Listopadówki 2017 cz. 2 - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-05-25, 16:11   #901
migotka1010
Zakorzenienie

GG do migotka1010
Dot.: Listopadówki 2017 cz. 2

Cytat:
Napisane przez ila1000 Pokaż wiadomość
Ja nie uważam, żeby Kana kogokolwiek nakręcała. Każda z nas ma prawo pisać o różnych rzeczach, jakie gdzieś wyczytała o dbaniu o siebie i dziecko w ciąży, bo dla niektórych kobitek pewne rzeczy są oczywiste " bo mają wykształcenie" albo doświadczenie, a dla niektórych to są pierwsze doświadczenia z tematem i wolą dmuchać na zimne. Ich sprawa.
Forum ma być wsparciem i taki ton i niektóre sformułowania są niepotrzebne. Od początku tego forum jesteśmy dla siebie grzeczne i nie wyrażamy drastycznych i niekiedy nieprzyjemnych opinii, mimo, że nasze zdania mogą się różnić.
Ja się cieszę, że zwracacie uwagę na rzeczy, na które ja bym nie wpadła jak np pasztet. Dla mnie to jest sens tego forum.To czy skorzystam z tego czy nie, to moja sprawa, ale krytykować za wybory i mówić, że to czyjś"głupi kaprys" nie będę. Jesteśmy tu po to, aby się cieszyć tymi 9- cioma miesiącami

---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

Superserduszko dzidzi cudowny dźwięk<3 a czemu luteina? Zapobiegawczo?
1 ciążę stracilam w 6tc wiec teraz moja gin dmucha na zimne jak tylko sie da, co mnie troche wkurza bo ani w tej ciazy nie krwawie, ani nic nie boli.. No ale grzecznie ja przyjmuje, bo ja lekarzem nie jestem

Z drugiej strony, lepiej miec lekarz ktory w ta stronę działa niz jakby mial zlewac wszystko

Cytat:
Napisane przez kana158 Pokaż wiadomość
Usg tez bylo, czy samo serduszko?

Moja corcia po wczorajszej wizycie wszystkim opowiadala, ze slyszala bicie serduszka siostrzyczki 😉 mowila, ze dzidzius ma serduszko w brzuszku 😉

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

O jak slodko ❤ u mnie samo sprawdzanie bicia serca było wizyty usg mam umawiac u kogos innego, ona nie ma/nie umie obslugiwac tego sprzetu

Cytat:
Napisane przez Hapinka Pokaż wiadomość
Ja uważam ze każda kobieta w ciąży niezależnie od wieku powinna mieć usg prenatalne robione. 35+ ma refundowane wiec gdy wystąpi wada przeważnie dochodzi do terminacji ciąży, właśnie młode kobiety które nie miały robione badań najczęściej rodzą dzieci z wadami, chociaż te starsze maja większa szanse (mam tu na myśli raczej wady chromosomalne). Najgorsze ze niektórzy ginekolodzy odradzają badania, albo w ogóle o nich nie wspominają. Wg standardów powinni poinformować o możliwości zrobienia a nie jeszcze odradzać

Zgadzam sie, aczkolwiek w moim przypadku test pappa był zrobiny tylko dlatego, ze mam go w pakiecie ubezpieczyciela. Nie zalezalo mi tez na wyniku, bo wiedzialam, ze on nic w moim postrzebaniu nie zmieni. Dlatego zrobilam, a wyniki odebralam dopiero po miesiacu -wczoraj przed wizyta.

[...] i ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę [...]

Od jutra się uczę!
migotka1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 16:27   #902
migotka1010
Zakorzenienie

GG do migotka1010

Z tym jedzeniem to jest tak, że każda powinna słuchać swojgo lekarza i siebie samej. Skoro ktoś uważa, że truskawki/pasztet czy ogorki moga szkodzic dziecku to jak czerpac przyjemność z jedzenia tego produktu?
Ja np mialam wielka ochote na pasztet, ale wystraszylan sie tej wątróbki to go sobie sama zrobilam ze składem jaki znalam w 100% i co z tego? Jak tylko pasztet sie upiekl wzbudza we mnie odruch wymiotny i nawet go nie spróbowałam... Także tak mozna spelnic zachcianki ciężarnej

[...] i ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę [...]

Od jutra się uczę!
migotka1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 16:33   #903
karmen27
Raczkowanie

Moim zdaniem każda powinna mieć zrobione usg genetyczne (opcjonalnie pappe).nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia jak ktoś mówi "a ja mam 25 lat" to nie muszę bo nie jestem w grupie ryzyka,otóż bardzo mylne jest to stwierdzenie...ja miałam 27 lat jak terminowalam ciążę ż powodu wady genetycznej,jestem na wizażu na wątku terminacji do dziś i uwierzcie mi że tam jest mnóstwo dziewczyn po takich przejściach a te które są po 35 roku życia chyba nawet nie ma tyle co u jednej ręki,wszystki raczej poniżej tego wieku zwiększonego ryzyka.ja zawsze będę wszystkie namawiać na prenatalne,nie mówię tu o krwi ale usg..

karmen27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 16:45   #904
201707171552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez karmen27 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem każda powinna mieć zrobione usg genetyczne (opcjonalnie pappe).nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia jak ktoś mówi "a ja mam 25 lat" to nie muszę bo nie jestem w grupie ryzyka,otóż bardzo mylne jest to stwierdzenie...ja miałam 27 lat jak terminowalam ciążę ż powodu wady genetycznej,jestem na wizażu na wątku terminacji do dziś i uwierzcie mi że tam jest mnóstwo dziewczyn po takich przejściach a te które są po 35 roku życia chyba nawet nie ma tyle co u jednej ręki,wszystki raczej poniżej tego wieku zwiększonego ryzyka.ja zawsze będę wszystkie namawiać na prenatalne,nie mówię tu o krwi ale usg..

No a jak w Niemczech tego nie robią a przynajmniej ja nie zostałam o tym poinformowana... to mam usiąść płakać i się zamartwiac? Nie wiem czy jest możliwość zrobienia takiego usg w 20tygodniu (jeśli tak to zrobię takie w Polsce)... bo o badaniach nie wiem nic... zachodze do ginekologa i każda wizyta jest dla mnie zagadka... W Niemczech ciąża to nie jest choroba a jak krwawisz to znaczy ze cos się dzieje ale nie koniecznie złego i mogą Cię odesłać do domu... po moim upadku ginekolog sprawdził mi tylko czy nie doszło do krwotoku wewnętrznego i nawet nie zwrócił uwagi na moje gigantyczne siniaki i mało tego nie dostałam od niego l4 co wydaje mi się totalnie dziwne... zaszlam do rodzinnej i od tamtej pory minął prawie miesiąc a ja dopiero jutro idę do pracy... tak więc to nie jest tak ze ktoś nie robi bo nie chcę...

Edytowane przez 201707171552
Czas edycji: 2017-05-25 o 16:47
201707171552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 16:56   #905
dwakolory1
Wtajemniczenie

A jak tam nasze dzisiejsze prenatalne? Chyba ze przegapiłam

17.02.2013 r. [*]- 10 tc
15.11.2013 r.[*]- Ania 16tc

dwakolory1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 17:00   #906
karmen27
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DkR Pokaż wiadomość
No a jak w Niemczech tego nie robią a przynajmniej ja nie zostałam o tym poinformowana... to mam usiąść płakać i się zamartwiac? Nie wiem czy jest możliwość zrobienia takiego usg w 20tygodniu (jeśli tak to zrobię takie w Polsce)... bo o badaniach nie wiem nic... zachodze do ginekologa i każda wizyta jest dla mnie zagadka... W Niemczech ciąża to nie jest choroba a jak krwawisz to znaczy ze cos się dzieje ale nie koniecznie złego i mogą Cię odesłać do domu... po moim upadku ginekolog sprawdził mi tylko czy nie doszło do krwotoku wewnętrznego i nawet nie zwrócił uwagi na moje gigantyczne siniaki i mało tego nie dostałam od niego l4 co wydaje mi się totalnie dziwne... zaszlam do rodzinnej i od tamtej pory minął prawie miesiąc a ja dopiero jutro idę do pracy... tak więc to nie jest tak ze ktoś nie robi bo nie chcę...

Ale ja nie osadzam osób które nie robiły tych badań,mówię tylko że ja każdego będę do tych badań namawiać bo uważam że są one potrzebne i mogą czasami pomoc podjąć właściwą decyzję na wczesnym etapie ciąży...przykre to co piszesz że w Niemczech mają takie procedury,a zawsze panuje przekonanie że co "niemieckie to najlepsze"jednak Niemcy nie zawsze są tacy doskonali....oczywiscie jeżeli będziesz miała tylko możliwość to zrób sobie badanie polowkowe w Pl,badają na nim wszystkie narządy wewnętrzne dzieciątka,dokładnie mierzą wszystko itd.tp badanie jrst równie ważne jak i to w pierwszym trymestrze jak i nawet nie ważniejsze od tego pierwszego..

Stary 2017-05-25, 17:08   #907
201707171552
Konto usunięte

Cytat:
Ale ja nie osadzam osób które nie robiły tych badań,mówię tylko że ja każdego będę do tych badań namawiać bo uważam że są one potrzebne i mogą czasami pomoc podjąć właściwą decyzję na wczesnym etapie ciąży...przykre to co piszesz że w Niemczech mają takie procedury,a zawsze panuje przekonanie że co "niemieckie to najlepsze"jednak Niemcy nie zawsze są tacy doskonali....oczywiscie jeżeli będziesz miała tylko możliwość to zrób sobie badanie polowkowe w Pl,badają na nim wszystkie narządy wewnętrzne dzieciątka,dokładnie mierzą wszystko itd.tp badanie jrst równie ważne jak i to w pierwszym trymestrze jak i nawet nie ważniejsze od tego pierwszego..

Ja rozumiem ze nie oceniasz tylko pisze jak jest... gdybym miała możliwość to bym zrobiła prenatalne no ale cóż... jak będę w Polsce to od razu biegne na polowkowe nawet jakby kosztowało mnie 500 zł...

Stary 2017-05-25, 17:16   #908
karmen27
Raczkowanie

Cytat:
Ja rozumiem ze nie oceniasz tylko pisze jak jest... gdybym miała możliwość to bym zrobiła prenatalne no ale cóż... jak będę w Polsce to od razu biegne na polowkowe nawet jakby kosztowało mnie 500 zł...

Dziwi mnie to strasznie że Niemcy i Wielka Brytania mają takie kiepskie podejście do ciężarnych,my w Polsce na co jak na co ale na opiekę medyczną chyba naprawdę nie mamy co narzekać.. polowkowe nie kosztuje aż 500zl😊 myślę że ok200-250 zł.

Stary 2017-05-25, 17:28   #909
201707171552
Konto usunięte

Cytat:
Dziwi mnie to strasznie że Niemcy i Wielka Brytania mają takie kiepskie podejście do ciężarnych,my w Polsce na co jak na co ale na opiekę medyczną chyba naprawdę nie mamy co narzekać.. polowkowe nie kosztuje aż 500zl😊 myślę że ok200-250 zł.

Ja też zawsze myślałam ze jak będę w ciazy to będę miała super komfort ze mieszkam w Niemczech... I się bardzo zdziwiłam... wyniki krwi dostałam po 2 tygodniach na kolejnej wizycie od pobrania krwi.. mocz musiałam oddać do plastikowego kubeczka 2 minuty przed wizytą... wynikow nie mam do dziś, wizyta z wynikami 4tygodnie później... A wydawało mi sie ze zadzwonia do mnie i powiedzą czy cos się dzieje czy nie... mało tego nawet nie ma mojego numeru telefonu w karcie pacjenta... jestem bardzo zniesmaczona jak podchodzą tutaj do ciazy... boli jak nie wiem co ze nic nie wiem... dzisiaj 18 tc a ja nie słyszałam też bicia serca... szkoda słów...

Serce mi pęka jak piszecie ze slyszycie bicie serduszka, wiecie w 100% ze wszystko ok... Ale cieszę się waszym szczęściem
Ja szaleńczo czekam na urlop w Polsce i konkretny pakiet badań..

Czas edycji: 2017-05-25 o 17:30
Stary 2017-05-25, 17:39   #910
karmen27
Raczkowanie

Cytat:
Ja też zawsze myślałam ze jak będę w ciazy to będę miała super komfort ze mieszkam w Niemczech... I się bardzo zdziwiłam... wyniki krwi dostałam po 2 tygodniach na kolejnej wizycie od pobrania krwi.. mocz musiałam oddać do plastikowego kubeczka 2 minuty przed wizytą... wynikow nie mam do dziś, wizyta z wynikami 4tygodnie później... A wydawało mi sie ze zadzwonia do mnie i powiedzą czy cos się dzieje czy nie... mało tego nawet nie ma mojego numeru telefonu w karcie pacjenta... jestem bardzo zniesmaczona jak podchodzą tutaj do ciazy... boli jak nie wiem co ze nic nie wiem... dzisiaj 18 tc a ja nie słyszałam też bicia serca... szkoda słów...

Serce mi pęka jak piszecie ze slyszycie bicie serduszka, wiecie w 100% ze wszystko ok... Ale cieszę się waszym szczęściem
Współczuję Ci,ja mam wizyty co 3 tygodnie i nawet te 3 tyg trwają dla mnie wieczność...a jak tam wyglądają wizyty prywatne?bardzo są drogie?bo ż tego co od siostry słyszałam to w UK to jakiś kosmos jeżeli chodzi o ceny w prywatnych gabinetach...

Stary 2017-05-25, 17:39   #911
makeuplife
Rozeznanie

Cytat:

To ja myslam , ze u mnie tu jest kosmos a to widzę Niemcy jeszcze gorzej 😐 ja musialm czekac do 14 t na moje usg ale ładnie mi wszystko pokazali kosc nosowa, sprawdzali nóżki i raczki , przyziernosc i pokazala bicie serduszka nastepna wizyta fakt faktem jest w 21 t ale tez juz mi zapowidzieli ze godzina usg i sprawdza plec 😉 chociaz to juz wiem bo poszlam na urlopie do gin a ona tu w Pl odrazu powiedziala 👶 dziwne to co mowisz 😥 moze idz prywatnie na pewno gdzies polski lekaz przyjmuję wiem ze kasy pojdzie ale ja bym chyba zawariowala

makeuplife jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 17:41   #912
201707171552
Konto usunięte

Cytat:
Współczuję Ci,ja mam wizyty co 3 tygodnie i nawet te 3 tyg trwają dla mnie wieczność...a jak tam wyglądają wizyty prywatne?bardzo są drogie?bo ż tego co od siostry słyszałam to w UK to jakiś kosmos jeżeli chodzi o ceny w prywatnych gabinetach...

130 euro wizyta z usg... więc bym zbankrutowala...

Stary 2017-05-25, 17:42   #913
Molise
Zakorzenienie

Cytat:
Ale masz na mysli usg genetyczne czy testy z krwi?
Usg genetyczne robiłam, usg połówkowe również mam zamiar robic. Dla mnie to jedne z wazniejszych badań. Na testy z krwi (pappa, nifty) zdecydowałabym się jesli wynik usg bylby niepokojący. Całe szczescie wszystko było ok i nie miałam potrzeby wykonywać tych badań.
Jest jeszcze usg III trymestru, ktore w poprzedniej ciazy odradził mi moj ginekolog. Wtedy nie robilam, bo ciaza byla ksiazkowa.

A dlaczego lekarz odradził usg III trymestru?

Czekałam aż dyskusja ucichnie, każdy ma swoje racje. Szanujmy się nawzajem.

Leon
Molise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 17:43   #914
karmen27
Raczkowanie

🤤 to faktycznie ceny mają z sufitu...u nas chyba nawet najbardziej cenieni profesorowie nie biorą tyle za wizytę..

Stary 2017-05-25, 17:44   #915
201707171552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez makeuplife Pokaż wiadomość
To ja myslam , ze u mnie tu jest kosmos a to widzę Niemcy jeszcze gorzej 😐 ja musialm czekac do 14 t na moje usg ale ładnie mi wszystko pokazali kosc nosowa, sprawdzali nóżki i raczki , przyziernosc i pokazala bicie serduszka nastepna wizyta fakt faktem jest w 21 t ale tez juz mi zapowidzieli ze godzina usg i sprawdza plec 😉 chociaz to juz wiem bo poszlam na urlopie do gin a ona tu w Pl odrazu powiedziala 👶 dziwne to co mowisz 😥 moze idz prywatnie na pewno gdzies polski lekaz przyjmuję wiem ze kasy pojdzie ale ja bym chyba zawariowala

Z tym ze ja nie mieszkam w duzym Niemieckim miescie... mialam problem z wizyta potwierdzajaca ciaze... na 4 lekarzy w moim mieście 3 mi odmówiło mówiąc ze nie przyjmują nowych pacjentów. Na polskiego lekarza nawet nie ma co tutaj liczyć bo takiego nie ma... A płacić 130 euro co dwa tygodnie to trochę nam nie na rękę.. przy i tak sporych wydatkach co miesiąc bo mój tzt w trasy co tydzień robi porządne zakupy plus moje zachcianki ciążowe i rachunki... A zaraz wyprawka itp... dlatego lecę do Polski i będę robiła każde badanie jakie się da, wtedy będziemy spokojniejsi

Czas edycji: 2017-05-25 o 17:46
Stary 2017-05-25, 17:47   #916
karmen27
Raczkowanie

Ja płacę prywatnie u profesora do którego chodzę 200zl za wizytę,uważam że to też dużo ale w porównaniu do tego co ty piszesz to Pikuś..

Stary 2017-05-25, 17:48   #917
201707171552
Konto usunięte

Cytat:
🤤 to faktycznie ceny mają z sufitu...u nas chyba nawet najbardziej cenieni profesorowie nie biorą tyle za wizytę..

Gdyby to było tak ze mogę na taką wizytę umówić się raz to ok... Ale bezczelnie mi powiedziano ze wtedy takie wizyty są co 2 tygodnie i koszt jednej to 130e...

Stary 2017-05-25, 17:55   #918
karmen27
Raczkowanie

Cytat:
Gdyby to było tak ze mogę na taką wizytę umówić się raz to ok... Ale bezczelnie mi powiedziano ze wtedy takie wizyty są co 2 tygodnie i koszt jednej to 130e...

Ewidentne zdzieranie kasy z człowieka..po co wizyta co 2 tyg?optymalnie jest się pokazać u lekarza co 3-4 tyg. Moja przyjaciółka chodziła w ciąży też do takiego lekarza który ma jakąś tam renomę,a że ona ma problemy z wątroba to mu ślepo wierzyła,wizyty miała co 2 tyg. Koszt takiej wizyty to 180 zł i co najlepsze na tych wizytach zazwyczaj badal ja tylko "palcem" sprawdzając szyjke czy się nie skraca,usg miała co trzecia wizytę,paranoja...

Stary 2017-05-25, 17:58   #919
kana158
Zakorzenienie

Cytat:
Ja płacę prywatnie u profesora do którego chodzę 200zl za wizytę,uważam że to też dużo ale w porównaniu do tego co ty piszesz to Pikuś..

Ja płacę 300zl u profesora

kana158 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 17:59   #920
201707171552
Konto usunięte

Cytat:
Ewidentne zdzieranie kasy z człowieka..po co wizyta co 2 tyg?optymalnie jest się pokazać u lekarza co 3-4 tyg. Moja przyjaciółka chodziła w ciąży też do takiego lekarza który ma jakąś tam renomę,a że ona ma problemy z wątroba to mu ślepo wierzyła,wizyty miała co 2 tyg. Koszt takiej wizyty to 180 zł i co najlepsze na tych wizytach zazwyczaj badal ja tylko "palcem" sprawdzając szyjke czy się nie skraca,usg miała co trzecia wizytę,paranoja...

U mnie szyjke zbadał palcem w 10tc.. po upadku z łaską zrobił mi usg... tyle co się na początku najadlam nerwow to szok ale juz podchodze do tego ze co ma byc to będzie

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

Cytat:

A ja na polskie miałaby tutaj zapłacić mniej więcej 520 zl... I to nie u znanego profesora...

Stary 2017-05-25, 18:04   #921
kana158
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Molise Pokaż wiadomość
A dlaczego lekarz odradził usg III trymestru?

Czekałam aż dyskusja ucichnie, każdy ma swoje racje. Szanujmy się nawzajem.

Stwierdził, ze nic nowego nie wniesie. Wady, gdyby miały być wyszlyby na etapie usg I i II trymestrów. Usg III trymestru sprawdza czy dziecko dobrze przybiera i rosnie, jak jest ulozone i ilosc wod plodowych. Czyli to wszystko co sprawdzamy na kazdej wizycie pod koniec ciąży i po prostu szkoda wydawac na nie pieniadze. Zaufalam mu, bo jest jednym z lepszych specjalistow w Krakowie, a moze i nawet w calej Polsce. Wszystkie usg prenatalne mam wykonywane przez jego pracownikow w poradni patologii ciazy (on jest kierownikiem oddzialu, bo btw jest bardzo przydatne, bo od reki zalatwia np.skierowania na drogie badania, np.przeciwciała koszt ok.500zl).

Stary 2017-05-25, 18:06   #922
karmen27
Raczkowanie

Cytat:

To też zależy jakie miasto pewnie..ja nie będę narzekać,lekarze też musieli sporo pracy włożyć w swoje wykształcenie więc teraz mają prawo na tym zarabiać ale te ceny za granicą są kosmiczne,ja rozumiem że tam są też inne zarobki niż u nas w kraju ale w przeliczeniu te wizyty i tak wypadają chyba o wiele drożej niż u nas..

Stary 2017-05-25, 18:08   #923
kana158
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie szyjke zbadał palcem w 10tc.. po upadku z łaską zrobił mi usg... tyle co się na początku najadlam nerwow to szok ale juz podchodze do tego ze co ma byc to będzie

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

A ja na polskie miałaby tutaj zapłacić mniej więcej 520 zl... I to nie u znanego profesora...

Ale zarabiajac w euro to chyba juz inaczej sie kalkuluje? Nie wiem jakie są zarobki w DE, ale zakladajac, ze pensja wynosi 1500€, to miesieczny wydatek 130€ jest porownywalny do 130-200zl. Oczywiscie moge sie mylic, bo nigdy nie zarabialam ani nie mieszkalam w DE

Edytowane przez kana158
Czas edycji: 2017-05-25 o 18:10
Stary 2017-05-25, 18:09   #924
catiedove
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez patrysina Pokaż wiadomość
jestem w 13 tygodniu właściwie jakoś na dniach zaczynam już 14 tydzień i ginekolog tylko wspominała czy chce zrobić prenatalne badania a z krwi też nie miałam testów o których wspominasz i po tym co piszecie zastanawiam się czy tylko ja nie zrobiłam tych badań!?!

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

czyli zdaje się że na forum jestem wyjątkiem,

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

no właśnie a u mnie na odwrót właśnie nie robiły poza wyjątkami
Ja robiłam i to na ostatni moment się załapałam, lekarz sam wyznaczył mi termin a później miał pretensje bo dzieci już były duże i miał problem ze zmierzeniem przezierności etc, ale w efekcie końcowym wszystko zbadał i było okej.
Także jeśli jeszcze jesteś np.: 13t5d czy 13t6d to jeszcze na cito mogłabyś znaleźć lekarza i zrobić te prenatalne.

Jutro będę miała skan (jestem w 17 tygodniu) i położna powiedziała mi abym nie wychodziła ze szpitala bez terminu na połówkowe (czyli te w 20 tygodniu). Tak więc będę robiła na pewno.

Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Pokaż wiadomość
Dziewczyny z UK: czy szczepilyscie się na krztusiec?

Nie robiłam. Chociaż nie pamiętam czy miałam kiedyś może dawno temu w szkole... ale wątpię. Muszę sprawdzić w książeczce zdrowia. Ale teraz sama nie robiłam na krztusiec w ciąży.

Cytat:
Napisane przez migotka1010 Pokaż wiadomość
Ja dzis po badaniu. Mam brać nadal luteine ;( ale moge juz chodzic na joge musze czegos poszukac co jest z multisportem
Sluchalismy serduszka naszego dzieciaczka ❤

No i na plusie 4 kg a nie 6 jak ostatnio myslalam
Super
Ja mam nadzieję, że jutro uda się u mnie podejrzeć płeć okruszków.
Stary 2017-05-25, 18:12   #925
201707171552
Konto usunięte

Cytat:
Ale zarabiajac w euro to chyba juz inaczej sie kalkuluje? Nie wiem jakie są zarobki w DE, ale zakladajac, ze pensja wynosi 1500€, to miesieczny wydatek 130€ jest porownywalny do 130-200zl. Oczywiscie moge sie mylic.

Racja inaczej nie przeliczam na polskie jak idę na zakupy... Ale wydać 130 euro co 2 tygodnie to dla mnie bez sens gdzie ja nie potrzebuje takiej wizyty tak często a za jadna nie mogę zapłacić.. więc oni chcą jak najwięcej zedrzec z człowieka... jasne wydaje się ze to jest porównywalne do polskich wydatków.. Ale tutaj jest cała masa pieniędzy które wydaje się na ubezpieczenie, za firmę itp...

Stary 2017-05-25, 18:38   #926
kana158
Zakorzenienie

Cytat:
Racja inaczej nie przeliczam na polskie jak idę na zakupy... Ale wydać 130 euro co 2 tygodnie to dla mnie bez sens gdzie ja nie potrzebuje takiej wizyty tak często a za jadna nie mogę zapłacić.. więc oni chcą jak najwięcej zedrzec z człowieka... jasne wydaje się ze to jest porównywalne do polskich wydatków.. Ale tutaj jest cała masa pieniędzy które wydaje się na ubezpieczenie, za firmę itp...

Moj brat studiowal w DE i dorabial sobie do stypendium. Pamietam jak przyjechal w odwiedziny i pojechalismy do sklepu zabawkowego, bo chcial cos kupic Zosi. Zosi bardzo spodobalo sie wtedy autko elektryczne za 500zl, a on na to, ze skoro tak to bierzemy. Mowie, ze chyba troche za drogi prezent, na co stwierdzil, zebym nie przesadzala, bo to "tylko" 100€... jednak finansowa przepasc miedzy PL a Zachodem jest ogromna...

Stary 2017-05-25, 18:47   #927
Molise
Zakorzenienie

Cytat:
Stwierdził, ze nic nowego nie wniesie. Wady, gdyby miały być wyszlyby na etapie usg I i II trymestrów. Usg III trymestru sprawdza czy dziecko dobrze przybiera i rosnie, jak jest ulozone i ilosc wod plodowych. Czyli to wszystko co sprawdzamy na kazdej wizycie pod koniec ciąży i po prostu szkoda wydawac na nie pieniadze. Zaufalam mu, bo jest jednym z lepszych specjalistow w Krakowie, a moze i nawet w calej Polsce. Wszystkie usg prenatalne mam wykonywane przez jego pracownikow w poradni patologii ciazy (on jest kierownikiem oddzialu, bo btw jest bardzo przydatne, bo od reki zalatwia np.skierowania na drogie badania, np.przeciwciała koszt ok.500zl).

A No to wiadomo, skoro twoje normalne wizyty tak wyglądają. Ja robiłam usg III trymestru, które wykazało słabe przepływy pepowinowe. U mojej ginekolog przepływów nigdy nie miałam badanych.

Leon
Molise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 18:57   #928
dwakolory1
Wtajemniczenie

Ja dziś po wizycie. Pesar jeszcze nie przyszedł. W wekend bedą mi zakładać. Szyjka krótka, pół cm rozwarcia. Od dwóch dni jak stałam to czułam takie kłucie nad spojeniem łonowym. No i sklepienie sie obniżyło. Na skurcze to tylko No spa i aspargin narazie. Kiepsko. Z dzieckiem dobrze. Potwierdza chłopaka. Wysoki będzie. Ma długie nogi i ręce. Z nim wszystko Ok. Ma Ok 13 cm i 130 g. Wód dużo. Mały daje radę. Ale mój organizm nie. Mam leżeć jeszcze więcej, nie chodzić po schodach, buty tylko płaskie. Lekarz trzyma kciuki. Ale ja sie załamałam.

17.02.2013 r. [*]- 10 tc

Stary 2017-05-25, 19:00   #929
kana158
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dwakolory1 Pokaż wiadomość
Ja dziś po wizycie. Pesar jeszcze nie przyszedł. W wekend bedą mi zakładać. Szyjka krótka, pół cm rozwarcia. Od dwóch dni jak stałam to czułam takie kłucie nad spojeniem łonowym. No i sklepienie sie obniżyło. Na skurcze to tylko No spa i aspargin narazie. Kiepsko. Z dzieckiem dobrze. Potwierdza chłopaka. Wysoki będzie. Ma długie nogi i ręce. Z nim wszystko Ok. Ma Ok 13 cm i 130 g. Wód dużo. Mały daje radę. Ale mój organizm nie. Mam leżeć jeszcze więcej, nie chodzić po schodach, buty tylko płaskie. Lekarz trzyma kciuki. Ale ja sie załamałam.

Głowa do góry! Dobrze, że Mały daje rade, Twoj organizm tez da! Zaloza pessar i jeszcze urodzisz po terminie, zobaczysz!

Stary 2017-05-25, 19:07   #930
dwakolory1
Wtajemniczenie

Cytat:
Głowa do góry! Dobrze, że Mały daje rade, Twoj organizm tez da! Zaloza pessar i jeszcze urodzisz po terminie, zobaczysz!

Oby

17.02.2013 r. [*]- 10 tc

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości