|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 |
|
hakuna matata
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V
Treść usunięta
|
|
|
|
#812 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
No jednak kilkugodzinnego stania za barem nie da się porównać z kilkuminutowym staniem w kolejce w kontekście poronienia.
|
|
#813 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
|
|
#814 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#815 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#816 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#817 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#818 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
|
|
#819 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
#820 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#821 |
|
BAN stały
|
tak, to wiem ale jestem prawie pewna że siedzenie w domu całych 9 miesięcy ciąży jest totalnie nieopłacalne. a nie jak w Polsce, 9 miesięcy na zwolnieniu, potem jeszcze 20 tygodni po porodzie i wszytko dobrze płatne.
|
|
|
|
#822 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
To ile tam może być tam zwolnienia chorobowego i po jakim czasie przechodzi w urlop macierzyński?
|
|
#823 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
|
|
#824 |
|
Zakorzenienie
|
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
#825 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#826 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ale to chyba chodzi o to, ze L4 jest oczywiscie wygodniejsze dla pracodawcy.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2017-05-26 o 19:25 |
|
|
|
#827 |
|
ctrl alt delete
|
Przynajmniej teraz znam jakieś zalety L4 na test ciążowy
Zupełnie serio gdyby pracodawcom przyszło zwalniać ciężarne z obowiązku pracy z zachowaniem wynagrodzenia, to w wielu branżach kobietom byłoby ciężko o pracę przed menopauzą ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#828 |
|
BAN stały
|
[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;7414882 1]A ja się nie dziwię że tak łatwo u ginekologów o L4, bo w ciąży naprawdę łatwo o komplikacje - wystarczy że dzieciak owinie się pępowiną a już istnieje zagrożenie życia. Mało takich przypadków że kobiety rodziły martwe dzieci?[/QUOTE]
Ale takim sytuacjom l4 nie zapobiegnie przecież. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#829 |
|
Zakorzenienie
|
Jesli kobieta sie dobrze czuje i nie ma zadnych przeciwwskazan, to ja osobiscie nie widze powodu, zeby brac L4. Owszem, lekarzem nie jestem, wiec moje zdanie sie nie liczy.
Tlumaczenia, ze kobieta musi odpoczac przed macierzynstwem itd. (a czytam takie) do mnie nie trafiaja. Nie mozna odpoczac czy wyspac sie "na zapas".
|
#830 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A ja jak pytałam lekarza, czy mam leżeć, powiedział, że tak, żebym sobie poleżała, bo potem przez najbliższe 10 lat nie poleżę :P I w sumie miał rację. Oczywiście aby nie zostać zjedzoną dopowiadam: miałam zagrożoną ciążę. |
|
|
|
|
#831 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#832 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wszytko fajnie, ale opowiedz też o pięciuset funtach, płaceniu za żłobek na który najczęściej trzeba wziąć zasiłek, i skandalicznych w nich warunkach. O tym jak dobrze jest zakonserwowane "dziecko jest matki" itd. ![]() Bo tu się jedna śmieje że u nas zagramanicom, ale też pe przesady z tą krainą, której żadne problemy nie dotykają. Cytat:
Jak ktoś zatrudnia panią na 9 miesięcy przed porodem, na pełen etat za niebotyczne pieniądze, to jak myślisz o co chodzi?
Edytowane przez Oiojoioj Czas edycji: 2017-05-26 o 21:15 |
||
|
|
|
#833 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Na żłobek nie bierze się zasiłku a otrzyuje dofinansowanie. W żłobkach panują skandaliczne warunki? Owszem, w niektórych tak. Rodzic jednak ma wybór i może wybrać placówkę na dobrym poziomie, gdzie warunki są świetne. Co do pogrubionego nie mam pojęcia do czego się odnosisz. Aktualnie z automatu chorobowe przechodzi w macierzyskie na 4 tygodnie od daty terminu porodu. Jest jeszcze jedna kwestia wyngrodzenie podczas urlopu macierzyskiego jest naliczane od wynagrodzenia otrzymywanego przez osiem tygodni (nie mam pojécia na które tygodni ciázy ten okres przypada). Wynagrodzenie podcza chorobowego jest niższe, i jeśli kobieta otrzymuje chorobowe, to jej wynagrodzenie podczas urlopu macierzyńskiego moze być znacznie niższe.
|
|
|
#834 |
|
Zadomowienie
|
O ja naiwna, poszłam na zwolnienie 3 tyg przed porodem
Teraz obserwuję koleżanki/znajome to mało która do połowy ciązy pracuje. Wszystkie po zrobieniu testu i potwierdzeniu ciąży przez gina lecą na L4 |
|
|
|
#835 |
|
Zakorzenienie
|
U nas (szwecja) na normalne l4 można iść od 32 lub 34 tygodnia. Ja sama pracowałam w sklepie do 8 miesiąca. Koleżanka w masarni, inna jaka kierowca ciężarówki. W żadnym sklepie nie ma kas pierwszeństwa dla kobiet w ciąży czy z małym dzieckiem.
Lekarz prowadzącym raczej położna nie widziała przeciwwskazań do pracy, wchodzenia na drabinę (ja sama prosiłam koleżanki po tym jak zemdlalam w ciazy- oczywiście na drugi dzień do pracy nie dostalam l4.) Rozpakowywania towaru a klienci mimo że widzieli duży brzuch nie kwapili się żeby dzwigac ciężki towar na sklepie. Szłam na magazyn po wozek, bo nie chciałam dzwigac a oni czekali aż wrócę. Dla nich moje zachowanie było dziwne ale ja bałam się że zaszkodze dziecku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 00:50 ---------- Poprzedni post napisano o 00:45 ---------- No i pracowalysmy stojąca 8 godzin, ja w sklepie to miałam lepiej bo mogłam chociaż przespacerowac się po sklepie ale koleżanka w masarni stała cały czas w miejscu przy maszynie i tutaj to naprawdę jest norma. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#836 |
|
Zakorzenienie
|
Zauważyłam, że L4 w ciąży zawsze prowokuje społeczną dyskusję. Kombinujących pracowników jest cała masa, u nas w pracy mam egzemplarze, co chodzą miesiąc w miesiąc na L4 i to jest dopiero kombinatorstwo. A co do ciąży to fakt nie jest to choroba sama w sobie, ale nie oceniajmy wszystkich z góry. Wiele osób ma problemy zdrowotne o których nie mówi, a ciąża może je jeszcze pogłębiać to raz, a dwa spójrzcie trzeźwym okiem dzisiaj na pracę.. Jeden wielki stres, gonitwa i robienie roboty za dwóch lub trzech.
Wydaje mi się, że sprawa L4 to osobista sprawa kobiety, jej zdrowia i lekarza który jej je daje. Znam też masę pracodawców, którzy naprawdę wolą kiedy kobieta idzie na L4. |
|
|
|
#837 |
|
Zakorzenienie
|
To L4 w ciąży bierze się często z wielu czynnikow:
- kobieta w 1 trymestrze ma mdłości i się nie nadaje do pracy jak co chwile rzyga - jak co chwile rzyga to co chwile idzie na L4 - bierze wolne jak się źle czuje lub jak idzie do lekarza - pracodawca chce mieć kogoś na jej miejsce jak juz pójdzie na to L4 wiec woli juz zawczasu kogoś znaleźć i przyuczyc a nie czekać aż ona mu nagle powie ze juz nie pracuje i będzie klops Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#838 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Przez kobiety w ciąży, które nie mają realnych wskazań do L4 i lekarzy, którzy zwolnień takich udzielają system się nigdy nie zmieni na lepsze: dla kobiet ( nie tylko planujących rodzinę, będących w ciazy) i pracodawców. Od czego jest prawo pracy, jak nie id tego by z niego korzystać? Stres jest wszędzie, jak dla argument nic nie wnoszacy.
|
|
|
#839 |
|
Zakorzenienie
|
Między innymi o tym mówię. Jedna przejdzie ciąże wręcz idealnie, a druga będzie mieć mdłości na maksa. Wydaje mi się po prostu, że nie ma co dyskutować. Na długotrwałe L4 nie chodzą tylko kobiety w ciąży
![]() ajah ale powiedz jak udowodnisz, że kobieta nie ma wskazań do L4? Aha i zdrowie jest sprawą osobistą, bo w razie czego to Ty ponosisz skutki zdrowotne, a nie społeczeństwo.. Patrzeć trzeba na siebie przede wszystkim Edytowane przez I ona Czas edycji: 2017-05-27 o 12:57 |
|
|
|
#840 |
|
Raczkowanie
|
Ciekawe czy gdyby l4 dla ciezarnych bylo platne 80% to czy nadal tak chętnie kobiety by na nie chodzily ze względu na "złe samopoczucie" albo "zeby odpoczac i przygotwac sie do nowej roli"
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:10.

ale to sie ostatnio zmieniło, był o tym wątek na plotkowym.