Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-27, 22:33   #1741
TOMORROW
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Polecamy zakupy przez internet jęśli znasz parametry, wychodzi duuuużo taniej
na pewno będę zamawiać przez internet, ale nie te, wolę coś za około pół tej ceny, bo to majątek
popróbuję sobie jakieś inne najpierw za sklepu, potem mogę już zamawiać
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 00:04   #1742
Malla
Nie depcze krokusów

Tomorrow - mam nadzieję, że każdy z nowych modeli obejrzy lekarz, jak już kupisz.
Stary 2008-04-28, 07:06   #1743
marricka
Raczkowanie

Myślę, że jeśli kupi soczewki znanej firmy, np B&L to nie bedzie takiej potrzeby.
W necie kupowanie soczewek jest tańsze, ponieważ odpadają im różne koszty. Często Sprzedający soczewki i akcesoria mają swój własny sklep optyczny w swoim mieście. Kupowałam u takiego sprzedającego. Zawsze było bez zastrzeżeń.
marricka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 11:02   #1744
xandra78
Zakorzenienie

Ja teraz noszę jednodniowe J&J ACUVE MOIST i nie jestem zadowolona.Przedtem miałam IWeary i pod koniec dnia czułam suchość w oku(teraz myslę,że to dlatego,że to były moje pierwsze,bo potem juz coraz mniej było to odczuwalne), wiec okulistka poradziła mi własnie te jednodniowe.Co prawda te J&J sa ciensze i w ogóle zapominam,że je noszę,ale juz po kilku godzinach odczuwam suchość gałki ocznej-pod wieczór staje sie to prawie nie do wytrzymania,niemal czuję,jak przy każdym mrugnięciu soczewka mi sie klei do powieki i przez chwilę mam zamglony obraz. No i oczywiście gorzej się je zakłada,bo są tak cieniutkie ,że się ciągle wywijają.Poza tym, przy zakładaniu zawsze przyczepią mi sie jakieś mikro włoski i musze je spłukiwać wiele razy zanim je założę,więc i tak dochodzi mi koszt zakupu płynu do soczewek.Może cos robię źle??
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 12:06   #1745
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Tomorrow - mam nadzieję, że każdy z nowych modeli obejrzy lekarz, jak już kupisz.
Bez przesady
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 13:09   #1746
Malla
Nie depcze krokusów

xandra78 - jednodniówek nie powinno się traktować płynem, tylko solą fizjologiczną (tania jak barszcz), płyny są dla nich zbyt agresywne. Niestety, mimo ich elastyczności i małej grubości są to hydrożele, których wadą jest to, że mogą wysuszać oko, bo gdy podeschną w ciagu dnia, to pobierają z niego wodę. Poprzednio miałaś soczewki silikonowo-hydrożelowe, które dzięki nowszej technologii mniej wysuszają i lepiej przepuszczają tlen. Powierzchnia i brzegi jednodniówek nie są idealnie gładkie, dlatego łatwiej zbierają się w nich zanieczyszczenia i trudniej się ich pozbyć. Nic nie robisz źle, po prostu chyba nie jest to model dla Ciebie... Możesz spróbować zastosować krople o zmiennej lepkości dla soczewkowców, np. Blink, Aquify, których 1-2 krople wystarczą na cały dzień. Koszt to 30zł na 1-2 miesiące. Sensem jednodniówek jest, by codziennie zakładać czyste szkła (ważne dla ciężarnych, palaczy, kobiet stosujących leki hormonalne, pracujących w zadymionych, zapylonych miejscach, dla alergików), by były one cienkie, elastyczne i niewyczuwalne dzięki innej technologii produkcji, minimalizowały ryzyko zapaleń i podrażnień, więc jeśli Twoje nie są do końca czyste, bo szybciej łapią zanieczyszczenia, to stosowanie ich jest nieopłacalne i finansowo, i zdrowotnie. Po co się męczyć, skoro tyle modeli jest na rynku. Ciba Vision też ma jednodniówki, spróbuj i porównaj, są tańsze i możliwe, że będą mniej wysuszać.

marricka - nie chodzi mi o to, że soczewki kupi w necie, tylko o to, że musi mieć odpowiednio dobrany rozmiar, co może sprawdzić tylko lekarz pod lampą szczelinową, nawet na bezpłatnej wizycie w przychodni (po co przepłacać?).

Lekarz (właśnie takiego znalazłam, jestem już po rozmowie wstępnej, wizyty kontrolne są bezpłatne przez rok, po tym czasie, gdy oko pacjenta toleruje soczewki i pacjent przestrzega zaleceń, gwarancja dobrego doboru jest 100%) podpisuje się pod tym co przepisuje i prawnie odpowiada za złe dobranie soczewek (nie bierze się pod uwagę oczywiście odrzucania przez organizm, dyskomfortu powodowanego przez nietolerancję danego materiału, drobnych oszustw pacjenta, zmiany trybu życia i braku wizyt kontrolnych). W Stanach rozgorzała dyskusja na temat obowiązkowego pokazywania recepty przy zakupie i karania lekarzy, którzy ewidentnie źle dobierają (np. krzywizna 8,3 zamiast 8,7). U nas lekarze często odwalają swoje, nie przestrzegając zasad doboru (i tu przykładowe zalecenia firmy Cooper Vision), każdy mówi inaczej, a pacjenci robią co chcą (nie ma co się dziwić w czasach, gdy 16-latka idzie do lekarza ogólnego po Cilest, bo "koleżanka miała i są fajne").

Soczewka soczewce nierówna, nawet o takich samych parametrach układają się inaczej na oku. Absolutnie nie czuje tego użytkownik, tylko rogówka, która nie jest odpowiednio dotleniana lub występują w niej mechaniczne ubytki. Gdy człowiek to poczuje, jest już za późno - stan zapalny, wrośnięte naczynka, uszkodzenie nabłonka. Jeśli poczytasz artykuły naukowe, np. w Contact Lens Spectrum, to zobaczysz, że większość użytkowników ma problemy, zaczynając od suchości, dyskomfortu, aberracji, podrażnień, przez zmiany widoczne tylko przez lekarza po stany chorobowe, które wymagają odstawienia - czasowego lub trwałego.
Stary 2008-04-28, 13:24   #1747
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Soczewka soczewce nierówna, nawet o takich samych parametrach układają się inaczej na oku. Absolutnie nie czuje tego użytkownik, tylko rogówka, która nie jest odpowiednio dotleniana lub występują w niej mechaniczne ubytki. Gdy człowiek to poczuje, jest już za późno - stan zapalny, wrośnięte naczynka, uszkodzenie nabłonka. Jeśli poczytasz artykuły naukowe, np. w Contact Lens Spectrum, to zobaczysz, że większość użytkowników ma problemy, zaczynając od suchości, dyskomfortu, aberracji, podrażnień, przez zmiany widoczne tylko przez lekarza po stany chorobowe, które wymagają odstawienia - czasowego lub trwałego.
Nie przesadzasz trochę z tym straszeniem?
Gdyby faktycznie "większość użytkowników miało problemy soczewki nie byłyby tak powszechnie stosowane.

Dziewczyny nie zrażajcie się! Ja ze swej strony zachęcam z całego serca do noszenia soczewek. Super komfort i zupełna zmiana jakości życia w porównaniu z grubaśnymi okularami. A na ten wątek chyba przestanę zaglądać bo nie lubię jak ktoś mnie straszy. Siła sugestii bywa często tak silna, że faktycznie coś się zaczyna robić jak się takie rzeczy czyta. Bez obrazy.
Stary 2008-04-28, 13:40   #1748
misiapisia
Wtajemniczenie

Tu nie chodzi o straszenie, ale o uzmyslowienie niektorym nierozwaznym osobom, ze dobor soczewek rozni sie od doboru bluzeczki i nie opiera sie na zasadzie "kolezanka ma podobna figure i wyglada dobrze, wiec ja tez sobie taka kupie i tez bede dobrze wygladac".
Oczy mamy tylko jedne, tzn. jedna pare , i jesli nie bedziemy ich szanowac to moze sie to zle skonczyc. Oczywiscie soczewki sa wygodne, oczywiscie sa lepsze od okularow i to nie tylko dlatego, ze wiekszosc osob uwaza, ze w okularach wyglada zle, soczewki przede wszystkim pozwalaja na lepsze niz w okularach widzenie, ale tylko wtedy gdy sa dobrze dobrane.

misiapisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 13:47   #1749
Milky_quartz
Zadomowienie

ostatnio ucieszyłam się, bo para acuvue advanced for astigmatism wystaczyła mi na miesiąc

Dziewczyny stosuje któraś antykoncepcję hormonalną i nosi soczewki? Czy jedno wyklucza drugie??
Milky_quartz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 14:51   #1750
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milky_quartz Pokaż wiadomość
Dziewczyny stosuje któraś antykoncepcję hormonalną i nosi soczewki? Czy jedno wyklucza drugie??
Stosowałam pół roku i cały czas nosiłam soczewki... Nie słyszałam żeby jedno drugiemu przeszkadzało Ale to może ktoś bardziej zorientowany niech się wypowie...
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 15:01   #1751
Milky_quartz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
Stosowałam pół roku i cały czas nosiłam soczewki... Nie słyszałam żeby jedno drugiemu przeszkadzało Ale to może ktoś bardziej zorientowany niech się wypowie...

no właśnie gdzieś czytałam, że hormony mogą spowodować nietolerancję soczewek. Dzięki za odpowiedź
Stary 2008-04-28, 17:15   #1752
Malla
Nie depcze krokusów

Milky_quartz - to nie tak, że nie można nosić. Wszelkie leki hormonalne (jak i ciąża) zwiększają nagromadzenie osadów białkowych. Nie wszystkie usuwają płyny i czyszczenie mechaniczne, osady pozostające gromadzą wokół siebie bakterie, co znacznie zwiększa ryzyko zapaleń - nie chcę myśleć, że coś gnije mi na oczach, brrr... Generalnie nie zaleca się wtedy 3-miesięcznych, nie będą się opłacały, bo 2x szybciej będą nadawać się do wyrzucenia (najpierw trochę kłuje, obniża się ostrość, w zaawansowanym stadium widzi się jak za mgiełką), a mało kto wyrzuca przed terminem. Należy zaostrzyć standard higieny szkieł.

Pocieszający przykład (żeby nie było, że tylko straszę):
Moja przyjaciółka bierze tabsy i nosi codziennie 3-miesięczne Bausche od rana do nocy. Po 2 miesiącach słabiej widzi, ale i tak nosi do końca, a czasem dłużej, za co ją okulista regularnie ochrzania. Zdarza się jej zapalenie spojówek, którego raczej nie leczy. W trakcie choroby również nosi soczewki, bo nie ma wcale okularów. Większych problemów nie ma, jej "mocne oczy" (zaznaczę, że ma dobrane parametry po profesjonalnych badaniach, żadne nowsze Optixy itp. jej nie pasują) wręcz zadziwiają lekarzy (jak to jeden powiedział, "nie zrobię na Pani doktoratu") - jak widać, to indywidualna sprawa, choć postawa ogólnie nie jest godna naśladowania, bo każdy z nas ma inne oczy.

Wracając do hormonów, najzdrowiej wychodzą szkła jednodniowe. Miesięcznych nie można nosić dłużej niż termin wymiany, a gdy obniża się jakość widzenia przed terminem, należy je od razu zmienić (no ale to nie żadna nowość...). Producenci terminem wymiany gwarantują czas dla normalnych oczu, podczas którego szkło jest "prawie tak zdrowe jak nowe" - palenie, hormony mogą (ale nie muszą) ten czas skrócić i o tym firmy informują w instrukcjach. Moja ostatnia lekarka sama z siebie (co się rzadko zdarza bez pytania) powiedziała mi, że jeśli biorę pigułki, to Johnsonów nie mogę nosić dłużej niż 2 tygodnie, normalnie mogę nosić 3, a jeśli używam 2-3x w tygodniu, to miesiąc. Nie stosuję pigułek i ani w przypadku Advance, ani przy Oasys nie czułam ich starzenia, a używałam co parę dni do ostatniego dnia miesiąca, w trakcie brałam antybiotyk (tydzień odstawki) i leki przeciwkrwotoczne.

Warto przyjść kiedyś na kontrolę w parze, którą niedługo należy zmienić, aby lekarz sprawdził ilość osadów, to nic nie kosztuje. Znajomemu na zajęciach zrobiono zdjęcie powiększonej soczewki i była cała w kropki, a nosił tylko tydzień (Optixy, brak płukania i pocierania, od razu po zdjęciu wsadzał do płynu). Pigułek nie brał Lepiej mieć się na baczności, koniecznie czyścić codziennie szkła mechanicznie (zgodnie z najnowszymi zaleceniami Ciba Vision), obserwować ich "starzenie" i zmniejszenie ostrości i wtedy nie skąpić na wymianę przed terminem.

Ostatnio dużo czasu spędzam ze specjalistami z tej dziedziny. Zaczynając nosić soczewki wiedziałam tylko, że trzeba je trzymać w płynie i co określony czas wyrzucać. Przez pierwsze dni, tygodnie intensywnie czytałam, pytałam. Teraz podchodzę do nich bardziej sceptycznie, ale z większym szacunkiem dla tej technologii. Faktycznie, okulary przy większej wadzie wzroku nie dadzą takiej korekcji!

Co do zadowolenia, to w sobotę byłam cały dzień w górach od świtu do późnego wieczora, jechałam samochodem przy nawiewie, drzemałam i oczy po zdjęciu były białe, błyszczące, bez żyłek. Rano zakropliłam oczy Aquify, to chyba dzięki nim. Budząc się w nocy (zakwasy się odezwały) nie miałam suchych oczu, podobnie rano Nareszcie nie bałam się stawać nad przepaścią ze względu na możliwość spadnięcia okularów (lęku wysokości nie mam).
Stary 2008-04-28, 18:30   #1753
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Nie przesadzasz trochę z tym straszeniem?
Gdyby faktycznie "większość użytkowników miało problemy soczewki nie byłyby tak powszechnie stosowane.

Dziewczyny nie zrażajcie się! Ja ze swej strony zachęcam z całego serca do noszenia soczewek. Super komfort i zupełna zmiana jakości życia w porównaniu z grubaśnymi okularami. A na ten wątek chyba przestanę zaglądać bo nie lubię jak ktoś mnie straszy. Siła sugestii bywa często tak silna, że faktycznie coś się zaczyna robić jak się takie rzeczy czyta. Bez obrazy.
Jestem tego samego zdania. Nie przesadzajmy
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 21:52   #1754
Malla
Nie depcze krokusów

Nie można tak mówić, że "gdyby większość miała problemy, to nie byłyby stosowane". Soczewki są jak lek, ryzyko jest zawsze (maksymalnie zminimalizowane dobrym dobraniem i przestrzeganiem reguł), więc trzeba ściśle trzymać się zaleceń lekarzy. Nie są "zdrowe", mogą być co najwyżej "nieszkodliwe". Poznałam w internecie osoby, które noszą soczewki od kilkunastu lat (takie trzeba było jeszcze gotować), są świadome tego co robią i oczy mają jakby nigdy ich nie nosiły (to sugeruje, że lekarze potrafią rozróżnić oczy umęczone noszonymi od świtu do nocy soczewkami, przenoszanymi ponad termin). Na próżności kobiet wiele firm nabija sobie kasę (farmaceutyczne na wszelkich magicznych tabletkach i suplementach, kosmetyczne - zapraszam na podforum Biochemia Kosmetyczna) i nie opłaca im się wycofywać pewnego produktu, tylko zmieniają jego opis, aby nie skończyć w sądzie (np. J&J skrócił czas wymiany z miesiąca do 2 tygodni, ale i tak wszyscy noszą miesiąc, podobnie Ciba zaleca czyszczenie mechaniczne codziennie, czego wiele osób nie robi, bo w końcu płyn był zawsze "no rub"). Przy tego typu produkcie medycznym idzie się na kompromis i plusy, jakie można osiągnąć dzięki niemu (lepsza korekcja w przypadku różnowzroczności i dużych wad niż przy pomocy okularów, możliwość uprawiania sportu), przewyższają pewne minusy, np. wysuszanie oka. Które to z kolei może doprowadzić do zapalenia rogówki, wspominanego tutaj choćby przez: Margittę (skrajny przypadek koleżanki z 90% uszkodzeniem rogówki), Aaś (2x miała stosując zgodnie z zaleceniami miesięczne Focusy) i Maję-k (2x miała, wspomina o dalszych konsekwencjach w widzeniu).

Nie straszę, ale nie potrafię nie zareagować na stwierdzenie "kup jakiekolwiek przez internet, byle podobne do poprzednich, przecież nic Ci się nie stanie, mi się nic nie stało, gdyby się działo, to by nie sprzedawali bez recepty" i będę na to reagować, czy się podoba, czy nie.

Żeby nie było - polecam gorąco soczewki, bo większość z nas może je nosić. Życie jest w nich o jeden poziom piękniejsze, można zapomnieć, że ma się wadę wzroku Tylko pamiętajcie - jedynie po konsultacji z lekarzem.
Stary 2008-04-28, 22:08   #1755
mirynka
Wtajemniczenie

ja okulary nosze od 5 roku zycia, nigdy nie nosilam soczewek ale teraz zdecydowlaam sie i poszlam do lekarza, okazalo sie ze soczewki ktore bede nosic to soczewwki toryczne a wiec duzo drozsze ok sferycznych i niestety trudniej dostepne, narazie jeszcze ich nie mam bo dopiero lekarz zamowil, za dwa tygodnie mam isc na dopasowanie, powiedzcie mi dziewczyny jaki jest ok koszt soczewek torycznych??

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141

Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
/Antoine de Saint-Exupéry/
mirynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 22:38   #1756
Malla
Nie depcze krokusów

Polecam kupowanie w sklepach internetowych, marża z kosztami przesyłki jest o wiele niższa. Jaki model Ci dobrano? Polecam ten sklep: http://www.szkla.com/t2_soczewki-kon...-toryczne.html, jest tanio. Byłam u nich w Krakowie na odbiorze osobistym przesyłki dla kumpeli, dostałam opakowanie prosto z lekko chłodzonej szafki, a taniej niż osoby, które kupowały bez zamówienia w necie. Z płynami wychodzi ok.300zł na pół roku, to tak jakbyś co rok kupowała nowe okulary za 600zł. Jaki masz astygmatyzm? Przy małym można dopuścić do noszenia sferycznych, jeśli się odpowiednio skoryguje moce.
Stary 2008-04-29, 13:03   #1757
lalaith
Zakorzenienie

Malla

"kup jakiekolwiek przez internet, byle podobne do poprzednich, przecież nic Ci się nie stanie, mi się nic nie stało, gdyby się działo, to by nie sprzedawali bez recepty"

Skąd to cytat?

Bo ja cały czas podkreślam że parametry soczewek muszą być dobrane przez lekarza.

Aha, i pierwsze słyszę żeby w przychodni można było bezpłatnie sprawdzić czy soczewki dobrze leżą na oku. W zwykłej przychodni okuliści nie znają się na soczewkach przynajmniej w takich do których ja chodzę, więc jeśli możesz to proszę podaj adresy placówek w których takie "oględziny" robią, żebym ja i inne dziewczyny wiedziały gdzie się w takim razie mamy udać.
Bo w przychodni prywatnej wizyta kosztuje ok 40-50zł a to duży wydatek.

Jeśli lekarz okulista i to niejeden powiedział mi że znając parametry mogę sobie wypróbować samodzielnie różne modele soczewek o tych parametrach i wybrać najbardziej komfortowe dla siebie to mam mu nie wierzyć i przy każdej nowej parze od razu lecieć do okulisty i za każdą wizytę bulić 50zł?
Wiele firm takie coś zaleca, bo oni na tym zarabiają grube pieniądze, ale myślę że na wszystko trzeba patrzyć ze zdrowym rozsądkiem. Przynajmniej takie jest moje zdanie.

Aha, i nie myśl że moja wypowiedź miała na celu Cię urazić, jeśli tak się stało to pszepraszam. Przedstawiam po prostu inny punkt widzenia. Bo jeśli ktoś sobie pomyśli że noszenie soczewek jest takie straszne, wiąże się z masą wizyt kontrolnych, ogromnymi kosztami i groźnymi powikłaniami nigdy w życiu się na nie nie zdecyduje a przynajmniej będzie się latami wachał.
A ja mam osobiście mnóstwo znajomych którzy noszą soczewki po 10 lat i nic im się w związku z tym nigdy nie działo! Znam też osoby które noszą soczewki po kilka miesięcy i są tak przewrażliwione na ich punkcie że wymyślają problemy o których tym wieloletnim użytkownikom soczewek nigdy by się nawet nie śniło. Grunt to zdroworozsądkowe ale pozytywne podejście i przestrzeganie wizyt kontrolnych u specjalisty co pół roku, no chyba że się faktycznie dzieje coś niedobrego (odpukać).
Stary 2008-04-29, 13:06   #1758
lalaith
Zakorzenienie

Zdublowała mi się przypadkowo wypowiedź, przepraszam.

Edytowane przez lalaith
Czas edycji: 2008-04-29 o 13:07 Powód: dubel
Stary 2008-04-29, 15:05   #1759
Milky_quartz
Zadomowienie

Malla, dziękuję za odpowiedź. ale ja słyszałam zupełnie inną teorię, nie o żadnych osadach białkowych czy też zwiększonym zagrożeniu dla oka, ale o tym, że przez zatrzymanie wody w organiźmie czuje się dyskomfort gdy ma się założone soczewki. Przez to, że gałka oczna ma wtedy inne ciśnienie. Zdziwiłam się trochę tym co napisałaś
Tak więc może ktoś jeszcze kto brał hormony i nosił soczewki wypowie się na ten temat?
Stary 2008-04-29, 15:38   #1760
Malla
Nie depcze krokusów

Żeby nie było, że sobie wymyślam
Źródło: SoczewkiKontaktowe.pl
Pytania i odpowiedzi

Pyt. Jakie soczewki powinnam nosić w przypadku, gdy stosuję tabletki antykoncepcyjne?

Odp. Stosowanie tabletek hormonalnych z reguły nie wpływa w znaczący sposób na adaptację oka do soczewki kontaktowej. Jednak należy pamiętać, iż tabletki hormonalne mogą mieć wpływ na ilość i skład wydzieliny łzowej. W związku z tym mogą pojawiać się pewne objawy, tzn. uczucie suchości w oczach oraz obecność osadów białkowych na powierzchni soczewek. W przypadku suchości należy soczewki dodatkowo nawilżać kroplami nawilżającymi oraz stosować płyn pielęgnacyjny o dobrych właściwościach nawilżających. W przypadku skłonności do powstawania osadów białkowych, należy stosować soczewki systematycznej wymiany, o krótkim okresie wymiany. Jednak ostateczną decyzję należy podjąć po badaniu i konsultacji z okulistą aplikującym soczewki kontaktowe.

Mój dopisek: Ciśnienie zwiększa się znacznie w trakcie porodu i wtedy nie można mieć założonych soczewek, zresztą w przypadku dużej wady należy w trakcie ciąży być pod kontrolą okulisty i sprawdzać stan siatkówki (może się odkleić). Woda zatrzymuje się u kobiety naturalnie również pod koniec cyklu miesięcznego (choć oczywiście nie tak jak pod koniec ciąży) i nie wpływa to na komfort.

Lalaith - nie, nie urażasz mnie
Co do okulistów, dostałam takie namiary od kolegi:
"Pani Romaniszyn na Kazimierzu - ul. Estery 6, ona nie dobiera soczewek, ale sprawdza stan oka, również w soczewce. Wydaje mi się że jest jedną z lepszych w okolicy i przynajmniej ma podstawowy sprzęt (refraktometr, lampa szczelinowa, tonometr bezdotykowy itp.) Aha badanie jest za friko - refundacja z NFZ "
Stary 2008-04-29, 18:18   #1761
SaBka =)
Raczkowanie

Hej mam pyytankoo od nie dawna mam soczewki toryczne niestety :/ droozsze i nie ma na allegro J&J a potem ZEISS te pary doswalawam za darmoo na probe jednak moj optyk wiecej darmowej mi nie zaoferuje ... chcialabym sobie kupic przez internet juz jakies stale tzn opakowania tak na 6 miesiecy bo mam 2 rozne wady - oczy i juz znalazlam kilka fajnych propozycji ale sa w nich inne krzywizny i srednice niz w J&J a na recepcie od okulistki nie mam podanych tych parametrow tylko zapisane wlasnie te soczewki - J&J wiec nie wiem czy moge sobie kupic te soczewki inne czy nie ?? ;> jak myslicie ? roznice nie sa duuze ale jednak....

pleease o odpowiedzii.... <proosi> heh HELP !
SaBka =) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-29, 19:05   #1762
lalaith
Zakorzenienie

Thanks za info!

A co do tych J&J które są dwutygodniowe to mnie najbardziej przekonuje to co powiedziała mi pewna zaprzyjaźniona optyczka, że materiał hydrożelowy jest zdrowszy dla oka niż tradycyjny, ale jest mniej odporny na opłaszczanie osadami, dlatego te soczewki można nosić miesiąc, ale wtedy TRZEBA je czyścić mechanicznie. A jeśli się tego nie robi to 2 tygodnie. Wydaje mi się to wiele wyjaśniać.

Pozdrawiam.
Stary 2008-04-29, 19:57   #1763
Malla
Nie depcze krokusów

SaBka =) - jakie dokładnie miałaś modele i które wolisz - J&J czy Zeiss?
Widzę w necie, że J&J Acuvue Advance for Astigmatism są dostępne (np. tu - to nie jest najtańsza oferta, tylko pierwsza lepsza) tylko w krzywiźnie 8,6 i średnicy 14,5 (ok. 150zł), a Zeiss Contact day30 Compatic TORIC (np. tu) tylko w krzywiźnie 8,7 i średnicy 14,4 (ok.200zł). Ich wymiary są prawie identyczne Jeśli np. na Allegro widzisz inne parametry, to albo jest to inny model, albo niedopuszczony w Polsce (to się zdarza na aukcjach internetowych) i wtedy nie kupuj.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-04-29 o 20:45 Powód: dopisek
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-29, 20:56   #1764
mirynka
Wtajemniczenie

Cytat:
Polecam kupowanie w sklepach internetowych, marża z kosztami przesyłki jest o wiele niższa. Jaki model Ci dobrano? Polecam ten sklep: http://www.szkla.com/t2_soczewki-kon...-toryczne.html, jest tanio. Byłam u nich w Krakowie na odbiorze osobistym przesyłki dla kumpeli, dostałam opakowanie prosto z lekko chłodzonej szafki, a taniej niż osoby, które kupowały bez zamówienia w necie. Z płynami wychodzi ok.300zł na pół roku, to tak jakbyś co rok kupowała nowe okulary za 600zł. Jaki masz astygmatyzm? Przy małym można dopuścić do noszenia sferycznych, jeśli się odpowiednio skoryguje moce.
niestety niewiem jeszcze ani jai model mi dobrano bo dopiero za dwa tyg ide po nie ani jaki mam astugmatyzm tzn wiem na okularch ale na soczewkach nie, na recepcie na okulary mam tak napisane oko prawe : sfera -0,25 cylinder -2,25 os 15 oko lewe sfera plan cylinder -3,0 os 165

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141

Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
/Antoine de Saint-Exupéry/
mirynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-29, 23:39   #1765
Malla
Nie depcze krokusów

Oś powinna być taka sama, ale soczewki produkuje się co 10 stopni, a Ty masz połówkowe. Praktycznie nie masz mocy sferycznej (na prawym malutko -0,25D, na lewym zero), tylko sam astygmatyzm, to nietypowe...

Odpadają na pewno Optixy, bo mają mały cylinder, max. -0,75D i Proclear, bo produkują do -1,75D. Z łatwo dostępnych miękkich o krótkim okresie wymiany, Focusy mają max. -2,5D, Acuvue Advance, Soflens, Biomedics, Frequency, Pure Vision -2,25D. Większe cylindry (do ok.-10D) mają szkła konwencjonalne (roczne), np. Durasoft oraz wszelkie na indywidualne zamówienie.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-04-30 o 00:33 Powód: dodanie linku
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-29, 23:42   #1766
SaBka =)
Raczkowanie

ej wiecie co dziewczyny w optyka daja mi soczewki z takimi samymi parametrami jak okulary (tak mi przypisal okulista) ale z tego co czytalalm przy antygmatyzmie i krotkowzrocznosci ( a taką wade mam) soczewki powinny byc troszke slabsze ?
Stary 2008-04-29, 23:50   #1767
SaBka =)
Raczkowanie

Cytat:
SaBka =) - jakie dokładnie miałaś modele i które wolisz - J&J czy Zeiss?
Widzę w necie, że J&J Acuvue Advance for Astigmatism są dostępne (np. tu - to nie jest najtańsza oferta, tylko pierwsza lepsza) tylko w krzywiźnie 8,6 i średnicy 14,5 (ok. 150zł), a Zeiss Contact day30 Compatic TORIC (np. tu) tylko w krzywiźnie 8,7 i średnicy 14,4 (ok.200zł). Ich wymiary są prawie identyczne Jeśli np. na Allegro widzisz inne parametry, to albo jest to inny model, albo niedopuszczony w Polsce (to się zdarza na aukcjach internetowych) i wtedy nie kupuj.
Noo wlasnie mialalm J&J Acuvue Advance for Astigmatism a Zeiss Contact day30 Compatic TORIC tak jak napisalas na poczatku dali mi J&J a potem prosilalm a jakies miesieczne zeby byly tansze koszty ale zeiss sa droogie :/ i myslslalm ze dlatego mi je dali ze maja takie same parametry WSZYTSKIE jak J&J .... :O a tu widze ze jest mala roznica... a ja sie tu głoowie czy moge sobie kupic soczewki z mala roznica parametrow ...? teraz widze ze tak WIESZ CO JESLI CHODZI O WIELKOSC TO ROZNIECY ZADNEJ NIE WIDZE I NIE CZUJE ALE JEZELI WZIASC POD UWAGE KOMFORT NOSZENIA TO CHYBA WOLALAM j&j CHOC TE TEZ SA BARDZOO DOBREE I WYGODNEE TYLKO TE PIERWSZE DNI PRZYZWYCZAJENIAA.... teraz zastanawiaam sie nad jednodniowymi koszt podobny do tych zeissow a ponoc zdrowsze i nie trzeba sie meczyc z plyynami ;D
Stary 2008-04-30, 00:31   #1768
Malla
Nie depcze krokusów

SaBka =) - A jakie masz wady? W przypadku cylindra mniejszego od -1 i krótkowzroczności do -3 nie stosuje się zmniejszania mocy. J&J są tańsze, ale teoretycznie 2-tygodniowe. 6 sztuk Optixów (BC 8,7, DIA 14,5) wychodzi niewiele drożej (20zł?) jak J&J, a są stricte miesięczne, podobnie Focus (BC 8,9 i 9,2, DIA 14,5 - raczej za duże), Soflens (BC 8,5, DIA 14,5 - mogą być za małe), Proclear (BC 8,8, DIA 14,4). Zeissy ciężko dorwać w necie, więc wychodzą najdrożej.

Parę soczewkowych mitów znajdziecie w tym artykule.
Stary 2008-04-30, 10:33   #1769
Milky_quartz
Zadomowienie

Cytat:
Thanks za info!

A co do tych J&J które są dwutygodniowe to mnie najbardziej przekonuje to co powiedziała mi pewna zaprzyjaźniona optyczka, że materiał hydrożelowy jest zdrowszy dla oka niż tradycyjny, ale jest mniej odporny na opłaszczanie osadami, dlatego te soczewki można nosić miesiąc, ale wtedy TRZEBA je czyścić mechanicznie. A jeśli się tego nie robi to 2 tygodnie. Wydaje mi się to wiele wyjaśniać.

Pozdrawiam.
dobrze wiedzieć
Stary 2008-04-30, 19:32   #1770
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
w sumie, to nie zamierzałam nowych sprawdzać, wydawało mi się, że jak już znam rozmiary, to w każdych innych one obowiązują

co do Vision Express- strasznie się na nich rozczarowałam:
-pani okulistka była niemiła, w dodatku jedna, a na korytarzu wielka kolejka do niej
-nie zapytała mnie, na jakie soczewki mnie stać, jaki prowadzę tryb życia (w sensie, czy potrzebuję jakiś extra długo wytrzymujących, czy tańszych) tylko przymierzyła mi najdroższe jakie mieli, a ja nie wiedziałam, że takie jakie mierzę to muszę wziąść
-korzystałam z promocji -5 zł za badanie przy zakupie soczewek powyżej 100 zł: jak się dowiedziałam, że 6 sztuk kosztuje 139 zł to myślałam, że padnę-zapytałam pani przy kasie, czy mogę wykupić bon za 100 zł po to , żeby najpierw spr. czy te próbne mi będą odpowiadać, a potem , że kupię te soczewki lub inne, gdyby mi nie odpowiadały, a ona na to: "Tak, może pani, ale trzeba zapłacić za próbne soczewki (ok.50 zł) i za badanie 60 zł"
- a potem przed przyniesieniem soczewek pyta, czy jakiś płyn do tego. Powiedziałam, że nie, bo mnie i tak oskubali, i dopiero wtedy przyniosła mi malutki płyn w cenie soczewek

to straszne, że taki duży salon robi co może, żeby wycisnąć ile się da z klienta, a w ogóle nie zależy im na zaspokojeniu jego potrzeb i ułatwieniu wszystkiego
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości