|
|
#1591 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Chodzenie po górach
Cytat:
W czerwcu poodobno często są burze, dlatego ciągle się zastanawiam co z tym wyjazdem czerwcowym
|
|
|
#1592 |
|
Zakorzenienie
|
Ale to było w sierpniu. Poza tym burza w Tatrach może pojawić się nagle. Wtedy właśnie w drodze na Giewont zobaczyłam to na własne oczy - czarne chmurzyska, które przesuwają się błyskawicznie nad szczytami.
|
#1593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1594 |
|
Przyczajenie
|
witam fanki zdobywania szczytów
śliczne zdjęcia!! ja wybrałam beskid wyspowy i turbacz eh te poniedziałki
|
|
|
|
#1595 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
witam w naszym watku![]() wredota no juz mnie tej adrenaliny w górach nie brakuje (czyt. lęk wysokości), tak więc nie musisz dodawać
|
|
|
#1597 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie natknęłam się na nową wycieczkę jednodniową na Słowację z Zakopanego ( szukałam terminów "Słowackiego Spiszu", bo chciałam mężowi pokazać zamek Spiski): Skalne Jezioro i wjazd na Łomnicę. Napaliłam się na nią, bo tam jeszcze nie byłam, a i mężowi się spodoba.
Jasiek Misiek Edytowane przez malin30 Czas edycji: 2008-05-06 o 10:35 |
|
|
|
|
#1598 |
|
BAN stały
|
To moja największa pasja! Chodzę po wszystkich polskich górach, ale Tatry kocham najbardziej. Kiedy jestem w górach to po prostu czuję że żyje
|
|
|
|
#1599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O Łomnicy był artykuł w ostatnim NPM, a ja zresztą tam byłam - cudooooo
|
|
|
#1600 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1601 |
|
Zakorzenienie
|
Sadzę, że oznacza nad poziomem morza
A jest to tytuł gazety o górach NPM
|
|
#1602 |
|
Zakorzenienie
|
Aha! Nie znam tego tytułu. I nie przypominam sobie, bym go widziała w moim mieście. Chyba że w EMPiKu?
|
#1603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że w Empik-u Mój mąz zawsze kupuje nam takie gazety, ale jak go znam to kupił właśnie w Empik-u
|
|
|
#1604 |
|
Zakorzenienie
|
Byłoby fajnie. Ale podejrzewam, że w moim mieście, w którym jest maluteńki EMPiK, takiej gazety może akurat nie być (nie mają wszystkiego). Jak będę w pobliżu, to sprawdzę.
|
#1605 |
|
Zakorzenienie
|
Może maja mozliwośc ściagnięcia z innego Empik-u? Warto spytać. Mnie tak ściągali książkę..
|
|
#1606 |
|
Nie depcze krokusów
|
Puchatkowa - ile śniegu i to tylko na 1300m n.p.m.! Śliczny wodospad i skałki
![]() alinab, kulbit - dla mnie 30tys. mieszkańców oznacza nieduże miasto nigdy nie poruszałam się po nim komunikacją miejską, całe wzdłuż można przejść w pół godziny. Do busów jest naprawdę zewsząd blisko, przecież nie jeżdżą tylko koło dworca, ale wokół miasta. Wychowałam się w mieście 2,5x większym i też nie jeździłam autobusami, więc to może kwestia mentalności mojej rodziny (same łaziki)... Spałam tylko w paru kwaterach (1 przy samym dworcu), ale zawsze jak kolejny raz tam dzwonię, to nigdy nie ma wolnych miejsc, więc sypiam ciągle gdzie indziej, kasując poprzednie namiary. Alu, najlepiej sprawdź na mapie interesujące Cię bliskie ulice i do nich dostosuj szukanie noclegu, np. Chramcówki (tam spałam za ok.30zł w dwójce, dom o numerze ok.20, zaraz przy Tesco). Ostatnio byłam na końcu Grunwaldzkiej, nr 29b (u pani Malinowskiej, ok.30zł, w internecie znalazłam numery: (18) 206 13 71, 201 55 29), to niedaleko Krupówek i skoczni, ale na busy trzeba iść na Chałubińskiego lub Krupówki. Łapałyście kiedyś noclegi już na miejscu? Zdzierają dodatkową marżę, czy z racji last minute jest taniej? sanetka - dzięki wielkie za fotki! Wybieram się tam w weekend i zastanawiałam się, ile śniegu na Gąsienicowej (towarzystwo adidasowe). Dużo Ile na samym szlaku do Murowańca i na staw? Widzę, że Smreczyński w tydzień odmarzł, jak byłam, to jeszcze była na nim cienka warstwa ![]() malin30, Kulbit - a ile kosztują tam "dwójki"? "n.p.m." mój brat prenumeruje, więc przychodzi do domu, za rok ok.60zł. O Łomnicy faktycznie pisali, ale raczej o wejściu na nią, a nie wjechaniu. Z wjazdem wiąże się parę niespodzianek opisanych tutaj (tatry.info). W aktualnym numerze jest szlak Świnica-Zawrat-D5S, ale opisany przez osobę, która ma doświadczenie i dla której jest to pikuś - nieco inaczej, bardziej szczegółowo i z informacjami o niebezpieczeństwach opisany jest choćby tutaj.
|
|
#1607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdybysmy wiedzieli to bysmy jej tak nie ciagali...po drodze snieg sie zaczal za krolowa kopa-doslownie przez 20-30m. a potem jakies 10 min od schroniska. dorzuce jeszcze jakies fotki strasznie ponure ale taka pogoda byla
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2008-08-25 o 14:43 |
|
|
|
|
#1608 |
|
Zakorzenienie
|
i na szlaku nad Czarny Staw
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2008-08-25 o 14:43 |
|
|
|
#1609 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam takie zdanie jak i ty..Ceny sa różne, moge podac namiar na priv.. Bo tu chyba nie można ![]() Cytat:
|
|
|
#1610 |
|
Nie depcze krokusów
|
kulbit - myślałam, że zgadzasz się z nami dwoma, bo każda ma rację ;] Nie z każdego miejsca jest blisko do busów, ale więcej niż 15 minut to chyba nie... Jakieś namiary na tańsze pokoje bez luksusów, 2 lub 4-osobowe, proszę na priv
Bardzo lubię "n.p.m.", choć trochę wstyd mi to czytać, bo o wspinaczce nie mam pojęcia. W ostatnim jest też o wejściu na Kilimandżaro niewidomego alpinisty ![]() sanetka - wow, ten śnieg tak nagle się robi! To może jednak się wybierzemy tam. Ciekawe jak jest teraz po drodze na D5S. Jak to już było wspominane parę stron temu - Gęsia Szyja to w maju trochę mało z całym szacunkiem dla jej niewątpliwego uroku...
|
|
#1611 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie 15-30 min drogi to mało.. Zresztą busy wyjazdowe na szlaki górskie stają w 2 czy nawet 3 miejscach Zakopca więc bez przesady![]() Te pokoje o których ja piszę nie wiem czy sa tanie, nie orientuje sie..
|
|
|
#1612 |
|
Zakorzenienie
|
a ja tam latem nocuje na polu namiotowym na uliczce Za Strugiem z widokiem na Giewont
tanio (cale 10zl za osobe ) i na lonie natury a do busow to nawet nie wiem ile jest, bo do wyjsc na szlaki podjezdzamy autem. tak jest wygodniej i czesto duzo taniej (no chyba, ze robimy trase z wyjsciem i zejsciem w dwoch roznych miejscach, wtedy bus; ale staram sie nie robic takich tras )
|
|
|
|
#1613 | |
|
Zakorzenienie
|
Na stronie internetowej moja gospodyni podała 35 zł za osobę (mam nadzieję, że dla stałych bywalców będzie mniej
). Nie ma rozróżnienia w ilości miejsc w pokojach.Cytat:
PS. A po Zakopcu to zawsze "latam" na piechotę. Busy służą tylko do podjechania do Chochołowa, Kir i Palenicy Białczańskiej
|
|
#1614 |
|
Nie depcze krokusów
|
kulbit - tu akurat się zrozumiałyśmy, dla mnie tyle to też mało, ale pisałam to pod kątem Aliny. Lubię taki "miejski trekking", można się przyjrzeć uroczej architekturze.
malin30 - też myślałam o organizowanej. Nie chciałabym dojechać na Skalnate Pleso, a tam biletów - niet! Marzę o Łomnicy, o widoku ze szczytu prawdziwego zdarzenia, może nie w prawdziwy sposób zdobytego ;] 35zł to normalnie za nocleg, choć na moją kieszeń i tak dużo... Teraz mamy auto, więc możemy mieszkać dalej (w Cyrhli zdarza się za 20zł) i odpuścić sobie busy. Tyle że wieczorne knajpy wtedy odpadają.
|
|
#1615 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
juz rozumiem![]() dla mnie trekking jakikolwiek to frajda - lubie chodzic i tyle ![]() Cytat:
![]() Moje kwatery tez coś koło 35 zł. jak pamietam.. ale ja jednak wole dopłacic i byc w Zakopcu i poruszac sie na nogach.. Mamy auto ale szanuje to piękne miasto i moje auto ma odpoczynek na 2 tygodnie pobytu a my walimy z buta W Zakopcu i tak jest taki ruch aut, że juz swojego dokładać nie muszę
|
|
|
#1616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do cen za noclegi: 35 zł to w Wiśle płacę za nocleg w pokoju z łazienką, a w tej kwaterze tylko jeden pokój ma łazienkę. Reszta ma wspólną na korytarzu. Ale i tak lubię to miejsce. Za bliskość do centrum, a jednak wielką ciszę i super widok na Kasprowy i Giewont.
|
|
#1617 |
|
Nie depcze krokusów
|
Jeszcze nie byłam w pokoju z łazienką, ale niestraszne mi wspólne łazienki. Mieszkało się w akademiku
Więcej niż 35zł bym nie dała za pokój bez łazienki, bez przesady... Też nie jeździmy autem po mieście, tylko na parking pod szlakiem. Chyba że schodzi się inną drogą. Widok z Łomnicy... podobno widać świętokrzyską Łysicę i karkonoską Śnieżkę!Znalazłam fajną galerię z Orlej Perci. Hmm, trochę ostudziła moje zapędy ;]
|
|
#1618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1619 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Wystarczy, że weszłam na Świnicę
|
|
#1620 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:58.

W czerwcu poodobno często są burze, dlatego ciągle się zastanawiam co z tym wyjazdem czerwcowym

śliczne zdjęcia!! ja wybrałam beskid wyspowy i turbacz
eh te poniedziałki

nie, podnoszę tylko poziom adrenaliny

nigdy nie poruszałam się po nim komunikacją miejską, całe wzdłuż można przejść w pół godziny. Do busów jest naprawdę zewsząd blisko, przecież nie jeżdżą tylko koło dworca, ale wokół miasta. Wychowałam się w mieście 2,5x większym i też nie jeździłam autobusami, więc to może kwestia mentalności mojej rodziny (same łaziki)
gdybysmy wiedzieli to bysmy jej tak nie ciagali...
a do busow to nawet nie wiem ile jest, bo do wyjsc na szlaki podjezdzamy autem. tak jest wygodniej i czesto duzo taniej (no chyba, ze robimy trase z wyjsciem i zejsciem w dwoch roznych miejscach, wtedy bus; ale staram sie nie robic takich tras