Nasze codzienne jadłospisy, część V - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-03, 22:19   #301
smak6malin
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część V

Cytat:
Napisane przez Maggie_90 Pokaż wiadomość
Postaram sie pomóc, jak tylko będę mogła
Ja seler naciowy odkryłam dopiero niedawno, jako zamiennik marchewki, która przez 3 miesiące diety trochę mi zbrzydła (za każdym razem gdy miałam dłużej lekcje brałam do szkoły), więc do chrupania dla mnie świetny (bo ze mnie taki typ, co 24/h musi coś chrupac, chociaż już i tak się tego oduczyłam). Ciekawe, jak ludzie w szkole zareagują
Lody były wyśmienite, chociaż pewnie po półrocznej przerwie chyba każde by mi smakowały Następny w planach będzie jakiś fast-food, kurczę, nie będę miała chyba czasu, żeby zrobić pizzę na cieście razowym, więc nie wiem co z tego wyjdzie, pewnie jeszcze trochę poczeka

I uwaga- jak się okazało jeszcze uchowal się jeden kawałeczke serniczka I mam dylemat: podzielić się z Tobą, czy zjeść na śniadanko

P.S. Mam jeszcze takie pytanko: czy codziennie trzeba dostarczać NNKT w diecie? Czy nie wystarczy np. 15 orzechów 3-4 razy w tygodniu?
Nie wyobrażam sobie chrupać selera No ale nieważne, co do lodów to pewnie musiały być pyszne :P
Możemy dokonać transakcji : ja Ci dam ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką a Ty mi serniczek

Co do tłuszczy to myślę, że to niezbyt dobry pomysł, tłuszcze są źródłem energii, powinny stanowić źródło 15-20% kalorii spożywanych codziennie.
Czemu chcesz je ograniczyć?

smak6malin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-03, 22:25   #302
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez smak6malin Pokaż wiadomość
Nie wyobrażam sobie chrupać selera No ale nieważne, co do lodów to pewnie musiały być pyszne :P
Możemy dokonać transakcji : ja Ci dam ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką a Ty mi serniczek

Co do tłuszczy to myślę, że to niezbyt dobry pomysł, tłuszcze są źródłem energii, powinny stanowić źródło 15-20% kalorii spożywanych codziennie.
Czemu chcesz je ograniczyć?
A nie myślisz przypadkiem o tej białej bulwce? Bo mnie chodzi o takie długie, zielone łodygi, dla mnie idealne, chociaż jak mój tata spróbował to stwierdził, że trawa :P

Rabarbar kocham, nie pamiętam, kiedy jadłam, z chęcią się wymienię
A tłuszczy nie chcę ograniczac, tylko jednak wolałabym ich jeszcze na tym etapie nie łączyć z węglami, a chciałabym też czasem jadać inne podwieczorki niz homo+orzechy, masło orzechowe, migdały, stąd moje pytanie Jem też teraz trochę więcej tłuszczy zwierzęcych, mleko 0,5% wymieniłam na 1,5%, jogurty odchudzone na trochę tłustsze, chyba nie powinno być ich za mało, tak myślę, bo chodzi mi konkretnie NNKT, które biorę tez w tabletkach.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-03, 23:47   #303
madziaaakk
Rozeznanie

GG do madziaaakk

Dzisiaj jak zwykle ostatnio nie było czasu a więc moje R:

9.00 placek: jajo,3łyżki owsianych, 2 otrąb, 100 ml kefiru,odrobina proszku do pieczenia, cynamon, jabłko; gryz sera białego, parę fasolek szparagowych

12.00 2 kromki razowego grubo posmarowane serem białym chudym, 2 plastry wędliny , 2 liście sałaty, 2 plastry pomidora i 3 plastry ogórka

14.30 65 g kaszy jęczmiennej z warzywami (taki wynalazek znalazłam w sklepie, napisane że fit to kupiłam , kawałek rybki pieczonej, parę kostek mięsa wieprzowego wyłowionego z sosu, ogórek szklarniowy ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym

przed 20 pół serka wiejskiego z garścią pestek z dynii, pół pomidora (wiem że mało ale nawet nie zdążyłam zjeść całego, miałam 10 minut na zebranie się na wyjście wieczorne ze znajomymi )

21.30? podczas gdy wszyscy w pubie zajadali się pyszną pizzą i frytkami ja zamówiłam sałatkę grecką i wodę, wytrwałam :P

Proszę o ocenkę
madziaaakk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-03, 23:48   #304
eweelinaa91
Zadomowienie

Cytat:

Cytat:
Cytat:
Napisane przez eweelinaa91
R
1. 2 spore kromki żytniego z chudym twarogiem (ok. 120g), papryką, pomidorem, szczypiorkiem, ogórkiem ok
2. 3 paluszki rybne smażone na tłuszczu :/, pomidor, cebulka na jakim tłuszczu dokładniej ? lepsze od paluszków rybnych są ryby moim zdaniem
3. jogurt naturalny, garść fitnessów (muszę wykończyć), garść płatków owsianych, garść musli, otręby pszenne mało białka
4. 300 ml mleka, 2 garści fitnessów, garstka owsianych, łyżka musli, otręby pszenne, to jest kolacja ? bo nie widzę piątego posiłku, jeśli tak to taka nie bardzo na R, już lepiej się na śniadanie nadaje, białko by się tu jeszcze przydało

Wyluzowałam. Być może za bardzo, ale jak na razie inaczej nie dam rady.
Jw. Pamiętaj o nnkt.
Paluszki na plancie niestety. Tak, to była kolacja.
Cóóóż... Dzisiejsze błędy popełniłam świadomie - próbuję stopniowo przejść do prawidłowego R, w innym przypadku zaraz zjem ciasto.
eweelinaa91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-04, 00:42   #305
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

Moje wyjazdowe U (jestem nad morzem )

1) Miseczka cheeriosów wielozbożowych
Serek wiejski lekki
kostka czekolady z nadzieniem szampańskim
2) Naleśnik pszenny (duża porcja, bo jeden był jako całe danie)
z nadzieniem meksykańskim (mięso mielone, kukurydza, fasola, czosnek)
+ dużo ketchupu
3) Gofr z dużą ilością serka homo naturalnego
sporo wiśni we frużelinie + ze 3 łyżki płatków migdałowych
4) Bułka pełnoziarnista (50 g)
1 połowa z grubym plastrem polędwicy z indyka,
plastrem serka topionego light
warstwą pasztetu drobiowego i ketchupem
2 połowa z 3 łyżkami wieśniaka 5% wymieszanego
z pieprzem, ogórkiem i szczypiorkiem
+ 350 g surówki meksykańskiej.
5) (ok. 22 ) spory kawałek ciasta biszkoptowego z musem malinowym + porządny kieliszek wina

No cóż, rozkręcania metabolizmu ciąg dalszy ^^

Photoblog
Hypnotic Eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-04, 07:19   #306
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez Hypnotic Eyes Pokaż wiadomość

Serek wiejski lekki
kostka czekolady z nadzieniem szampańskim ok
+ dużo ketchupu pysznościowo
sporo wiśni we frużelinie + ze 3 łyżki płatków migdałowych ok
+ 350 g surówki meksykańskiej. tu w sumie chyba mało?
5) (ok. 22 ) spory kawałek ciasta biszkoptowego z musem malinowym + porządny kieliszek wina : )

pysznie i na luzie :-P

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-04, 07:55   #307
Siris88
Rozeznanie

A u mnie dno... Miałam wczoraj napad. Pierwszy raz w życiu. Nigdy nie przypuszczałam, że to takie okropne. Dzisiaj jestem wściekła i mam ochotę wypruć sobie żołądek

Siris88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-04, 08:53   #308
funky87
Zakorzenienie

Cytat:

Serek wiejski lekki
kostka czekolady z nadzieniem szampańskim
+ dużo ketchupu
sporo wiśni we frużelinie + ze 3 łyżki płatków migdałowych
+ 350 g surówki meksykańskiej.
5) (ok. 22 ) spory kawałek ciasta biszkoptowego z musem malinowym + porządny kieliszek wina

że tak spytam cóż to jest ta frużelina ??
edit: Prosimy częściej o takie jadłospisy
funky87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-04, 10:06   #309
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

Dzięki A frużelina to jest to co dają na gofry. Takie owoce w słodziutkim żelu

Photoblog
Stary 2008-05-04, 10:31   #310
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Siris88 Pokaż wiadomość
A u mnie dno... Miałam wczoraj napad. Pierwszy raz w życiu. Nigdy nie przypuszczałam, że to takie okropne. Dzisiaj jestem wściekła i mam ochotę wypruć sobie żołądek
To jest straszne...Traci się panowanie nad sobą. Ja w ostatniim tygodniu tez mialam atak...Nie zliczę ile batonów zjadłam Ale coz zrobic, trzeba isc dalej....Czytalam, że w dążeniu do celu pomaga wyobrazenie sobie stanu oczekiwanego i mi póki co to pomaga
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-04, 11:15   #311
Siris88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lynn Pokaż wiadomość
To jest straszne...Traci się panowanie nad sobą. Ja w ostatniim tygodniu tez mialam atak...Nie zliczę ile batonów zjadłam Ale coz zrobic, trzeba isc dalej....Czytalam, że w dążeniu do celu pomaga wyobrazenie sobie stanu oczekiwanego i mi póki co to pomaga
zjadłam ładne śniadanie, ale czuję się po prostu podle, niedobrze mi i to wcale ie z przejedzenia, tylko z niechęci do siebie samej

Siris88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-04, 11:20   #312
Jolinka1987
Raczkowanie

Moja redukcja:

śniadanie: serek wiejski lekki z pomidorem, papryką, ogórkiem i oliwkami; kromka chleba pełnoziarnistego
II śniadanie: kanapka z tuńczykiem, pomidorem i kiełkami
Obiad: papryka nadziewana (przekroiłam paprykę- na dno tak otrzymanych połówek dałam ok. 120 g piersi z kurczaka podsmażonej na oliwie z oliwek z pieczarkami i cebulką, na to warstwa kiełków, na to pół serka wiejskiego lekkiego i na to po połowie plasterka żółtego sera light i to wszystko zapiekłam w piekarniku- pyyyyychota wyszła ), brokuły gotowane na parze
Podwieczorek: pół serka wiejskiego lekkiego (tego co mi z obiadu został), łyżeczka kakao, słodzik, 10 posiekanych migdałów
Kolacja: sałatka z tuńczyka (puszka tuńczyka w sosie własnym, cebula, pomidor, papryka, mieszanka sałat, 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki).

Dobrze?
Stary 2008-05-04, 11:52   #313
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

P wczorajsze (mam nadzieje ze nie tylko z nazwy)
S: 3 kromki razowca posmarowane serkiem homo z pomidorem, rzodkiewka i szczypiorkiem, duze jablko (350g)
IIS: 2 kromki razowca posmarowane serkiem homo z ogorkiem
O: 300ml rosolu (na bulionie) z makaronem razowym
5 ziemniakow, 2 kotlety sojowe (robione, wymiary gdzies 5x5cm) salatka (zielona salata, rzodkiewka polane oliwa z oliwek) i buraczki
D: kubek budyniu slodka chwila waniliowy z rodzynkami
P: 200g serka homo nat z 15 orzechami laskowymi
K: 3 jajka na twardo, salata zielona i ogorek

Dla dziewczyn z KZ przemowilyscie mi do rozumu
Licze na ocenke

akcja regeneracja: włosy

I'm just a little girl...
marga_zg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-04, 12:08   #314
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marga_zg Pokaż wiadomość
P wczorajsze (mam nadzieje ze nie tylko z nazwy) :brawo: Oby tak dalej
S: 3 kromki razowca posmarowane serkiem homo z pomidorem, rzodkiewka i szczypiorkiem, duze jablko (350g) ok, chociaż mogłabyś dorzucić na kanapki jakiś jeszcze, serek żółty lub jajeczko
IIS: 2 kromki razowca posmarowane serkiem homo z ogorkiem może jakiś jogurcik, wieśniaczek?
O: 300ml rosolu (na bulionie) z makaronem razowym
5 ziemniakow, 2 kotlety sojowe (robione, wymiary gdzies 5x5cm) salatka (zielona salata, rzodkiewka polane oliwa z oliwek) i buraczki mało, trochę. Kotlety sojowe są bardzo niskokaloryczne, no chyba, że to nie te tekturki tylko jakieś porządniejsze
D: kubek budyniu slodka chwila waniliowy z rodzynkami bardzo ładnie, że deserk wpadł
P: 200g serka homo nat z 15 orzechami laskowymi śmiało sobie dorzuć jeszcze tych orzeszków, lub innych nnkt. Przydałby się też jakiś owoc, może banan?
K: 3 jajka na twardo, salata zielona i ogorek Jak na mój gust dużo tych jajek. Wystarczyłyby dwa i przedewszystkim: chlebek, bułeczka?

Dla dziewczyn z KZ przemowilyscie mi do rozumu
Licze na ocenke
Jw. myślę, że ok. ale jak na P to trochę mało. To jest ładne U!
Kotlety sojowe tekturki zastąp np. burgerami sojowymi lub kotletami domowej roboty (bo jesteś wege prawda?). No i nie bój się węgli na kolację, one nie gryzą!
Ale i tak wielkie brawa

Photoblog
Stary 2008-05-04, 12:39   #315
smak6malin
Wtajemniczenie

Cytat:
A nie myślisz przypadkiem o tej białej bulwce? Bo mnie chodzi o takie długie, zielone łodygi, dla mnie idealne, chociaż jak mój tata spróbował to stwierdził, że trawa :P

Rabarbar kocham, nie pamiętam, kiedy jadłam, z chęcią się wymienię
A tłuszczy nie chcę ograniczac, tylko jednak wolałabym ich jeszcze na tym etapie nie łączyć z węglami, a chciałabym też czasem jadać inne podwieczorki niz homo+orzechy, masło orzechowe, migdały, stąd moje pytanie Jem też teraz trochę więcej tłuszczy zwierzęcych, mleko 0,5% wymieniłam na 1,5%, jogurty odchudzone na trochę tłustsze, chyba nie powinno być ich za mało, tak myślę, bo chodzi mi konkretnie NNKT, które biorę tez w tabletkach.
No ja myślałam właśnie o tym białym. Łodygi Nigdy nie widziałam żadnych łodyg przy selerze.
Ja właśnie niezbyt przepadam za rabarbarem. Nic się nie stanie jeśli od czasu do czasu połączysz węgle z tłuszczami. Hm, no skoro bierzesz te NNKT w tabletkach to nie musisz, aż tak pilnować jedzenia tych tłuszczy

Cytat:
Napisane przez Jolinka1987 Pokaż wiadomość
Moja redukcja:

śniadanie: serek wiejski lekki z pomidorem, papryką, ogórkiem i oliwkami; kromka chleba pełnoziarnistego ok
II śniadanie: kanapka z tuńczykiem, pomidorem i kiełkami ok
Obiad: papryka nadziewana (przekroiłam paprykę- na dno tak otrzymanych połówek dałam ok. 120 g piersi z kurczaka podsmażonej na oliwie z oliwek z pieczarkami i cebulką, na to warstwa kiełków, na to pół serka wiejskiego lekkiego i na to po połowie plasterka żółtego sera light i to wszystko zapiekłam w piekarniku- pyyyyychota wyszła ), brokuły gotowane na parze brzmi smakowicie.
Podwieczorek: pół serka wiejskiego lekkiego (tego co mi z obiadu został), łyżeczka kakao, słodzik, 10 posiekanych migdałów odpuściłabym sobie to kakao i słodzik na R.
Kolacja: sałatka z tuńczyka (puszka tuńczyka w sosie własnym, cebula, pomidor, papryka, mieszanka sałat, 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki). ok

Dobrze?
Ładny jadłospis i smaczny.

Stary 2008-05-04, 12:49   #316
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

Cytat:
Jw. myślę, że ok. ale jak na P to trochę mało. To jest ładne U!
Kotlety sojowe tekturki zastąp np. burgerami sojowymi lub kotletami domowej roboty (bo jesteś wege prawda?). No i nie bój się węgli na kolację, one nie gryzą!
Ale i tak wielkie brawa
Dziekuje Kotlety oczywiscie takie prawdziwe robione a nie kupne wiec na pewno nie takie niskokaloryczne. I tak jestem wege. Eh ta kolacja

akcja regeneracja: włosy

I'm just a little girl...
marga_zg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-04, 13:20   #317
madziaaakk
Rozeznanie

GG do madziaaakk

dziewczyny czy mogę prosić o ocenę ostatniego jadłospisu? Ostatnio zostają one często pominięte
Stary 2008-05-04, 13:41   #318
imposing
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madziaaakk Pokaż wiadomość
Dzisiaj jak zwykle ostatnio nie było czasu a więc moje R:

9.00 placek: jajo; gryz sera białego, parę fasolek szparagowych nie przeszkadzają Ci w R, bo nie którym utrudniają chudnięcie ale to sprawa indywidualna.
,3łyżki owsianych, 2 otrąb, 100 ml kefiru,odrobina proszku do pieczenia, cynamon, jabłko ładnie.
12.00 2 kromki razowego grubo posmarowane serem białym chudym, 2 plastry wędliny , 2 liście sałaty, 2 plastry pomidora i 3 plastry ogórka też ok. ;]

14.30 65 g kaszy jęczmiennej z warzywami (taki wynalazek znalazłam w sklepie, napisane że fit to kupiłam , kawałek rybki pieczonejbez tłuszczu? jak tak to ok. , parę kostek mięsa wieprzowego wyłowionego z sosu, ogórek szklarniowy ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym no i też ładnie. ;p

przed 20 pół serka wiejskiego z garścią pestek z dynii, pół pomidora (wiem że mało ale nawet nie zdążyłam zjeść całego, miałam 10 minut na zebranie się na wyjście wieczorne ze znajomymi ) a no chyba że tak bo już chciałam pisać że malutko. xD

21.30? podczas gdy wszyscy w pubie zajadali się pyszną pizzą i frytkami ja zamówiłam sałatkę grecką i wodę, wytrwałam :P
zawsze to lepsza grecka niż frytki. szkoda że jako kolacja nie jest białkowa itd, ale bez przesady wkońcu wychodziłaś.

Proszę o ocenkę
Ładnie. Nie mam się do czego przyczepić. ;pTylko nie wiem ile było tej rybki [NNKT]

Cytat:
Napisane przez madziaaakk Pokaż wiadomość
dziewczyny czy mogę prosić o ocenę ostatniego jadłospisu? Ostatnio zostają one często pominięte
nie wiem jak to się stało.
imposing jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-04, 13:49   #319
monochrome
Rozeznanie

P na dziś.

Śniadanie:
Dwie kromki grahama z szynką, pomidorem i szczypiorkiem
Jogobella z wielozbożowymi Cheeriosami
Banan

II śniadanie:
Kilka pierożków tortellini z mięsem (takie się resztki ostały)
Kromka chleba z twarożkiem domowym
Jabłko

Obiad:
Zupa krem warzywna z groszkiem ptysiowym
Kotlet panierowany
Ziemniaki z masełkiem
Surówka: cykoria, pomarańcze, rodzynki

Deser:
podobnoż do kawy będzie jakieś ciasto

Podwieczorek:
Homo waniliowy z orzechami
Pomarańcza

Kolacja:
mam w planach jajecznicę z pomidorami, do tego pewnie ze dwie kanapki z wędliną i innymi warzywami

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-04, 13:51   #320
monic84
Rozeznanie

moj plan na jutro
prosze o sprawdzenie

Redukcja
sniadanko
dwie kromki Chlebka razowego, lyzka Otrębow pszennych, 100g serka wiejskiego z piatnicy, ogorek, pomidorek
II sniadanko
omlecik z z dwoch bialek, jednego zoltka, lyzka nasion slonecznika
obiadek
150dag filetu z kurczaka
200g brokul
podwieczorek
2 kormki chlebka razowego, 100g serka wiesjkiego z piatnicy, lyzka nasion slonecznika
kolacja
serek homo naturalny ( sam czy moge z czyms to zjesc?)
monic84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-04, 13:59   #321
smak6malin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monochrome Pokaż wiadomość
P na dziś.

Śniadanie:
Dwie kromki grahama z szynką, pomidorem i szczypiorkiem
Jogobella z wielozbożowymi Cheeriosami
Banan
ile tej jogobelli ?
dodaj może jeszcze na tę kanapkę twaróg ?

II śniadanie:
Kilka pierożków tortellini z mięsem (takie się resztki ostały)
Kromka chleba z twarożkiem domowym dodaj tu jeszcze jakieś warzywa
Jabłko

Obiad:
Zupa krem warzywna z groszkiem ptysiowym
Kotlet panierowany
Ziemniaki z masełkiem
Surówka: cykoria, pomarańcze, rodzynki
ok

Deser:
podobnoż do kawy będzie jakieś ciasto
jak będzie ciasto to może być, mogłabyś jeszcze jakiś owoc dorzucić

Podwieczorek:
Homo waniliowy z orzechami
Pomarańcza
może być.

Kolacja:
mam w planach jajecznicę z pomidorami, do tego pewnie ze dwie kanapki z wędliną i innymi warzywami ok
Jak dla mnie to jeszcze trochę brakuje do P..

Cytat:
Napisane przez monic84 Pokaż wiadomość
moj plan na jutro
prosze o sprawdzenie

Redukcja
sniadanko
dwie kromki Chlebka razowego, lyzka Otrębow pszennych, 100g serka wiejskiego z piatnicy, ogorek, pomidorek ok
II sniadanko
omlecik z z dwoch bialek, jednego zoltka, lyzka nasion slonecznika ok, możesz tu dodać jeszcze jakieś warzywo/ owoc
obiadek
150dag filetu z kurczaka
200g brokul
ok
podwieczorek
2 kormki chlebka razowego, 100g serka wiesjkiego z piatnicy, lyzka nasion slonecznika na R staramy się nie łączyć węgli z tłuszczami
kolacja
serek homo naturalny ( sam czy moge z czyms to zjesc?) możesz dorzucić jakieś warzywa, inne białko np. wędlinę.
Jw.

Stary 2008-05-04, 15:11   #322
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cytat:
No ja myślałam właśnie o tym białym. Łodygi Nigdy nie widziałam żadnych łodyg przy selerze.
Ja właśnie niezbyt przepadam za rabarbarem. Nic się nie stanie jeśli od czasu do czasu połączysz węgle z tłuszczami. Hm, no skoro bierzesz te NNKT w tabletkach to nie musisz, aż tak pilnować jedzenia tych tłuszczy
W marketach można kupić seler naciowy, to jest kilka-kilkanaście łodyg w folii, dla mnie dobre, a przede wszystkim zdrowe.
Wiem, że te tłuszcze z węglami mnie nie zabiją , ale na razie waga troche podskoczyła, więc robię 'lżejsze' dni W tabletkach i tak biorę, więc niedoborów miec nie powinnam, tak mi się zdaje

_________________________ ____
Dzisiejsze lżejsze U (oscypkowo ):

1. 1/2 jabłka, 2 łyżki owsianych, 1 otrąb, 50 ml mleka 1,5%, 100 g homo nat, duży kawałek sernika dietetycznego (wybacz Martynko )

2. 65g twarogu chudego, 7 nerkowców, łyżeczka wiórków kokosowych, kilka plastrów pomidora, rzodkiewki, kilka pasków papryki, cienki plasterek oscypka

3. 100 g schabowego marynowanego w sosie sojowym gotowanego na parze, plasterek oscypka, trochę ketchupu, porcja ziemniaków z wody, sos ziołowy (jogurt nat, pietruszka, szczypiorek, przyprawy), surówka: 4 liście sałaty lodowej, 1/2 pomidora, rzodkiewka, 2 garście kiełków lucerny, jogurt naturalny

4. kanapka z opiekacza- 2 kromki razowca z błonnikiem, posmarowane twarogiem, z szynką drobiową, rzodkiewką, sałatą, plasterek oscypka, trochę ketchupu, 1/2 pomidora, kawałek selera naciowego

5. 100g twarogu, plasterek szynki, kiełki lucerny (3 garście), 2 rzodkiewki, szczypiorek

-w międzyczasie 2 kawy z mlekiem

Stary 2008-05-04, 15:27   #323
madziaaakk
Rozeznanie

GG do madziaaakk

Cytat:
Napisane przez imposing Pokaż wiadomość
Ładnie. Nie mam się do czego przyczepić. ;pTylko nie wiem ile było tej rybki [NNKT]

nie wiem jak to się stało.

Bardzo dziękuję za odpowiedź

Rybki było ok. 70 g, oczywiście bez tłuszczu, resztę dojadłam mięskiem. A NNKT zawarłam też w podwieczorku pod postacią pestek z dyni.

Co do fasolki szparagowej to nie zauważyłam czy utrudnia mi chudnięcie bo nie jem jej często a praktycznie w ogóle tylko wczoraj mi z obiadku została.

A w sałatce greckiej był ser feta, czy on zawiera białko?
Stary 2008-05-04, 15:44   #324
smak6malin
Wtajemniczenie

Cytat:
W marketach można kupić seler naciowy, to jest kilka-kilkanaście łodyg w folii, dla mnie dobre, a przede wszystkim zdrowe.
Wiem, że te tłuszcze z węglami mnie nie zabiją , ale na razie waga troche podskoczyła, więc robię 'lżejsze' dni W tabletkach i tak biorę, więc niedoborów miec nie powinnam, tak mi się zdaje

_________________________ ____
Dzisiejsze lżejsze U (oscypkowo ):

1. 1/2 jabłka, 2 łyżki owsianych, 1 otrąb, 50 ml mleka 1,5%, 100 g homo nat, duży kawałek sernika dietetycznego (wybacz Martynko ) ok ( niech Ci wyjdzie na zdrowie )

2. 65g twarogu chudego, 7 nerkowców, łyżeczka wiórków kokosowych, kilka plastrów pomidora, rzodkiewki, kilka pasków papryki, cienki plasterek oscypka zjadałabym sobie oscypka.

3. 100 g schabowego marynowanego w sosie sojowym gotowanego na parze, plasterek oscypka, trochę ketchupu, porcja ziemniaków z wody, sos ziołowy (jogurt nat, pietruszka, szczypiorek, przyprawy), surówka: 4 liście sałaty lodowej, 1/2 pomidora, rzodkiewka, 2 garście kiełków lucerny, jogurt naturalny ok, dobre te kiełki lucerny, to tak smakuje trochę jak pietruszka czy to nie to ?

4. kanapka z opiekacza- 2 kromki razowca z błonnikiem, posmarowane twarogiem, z szynką drobiową, rzodkiewką, sałatą, plasterek oscypka, trochę ketchupu, 1/2 pomidora, kawałek selera naciowego ok

5. 100g twarogu, plasterek szynki, kiełki lucerny (3 garście), 2 rzodkiewki, szczypiorek ok

-w międzyczasie 2 kawy z mlekiem
Może sobie kupię coś takiego. No dzisiaj oscypkowo i kiełkowo

Stary 2008-05-04, 15:53   #325
szumasima
Raczkowanie

moje r na chorobe bez wychdozenia z domu nuda

sniadanie:
duuuza porcja kefiru z platkami owsianymi

potem znowu duuza porcja kefiru z platkami owsianymi ;p

jablko

tunczyk wsw

serek homo 250 g naturalny

szumasima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-04, 15:53   #326
Maggie_90
Wtajemniczenie

Kiełki jak mi wyrosną to wcinam przez 3 dni :d Kielki lucerny smakują jak groszek ze strączka, hodowałam jeszcze kiełki soi (nie smakowały mi), fasoli mung (dobre do wszelkich sosów i dań mięsnych z kurczaczkiem w roli głównej) i rzodkiewki- zawsze pleśniały .

Oscypek bardzo mi zasmakował (ale zwykły, nie wędzony), już nie pamiętam, kiedy ostatio jadłam, ale BTW nie sprawdzam, wolę nie przezyć tego szoku i i żyć w błogiej niewiedzy

Stary 2008-05-04, 16:37   #327
monic84
Rozeznanie

dziekuje za sprawdzenie ;]
czyli wyeliminuje lyzke nasion slonecznik z podwieczorka
a moge na kolacje zjesc serek homo waniliowy z mielca?
zamiast tego naturalnego? juz wtedy bym nie nie dodawala, zadnej wedliny ani warzywka?
monic84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-04, 16:42   #328
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cytat:
zamiast tego naturalnego? juz wtedy bym nie nie dodawala, zadnej wedliny ani warzywka?
Na redukcji lepiej bardzo ograniczyć serki i jogurty smakowe- to gównie węglowodany, mają mało białka. Lepszy jednak homo naturalny z warzywkami, wędliną

Stary 2008-05-04, 16:57   #329
cukiereczeQ
Rozeznanie

R

7:00 - pol szkl. chudego mleka + 30g platkow musli + 1/3 banana

10:00 - koktajl (pol jogrutu nat. -125g + truskawki+kawalek banana+troszke platkow owsianych wszystko zmiksowane)

11:50 - 3bit intenso (musialam go sprobowac bo to nowosc hehe) wliczam do 2sniadania

13:00 - kawalek piersi z kurczaka+ porcja brokulow i kalafiora z odrobina sosu jogurtowego dla smaku i kawalkiem serka topionego light (nie caly)

16:00 -druga polowa koktajlu truskawkowo-bananowego (125g)

19:00- zjem 100g wiesniaka light na 1 chlebku wasa

ok 900kcal razem z 3bitem

wole jesc 5 posilkow bo wtedy nie chodze glodna zreszta w ten sposob poprawie sobie metabolizm.

ruch - 45min na rowerku stacjonarnym

"Jeśli chcesz znajdziesz sposób, jeśli nie znajdziesz powód"

cukiereczeQ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-04, 17:12   #330
smak6malin
Wtajemniczenie

Cytat:
Proszę bardzo
Na pytania już Ci taka jedna ( ) odpowiedziała

Cytat:
Kiełki jak mi wyrosną to wcinam przez 3 dni :d Kielki lucerny smakują jak groszek ze strączka, hodowałam jeszcze kiełki soi (nie smakowały mi), fasoli mung (dobre do wszelkich sosów i dań mięsnych z kurczaczkiem w roli głównej) i rzodkiewki- zawsze pleśniały .

Oscypek bardzo mi zasmakował (ale zwykły, nie wędzony), już nie pamiętam, kiedy ostatio jadłam, ale BTW nie sprawdzam, wolę nie przezyć tego szoku i i żyć w błogiej niewiedzy
Ble, to ja nie lubię groszku Musiałam z czymś tą lucernę pomylić
Ach, to Twoje podejście

Cytat:
Napisane przez cukiereczeQ Pokaż wiadomość
R

7:00 - pol szkl. chudego mleka + 30g platkow musli + 1/3 banana jakie musli ? bez cukru ? nie ma białka, banany na R nie najlepsze - mają wysoki IG

10:00 - koktajl (pol jogrutu nat. -125g + truskawki+kawalek banana+troszke platkow owsianych wszystko zmiksowane) znowu mało białka i znowu ten banan

11:50 - 3bit intenso (musialam go sprobowac bo to nowosc hehe) wliczam do 2sniadania R to raczej bez słodyczy

13:00 - kawalek piersi z kurczaka+ porcja brokulow i kalafiora z odrobina sosu jogurtowego dla smaku i kawalkiem serka topionego light (nie caly) kawałek piersi to tak mniej więcej ile ?

16:00 -druga polowa koktajlu truskawkowo-bananowego (125g) kiepski ten podwieczorek, znowu nie ma białka

19:00- zjem 100g wiesniaka light na 1 chlebku wasa kolacja na R typowo białkowa, chleb wasa zamieniłabym na pieczywo pełnoziarniste, mogłabyś dodać jakieś warzywa

ok 900kcal razem z 3bitem

wole jesc 5 posilkow bo wtedy nie chodze glodna zreszta w ten sposob poprawie sobie metabolizm.

ruch - 45min na rowerku stacjonarnym

JW. Nie ma NNKT, mało białka, mało warzyw.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości