Listopadówki 2017 cz. 2 - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-05-25, 14:16   #871
migotka1010
Zakorzenienie

GG do migotka1010
Dot.: Listopadówki 2017 cz. 2

Ja dzis po badaniu. Mam brać nadal luteine ;( ale moge juz chodzic na joge musze czegos poszukac co jest z multisportem
Sluchalismy serduszka naszego dzieciaczka ❤

No i na plusie 4 kg a nie 6 jak ostatnio myslalam

[...] i ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę [...]

Od jutra się uczę!
migotka1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 14:17   #872
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karmen27 Pokaż wiadomość
Dziewczyny bez spiny bo zaraz nam się kwas zrobi na forum😞każdy ma swoje zdanie i właśnie je wyraził i ja ogłaszam koniec tematu truskawek na forum! Ja też będę jeść truskawki ale szanuje też zdanie kana na ten temat,każdy dba o siebie tak jak uważa i koniec kropka😉

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
dokładnie tak

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 14:25   #873
Wanilka5
Idealna Źona; )

Cytat:
Napisane przez migotka1010 Pokaż wiadomość
Ja dzis po badaniu. Mam brać nadal luteine ;( ale moge juz chodzic na joge musze czegos poszukac co jest z multisportem

Super ze wizyta udana; )
Stary 2017-05-25, 14:27   #874
patrysina
patrysina

a ja mam takie pytanie czy wszystkie robiłyście badania prenatalne, bo obowiązkowo z tego co wiem są po 35 roku życia, my się nie zdecydowaliśmy podobnie jak w rodzinie i wśród znajomych jak pytałam to były wyjątki ale fakt że wszystkie te kobitki poniżej 35 roku życia
patrysina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 14:32   #875
kana158
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrysina Pokaż wiadomość
a ja mam takie pytanie czy wszystkie robiłyście badania prenatalne, bo obowiązkowo z tego co wiem są po 35 roku życia, my się nie zdecydowaliśmy podobnie jak w rodzinie i wśród znajomych jak pytałam to były wyjątki ale fakt że wszystkie te kobitki poniżej 35 roku życia
Ale masz na mysli usg genetyczne czy testy z krwi?
Usg genetyczne robiłam, usg połówkowe również mam zamiar robic. Dla mnie to jedne z wazniejszych badań. Na testy z krwi (pappa, nifty) zdecydowałabym się jesli wynik usg bylby niepokojący. Całe szczescie wszystko było ok i nie miałam potrzeby wykonywać tych badań.
Jest jeszcze usg III trymestru, ktore w poprzedniej ciazy odradził mi moj ginekolog. Wtedy nie robilam, bo ciaza byla ksiazkowa.

kana158 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 14:33   #876
stypi_89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez letstry Pokaż wiadomość
Dziewczyny wracam z uczelni z absolutorium! teraz tylko czekać na termin obrony i koniec!
Zazdroszczę!!! 😉 ja mam przed sobą jeszcze 4 egzaminy i jeden projekt 😥 myślałam, że ostatni semestr to będzie większy luz, ale mamy tego więcej niż w poprzednim 🙁

Ja mam wizytę jutro na 10:30 i już nie mogę się doczekać 😆

Co do truskawek to za mną chodzą już od dwóch tygodni. Niestety u nas za kilogram wczoraj widziałam 24 zł 😥 trochę dużo więc jeszcze trochę poczekam 🙁

23.03.2017
stypi_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 14:34   #877
patrysina
patrysina

Cytat:
Napisane przez ewcia1368 Pokaż wiadomość
z tymi truskawkami to coś mają kobiety w ciąży ja dziś robię ciasto mocno truskawkowe
a to chyba każdy ma inaczej mnie to nawet na sam zapach truskawek odrzuca (a wcześniej je lubiłam) ostatnio nawet jak dżem chciałam zjeść truskawkowy to myślałam że skończy się w toalecie tak mnie zemdliło - a muszę zaznaczyć że wcześniej nie wymiotowałam, co prawda miewałam mdłości ale nie na tyle by trzeba było biec do łazienki za to lody albo kiszone ogórki
Stary 2017-05-25, 14:34   #878
karmen27
Raczkowanie

