|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
LUBLIN! - zero pracy i perspektyw?
Hej Dziewczyny
![]() Zakładam wątek już trochę z rezygnacji. Zwracam się głównie do tych z Was mieszkających w Lublinie- jak wygląda w tym mieście sytuacja z pracą i "karierą" zawodową? Czy rzeczywiście jest bardzo słabo, miasto studenckie a wszyscy po studiach wyjeżdżają? Obecnie mieszkam i pracuję w Krakowie, studiowałam w Warszawie i po tych przebojach chciałabym wrócić w rodzinne strony,właśnie do Lublina. Niestety dostaję sprzeczne lub bardzo negatywne informacje od znajomych, że: -miasto jest super do życia i studiowania -z pracą jest masakra -z otrzymaniem umowy o pracę jest masakra -w ogóle sami studenci i emeryci, nie ma do czego wracać I ogólnie, że większość wyjeżdża. Czy tak jest? Jeśli mogę zapytać- czym Wy się zajmujecie, jeśli po studiach zostałyście w tym mieście? Nie chcę rzucać wszystkiego i jechać "w ciemno", mam spoko pracę w krk i wolałabym najpierw zorientować się jak to jest w Lublinie ![]() Trochę o tym dlaczego chce wracać: miasta typu Warszawa i Kraków niestety bardzo mnie przytłaczają, wyjechałam zaraz po studiach z nadziejami na super życie w wielkich miastach a okazało się, że najlepiej czuję się w rodzinnych stronach, mniejszych miastach itp. Moje samopoczucie szwankuje od dobrych KILKU lat z tego powodu dość poważnie, do tego stopnia, że po prostu muszę spróbować zamieszkać gdzieś indziej. Będę bardzo wdzięczna za Wasze opinie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: LUBLIN! - zero pracy i perspektyw?
Cytat:
Ostatnio trafiłam na jakąś publikację, gdzie autorka pisała, że na lubelszczyźnie jest od lat taki sam stopień bezrobocia i nic się nie zmienia. Największą popularnością cieszy się zawód rolnik ![]() Wszystko też zależy w czym szukasz pracy, w jakiej działce. Ja ostatnio jak szukałam pracy to znalazłam ogłoszenie w przedszkolu za 1500zł brutto - no śmiech na sali zwyczajnie. Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 Czas edycji: 2017-06-12 o 09:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74592256]
Ostatnio trafiłam na jakąś publikację, gdzie autorka pisała, że na lubelszczyźnie jest od lat taki sam stopień bezrobocia[/QUOTE] Ale to jest po prostu nieprawda ![]() Chyba że przez "stopień bezrobocia" masz na myśli jakąś inną tajemniczą wielkość ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie znam sytuacji w Lublinie. Ale skoro chciałabyś tam wrócić, a nie masz noża na gardle, to po prostu przeglądaj oferty pracy, aplikuj, jak coś Ci wpadnie w oko. Jak już coś znajdziesz, to wtedy możesz wypowiedzieć umowę i się przeprowadzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
https://books.google.pl/books?id=SDc...polski&f=false strona 128 (dane rzeczywiście z 2005 i 2006 roku) Co według mnie i tak nie zmienia faktu, że Lublin jest miastem studenckim i większośc ofert dotyczy kierowców, kucharzy, sprzedawców. Wystarczy wejść na olx i zobaczyć jakie są oferty pracy. A stawki są serio żenujące. 20km od Lublina płacić 1500zł brutto nauczycielowi wychowania przedszkolnego to jest serio największa żenada jaką w tym roku widziałam. Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 Czas edycji: 2017-06-12 o 15:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74601521]Wieczorem mogę dać źródło.
https://books.google.pl/books?id=SDc...polski&f=false strona 128 (dane rzeczywiście z 2005 i 2006 roku) Co według mnie i tak nie zmienia faktu, że Lublin jest miastem studenckim i większośc ofert dotyczy kierowców, kucharzy, sprzedawców. Wystarczy wejść na olx i zobaczyć jakie są oferty pracy. A stawki są serio żenujące. 20km od Lublina płacić 1500zł brutto nauczycielowi wychowania przedszkolnego to jest serio największa żenada jaką w tym roku widziałam.[/QUOTE] W czasach kiedy ta publikacja powstała istotnie było większe bezrobocie niż obecnie. Ja tez nie twierdzę że Lublin to eldorado, ale po prostu mówienie ze od lat jest to samo bezrobocie jest błędem. Co do tego nauczyciela to chodzi o 3/4 etatu czy jak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzeniona
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74607126]Jest napisane pełny etat i umowa o pracę
![]() Umowa o pracę i pełny etat wykluczają stawkę 1500 zł brutto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Tak mi znajoma mówiła, że dzwoniła tam i tak jej powiedzieli
![]() Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 Czas edycji: 2017-06-12 o 16:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Nie znam dokładnie sytuacji Lublina, ale może poszukaj innego miasta podobnej wielkości, skoro duże miasta cię męczą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74607126]Jest napisane pełny etat i umowa o pracę
![]() Chodzi o to ogłoszenie? ![]() https://www.olx.pl/oferta/poszukuje-...tml#abdb02de5d Numer telefonu prowadzi do firmy CASPER Kamila Skrzypczyńska, Cicha 6, 21-100 Lubartów. Pani Kamilo, a nuż Pani nas czyta, nie wstyd Pani? ![]() Faktycznie ogłoszenie jest co najmniej januszowe z uwagi na lakoniczność, niepodpisany podmiot szukający pracownika oraz żenującą wysokość stawki (to musi być netto, bo takie brutto jest poniżej minimalnej, ale i tak żenada). Powodzenia życzę Pani Kamili w szukaniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Przeglądam oczywiście różne strony typu pracuj.pl no i niestety widziałam jakie są oferty pracy i ile ich jest w porównaniu do Warszawy czy Krakowa. Nie wiem dlaczego, ale liczyłam, że może ogłoszenia ogłoszeniami, ale takiej tragedii nie ma
![]() ![]() Interesuje mnie stricte Lublin i okolice, mam tam większe możliwości np. wybudowania domu o którym marzę, a w Krakowie nie mam co na to liczyć. Z tym, że co mi po chacie skoro pracy nie będzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Skoro masz tam rodzinę i jest gdzie się zatrzymać, to może dasz radę poszukać pracy zanim rzucisz tę w krakowie? I dopiero jeśli faktycznie coś znajdziesz przeprowadzać się
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Myślałam, że po studiach w stolicy i kilkuletnim doświadczeniu będę mogła znaleźć pracę w Lublinie lub okolicach. Nawet za małą kasę, bo mieszkanie jest, po prostu żeby się utrzymać. Wytrzymałam 2 miesiące bezowocnych poszukiwań i wróciłam do pracy w Wawie
![]() Przykro mi, że tak się męczysz w dużych miastach, ale bardzo nierozsądne z mojej strony byłoby polecanie Ci powrotu w rodzinne strony, w których z powodu braku pracy możesz sobie nie ułożyć życia. Oczywiście szukaj, przeglądaj ogłoszenia, ale nierozsądne by było rezygnowanie z obecnej pracy bez posiadania kolejnej. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Niestety wśród moich znajomych normą jest wyjazd po studiach z Lublina i przeprowadzka gdzieś dalej. ---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Tu się nie ma co oszukiwać. Ja często z TŻ-em jeżdżę poza lubelskie. Robimy sobie takie 1-3 dniowe wycieczki a to w okolice Warszawy a to w okolice Wrocławia. Po lubelskim jeździmy bardzo często. Koło Wrocławia multum kolosów (w sensie tych takich magazynów czy Bóg wie co to jest, jakichś dziwnych firm, których ja nawet nie znam). Różnorodność a to zoo a to jakaś ciekawa atrakcja, którą jest sens zobaczyć i pojechać tylko dla niej na 1-2 dni. Widać jakiś przemysł na obrzeżach miast. A tu jak się do Lublina wjeżdża to co widać? Pola i jakieś mini miasteczka dokoła. Biedronka na biedronce a w centrum Lublina kebab na kebabie. Galerii mamy milion pięćset sto dziewięćset. Akademiki, szkoły i kościoły. Atrakcją jest zamek, skansen i nie największy aquapark. Jakieś jeziora w sporej w sumie odległości bo zalew to jakaś kpina. Tu serio najwięcej pracy to jest na stanowisku kucharza albo sprzedawcy. A właśnie. Wybudowali nam Ikeę (tzn. właśnie kończą) - o przecież nowe miejsca pracy - w sklepie jako kto? No sprzedawca przecież xD No ewentualnie jeszcze jakieś księgowe się załapią albo magazynierzy i osoby sprzątające. A i kucharz bo słyszałam, że w ikei dobre jedzenie "dajo". To serio jest miasto studentów i starców. Oczywiście ludzie jakoś tu żyją. Przecież te 350tys ludzi to nie sami studenci i starcy ale na litość. Zamiast kolejnej biedronki czy kebaba mogłoby w końcu powstać coś normalnego. Właściwie sama nie wiem co bo jakoś nie jestem obyta w zawodach ale no wydaje mi się, że postawienie kolejnej galerii to nie jest dobre rozwiązanie
![]() ![]() Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 Czas edycji: 2017-06-12 o 18:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74610361]A właśnie. Wybudowali nam Ikeę (tzn. właśnie kończą) - o przecież nowe miejsca pracy - w sklepie jako kto? No sprzedawca przecież xD No ewentualnie jeszcze jakieś księgowe się załapią albo magazynierzy i osoby sprzątające. A i kucharz bo słyszałam, że w ikei dobre jedzenie "dajo". [/QUOTE]
To narzekanie jest akurat sprzeczne z narzekaniami na płace na poziomie płacy minimalnej - IKEA płaci minimum 20 zł za godzinę brutto. Oczywiście nadal nie twierdzę, że Lublin to eldorado ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74610361]Tu się nie ma co oszukiwać. Ja często z TŻ-em jeżdżę poza lubelskie. Robimy sobie takie 1-3 dniowe wycieczki a to w okolice Warszawy a to w okolice Wrocławia. Po lubelskim jeździmy bardzo często. Koło Wrocławia multum kolosów (w sensie tych takich magazynów czy Bóg wie co to jest, jakichś dziwnych firm, których ja nawet nie znam). Różnorodność a to zoo a to jakaś ciekawa atrakcja, którą jest sens zobaczyć i pojechać tylko dla niej na 1-2 dni. Widać jakiś przemysł na obrzeżach miast. A tu jak się do Lublina wjeżdża to co widać? Pola i jakieś mini miasteczka dokoła. Biedronka na biedronce a w centrum Lublina kebab na kebabie. Galerii mamy milion pięćset sto dziewięćset. Akademiki, szkoły i kościoły. Atrakcją jest zamek, skansen i nie największy aquapark. Jakieś jeziora w sporej w sumie odległości bo zalew to jakaś kpina. Tu serio najwięcej pracy to jest na stanowisku kucharza albo sprzedawcy. A właśnie. Wybudowali nam Ikeę (tzn. właśnie kończą) - o przecież nowe miejsca pracy - w sklepie jako kto? No sprzedawca przecież xD No ewentualnie jeszcze jakieś księgowe się załapią albo magazynierzy i osoby sprzątające. A i kucharz bo słyszałam, że w ikei dobre jedzenie "dajo". To serio jest miasto studentów i starców. Oczywiście ludzie jakoś tu żyją. Przecież te 350tys ludzi to nie sami studenci i starcy ale na litość. Zamiast kolejnej biedronki czy kebaba mogłoby w końcu powstać coś normalnego. Właściwie sama nie wiem co bo jakoś nie jestem obyta w zawodach ale no wydaje mi się, że postawienie kolejnej galerii to nie jest dobre rozwiązanie
![]() ![]() Tak jest. W Krakowie firm jest multum. Wiem, że niektórzy szydzą z korpo itp. ale przynajmniej jedno korpo w Krakowie to średnio 2000 miejsc w pracy, a takich firm jest tutaj minimum 60. Nie wspominając o mniejszych przedsiębiorstwach i standardzie typu szkoły, urzędy, uczelnie. I to jest bardzo przykre. Przecież w Lublinie jest tyle uczelni, tylu studentów, w tym znających świetnie języki obce, prawo no cokolwiek, wystarczyłoby kilka takich korporacji z Lublinie i serio byłoby gdzie popracować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Nie wiem ile płacą w Ikei, ale to nie zmienia faktu, że dalej jest to zwykły sklep i oferuje pracę dla magazynierów, sprzedawców, osób sprzątających, kucharzy, kierowców i ewentualnie księgowych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74612416]Nie wiem ile płacą w Ikei, ale to nie zmienia faktu, że dalej jest to zwykły sklep i oferuje pracę dla magazynierów, sprzedawców, osób sprzątających, kucharzy, kierowców i ewentualnie księgowych.[/QUOTE]Nieprawda, jest jeszcze mnóstwo osób do działu planowania, projektowania, technicznego, HR. Zaplecze tego "zwykłego sklepu" jest naprawdę mega duże! Wiem, bo byłam w kilku Ikeach od strony biur.
Ja nie wiem jak z pracą w Lbn, ale wiem, że od miesiąca szukam recepcjonistki w Łodzi za 2k netto i już dwie zdecydowane na 100% zrezygnowały! Jest mega ciężko o pracownika, marz o tym, żeby szukać do pracy w Lublinie, moim rodzinnym mieście...
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyna z mojej rodziny wyjechała do lublina na studia. Studiowała ze 3 kierunki, 2 chyba skończyła. Humanistyczne.
W trakcie studiów pracowała dorywczo w rossmanie chyba. Po studiach znalazła pracę pokrewna z wykształceniem (żadne znajomości ). Ma etat. Pracuje tam już dobrych kilka lat. Tam też poznała faceta, już po studiach, nie wiem kim jest z zawodu, ale nie narzekają na prace czy jej brak. Mimo że mogli osiasc w całej Polsce (rodzinę mamy duża i rozrzucona) czy za granicą, wybrali na swoje miejsce lublin. Za chwilę dziecko się pojawi. I chyba tam tak źle nie jest w tym Lublinie, bo młodszy brat tej Dziewczyny też wybrał go na miasto studiów, ściągnął tam swoją dziewczynę studiujących innym mieście i oni też planują w Lublinie zostać. Na razie jako studenci pracują jako ochroniarz i kelnerka. I jedna znajoma mi wizazanka jest z Lublina czy okolic. Ma bardzo konkretną pracę w Wyuczonym zawodzie. Żaden sprzedawca czy kucharz, urzędnik czy nauczyciel. Jej mąż miał jakiś czas problem ze znalezieniem pracy, ale po kilku miesiącach wreszcie znalazł. Osobiście Lublina nie znam, byłam kilka razy przejazdem, kojarzę tylko kebaby i duże sklepy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Wysyłaj CV i przeprowadź się jak dostaniesz umowę. Do dużego miasta zawsze możesz wrócić, a jak znajdziesz pracę to warto spróbować.
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74607306]Tak mi znajoma mówiła, że dzwoniła tam i tak jej powiedzieli
![]() Wiele osób po studiach zaczyna od minimalnej, nauczyciel nie jest w tym wypadku wyjątkiem. Pracuję w Lublinie w Kadrach i Płacach i mam mieszane uczucia co do tego miasta. Miałam się przeprowadzić do Warszawy od tych wakacji, ale udało mi się znaleźć pracę. Byłam na wielu rozmowach kwalifikacyjnych, ale większość pracodawców oferowała staże albo umowy zlecenia. Wydaje mi się, że ja i tak trafiłam na dobrą firmę, ale cały czas myślę, żeby jednak za rok-dwa się stąd wyprowadzić. Przeglądam oferty i jakbym chciała zmienić pracę, to nie ma na jaką, ciągle te same ogłoszenia. Z drugiej strony do naszej firmy szukamy kogoś z doświadczeniem i nie możemy znaleźć, co mnie zadziwia i do końca tego nie ogarniam. Edytowane przez MsLizard Czas edycji: 2017-06-14 o 19:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74669986]Nie było napisane, że szukają osoby zaraz po studiach i bez doświadczenia. Zwyczajnie oferowali taką kwotę za miesiąc. W ogóle prawie nic nie było napisane.[/QUOTE]
Płaca nauczycieli jest regulowana przepisami i ogólnie znana wtajemniczonym w temat, nie zarobisz ani mniej ani więcej niż przewidują widełki i staż pracy. Edytowane przez MsLizard Czas edycji: 2017-06-14 o 19:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:51.