie spodobać, opatrzona źródłem, a nikt się raczej nie raczył do niej odnieść 2) Zadałem konkretne pytania, słyszę frazesy typu "byłoby bardziej ekonomicznie" gdy proszę o wyjaśnienie, to wszyscy nabierają nagle wody w usta. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Abstrahując od tego, że tak, niektórzy twierdzili tu, że nie ma czegoś takiego jak semiwegetarianizm, to wklejałem defincję, która zalicza semi do wegetarianizmu, nikt nie raczył podjąć polemiki, więc wklejam jeszcze raz: Cytat:
Reviewer Info: William McGee, M.D., M.H.A., Assistant Professor of Medicine and Surgery, Tufts University School of Medicine, Boston, MA, and Chairman, Nutrition Committee, Baystate Medical Center, Springfield, MA. Review provided by VeriMed Healthcare Network.; ADAM Health Illustrated Encyclopedia, 01/17/2007 W tym momencie mamy definicję z wikipedii, którą ja mogę zmienić wedle własnego uznania i taką pod którą się podpisał ktoś z poważnym tytułem naukowym. Wiki mnie nie przekonuje nic a nic - czasem jest przydatna, ale na jej podstawie nic nie udowodnisz. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Oczywiście że musimy, bo jesteśmy jak inne naczelne wszystkożerni, mówienie że człowiek jest mięso czy roślinożerny jest poważnym nieporozumieniem i lekceważeniem faktów. Cytat:
![]() Cytat:
----------------------------------------------- Na koniec, prawdziwa perełka: Cytat:
Ze specjalną dedykacją dla Luby ( ![]() Wczoraj, 20:56 Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czyli co, jeśli będę wystarczająco długo nazywać cielęcinkę "glony", to już są glony ![]() PS. Cytat:
PPS. Ja też już dziękuję za dyskusję, bo na żadne z zadanych przeze mnie pytań nikt nawet nie próbował odpowiedzieć. |
||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#311 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Idę spożyć glony ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#312 | |||
Zakorzenienie
|
Generalnie ważny jest kontekst.
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#313 |
Konto usunięte
|
idiotyczna dyskusja
![]() ja już się nawet w to nie wdaję, bo nawet jak wyszperam jakieś naukowe udowodnienia tego, co mówię, to się okaże, że to jedna wielka bzdura ![]() z resztą to trochę dziwne, żeby nie wegetarian udowadniał wegetarianinowi, co jest wegetariańskie, a co nie jest. już o tym to wiedzą chyba najlepiej wegetarianie (ci prawdziwi). założenie wątku było całkiem inne (poznanie wegetarian na wizażu, napisanie, dlaczego jest się wegetarianinem). ta bezcelowa dyskusja, w której każdy będzie się trzymać swoich racji, odbiega trochę od tematu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 | |
BAN stały
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7390268]idiotyczna dyskusja
![]() To jeszcze powiedz dlaczego. [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7390268] ja już się nawet w to nie wdaję, bo nawet jak wyszperam jakieś naukowe udowodnienia tego, co mówię, to się okaże, że to jedna wielka bzdura ![]() No to wyszperaj, bo na razie nie wyszperalas zadnych. Piszesz jakbys tu ciskala cytatami na lewo i prawo i ktos to ignorowal, a jak na razie wkleilas slownie 0 naukowych udowodnien. [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7390268]z resztą to trochę dziwne, żeby nie wegetarian udowadniał wegetarianinowi, co jest wegetariańskie, a co nie jest. już o tym to wiedzą chyba najlepiej wegetarianie (ci prawdziwi).[/QUOTE] Mi to osobiscie mowiac nieladnie zwisa i powiewa, ale skad pomysl, ze bedac wegetarianka mozesz decydowac co obejmuje, a co nie to pojecie? [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7390268]założenie wątku było całkiem inne (poznanie wegetarian na wizażu, napisanie, dlaczego jest się wegetarianinem). ta bezcelowa dyskusja, w której każdy będzie się trzymać swoich racji, odbiega trochę od tematu.[/QUOTE] Ja powyzsze rozumiem jakby dla Ciebie ten watek to mialoby byc takie KWA, naprawde wolisz cos takiego niz rzeczowa dyskusje z osobami o innych pogladach? Cytat:
![]() -------- Ogolnie rzecz biorac: Tatty pisze ze dyskusja jest idiotyczna, a tak jak na moje rzeczowe pytania nikt nie odpowiedzial, tak dalej nikt nawet nie probowal. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardziej łopatologicznie tego co napisałam nie da wyjaśnić, ale skoro do tej pory nie zrozumiałeś to chyba już nie zrozumiesz.
![]() |
![]() |
#316 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Na pytania ktore zadalem dalej nikt nawet nie probowal odpowiedziec, pewnie nawet nikt nie sprobuje. Nie widze sensu mojego udzialu w dyskusji, tu juz wszyscy wszystko najlepiej wiedza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podejrzewam że gdybyś w podobnym prześmiewczo-szyderczym nastroju zwracał się z jakąś prośbą do kogoś na ulicy to nie dostałbyś nawet szklanki wody.
![]() |
![]() |
#318 |
BAN stały
|
Z mojej strony EOT
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 | |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7390268]
z resztą to trochę dziwne, żeby nie wegetarian udowadniał wegetarianinowi, co jest wegetariańskie, a co nie jest. już o tym to wiedzą chyba najlepiej wegetarianie (ci prawdziwi). [/quote] Sekta ![]() Mnie to nie dziwi, bo rozumowanie nie zalezy od diety, tylko od innych rzeczy. Cytat:
![]() Nie muszę chyba udowadniac przewagi szerokich horyzontów nad ciasnota umysłową. Zawsze dobrze jest poznać zdanie tej drugiej strony - choćby po to, żeby sie umocnić we własnych poglądach. To pisałam ja, była wieloletnia wege/jaroszka, która ewentualnie znów zdecyduje się na taka dietę, jeśli przejście na buddyzm będzie tego ode mnie wymagało ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 |
Rozeznanie
|
ahinsa próbujesz się na tytm wątku dowartościować? Nie musisz mi odpowiadać bo pytanie było oczywiście retoryczne. Powodzenia duszyczko!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 |
BAN stały
|
Ja tylko jako podsumowanie: jesli ktos sie nie zgadza z tymi prawdziwymi, to albo nie rozumie. prowadzi idiotyczna dyskusje, albo probuje sie dowartosciowac. Porazony glebia tych argumentow odplywam by przemyslec swa mialkosc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#323 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
semiwegetarianizm to wegetarianizm i juz. a wegetarianizm nie musi wynikać z jakiejś przyjętej ideologii. często tak jest ale nie jest to reguła [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7387046]no to jeszcze ja się do dyskusji dołączę ![]() czy ktoś twierdzi, że nie ma czegoś takiego? ja tylko mówię, że semi-, ichti-, pesco- wegetarianizmy to nie są odmiany diety wegetariańskiej. bo nie są ![]() tupnij jeszcze nóżką ![]() nikt tu nie twierdzi że nie ma żadnego semiewegetarianizmu, ichtiwegetarianizmu, czy pescowegetarianizmu. my tu tylko uparcie mówimy, że wbrew bardzo sugerującej nazwie nie są to żadne odmiany i rodzaje wegetarianizmu ![]() jeszcze raz - wyciąg z wikipedii dla upartych ![]() Ichtiwegetarianizm (również zwany peskowegetarianizmem od słowa pesco - z łac. ryba) - dieta będąca odmianą semiwegetarianizmu niesłusznie uznawanego za odmianę wegetarianizmu. Semiwegetarianizm (semi - łac. pół) - odmiana diety ograniczającej spożycie mięsa, zbliżona do diety wegetariańskiej, różniąca się od niej zasadniczo spożywaniem niektórych rodzajów mięsa - drobiu, ryb i innych wikipedia to tylko przykład. to samo znalazło by się raczej w każdej innej porządnej encyklopedii.[/quote] jak wyzej napisałam, tak twierdzi wikipedia ale wg literatury fachowej semiwegetarianizm to odmiana wegetarianizmu. i przijmij to do wiadomości niezaleznie od tego czy się z tym zgadzasz czy nie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czerpię swoją wiedzę z nauki która nazywa się logika o czym już wcześniej pisałam. Nie znam żadnej fachowej literatury traktującej o wegetarianizmie która opisuje wegetarianizm jako dietę w której spożywa się ryby oraz drób. A to na ten temat twierdzą same zainteresowane osoby, które przestrzegają diety wegetariańskiej z portalu vege.pl: Cytat:
![]() |
![]() |
#325 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#327 |
S. Sssss. SSSSS.
|
nie wiem ile masz lat ale sądzac po twoich wypopwiedziach nie wiecej jak 15. to by tłumaczyło dlaczego nie przyjmujesz do wiadomości pewnych faktów, które po prostu są niezaleznie od tego czy ci sie to podoba czy nie.
dla ciebie moze wikipedia jest wyrocznią. dla mnie nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pisałam natomiast o logice. To Twoje argumenty są dziecinne - w stylu - tak jest i już! Poczytaj sobie jakąkolwiek książkę o wegetarianizmie a potem się wypowiadaj.
![]() |
![]() |
#329 |
Zakorzenienie
|
paulinko niestety chyba masz problem z czytaniem ze zrozumieniem nawet tego co sama piszesz
skoro uwazasz ze semiwegetarianizm to odmiana wegetarianizmu to ok niech bedzie mi tak tylko prosze mow pozniej jak ktos zapyta ze jest SEMI wegetarianka a nie wegetarianka:P
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ale jak jesteś chętny, to przekop internet. możesz to zrobić równie dobrze ty jak i ja. a czy zna tu ktoś pojęcie trollizm? bo chyba zaczyna się coś dziać w tym kierunku |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:38.