|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
wyjazd - co zabrać?
Witam,
Nie mam pojęcia, gdzie napisać ten wątek, ale wybrałam to forum (plotkowe). A otóż wybieram się na 3 dni do Krakowa/Zakopane. Będzie to wycieczka polegająca głównie na zwiedzaniu kościołków, galerii i cudownych zabytków. Z tego tez powodu mam problem - nie wiem, co wziąć. Jestem typem raczej domatora i jak już wyjeżdżam to zabieram mnóstwo niepotrzebnych rzeczy, które potem tylko targam ze sobą. Może znajdzie się osoba, zaprawiona w wojażach, która spróbuje podać mi listę, co mam ze sobą wziąć. Tak apropo to pogoda ma być ładna, czyli zero deszczu, a temp. około 15-19 C
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: wyjazd - co zabrać?
Cytat:
![]() Co powinnaś zabrać na 3 dni? Takie wyjazdy są w sumie najgorsze ![]() Trzeba być przygotowanym na każdą pogodę, czyli T-Shirt/top i kurtka przeciwdeszczowa i sweter; wygodne buty; bielizna, skarpetki itd.; aspirynka/coś na przeziębienie na wszelki wypadek; kasa/dokumenty; przybory toaletowe, recznik; ładowarka do komórki; aparat foto + baterie, chociaz w wiekszosci zabytków nie wolno robić zdjęć ![]() to taka podstawa
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
ja zawsze zabieram wszystko co tylko mi sie zmiesci do walizki
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
to madre
potem czlowiek targa ciezka walize, a 2/3 zapakowanych rzeczy nawet nie wyciagnie.co wziac? dwie pary wygodnych spodni, trzy podkoszulki, trzy okrycia wierzchnie [swetry, bluzy], kurtke sportowa z kapturem, mala parasolke, wygodne obuwie sportowe, odpowienia ilosc bielizny. recznik, szczoteczke do zebow, paste, szampony w saszetkach, podobne zele pod prysznic, cos do umycia twarzy, krem i inne potrzebne pielegnacyjne sprawy, grzebien i kosmetyki kolorowe wedle uznania. zawsze brac absolutne minimum, ktore sie wykorzysta. do tego kieszonkowe gadzety typu: telefon, mp3, aparat.
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
dziękuję za przeniesienie.
A mam pyt. dodatkowe: - czy mogę wziąć z sobą buty na obcasie (wiem że nie spr. sie podczas chodzenia wokół Morskiego Oka), bo liczę na wieczorne wyjście na miasto? Jakoś nie mogę odnaleźć się na płaskiej podeszwie.
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Ja w czwartek wróciłam z takiej 3 dniowej wycieczki, byłam w Krakowie. Radziłabym wziąć Ci też jakies rybaczki czy spodniczke bo kiedy ja byłam to pierwszego dnia była piękna pogoda i wszyscy umierali z gorąca a ja sobie w spodniczce paradowałam
![]() Jakiś plecak podręczny sobie weź, żebyś mogła nosić niezbędne rzeczy - z plecaczkiem bedzie najwygodniej.. Jeśli nie masz wyżywienia na wycieczce to koniecznie weź sobie jakieś gorące kubki, zupki chińkie itp. Miłej Wycieczki
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
weź to, czego byś używała w domu przez 3 dni i już....
trudno tak radzić - ja np na wyjeździe nie obyłabym się bez suszarki do włosów, komu innemu jest ona zbędna... chyba sama wiesz, co Ci jest potrzebne |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Na pewno podstawowe leki: na biegunke, na ból gardła, coś przeciwbólowego. Niekoniecznie w hurtowych ilościach, ale jak Cię, odpukać, złapie rozstrój żółądka, to abyś przynajmniej była w stanie dowlec się do apteki.
Jedna para butow na wieczorne wyjścia jak najbardziej OK. Jeśli masz małą składaną parasolke, to dobrze wrzucic ją do bagażu. I koniecznie jakąś kurtke nieprzemakalna z kapturem, na wypadek, gdyby nagle złapał Was deszcz.
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Wyjazd 1-dniowy, gdzie?
Witam,
przeszukałam Podróże, i niestety nie znalazłam tematu dotyczącego miejsca wyjazdu jednodniowego.(Prosiłabym o pokierowanie, jeżeli takowy jest. ![]() Proszę Wizażanki, które podróżują, o polecenie mi miast w Polsce, do których można by pojechać na jeden dzień? Najlepiej autokarem. Chciałabym pozwiedzać, zobaczyć conieco/ odpadają muzea, teatry, etc. Miałam jechać z moim TŻ nad morze, ale rodzice niestety nie chcą się zgodzić. ![]() ![]() Nie zamierzam siedzieć półtora miesiąca w domu. Chciałabym go jakoś wykorzystać. Za wszelkie propozycje/ rady byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie! |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyjazd 1-dniowy, gdzie?
Np Kraków, zresztą możesz jechać gdzie tylko Ci się podoba
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
duzo zalezy od tego w jakiej czesci polski mieszkasz
bo jesli jestes np z Gdanska ciezko bedzie Ci zoragnizowac wyjzd na jeden dzien do krakowa
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Mieszkam na granicy woj. łódzkiego, a woj. wielkopolskiego, mam po 100 km do Poznania, Łodzi, Wrocławia, nad morze około 500, w góry około 300.
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ponoć prześliczne miasto, zawsze chciałam tam jechac no ale niestety mam troche daleko Na kolejna wycieczke bym sie udała do Poznania, starówka jest fajna no i ten klimat starej browarni Także bierz plecak i śmigaj do Wrocławia
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Wrocław- fakt, uwielbiam, jeżdżę tam dość często, na zakupy, ale i na rynek.; ) Do Poznania, owszem zamierzam jechać, byłam raz no i Malta/ rynek bardzo mi się podobają, Kraków też jest dobrą propozycją. Zastanawiam się też nad Karpaczem i Szklarską Porębą, nie byłam tam nigdy, a pochodziłabym po górach.
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Może Kazimierz Dolny?
Piękne miejsce
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko nie w długi weekend
![]() Też polecam Poznań )
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
Dobry wątek również dla mnie. Mam zamiar jechać do Warszawy na jeden dzień, tylko nie wiem gdzie mam jechać, gdyż jadę pociągiem, nie znam tamtejszych osiedli itp.
Planuję odwiedzić zoo Skoro jadę do Złotych tarasów, wysiądę na centralnym jak mam dostać się do zoo?
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
|
Toruń
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jedziesz w tygodniu czy w weekend? mieszkam niedaleko zoo i tam są zawsze dzikie tłumy szczególnie w niedzielę....jak masz możliwość to jedź w tygodniu
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zadomowienie
|
Tak, jadę w tygodniu
Na zakupy, i może przy okazji do zoo
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Toruń. Piekne miasto.
|
|
|
#22 |
|
BAN stały
|
Ja od siebie polecę: Kraków, Toruń, Wrocław, Łódź i okolice Kielc (bo same Kielce aż tak bardzo nie zachwycają...)
a jak ktoś lubi średniowieczne zamki, tak jak ja , to polecam - w jeden dzień można zrobić ładną trasę
Edytowane przez Blk Czas edycji: 2009-07-19 o 19:24 |
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
A ja totalnie odradzam Łódź, okropne miasto
. Co do Kielc, to fakt same może nie zachwycają ale np. Święty Krzyż ) Do Poznania i Wrocławia też możesz się wybrać.
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
|
|
|
|
#24 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zadomowienie
|
Kraków , Gdańsk , Toruń , ew. Wawa
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Kraków, Wrocław , Gdańsk , Zakopane
|
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Ja tak moze trochę podpowiem inaczej (ale nie wiem czy na taką opcję zgodzą się rodzice) - nie wiem czy gdzieś blizej od Ciebie ale z krakowa leci bezpiśredni pociąg np. do Pragi czy Wiednia - wsiadasz ok.22 do pociagu i rano (przed 7) jesteś w Pradze lub Wiedniu (we Wiedniu o dziwo trochę szybciej) - wieczorem ok 20-21 jest pociag powrotny - ok 4-5 będziecie spowrotem w Krakowie (ale sądzę, że z Poznania czy Wrocławia tez jadą takie pociagi)
Prage można zwiedzić niewielkim kosztem (byłam w obecnym męzem) chyba z 15 lat temu - dobrze rozbudowane metro - bilet kupowało się na cały dzień za małe pieniądze - a to naprawdę piekne miasto warte obejrzenia. Nie wiem jak z pociągu poruszać się po Wiedniu bo byłam autokarem - ale taki pociąg jedzie (zresztą ten sam co do Pragi, tylko go chyba potem rozczepiają). |
|
|
|
|
#28 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Takie jednodniowe wycieczki to swietna sprawa
W te wakacje mam zamiar odwiedzic Torun,bo nigdy tam nie bylam.Marzy mi sie tez Krakow i Wroclaw,z tym ze to juz nie na jeden dzien
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
sprawdz oferte pksu. zawsze robia bardzo fajne zorganizowane jednodniowe wycieczki
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:07.

potem czlowiek targa ciezka walize, a 2/3 zapakowanych rzeczy nawet nie wyciagnie.

. Co do Kielc, to fakt same może nie zachwycają ale np. Święty Krzyż