Trądzik- wątek ogólny, porady, pielęgnacja - Strona 156 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-04-19, 19:25   #4651
tynajulia
Przyczajenie

Czy to trądzik grudkowaty?

To prawda, że czystek działa cuda?
Muszę spróbować!

Edytowane przez tynajulia
Czas edycji: 2017-04-21 o 22:41
tynajulia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-20, 21:18   #4652
puchy11
Przyczajenie

Dot.: Trądzik- wątek ogólny, porady, pielęgnacja

Jakie polecacie kremy z filtrem do skóry z trądzikiem różowatym? Najlepiej żeby nie zapychał i nie był tłusty/świecący.
puchy11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-21, 06:39   #4653
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szczypiorowaa Pokaż wiadomość
A więc w tonik jeszcze nie zainwestowałam, chyba poczekam z tym do kolejnej wizyty u dermy i spytam się jak to współgra z maściami

Mam pytanko apropo tych ziółek do picia - coś oprócz bratka polecacie? Kiedyś piłam czystka codziennie wieczorem, ale jakoś specjalnej różnicy nie zauważyłam.. Może są inne ziółka, które faktycznie korzystnie wpływają na cere/pomagają w jakimś stopniu na nowe wykwity, taki suplemencik dodatkowy? Jak znacie jakieś blogi lub strony o tym temacie też chętnie przyjme linka

Z góry dzięki za odpowiedź
czystek

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-29, 20:11   #4654
Qwerty_2407
Przyczajenie

Dot.: bolące pryszcze

Cześć, wie ktoś może czy dostępny w Polsce Cetaphil EM jest odpowiednikiem amerykańskiego Cetaphil Gentle Skin Cleasner?
Qwerty_2407 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-30, 07:05   #4655
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
Napisane przez Qwerty_2407 Pokaż wiadomość
Cześć, wie ktoś może czy dostępny w Polsce Cetaphil EM jest odpowiednikiem amerykańskiego Cetaphil Gentle Skin Cleasner?
To skład polskiego: INCI: Aqua/Water, Cetyl Alcohol, Propylene Glycol, Butylparaben, Methylparaben, Propylparaben, Sodium Lauryl Sulfate, Stearyl Alcohol

A tu amerykańskiego: Ingredients: Water, Cetyl Alcohol, Propylene Glycol, Sodium Lauryl Sulfate, Stearyl Alcohol, Methylparaben, Propylparaben, Butylparaben

Wyglądają podobnie.

Korah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-30, 13:08   #4656
Misieeek
Przyczajenie

Potrzebuje kremu nawilżającego do cery alergicznej/wrażliwej. Kupiłem AA krem nawilżający Cera Atopowa, ale czuję, że słabo nawilża. Polecicie coś lepszego?
Misieeek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-01, 00:15   #4657
Bumszakalak
Przyczajenie

witam mam 30 lat od czasow wczesnej mlodosci borykam sie z tradzikiem o ile buzie juz troche wyleczylem to cale plecy mam wysypane do tego od kilku lat doszly takie wielkie ropne guzy za uszami oraz wiele mniejszych dopiero po kilku miesiacach pekaja niektore trzymaja sie nawet po pol roku. Bardzo mi zalezy na wyleczeniu tych za uszami bo bardzo sa widoczne jednak mieszkam za granica i ciezko z komunikacja bylem u lekarza przepisal antybiotyki wyczerpalem wszystkie nic nie pomogly, kupilem teraz maske neem oraz zamowilem glinke zielona uwazacie ze dzieki nim sie pozbede tego okropienstwa? dolaczam zdjecia tych za uszami, prawo ucho juz widocznie po odchyleniu ma blizny do tego ten guzek kilka miesiecy wysisnolem po czym jest widoczny ubytek tkanki na nowym guzie prosze o pomoc rade
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Screenshot 2017-04-30 23-08-31.jpg (14,1 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Screenshot 2017-04-30 22-57-34.jpg (6,2 KB, 47 załadowań)
Bumszakalak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-01, 10:51   #4658
Marybeth
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Bumszakalak Pokaż wiadomość
witam mam 30 lat od czasow wczesnej mlodosci borykam sie z tradzikiem o ile buzie juz troche wyleczylem to cale plecy mam wysypane do tego od kilku lat doszly takie wielkie ropne guzy za uszami oraz wiele mniejszych dopiero po kilku miesiacach pekaja niektore trzymaja sie nawet po pol roku. Bardzo mi zalezy na wyleczeniu tych za uszami bo bardzo sa widoczne jednak mieszkam za granica i ciezko z komunikacja bylem u lekarza przepisal antybiotyki wyczerpalem wszystkie nic nie pomogly, kupilem teraz maske neem oraz zamowilem glinke zielona uwazacie ze dzieki nim sie pozbede tego okropienstwa? dolaczam zdjecia tych za uszami, prawo ucho juz widocznie po odchyleniu ma blizny do tego ten guzek kilka miesiecy wysisnolem po czym jest widoczny ubytek tkanki na nowym guzie prosze o pomoc rade
Witaj
Nie wiem czy będę w stanie Ci pomóc, ale również zmagam się z czymś podobnym od czasu do czasu. I nie ma to nic wspólnego z trądzikiem, z którym obecnie "walczę". Po pierwsze, nie radziłabym tego wyciskać ani w ogóle dotykać. Na naszych dłoniach znajduje się najwięcej bakterii.
Niegdyś sądziłam, że podobne stany zapalne robią mi się z bardzo prostego powodu - noszenia kolczyków. Jednak wiele lat temu porzuciłam noszenie wkrętów, a problem wracał. Najczęściej podobne zgrubienia tworzą mi się za lewym uchem. Lekarz dermatolog przepisał mi na to lek Triderm (jest to lek steroidowy, dlatego ostrożnie z nim). Doktor stwierdził, że po prostu za uchem zebrała mi się ropa. Po pewnym czasie nie było po tym śladu. Jednak czasami pojawiają mi się nieco mniejsze guzki, które są twarde i bolą. Niekiedy "dają o sobie znać" kiedy śpię w nocy na lewym lub prawym boku i są bardzo podobne do Twoich zmian, tylko mniejsze. Jakieś pół roku temu, również za lewym uchem, zebrała mi się pokaźna ilość tejże ropy. Stan zapalny utrzymywał się bardzo długo, trochę smarowałam Tridermem, jednak postanowiłam sobie to odpuścić i po pewnym czasie wszystko się wchłonęło. I naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć, skąd takie rzeczy się biorą. Od jakiegoś czasu nie mam z tym problemu. I niech tak zostanie.

Zielona glinka nie pomoże Ci za wiele. Ja bym polecała wewnętrzną suplementację, ponieważ takie zmiany mogą świadczyć o osłabieniu organizmu. Polecam zażywać witaminę C (nawet 800 - 1000 mg dziennie), a do tego witaminę D. Jeśli nie jesteś uczulony na kwas salicylowy i jego pochodne, możesz rozpuścić w niewielkiej ilości wody jedną, dwie tabletki Aspiryny lub Polopiryny i takową papkę nałożyć na to miejsce. Kwas acetylosalicylowy działa przeciwzapalnie i może skutecznie pomóc. Z łatwo dostępnych specyfików polecam także pastę cynkową (zasusza stany zapalane) lub maść ichtiolową, która może wyciągnąć ropę na wierzch, jednak wtedy zmiana może stać się większa i bardziej bolesna. I powtórzę, lepiej tego nie wyciskać ani nie dotykać. Na zdjęciu widać blizny po poprzednich zmianach, których było całkiem sporo. Jeśli coś takiego wyciśniesz i dojdzie do zakażenia krwi, w miejscu obok zrobi Ci się kolejny stan zapalny. Jest to błędne koło.
Marybeth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-05, 09:09   #4659
Amaranta16
Raczkowanie

Ponad tydzień temu zakończyłam kurację Atredermem. I o ile w ostatnim miesiącu moja twarz wyglądała całkiem dobrze, tak kilka dni po odstawieniu problem powrócił. Na prawym policzku stan jak sprzed kuracji, na lewym 3 razy gorszy od punktu wyjścia.
Nigdzie nie znalazłam informacji, aby ktos jeszcze zareagował podobnie na ten płyn. Wciąż żywię nadzieję, że to może stan przejściowy, że moja skóra przeżywa "szok poodstawienny".
Boje się, ze ta kuracja pogorszy tylko mój trądzik.
Zmarnowałam pieniądze, czas i nerwy, a tyle pokładałam nadziei w tym specyfiku
Stary 2017-05-08, 07:57   #4660
Amaranta16
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mart158 Pokaż wiadomość
Takie kuracje najlepiej odstawiać stopniowo. Ja stopniowo odkładam retionoidy i jest wszystko ok więcej informacji tutaj xxx
Słyszałam o tym i odstawiając Atrederm, najpierw zeszłam na niższe stężenie, a potem stosowałam coraz rzadziej. Mimo to zsypało mnie konkretnie. Na razie żyję nadzieją, że to minie. Zmiany już sie trochę goją. Poczekam miesiąc aż skóra się zregeneruje całkowicie i dopiero po tym czasie zacznę panikować.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2017-05-08 o 21:16 Powód: Link w cytacie.
Amaranta16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-08, 17:54   #4661
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez Amaranta16 Pokaż wiadomość
Ponad tydzień temu zakończyłam kurację Atredermem. I o ile w ostatnim miesiącu moja twarz wyglądała całkiem dobrze, tak kilka dni po odstawieniu problem powrócił. Na prawym policzku stan jak sprzed kuracji, na lewym 3 razy gorszy od punktu wyjścia.
Nigdzie nie znalazłam informacji, aby ktos jeszcze zareagował podobnie na ten płyn. Wciąż żywię nadzieję, że to może stan przejściowy, że moja skóra przeżywa "szok poodstawienny".
Boje się, ze ta kuracja pogorszy tylko mój trądzik.
Zmarnowałam pieniądze, czas i nerwy, a tyle pokładałam nadziei w tym specyfiku
U mnie występuje coś podobnego zawsze, jak odstawiam silne specyfiki jak Atrederm. Wydaje mi się, że to dlatego, że przyczyna trądziku leży gdzie indziej, np. w hormonach. Przez to Atre utrzymuje skórę w ryzach podczas stosowania, ale po odstawieniu problem będzie wracać.

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-15, 15:25   #4662
heavylady
Przyczajenie

Od bardzo dawna walczę z trądzikiem, próbowałam wielu sposobów. Chodziłam do dermatologów brałam antybiotyki, stosowałam maseczki... różne domowe sposoby również mam za sobą. Moja koleżanka ma ten sam problem trochę bardziej nasilony będzie rozpoczynała kurację
izotretynionami dużo o tym słyszałam i podobno faktycznie działa... zobaczymy. Znalazłam kilka informacji na ten temat xxx
wcześniej jest tez wzamianka o retinoidach to też ciekawy sposób.
Osobiście mogłabym polecić dbanie o dietę mi chyba właśnie to najbardziej pomogło w sensie jedynie złagodziło objawy i ilość wyprysków... przez cały marzec piłam też sok z aloesu, faktycznie również widziałam poprawę, teraz miałam miesiąc przerwy i za kilka dni znowu zaczynam. Moją kolejną zmorą są czerwone przebarwienia po tych krostkach... nie umiem sobie z nimi poradzić.

Czas edycji: 2017-05-17 o 13:26 Powód: Link.
heavylady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-16, 13:07   #4663
flamingo_0
Przyczajenie

pewnie każdy z nas mając cerę problematyczną zdaje sobie sprawę jak ważną rolę odgrywa dieta. przebrnęłam przez miliony artykułów na ten temat, ale właśnie trafiłam na jeden w którym piszą że potencjalnie nieszkodliwe produkty, jak np. pieczywo wieloziarniste też nam szkodzą.. słyszeliście o tym? już chyba nic nie zostanie z jedzenia, co nie szkodzi cerze.
dla zainteresowanych wrzucam link:
xxx

Czas edycji: 2017-05-17 o 13:26 Powód: Link.
flamingo_0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-17, 06:06   #4664
Tomasz444
BAN stały

Szanowna-y Pani-ie co prawda nie wchodziłem co prawda na tę stronę
jednak ma w nazwie bio więc przypuszczam że to ekologiczna strona
niestety sklepy i strony ekologiczne często tworzą nieprawdziwe teorie podam tylko 2-3 przykłady wchodzę do takiego sklepu ekologicznego a oni mówią że mleko zakwasza organizm i że w kapuście kiszonej jest wapń spytałem lekarza i w aptece czy mleko zakwasza organizm a oni że odkwasza a nie zakwasza nie słyszałem też by w kapuście kiszonej był wapń wchodząc na strony sklepów ekologicznych z kosmetykami ekologicznymi można wyczytać że kosmetyki nieekologiczne powodują raka skóry i mają szkodliwe dla zdrowia składniki -idąc tym tropem większość ludzi na ziemi by miała raka skóry a przecież tak nie jest jeśli chodzi o szkodliwe substancje to firmy twierdzą że są w małych ilościach nieszkodliwych dla skóry np 1 firma napisała że metalu w kosmetyku ma mniej niż w szklance spożywanej wody ogólnie radzę podchodzić z ostrożnością do sklepów i stron ekologicznych bo często wymyślają niestworzone teorie proponuję by jeśli nie stać na wizytę u dietetyka spytać się jakiegoś dietetyka e-mailem jakie poleca pieczywo niektóre strony internetowe oferują taką możliwość wpisać w google zapytaj dietetyka-naprawdę jednak nie radzę się słuchać sklepów lub stron internetowych ekologicznych, ogólnie też należy uważać co wypisują w internecie a proszę mi wierzyć niektórzy wypisują rzeczy kłamliwe i niestworzone. Dodam że przy trądziku warto pić wodę mineralną bo trochę wspomaga
Tomasz444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-18, 16:09   #4665
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
Napisane przez Tomasz444 Pokaż wiadomość
Szanowna-y Pani-ie co prawda nie wchodziłem co prawda na tę stronę
jednak ma w nazwie bio więc przypuszczam że to ekologiczna strona
niestety sklepy i strony ekologiczne często tworzą nieprawdziwe teorie podam tylko 2-3 przykłady wchodzę do takiego sklepu ekologicznego a oni mówią że mleko zakwasza organizm i że w kapuście kiszonej jest wapń spytałem lekarza i w aptece czy mleko zakwasza organizm a oni że odkwasza a nie zakwasza nie słyszałem też by w kapuście kiszonej był wapń wchodząc na strony sklepów ekologicznych z kosmetykami ekologicznymi można wyczytać że kosmetyki nieekologiczne powodują raka skóry i mają szkodliwe dla zdrowia składniki -idąc tym tropem większość ludzi na ziemi by miała raka skóry a przecież tak nie jest jeśli chodzi o szkodliwe substancje to firmy twierdzą że są w małych ilościach nieszkodliwych dla skóry np 1 firma napisała że metalu w kosmetyku ma mniej niż w szklance spożywanej wody ogólnie radzę podchodzić z ostrożnością do sklepów i stron ekologicznych bo często wymyślają niestworzone teorie proponuję by jeśli nie stać na wizytę u dietetyka spytać się jakiegoś dietetyka e-mailem jakie poleca pieczywo niektóre strony internetowe oferują taką możliwość wpisać w google zapytaj dietetyka-naprawdę jednak nie radzę się słuchać sklepów lub stron internetowych ekologicznych, ogólnie też należy uważać co wypisują w internecie a proszę mi wierzyć niektórzy wypisują rzeczy kłamliwe i niestworzone. Dodam że przy trądziku warto pić wodę mineralną bo trochę wspomaga
Zgadzam się z Tobą, wiele stron niestety przesadza ze swoimi demonizmami, jednak jest w tym też wiele racji, bo należy wziąć pod uwagę, że otaczamy się co najmniej kilkoma kosmetykami dziennie, a nie jednym, do tego chemia w jedzeniu, piciu, powietrzu oraz produktach gospodarstwa domowego, to już nie są małe ilości, dlatego należy unikać kosmetyków z takimi szkodliwymi składnikami, na ile to możliwe, trzeba sobie zdawać sprawę, czym wiele z nas otacza się każdego dnia od rana do wieczora. Budzimy się, myjemy zęby pastą, potem żelem, myjemy włosy szamponem i nakładamy odżywkę, następnie smarujemy się tonikiem, kremem, aplikujemy antyperspirant, nakładamy makijaż z barwnikami zawierającymi m.in. nikiel, farbujemy włosy, lakierujemy paznokcie, psikamy perfumy. Myjemy naczynia, podłogę, pierzemy. Wszystkie te produkty zakupione w zwykłej drogerii zawierają EDTA, PEGI, DMDM Hydantoin. glikol propylenowy, parabeny, slsy, diazolidynyl urea, pochodne tlenku etylenu i formaldehydu oraz ropy naftowej, silikony, plastikowe polimery, barwniki i substancje zapachowe. Zużywamy tego tony, wystarczy się zastanowić.

Edytowane przez Korah
Czas edycji: 2017-05-18 o 16:11
Stary 2017-05-19, 16:48   #4666
Ulubiona_rzecz
Zakorzenienie

Część co polecacie na podrażnienia? Dostałam od dermatologa maść normaclin, stosowałam około dwa tygodnie na policzki. Niestety wystąpił u mnie efekt jakby oparzenia. Policzki są czerwone, pieką. Odstawiłam maść na weekend ,kiedy zauważyłam że buzia jest zaczerwieniona. Smaruje Cethapilem, ale mam wrażenie, że w ogóle mi nie pomaga. A więc czym smarować, aby to jak najszybciej zniknęło ?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Mądra kobieta kiedyś rzekła: "Mam to k*rwa w dupie" i żyła długo i szczęśliwie

Dobry pocałunek kobieta czuje między udami
Ulubiona_rzecz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 13:26   #4667
ave470
Przyczajenie

Brak sił - trądzik

Płeć - mężczyzna
Wiek - 29 prawie 30 lat
Trądzik - od 13 roku życia
Kuracje:
I - Sebamed do mycia twarzy, benzacne na noc, bepathen krem na dzień
II - kuracja która mi pomogła na kilka lat - mydło siarkowe, benzacne, selsun blue, cynk w tabletkach
III - unidox i skinoren - ból brzucha po unidoxie i dermatolog nastawiony na kasę (przepisywała mi jedno opakowanie unidox i kazała przychodzić po kolejną receptę na kolejne opakowanie, ale wizyta oczywiście pełnopłatna, więc podziękowałem + nie przepisała żadnych probiotyków do antybiotyków, wiec jak dla mnie od razu DQ dla dlatego dermatologa - nazwisko tej Pani z Wrocławia -Danuta Nowicka)
IV- lat 22 lata - I kuracja izotekiem - dawk przyjęta 136mg/kg, czas trwania 9 miesięcy.
Efekt po 3 miechach wszystko wróciło plus rogowacenie przymieszkowe na ramionach oraz dziwna kaszka na czole (nigdy tego nie miałem) - różne specyfiki, isotrex, skinoren, epiduo, duac, locacid (wysypał niesamowicie), atrederm
Stosowana dieta low carb oraz żel do mycia twarzy sebamed - rok spokoju
Rok 2016 znaczne pogorszenie cery, działanie - II kuracja Izotekiem
II kuracja Izotekiem - dawka przyjęta ponad 160mg/kg, czas trwania prawie rok (11 miesięcy) - zakończenie kuracji luty 2017
do połowy kwietnia spokój, ale już od tego czasu do teraz znowu:
-kaszka na czole
-stany zapalne po bokach twarzy
-dużo grudek podskórnych
-stany zapalne na czole (zawsze miałem czole praktycznie czyste)
Męczę się z tym już ponad 15 lat i nie wiem co mam robic.
Dwie pełne kuracje izotekiem przeszedłe, III w życiu się nie podejmę,ponieważ przez izotek obecnie mam problemy z kręgami w kręgosłupie i stawami barkowymi, a i jej efekty jak dla mnie są bardzo słabe - spokój w czasie brania plus 2-3 miechy spokoju i znowu to samo, czyli sinusoida, raz dobrze raz źle, ale zawsze cos jest
Jedynie co mi zostało to antybiotyki doustne przez dłuższy czas, ale opinie o nich są słabe, mało wyleczonych i większość po kuracji ma nawrót gorszy niż przed kuracją, więc nie wiem.
Zabiegi kosmetyczne? też chodziłem regularnie i również kiepsko, łuszcenie i potem jakiś czas spokoju i znowu trądzik i tak w kółko.
Zna ktoś może dobrego dermatologa we wrocławiu który by się zajął takim przypadkiem? Może to nie trądzik, tylko coś innego? może trądzik różowany, ŁZS lub jeszcze cos innego?
Pojawiają mi się swędzące pryszcze, mocno czerwone
ave470 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-25, 18:14   #4668
mazowszanka1991
Raczkowanie

Dot.: Brak sił - trądzik

Jaki masz typ trądziku? Hormonalny? Zaskórnikowy? Grudkowy? Inny?

Druga kwestia jaki masz typ cery? Tłusta, mieszana, wrażliwa?

Przede wszystkim wystarczy już chemii. Ja jestem teraz na Izoteku .
Bo dużo już tego brałeś. Także ja bym stawiała na dietę i pielęgnacje.

Ja zaczynam dzień od ciepłej wody z cytryną. (sok połówki cytryny).
Potem odczekuje jakieś 15- 20 minut i jem śniadanie. Po to, żeby oczyścić organizm z toksyn.

2 razy dziennie myj twarz jakimiś żelami do cery trądzikowej.(ja używam Ivostin. Moja siostra zaczęła używać żeli i zauważyła, że jej wągry i zaskórniki miej wyskakują. Także daje to efekty ale potrzeba czasu.
Jedni uważają, że szkodzą inni nie. Ja wiem, że pomagają ale wysuszają. Dlatego potrzebny będzie też krem nawilżający ( apteczne! np Cethaphil, Effeclare, Ivostin)
Krem też tyle ile skóra go potrzebuje. Najlepiej rano i wieczorem.

Mam takie zalecenia od dermatologa. Dieta.
Witamina C ale nie w tabletkach...witamina D, błonnik oraz dużo warzyw i owoców.

unikaj stresów bo one też powodują nasilenie trądziku.

Pij dużo wody, ja piję 9 szklanek dziennie.

Pij herbatę zieloną one też oczyszczają.

I patrz co Ci służy zarówno w pielęgnacji jak i w diecie.
Nabiał i czekolada mi np szkodziły cerze."

Badałeś się pod kątem pasożytów, alergii pokarmowej?

To też może Ci pomóc. ""

Powodzenia!

Edytowane przez mazowszanka1991
Czas edycji: 2017-05-25 o 18:16
mazowszanka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-26, 09:55   #4669
devi_pl
Przyczajenie

Witam.
Mam podobny "życiorys" do Twojego. Teraz fakty.
Ja od 4 miesięcy naprostowałem swój problem z trądzikiem schematem jak poniżej:

Koniec z dermatologami. Nie wprowadzili przez tyle lat niczego nowego do mojego życia, a wielu ich było, więc zakończyłem ten obszar.

Dieta. Wyrzuciłem słodkie, alkohol (wino... ) smażone, ostre przyprawy, oczywiście napoje gazowane etc. Mleko i przetwory mleczne także odstawiłem. Generalnie dieta jak na trzustkę.
Skłoniłem się do serii T Pharmaceris - mycie + krem z retinolem (świetna sprawa). Puder w płynie w połączeniu z tą serią działa pięknie, czasami cynk - forma maści i potem nawilżenie.
Żaden lekarz nigdy nie powiedział mi, że cery nie mogę przesuszyć, wręcz namawiano mnie do tego, wiadomo z jakimi efektami. Od niedawna używam więc kremów.
Problem nie zniknął całkowicie, jednak poprawa jest gigantyczna. Nigdy tak nie było, jak teraz.
Unikam też słońca.
Jakieś wnioski dla Ciebie? Proszę. Nie stosuj chemii, tabletek, maści. Odstaw to, bo przez lata nie przyniosło żadnego rezultatu. Teraz pewnie też nie przyniesie. Szkoda organizmu.
Obserwuj organizm. Zacznij od diety. Zobacz efekty. Ja przy diecie schudłem, więc pozytywnie.
Myj skórę żelem do pielęgnacji. Mój wybór (Pharmaceris) może nie zadziałać na Ciebie, ale w aptece jest tego pół półki, coś znajdziesz. Dołącz jakiś specyfik z retinolem plus krem nawilżający.
A ważne, odstaw szampony, żele do mycia, mydło. Mydło siarkowe jest niczym bumerang. Najpierw będzie poprawa, potem masakra.
Zobacz efekty po miesiącu. To trudne, bo efekty chciałoby się po dniu, ale to niemożliwe niestety. Po tym okresie, jeżeli będzie lepiej, możesz (ja tego nie zrobiłem, ze strachu o pogorszenie) zmniejszyć obszar diety, etc.
Generalnie po 30 rż nie nastawiaj się na poprawę lekami w aptece, bo one tworzone są na trądzik wieku dojrzewania. Inaczej działają niż na starszą skórę.
A i jeśli możesz, odwiedzaj saunę. Jeżeli czujesz stres przed wizytą, to bezpodstawnie.
Cóż, ogólnie to powodzenia. Prowadzisz nierówną walkę, ale dasz radę
devi_pl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-26, 11:24   #4670
Nakayama
Raczkowanie

Ja również zmagam się z trądzikiem. U mnie "lżejsze" kuracje dermatologiczne nie pomagały, trądzik złagodziły tabletki antykoncepcyjne, ale po ich odstawieniu zrobiło się jeszcze gorzej. Dermatolog zalecił mi kurację pochodną witaminą A (nie pamiętam nazwy leku, po przeczytaniu ulotki uznałam, że nie będę tego brała).

Po tej wizycie postanowiłam, że doprowadzę swoją twarz do porządku samodzielnie. Efekty są zadowalające ;-) przede wszystkim oparłam pielęgnację twarzy na kosmetykach (w większości) naturalnych. Zaczęłam regularnie myć twarz afrykańskim czarnym mydłem, dobrze oczyszcza i działa antybakteryjnie. 2 razy w tygodniu stosuję także maseczki z zielonej glinki (obydwa kosmetyki kupuję w Mydlarni u Franciszka). Z kosmetyków drogeryjnych nieźle sprawdza się u mnie seria Ziaja Liście Manuka (żel oczyszczający, żel punktowy i krem mikrozłuszczający). Miejscowo pomaga maść Benzacne.

Trzeba też wykluczyć z diety jedzenie, które nasila objawy - u mnie była to przede wszystkim czekolada i ostre sosy.
Nakayama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-27, 11:52   #4671
nazakrecie
Przyczajenie

Cześć, wybieram się w środę drugi raz do dermatologa na nfz, mam tak jakby początki trądziku rózowatego. Jednak kiedy byłam ostatnim razem, powiedziałam, że poejrzewam początki, lekarz nawet sie nie przyjrzal mojej skorze i zapisal mi Rozex i tyle. Troche postosowalam ale bylo chyba tylko gorzej..
Prosze powiedzcie, jakie badania powinien lekarz zlecić (np. na drobnoustroje zyjace na skórze?, hormonalne?, witamin?) i co powinien mi zapisać, dodam że to NFZ? Jest jakas szansa na skierowanie do leczenia lampami itp? Mam stale rózowe policzki i kosci policzkowe i ostatnio male krostki.
Boje się, że znów będę olana...
nazakrecie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-28, 01:39   #4672
Zadie77
Raczkowanie

Zauważyłam, że mi pomaga olej lniany do picia, na skórę plus siemię lniane - zjadane ziarenka, w całosci, nie mielę ich. Dobry jest też przemywanie skóry tonikiem ze srebrem koloidalnym.
Zadie77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-28, 02:18   #4673
WKasiarr
Zakorzenienie

U mnie stwierdzono trądzik różowaty. Od długiego czasu miałam problemy, które raz sie nasilały a raz ich nie było. I nie wiedziałam zupełnie co jest powodem zmian (czerwone placki w okolicy płatków nosa na policzkach, czole, czasem pod brodą) Aż wreszcie poszłam do dermatologa. Jestem na kuracji antybiotykowej przez miesiąc. Ponadto:
Do mycia twarzy Cetaphil, bez użycia wody. Nadmiar ściągam wacikiem.
Na noc maść Protopic /na receptę
Na dzień maść Rozex/ na receptę.
Inne zalecenia:
Filtr 50 przed wyjściem na zewnątrz przy słonecznej pogodzie. Najlepiej unikać słońca i zmiennych temperatur, ale wiadomo że tak się nie da.
Krem mocno nawilżający, bo Rozex i Protopic mają właściwości wysuszające.
Unikać ostrych przypraw
Ograniczyć nabiał
Ograniczyć mocną kawę/ herbatę
Unikać stresu, emocji.

Odpukać odkąd zaczęłam kuracje zero problemów. Skóra gładka, bez żadnych zmian. Wreszcie komfort!Wyznacznikiem jednak będzie dla mnie moment odstawienia. Wizyta 7 czerwca u dermatologa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
WKasiarr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-29, 21:35   #4674
drace
Przyczajenie

dobry wieczór
mam 38 lat i po raz pierwszy trądzik...
wszystko zaczęło się w grudniu - wówczas obwiniłam olejek do twarzy który akurat kupiłam. olejek odstawiłam krostki pozostały. początkowo byly na jednym policzku, obecnie już na obu i na czole. skóra twarzy jest czerwona, sprawia wrażenie obrzmiałej, swędzi i oczywiście tworzą się krosty...

szukam przyczyny aby leczyć skutecznie.
badanie na nużeńca dało wynik negatywny - co jeszcze moge sprawdzić wykluczyć. jak leczyć?

dziękuję i pozdrawiam
drace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-30, 09:42   #4675
KosmetologAnetaNawrot
Przyczajenie

Witaj,
Rozumiem Cię doskonale, bo sama długo przechodziłam trądzik i ogólne problemy ze skórą. Byłam szczęśliwa jak w pewnym momencie lekarz przepisał mi retinoidy, ale skutki uboczne tej terapii były na tyle duże że efkekt polepszenia skory schodził na 2 plan. Na szczście znajomy polecił mi naturalny specyfik - olej z czarnuszki. Nie byłam początkowo do tego przekonana bo bałam się jeżeli przerwę kurację lekami wszystko wróci, a olej zwyczajnie nie pomoże. Ale po wielkich namowach zdecydowałam się. Zaczęłam smarować skórę regularnie (zwykle wieczorem) tym olejem. Po kilku tygodniach zauważyłam, że stany zapalne i krosty zostały załagodzone, a zaskórniki się zmniejszyły. Dodatkowo skóa stała się bardziej nawilżona. Pamiętaj tylko, że ważna jest tu regularność smarowania. Jeśli nie chcesz nakładać na skórę oleju możesz też olej kupić w kapsułkach i po prostu go łykać. Choć osobiście uważam, że bezpośrednia aplikacja na skórę jest bardziej skuteczna Jest jeszcze jedno na co należy zwrócić uwagę, a mianowicie - dieta. U mnie okazało się, że nie mogę jeść sera żółtego, który nasilał te wszystkie zmiany. Warto też o tym pomyśleć Powodzenia xxx

Edytowane przez 67660fbe4431ef874c547a9fe9d74590b5092d2a_69337201e3f4a
Czas edycji: 2017-06-01 o 13:17
KosmetologAnetaNawrot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-30, 09:59   #4676
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
Napisane przez drace Pokaż wiadomość
dobry wieczór
mam 38 lat i po raz pierwszy trądzik...
wszystko zaczęło się w grudniu - wówczas obwiniłam olejek do twarzy który akurat kupiłam. olejek odstawiłam krostki pozostały. początkowo byly na jednym policzku, obecnie już na obu i na czole. skóra twarzy jest czerwona, sprawia wrażenie obrzmiałej, swędzi i oczywiście tworzą się krosty...

szukam przyczyny aby leczyć skutecznie.
badanie na nużeńca dało wynik negatywny - co jeszcze moge sprawdzić wykluczyć. jak leczyć?

dziękuję i pozdrawiam
Dobry dermatolog potrzebny, może być to jakaś infekcja, alergia, albo trądzik różowaty, raczej bym wykluczyła trądzik pospolity.

Stary 2017-05-30, 19:00   #4677
Disnejova
Wtajemniczenie

mam 22 lata i problem z cera kiedyś miałam bardzo wysokie PRL poziom , ale już w normie ponieważ byłam strasznym nerwusem nie moge jesc słodyczy wszystko co ms czekoladopodobne Milka itp ale nie jem! a mam kaszkę na twarzy ciągłą cera wydziela dużo sebum mimo ze peeling dwa razy w tyg krem nawilzajacy nie mam sił pije herbatkę od środka oby oczyścić.
„Jeśli próbujesz być kimś innym, poniesiesz porażkę. Świat już ma taką osobę. Teraz potrzebuje ciebie. Ścieżka, którą wytyczasz, może nie mieć sensu dla nikogo na świecie oprócz ciebie. I nie musi. Jest wyłącznie twoja.
Disnejova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-30, 22:09   #4678
WKasiarr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez puchy11 Pokaż wiadomość
Jakie polecacie kremy z filtrem do skóry z trądzikiem różowatym? Najlepiej żeby nie zapychał i nie był tłusty/świecący.

Ja mam Iwostin Solecrin Capillin 50+. Dla mnie jest ok, łatwo się wchłania, jest lekki, nie tłusty. Polecony przez dermatologa. U mnie stwierdzono trądzik różowaty. Od długiego czasu miałam problemy, które raz sie nasilały a raz ich nie było. I nie wiedziałam zupełnie co jest powodem zmian (czerwone placki w okolicy płatków nosa na policzkach, czole, czasem pod brodą) Aż wreszcie poszłam do dermatologa. Jestem na kuracji antybiotykowej przez miesiąc. Ponadto:
Do mycia twarzy Cetaphil, bez użycia wody. Nadmiar ściągam wacikiem.
Na noc maść Protopic /na receptę
Na dzień maść Rozex/ na receptę.
Inne zalecenia:
Filtr 50 przed wyjściem na zewnątrz przy słonecznej pogodzie. Najlepiej unikać słońca i zmiennych temperatur, ale wiadomo że tak się nie da.
Krem mocno nawilżający, bo Rozex i Protopic mają właściwości wysuszające.
Unikać ostrych przypraw
Ograniczyć nabiał
Ograniczyć mocną kawę/ herbatę
Unikać stresu, emocji.

Odpukać odkąd zaczęłam kuracje zero problemów. Skóra gładka, bez żadnych zmian. Wreszcie komfort!Wyznacznikiem jednak będzie dla mnie moment odstawienia. Wizyta 7 czerwca u dermatologa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
WKasiarr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-30, 22:13   #4679
throughdno
Przyczajenie

słuchajcie, te czerwone plamki / grudki, krostki , czy to wyglada na trądzik? męczę się z tym już od dłuższego czasu. na zdjęciu nie wygląda może aż tak tragicznie ale w rzeczywistości jest gorzej. czoło, policzki czerwone. nie wiem co to i nie wiem jakie kosmetyki mam stosować , czy do skóry trądzikowej, czy przesuszonej, czy jakiej :<
napisałam osobny wątek, ale tylko jedna osoba mi odpisała dlatego postanowiłam tutaj się was poradzić.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg imaged.jpg (135,3 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg FullSizeRender.jpg (81,7 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_1206.jpg (65,2 KB, 47 załadowań)

Edytowane przez throughdno
Czas edycji: 2017-05-30 o 22:29
throughdno jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-31, 08:26   #4680
Zzziajana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nakayama Pokaż wiadomość
Ja również zmagam się z trądzikiem. U mnie "lżejsze" kuracje dermatologiczne nie pomagały, trądzik złagodziły tabletki antykoncepcyjne, ale po ich odstawieniu zrobiło się jeszcze gorzej. Dermatolog zalecił mi kurację pochodną witaminą A (nie pamiętam nazwy leku, po przeczytaniu ulotki uznałam, że nie będę tego brała).

Po tej wizycie postanowiłam, że doprowadzę swoją twarz do porządku samodzielnie. Efekty są zadowalające ;-) przede wszystkim oparłam pielęgnację twarzy na kosmetykach (w większości) naturalnych. Zaczęłam regularnie myć twarz afrykańskim czarnym mydłem, dobrze oczyszcza i działa antybakteryjnie. 2 razy w tygodniu stosuję także maseczki z zielonej glinki (obydwa kosmetyki kupuję w Mydlarni u Franciszka). Z kosmetyków drogeryjnych nieźle sprawdza się u mnie seria Ziaja Liście Manuka (żel oczyszczający, żel punktowy i krem mikrozłuszczający). Miejscowo pomaga maść Benzacne.

Trzeba też wykluczyć z diety jedzenie, które nasila objawy - u mnie była to przede wszystkim czekolada i ostre sosy.
Jak długo u Ciebie skóra dochodziła do siebie po zakończonej kuracji hormonalnej i jak długo ją stosowałaś?
Zzziajana jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości