![]() |
#241 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wyraźmy nasze zdanie na temat nauk przedmałżeńskich
ja nauki skonczylam wczoraj... pierwsze spotkanie bylo z ksiedzem i naprawde ladnie mowil o malzenstwie odbaniu o nie i takie tam... drugie bylo z osoba swiecka kobita gadala o wykresach, planowaniu rodziny,tlumaczyla co i jak i to byla kobitka z poradni rodzinnej i juz zapowiedziala ze chce wykres na rozmowe w poradni :-D a trzecie spotkanie bylo najgorsze... facet najpierw gadal o tym samym co babka czyli o temp i sluzie a potem puscil nam kasete o tym jak 12tyg dziecko jest wysysane z lona matki...masakra...koszt-60zl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Przyczajenie
|
Witajcie dziewczyny! Ja już nauki przedmałżeńskie mam wkońcu za sobą. Ukończyliśmy je przedwczoraj. Miło je wspominam. Myśle, że dużo zależy od osoby prowadzącej no i od nas samych. Koszt? 0zł. Z wdzięczności podarowałam pani filizankę, taki mały prezencik, bo naprawde jestem jej wdzięczna za te wszystkie godziny spędzone z nami.
Głowa do góry! nie jest tak źle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Rozeznanie
|
A ja jutro mam spotkanie z pania z poradni rodzinnej
![]()
![]() |
![]() |
#244 |
Rozeznanie
|
przeczytałam ten watek i zastanawiam się jak rozwiązać moją sytuację - mieszkamy z TŻ w dwóch końcach polski w dodatku on teraz wyjechał za granicę wiec kurs który trwa 10 tygodni nie wchodzi w ogóle w rachubę, nie wyobrażam też sobie że robimy kurs oddzielnie - w końcu ma to być przydatne dla nas jako małżeństwa.
![]()
![]() |
#245 |
Raczkowanie
|
Widzę że nauki budzą wiele emocji.
My niedawno zaczęliśmy nauki, jesteśmy po drugim spotkaniu (raz w tygodniu 35-40 min.) i ogólnie na razie nie mam zastrzeżeń oprócz tego że ksiądz 5 razy na spotkaniu powtarza, żeby nie współżyć przed ślubem. Cała reszta jest naprawdę w porządku (jak na razie), np kiedy podjąć decyzję o ślubie, i szczerze mówiąc z chęcią idę na kolejne spotkania. Ciekawe jak będzie na końcu ![]()
To umysł kreuje świat wokół nas i nawet gdybyśmy stanęli tuż obok siebie na tej samej łące moje oczy nigdy nie ujrzą tego co widzą twoje - G. Gissing http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008061400300330.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem po naukach i po pierwszym wspólnym spotkaniu w poradni.
Co do nauk to pierwszy dzień był bardzo wporządku ![]() ![]() Drugi dzień to była katorga!!! Naturalne planowanie rodziny przez całe 5 godzin... Na szczęście nie było jakiegoś nakazu że mamy w ten sposób planować rodzinę... Ale i tak były nieporozumienia i mocna wymiana poglądów z Parą która to prowadziła. W końcu Bóg dal nam wolną wolę i do nas decyzja należy jak będziemy współżyć. ![]() Na początku tego forum przeczytałam, że katolicki seks a raczej współżycie nie jest grzechem w momencie kiedy partnerzy dochodzą obydwoje i to bez stosunku przerwanego... Czyli że mąż zostawia swoje nasienie w pochwie kobiety. Ja wychodzę z tego założenia że nikomu krzywdy nie robię moim postępowaniem co za tym idzie osobiście nie uważam że to grzech!!! Uważam też, że większość z tych rzeczy ktoś kiedyś sobie wymyślił nie znając kompletnie życia i wprowadził w nasz katolicki kanon. Uważam że kościół katolicki powinen opierać się przede wszystkim na tym aby nikt nie robił krzywdy (fizycznej czy psychicznej) bliźniemu. Cała reszta to indywidualny wybór ludzi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Zakorzenienie
|
uff przeczytałam cały wątek..
ze względu na prace zmianową narzeczonego, oraz to, że odwiedzamy w weekendy rodziców zdecydowaliśmy się na nauki weekendowe. Jeden weekend od piątku 18 do niedzieli. Czy któraś z Was odbywała takie nauki w Białymstoku? czy tu sa raczej fajniesze czy bardziej niekompetemtne...? ja byłam bardzo do nich pozytywnie nastawiona- na rozmory o miłośc małżeństwie, szacunku. Po lekturze tego watku popadam w przerażenie- straszy mnie wizja babochłopa zadającego kłam wszystkim prawom biologii (to po lekturze tego watku).... czy jest tu któraś z białostoczanek, która odbywała nauki w Hermanówce ???
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#248 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to akurat nieprawda. nauki odbywają się gdziekolwiek. my np z narzeczonym odbywamy nauki w białymstoku, ja mieszkam tam gdzie mgławica, narzeczony gdzie indziej, a ślub mamy jeszcze gdzie indziej. Mgławico- a jakies nauki weekendowe? narzeczony by przyjechał i na trzy dni pojechalibyście gdzieś...?
![]() |
![]() |
#250 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Wtajemniczenie
|
Na nauki wybieramy się w najbliższy czwartek czyli 8 maja, będzie to jedno 3- godzinne spotkanie. Zobaczymy co mnie czeka...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Zadomowienie
|
Kurcze... nie mogę uwierzyć w to co piszecie o naukach
![]() To co oni tam wygadują, że tylko naturalne metody zabezpieczenia itp... przecież to dobrze, że ludzie się zabezpieczają! Mało jest przypadków jak matki na śmietnik dzieci wyrzucają? Mordują? Biją takie maleństwa niczemu niewinne? Lepiej żeby używali np prezerwatywy i mieli dziecko wtedy, gdy naprawdę się na nie zdecydują. Chyba to lepsze od np. aborcji!!! Po drugie to ci księża mówią tego przed ślubem nie wolno, tego po ślubie... i kto to mówi? jakby oni święci byli! Nie chcę generalizować, ale... ile się słyszy o księdzach pedofilach? albo o takich, którzy chodzą na dziwki, którzy na boku mają gdzieś dzieci. Boże... dla mnie wszystko to jest takie niepojęte! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Przyczajenie
|
to totalna głupota, zakazy wymyślone przez ludzi/księży którzy tyle wiedzą o byciu razem/seksie ile razy konia walili ... sory za brutalność stwierdzenia ale tak uważam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Wiedźma
|
Cytat:
To nie księża powymyślali sobie te zakazy i reguły. Jest to oficjalne stanowisko Kościoła Katolickiego i tak samo, jak każdy ksiądz ma obowiązek tego nauczać, tak każdy Katolik ma obowiązek tego przestrzegać. Nikt Ci nie każe być Katoliczką. Jeśli uważasz, że te zasady są niewłaściwe - wystąp z Kościoła. Jeśli zaś nie chcesz występować z Kościoła - to nie masz wyjścia, musisz zaufać Bogu reprezentowanemu przez ten kościół i przykazaniom, które oficjalnie obowiązują jego wyznawców. I nie mówię tu o Katolicyzmie tylko. Mówię o tym, że dyskusja, czy zasady danej religii są mądre, czy głupie to poważne przedsięwzięcie teologiczne, a już dyskusja w takim tonie to po prostu obraza dla danego wyznania.
![]() |
![]() |
#255 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#256 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Trochę się zbulwersowałam jak przeczytałam wypowiedzi poprzedniczek, które pisały, że na naukach przedmałżeńskich "wmawiano" im, że np. od stosowania tabletek anty "dostaję się" raka... Stąd ten ton ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Wtajemniczenie
|
Jestem prosto po naukach. Byłam wczoraj. U nas odbywa się tylko jedno spotkanie, które trwa ok 3 godzin. Trochę to wszystko śmieszne np. pokazywanie jak wyglądają narządy rozrodcze męskie i żeńskie. Jesteśmy doroli, każdy miał biologię w szkole więc raczej to wszystko powinno być znane.
Oprócz tego slajdy pokazujące jak wygląda śluz w którym stadium nie były zbyt apetyczne. Co do naturalnych metod to wiem, że taka jest wiara i nie powinno sie o tym dyskutować, ale nie do końca się z tym wszystkim zgadzam. A od tabletek anty my same może nie dostaniemy raka, ale nasze wnuki mogą mieć problemy (tak usłyszałam) W każdym razie cieszę się, że mam to już za sobą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Zakorzenienie
|
Widze, że nie jestem jedyna. Zaliczyłam nauki, ale myslałam, że się na nich teges
![]() 1. KSiądz rzucił takie hasło,że myslałam,że zaraz znajde się na klęczniku z otwartą paszcza. Opowiadał taką oto angegdttke. Na nauki przyszła pani doktor ze specjalizacją, taka powazna pani dopieroślub miała brać. Pani z poradni tłumaczyła,że smak spermy jest kwasny, na co pani doktor, nie że słodki. Pani z poradni powiedziala jej,że kto bierze tebletki ten czuje smak spermy jako słodki. Oczywiście pani doktor nie dostała zlaiczenia nauk, bo taki wstyd.......... Chciąło mi sie rzygać, autentycznie. Tz rozwarł paszcze i wytrzeszczył oczy:/ 2. Mezcyzna jest krolem płodności- o je super tez hasło. Mezczyzna musi zapanowac nad swoim popedem i nie może go zaspokajac inaczej jak z zona. 3. Mezcyzna ma szanowac kobiete w łozku, ma to zwiazek z jej cyklem . Bo mezcyzna jest krolem płodnosci i ma nad ta płodnością zapanować. Super może mnie bić , pic , nie dawac pieniedzy, ale ma szanowac moja d***. Super! 4.Kobiety co zazywają tablekti niech wiedza,że tabletki produkuja w firmach, gdzie produkowano broń na II wojne światową. To tez hit! Europa nas chce wytruć... A potem były panie z poradni: 1. Bóg mnie zesłal, aby Wam tłumaczyc Wasze pożycie w sensie etycznym. 2. Kobieta może uprawiać seks w dni płodne. Nic nie stoi na przeszkodzie. Super- rozmnazaamy się jak kroliki:/ 3. Moj maz mnie szanuje ze względu na kalendarzyk :/ 4. Jedna dobra rzecz kobieta powiedziała- że dni przed owulacja sa niepwne, a po sa pewne i najlepiej przed okresem. 5. Widzialiscie kiedyś białko kurze? tak wyglada wydzielina Waszych Pan w dzien płodny:/ 6. panienki termometr wkładają do odbytu, meztaki do pochwy. Coza za przyjemnosc wsadzić sobie termometr, błony dziewiczej to raczej nie przetnie ![]() JEstem zdegustowana, nie było nic o miłości, wzajemnym uszanownaiu, problemach jakie moga się pojawić w małzenstwie, np choroba, brak pieniedzy, tylko motywem przewodnim była D***. Przepraszam za wulgarnosc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ośmielam się nie zgodzić. Przeczytałam dokładnie cały wątek. W wątku wypowiadają się dziewczyny z różnych miejsc kraju, odbywające nauki w różnych parafiach. Pierwsza myśl jak mi się nasunęła po tej lekturze- rażąca niekonsekwencja. Gdyby wszystko było tak jasne i przejrzyste jak mówisz- nie byłoby dyskusji. Takie jest stanowisko Kościoła i koniec. Jednakże takich jasnych zasad i reguł nie ma. Stanowisko to zmienia sie w zależności od tego kto wykład prowadzi. A tak być nie powinno. Jedynymi klamrami spajającymi nauki w całym kraju jest NPR i zakaz antykoncepcji. Reszta- wolna amerykanka. I zasady wiary nie mają z tym nic wspólnego niestety....Myślę, że gdyby istniał jakiś kanon zasad dotyczących małżeństwa i na każdych naukach byłoby to omawiane wg. tego nazwijmy to "kodeksu", żadna z nas nie miałaby żadnych zastrzeżeń. Jednakże, kiedy nie wiem co usłyszę (np. "Kobieta to nie człowiek" albo" Mąż ma prawo uderzyć żone jesli nie dba o siebie" .. cytaty niestety) to mam prawo byc nastawiona negatywnie i to całkowicie bez związku z tym czy jestem katoliczką czy nie.
![]() |
![]() |
#260 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jestem osoba wierzącą, modlę się, ufam Bogu. Znam Jego zasady, wiem, że Kościół i księża mają przekazywać je wiernym. Ja mam tylko zastrzeżenia do NIEKTóRYCH księży. Ponieważ nie wszyscy są godni i "stworzeni" do tego, aby głosić nauki Jezusa. Już nie chcę zagłębiać się w ten temat, ale powiem tylko jedno : zazdroszczę tym, którzy mają takich wspaniałych, otwartych, nastawionych na ludzi księży. Chodzę do Kościoła bo wiem, że idę tam spotkać się z Bogiem, na niektórych księży to wolę uwagi nie zwracać. Taka rzeczywistość panuje u mnie. Sabbath, ja nie kwestionuję zasad, norm, jakie głosi Kościoł, jakie Bóg stworzył. Ja po prostu nie potrafię zrozumieć zakłamanych księży. Mam zastrzeżenia co do niektórych z nich, nie do Boga! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | |
La Moderatoiure
|
Cytat:
![]() I dlatego obawiam się tych nauk ![]() Wyjdę w trackie albo pęknę ze śmiechu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Wtajemniczenie
|
Uff... przebrnęłam przez cały wątek i
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Potem konsulatacje w poradni przykościelnej też były OK, bo poszliśmy do takiej młodej dziewczyny a nie nawiedzonej "pani doktor". |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Rozeznanie
|
![]() tez jedyne co wzielam do siebie to to ze ok 2 tyg przed miesiaczka sie bezplodne i nie ma zadnych szans na zajcie w ciaze (jak narazie sie sprawdza ![]()
![]() |
#265 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jestem "efektem" tej metody ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A tak bardziej serio dlatego nie powinno sie liczyć na kalendarzyk tylko mierzyć temperaturke+ śluz i wtedy sie wie wszystko. A tak zupełnie serio, w małych miejscowościach można nie mieć wyboru, ale w tych większych warto sie rozeznać i pójsć na dobre, fachowe nauki przedmałżenskie, gdzie mówi sie o miłości, odpowiedzialności, szacunku itd itp i na co zwrócić uwage w rozmowach z narzeczonym a nie ma poniżających tekstów o królach płodności ![]()
![]() |
![]() |
#267 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Od jak dawna prowadzisz obserwacje? Czasami bywa bardzo różnie, organizm lubi płatać niespodzianki-porozmawiaj z dziewczynami, które takie obserwacje prowadzą od lat. Niestety, organizm to nie komputer, w którym można wszystko zaprogramować. Owszem,takie obserwacje pomagają poznać swój organizm, sama je zresztą prowadzę, ale już wiem, że raczej nie mogłabym na nich polegać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Zakorzenienie
|
ja ogólnie niemam nic przeciwko naukom przedmałżeńskim. za to wiem, że ze wszystkich tych tematów właśnie 'lekcja' o płodności i zabezpieczniu się (ogólnie o sprawach intymnych) jest najgorzej przyjmowana. pamiętam, moja koleżanka była kilka lat temu na takich naukach (miała jakieś obserwacje i wywiad zrobić na podobny temat na studiach i dlatego poszła razem ze swoim TŻ). mieli 'szczęście' i trafili na ten akurat temat. ona wytrzymała do końca, on wyszedł w połowie....
sama jestem na półmetku nauk, ostatnio jak byliśmy na nich z TŻ to właśnie był TEN temat poruszany... w pewnym momencie tylko obecność mojego narzeczonego i podpis na karteczce powstrzymał mnie przed wyjściem :/dowiedziałam się, że jak sypiam z moim narzeczonym przed ślubem to patrzę na niego przez różowe okulary i prawdopodobnie nie jestem nawet świadoma że on ma jakieś wady, bo odczucia z seksu mi to przysłaniają.... dowiedziałam się, że jak bd łykać tabletki antykoncepcyjne to moje dzieci i wnuki będa niepłodne.... dowiedziałam się, że npr to najskuteczniejsza metoda zapobiegania ciąży , że jej skuteczność wynosi 99,9%, a skuteczność środków antykoncepcyjnych to co najwyżej 91% ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiem, wiem. Sama miewalam swego czasu np cykle bezowulacyjne. Akurat ten fragment mojej poprzedniej wypowiedzi chciałam zadydykowac osobom, które uważają, ze "mniej więcej 2 tyg przed okresem można" i tylko w tym kontekscie należy go czytać. Cytat:
To że nauki są różne wie każdy. Ale bardzo poważne badania naukowe i ksiązki medyczne wskazują na wyższą skutecznośc metod naturalnych-tzn metody objawowo-termicznej nad tzw sztuczną antykoncepcja. Tak samo jesli chodzi o kwestie tabletek antykoncepcyjnych i nowotworów-mogą sprzyjać powstawaniu niektórych nowotworów i mogą pomagać uchronić sie przed innymi- świat nie jest czarno biały. I ja nie smiałabym sie tak bardzo, bo nie ma z czego.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:12.