|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
![]()
Dziewczyny potrzebuję Waszej rady!
na moim balkonie znalazł sie wrobel ze zmalana nozka. mama powiedziala ze uslyszala nagle 'bum' a on lezal. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#122 |
Zadomowienie
|
Dot.: wróbel ze złamaną łapką - co zrobić ?? :( P I L N E pomóżcie proszę!
Przykro mi, ale raczej nic nie mozesz zrobić
![]() Myślę, ze to nie tylko złamana łapka- może być na coś chory. Póki co dzwoń do innych weterynarzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
wróbelek już nie żyje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() już nawet nie doniosę go do weterynarza ![]()
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]()
![]() |
#125 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
Przykro mi...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
ostatnio na działce znalazłam drozda/kwiczoła ze złamanym skrzydełkiem, mały był, tegoroczny pisklak (obserwowałyśmy te ptaszki prawie od wyklucia, az jednego pies złapał i zranił). Przezył jeden dzień, jadł, pił, ale jazda w nagrzanym samochodzie go wykonczyła, to bardzo smutne, ale taki lajf- 75% pisklat, które sie wykluwają, nie przeżyje pierwszego roku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
ehhhh smutne to
![]() ten 'mój' wróbel też wyglądał na młodego...
![]() |
#129 |
Zadomowienie
|
u nas jest mnóstwo malutkich kwiczolów. za moim domem jest las. jeszcze nigdy nie udało nam sie zadnego uratować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Rozeznanie
|
Przykro mi . Wiem jak to jest ratowac i wiem jak to jest bac sie , ze ten ptaszek umrze , choc juz na wstepie stal Ci sie bliski.
Sama znalazlam i ratowalam sikorke , ktora nie potrafila jeszcze sama jesc. Musialam ja karmic papka co godzine . Traktowala mnie jak mame. Na moj widok trzepotala skrzydelkami . Zyla tydzien . Zmarla prawdopodobnie przeze mnie , po tym jak ja o 5 nad ranem nakarmilam papka z lodowki, bo bylam zbyt senna aby ruszyc dupsko i zrobic swieza. Tak ...mam wyrzuty sumienia, takie przez, ktore zdarza mi sie plakac. A inni mi radzili :zanies ja tam gdzie znalazlas i tak nie przezyje! Znalazlam dzikiego golebia z paskudnie wyrwanym skrzydlem . Sama o zmroku mocowalam sie z ciezkim ogrodzeniem , w ktore on sie zaplatal a gruchal tak zalosnie... Udalo sie , choc biedak meczyl sie niemilosiernie. Nastepnego dnia obdzwonilam wszystkie parki , schroniska i organizacje zajmujace sie dzikim ptactwem. Jedna wielka farsa. Kazdy mnie splawial.Wyczuc mozna bylo drwine , ubaw. Jeden milutki pan , ktory byl bardzo daleko i upewnil sie , ze nie grozi mu podrzucenie ptaka ...zaproponowal weterynarza i leczenie ptaka ( dzikiego ) na nasz koszt. Weterynarze , do ktorego dzwonilismy z nuta rozbawienia ( w koncu to golab , co z tego , ze kona) powiedzieli , ze taka jest natura , mamy go zostawic ( jasne wyrzucic !). POjechalismy do innego , najbardziej zaufanego . Niestety nie zgodzilismy sie na amputacje skrzydla i dozywotnia opieke ptaka w domu , bo dla niego brak mozliwosci wzbicia sie w przestworza oznaczaloby wegetacje , wyrok. Uspilismy go . Bynajmniej na tyle bylo nas stac. Do dzis jednak czuje niesmak i rozczarowanie wzgledem wielu ludzi nazywanych weterynarzami oraz ...czuje ciarki na plecach jak slysze gruchanie golebi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
smutny los takich ptaków
![]() cieszy mnie to, że mimo wszystko nie jestem sama w takim myśleniu, że czujecie podobnie...
![]() |
#132 |
Zadomowienie
|
najważniejsze to to, ze sie starałyście, chciałyście coś zrobić. Nawet przy zerowych szansach. A nie każdy tak potrafi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
Pomóżcie! szpak
Kot złapał szpaka i przywlókł go do domu. Ma uszkodzone skrzydło, nie może latać. Wsadziłam go do dużej klatki na gryzonie i przykryłam ręcznikiem, żeby się nie stresował. Po kilku godzinach próbowałam go wypuścić, ale on nie lata!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomóżcie! szpak
zawiesc do weta?raz moze zalozy mu jakies usztywnienie ,zlokalizuje zlamanie itd a jak nie to doradzi gdzie ew.moga mu pomoc.
W moim woj.np jeden pan ma takie prywatne schronisko dla ptaków ale zapomnialam w jakiej miejscowosci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zadomowienie
|
ptaka naj lepiej zanieść do jakiegos pobliskiego zoo, albo ptasiarni. Może weterynaż pomoże lub wskaże miejsce gdzie Twój ptaszek otrzyma pomoc...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
Znalazłam wczoraj młodego szpaka, musiał wypaść z gniazda. Jedną nogę ma bezwładną. Karmię go dżdżownicami. Jest bardzo żywy i chętnie je. Czym uzupełnić mu dietę i czy potrzebne mu jest picie? Czy ma w w ogóle szansę na powrót na wolność kiedy podrośnie?
Proszę o szybką odpowiedź! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Rozeznanie
|
Florence to samo pojedz najlepiej do weta. I oczywiscie dawaj mu wode.
![]() |
![]() |
#138 |
Zadomowienie
|
jak naj bardziej wode musi mieć cały czas! Możesz równierz urozmaicić mu diete i oprucz dzdzownic dawać mu owady (pająki, muchy)
![]() ![]()
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
z ptakami tak często jest- niby sa zdrowe zdrowe aż tu nagle bach i już ich nie ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zadomowienie
|
może on nie miał tylko chorej nogi ale jeszcze jakieś obrażenia wewnętrzne ktorych poprostu nie było widać, albo stres...
Nie martw się lepiej ze umarł bezpieczny u Ciebie niż rozszarpany jeszcze żywcem przez koty...
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
Wiem wiem. Zresztą to nie pierwszy szpak jakiego miałam, i dotąd żadnego nie udało mi się uratować. Za to kiedyś udało mi się z kawką, i wypuściłam ją w końcu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zgadzam sie! Ja kiedys chorego gołąbka zawiozłam do ZOO (nie wiem co z nim zrobili), mialam czyste sumienie, bo ja mu pomoc nie umiałam
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nieciekawie tez jest jak mlode kawki ucza sie latac ale to przed nami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
ja miałam swego czasu dwa małe wróble, które musiałam odkarmić i nauczyć latać...to był dopiero kabaret i dramat w jednym ale na szczęście udało mi się przywrócić je na wolność. Później była mała wrona z nią było mniej kłopotów i szybciej odleciała. Następnie był gołąb którego odkupiłam za ukradzione rodzicą pieniądze (miałam 12 lat) od trzech gówniarzy którzy się nad nim znęcali...ale jemu sie nie udało...zdechł pięć dni później
![]()
![]() |
#146 | |
BAN stały
|
Cytat:
Będę baaaardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki... Z góry dziekuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Rozeznanie
|
Moze dawaj mu jabłko, marchewke, sałate.
Ja te warzywa i owoce daje mojemu kanarkowi oprocz pokarmu. Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#148 |
Zadomowienie
|
evilpinky, ja swoje wróble trzymałam dość długo bo jak je znalazłam to były nie opierzone i trzeba je było karmić pipetką, później karmiłam różnymi owadami i robalami wkładając im do dziobów dość głęboko pensetą, co jakiś czas sypałam do klatki ziarno i wkładałam luzem robale by zobaczyć czy potrafią same jeść. Latać uczyła je tak że stawiałam je na pacu od ręki i delikatnie podnosiłam je w góre i w dół a one siedziały na palcu i machały skrzydłami. Jak im się wzmocniły te skrzydełka to robiłam tak samo tylko siadałam na dywanie trzymając bisko ziemi ręke a one machały skrzydełkami i sfruway na podłogę, no i tak stopniowo trzymałam wyżej tą ręke aż w końcu caczeły z ręki fruwać na meble. Generalnie wynosiłam klatkę z nimi dość czesto na dwór by się oswajały z otoczeniem i odgłosami no i często puszczałam je luzem po pokoju by dużo łaziły i podfruwały by wzmacniać mięśnie ale musi być wykładzina bo na innej podłodze rozjeżdzay się im łapki.
Jak coś to pytaj postaram się na bierząo odpowiadać ![]()
![]() |
#149 |
Zadomowienie
|
znalazłam małą sówkę:(((
znalazłam małą sówkę u siebie w ogrodzie
![]() ![]() przed chwilą znalazłam numer do leśnictwa i bardzo miła pani dała mi numer do muzeum ornitologicznego, ponoć są tam pasjonaci-ornitolodzy, którzy lubią zajmować się ptakami. mam nadzieję, że uda się znaleźć nowy dom dla biednej sówki... aż się popłakałam, bo jestem zbyt podatna ta krzywdę zwierząt... dziewczyny trzymajcie kciuki, żeby się powiodło znalezienie dla niej azylu. niestety u mnie w pobliżu nie ma żadnego zoo ani azylu dla zwierząt , a w schronisku najpewniej by ją uśpili ![]() czekam na telefon z odpowiedzią od tego muzeum...
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
Dot.: znalazłam małą sówkę:(((
trzymam kciuki za sówke, miejmy nadzieje, ze ja uratuja.
Dobra dziewczyna z Ciebie ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.