Cytat:
Ja bym chyba umarła ze strachu gdybym nie zdecydowała się na prenatalne,wiem że są osoby które tych badań nie robią ja natomiast jestem zwolenniczką tego typu badan,nawet jeżeli nie ma się 35 lat.

karmen27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 14:37   #879
la figa
Wtajemniczenie

Cytat:
wiem, ze po ukoczeniu 35 rz. takie badania sa refundowane - czy obowiazkowe to Ci nie powiem - nie chce wprowadzac w blad. skierowanie powinnas otrzymac od swojego ginekologa

ja mimo iz jestem o dekade mlodsza to robilam takie badania. sporo za nie zaplacilam, ale moge teraz lekko odetchnac, bo mimo obaw wyszlo, ze wszystko jest w porzadku

ciezarne w mojej rodzinie i znajome takze robily te badania, mimo ze nie mialy wskazan. lepiej chyba dmuchac na zimne
Stary 2017-05-25, 14:42   #880
dwakolory1
Wtajemniczenie

Cytat:
Sluchalismy serduszka naszego dzieciaczka

Super gratulacje.

17.02.2013 r. [*]- 10 tc
15.11.2013 r.[*]- Ania 16tc

dwakolory1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 14:44   #881
ila1000
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny wracam z uczelni z absolutorium! teraz tylko czekać na termin obrony i koniec!
gratulacje
ila1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 14:45   #882
dwakolory1
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja robiłam. Teraz już mi bliżej do 35 lat ale jak wyszła mi w nich wada genetycznie to jeszcze do trzydziestki sporo było. Jestem zwolenniczka tych badań.

17.02.2013 r. [*]- 10 tc
15.11.2013 r.[*]- Ania 16tc

dwakolory1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 14:51   #883
patrysina
patrysina

Cytat:
Napisane przez kana158 Pokaż wiadomość
Ale masz na mysli usg genetyczne czy testy z krwi?
Usg genetyczne robiłam, usg połówkowe również mam zamiar robic. Dla mnie to jedne z wazniejszych badań. Na testy z krwi (pappa, nifty) zdecydowałabym się jesli wynik usg bylby niepokojący. Całe szczescie wszystko było ok i nie miałam potrzeby wykonywać tych badań.
Jest jeszcze usg III trymestru, ktore w poprzedniej ciazy odradził mi moj ginekolog. Wtedy nie robilam, bo ciaza byla ksiazkowa.

jestem w 13 tygodniu właściwie jakoś na dniach zaczynam już 14 tydzień i ginekolog tylko wspominała czy chce zrobić prenatalne badania a z krwi też nie miałam testów o których wspominasz i po tym co piszecie zastanawiam się czy tylko ja nie zrobiłam tych badań!?!

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

Cytat:
Napisane przez karmen27 Pokaż wiadomość
Ja bym chyba umarła ze strachu gdybym nie zdecydowała się na prenatalne,wiem że są osoby które tych badań nie robią ja natomiast jestem zwolenniczką tego typu badan,nawet jeżeli nie ma się 35 lat.

czyli zdaje się że na forum jestem wyjątkiem,

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

Cytat:
Napisane przez la figa Pokaż wiadomość
wiem, ze po ukoczeniu 35 rz. takie badania sa refundowane - czy obowiazkowe to Ci nie powiem - nie chce wprowadzac w blad. skierowanie powinnas otrzymac od swojego ginekologa

ja mimo iz jestem o dekade mlodsza to robilam takie badania. sporo za nie zaplacilam, ale moge teraz lekko odetchnac, bo mimo obaw wyszlo, ze wszystko jest w porzadku

ciezarne w mojej rodzinie i znajome takze robily te badania, mimo ze nie mialy wskazan. lepiej chyba dmuchac na zimne
no właśnie a u mnie na odwrót właśnie nie robiły poza wyjątkami
Stary 2017-05-25, 14:56   #884
ila1000
Rozeznanie

Cytat:
no to podziekuj truskawkom, ale nie nakrecaj innych. a ja sama wiem co mowie, bo mam wyksztalcenie, ktore pozwala mi wyciagac takie wnioski, a nie wiedze czysto z internetu "bo ktos cos napisal"

u mnie przez problemy na poczatku ciazy i to bardzo powazne najpierw wiedzial oczywiscie tylko moj maz i pozniej dodatkowo moja mama. z czasem powiedzialam tesciom i trzymali "tajemnice", ale denerwowalo mnie ciagle marudzenie tesciowej "ze powinnismy powiedziec reszcie rodziny, bo to rodzina i nawet jak cos zle pojdzie to jestesmy przeciez rodzina"... zgadzam sie, ze od swiat do swiat ewentualnie pogrzebow nia jestesmy :P
Ja nie uważam, żeby Kana kogokolwiek nakręcała. Każda z nas ma prawo pisać o różnych rzeczach, jakie gdzieś wyczytała o dbaniu o siebie i dziecko w ciąży, bo dla niektórych kobitek pewne rzeczy są oczywiste " bo mają wykształcenie" albo doświadczenie, a dla niektórych to są pierwsze doświadczenia z tematem i wolą dmuchać na zimne. Ich sprawa.
Forum ma być wsparciem i taki ton i niektóre sformułowania są niepotrzebne. Od początku tego forum jesteśmy dla siebie grzeczne i nie wyrażamy drastycznych i niekiedy nieprzyjemnych opinii, mimo, że nasze zdania mogą się różnić.
Ja się cieszę, że zwracacie uwagę na rzeczy, na które ja bym nie wpadła jak np pasztet. Dla mnie to jest sens tego forum.To czy skorzystam z tego czy nie, to moja sprawa, ale krytykować za wybory i mówić, że to czyjś"głupi kaprys" nie będę. Jesteśmy tu po to, aby się cieszyć tymi 9- cioma miesiącami

---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

Cytat:

Superserduszko dzidzi cudowny dźwięk<3 a czemu luteina? Zapobiegawczo?
ila1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 14:59   #885
letstry
Rozeznanie

Cytat:

Ja robiłam i pappę też, mimo że mam 23 lata

Cytat:
Napisane przez stypi_89 Pokaż wiadomość
Zazdroszczę!!! ja mam przed sobą jeszcze 4 egzaminy i jeden projekt myślałam, że ostatni semestr to będzie większy luz, ale mamy tego więcej niż w poprzednim 🙁

Ja mam wizytę jutro na 10:30 i już nie mogę się doczekać

Co do truskawek to za mną chodzą już od dwóch tygodni. Niestety u nas za kilogram wczoraj widziałam 24 zł trochę dużo więc jeszcze trochę poczekam 🙁

U mnie żaden semestr nigdy nie był lajtowy i strasznie byłam zła zawsze na innych, którzy mówili, że ostatnie semestry są super luźne, a ja wisiałam w książkach :/. Teraz po prostu umyślałam sobie wcześniejszą obronę pracy mgr i zaczęłam prosić prowadzących o wcześniejsze terminy egzaminów, więc mi się wszystko ładnie rozłożyło, no i dzięki temu wcześniej skończyłam zabawę .

Trzymam kciuki za Twoje egzaminy!
letstry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 15:11   #886
kana158
Zakorzenienie

Cytat:

Usg tez bylo, czy samo serduszko?

Moja corcia po wczorajszej wizycie wszystkim opowiadala, ze slyszala bicie serduszka siostrzyczki 😉 mowila, ze dzidzius ma serduszko w brzuszku 😉

kana158 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 15:17   #887
Madziuniusia
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem czy to glupi kaprys. wg mnie to glupia przesada... rownie dobrze nie jedz jablek i innych owocow trzymanych w domu bo byle mucha Ci wleci, narobi na nie i masz ryzyko zakazenia pierwotniakiem...

tak samo nie jedz lodow, serkow, mrozonek, itp. ryzyko zatrucia salmonella, ktora tez jest bardzo szkodliwa w ciazy.

wszystko z odpowiednim umiarem i z zachowaniem 100% higieny i nie popadajmy w paranoje zeby jak jedna z kolezanek w tym watku zalewac wrzatkiem truskawki przed jedzeniem... traca tylko swoje witaminy
Ja wczoraj rozmawiałam z taką dalszą kuzynka i mówi do mnie na koniec rozmowy zebym o siebie dbała i żebym nie jadła za dużo owoców , zaciekawiona zapytałam dlaczegóż? "Bo zawieraja pestycydy"... Bez komentarza

Stary 2017-05-25, 15:20   #888
Hapinka
Raczkowanie

Ja uważam ze każda kobieta w ciąży niezależnie od wieku powinna mieć usg prenatalne robione. 35+ ma refundowane wiec gdy wystąpi wada przeważnie dochodzi do terminacji ciąży, właśnie młode kobiety które nie miały robione badań najczęściej rodzą dzieci z wadami, chociaż te starsze maja większa szanse (mam tu na myśli raczej wady chromosomalne). Najgorsze ze niektórzy ginekolodzy odradzają badania, albo w ogóle o nich nie wspominają. Wg standardów powinni poinformować o możliwości zrobienia a nie jeszcze odradzać

Hapinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 15:20   #889
Cocktailraspberry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kana158 Pokaż wiadomość
Usg tez bylo, czy samo serduszko?

Moja corcia po wczorajszej wizycie wszystkim opowiadala, ze slyszala bicie serduszka siostrzyczki 😉 mowila, ze dzidzius ma serduszko w brzuszku 😉

Ooo słodko 😍

Cocktailraspberry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 15:44   #890
uaoo
Zakorzenienie

Ja USG robiłam, ale testu z krwi nie. Zrobiłabym wtedy gdyby na USG wynik wyszedłby niepokojący.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 15:54   #891
201707171552
Konto usunięte

Cytat:
Ja nie robiłam, nic mi nawet o tym lekarz nie wspomniał, ale nie panikuje z tego powodu ze jest źle czy cos.. tylko ze ja mam 25 lat

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Cytat:
Napisane przez stypi_89 Pokaż wiadomość
Zazdroszczę!!! 😉 ja mam przed sobą jeszcze 4 egzaminy i jeden projekt 😥 myślałam, że ostatni semestr to będzie większy luz, ale mamy tego więcej niż w poprzednim 🙁

Ja mam wizytę jutro na 10:30 i już nie mogę się doczekać 😆

Co do truskawek to za mną chodzą już od dwóch tygodni. Niestety u nas za kilogram wczoraj widziałam 24 zł 😥 trochę dużo więc jeszcze trochę poczekam 🙁

Podobno ceny mają być od 25 do 30 zł z powodu mrozów...

201707171552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 15:54   #892
Madziuniusia
Zakorzenienie

Dziewczyny z UK: czy szczepilyscie się na krztusiec?

Stary 2017-05-25, 15:58   #893
201707171552
Konto usunięte

Cytat:
a to chyba każdy ma inaczej mnie to nawet na sam zapach truskawek odrzuca (a wcześniej je lubiłam) ostatnio nawet jak dżem chciałam zjeść truskawkowy to myślałam że skończy się w toalecie tak mnie zemdliło - a muszę zaznaczyć że wcześniej nie wymiotowałam, co prawda miewałam mdłości ale nie na tyle by trzeba było biec do łazienki za to lody albo kiszone ogórki
O i tu tez by się ktoś mógł przyczepić bo podobno nie powinno się jeść ogórków kiszonychja kocham ogórki kiszone i jak tylko mam okazję to wcinam tak samo jak i truskawki któraś z Was wspomniała o pasztecie, pasztet tez jem i łososia tez jadłam na początku ale po jakimś czasie przestał mi smakować... jadłam już tyle rzeczy których nie powinno się jeść ze jakby miało być cos źle to by już dawno było a odpukać jest wszystko ok wiec kazda z nas jest inna, kazda z nas inaczej podchodzi do ciazy, jedna musi leżeć inna nie może wysiedziec na miejscu i takich porównań możnaby wypisać miliony

Stary 2017-05-25, 15:59   #894
letstry
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez DkR Pokaż wiadomość
O i tu tez by się ktoś mógł przyczepić bo podobno nie powinno się jeść ogórków kiszonychja kocham ogórki kiszone i jak tylko mam okazję to wcinam tak samo jak i truskawki któraś z Was wspomniała o pasztecie, pasztet tez jem i łososia tez jadłam na początku ale po jakimś czasie przestał mi smakować... jadłam już tyle rzeczy których nie powinno się jeść ze jakby miało być cos źle to by już dawno było a odpukać jest wszystko ok wiec kazda z nas jest inna, kazda z nas inaczej podchodzi do ciazy, jedna musi leżeć inna nie może wysiedziec na miejscu i takich porównań możnaby wypisać miliony

Czemu ogórków kiszonych nie!? Przecie to jedno z lepszych źródeł witamin! Nie ogarniam już tego :p
Stary 2017-05-25, 16:03   #895
201707171552
Konto usunięte

Cytat:
Czemu ogórków kiszonych nie!? Przecie to jedno z lepszych źródeł witamin! Nie ogarniam już tego :p
Też byłam w szoku ale jakiś czas temu slyszalam o tym w tv... złapałam sie za głów i pomyślałam ze to chore... przeciez sie mowi ze ogorki sa zachcianka kobiet w ciazy... dlatego ja nie słucham tego co gadają w tv ani w to co kto pisze na forum tylko słucham własnego organizmu

Edytowane przez 201707171552
Czas edycji: 2017-05-25 o 16:04
Stary 2017-05-25, 16:03   #896
Madziuniusia
Zakorzenienie

Cytat:
Toć kobiecie w ciąży nic nie wolno jeść, tylko lezec, pachnieć i żyć miłością :-D

Stary 2017-05-25, 16:05   #897
201707171552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Pokaż wiadomość
Toć kobiecie w ciąży nic nie wolno jeść, tylko lezec, pachnieć i żyć miłością :-D

O właśnie odżywiać się powietrzem i to też nie bardzo bo jeszcze się "wciagnie" cos nie zdrowego haha.

Czytałam też gdzies ze nie można latać samolotem np jak ma się żylaki a dowiedziałam się ze można nawet poprosić o zastrzyk rozrzedzajacy krew i to nawet w ciazy wiec ile ludzi tyle opinii. Czasami mam też wrażenie ze mimo tego ze wydaje nam się ze mamy cuwodnego ginekologa to i tak zdarzają się takie chwile kiedy wciska nam cos z czego on sam ma korzyści...

Edytowane przez 201707171552
Czas edycji: 2017-05-25 o 16:07
Stary 2017-05-25, 16:06   #898
annic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
Czy jest jeszcze tu mama która tak jak ja nie powiedziała bliskim o ciąży?
U nas wiedzą tylko rodzice, reszta rodziny nie wie. Czekaliśmy do prenatalnych, teraz jak już jesteśmy po chcemy powiedzieć, ale zależy nam żeby dziadkom przekazać osobiście, więc czekamy jeszcze 2 tygodnie aż zjedziemy w rodzinne strony

Co do prenatalnych - znajomi, rodzina - każdy robił prenatalne, szczerze nie znam nikogo w młodszym pokoleniu kto nie robił, a są to osoby poniżej 35 rż.

Jeśli chodzi o truskawki, jagody, borówki to jem, tylko dokładnie myję Ginekolog nie kazał mi nie jeść, wspominał tylko żeby myć dokładnie i tyle. Mam nadzieję że jak przez tyle lat mnie ominęło to i teraz nic się nie przyplącze.

Ogórki kiszone na pajdzie chleba z pasztetem królowały u mnie dzień w dzień przez 3 tygodnie we wczesnej fazie ciąży, więc co miałam naszkodzić to już zaszkodziłam

Edytowane przez annic
Czas edycji: 2017-05-25 o 16:08
annic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 16:08   #899
aczka5
Zakorzenienie

Migotka - Super, że wszystko ok!

Kciuki za wizyty!

Forum jest od wyrazania własnej opinii także nie wiem skąd taka spina w temacie truskawek
aczka5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 16:09   #900
letstry
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Pokaż wiadomość

Haha najlepiej na kroplówce, która by dostarczała tylko to, co full zdrowe!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości