![]() |
#91 |
Rozeznanie
|
Dot.: Stowarzyszenie maturzystek - wejście grozi szokiem cz. V
|
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
no wlasnie.. coz wady komunikacji, gdzie nie widac twarzy i nie slychac intonacji..
|
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Jesteście szalone. Nie dość, że piąta część, to jeszcze czwarta strona.
Rozchorowałam się, rozkatarzyłam. Wygonią mnie, jeśli wejdę na salę z chusteczkami? |
![]() ![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
biedactwo wracaj do zdrowia, bo w poniedziałek musisz byc pełna sił ![]() ja na szczeście mam ustawione tak, że mnie liczba stron nie przeraża, bo u mnie jest połowa drugiej dopiero ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Wróciłam z kościoła
![]() Chyba muszę się z WOSu pouczyć, bo dużo zapomniałam ![]() Wiem, że nie jest mi to do niczego potrzebne, ale.. muszę ![]()
#96 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie mowili, ze jak jest chyba z 1,5 strony (?) to nie licza już. Cytat:
![]() przeczytałam streszczenie Lalki ![]() jeszcze notatki z zeszytu z lalki musze przeczytać ![]() pytanie za 100punktów: w jaki sposób tak w jednym zdaniu on pomógł temu Wysockiemu, Węgiełkowi i Magdalence?? bo ani w ksiazce mojej ani w gazetce tego nie mam ![]() wiem, że coś tam Magdalence dał prace chyba (?) bo ona była prostytutka. tak? jeszcze mi zostało 5 lektur i z 16autorów z wierszami ![]()
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Magdalence dał list polecający do sióstr Magdalenek i kupił maszyne do szycia (chyba) Węgiałkowi umarł koń więc Wokulski daje mu pieniądze i obiecuje pomoc też jego bratu Wysocki - zaraz spr i napisze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Wielce Szanowna Pani
|
Widzę, że nie tylko ja miałam takie szczęście, że urodziny wypadają w maturę... u mnie akurat w wos
![]() ![]() Błędy z rodzaju trudnych do uwierzenia-sztampowy już Zośka z "Kamieni na szaniec" co kobietą był, a także Boryna z "Chłopów" co kobietą był na pewno ![]() Choćby u mnie w klasie- anglikanizm! eee.....yyy....noc świętego Bartłomieja? ![]() Omawiamy wymyśloną wycieczkę do Azji, w grupkach 3-4 os, gdzie chcemy jechać i co zobaczyć: -no, te upiory! -jakie upiory?! -no te tu, wampiry! -w himalajach?! -no tak! -a może Yeti? -nooo Yeti. a co z wampirami? -o Draculę ci chodzi? -no, właśnie o tym mówię -Dracula był w Rumunii -no to przecież mówię -Rumunia jest w Europie Klasa ekonomiczna z rozszerzoną geografią ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jejku i gdzie ja z moją wiedza chce iść na mature ![]() ![]() o tej magdalence to jeszcze mi coś świta teraz. ale węgiełek i koń ![]() a wysocki to potem go uratował przed samobójstwem nie? ![]() ![]()
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
To ja nie będę kompromitować niektórych osób z mojej klasy.
![]() W sprawach chemicznych, rzecz jasna., Idę streszczenie "Tanga" przeczytać. Fajna to była książka.. Cieszyłabym się, gdyby była w poniedziałek.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o tak właśnie to znalazłam w moim opracowaniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
aaa.. nie bylo mnie kilka godzin i juz nowy twor xD
a to moja prostownica - http://www.megamedia.pl/prostownica-bosch-phs-2105.php ![]() i ja bardzooo lubie ;x dzisiaj przeczytalam tylko troche mojej ksiazki do prezentacji, a potem mialam wielka akcje pt PANIKA ze nic nie umiem z anglika i ze bede miec malo %... :| wiec zrobilam moj ostatni juz arkusz maturalny z anglika... i mialam ponad 80%... ale przeciez to nie gwarantuje ze we wtorekmi dobrze pojdzie :/ w ogole ile Was tu ![]() nie jestem w stanie nawet nickow sie nauczyc ... xD yy... mialam co napisac ale nie pamietam ![]() a w ogole wazne pytanie: to kim byla Jagna? :/
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomógł rodzinie Wysockiego. Wysocki poprosił o przeniesienie swojego brata (też Wysockiego) na stację do Skierniewic, bo tu miał swoje ziemie itp. On go uratował, tak. Węgiełek opowiedział legendę Wokulskiemu i Izabeli o tej księżniczce, co szpilka się w łeb wbijała. Wokulski poprosił go też o zrobieniu pomnika-kamienia symbolicznego dla wuja i wypisanie wiersza na nim. Potem mu załatwił pracę w stolicy i ożenił z Magdaleną, ale coś małżeństwo im nie wyszło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Wielce Szanowna Pani
|
Wysocki, ale brat tego któremu pomógł Wkulski chyba.. Załatwił mu robotę dróżnika, a drugi wysocki?
a który to był ten, którego zabrał ze wsi w sensie, ze sfinansował mu warsztat? |
![]() ![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to z tym bratem to faktycznie bo to miał pomóc bratu Wysockiego ale Węgiełek to na bank ten od konia |
|
![]() ![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie bylo tego w moim streszczeniu ![]() ostatni raz pytam o cos co moge gdzies znalezc sama;p o co z nią chodziło ![]() cos mi swita, ze ona gdzies tam byla zamknieta czy cos ![]() ![]()
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Pierwszy Wysocki to był furman, pomógł mu finansowo. Rodzina furmana-Wysockiego mieszkała w Warszawie. Furman miał brata-dróżnika, którego przeniesiono ze Skierniewic do Częstochowy (albo odwrotnie). Wysocki-furman poprosił Wokulskiego o pomoc i reszta jak wyżej.
Poza tym Wokulski ulokował Magdalenkę u Wysockiego-furmana. |
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Nawet nie wiem o czym mówicie? To są treści lektur, które mogą się pojawić w poniedziałek? Ojoj
![]() Zdam, zdam, zdam ![]()
#110 |
Zakorzenienie
|
Nija nie martw sie, bo ja tez sie załamuje swoją niewiedzą a tym ile inni wiedza ! <-- co za zdanie w ogole
![]() polskiego sie chyba najbardziej boje ![]()
#111 |
Zakorzenienie
|
kto mi powie kim byla Jagna? XD jak nie chlopak to kim? szlachcianka?
bo mi to nie pasuje cos... :| a to co teraz piszecie to nie mam o tym pojecia i nie chce miec ![]() za lanie wody mozna miec 60 % jak sie wie cokolwiek ; ) wyprowane ![]()
#112 |
Zakorzenienie
|
Blee o Lalce rozmawiacie
![]() Ja dalej powtarzam lekturki. Teraz przeczytam streszczenie Potopu i Glori Victris, a później Zbrodnia i Kara, Dzuma, Tango, Zdąrzyć przed Panem Bogiem, Nad Niemnem, Lalka itd ![]() Noc zapowiada się dłuuga ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Legenda:
Opowiadał ją Węgiełek gdzieś blisko Zasławia Wokulskiemu i Izabeli, gdzie wuj Stasia i Zasławska chodzili na jakieś randez-vous. Dawniej w jaskini była księżniczka, której wbijała się szpilka w łeb, ona bardzo cierpiała. Jej płacz było słychać cały czas, ale tylko w jednym dniu w roku można było ją uratować. Chętnych było wielu, jednak był jeden warunek uratowania księżniczki: nie wolno było się bać. Wielu panom się nie udało. Jakiś chłop chciał spróbować uratować tę pannę. Wszedł tam, nie bał się potworów itp i dotarł do księżniczki. Chciał jej wyjąć szpilkę, która ją mordowała, jednak wtedy księżniczka strasznie załkała i wtedy nasz bohater się przestraszył. Tak zaprzepaścił szansę uratowania księżniczki. Izabela była bardzo wzruszona tą historią, wtedy to była ta sławetna scena, gdy Wokulski spytał jej "Obudzisz się wreszcie, ty moja..." (coś takiego), a ona odpowiedziała: "Nie wiem, może...". Wokulski bardzo się tym przejął i od nowa w konkury ruszył. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to chyba razem dzisiaj posiedzimy nad lekturkami ![]() ![]() tylko, ze te co wypisałaś to juz niby powtórzyłam. ja dzisiaj jeszcze musze: -Jądro ciemności -Przedwiośnie -Ludzie bezdomni -Chłopi -Wesele czyli same najlepsze ![]() i dowiedzieć sie chociaż baaardzo mniej wiecej o czym pisali : -Tetmajer, Kasprowicz, Staff, Leśmian, Tuwim, Pawl-Jasn, Baczyński, Szymborska, Rózewicz, Twardowski, Miłosz, Herbert, Barańczak, Białoszewski ![]() ![]() ville skad ty masz taka wiedze o lekturach ;o dzieki ![]()
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale nie bede sie wdawac na maturze w szczegoly :P byleby napisac na temat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
czemu w moim opracowaniu jest kurde napisane że Węgiełkowi koń umarł i Wokulski dał mi pieniądze
![]() Błagam ja chce Chłopów na maturze!!! a tak wogóle to jak wkońcu jest z tą Jagną?? |
![]() ![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
buuu ; ( nikt mi nie odpowiedzial na pytanie
czuje sie olewanaaa ![]()
#119 |
Wielce Szanowna Pani
|
Małżeństwo Magdalenki nie wyszło, bo pojawił się Starski, Magdalenka powiedziała mężowi, że to on zrobił z niej prostytutkę, a to mu się nie spodobało mocno (mimo, że wiedział, kim Magdalenka była przed ślubem, ale jak zobaczył faceta z którym ona faktycznie była w łóżku, to przestało mu się podobać).
Jakoś tak się człowiek zaczyna stresować tą maturą.... |
![]() ![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Chłopka przecież, bo nie szlachcianka.
Nawet sam tytuł Chłopi świadczy o tym, że będzie o chłopach ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:29.