|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1111 |
Konto usunięte
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V
Dziecko to nie zumba, żeby mógł matce opaść zapał. Jak jej opadł, to niech wznieci na nowo, przewartościuje sobie w głowie sprawy, do których ją tak nieodparcie ciągnie. Sorry, ale maleńkie dziecko też ma swoje potrzeby, dla matki są one/powinny być ważniejsze od jej własnych. Macierzyństwo to też praca nad sobą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1112 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przecież nie chodzi o to, że oddanie dziecka do żłobka jest samo w sobie złe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1113 |
Konto usunięte
|
Mi jak opadał zapał do dziecka, to czytałam o rozwoju psychicznym dzieci, o tym jak hormony stresu są toksyczne dla młodziutkiej tkanki mózgowej, jakie spustoszenia czyni długotrwały stres dla małego dziecka. A odseparowanie od matki/stałego opiekuna to stres najgorszy z możliwych. Proponuję się jednak nie odnosić do zamierzchłych czasów, bo wtedy dzieci nie traktowało się jak ludzi, a raczej coś na kształt produktu człowiekopodobnego. Pamiętam jak kiedyś moja babka twierdziła, że maleńkiemu dziecku to wszystko jedno z kim zostaje, nic nie rozumie, to mu to obojętne. Kto się kiedyś przejmował rozwojem psychicznym dzieci, ich potrzebami ?
Moja siostra była bardzo chorowitym dzieckiem, często zostawała w szpitalach. Jej wczesne dzieciństwo to właściwie ciągłe przebywanie w szpitalu. Były to czasy, kiedy rodzice nie mogli zostawać tam z dziećmi. Siostra mówi, że z tamtego okresu pamięta jedną scenę: matka ją wkłada do łóżeczka w szpitalnej sali, odwraca się i mówi pa pa. Siostra twierdzi, że pomyślała wtedy, że mama ją tu zostawia i więcej nie wróci. Czujecie tę traumę dla maleńkiego dziecka ? Czemu teraz pozwala się zostawać rodzicom z dziećmi w szpitalu ? Może ktoś coś jednak zrozumiał ? To źle ? Bardzo dobrze. Siostra cierpi od wczesnego dzieciństwa na nerwicę lękową. |
![]() ![]() |
![]() |
#1114 |
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;74266081]Przecież nie chodzi o to, że oddanie dziecka do żłobka jest samo w sobie złe
![]() Nie, wazne jest zeby ocenic. Jak oddaje, bo nie ma kasy to trudno, niech tam. A jak oddaje, bo chce zaczac normalnie żyć to jest zla matka. Mi chodzi o to, ze takie ocenianie jest obrzydliwe poza przypadkami gdzie dziecku ewidentnie dzieje sie krzywda.
#1115 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zwłaszcza że każdy z nas był kiedyś takim dzieckiem i już widzę zachwyt wizazanek jakbynich matki moduły że one nie możemy zdrowia z bachorem siedzieć, więc żeby w końcu normalnie żyć pozbyly sie klopotu. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1116 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Nie rozumiem polowy twojego posta. Nie napisalam ze z dzieckiem nie sie normalnie żyć, bo chodzenie do pracy i jednoczesnie posiadanie dziecka to też zycie z dzieckiem, wiesz? I dla kogos to moze byc właśnie normalność.
#1117 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Ja naprawdę jestem w stanie zrozumieć, że ktoś oddaje dziecko do żłobka, bo ma dosyć, bo chce do dorosłych, bo macierzyństwo go przerosło. No życie. Może po pracy będzie lepszą matką niż gdyby miała 24h siedzieć sfrustrowana w domu, więc rozumiem, że chce wybrać mniejsze zło. Ale niech oczekuje w takiej sytuacji oklasków, że jest najlepszą matką na świecie, bo przecież takie samodzielne i empatyczne dziecko wyrosło ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1118 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Aha, macierzynstwo to taki wyścig, kto jest idealny a kto nie. I kazdy powinien sie poddawac ocenie reszty matek i swojej samej, tak po prostu zeby sie samemu troche zdolowac. Genialnie.
#1119 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1120 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1121 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Tak, biorę pod uwage, ze dziecko ma swoje potrzeby.
Nikt nie mowi o przyklaskiwaniu. Ja nie przyklaskuje matkom, ktore decydują się siedziec z dzieckiem do któregoś roku zycia, ani tym, ktore oddaja dziecko do zlobka, gdy ma 6 miesiecy. Jedna od drugiej nie jest lepsza ani gorsza.
#1122 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moim zdaniem matka oddająca bezzasadnie dziecko w wieku 6 miesięcy do żłobka jest matką ktora noe spelnia potrzeb dziecka w wysyatczajacym stopniu, wiec moim zdaniem jest gorsza. Matka siefzaca z dzieckiem tez moze byc zla matką, ale tu juz trzeba brac pod uwage inne czynniki. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1123 |
lise-kotta
|
Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;74261406]No przecież od tego się ta cała dyskusja zaczęła..
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] LOL Nie Dyskusja się zaczęła od tego, że napisałam o moich koleżankach, które oddały dzieci do żłobka gdy te skończyły 6 miesięcy, by wrócić do pracy na niepełny etat. Nagle jest dyskusja o jakichś 5miesieczniakach, a reszta wypowiedzi jest w tonie "wyrodnym matkom znudziły sie dzieci to trzeba było ich sobie nie robić!!11" Juz pomijam to, ze jak ktoś o jakimś dziecku przez pomyłkę napisze ze ma 16 miesięcy a nie 17 to wielkie larum, że "przecież on ma 17!!!1 każdy jeden tydzień robi różnicę!!!111" a teraz nagle sie okazuje ze na potrzeby swoich argumentów o "wyrodnych" matkach można zmienić wiek dziecka o miesiąc i nikomu to różnicy nie robi xD Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez liselotta Czas edycji: 2017-05-31 o 09:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#1124 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
#1125 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Niemowlak przerasta, to co będzie z nastolatkiem ? Po co robić te dzieci skoro potem są zawalidrogą. ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Cytat:
Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2017-05-31 o 09:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1126 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ludzie maja więcej poszanowania dla potrzeb zwierząt niż dzieci. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1127 |
lise-kotta
|
Widzę, że obce wam jest pojęcie higieny psychicznej... od najbardziej ukochanej osoby zdrowo jest sobie odpocząć.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#1128 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jednak decydujac sie na dziecko yrzeba wiedziec jakoe ono ma potrzeby i sie dostosowac. Po. Co komu dziecko skoro tych 2-3 laylt nie umie z nim wysoedziec.? Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1129 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tym bardziej, że nikt nie mówi, że dziecko (nawet to malutkie) nie może od czasu do czasu zostać pod opieką innej osoby niż rodzic. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1130 |
Wtajemniczenie
|
Kupując psa tez bierzesz pod uwage, zw przez kilka lat codziennie musisz go wyprowadzać, czy chcesz czy nie.
Robiąc dziecko bierzesz pod uwagę że pierwsze dwa trzy lata będziesz z nim w domu. Tp się nazywa konsekwencja decyzji. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#1131 | |
lise-kotta
|
Cytat:
Nie, nie musisz z nim siedzieć 3 lata w domu. Dziecko ma rownież ojca. Aby wyprowadzić psa nie musisz rezygnować z pracy. Jeśli nie masz za co utrzymać siebie i dziecka to wrócisz do pracy, niezależnie od wszystkiego. I wolałabym jako dziecko by matka spędzała ze mną pół dnia mega szczęśliwa, stęskniona i spełniona niż żeby łaziła za mną cały dzień udręczona, zestresowana i wrzeszcząca. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1132 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jakbym musiala oddać do pracy i już miała dziecko to bym poszła. Jakbym nie mogła zostać w domu to bym sie na dziecko nie zdecydowała. Dziecko to nie rezygnacja z pracy bo jest się zatrudnionym tylko jest się na urlopie macierzynskim/wychowawczym. Jak ktos od opieli nad dzieckiem dostaje swira to sie nie nadaje na rodzica. A co do tego co lepsze to rodzice nieobecni wcale nie sa lepsi od tych patolohicznoe wreszczacych. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1133 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1134 |
Konto usunięte
|
A mnie śmieszy twierdzenie, że matka to osoba, która powinna być robotem nie mieć swoim potrzeb i siedzieć uwiązana do dziecka przez 3 lata. Matka to też człowiek, ona też potrzebuje, a według niektórych dziecko jest najważniejsze, nie ważne, że macierzyństwo to nie sranie tęczą i rzyganie kolorowym confetti, każdy potrzebuje odpoczynku i pare godzin dziennie bez dziecka jej się należy. Od partnerów też potrzebujemy odpocząć, a nie siedzieć z nimi na okragło, mimo, że ich kochamy. Szczęśliwa matka to szczęśliwe dziecko, a flustracja chyba wiadomo jak oddziałowuje na otoczenie, a tym bardziej na dziecko. A odmawianie sobie swoim potrzeb, bo dziecko raczej nikomu na dobre nie wyjdzie. Owszem posiadanie potomstwa nie jest obowiązkowe. Ale jak ktoś wyżej napisał, wiele osób, które nie nadają się na rodziców, a jest to ogromna część społeczeństwa ma dzieci.
![]() ![]() |
![]() |
#1135 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dorosnąć to chyba muszą osoby, które uwazaja ze potrzeby dziecka mozna olac. Widzę co robia matki w moim otoczeniu i jakos decyzduja sie na dzieco dopiero jak wiedzą ze ze pierwsze lata z dzieckiem spedza one, ojciec lub dziadkowie. Tylko na wizazu widzw takie olewanie potrzeb dzieci Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1136 |
BAN stały
|
Ja jestem zdania że można z powodzeniem połączyć dobre rodzicielstwo z pracą zawodową bez trzyletniego niańczenia dudusia w domu.
![]() ![]() |
![]() |
#1137 | |
Wtajemniczenie
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7427118 6]A mnie śmieszy twierdzenie, że matka to osoba, która powinna być robotem nie mieć swoim potrzeb i siedzieć uwiązana do dziecka przez 3 lata. Matka to też człowiek, ona też potrzebuje, a według niektórych dziecko jest najważniejsze, nie ważne, że macierzyństwo to nie sranie tęczą i rzyganie kolorowym confetti, każdy potrzebuje odpoczynku i pare godzin dziennie bez dziecka jej się należy. Od partnerów też potrzebujemy odpocząć, a nie siedzieć z nimi na okragło, mimo, że ich kochamy. Szczęśliwa matka to szczęśliwe dziecko, a flustracja chyba wiadomo jak oddziałowuje na otoczenie, a tym bardziej na dziecko. A odmawianie sobie swoim potrzeb, bo dziecko raczej nikomu na dobre nie wyjdzie. Owszem posiadanie potomstwa nie jest obowiązkowe. Ale jak ktoś wyżej napisał, wiele osób, które nie nadają się na rodziców, a jest to ogromna część społeczeństwa ma dzieci.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] A kto mówi o sraniu tęczą? Oczywiście że macierzynsywo to nie sielanka. Jednak odpo zac od dziecka mozna zostawiajac je z ojcem albo z dziadkami a nie w zlobku z zupelnie obcymi luzmi w obcym srodowisku. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1138 |
Konto usunięte
|
Ale potrzeby małego dziecka są.
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7427118 6]A mnie śmieszy twierdzenie, że matka to osoba, która powinna być robotem nie mieć swoim potrzeb i siedzieć uwiązana do dziecka przez 3 lata. [/QUOTE] Dlaczego uwiązana ? I nikt nie twierdzi, że ma być jak robot. Wiadomo, że zdarzają się kryzysy, macierzyństwo to ogromny wysiłek. Ale czy generalnie życie nie składa się z takich kryzysów i załamań ? W pracy tak nie ma, w związku z facetem, w relacjach z rodzicami ? Jest. Ale wtedy dorosły człowiek nie traci z oczu priorytetów, wie co jest najważniejsze. I tak, jest taki okres w macierzyństwie, że potrzeby dziecka są najważniejsze. Jest to ten wczesny okres, kiedy dziecko jest malutkie, pierwsze lata jego życia. |
![]() ![]() |
![]() |
#1139 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#1140 |
Wtajemniczenie
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7427166 1]Większość ojców pracuje, nawet biorą nadgodziny, więc skąd znajdą czas żeby posiedzieć pare godzin dziennie z dzieckiem sam na sam? Babcie tak samo, wiek emerytalny wzrósł i już nie mają czasu.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] No kiedy? Po pracy, w weekend, w trakcie urlopu. Serio yeraz wyskoczycie z tym, ze biedny tatus po pracy nie może 3,4 godzin sam z dzieckiem posiedzieć? Bidulek normalnie. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:33.