|
|
#241 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Maturzyści 2009... :)
Ja jestem w mat-fizie i o zmianie klasy myslałam od początku
ale jakoś się nie odważyłam, na poczatku nie, bo myślałam, że z fizyką się jakoś ułozy, a pózniej już nie chciałam zmieniac klasy, bo nauczyciele gorsi, szczególnie z polskiego i bałam się, że nie zdam Teraz już się przyzwyczaiłam, ale szkoda mi godzin zmarnowanych na fize zamiast np gegry...Bonifaczka - Musisz mieć naprawdę fajną szkołe i już widzę jak będziesz pózniej moją motywacją do uczenia się na maturę, żeby tym razem dobrze wybrać uczelnie ![]() a dziewczyny powiedzcie, macie problemy z nauką? tzn, nie czy macie złe oceny tylko czy lubicie się uczyć i czy potraficie przy książkach usiedzieć parę godzin ? Ja mam z tym problemy, z natury jestem raczej leniwa i nie mogę się zmusić do regularnej nauki
|
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
I ja dołączam się do Maturzystek 2009. Słysząc od znajomych co mówią o tegorocznej maturze zaczynam powoli panikować ;D Boję się ustnych bo przy mówieniu zacinam się ze stresu
![]() Będę zdawać polski i angielski podstawowy, biologię i chemię rozszerzoną. Chciałabym później iść na weterynarię do Wrocławia lub na psychologię. Choć moje plany zmieniają się o 180 stopni co chwilę ![]() U mnie w szkole deklaracje trzeba złożyć do końca września 2008 więc trochę czasu jeszcze jest ![]() U mnie z uczeniem się jest strasznie jestem okropnym leniem i usiedzieć nad książkami długo nie potrafię Nie mam pomysłów jak zmusić się do nauki kompletnie
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie najgorzej jest z zabraniem się do nauki
Wsyzstko odkladam na ostatnią chwilę - teraz też powinnam się uczyć fizyki Gdy już siądę nad książką potrafię skupić się w sobie i osiagnąć jak największą wydajność pracy Tylko koniecznie muszę uczyć się w ciszy ![]() A mam jeszcze do Was takie pytanie: czy podawałyście swoim polonistom propozycje tematów na prezentacje maturalne z polskiego, żeby oni je wysłali do odpowiednich komisji?
|
#244 |
|
Zakorzenienie
|
Kilka osób z mojej klasy które wymyśliły sobie temat np koleżanka o Wyspiańskim podała go polonistce i ta sprawdziła czy może być. A tak z ciekawości to nie jest tak że każda szkoła układa sobie swoją listę tematów maturalnych?
|
#245 |
|
Zakorzenienie
|
Nie jestem pewna, ale wątpię. Tematy są raczej przysyłane z Komisji Edukacyjnych, a bodajże do 10 kwietnia można było dostarczyć im własne propozycje, oni to mieli zatwierdzić (lub nie
) i odesłać.Kurcze, sama nie wiem dokładnie jak to działa
|
#246 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
heh mam ten sam problem-nieznosze mowic czegos wyuczonego bo boje sie ze zapomne.. zdaje to samo co Ty na tym samym poziomie.. ale chcialabym dostac sie na kosmetologie, mysle takze nad zdawaniem fizyki, bo potzrebne na medycyne, ale fizyka jest moim slabym punktem raczej ![]() i takze jestem leniem... za wszytsko sie biore na ostatnia chwile, mam nadzieje ze perspektywa matury jakos mnie zmobilizuje, chociaz juz powinna, ale nie mysle o niej a co za tym idzie nie ucze sie...ehh
|
|
#247 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie jedynie czasami jakiś nauczyciel spyta ile osób przymierza się do zdawania jego przedmiotu, ale to przecież wiadomo, że może się jeszcze zmienić
![]() tematy na ustne mogliśmy zgłaszać bodajże do końca marca, jednak z mojej klasy nikt nie wymyślał swojego. co do nauki, ja jestem leniem jednak jeśli trzeba, potrafię się zmobilizować
|
|
|
|
#248 |
|
Raczkowanie
|
kasiunia0504 - Tia... Fajna szkoła... Nie ma to jak zarwane noce z podręcznikiem od chemii dla studentów i skakanie z radości po dostaniu 2... Cóż, taka to jej specyfika. Nie narzekam, choć w pierwszej klasie ciężko było się przestawić na taki rytm. Generalnie mówi się, że ta szkoła to taki survival. Mam nadzieję, że przeżyję
.Co do lenistwa... Jasne, że nei chce mi się uczyć, zamiast tego wolę się spotkać z chłopakiem czy pograć na fortepianie, ale jak sie wraca ze szkoły po 8-9 godzinach dzień w dzień to zwykle jest tak, że obiadek, pół godziny wypoczynku i jazda do roboty by się jakoś przed północą wyrobić. No chyba, że jest sprawdzian... Wtedy trza przysiąść dłużej. Ale co tam. Dziewczyny, się nie martwmy, damy radę. Myślę, że w klasie maturalnej się zmobilizujemy i maturę zdamy na 90% i wtedy żaden próg nam nie straszny!
|
#249 |
|
Rozeznanie
|
U mnie nikt nie podawał swoich tematów... ale z tego co mówił mi polonista to mozna te tematy różnie interpretować, np. tylko na pierwszą część odpowiadać i tyle, tylko trzeba wtedy dobrą teze postawić. Mi z tego wystarczy dosłownie 30% i wybiorę jak najprostszy.
Pewnie spanikuje na tej maturze ustnej Ja nie wiem po co to komu potrzebne nie wystarczyłby sam pisemny test? Tym bardziej, że niektórzy egzaminatorzy niezłe numery wystawiają, np. Pan nam opowiadał, ze raz jeden egzaminator się roześmiał Nie może tak robić, ale co zrobisz na takiego świra, gdyby na mojej maturze ktoś tak zrobił to pewnie bym się zacięła i już nie odezwała do końca EDIT: Bonifaczka już mnie mobilizujesz Jasne, że wszytskie zdamy na 90% o ile najpierw zdam ustne
|
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
Kasiunia ustne zdasz bez problemu
|
|
|
|
#251 |
|
Zakorzenienie
|
Bonifaczka, to wszystko zaprocentuje Ci w przyszłości
Jestem pewna, że zdasz maturę na te 90% ![]() Kasiunia, ja pocieszam się tym, że nie ma już starej matury, tylko te prezentacje. Przynajmniej wiemy dokładnie o czym będziemy mówić i nie grozi nam zaden temat "z kosmosu". Nie stresuj się ustną Komisja to tez ludzie I raczej częściej pomagają nam, niż utrudniają
|
#252 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
O taaaak... Mnie też to pociesza. Mam nadzieję zdać na min te 30% i koniec - i tak poslki i angielski nie wlicza się do punktów rekrutacyjnych na AM. ksh - Och... Mam nadzieję, że masz rację...
|
|
#253 |
|
Zakorzenienie
|
witam wszystkich
zglaszam sie ![]() polski pp niemiecki pp wos pp ale sie jeszcze zastanawiam nad matma, choc nie wiem co z tego wyjdzie ![]() i powoili zaczynam panikowac
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
Martusia a co po maturze zamierzasz?
|
|
|
|
#255 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Niby to jeszcze rok, ale na pewno szybko zleci i wtedy dopiero się zacznie stres przed maturą Damy radę dziewczyny
|
|
#256 |
|
Raczkowanie
|
Ja podałam swoj temat, tzn. to bylo na ostatnia chwile wszystko bo naszej polonistki nie było wiec powiedzialam jej po czym chcialabym mowic, a ona obiecała ubrać to w słowa. No a chciałabym mowioc o tworcosci Mario Puzo (Ojciec Chrzestny)....
A w przyszłosci chcialabym jesli nie medycyna czy pielegniarstwem zajac sie gentyka i robic teksty na ojcostwo albo inne taki krzyzowki ![]() A z matura ustna dacie rade dziewczyny! Ja niedługo mam próbną, wiec podzielesie wrażeniami wkrotce
|
|
|
|
#257 |
|
Zakorzenienie
|
Neverlandx - wróżę Ci zawrotną karierę w polityce
![]() Wszełka, wszystko zależy tylko od Ciebie i od wysiłku włożonego w naukę fizyki Może warto zaangażować się na wszystkie możliwe sposoby i nie poprzestać na marzeniach?
|
#258 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki za pocieszenie, ale ja w sumie najbardziej się boję tych pytań, bo prezentacje jakoś napisze i nauczę też, ale najbardziej się boję, że będe zestresowana lub po prostu nie będe umiała odpowiedzieć na pytania komisji. Nie jestem osobą wylewną, jakoś tak normalnie nie mam ochoty wyrażać własnej opini a co dopiero w takim stresie jakim jest matura
![]() a ja chciałabym być księgową w jakiejś dużej firmie Więc idę na Finanse i rachunkowość, a jeżeli to nie wypali to pewnie pójde z braku wyboru na polibude, na ekonomie pewnie ![]() Neverlandx koniecznie !
|
|
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
co do sfery marzeń, to kilka lat temu bardzo chciałam iść na architekturę (najlepiej wnętrz), jednak ze względu na brak zdolności plastycznych, porzuciłam marzenia. niby rodzice mówili, że jeśli chcę, to wyślą mnie na kurs rysunku, ale uznałam, że byłaby to strata pieniędzy i mojego czasu. teraz już mnie tak do niej nie ciągnie
![]() zresztą rysunku na studiach niestety nie uniknę ![]() wszełka ale przecież nie na każdą uczelnię na medycynę wymagają fizykę |
|
|
|
#260 |
|
Zakorzenienie
|
kasiunia, zapewniam Cię, że stres będzie o wiele mniejszy, gdy będziesz pewna swojej wiedzy
To najlepszy sposób na 'zabezpieczenie się' przed nim Na pewno dasz radę
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze macie rację że teraz coraz więcej uczelni rezygnuje z obowiązkowej fizyki, jakoś nie pamiętałam o tym całkiem
Fizyka to moja pięta Achillesowa i kompletnie nic z tego nie rozumiem ![]() Neverlandx- świetny temat! uwielbiam Mario Puzo
|
#262 |
|
Rozeznanie
|
Ksh pewnie masz rację, a raczej na pewno
Ja mam tak, że jak już o czymś zacznę myśleć to od razu panika, stres i w ogóle wszytsko naraz No cóż każdy ma jakieś wady ![]() ![]() Jakaś choroba mnie dzisiaj złapała
|
|
|
|
#263 |
|
Zakorzenienie
|
Sydunia ja wybieram sie na finanse i rachunkowosc
z tego tez powodu wybralam technikum ekonomiczne 3 lata temu ![]() fizyki to wogole nie rozumiem ehhh ;/ naszczescie nic juz z nia wspolnego miec nie bede mnie od tamtego piatku nachodza takie mysli ze za rok to ja bede konczyla szkole za rok to ja bede pisala mature i za rok ten caly stres i wogole wszystko zwiazane z tym mnie ogarnie, az sie przerazilam no ale postanowilam sobie ze od wrzesnia wiecej czasu spedze z wosem i niemieckim bo z polskim to raczej problemu nie bedzie tzn z pisemna nie ale z ustna ehh juz sie zazynam martwic mam nadzieje ze ze stresu nie zapomne o czym ja mialam mowic ![]() kasiunia0504 mi lalke bardzo dobrze sie czytalo
|
|
#264 |
|
Raczkowanie
|
ksh - w polityce
chyba to raczej nie dla mnie bo nie lubie zabierac glosu na forum i kłocić sie za bardzo tez nie umiem (chyba, ze z moim TŻ Wszełka - mnie też przed medycyną hamuje fizyka, a nasz facet twierdzi, ze kazdy kto w naszej klasie chciałby jązdawać jest kamikadze a co do tematu, to kiedyś była propozycją z mojej szkoły by omawiac motyw mafii, ale komisja się nie zgodziła.kasiunia0504 - słyszałam, że w komisji czesciej zadaja pytania o literaturę przedmiotu, wiec moze nie bedzietak źle. Jak wasze majówki? Też sątak brutalie przerwazne przez noszenie ławek na matury w szkole?
|
|
|
|
#265 |
|
Raczkowanie
|
O nie... Moja majówka mija bardzo leniwie od wszelakich zajęć szkolnych. 1 i 2 maja był maraton Dr House'a, wiec przez pół dnia ślęczałam na telewizorem
. Generalnie dziś założyłam sobie, że może się czegoś pouczę----> fizyka... Bleh. Ale co z tego wyjdzie to i tak wiadomo .A co do fizyki dziewczyny - ja tez za nią nei przepadam. jednakże zapisałam się na korepetycje do świetnego faceta, wykłada fizykę na Uniwerku. Przy nim nawet ja coś rozumiem! No i ślęczę i robię zadania ze zbiorku dla kandydatów na AM. Mam nadzieję, że nie na marne... kasiunia0504 - Dont'worry, Lalka nie jest zła, choć mi sie osobiście bardziej podobała Zbrodnia i kara. Zdrowiej
|
#266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do majowki to beznadziejnie mija i do tego jeszcze ta pogoda ![]() ja lawki z moja klasa ustawialam w srode na ostatniej lekcji
|
|
|
#267 |
|
Rozeznanie
|
Neverlandx pierwsze słyszę, że w wolne trzeba iść do szkoły i nosić ławki
My nosiliśmy w środę na 5 i 6 lekcji, a ja jako, że w mat-fizie i razem ze mną jest jeszcze jedna dziewczyna (tak, tak jest nas tylko dwie ) to mogłyśmy iśc od razu do domu, w końcu po coś są Ci 32 chłopacy ![]() Hehe ja wczoraj też oglądałam Dr. House'a Muszę powiedzieć, że mi się spodobał serial, ale czasem House mnie strasznie denerwuje i miałam nadzieję, że go wyrzucą, ale w końcu to tytułowa postać ![]() aaa no i jeszcze wielkie buziaki dla Was dziewczyny, że mnie pocieszacie i ze mną wytrzymujecie, bo mi przez tą chorobę odbija Może dzisiaj się geografi poucze
|
|
|
|
#268 |
|
Raczkowanie
|
Mi się strasznie nic nie chce robić... Gdy jest jakieś dłuższe wolne nie mogę sie za Chiny zmobilizowac, by coś zrobić pożytecznego. Może posprzątam?
.A co do House'a. Ja go uwielbiam, ale chyba jednak wole Chirurgów... Ok, dopijam poranną kawkę i biorę się za sprzątanie. Następnie fizyka i wreszcie spotkanie z przyjaciółką. A co! PS Choć i tak wiem, że zaraz do Was przylezę...
|
#269 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie stresujcie się już teraz maturą, proszę Was
![]() Ja mam ustny za 2 tygodnie, do prezentacji mam jedynie napisany wstęp, a muszę jeszcze przeczytać 2 książki z literatury PODMIOTU, żeby móc cokolwiek powiedzieć komisji I jakoś żyję, ten ustny polski raczej się nigdzie nie liczy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#270 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ja żałuję że nie mam AXN;D Muszę oglądać House na TVP2, a teraz ciągle są jakieś mecze w czwartki, ale podobno już od przyszłego tygodnia ma być normalnie
House uwielbiam jego żarty i docinki są świetne Moja majówka nie jest za ciekawa- pogoda straszna, ale ze środy na czwartek zrobiliśmy ognisko klasowe- wybawiłam się i teraz leniuchuje. Może dziś pojadę przejechać się na Słowację, ale w taką pogodę to nic się nie chce ![]() U nas ławki nosiło po 2 wyznaczone osoby przez wych. z każdej klasy po akademii na 3 maja. Tylko, że nasza wspaniała klasa zbuntowała się bo nosiliśmy ławki na zakończenie dla 3 klas i nikt teraz nie poszedł kasiunia0504 zdrowiej
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.

ale jakoś się nie odważyłam, na poczatku nie, bo myślałam, że z fizyką się jakoś ułozy, a pózniej już nie chciałam zmieniac klasy, bo nauczyciele gorsi, szczególnie z polskiego i bałam się, że nie zdam
Teraz już się przyzwyczaiłam, ale szkoda mi godzin zmarnowanych na fize zamiast np gegry...

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Wsyzstko odkladam na ostatnią chwilę - teraz też powinnam się uczyć fizyki 

jednak jeśli trzeba, potrafię się zmobilizować

nie wystarczyłby sam pisemny test? Tym bardziej, że niektórzy egzaminatorzy niezłe numery wystawiają, np. Pan nam opowiadał, ze raz jeden egzaminator się roześmiał
Komisja to tez ludzie