A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-06, 21:11   #3121
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
Twojego kociaka (dlatego cytowałam Twoją wypowiedź
Oba koty są śliczne, ale jeszcze nigdy nie widziałam kota tak skompresowanego
haha o tak! dzienks moj kot to uwielbia- wciskanie sie w takie pojemniki, ktore zasadniczo nie sa przeznaczone dla przechowywanie kotow typu miska na sałate, mikrofalowka, szopka boznonarodzeniowa, zbiornik na odpady z sokowirowki (do tego ostatniego to tylko dwie przednie łapki jej sie zmiesciły, ale nie zaszkodzilo sprobowac... kto ma kota to wie jak to jest...
Stary 2008-05-06, 21:17   #3122
shachownica
Zakorzenienie

ja trochę offtowpowo, choć właściwie w temacie bo mogę napisać, że jak wracałam z empiku po odebraniu "body trace" d.h. dublin, miałam nieprzyjemną przygodę, w autobusie, którym jechałam wybuchła bójka, dwóch bezmyślnych osiłków zaczepiało jakiegoś chłopaka, a potem wdali się w pyskówko-przepychankę z innymi pasażerami (był dość tłoczono), niestety udało im się uciec, przed przyjazdem policji, ale jeszcze na przystanku zaatakowali metalowymi rurkami, starszego mężczyznę, który jeszcze w autobusie zwrócił im uwagę, na szczęście zostali odpędzeni przez osoby stojące na przystanku. przyznaję, że ciągle jeszcze jestem podminowana, nie umiem sobie tego poukładać, to moje pierwsze zetknięcie z tak bezmyślną, bezsensowną przemocą, nie mieści mi się to w głowie (oni wozili ze sobą metalowe rurki podejrzewam, na taką okazję) musiałam to z siebie wyrzucić a to najbliższe mi miejsce na wizażu.

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-06, 21:26   #3123
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość
ja trochę offtowpowo, choć właściwie w temacie bo mogę napisać, że jak wracałam z empiku po odebraniu "body trace" d.h. dublin, miałam nieprzyjemną przygodę, w autobusie, którym jechałam wybuchła bójka, dwóch bezmyślnych osiłków zaczepiało jakiegoś chłopaka, a potem wdali się w pyskówko-przepychankę z innymi pasażerami (był dość tłoczono), niestety udało im się uciec, przed przyjazdem policji, ale jeszcze na przystanku zaatakowali metalowymi rurkami, starszego mężczyznę, który jeszcze w autobusie zwrócił im uwagę, na szczęście zostali odpędzeni przez osoby stojące na przystanku. przyznaję, że ciągle jeszcze jestem podminowana, nie umiem sobie tego poukładać, to moje pierwsze zetknięcie z tak bezmyślną, bezsensowną przemocą, nie mieści mi się to w głowie (oni wozili ze sobą metalowe rurki podejrzewam, na taką okazję) musiałam to z siebie wyrzucić a to najbliższe mi miejsce na wizażu.
Mnie się w głowie nie mieści jak w cywilizowanym świecie może dochodzić do takich rzeczy. Bardzo niemiłe zajście, nawet jeśli Ty Shachownico nie zostałaś przez tych bandziorów osobiście zaatakowana (czy to słownie czy cieleśnie). Ja kilka lat temu wracając wieczorem z próby chóru z koleżanką znalazłam się w podobnej sytuacji - w tramwaju wybuchła bójka między jakimiś wyrostkami, dwóch na jednego, tarmosili nim i rzucali przez cały wagon, krew się polała a my z kumpelą uciekłyśmy do innego wagonu.
Najgorsze jest to, że ludzie w takich sytuacjach boją się reagować aby samemu nie oberwać. Wszyscy siedzą przerażeni i się bezczynnie przyglądają (albo udają, że nic nie widzą).
Oby jak najmniej takich sytuacji.
Stary 2008-05-06, 21:32   #3124
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Titania Pokaż wiadomość
haha o tak! dzienks moj kot to uwielbia- wciskanie sie w takie pojemniki, ktore zasadniczo nie sa przeznaczone dla przechowywanie kotow typu miska na sałate, mikrofalowka, szopka boznonarodzeniowa, zbiornik na odpady z sokowirowki (do tego ostatniego to tylko dwie przednie łapki jej sie zmiesciły, ale nie zaszkodzilo sprobowac... kto ma kota to wie jak to jest...
Czyli nigdy nie wiesz, gdzie się go możesz spodziewać
(Kot z powieści Braun najbardziej lubił spać na półce z książkami, pomiędzy biografiami wybitnych ludzi

Cytat:

Maja, w naszym autobusie? Jestem w szoku. Co innego słyszeć o takich incydentach, że gdzieś się dzieją, a co dopiero na własnym podwórku...
Ale z Tobą wszystko ok? Przecież po takich ludziach to nie wiadomo czego się można spodziewać, skoro ot tak atakują Bogu ducha winnego człowieka...
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-06, 21:37   #3125
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

[quote=Anahstasia;7469718]Czyli nigdy nie wiesz, gdzie się go możesz spodziewać
(Kot z powieści Braun najbardziej lubił spać na półce z książkami, pomiędzy biografiami wybitnych ludzi

dokładnie! one sa wszedzie! w zlewie, w wersalce, w szafie z ubraniami, w doniczce z ziemia, w reklamowkach ze sklepu...moj kot nawet kaze sie wsadzac wysoko do pawlacza w przedpokoju! haha aaaa i uwielbia siedziec na drabinie...
kochane stwory!

ok, ide cos pomalowac, moze stworze nowe dzieło :P
pozdrawiam wszystkie kobiałki
paps!
Stary 2008-05-06, 21:40   #3126
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie! one sa wszedzie! w zlewie, w wersalce, w szafie z ubraniami, w doniczce z ziemnia, w reklamowkach ze sklepu...moj kot nawet kaze sie wsadzac wysoko do pawlacza w przedpokoju! haha aaaa i uwielbia siedziec na drabinie...
kochane stwory!
To ja bym chyba długo tak nie mogła - cenię sobie pewną przewidywalność i mój psiak, który jest za mały, żeby nawet samodzielnie wskoczyć na łóżko, w pełni tę moją potrzebę kontroli zaspokaja, nie odbierając mi radości z posiadania cieplutkiego ciałka do przytulania

Btw Kiedy cytujesz czyjąś wypowiedź, po kropce dopisz w kwadratowym nawiasie /quote - wówczas zrobi Ci się taka ramka jak powyżej, co sprawi, ze wypowiedzi będą bardziej przejrzyste, bo pisane odmienną czcionką
Stary 2008-05-06, 21:46   #3127
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mariah Pokaż wiadomość
Mnie się w głowie nie mieści jak w cywilizowanym świecie może dochodzić do takich rzeczy. Bardzo niemiłe zajście, nawet jeśli Ty Shachownico nie zostałaś przez tych bandziorów osobiście zaatakowana (czy to słownie czy cieleśnie). Ja kilka lat temu wracając wieczorem z próby chóru z koleżanką znalazłam się w podobnej sytuacji - w tramwaju wybuchła bójka między jakimiś wyrostkami, dwóch na jednego, tarmosili nim i rzucali przez cały wagon, krew się polała a my z kumpelą uciekłyśmy do innego wagonu.
Najgorsze jest to, że ludzie w takich sytuacjach boją się reagować aby samemu nie oberwać. Wszyscy siedzą przerażeni i się bezczynnie przyglądają (albo udają, że nic nie widzą).
ja byłam bardzo zbudowana postawą moich współpasażerów, próbowali powstrzymać tych bandytów przed ucieczką z autobusu, również ludzie na przystanku bez namysłu rzucili się na pomoc zaatakowanemu mężczyźnie.

Cytat:

Maja, w naszym autobusie? Jestem w szoku. Co innego słyszeć o takich incydentach, że gdzieś się dzieją, a co dopiero na własnym podwórku...
Ale z Tobą wszystko ok? Przecież po takich ludziach to nie wiadomo czego się można spodziewać, skoro ot tak atakują Bogu ducha winnego człowieka...
w naszym, naszym
ja nie zdawałam sobie sprawy jakie emocje wywołuje takie zetknięcie się z przemocą, najgorsza jest świadomość własnej bezsilności, słabości czysto fizycznej w zetknięciu z takimi "siłkowymi miśkami".
przyznam, że miałabym ochotę na jeden dzień zamienić się xenę - wojowniczą księżniczkę, żeby załatwić takich matołków ich własną bronią
i teraz już wiem skąd się biorą fanaazje o superbohaterach, z frustracji wywołanej taką bezsilnością

twory i potwory

Stary 2008-05-06, 22:14   #3128
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
ja byłam bardzo zbudowana postawą moich współpasażerów, próbowali powstrzymać tych bandytów przed ucieczką z autobusu, również ludzie na przystanku bez namysłu rzucili się na pomoc zaatakowanemu mężczyźnie.
(...)
w naszym, naszym
ja nie zdawałam sobie sprawy jakie emocje wywołuje takie zetknięcie się z przemocą, najgorsza jest świadomość własnej bezsilności, słabości czysto fizycznej w zetknięciu z takimi "siłkowymi miśkami".
przyznam, że miałabym ochotę na jeden dzień zamienić się xenę - wojowniczą księżniczkę, żeby załatwić takich matołków ich własną bronią
i teraz już wiem skąd się biorą fanaazje o superbohaterach, z frustracji wywołanej taką bezsilnością
Wierzę, bo takie sytuacje uświadamiają nam jak naprawdę niewiele możemy. Strach, niedowierzanie i brak pojęcia na temat tego, jak się zachować. Coś strasznego. Twoi współpasażerowie zachowali się fantastycznie jak na taką sytuację, zazwyczaj niestety na taki odzew nie ma co liczyć Raz jechałam późno autobusem, więc profilaktycznie ulokowałam się obok kierowcy i zaczęliśmy rozmawiać. Opowiedział mi, że jechał stosunkowo pełnym autobusem, wtem ot tak, stojący obok niego mężczyzna uderzył go pięścią w twarz, a w chwilę potem wyciągnął nóż. Choć było wielu mężczyzn w autobusie, żaden nie ruszył w pomocą i całe szczęście, że kierowca miał gaz łzawiący - oszołomił napastnika, otworzył drzwi i go wywalił z pojazdu, zawiadamiając post factum policję o tym, co się stało. Tak czy inaczej, koszmar. Już niepokoiłam się wracając późno do domu, ale teraz...

Trzymaj się Maju ciepło - gorąca herbatka, gorąca kąpiel i przyjemna książka, może choć trochę ukoją nerwy
Stary 2008-05-06, 22:42   #3129
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:

Trzymaj się Maju ciepło - gorąca herbatka, gorąca kąpiel i przyjemna książka, może choć trochę ukoją nerwy
dziękuję za wsparcie

obejrzę sobie "csi"na dobranoc, tam źli zawsze źle kończą

twory i potwory

Stary 2008-05-06, 23:01   #3130
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję za wsparcie

obejrzę sobie "csi"na dobranoc, tam źli zawsze źle kończą
O, słusznie (A poza tym oglądając, jest na kim zawiesić oko
Dobrej nocy
Stary 2008-05-07, 00:20   #3131
emememsik
po prostu Em :)

Ja potwornie nie lubię takich sytuacji, boję się przemocy strasznie, kiedyś nawet myślałam nad jakąś rozmową z psychologiem, bo ja czasem po podobnym wydarzeniu nie potrafiłam myśleć o niczym innym i bałam się wyjść z domu, nawet jeśli nie dotyczyła ona bezpośrednio mnie.

A dziś wracając z kina jakąś godzinę temu myślałam że dostanę zawału. Szłam pustą ulicą, skręciłam w taką nieoświetloną alejkę a tu metr przede mną wyrosło trzech łysych dresiarzy. Oczywiście poza mną i nimi nie było nikogo chyba w promieniu dobrych kilkuset metrów. Na szczęście mnie nie zaczepili ani nic, ale dosłownie poczułam jak zalewa mnie fala gorąca i podskakuje mi serce. A ja myślałam, że to tylko takie książkowe opisy.

Ana, nie otwiera mi się Twój blog.
EDIT: Już się udało.
Stary 2008-05-07, 08:56   #3132
elianka
Zakorzenienie

ja też mam taki lek przed takimi grupkami. ostatnio w moim mieście zatłukli jednego chłopaka za papierosa. Bili go pięściami i nożem aż do śmierci. Dwóch na jednego. Czasem mi się to śni. bo to było na przystanku autobusowym w centrum miasta i często mijałam niezmyta plamę krwi na chodniku.
Stary 2008-05-07, 13:43   #3133
protka
Zakorzenienie

Cytat:

Ale od połowy maja się już ładnie pilnujemy, bo jak tak dalej pójdzie, to nikt nas z tych naszych grzechów nie rozgrzeszy
Oj tak musimy się wziąć serio za ten odwyk.

Cytat:
(Gratuluję Protko
Dziękuję Ana

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość

Też się na to czaję
No to śmiało...

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
Ana przeczytałam twoje recenzje książek "Kot, który..." Ja też po przeczytaniu poczułam większą sympatię do kotów, których nie lubiłam( kocham psy)
I ja właścicielka dwóch futrzaków jeszcze tego nie znam?!

Cytat:
a moja z polski troche inna, pudelkowe stworzenie
pzdr!
Śliczna ta kicia.

Cytat:
Oj wiem. Mój czarny zbój też wcisnąłby się w każde pudełko jakie widzi.
Nie zawsze mu to wychodzi, ale wygląda to komicznie.
A potem następuje demolka i darcie pudełka na puzzle. Dla niego to najlepsza zabawka.

Cytat:
Straszne rzeczy się dzieją. Wielu ludzi najczęściej nie reaguje, bo każdy się boi, a przez to bandytów coraz więcej bo czują się bezkarni. Sądy też są zbyt pobłażliwe...
Babcia mi opowiadała, że dawniej po zmroku można było przejść przez park i nikt nie zaczepił, a teraz potrafią człowieka w biały dzień w tłumie ludzi zaatakować...
Do czego to doszło?

Cytat:
Póki nie zmieni się prawo, raczej na lepsze w naszym kraju się nie zmieni...
Moja mama też została napadnięta wracając ok. 18.00 z pracy.
Dostała w tył głowy i została popchnięta, wyrwano jej reklamówkę z zakupami i torebkę. Mogła zginąć jakby sprawca uderzył mocniej lub bardziej niefortunnie upadła... Najgorsza jest bezsilność.

Cytat:
miałabym ochotę na jeden dzień zamienić się xenę - wojowniczą księżniczkę, żeby załatwić takich matołków ich własną bronią
Nie chcę być zbytnią pesymistką, ale później to Ty mogłabyś mieć problemy, a nie tacy bandyci (bo przekroczyłaś granice obrony koniecznej).
Jak się słyszy o przypadkach, że zaatakowany próbując się bronić zrobił krzywdę bandycie i potem jeszcze musi latać po sądach, to ręce opadają i czasem nie wiadomo kogo chroni prawo...

Ale żeby nie było tak całkiem dołująco napiszę Wam o prawdziwym zdarzeniu o jakim słyszałam.
Kobieta, która miała za męża Japończyka mającego czarny pas przez lata uczyła się od niego nauki obrony. Po latach już jako starsza pani została napadnięta przez dwóch czy trzech napastników w wąskiej uliczce....
No i im "wtłukła". Pewnie element zaskoczenia też zadziałał na jej korzyść, ale jakie musieli mieć miny jak ich babcia obiła.

Cytat:
Napisane przez elianka Pokaż wiadomość
ja też mam taki lek przed takimi grupkami. ostatnio w moim mieście zatłukli jednego chłopaka za papierosa. Bili go pięściami i nożem aż do śmierci. Dwóch na jednego. Czasem mi się to śni. bo to było na przystanku autobusowym w centrum miasta i często mijałam niezmyta plamę krwi na chodniku.
Myślę, że papieros był tylko pretekstem do wyładowania na kimś swojej agresji.
protka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-07, 13:50   #3134
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Ana, nie otwiera mi się Twój blog.
EDIT: Już się udało.
Czyli pewnie znowu robili coś z serwerami, ehh...

Cytat:
Napisane przez protka Pokaż wiadomość
I ja właścicielka dwóch futrzaków jeszcze tego nie znam?!
To tym bardziej polecam, bo zagadka kryminalna nie jest zbyt wyrafinowana, ale cały urok tych opowieści tkwi właśnie w perypetiach Qwillerana z jego zwierzakami

Cytat:
Ale żeby nie było tak całkiem dołująco napiszę Wam o prawdziwym zdarzeniu o jakim słyszałam.
Kobieta, która miała za męża Japończyka mającego czarny pas przez lata uczyła się od niego nauki obrony. Po latach już jako starsza pani została napadnięta przez dwóch czy trzech napastników w wąskiej uliczce....
No i im "wtłukła". Pewnie element zaskoczenia też zadziałał na jej korzyść, ale jakie musieli mieć miny jak ich babcia obiła.

Widok takich poobijanych bandytów musiał być bezcenny Świetna babcia

(Niech mi ktoś coś zrobi, żebym się wreszcie zaczęła uczyć. Mam esej do napisania na jutro, a jeszcze nawet nie zaczęłam, bo siedzę sobie taka rozjechana umysłowo przed komputerem
Stary 2008-05-07, 13:59   #3135
protka
Zakorzenienie

Cytat:
To tym bardziej polecam, bo zagadka kryminalna nie jest zbyt wyrafinowana, ale cały urok tych opowieści tkwi właśnie w perypetiach Qwillerana z jego zwierzakami
Książki ... Odwyk.... Książki ... Odwyk.... Książki ... Odwyk....

A tak na poważnie to przyjrzę się im i wpiszę na listę, może za kilka miesięcy się skuszę, bo czuję, że to będzie coś dla mnie. Uwielbiam na przykład książki Heriotta (nie wiem czy dobrze napisałam) o jego perypetiach ze zwierzakami.

Cytat:
Widok takich poobijanych bandytów musiał być bezcenny Świetna babcia
Tak, babcia jednorazowa. Też bym chciała posiadać taką umiejętność.

Cytat:
(Niech mi ktoś coś zrobi, żebym się wreszcie zaczęła uczyć. Mam esej do napisania na jutro, a jeszcze nawet nie zaczęłam, bo siedzę sobie taka rozjechana umysłowo przed komputerem
Ana, marsz do eseju! A żebyś szybciej pobiegła, to troszkę Ci pomogę....
Ale potem wrócisz....?
Stary 2008-05-07, 14:07   #3136
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:

Oj wiem. Mój czarny zbój też wcisnąłby się w każde pudełko jakie widzi.
Nie zawsze mu to wychodzi, ale wygląda to komicznie.
A potem następuje demolka i darcie pudełka na puzzle. Dla niego to najlepsza zabawka.
haha! skad my to znamy! obgryzanie tektury dookoła pudełka i wypluwanie tego wszystkiego na podloge uuuuuuwielbiam koty...wspaniałe stwory (sorry kobietki ze wtracam tu zupelnie inny watek ale jakos tak sie on rozwija samoczynnie :P )
Stary 2008-05-07, 14:09   #3137
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Książki ... Odwyk.... Książki ... Odwyk.... Książki ... Odwyk....

I znowu będzie, że co złego to ten wątek...

Cytat:
A tak na poważnie to przyjrzę się im i wpiszę na listę, może za kilka miesięcy się skuszę, bo czuję, że to będzie coś dla mnie. Uwielbiam na przykład książki Heriotta (nie wiem czy dobrze napisałam) o jego perypetiach ze zwierzakami.
O, a o tych książkach nic a nic nie słyszałam

Braun jak dotąd napisała 29 powieści. Premiera najnowszej, 30stej, przewidziana była na kwiecień tego roku, ale wydawca przesunął ją w czasie na bliżej nieokreśloną przyszłość. Tak czy siak, i Ty, która zaczniesz, i my, które już zaczęłyśmy, będziemy miały co czytać

Cytat:
Ana, marsz do eseju! A żebyś szybciej pobiegła, to troszkę Ci pomogę....
Ale potem wrócisz....?
Ten tasaczek wygląda naprawdę niepokojąco
To ja może zrobię tak, że spróbuję zacząć pisać, a Wizaż będę mieć włączony w tle... I tak będę sobie zerkać co jakiś czas, co Wy tu piszecie

Obiecałam sobie też, że jak napiszę pracę to wieczorem zrobię sobie dyspensę od uczenia się i napiszę recenzję 'Śmierci króla Tsongora' (a to znaczy, że na nowo wpadnę w baśniową atmosferę książek Gaude, a to wystarczająca motywacja do pracy
Stary 2008-05-07, 14:17   #3138
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Tyle tu o różnych ksiazkach słysze... Dziewczyny, a lektury do szkoły to wy czytacie?
Stary 2008-05-07, 14:25   #3139
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Tyle tu o różnych ksiazkach słysze... Dziewczyny, a lektury do szkoły to wy czytacie?
Obawiam się, że my już w większości jesteśmy za stare na obowiązkowe lektury szkolne (Choć nadal pozostajemy piękne i młode
Stary 2008-05-07, 14:25   #3140
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie sobie wyobraziłam malutką, chudziutką starowinkę w kapeluszu na głowie i torebką w jednej ręce jak powala dwóch rosłych drabów. I jakie oni mają przy tym miny

Cytat:
A o czym piszesz esej?
Jak pisałam pracę mgr to też z wizażem w tle W pewnym momencie już się wkurzyłam i wyłączyłam w ogóle internet, bo więcej czasu poświęcałam na śledzenie wątków niż na pisanie.
W sumie to nie powinnyśmy teraz nic pisać, bo nowymi postami odciągamy Cię tylko od obowiązków
Stary 2008-05-07, 14:28   #3141
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Obawiam się, że my już w większości jesteśmy za stare na obowiązkowe lektury szkolne (Choć nadal pozostajemy piękne i młode
Tak tylko sprawdzam bo co niektore wpominaja o maturze
Stary 2008-05-07, 14:32   #3142
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
A o czym piszesz esej?
Jak pisałam pracę mgr to też z wizażem w tle W pewnym momencie już się wkurzyłam i wyłączyłam w ogóle internet, bo więcej czasu poświęcałam na śledzenie wątków niż na pisanie.
W sumie to nie powinnyśmy teraz nic pisać, bo nowymi postami odciągamy Cię tylko od obowiązków
Muszę zanalizować wybrany film amerykański pod kątem użytych w nim środków wyrazu. Na warsztat wzięłam sobie To nie jest kraj dla starych ludzi i najprawdopodobniej skupię się głównie na montażu, dźwięku diegetycznym, zastosowanych planach i ujęciach. Najprawdopodobniej, bo jeszcze sama nie wiem... Na razie robię wpatruję się się w zdjęcia Javiera Bardema (tj. szukam materiałów oczywiście

Cytat:
Tak tylko sprawdzam bo co niektore wpominaja o maturze
Z tego co wiem, to z nas wszystkich tylko Em jest w trakcie zdawania
Stary 2008-05-07, 14:49   #3143
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Muszę zanalizować wybrany film amerykański pod kątem użytych w nim środków wyrazu. Na warsztat wzięłam sobie To nie jest kraj dla starych ludzi i najprawdopodobniej skupię się głównie na montażu, dźwięku diegetycznym, zastosowanych planach i ujęciach. Najprawdopodobniej, bo jeszcze sama nie wiem... Na razie robię wpatruję się się w zdjęcia Javiera Bardema (tj. szukam materiałów oczywiście

Z tego co wiem, to z nas wszystkich tylko Em jest w trakcie zdawania
wspolczuje wszystkim maturzytom i maturzystkom,ktorzy teraz poca sie na egzaminach i nie spia po nocach, caly ten stres i konkurencja co za ulga! jak dobrze byc po egzaminach!
Stary 2008-05-07, 14:56   #3144
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
Ło Dżizas Trzeba się trochę napracować, ale temat sam w sobie wydaje się interesujący.
Pisz pisz, przy Twojej elokwencji pójdzie gładko, a wieczorem w nagrodę będziesz mogła zatopić się w świecie Króla Tsogora
Stary 2008-05-07, 15:06   #3145
protka
Zakorzenienie

Cytat:
haha! skad my to znamy! obgryzanie tektury dookoła pudełka i wypluwanie tego wszystkiego na podloge uuuuuuwielbiam koty...wspaniałe stwory
Też je uwielbiam, choć czasem mam ochotę udusić gołymi rękami.

Cytat:
I znowu będzie, że co złego to ten wątek...
A jak! Na kogoś trzeba zwalić.

Cytat:
O, a o tych książkach nic a nic nie słyszałam

http://www.biblionetka.pl/ka.asp?id=629

Na razie czytałam tylko dwie, ale mam zamiar poznać wszystkie.

Cytat:
Braun jak dotąd napisała 29 powieści. Premiera najnowszej, 30stej, przewidziana była na kwiecień tego roku, ale wydawca przesunął ją w czasie na bliżej nieokreśloną przyszłość. Tak czy siak, i Ty, która zaczniesz, i my, które już zaczęłyśmy, będziemy miały co czytać
Czyli jednak będę bankrutem.

Cytat:
Ten tasaczek wygląda naprawdę niepokojąco
"Lśnienie II" w rolach głównych: Ana i Protka.

Cytat:
Obiecałam sobie też, że jak napiszę pracę to wieczorem zrobię sobie dyspensę od uczenia się i napiszę recenzję 'Śmierci króla Tsongora' (a to znaczy, że na nowo wpadnę w baśniową atmosferę książek Gaude, a to wystarczająca motywacja do pracy
Nie znam, zaraz będę sprawdzała czy to w moim typie.

Cytat:
Ja już po tych czasach.

Cytat:
Choć nadal pozostajemy piękne i młode
i powabne

Cytat:
Brzmi ciekawie, ale ja to bym pojęcia o tym nie miała.

Cytat:
wspolczuje wszystkim maturzytom i maturzystkom,ktorzy teraz poca sie na egzaminach i nie spia po nocach, caly ten stres i konkurencja co za ulga! jak dobrze byc po egzaminach!

Raz w życiu wystarczy!
Stary 2008-05-07, 15:07   #3146
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Ło Dżizas Trzeba się trochę napracować, ale temat sam w sobie wydaje się interesujący.
Pisz pisz, przy Twojej elokwencji pójdzie gładko, a wieczorem w nagrodę będziesz mogła zatopić się w świecie Króla Tsogora
Dziękuję Mariah
Dla osoby studiującej filmoznawstwo pewnie byłaby to bułka z masłem, ale mnie to zadanie przeraża tak samo jak Ciebie Przemiot, na który mam ten esej to Poetyka Filmu. Amerykanistyka na UJcie jest specjalizacją kulturoznawstwa i funkcjonuje w ramach Wydziału Studiów Międzynarodowych i Politycznych. Absurdalność całej sytuacji polega na tym, że większość zajęć powinna dotyczyć historii i polityki USA i Kanady, a niestety nie dotyczy. W kanonie obowiązkowych zajęć mamy takie przedmioty jak Estetyka Teatru, Antropologia Kultury, Poetyka Filmu, Filozofia Kultury, a takie jak Polityka Obronna USA są fakultetami I przychodzą do nas wykładowcy z filmoznawstwa, z antropologii, z socjologii i żadają Bóg wie czego i na niesamowitym poziomie, chcąc abyśmy po 2,5 miesiąca zajęć (bo tyle w sumie wychodzi w tym semestrze pisali prace tak, jak ich studenci w ich instytutach. A to siłą rzeczy jest niewykonalne, raz z powodu czasu, a dwa - zainteresowań. Jakbym chciała uczyć się o teatrze to bym poszła na teatrologię Słowem, koszmar. Fajnych i zgodnych z zainteresowaniami zajeć w tym semestrze mam zaledwie dwie sztuki, podczas gdy cała reszta wygląda jak wspomniane powyżej Stąd ta demotywacja do pracy i ogólne zniechęcenie. (I w konsekwencji moje przesiadywanie na Wizażu
Stary 2008-05-07, 15:13   #3147
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Też je uwielbiam, choć czasem mam ochotę udusić gołymi rękami.
O tak! złaszcza jak zrobia dymiaca kupke na srodek podlogi i zmiataja gdzie pieprz rosnie haha jakby co to nie ja...
Stary 2008-05-07, 15:13   #3148
marthinisa
Rozeznanie

Nie bylo mnie pare dni - wiadomo - weekend majowy (swoja droga nie wiedzialam ze Irlandia Polnocna taka piekna jest, a plaze to juz wogole przesada i widze, ze tu sie niezly zoologiczny Off topic zrobil

Ja sama jestem zagorzala wielbicielka czworonogow. W domku (tym w Polsce) mam dwa piesy i dwa koty w tym jednego a'la perskiego, co to ma dwoje roznych oczu i zachowuje sie prawdziwy dachowiec. Jak dodac do tego fakt ze jest bialy i uwielbia wszelakie brudne zakamarki to latwo sobie wyobrazic w jakim stanie wraca z wojazy...

Dla wszyskich wielbicielek piesow polecam ksiazke pt. Marley i ja. Życie, miłość i najgorszy pies świata. Cudna, zabawna psia biografia z niezwyklym zwierzaku z ADHD, ktory zawladna sercami rodziny.

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
marthinisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-07, 15:15   #3149
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
http://www.biblionetka.pl/ka.asp?id=629

Na razie czytałam tylko dwie, ale mam zamiar poznać wszystkie.
O, dziękuję za link. Zaraz sobie poczytam więcej o tych książkach

Cytat:
Czyli jednak będę bankrutem.
Nie będziesz, bo jesteśmy na odwyku! Pamiętasz?

Cytat:
"Lśnienie II" w rolach głównych: Ana i Protka.
Ale to Lśnienie zakończy się dla ofiary happy endem?
(Albo ja będę Sprite, a Ty pragnienie

Cytat:
Nie znam, zaraz będę sprawdzała czy to w moim typie.
To o Braun zapomnij, Gaude pisze bosko! On ma tak niesamowity styl, baśniowy, magiczny, że to jedne z nielicznych książek, przy których całkowicie odpływałam i odrywałam się od rzeczywistości. Polecam!

(Cały czas czekam z nadzieją, że WAB wyda pierwszą powieść Gaude (Cirs/Krzyk) z 2001 roku, ale chyba się na to nie zanosi. A ja francuskiego nie znam
Stary 2008-05-07, 15:29   #3150
protka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marthinisa Pokaż wiadomość
W domku (tym w Polsce) mam dwa piesy i dwa koty w tym jednego a'la perskiego, co to ma dwoje roznych oczu i zachowuje sie prawdziwy dachowiec. Jak dodac do tego fakt ze jest bialy i uwielbia wszelakie brudne zakamarki to latwo sobie wyobrazic w jakim stanie wraca z wojazy...

Cytat:
Napisane przez marthinisa Pokaż wiadomość
Dla wszyskich wielbicielek piesow polecam ksiazke pt. Marley i ja. Życie, miłość i najgorszy pies świata. Cudna, zabawna psia biografia z niezwyklym zwierzaku z ADHD, ktory zawladna sercami rodziny.
Mam już jakiś czas na półce, na pewno przeczytam.

Cytat:
O, dziękuję za link. Zaraz sobie poczytam więcej o tych książkach
Polecam, wspaniale odstresowują. Są takie "ciepłe", ja je uwielbiam.

Cytat:
Nie będziesz, bo jesteśmy na odwyku! Pamiętasz?
Ale dopiero od połowy maja...?

Cytat:
Ale to Lśnienie zakończy się dla ofiary happy endem?
(Albo ja będę Sprite, a Ty pragnienie
OK, zrobimy wersję z happy endem (za to wzbogacenie mojej książkowej listy pójdę na kompromis ).

Cytat:
To o Braun zapomnij, Gaude pisze bosko! On ma tak niesamowity styl, baśniowy, magiczny, że to jedne z nielicznych książek, przy których całkowicie odpływałam i odrywałam się od rzeczywistości. Polecam!
Już mam obu autorów w schowku.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości