Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY CZ.III - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-06-02, 10:21   #931
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY CZ.III

Cytat:
Napisane przez MalutkaKoteczka Pokaż wiadomość
Hej, mogę się dołączyć?
Mam skórę mieszaną i odwodnioną, ale latem przechodzi w tłustą i również odwodnioną. Mam dużą skłonność do zapychania i strasznie ciężko znaleść mi niezapychający krem nawilżający, bo nawet gliceryna negatywnie na mnie wpływa.
Z kwasów używałam serum z kwasem migdałowym 20% z BU oraz krem z kwasem azelainowym. Serum na mnie nie zadziałało, a dodam, że to była moja pierwsza przygoda z kwasami kilka lat temu. Krem z kwasem azelainowym wywoływał u mnie tylko swędzenie i wysyp, a stosowałam długo i nic nie pomogło. Stosowałam też kiedyś beznacne, duac i coś w ten deseń, ale nadtlenek benzoilu przy 4-tym w życiu opakowaniu benzacne zaczął mnie uczulać. Obecnie używam próbek kremów (mam ich naprawdę dużo - próbek kremów, szamponów, balsamów do ciała itd).
Narazie skóra na twarzy jest w niezłej kondycji, ale nie wiedzieć czemu od około 2-3 tygodni zaczęło mnie wysypywać na dekolcie.. :/ może nie aż tak mocno, bo zaledwie kilka podskórnych pryszczy, ale są one bolesne i mimo nie ruszania robią się czerwone i zostawiają ślad.. stało się to nagle, nic nie zmieniłam w diecie, co do kosmetyków do kąpieli ja zawsze kupuje inne żele itd. ale ostatni raz miałam wysyp na dekolcie jakieś 5 lat temu.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Klik
Klik
Klik
Klik
Klik
Klik

A może zapycha Cię np. jakiś balsam lub masło do ciała, jeśli chodzi o dekolt
A z Benzacne już tak jest, nie jest zalecany do długotrwałego stosowania.

Korah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-02, 10:56   #932
MalutkaKoteczka
Angelika

Balsam raczej nie.. wiem, że dziwnie to zabrzmi, ale ja omijam dekolt jak się balsamuje, bo takie kosmetyki są ciężkie dość, a twarz i dekolt (łącznie z biustem) mam skłonne do zapychania.
Ale odpukać, bo wysyp ustał, ale muszę sie rozprawić z przebarwieniami po nim, bo u mnie dłuuugo one są (nawet kilka lat) więc póki nie są "utrwalone" pomyśle o jakimś kwasie.

MalutkaKoteczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-02, 10:58   #933
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
Dziewczyny, znacie jakieś sposoby pozbycia się zaskórników/wągrów bez manualnego oczyszczania twarzy? byłam u kosmetyczki i pytałam o jakieś inne sposoby, bo, delikatnie mówiąc, nienawidzę oczyszczania twarzy, ale powiedziała, że to jedyny sposób pozbycia się wągrów... jestem w ciąży, więc pewnie większość kosmetyków odpada, ale niedługo rozwiązanie, więc będę mogła już eksperymentować
Dobra kawitacja, ale pewnie w serii może naprawdę zrobić fajny efekt

Wysłane z mojego HTC Desire 530 przy użyciu Tapatalka
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-02, 11:13   #934
tynkag1
Raczkowanie

Dziewczyny, macie jakiś sposób na ślady po wypryskach? Nigdy nie miałam problemu z pryszczami, ale jakis miesiąc temu pojawiły się 3 wypryski w okolicach ust/ żuchwy, nie wyciskałam ich. Myślałam, że same znikną po czasie, ale zostały po nich ślady, przebarwienia Da się ich pozbyć bez kwasów i wit C? Czy maska z węgla aptecznego by coś rozjaśniła? Używam glinek, niestety nic nie pomaga.
I czemu te ślady zostały, mimo, że wypryski nie były wyciskane?
tynkag1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-02, 11:24   #935
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tynkag1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, macie jakiś sposób na ślady po wypryskach? Nigdy nie miałam problemu z pryszczami, ale jakis miesiąc temu pojawiły się 3 wypryski w okolicach ust/ żuchwy, nie wyciskałam ich. Myślałam, że same znikną po czasie, ale zostały po nich ślady, przebarwienia Da się ich pozbyć bez kwasów i wit C? Czy maska z węgla aptecznego by coś rozjaśniła? Używam glinek, niestety nic nie pomaga.
I czemu te ślady zostały, mimo, że wypryski nie były wyciskane?
bo w srodku jest stan zapalny i skora musi sie zregenerowac. Wiekszosc sladow zniknie sama za jakis czas
201708250935 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-02, 11:52   #936
MalutkaKoteczka
Angelika

Cytat:
Napisane przez nagomiko Pokaż wiadomość
bo w srodku jest stan zapalny i skora musi sie zregenerowac. Wiekszosc sladow zniknie sama za jakis czas
A co w przypadku, gdy ślady mimo braku wyciskana, drapania itd. zostają bardzo długo (od roku do nawet kilku lat)? Niestety u mnie się tak często dzieje.

Stary 2017-06-02, 12:48   #937
kasiamagda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Korah Pokaż wiadomość
Mam ich serum antiox i trochę próbek. Spodobał mi się krem do włosów, gorączkuję teraz , może kupię, jak będzie w jakimś super promo. Serum ma swoje zalety, leciutkie, coś tam rzeczywiście robi i pachnie bardzo ładnie grejpfrutem, ale tak delikatnie, z nutą jakby jakiegoś mydełka. Jedyne co mnie póki co rozczarowało, to konsystencja ich skoncentrowanych szamponów. Ta marka w pl jest dostępna w kilku sklepach, biolinea np. Może te nowości dotrą niedługo, wyglądają intrygująco dość te składy.
oj...kupilam raz skoncentorwany szampon wzmacniający. Drugi zaraz po Greenatural, który robił mi masakrycznego kołtuna przy kazdym myciu

Cytat:
Napisane przez tynkag1 Pokaż wiadomość
Witam ponownie, mam pytanie, czy poleciłybyście mi jakiś podkład prasowany lub po prostu jakiś suchy puder, który mogłabym używać zamiast płynnego fluidu? Nie chce by mocno krył, po prostu aby trochę ujednolicić cerę, w lato używam grubą warstwę filtru i nie wyobrażam sobie nakładać płynny fluid,a znowu podkłady mineralne odpadają.
Puder w kompakcie PuroBio

Cytat:
Napisane przez earthpace Pokaż wiadomość
Kasiamagda, trochę Cię prześladuje, ale muszę zapytać Mogłabyś swój rytuał poranny wypisać? Co używasz i jak po sobie nakładasz?
Zastanawiam się jak zapewnić stabilną antyoksydację rano.. własnie mi się kończy serum ANTIOX z BU, już wiem, że flavo c się nie nadaje.. i w sumie jedyne co mi zostaje to zrobić eliksir C+E, ale póki co wit. E nie ma na ecospa Myślę też ciągle nad worship, ale ono nie nawilża więc będzie dla mnie zbyt tępe.. musiałabym z czymś/na cos/pod coś je używać pod filtr.

I mam jeszcze pytanko czym wzbogacasz hydrolaty? Ja dodałam mocznik, niacynamid, ale teraz żałuje, za dużo jest ceregieli z B3-wit. C i się zastanawiam co dodać do kolejnego aby było fajnie antyoksydacyjne/przeciwstarzeniowe.

I może znasz jakąś fajną esencję anti-aging?[COLOR="Silver"]

Rano obecnie:
1 Myje pianką Kivvi, potem pryskam rożanym hydrolatem Akamuti, na to Worship (pod oczy też), krem pod oczy + filtr.

2. Co drugi dzien:
1. Myje pianka Kivvi, hydrolat rożany, Worship, Vanilla Pod (albo dwie krople olejku Divine Antipodes albo jakieś kremy dzienne z próbek), na to znow jeden prysk hydrolatu, wmasowuję, kłade filtr.

Jako, ze Vanilla Pod własnie mi sie kończy to teraz dolozę sobie lotion z Biofficiny

Przy Worship uzywam witaminy C na noc.

No ja mam obsesje z nieuzywaniem malo stabilnej C na dzień, i czytałam juz w paru miejscach, że nie powinno sie raczej (tyle, ze nie pamietam, gdzie, sorry )

Hydrolaty na dzien wzbogacam przeważnie trokserutyną i ekstraktami w płynach, np z ZSK - acerola. Jesli wzbogacam hydrolat niekonserwowany sporo (ok. 10-15%) - to dodaje trochę konserwantu (iscaguard czy GSB). Teraz hydrolat bergamotowy na noc mam z eliksirem AHA (takim ekstraktem alkoholowym ze skoncetrowanym wyciagiem z cytryny, pomidora, żurawiny itp), a różany na dzień bedę wzbogacac ekstraktem antiox - w przypadku tych eliksirów, ktorych mam w 100 ml ok.10% nie daje juz konserwantu, bo alkohol wystarcza, a ja i tak wszystko trzymam w lodówce

Esencję mam ze Swanicoco, ale jeszcze nie otworzyłam. Póki co ja przeciwstarzeniowo stosuje mój olejek retinolowo - witaminowo - sepiliftowy (na oleju z nasion i owoców roży CO2) i moje trokserutynowe serum z wyciagiem z acmelli i paroma innymi przeciwstarzeniowymi skladnikami. Stosuje tez serum olejowe Antipodes Joyous Protein-Rich Night Replenish Serum, maski z "czym znajdę w lodowce kosmetycznej " .
Kurczę blade, nie pamietam, czy w ogole jakikolwiek "kupny" kosmetyk, poza serum pod oczy Hylamide, zrobił mi "przeciwstarzeniowe WOW" na twarzy

Cytat:
Napisane przez earthpace Pokaż wiadomość
Mam jeszcze pytanie dziewczyny.. gdybym chciała sobie zrobić serum C+E wg tej receptury;

skwalan 8.2ml
olejowa C 0.5
wit E 1.3

to czy mogę przerobić skwalan na:
4.2 ml skwalanu
4 ml oleju np. cacay

Czy wtedy powinnam dać mniej witaminy E?
Opisałam na tym wątku

Edytowane przez kasiamagda
Czas edycji: 2017-06-02 o 13:16
kasiamagda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-02, 13:30   #938
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
Napisane przez kasiamagda Pokaż wiadomość
oj...kupilam raz skoncentorwany szampon wzmacniający. Drugi zaraz po Greenatural, który robił mi masakrycznego kołtuna przy kazdym myciu
Ja zużyłam próbkę właśnie tego wzmacniającego, mam też jedną do wrażliwej skóry głowy, z działania jestem bardzo zadowolona, bardzo dobry szampon, u mnie żadnego skołtunienia, wysuszenia, nic z tych rzeczy, ale mnie zdenerwowali, bo piszą że to koncentrat do rozcieńczania, a okazało się, że bez rozcieńczania nigdy nie miałam aż tak lejącej, rzadkiej konsystencji szamponu, jak można wodę nazywać koncentratem Próbka ledwo starczyła na umycie włosów, a połowa produktu spłynęła mi przez palce, zanim zdążyłam nałożyć to na włosy, ledwo mi się toto zapieniło na włosach

Stary 2017-06-02, 13:44   #939
halucynogenna
Raczkowanie

Proszę o radę, pojawił się problem. Dzisiaj zauważyłam, że wysypało mi policzki takimi małymi, podskórnymi grudkami/ kaszką? Jak dotykam policzków to czuć i widać gołym okiem
Myslicie, że tak się objawia jakaś alergia na dany składnik, czy to po prostu zaskórniki zamknięte i trudno będzie je 'wyleczyć?
Jestem podłamana, bo nigdy nie miałam takiego problemu i nie wiem przez co mogło się to stać.
Gdy zrobiło się ciepło zaczęłam używać grubą warstawę filtra, który ma na 2 miejscu w składzie gliceryne, jest bardzo lepki, wiadomo, że w ramach ochrony nakladałam grubą przepisową ilość, czy to możliwe, że teraz po upływie kilku tyg mnie wysypało? Co do podkładu, to nie używam wcale, albo taki lekki fluid bez talku, więc to nie od kolorówki.

Druga opcja, to krem vianek nawilżający na dzień, używam go trzeci dzień.
Trzecia rzecz, o której sobie przypominam to używam płynu biolaven, kilka dni temu zauważyłam, że konsystencja się zmieniła- pojawiły się jakby takie grudki w nim, mimo, że zostało jeszcze pół miesiąca przydatności. Stosowałam go z ta zmienioną konsystencją jakiś tydzień, bo myślałam, że po prostu osiadł na dnie. Już go wyrzuciłam.

Jak myślicie, co to może być? Dziwne, że najbardziej wysypało na policzkach, czoło w miarę czyste. Nie wiem jaki kosmetyk odstawić, czego używać, boje się, że to już nie zniknie...
Dołączam zdjęcie, tu akurat mam na sobie makijaż, be widać jesczze bardziej...

Edytowane przez halucynogenna
Czas edycji: 2017-06-03 o 21:32
halucynogenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-02, 13:57   #940
MalutkaKoteczka
Angelika

Mam próbkę żelu nawilżającego (nie takiego o którym myślicie &#128518 Azelac z Sesdermy. Może nim jakoś opanuje ten dekolt. To tylko próbka, ale najwyżej po trochu będe używać, a jak będzie ok to kupię Acne-Derm. Fakt, średnio mi on kiedyś przypasował, ale to było dawno bardzo.

Stary 2017-06-02, 14:01   #941
moooniek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez halucynogenna Pokaż wiadomość
Proszę o radę, pojawił się problem. Dzisiaj zauważyłam, że wysypało mi policzki takimi małymi, podskórnymi grudkami/ kaszką? Jak dotykam policzków to czuć i widać gołym okiem
Myslicie, że tak się objawia jakaś alergia na dany składnik, czy to po prostu zaskórniki zamknięte i trudno będzie je 'wyleczyć?
Jestem podłamana, bo nigdy nie miałam takiego problemu i nie wiem przez co mogło się to stać.
Gdy zrobiło się ciepło zaczęłam używać grubą warstawę filtra, który ma na 2 miejscu w składzie gliceryne, jest bardzo lepki, wiadomo, że w ramach ochrony nakladałam grubą przepisową ilość, czy to możliwe, że teraz po upływie kilku tyg mnie wysypało? Co do podkładu, to nie używam wcale, albo taki lekki fluid bez talku, więc to nie od kolorówki.

Druga opcja, to krem vianek nawilżający na dzień, używam go trzeci dzień.
Trzecia rzecz, o której sobie przypominam to używam płynu biolaven, kilka dni temu zauważyłam, że konsystencja się zmieniła- pojawiły się jakby takie grudki w nim, mimo, że zostało jeszcze pół miesiąca przydatności. Stosowałam go z ta zmienioną konsystencją jakiś tydzień, bo myślałam, że po prostu osiadł na dnie. Już go wyrzuciłam.

Jak myślicie, co to może być? Dziwne, że najbardziej wysypało na policzkach, czoło w miarę czyste. Nie wiem jaki kosmetyk odstawić, czego używać, boje się, że to już nie zniknie...
Dołączam zdjęcie, tu akurat mam na sobie makijaż, be widać jesczze bardziej...
Jaką masz piękną cerę
Stary 2017-06-02, 14:26   #942
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
A co w przypadku, gdy ślady mimo braku wyciskana, drapania itd. zostają bardzo długo (od roku do nawet kilku lat)? Niestety u mnie się tak często dzieje.

Słońce nasila pigment. Nie powinnaś się opalać. Powinnaś też stosować filtry

Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-02, 14:42   #943
MalutkaKoteczka
Angelika

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Słońce nasila pigment. Nie powinnaś się opalać. Powinnaś też stosować filtry

Filtry stosuje. Niestety ja mam przebarwienia pozapalne na dekolcie, za czasów gimnazjum jeszcze. A dekoltu nie miałam narażonego na słońce i go unikam. Jestem osobą, która nie lubi opalenizny. Ja ogólnie mam dużą podatność na przebarwienia i blizny nawet niezwązane z pryszczami, a chociażby z jakimś zadrapaniem.
Te pozapalne na dekolcie już od tamtego czasu praktycznie się wtopiły w kolor skóry, ale widać je (inna struktura skóry). Dlatego zależy mi by te nowe, po teraźniejszym wysypie mi zeszły.
Niestety jestem takim typem, że skóre na twarzy w dotyku mam gładką, narazie nic nie wyskakuje (mam na całej twarzy teraz tylko dwa pryszcze, a zasadzie zaskórniki zamknięte, ale tylko dwie "sztuki, poza brodą, od niej już od gimnazjum miałam zaskórniki zamknięte i nadal są, a wiem, że ciężko je wytępić, na plus że są widoczne tylko jak rozciągne skóre brody), tyle tylko, że mam przebarwienia stare. Pory mam też mocno rozszerzone. A te przebarwienia wyglądają niestety jak pryszcze ze względu na kolor, ale to są przebarwienia po pryszczach sprzed roku..
1496407307270.jpg (te na dole czerwone właśnie - wiem że jak pryszcze wygląda, ale to blizny i przebarwienia; niestety słaba mam jakość aparatu)

Stary 2017-06-02, 15:04   #944
Smerfetka696969
Zakorzenienie

Jaki krem najlepiej z wit C polecacie pod oczy ? Coś z Roska/Hebe

10.03.2019 tp
17.03.2019-Zuzia
Smerfetka696969 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-02, 15:40   #945
201708250935
Konto usunięte

Cytat:

Jest w tym wpisie caly podrozdzial o tym "CO WPŁYWA NEGATYWNIE, PRZEDŁUŻAJĄC WYSTĘPOWANIE PRZEBARWIEŃ POZAPALNYCH NA SKÓRZE? O CZYM MOŻE ŚWIADCZYĆ BARDZO POWOLNE WCHŁANIANIE SIĘ PRZEBARWIEŃ?"
Stary 2017-06-02, 15:41   #946
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smerfetka696969 Pokaż wiadomość
Jaki krem najlepiej z wit C polecacie pod oczy ? Coś z Roska/Hebe
Kremy z wit C będą kiepskie, lepiej celować w sera.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-02, 18:38   #947
MalutkaKoteczka
Angelika

Cytat:
Jest w tym wpisie caly podrozdzial o tym "CO WPŁYWA NEGATYWNIE, PRZEDŁUŻAJĄC WYSTĘPOWANIE PRZEBARWIEŃ POZAPALNYCH NA SKÓRZE? O CZYM MOŻE ŚWIADCZYĆ BARDZO POWOLNE WCHŁANIANIE SIĘ PRZEBARWIEŃ?"
Dobrze, przepraszam. Sprawdze wszystko

Stary 2017-06-03, 10:16   #948
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
Dobrze, przepraszam. Sprawdze wszystko

Mnie tam niczym nie obrazilas, zebys musiala przepraszac Po prostu tytul skopiowalam z bloga, a takze, nie chcialam pisac o wsztstkim jeszcze raz, bo juz tam jest gotowiec

Odnalazlas sie gdzies, znalazlas odpowiedz na swoje pytanie?
Ja chyba bede zamawiac ekstrakt z czerwonego wina, bo mnie to bardzo interesuje
Stary 2017-06-03, 12:14   #949
MalutkaKoteczka
Angelika

Cytat:
Mnie tam niczym nie obrazilas, zebys musiala przepraszac Po prostu tytul skopiowalam z bloga, a takze, nie chcialam pisac o wsztstkim jeszcze raz, bo juz tam jest gotowiec

Odnalazlas sie gdzies, znalazlas odpowiedz na swoje pytanie?
trochę mi wczoraj zajęło, bo próbowałam tego szukać w tym wątku, nie za bardzo na początku zwróciłam uwagę na link. Muszę sobie do zakładek zapisać, bo bardzo dużo informacji jest na temat powstawania przebarwień i przyczyn.
A przedtem miałam plan kupić na ten dekolt płyn Afronis - tylko punktowo, wiem alkohol zawiera i to dużo, ale w połączeniu z czymś mega nawilżającym, by skóra nie odczuła wpływu alkoholu. Chyba to jednak zły pomysł. Chociaż kusi mnie by punktowo zastosować na przebarwienia.

Stary 2017-06-03, 13:08   #950
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
trochę mi wczoraj zajęło, bo próbowałam tego szukać w tym wątku, nie za bardzo na początku zwróciłam uwagę na link. Muszę sobie do zakładek zapisać, bo bardzo dużo informacji jest na temat powstawania przebarwień i przyczyn.
A przedtem miałam plan kupić na ten dekolt płyn Afronis - tylko punktowo, wiem alkohol zawiera i to dużo, ale w połączeniu z czymś mega nawilżającym, by skóra nie odczuła wpływu alkoholu. Chyba to jednak zły pomysł. Chociaż kusi mnie by punktowo zastosować na przebarwienia.

Ale ma tez inne bardzo skuteczne substancje przeciwtradzikowe, wiec moze sie sprawdzic punktowo
Stary 2017-06-03, 16:43   #951
Lachezis
Rozeznanie

Cytat:

może używaj hydrolatu wymieszanego z kwasem kojowym? Na mnie świetnie działało (no i muszę wrócić). Wiem, że Cię nie pocieszę, ale nie licząc tych śladów, masz bardzo ładną cerę, jednolitą i taką sprężystą. Moja to jedno wielkie przebarwienie.
Lachezis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-03, 17:45   #952
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Kupiłam emulsję do mycia twarzy Bielendy z tej serii Glicol+C, zapasową silikonową myjkę FYB, pomadkę Intensiv Isany, krem turkusowy do twarzy Cien, Krem różowy do twarzy Cien, Krem pod oczy z Q10 Cien. Te kremy, oprócz tego pod oczy, kupiłam chyba tylko po to, żeby udowodnić sobie i innym, że krem nie jest dla mnie To pierwsza od wielu lat (jakichś dziesięciu), a jednocześnie ostatnia szansa dla pełnowymiarowych kremów w mojej pielęgnacji.

Cytat:
A może najpierw spróbuj z winem po prostu, podgrzej lekko, żeby alko odparował i na buzię

Cytat:

Polecam spróbować punktowo, albo do przemywania, ale raczej na pewno rozcieńczony, ja Afronis chciałam, ale nigdzie nie spotkałam w żadnej aptece, bo bym kupiła z miejsca, a tak to muszę dopiero zamówić i sprowadzą mi do apteki, ale używałam swego czasu na gębę Azulanu, rozcieńczałam go z wodą, goił.

Stary 2017-06-03, 19:49   #953
MalutkaKoteczka
Angelika

Cytat:
Napisane przez Lachezis Pokaż wiadomość
może używaj hydrolatu wymieszanego z kwasem kojowym? Na mnie świetnie działało (no i muszę wrócić). Wiem, że Cię nie pocieszę, ale nie licząc tych śladów, masz bardzo ładną cerę, jednolitą i taką sprężystą. Moja to jedno wielkie przebarwienie.
Dziękuje. ja ogólnie za bardzo nie narzekam na cerę poza tymi przebarwieniami, bo od czasu do czasu coś wyskoczy, albo przed okresem, albo gdy coś zapcha (a mam na to dużą podatność, a jak nie krem to podkłady są mocno zapychające), ale właśnie po tym mam przebarwienia. No i jeszcze na brodzie mam zaskórniki zamknięte; ale male i dopiero je widać jak "wybrzuszę" brode językiem.
Narazie użyłam żelu Sesderma Azelac nawilżającego (mam niestety jedną próbke) i potem się w kwas zaopatrze; bo małe stężenia typu 20% migdał mnie nie ruszają. Ale punktowo ze względu na pore roku.

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

Cytat:
Kupiłam emulsję do mycia twarzy Bielendy z tej serii Glicol+C, zapasową silikonową myjkę FYB, pomadkę Intensiv Isany, krem turkusowy do twarzy Cien, Krem różowy do twarzy Cien, Krem pod oczy z Q10 Cien. Te kremy, oprócz tego pod oczy, kupiłam chyba tylko po to, żeby udowodnić sobie i innym, że krem nie jest dla mnie To pierwsza od wielu lat (jakichś dziesięciu), a jednocześnie ostatnia szansa dla pełnowymiarowych kremów w mojej pielęgnacji.

A może najpierw spróbuj z winem po prostu, podgrzej lekko, żeby alko odparował i na buzię

Polecam spróbować punktowo, albo do przemywania, ale raczej na pewno rozcieńczony, ja Afronis chciałam, ale nigdzie nie spotkałam w żadnej aptece, bo bym kupiła z miejsca, a tak to muszę dopiero zamówić i sprowadzą mi do apteki, ale używałam swego czasu na gębę Azulanu, rozcieńczałam go z wodą, goił.
A masz apteki DOZ ? Bo przez strone DOZ możesz Afronis zamówić i następnego dnia odbiór. Bez kosztów przesyłki. Ale tam można zamawiać tylko jak zamówienie jest za przynajmiej 20zł. Afronis za 19 chyba stoi więc można coś taniego dorzucić i tyle.

Stary 2017-06-04, 17:28   #954
killa_1995
Przyczajenie

najlepsze są proste sposoby. zamiast wydawać kasę spróbuj domowych kosmetyków. więcej przeczytacie w artykule na ten temat, zamieszczam link na dole.

http://www.biomedical.pl/uroda/jak-p...ikow-6101.html
killa_1995 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-04, 20:11   #955
awionetka314
Przyczajenie

Słuchajcie, proszę o pomoc. Chciałabym zacząć używać Vitasource - zastanawiam się, czy mogę go dodać po prostu do hydrolatu (potrzeba dodatkowego konserwantu?), by stworzyć esencję albo też do mojego serum z olejową wit. C (antiox z BU). Proszę, dajcie znać!
awionetka314 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-05, 10:11   #956
earthpace
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiamagda Pokaż wiadomość

Rano obecnie:
1 Myje pianką Kivvi, potem pryskam rożanym hydrolatem Akamuti, na to Worship (pod oczy też), krem pod oczy + filtr.

2. Co drugi dzien:
1. Myje pianka Kivvi, hydrolat rożany, Worship, Vanilla Pod (albo dwie krople olejku Divine Antipodes albo jakieś kremy dzienne z próbek), na to znow jeden prysk hydrolatu, wmasowuję, kłade filtr.

Jako, ze Vanilla Pod własnie mi sie kończy to teraz dolozę sobie lotion z Biofficiny

Przy Worship uzywam witaminy C na noc.

No ja mam obsesje z nieuzywaniem malo stabilnej C na dzień, i czytałam juz w paru miejscach, że nie powinno sie raczej (tyle, ze nie pamietam, gdzie, sorry )

Hydrolaty na dzien wzbogacam przeważnie trokserutyną i ekstraktami w płynach, np z ZSK - acerola. Jesli wzbogacam hydrolat niekonserwowany sporo (ok. 10-15%) - to dodaje trochę konserwantu (iscaguard czy GSB). Teraz hydrolat bergamotowy na noc mam z eliksirem AHA (takim ekstraktem alkoholowym ze skoncetrowanym wyciagiem z cytryny, pomidora, żurawiny itp), a różany na dzień bedę wzbogacac ekstraktem antiox - w przypadku tych eliksirów, ktorych mam w 100 ml ok.10% nie daje juz konserwantu, bo alkohol wystarcza, a ja i tak wszystko trzymam w lodówce

Esencję mam ze Swanicoco, ale jeszcze nie otworzyłam. Póki co ja przeciwstarzeniowo stosuje mój olejek retinolowo - witaminowo - sepiliftowy (na oleju z nasion i owoców roży CO2) i moje trokserutynowe serum z wyciagiem z acmelli i paroma innymi przeciwstarzeniowymi skladnikami. Stosuje tez serum olejowe Antipodes Joyous Protein-Rich Night Replenish Serum, maski z "czym znajdę w lodowce kosmetycznej " .
Kurczę blade, nie pamietam, czy w ogole jakikolwiek "kupny" kosmetyk, poza serum pod oczy Hylamide, zrobił mi "przeciwstarzeniowe WOW" na twarzy

Opisałam na tym wątku
O dzięki. Zanabyłam worship i jestem zadowolona, to coś jak esencja. Tylko muszę wymyślić co kłaść na niego, aby było dobrze, bo na mnie wchłania się do matu nad maty.

Myślę, że zrobię to serum C-E (faktycznie zamienię ilość C i E) i spróbuje z tym.

Mówisz, że Hylamide działa

Moja pielęgnacja
earthpace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-05, 10:36   #957
Persefona_12
Zadomowienie

Cytat:

A jaki skład ma ta emulsja do mycia Bielendy? Znośny jakiś?
Ja kremy używam na dzień, bo pod podkład czy to płynny czy mineralny muszę mieć, inaczej suche skórki. A minerały mi wysuszają dodatkowo. Co nie zmienia faktu, że skóra się zaczyna po kilku godzinach świecić. Z drugiej strony jak nie używam kremu, to zaczyna się świecić po godzinie Ale już nie nakładam pudru, żeby zmatowić tylko chusteczką albo bibułkami matuję. Zauważyłam, że im więcej warstw makijażu to tym bardziej skóra się zapycha. Więc staram się tylko podkład i ewentualnie trochę pudru dla zmatowienia. Przy minerałach już nie nakładam pudru. I teraz jak nakładam tylko minerały, to skóra ma się lepiej. Jakoś wcześniej musiałam mieć bardzo rozregulowaną, bo często podrażniały mi skórę (zwłaszcza annabelki).
Persefona_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-05, 11:10   #958
yuy90
Rozeznanie

Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY CZ.III

Cześć, dziewczyny
Można się tak wciąć do wątku?

Mam pytanie odnośnie serum olejowego Mincer z wit C

omega plus
SKŁADNIKI: Coco-Caprylate/Caprate, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Crambe Abyssinica (Abyssinian) Seed Oil, Silybum Marianum Seed Oil, Hippophae Rhamnoides Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Zea Mays (Corn) Oil, Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil, Macadamia Integrifolia Seed Oil, Olea Europea (Olive) Fruit Oil, Elaeis Guineensis Oil, Tocopherol (mixed), Beta-Sitosterol, Squalene, Ascorbyl Palmitate, Lecithin, Propylene Glycol, Hydrogenated Vegetable Glycerides Citrate, Caprylic/Capric Triglyceride, Citrus Limon Peel Oil, Citral, Limonene, Linalool, Parfum, Benzyl Salicylate.
yuy90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-05, 11:16   #959
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez yuy90 Pokaż wiadomość
Cześć, dziewczyny
Można się tak wciąć do wątku?

Mam pytanie odnośnie serum olejowego Mincer z wit C

omega plus
SKŁADNIKI: Coco-Caprylate/Caprate, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Crambe Abyssinica (Abyssinian) Seed Oil, Silybum Marianum Seed Oil, Hippophae Rhamnoides Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Zea Mays (Corn) Oil, Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil, Macadamia Integrifolia Seed Oil, Olea Europea (Olive) Fruit Oil, Elaeis Guineensis Oil, Tocopherol (mixed), Beta-Sitosterol, Squalene, Ascorbyl Palmitate, Lecithin, Propylene Glycol, Hydrogenated Vegetable Glycerides Citrate, Caprylic/Capric Triglyceride, Citrus Limon Peel Oil, Citral, Limonene, Linalool, Parfum, Benzyl Salicylate.
jakie?
Stary 2017-06-05, 11:19   #960
yuy90
Rozeznanie

Cytat:
jakie?

Tak, z rozpędu nie byłam precyzyjna :-D

Polecacie? Warto spróbować? A jeśli nie to - jakie olejowe sera z wit C polecacie?
yuy90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości