|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Informatyka i ekonometria czy FiR
Witam. Jestem po maturze 2017. Nadszedł czas na wyszukiwanie kierunku studiów, który byłby dla mnie najlepszy. Miałam na rozszerzeniu matematykę, geografię oraz angielski. Obstawiam, że z matmy dostanę między 60%-70%, z geografii 65%-80% i angielskiego ok.70%. Mam duży problem gdyż jestem umysłem ścisłym i bardzo lubię matematykę
![]() ![]() który kierunek byłby dla mnie lepszy. Chciałabym po studiach ukierować się w stronę analityki finansowej czy księgowości. Proszę o radę w odpowiedziach ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Informatyka i ekonometria czy FiR
Ja wlasnie koncze FiR. Po drugim roku zaczelam pracowac w ksoegowosci (dla mnie to bylo okropne
![]() Ja akurat nie chce kontynuuowac firu, na studia magisterskie wybieram big data, czyli cosnpodobnego do twojego drugiego wyboru. Perspektywy pracy po tym kierunku, szczegolnie pod wzgledem zarobkow wydaja mi sie duzo lepsze :p Jesli masz jakies pytania, to pisz, chetnie pomoge ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
![]()
Właśnie chciałabym skończyć bardziej informatykę i ekonometrię (połączenie matematyki statystyki ekonomii i informatyki),tylko problem polega na tym że jak ktoś po tym kierunku jest zapraszany na rozmowę kwalifikacyjną to np. jest proszony o składanie komputera i wymienienie wszystkich ich części a to w ogóle mnie to nie interesuje
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez mrmatmic Czas edycji: 2017-05-20 o 07:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Kto Ci naopowiadal takich glupot o rozmowqch rekrutacyjnych?
![]() Inna sprawa, ze po firze chcac pracowac w ksiegowosci ktos tez moze zapytac Cie jak zbudowany jest bilans ![]() Ja koncze FiR na SGH, magisterke tez bedze robic na tej uczelni. Musisz zastanowic sie, co Cie bardziej interesuje, choc sama pamietam moj dylemat przednstudiami - nie wiedzialam w ogole co na czym polega i wybieralam kierunek na oslep ![]() Edytowane przez karolowanka Czas edycji: 2017-05-20 o 10:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zdecydowanie informatyka i ekonometria. Jest mnóstwo możliwości, naprawdę niewielu jest dobrych ekonometryków. C++, Python czy nawet inny język programowania zawsze będzie Twoim dużym atutem na rynku pracy. W finanse bym się nie pchała, ofert jest dużo, ale chętnych też całe mnóstwo, na wielu uczelniach jest ten kierunek, ludzie się pchają,ale moim zdaniem IiE jest naprawdę o wiele wiele lepszym kierunkiem jeśli chodzi o rynek pracy, możliwości, umiejętności, zarobki. Po IiE znajdziesz pracę w księgowości jeśli zapragniesz, po finansach nie wezmą Cię do IT chyba, że sama będziesz się dokształcać w tym kierunku ale to też niczego nie gwarantuje. Gdybym teraz miała wybierać poszłabym bez wahania na IiE, a tak to sama muszę się teraz rozpychać i pchać drzwiami i oknami do IT ![]() Edytowane przez IzzieSt Czas edycji: 2017-05-20 o 13:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem FiR trochę lepiej przygotuje do księgowości, a IiE do analityki, tutaj już trzeba obstawić, co nas bardziej interesuje. Ogólnie jako kierunek też uważam, że Informatyka i Ekonometria jest bardziej przyszłościowa, sama planuję, tylko na innej uczelni. Chociaż nie wykluczam robienia magisterki z FiR-u.
I na IiE jest bardzo dużo ścisłych przedmiotów, to raczej trudniejszy kierunek (oczywiście wszystko zależy od uczelni i własnych predyspozycji, ale mówię tak trochę uogólniając). FiR porządniej przygotowuje od strony teoretycznej, można wyjść ze sporą wiedzą o finansach, a to też ważne. To już samemu trzeba stwierdzić co nam bardziej podpasuje i na czym nam zależy. Proponuję też przejrzeć sobie sylabusy danych kierunków ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ja także planuję iść na FiR albo na IiE. Mam za sobą nieudaną dwuletnią przygodę na politechnice i waham się właśnie między tymi dwoma kierunkami, przy czym bardziej skłaniam się IiE. Co sądzicie o WNE UW? Kierunek wybiera się tam na drugim roku, przy czym o rekrutacji decyduje średnia - ciężko jest się dostać na IiE?
I druga sprawa - czy ktoś wie jak wygląda próg na SGH? Mam 245 punktów (tutaj mogę żałować, że nie zdawałem drugiego języka obcego). I jak jest na SGH? Czy faktycznie idą tam same geniusze, którzy żyją wręcz uczelnią całe dnie? I jaki jest odsiew po danych semestrach? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do osob tu studiujacych - sa tutaj ludzie tak samo roznorodni, jak na kazdej innen uczelni ![]() A co do odsiewu - na esgiehu musisz sie baardzo postarac, zeby Cie wyrzucili. Nie znam nikogo, kto zostalby wyrzucony, chyba ze sama chcesz odejsc |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Jako IT ze stażem i pracujący w dużej firmie branżowej (Globalnej ;-) ) powiem tak:
Bierz informatykę i ekonometrię. Będziesz po tym mieć wiedzę i umiejętności na stanowisko programistki/analityczki nie tylko w IT. W tej chwili i później controlling etc będą miały wielkie zapotrzebowanie. Są olbrzymie braki na rynku i one się pogłebiają. A to spokojna stabilna praca z baaaardzo dobrymi zarobkami. Po 2-3 latach doświadczenia to praca szuka Ciebie. naprawdę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
karolowanka - teraz to mnie zdziwiłaś, że mało kto wylatuje z SGH... dla przykładu na moim kierunku odchodzi średnio połowa osób po roku czy dwóch.
Pirx - oj tak, spokojna i stabilna praca to to, co mi się marzy - o ile to naprawdę prawda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Prawda...siedzę w tym zawodzie ponad dekadę...;-)
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Na jakiej uczelni studiowałaś? Po tym, jak straciłem swoje nadzieje z elektrotechniką, rozważam właśnie WNE UW i IiE po 1 roku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:20.