|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY CZ.III
Cytat:
Klik Klik Klik Klik Klik A może zapycha Cię np. jakiś balsam lub masło do ciała, jeśli chodzi o dekolt ![]() A z Benzacne już tak jest, nie jest zalecany do długotrwałego stosowania.
|
|
|
#932 |
|
Angelika
|
Balsam raczej nie.. wiem, że dziwnie to zabrzmi, ale ja omijam dekolt jak się balsamuje, bo takie kosmetyki są ciężkie dość, a twarz i dekolt (łącznie z biustem) mam skłonne do zapychania.
Ale odpukać, bo wysyp ustał, ale muszę sie rozprawić z przebarwieniami po nim, bo u mnie dłuuugo one są (nawet kilka lat) więc póki nie są "utrwalone" pomyśle o jakimś kwasie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 530 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#934 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, macie jakiś sposób na ślady po wypryskach? Nigdy nie miałam problemu z pryszczami, ale jakis miesiąc temu pojawiły się 3 wypryski w okolicach ust/ żuchwy, nie wyciskałam ich. Myślałam, że same znikną po czasie, ale zostały po nich ślady, przebarwienia
Da się ich pozbyć bez kwasów i wit C? Czy maska z węgla aptecznego by coś rozjaśniła? Używam glinek, niestety nic nie pomaga.I czemu te ślady zostały, mimo, że wypryski nie były wyciskane? |
|
|
|
|
#935 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#936 | |
|
Angelika
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#937 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Rano obecnie: 1 Myje pianką Kivvi, potem pryskam rożanym hydrolatem Akamuti, na to Worship (pod oczy też), krem pod oczy + filtr. 2. Co drugi dzien: 1. Myje pianka Kivvi, hydrolat rożany, Worship, Vanilla Pod (albo dwie krople olejku Divine Antipodes albo jakieś kremy dzienne z próbek), na to znow jeden prysk hydrolatu, wmasowuję, kłade filtr. Jako, ze Vanilla Pod własnie mi sie kończy to teraz dolozę sobie lotion z Biofficiny ![]() Przy Worship uzywam witaminy C na noc. No ja mam obsesje z nieuzywaniem malo stabilnej C na dzień, i czytałam juz w paru miejscach, że nie powinno sie raczej (tyle, ze nie pamietam, gdzie, sorry )Hydrolaty na dzien wzbogacam przeważnie trokserutyną i ekstraktami w płynach, np z ZSK - acerola. Jesli wzbogacam hydrolat niekonserwowany sporo (ok. 10-15%) - to dodaje trochę konserwantu (iscaguard czy GSB). Teraz hydrolat bergamotowy na noc mam z eliksirem AHA (takim ekstraktem alkoholowym ze skoncetrowanym wyciagiem z cytryny, pomidora, żurawiny itp), a różany na dzień bedę wzbogacac ekstraktem antiox - w przypadku tych eliksirów, ktorych mam w 100 ml ok.10% nie daje juz konserwantu, bo alkohol wystarcza, a ja i tak wszystko trzymam w lodówce ![]() Esencję mam ze Swanicoco, ale jeszcze nie otworzyłam. Póki co ja przeciwstarzeniowo stosuje mój olejek retinolowo - witaminowo - sepiliftowy (na oleju z nasion i owoców roży CO2) i moje trokserutynowe serum z wyciagiem z acmelli i paroma innymi przeciwstarzeniowymi skladnikami. Stosuje tez serum olejowe Antipodes Joyous Protein-Rich Night Replenish Serum, maski z "czym znajdę w lodowce kosmetycznej " . Kurczę blade, nie pamietam, czy w ogole jakikolwiek "kupny" kosmetyk, poza serum pod oczy Hylamide, zrobił mi "przeciwstarzeniowe WOW" na twarzy ![]() Cytat:
Edytowane przez kasiamagda Czas edycji: 2017-06-02 o 13:16 |
||||
|
|
|
|
#938 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Próbka ledwo starczyła na umycie włosów, a połowa produktu spłynęła mi przez palce, zanim zdążyłam nałożyć to na włosy, ledwo mi się toto zapieniło na włosach
|
|
|
#939 |
|
Raczkowanie
|
Proszę o radę, pojawił się problem. Dzisiaj zauważyłam, że wysypało mi policzki takimi małymi, podskórnymi grudkami/ kaszką? Jak dotykam policzków to czuć i widać gołym okiem
Myslicie, że tak się objawia jakaś alergia na dany składnik, czy to po prostu zaskórniki zamknięte i trudno będzie je 'wyleczyć? Jestem podłamana, bo nigdy nie miałam takiego problemu i nie wiem przez co mogło się to stać. Gdy zrobiło się ciepło zaczęłam używać grubą warstawę filtra, który ma na 2 miejscu w składzie gliceryne, jest bardzo lepki, wiadomo, że w ramach ochrony nakladałam grubą przepisową ilość, czy to możliwe, że teraz po upływie kilku tyg mnie wysypało? Co do podkładu, to nie używam wcale, albo taki lekki fluid bez talku, więc to nie od kolorówki. Druga opcja, to krem vianek nawilżający na dzień, używam go trzeci dzień. Trzecia rzecz, o której sobie przypominam to używam płynu biolaven, kilka dni temu zauważyłam, że konsystencja się zmieniła- pojawiły się jakby takie grudki w nim, mimo, że zostało jeszcze pół miesiąca przydatności. Stosowałam go z ta zmienioną konsystencją jakiś tydzień, bo myślałam, że po prostu osiadł na dnie. Już go wyrzuciłam. Jak myślicie, co to może być? Dziwne, że najbardziej wysypało na policzkach, czoło w miarę czyste. Nie wiem jaki kosmetyk odstawić, czego używać, boje się, że to już nie zniknie... Dołączam zdjęcie, tu akurat mam na sobie makijaż, be widać jesczze bardziej... Edytowane przez halucynogenna Czas edycji: 2017-06-03 o 21:32 |
|
|
|
|
#940 |
|
Angelika
|
Mam próbkę żelu nawilżającego (nie takiego o którym myślicie 😆
Azelac z Sesdermy. Może nim jakoś opanuje ten dekolt. To tylko próbka, ale najwyżej po trochu będe używać, a jak będzie ok to kupię Acne-Derm. Fakt, średnio mi on kiedyś przypasował, ale to było dawno bardzo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 530 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#943 | |
|
Angelika
|
Cytat:
Jestem osobą, która nie lubi opalenizny. Ja ogólnie mam dużą podatność na przebarwienia i blizny nawet niezwązane z pryszczami, a chociażby z jakimś zadrapaniem. Te pozapalne na dekolcie już od tamtego czasu praktycznie się wtopiły w kolor skóry, ale widać je (inna struktura skóry). Dlatego zależy mi by te nowe, po teraźniejszym wysypie mi zeszły. Niestety jestem takim typem, że skóre na twarzy w dotyku mam gładką, narazie nic nie wyskakuje (mam na całej twarzy teraz tylko dwa pryszcze, a zasadzie zaskórniki zamknięte, ale tylko dwie "sztuki, poza brodą, od niej już od gimnazjum miałam zaskórniki zamknięte i nadal są, a wiem, że ciężko je wytępić, na plus że są widoczne tylko jak rozciągne skóre brody), tyle tylko, że mam przebarwienia stare. Pory mam też mocno rozszerzone. A te przebarwienia wyglądają niestety jak pryszcze ze względu na kolor, ale to są przebarwienia po pryszczach sprzed roku.. 1496407307270.jpg (te na dole czerwone właśnie - wiem że jak pryszcze wygląda, ale to blizny i przebarwienia; niestety słaba mam jakość aparatu) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#944 |
|
Zakorzenienie
|
Jaki krem najlepiej z wit C polecacie pod oczy ? Coś z Roska/Hebe
|
|
#945 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#946 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#947 | |
|
Angelika
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#948 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Odnalazlas sie gdzies, znalazlas odpowiedz na swoje pytanie? Ja chyba bede zamawiac ekstrakt z czerwonego wina, bo mnie to bardzo interesuje |
|
|
|
|
|
#949 | |
|
Angelika
|
Cytat:
trochę mi wczoraj zajęło, bo próbowałam tego szukać w tym wątku, nie za bardzo na początku zwróciłam uwagę na link. Muszę sobie do zakładek zapisać, bo bardzo dużo informacji jest na temat powstawania przebarwień i przyczyn.A przedtem miałam plan kupić na ten dekolt płyn Afronis - tylko punktowo, wiem alkohol zawiera i to dużo, ale w połączeniu z czymś mega nawilżającym, by skóra nie odczuła wpływu alkoholu. Chyba to jednak zły pomysł. Chociaż kusi mnie by punktowo zastosować na przebarwienia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#950 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#951 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#952 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Kupiłam emulsję do mycia twarzy Bielendy z tej serii Glicol+C, zapasową silikonową myjkę FYB, pomadkę Intensiv Isany, krem turkusowy do twarzy Cien, Krem różowy do twarzy Cien, Krem pod oczy z Q10 Cien. Te kremy, oprócz tego pod oczy, kupiłam chyba tylko po to, żeby udowodnić sobie i innym, że krem nie jest dla mnie
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#953 | ||
|
Angelika
|
Cytat:
ja ogólnie za bardzo nie narzekam na cerę poza tymi przebarwieniami, bo od czasu do czasu coś wyskoczy, albo przed okresem, albo gdy coś zapcha (a mam na to dużą podatność, a jak nie krem to podkłady są mocno zapychające), ale właśnie po tym mam przebarwienia. No i jeszcze na brodzie mam zaskórniki zamknięte; ale male i dopiero je widać jak "wybrzuszę" brode językiem.Narazie użyłam żelu Sesderma Azelac nawilżającego (mam niestety jedną próbke) i potem się w kwas zaopatrze; bo małe stężenia typu 20% migdał mnie nie ruszają. Ale punktowo ze względu na pore roku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- Cytat:
||
|
|
|
|
#954 |
|
Przyczajenie
|
najlepsze są proste sposoby. zamiast wydawać kasę spróbuj domowych kosmetyków. więcej przeczytacie w artykule na ten temat, zamieszczam link na dole.
http://www.biomedical.pl/uroda/jak-p...ikow-6101.html |
|
|
|
|
#955 |
|
Przyczajenie
|
Słuchajcie, proszę o pomoc. Chciałabym zacząć używać Vitasource - zastanawiam się, czy mogę go dodać po prostu do hydrolatu (potrzeba dodatkowego konserwantu?), by stworzyć esencję albo też do mojego serum z olejową wit. C (antiox z BU). Proszę, dajcie znać!
|
|
|
|
|
#956 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę, że zrobię to serum C-E (faktycznie zamienię ilość C i E) i spróbuje z tym. Mówisz, że Hylamide działa
|
|
|
|
|
|
#957 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jaki skład ma ta emulsja do mycia Bielendy? Znośny jakiś? Ja kremy używam na dzień, bo pod podkład czy to płynny czy mineralny muszę mieć, inaczej suche skórki. A minerały mi wysuszają dodatkowo. Co nie zmienia faktu, że skóra się zaczyna po kilku godzinach świecić. Z drugiej strony jak nie używam kremu, to zaczyna się świecić po godzinie Ale już nie nakładam pudru, żeby zmatowić tylko chusteczką albo bibułkami matuję. Zauważyłam, że im więcej warstw makijażu to tym bardziej skóra się zapycha. Więc staram się tylko podkład i ewentualnie trochę pudru dla zmatowienia. Przy minerałach już nie nakładam pudru. I teraz jak nakładam tylko minerały, to skóra ma się lepiej. Jakoś wcześniej musiałam mieć bardzo rozregulowaną, bo często podrażniały mi skórę (zwłaszcza annabelki).
|
|
|
|
|
|
#958 |
|
Rozeznanie
|
Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY CZ.III
Cześć, dziewczyny
![]() Można się tak wciąć do wątku? Mam pytanie odnośnie serum olejowego Mincer z wit C omega plus SKŁADNIKI: Coco-Caprylate/Caprate, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Crambe Abyssinica (Abyssinian) Seed Oil, Silybum Marianum Seed Oil, Hippophae Rhamnoides Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Zea Mays (Corn) Oil, Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil, Macadamia Integrifolia Seed Oil, Olea Europea (Olive) Fruit Oil, Elaeis Guineensis Oil, Tocopherol (mixed), Beta-Sitosterol, Squalene, Ascorbyl Palmitate, Lecithin, Propylene Glycol, Hydrogenated Vegetable Glycerides Citrate, Caprylic/Capric Triglyceride, Citrus Limon Peel Oil, Citral, Limonene, Linalool, Parfum, Benzyl Salicylate. |
|
|
|
|
#959 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#960 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:15.

Da się ich pozbyć bez kwasów i wit C? Czy maska z węgla aptecznego by coś rozjaśniła? Używam glinek, niestety nic nie pomaga.

Mogłabyś swój rytuał poranny wypisać? Co używasz i jak po sobie nakładasz?
Myślę też ciągle nad worship, ale ono nie nawilża więc będzie dla mnie zbyt tępe.. musiałabym z czymś/na cos/pod coś je używać pod filtr.
. 

tp
trochę mi wczoraj zajęło, bo próbowałam tego szukać w tym wątku, nie za bardzo na początku zwróciłam uwagę na link. Muszę sobie do zakładek zapisać, bo bardzo dużo informacji jest na temat powstawania przebarwień i przyczyn.